Da li ste znali o Izraelu?

Locked
breviar

#126 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by breviar »

redondo72 wrote:Uopšte nije bitno da li se to desilo ili nije, bitno je da si ti naveo podatke ciljano i svrsishodno, a pošto kažeš da si neutralan, ne bi trebalo to da radiš. Pogotovu jer se baviš istraživačkim novinarstvom. Zar ne?
ne bavim se sasvim drugim medijem, ali sam tu negdje.
ono sto govorim - jos jednom cu pokusati da ti rasclanim - govorim iz namjere
da u svijetu ne mozes klasirati ljude na Zidove, Muslimane, svoju bracu, ove
i one...
i za ove postoji posebna intonacija, kad se govori o njima.
da su monstrumi, da su ubice, da su sve negativno - ali, eto, ako si ti Musliman,
jesi li potencijalni terorista?
samo zato sto si Musliman.

da li bi ti bilo ugodno, ako bi te tako klasirali negdje u... hmm... Londonu?

ne, ne... mislim da bi objasnjavao da to nije tako.

prema tome.
pokazi malo osjecaja i nemoj generalizirati pojedince.
breviar

#127 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by breviar »

malo floodam.
callmethebreeeze

#128 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by callmethebreeeze »

Ebu Velid wrote:Za svaki problem vezan za Palestinu ne treba kriviti tzv. drzavu Izrael i cioniste ( NARAVNO DA TREBA ALI NE SMIJE SE STAVITI NAJVECA ODGOVORNOST NA NJIHOVA LEDJA) nego treba kriviti cijeli Islamski ummet a pogotovo arape i njihove vladare koji cute i gledaju kako cionisti iz dana u dan prolijevaju krv Palestinske djece. Tako mi Boga NE MOZE se osloboditi niti jedan jedini pedalj Palestine ako se vodje ovog ummeta rukuju sa Arielom Sharonom, Dzordzom Bushom , Ehudom Olmertom i drugim otvorenim neprijateljima Islama. Sjetimo se samo onog Faraona u Egiptu ( Hosnija Mubaraka) koji se je rukovao sa Ehudom Olmertom svega nekoliko dana nakon shto su cionisti izvrshili veliki masakr u Gazi kada su pokrenuli vecu operaciju. Palestinski narod snosi veliki dio odgovornosti za ono shto im se deshava, pa eto pogledajte koga su oni izabrali za vodje, izabrali su olosh korumpiranu Muhameda Dahlana (DOKAZANO JEDNOG OD NAJVECIH TRGOVACA DROGOM NA ARAPSKOM POLUOSTRVU I JEDNOG OD NAJVECIH KRIMINALACA)i Mahmuda Abasa ( pseto korumpirano koje svakim danom sve vishe i vishe radi na razgovorima o prodaji Mesdzida ul-Aqsa cionistima da bi oni mogli sagraditi hejkel) koji bi prodali Bejtu-l-Magdis (Mesdzid ul-Aqsa) za veoma malo novca ako bi im cionisti to ponudili. Palestinci su po mom misljenju narod koji je se predao u ruke cionistima , dokaza za to imam mnogo jedan od najvecih je i to da kada je dolazio Dzordz Bush u Ramallah kod njegovog roba Mahmuda Abasa Palestinci uopshte nisu pokushali da ga ubiju[/b] iako su znali da je Dzordz Bush jedan od najvecih krivaca zbog njihovog sadasnjeg stanja. Veliki dio odgovornosti snose i Mudzahedini iz Hamasa ( Khalid Mashal i Al-Qassam Brigade) koji dozvoljavaju Muhamedu Dahlanu da radi shta god pozeli iako i oni sami znaju da je Muhamed Dahlan zajedno sa Mahmudom Abasom najveci izdajnik Palestinskog naroda i da su oni krivci za veliki dio onoga shto Palestinci prozivljavaju. I pored toga shto Hamas sve to fino zna za Muhameda Dahlana i Mahmuda Abasa oni im dopushtaju da udishu vazduh umjesto da ih zauvjek izbrishu sa lica zemlje. Govorio sam maloprije o arapskim vladarima pa evo dacu vam josh 1 dokaz o njihovoj otvorenoj borbi protiv Islama iako su Muslimani: sjecate li se shta je sadasnji Kralj Saudijske Arabije uradio u prvim danima pocetka intifade? Ako ne znate evo ja cu vam reci : u prvim danima pocetka intifade u Palestini Kralj Saudijske Arabije i otvoreni neprijatelj Boga je izashao na ulice Rijada i zajedno sa njegovim gospodarima Cionistima plesao po ulici tako izrazavajicu podrshku KAKO ON KAZE `` PRAVEDNOJ BORBI IZRAELACA ZA SVOJU DRZAVU``. Nakon ovoga mislim da je svaki dalji komentar nepotreban. http://www.palestine-solidarite.org/Dal ... rt.250.jpg

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
stvarno su ofalili ti palestinci. samo bi im jos trebalo ubistvo americkog predsjednika na grbaci da nose.

blago se ummetu sa ovakvim exepertima za medjunarodne relacije.
:-)
ahuseino

#129 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by ahuseino »

callmethebreeeze wrote:
Ebu Velid wrote:Za svaki problem vezan za Palestinu ne treba kriviti tzv. drzavu Izrael i cioniste ( NARAVNO DA TREBA ALI NE SMIJE SE STAVITI NAJVECA ODGOVORNOST NA NJIHOVA LEDJA) nego treba kriviti cijeli Islamski ummet a pogotovo arape i njihove vladare koji cute i gledaju kako cionisti iz dana u dan prolijevaju krv Palestinske djece. Tako mi Boga NE MOZE se osloboditi niti jedan jedini pedalj Palestine ako se vodje ovog ummeta rukuju sa Arielom Sharonom, Dzordzom Bushom , Ehudom Olmertom i drugim otvorenim neprijateljima Islama. Sjetimo se samo onog Faraona u Egiptu ( Hosnija Mubaraka) koji se je rukovao sa Ehudom Olmertom svega nekoliko dana nakon shto su cionisti izvrshili veliki masakr u Gazi kada su pokrenuli vecu operaciju. Palestinski narod snosi veliki dio odgovornosti za ono shto im se deshava, pa eto pogledajte koga su oni izabrali za vodje, izabrali su olosh korumpiranu Muhameda Dahlana (DOKAZANO JEDNOG OD NAJVECIH TRGOVACA DROGOM NA ARAPSKOM POLUOSTRVU I JEDNOG OD NAJVECIH KRIMINALACA)i Mahmuda Abasa ( pseto korumpirano koje svakim danom sve vishe i vishe radi na razgovorima o prodaji Mesdzida ul-Aqsa cionistima da bi oni mogli sagraditi hejkel) koji bi prodali Bejtu-l-Magdis (Mesdzid ul-Aqsa) za veoma malo novca ako bi im cionisti to ponudili. Palestinci su po mom misljenju narod koji je se predao u ruke cionistima , dokaza za to imam mnogo jedan od najvecih je i to da kada je dolazio Dzordz Bush u Ramallah kod njegovog roba Mahmuda Abasa Palestinci uopshte nisu pokushali da ga ubiju[/b] iako su znali da je Dzordz Bush jedan od najvecih krivaca zbog njihovog sadasnjeg stanja. Veliki dio odgovornosti snose i Mudzahedini iz Hamasa ( Khalid Mashal i Al-Qassam Brigade) koji dozvoljavaju Muhamedu Dahlanu da radi shta god pozeli iako i oni sami znaju da je Muhamed Dahlan zajedno sa Mahmudom Abasom najveci izdajnik Palestinskog naroda i da su oni krivci za veliki dio onoga shto Palestinci prozivljavaju. I pored toga shto Hamas sve to fino zna za Muhameda Dahlana i Mahmuda Abasa oni im dopushtaju da udishu vazduh umjesto da ih zauvjek izbrishu sa lica zemlje. Govorio sam maloprije o arapskim vladarima pa evo dacu vam josh 1 dokaz o njihovoj otvorenoj borbi protiv Islama iako su Muslimani: sjecate li se shta je sadasnji Kralj Saudijske Arabije uradio u prvim danima pocetka intifade? Ako ne znate evo ja cu vam reci : u prvim danima pocetka intifade u Palestini Kralj Saudijske Arabije i otvoreni neprijatelj Boga je izashao na ulice Rijada i zajedno sa njegovim gospodarima Cionistima plesao po ulici tako izrazavajicu podrshku KAKO ON KAZE `` PRAVEDNOJ BORBI IZRAELACA ZA SVOJU DRZAVU``. Nakon ovoga mislim da je svaki dalji komentar nepotreban. http://www.palestine-solidarite.org/Dal ... rt.250.jpg

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
stvarno su ofalili ti palestinci. samo bi im jos trebalo ubistvo americkog predsjednika na grbaci da nose.

blago se ummetu sa ovakvim exepertima za medjunarodne relacije.
:-)

Pos'o sam mu i ja ovo hajlajtirati, al' reko nema svrhe. Cuj UOPSTE ga nisu pokusali ubiti... ma ni bar malo... e bas su neki... :zoka:

I cuj Bush mu kriv za sadasnje stanje. Koliko god da ga antipatishem (to put it mildly), ne cini mise da je bilo znacajnijih promjena u zadnjih 60 godina.
Last edited by ahuseino on 23/05/2008 19:30, edited 1 time in total.
pitt

#130 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

svog roba abasa :D :D :D jebo monti pajton :D :D
Ebu Velid

#131 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by Ebu Velid »

callmethebreeeze, pa shta jeli trebaju da ga docekaju cvijecem i da mu kazu `` HVALA TI SHTO NAMJERAVASH DA NAM SRUSHISH MESDZID UL- AQSA I SHTO CESH UMJESTO NJEGA DA IZGRADISH HEJKEL, HVALA TI SHTO POMAZESH CIONISTIMA DA OKUPIRAJU NASHU ZEMLJU I HVALA TI SHTO SHALJESH CIONISTIMA MILIJARDE EURA DA PROLIJEVAJU KRV NASHE DJECE i ...``. Jel po tebi to oni trebaju da kazu ?
ahuseino

#132 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by ahuseino »

... il' hvala, il' ti je smrt, pa ti biraj... nema trece.
breviar

#133 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by breviar »

Ebu Velid wrote:callmethebreeeze, pa shta jeli trebaju da ga docekaju cvijecem i da mu kazu `` HVALA TI SHTO NAMJERAVASH DA NAM SRUSHISH MESDZID UL- AQSA I SHTO CESH UMJESTO NJEGA DA IZGRADISH HEJKEL, HVALA TI SHTO POMAZESH CIONISTIMA DA OKUPIRAJU NASHU ZEMLJU I HVALA TI SHTO SHALJESH CIONISTIMA MILIJARDE EURA DA PROLIJEVAJU KRV NASHE DJECE i ...``. Jel po tebi to oni trebaju da kazu ?

Ebu Velide, ne petljaj se u politiku.

sa Izraelom imaju konekcije, i to vrlo vrlo dobre, ali diskretne, tvoja braca Muslimani.
tak' da...
idi malo pospremaj po svojem vrtu. kani se corava posla.
pitt

#134 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

koliko ja znam pomazu ameri i palestince.......doduse ne kao izrael al opet bez njihove pmoci bi tek bila kriza za hranu i lijekove. A sto bogati tako ne kazu i onoj pogani Saudima i sotalim arapima sto se pred kamerama zalazu za palestinu a iza ledja ih ciganijom i smecem nazivaju? Sto malo ne spomenu familiju mudonjama iz hamasa koji salju djecu opasanu bombama na naoruzanu vojsku a oni sjede i smisljaju nove nacine kako da zajebu mirovni proces.
Virim iza ćoše

#135 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by Virim iza ćoše »

Ovi palestinci su toliko medjusobno posvadjani da to ni bog,alah ili ti jehova nemogu vise pomiriti.Ja mislim kada ne bi bilo izraela da bi oni i slijedeccih 160 god pucali jedni po drugima.Ko je kriv?Sve su englismeni krivi i niko drugi!
TITO
omar little

#136 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by omar little »

eh, evo ga, mislim da je tema krenula svojim prirodnim tokom, bilo je samo pitanje vremena... :D :D
redondo72

#137 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

Izvini, izgledaće da imam nešto protiv tebe, ali ne misliš valjda da sam tebe čekao da mi objasniš da nisu svi Jevreji iluminati, a Palestinci teroristi. :) Imam dosta prijatelja ( bolje rečeno poznanika ) među Jevrejima koji ne žive u Izrealu ali stekao sam utisak da se uvek povuku, da nešto fali u toj komunikaciji ma koliko ja bio iskren prema njima. Nije do mene, veruj mi. Lako sklapam prijateljstva.

Zanimljivo mi je što su uvek Jevreji osnivači raznih NVO-a, da tu rade samo oni, svakom drugom je pristup zabranjen jer oni imaju tapiju i onda se te organizacije bore za mir, demokratiju, za zaštitu belih medveda na Grenlandu, primaju odlične honorare a da pri tom ne rešavaju probleme zbog "čega" su prvobitno osnovani. Malo offtopic. :)
redondo72

#138 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

pitt wrote:koliko ja znam pomazu ameri i palestince.......doduse ne kao izrael al opet bez njihove pmoci bi tek bila kriza za hranu i lijekove.
:lol: Da, da ova ti je ono... :lol:

Ništa bez merhametli Amera.
callmethebreeeze

#139 Re: Da li ste znali o Izraelu?

omar little wrote:eh, evo ga, mislim da je tema krenula svojim prirodnim tokom, bilo je samo pitanje vremena... :D :D
dobro, bilo je par stranica diskusije, sad opocinja shiz.
:D
Last edited by callmethebreeeze on 23/05/2008 20:17, edited 1 time in total.
pitt

#140 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

callmethebreeeze wrote:
omar little wrote:eh, evo ga, mislim da je tema krenula svojim prirodnim tokom, bilo je samo pitanje vremena... :D :D
dobro, bilo je par stranica diskusije, sad opticnja shiz.
jel se pivara ohladila.....meza je spremna :D :D
ahuseino

#141 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by ahuseino »

unca, nca, unca, nca....
pitt

#142 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

ahuseino wrote:unca, nca, unca, nca....
Vezsaj.....i sitno vezi :D :D
callmethebreeeze

#143 Re: Da li ste znali o Izraelu?

pitt wrote:
callmethebreeeze wrote:
dobro, bilo je par stranica diskusije, sad opticnja shiz.
jel se pivara ohladila.....meza je spremna :D :D
ja radim do kasno veceras. pivare nema, ali sam pobijedio drugu nagradu na tradicionalnoj vinskoj lutriji - campo viejo reserva 2003. cim dodjem kuci ima da se napijem.
:D :D
pitt

#144 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

munafik pravi :D :D nego izrael ima dobre vinarije.....uh oko hebrona i na golanu :D
Leonid Breznjev

#145 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by Leonid Breznjev »

nek poteku, potoci salomona.. :D
ahuseino

#146 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by ahuseino »

Ja se odo evo sad' ispalit kuchi...
pitt

#147 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

Vidis.....sad sam u dilemi....jal zgrabiti bocun chiantia ili karton hoegaardena :D
ahuseino

#148 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by ahuseino »

pitt wrote:Vidis.....sad sam u dilemi....jal zgrabiti bocun chiantia ili karton hoegaardena :D
...Beaujolais ...
callmethebreeeze

#149 Re: Da li ste znali o Izraelu?

pitt wrote:Vidis.....sad sam u dilemi....jal zgrabiti bocun chiantia ili karton hoegaardena :D
kupi leffe, meni je to trenutno najdraze pivo. jos kad je dobro hladno, a aksam tek pao.
Leonid Breznjev

#150 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by Leonid Breznjev »

nis se ne sikiraj :D
Uzvišenost vina u Bibliji posebno dolazi do izražaja kod čuda u Kani (Iv 2,1-11), te kod slavlja pashalne večere i upotrebi u euharistiji (Mk 14, 22-25).

Uživanje u vinu nije zabranjeno, ali ako je prekomjerno tada je osuđeno (Izr 20,1; 23,29-35; Ef 5,18). Svećenici se trebaju uzdržati od vina kada su u svetoj službi (Lev 10,9; Ez 44,21). Nazarejima je zabranjeno uživanje u vinu i grožđu (Br 6,3), kao i gnosticima (usp. nasuprot tomu 1 Tim 5,23). Ni Rekabovci ne piju vino (Jr 35,5 sl.) – Sjediti pod njegovim trsom i smokvom (Mih 4,4; Zah 3,10), i uživati plodove njegovog trsa (2 Kr 18,31), to je znak sreće u Starome zavjetu. Pravedonome se kaca vina preljeva (Izr 3,10). Vinski trs i vinograd su simboli naroda Božjeg (Ps 80,9; Hoš 10,1; Jr 12,10). Zbog toga je Herod na pročelje Hrama nakon njegove obnove stavio zlatni grozd.

Izrael je zbog nevjere uspoređen kao otrovni vinograd sa Sodomom (Pnz 32,32); on se prodaje u bescijenje od Božje srdžbe (Ez 15,2 sl.); iščupan i u pustinju presađen (Ez 19,10 i sl.) – kod Iz 63,1-6 pojavljuje se lik Jahve pobjednika nad neprijateljima njegovog naroda kao onoga koji gazi u kaci. Bogatstvo vina (Post 49,11) pokazuje plodnost mesijanskog kraljevstva mira. Po izvidnici, u dolini Eškol rastu veliki grozdovi (Br 13,24), u vinogradima En-Geda (oaza u Judejskoj pustinji) vrhunski ciprov grozd (Pj 1,14), a za vrijeme berbe grožđa pjevali su se psalmi «Pro trocularibus» (Ps 8; 81; 84).

Neka biblijska mjesta su od ranog kršćanstva označavana kao proroštvo Isusovog trpljenja. Već je Justin u Post 49,11 vidio proroštvo muke Isusove. Njega slijede Irenej i Tertulijan. Naposlijetku, i Ciprijan je Iz 63,1-6 povezao s time, a Hipolit Pj 1,14 tumačio u istom značenju. Grozd je Krist. U slici grozda na motki izvidnice vidi sliku Krista na križu. Tu su sliku grozda naslijedili su istočni teolozi kao i zapadni crkveni učitelji, a time i čitav srednji vijek u kojem je ta slika ušla u narodnu literaturu. U vremenu humanizma egzegete su se držali tog puta s nekoliko iznimaka (i protestanski teolozi), posebno proroštva muke kod Iz 63,1-6, i daljnji teolozi do Reinkea (1866), Diestela (1869) i Knabenbauer (1881). Noviji egzegete odustali su od proroštva trpljenja i djelomično od značenja pobjede Mesije.

fra Ivan Bošnjak
Locked