jedna wrote:Meni je to i dalje glupo, jer sta s tom potpisanom izjavom, ako je neko potpisao pro forme? Treba im putovnica, potpisu taj papir i eto... a fucka im se u stvari za republikom hrvatskom.
To ide na njihovu cast. Drzava je sa svoje strane ucinila svoje. Ne provjerava krvna zrnca ali radi povijesne nepravde prema pripadnicima te etnicke skupine - Hrvatima, kojima se trag skoro izgubio u povijesti i koji su razasuti po drugim etnosima sada, cini taj simbolicni gest kako bi dala do znanja da Hrvatska ponovo postoji i da ce pokusati uciniti nesto dobro za one koji su odrzali to ime kroz povijest.
Zivotinja se drzi za rep a covjek za rijec. U ovom slucaju potpis. Ja znam da dobrovoljno ne bih potpisao da sam Srbin, Madjar ili nesto trece jer ja to jednostavno nisam i imam osjecaj da bih prevario i sebe i druge da takvo sto potpisem. Zato i postoji ona anrodna poslovica - sram je dobar za onog ko ga ima.
Napominjem - dobrovoljno... Jer kad bi mi neko uperio cijev u glavu potpisao bih svasta. Ovima sigurno nitko nije uperio cijev u glavu da potpisu da osjecaju pripadnost hrvatskom narodu i ako je tocno to sto to ti pises, pitam nisu li ti ljudi nekakvi oportunisti i imaju li postovanja prema samima sebi ?
Moram priznati da ne poznajem takve slucajeve. Ne tvrdim da nisi u pravu ali ja se nisam sreo. Moguce da postoji pritisak ili ljudi jednostavno vide da im je za nekakvu karijeru ili napredak potrebno takvo sto.1. nisam pominjala nikakvo "genocidisanje nejaci" niti prisilno pokrstavanje njego ljude koji su to dobrovoljno cinili samo radi papira (ja ih licno nekolicinu poznajem). opet ponavljam, glupo je dati nekome drzavljanstvo samo jer je promijenio vjeru (i potpisao taj papir da osjeca pripadnost hrvatskom narodu).
Protivim se promjeni vjere. Cak stovise, mislim da je to sramotno.
A opet, kad netko promijeni vjeru, pitam se koliko je ustvari i bio vezan za tu vjeru kad je se tako olako odrekao ?
Istina, nisu svi imali najbolje namjere. Bilo je tu svega, izgubljenih slucajeva, avanturista, bivsih legionara, pasa rata... Ima ih jos i po zatvorima jer je bilo i obicnih kriminalaca. Sjecam se slucaja 2 engleza koji su ubili takstista zbog 500 tadasnjih hrvatskih dinara.2. ovo za pripadnike HV donekle razumijem. i stranim pripadnicima ABiH davano je bih drzavljanstvo pa se sad istrazuje ko je bio dobar vojnik, ko "mudzahedin" i zlocinac. kako je ustvari dodjeljivano to drzavljanstvo (nije nekih provjera bilo). sad zakljuci koliko je to dobro bilo. smatras li da su svi strani pripadnici hvo-a bili istinski dobrocinitelji i da bas niko medju njima nije nikakav zlocin pocinio (jer zlocina je bilo na sve 3 strane, negdje vise negdje manje)
Treba biti korektan i reci kako nisu svi bili takvi i kako je jedan dio njih izjavio da nisu mogli gledati tolike uzasne slike na televiziji i ne uciniti nista. Takvim ljudima kapa dole jer ja ne vjerujem da bih se recimo, isao boriti u Moldaviju iz bilo kakvih pobuda.
Neki su ovdje ostali, neki su se ozenili, neki su se vratili ali nikad nisu zaboravili ratnu solidarnost koja je vladala u to doba.
Kao sto rekoh, takvim ljudima - kapa dole.
I kad pomijesas jedne i druge, drzavi nije dozvoljeno raditi razliku izmedju jednih i drugih i istrazivati koji je pravi a koji krivi. Drzava jednostavno mora donijeti principijelan propis koji nece biti diskriminitorski tako da su drzavljanstvo dobili i ovi "pravi" ali i ovi koje leze u zatvoru.