Da li ste Yugonostalgičari ?

Locked

Da li ste Yugonostalgičari ?

Jesam i žalim za " Titinom " SFRJ ;
120
58%
Nisam, moja domovina, zavičaj i u mislima država je uvjek bila BiH ;
87
42%

Total votes: 207

saibaba

#201 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

BanjalučankaX wrote:Naravno da sam Yugonostalgična!Zašto?Zato što sam onda imala sve: državu,porodicu,SLOBODU I MIR,ljudska prava,imala sam sve što sam mogla poželjeti.Nije me niko opterećavao sa nacionalizmom,podjelama i svim ostalim glupostima kojima nam danas pune glavu i polako nas ubijaju.
Sve bih dala da se vrati moja i vaša Jugoslavija i naš jedini predsjednik JOSIP BROZ TITO i ne bih žalila umrijeti, iako sam mlada, kad bih još jednom živjela u Jugoslaviji!
Zašto se Juga raspala?Raspala se zbog naroda koji nije znao što želi i što hoće,nisu znali cijeniti ono što su imali,htjeli su da ostvare ''svoja nacionalna prava'',htjeli su uvesti ''demokratiju'' i htjeli su da žive ''američkim načinom života'' ( sačuvaj nas Bože takvog života )!
Nažalost,raspala se i zbog podrivanja sistema od strane domaćih izdajnika i neprijatelja koji su bili u sprezi sa fašistima i neprijateljima sa zapada na čelu sa Amerikom.
Ali ja se nadam i molim Boga da sve njih stigne zaslužena i Božija i ljudska kazna, da i njima bude kao što je sad nama i da im bude RAT U KUĆI!A biće, ako Bog da, jer ničija nije do zore sijala.
Puno pozdrava i sve najbolje svim Jugoslovenima i Jugonostalgičarima širom svijeta ( a ima ih puno ) od Jugonostalgične BanjalučankeX!
A špijuni vatikana ?
margina

#202 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by margina »

Uvijek i zauvijek Jugonostalgicar. Milion razloga ZA. Jedan od razloga je sto se moji roditelji nisu morali toliko brinuti za mene koliko se ja danas brinem za svoju djecu na svim aspektima zivljenja. LJudi su bili ljudi u svakom pogledu, sada su ljudi zlo i svakim danom je sve gore i gore.
Ja Milosevica uopste ne dovodim u vezu sa Jugoslavijom. Jugoslavija se pocela raspadati kad je TITO umro, raspala se kad je Milosevic dosao tj. raspala se kad su dosli nacionalisti u bilo kojoj republici.
Mangaloo

#203 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Mangaloo »

Jesam, i uvijek cu biti. Ona vremena tesko da ce se ponoviti. Ovi mladji koji se mozda ne sjecaju "onih vremena" su mozda protiv te Jugonostalgije, ali svi mi malo stariji ako cemo reci posteno svima nam je bilo bolje u ona dobra stara vremena. Ne prodje dan da ih ne spomenem.

link uklonjen!!
osa

#204 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by osa »

Mangaloo wrote:Jesam, i uvijek cu biti. Ona vremena tesko da ce se ponoviti. Ovi mladji koji se mozda ne sjecaju "onih vremena" su mozda protiv te Jugonostalgije, ali svi mi malo stariji ako cemo reci posteno svima nam je bilo bolje u ona dobra stara vremena. Ne prodje dan da ih ne spomenem.

link uklonjen!!
možda ste bili mlađi pa vam je sve ljepše izgledalo, kao i mladima danas.
_tulumba_

#205 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by _tulumba_ »

iako sam zivio u Jugoslaviji 6 godina, naravno do njenog raspada,hehe ipak mislim da je bolje ovako nego ona Jugoslavija!
znam danas smo mi mladi, bez posla, nemamo bas mnogo mogucnosti, a ni Bog zna kakvu perspektivu, ali ipak mislim da je bolje da znas ko ti je iskreni prijatelj a ko to nije...nego zivjeti u nekoj laznoj i imaginarnoj "utopiji"...
na kraju krajeva da je sve to valjalo, ne bi ni doslo do raspada...umjetna tvorevina nikad se ne odrzi dugo na zivotu i plus dodajte balkanski mentalitez=idealna destruktivna kombinacija :-D :-D
gospodar kuglastih munja

#206 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by gospodar kuglastih munja »

_tulumba_ wrote:iako sam zivio u Jugoslaviji 6 godina, naravno do njenog raspada,hehe ipak mislim da je bolje ovako nego ona Jugoslavija!
znam danas smo mi mladi, bez posla, nemamo bas mnogo mogucnosti, a ni Bog zna kakvu perspektivu, ali ipak mislim da je bolje da znas ko ti je iskreni prijatelj a ko to nije...nego zivjeti u nekoj laznoj i imaginarnoj "utopiji"...
na kraju krajeva da je sve to valjalo, ne bi ni doslo do raspada...umjetna tvorevina nikad se ne odrzi dugo na zivotu i plus dodajte balkanski mentalitez=idealna destruktivna kombinacija :-D :-D
Pa citav Svemi , Zemlja je umjetna tvorevina, kracija, bar nam tako porucuju iz instituta za duhovna stanja...i sta onda? :mrgreen:
margina

#207 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by margina »

_tulumba_ wrote:iako sam zivio u Jugoslaviji 6 godina, naravno do njenog raspada,hehe ipak mislim da je bolje ovako nego ona Jugoslavija!

A, molim te, ko su ti danas iskreni prijatelji? Jugoslavija se raspala radi nacionalista. Utopija jeste jer nismo na tom nivou svijest niti cemo ikada biti jer je nacionalizam in
_tulumba_

#208 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by _tulumba_ »

mozda malo pogresno formulisano, ali eto, mislim u smislu da je to stvoreno na silu, i da se nija javila zelja kod svih njenih stanovnika za ujedinjavanjem u 1 drzavu...opet kazem, da je valjalo, sigurno se ne bi raspalo...
doduse mozda neki razmisljaju ono "sve sto je dobro, kratko traje", naravno niko ne porice dobre strane ex-yu drzave..
zlatan01

#209 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by zlatan01 »

Ja sam generalno nostalgican ali ne mislim da sam Yugonostalgicar. Nije vazno kako se zemlja zvala i koji je sistem bio nominalno u zemlji, vazno je koliko se normalno i kvalitetno zivjelo. 1990 je Jugoslavija bila rame uz rame sa recimo Spanijom a daleko ispred ex Cehoslovacke a sada...
98 Ghana 12 906
99 Tanzania 12 784[c]
100 Bosnien och Hercegovina 11 296
101 Bolivia 11 163
102 Zambia 10 907
Gornja tabela je procjena BNP u milionina $ (izvor: Svjetska Banka). Eto u kakvom smo sad drustvu...U vrijeme Jugoslavije bi tabela bila puno drugacija i meni to vrijeme nedostaje. Osim toga sistem je funkcionisao mada je bio prepun anomalija ali sad sistema i nema.
BanjalučankaX

#210 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by BanjalučankaX »

Stvarno mi je žao vas koji pljujete po Jugoslaviji. OPROSTI IM ,BOŽE, NE ZNAJU ŠTO ČINE!
Neko spomenu i tu famoznu i ''agresorsku'' JNA.
Pa, svi su bili u JNA, i Srbi i Hrvati i Muslimani - Bošnjaci.Nekad su se svi klelei u tu vojsku i na kraju je ispalo da je vojska ubijala svoj sopstveni narod.Pa jel' vi mislite da su svi pripadnici te vojske agresori, koljači, ubice i da to sve pripada samo jednom narodu? A gdje su ostali, vojne formacije koje su formirali baš visoki oficiri JNA koji su je napustili? Zar oni nisu činili, takođe, užasne zločine?
Nije moguće da su zločinci pripadnici samo jednog naroda.Svi su činili zločine i tu nema izuzetaka.
Ja lično ne branim nikoga ali smatram da su svi jednako krivi i za raspad SFRJ i krvoproliće i za svu nesreću koja nas je zadesila.Ne mogu samo jedni biti krivi a ostali su anđeli.
Pogledajte danas našu vojsku i ko je čini!? Jeste li sigurni s takvom vojskom? Otpuštali su ljude i još otpuštaju koji vole svoju zemlju, svoju BiH a ostavljaju najokorjelije nacionaliste, ološ...
Pogledajte malo oko sebe, izvadite glavu iz pijeska, malo mućnite glavom i razmišljajte svojim mozgovima a ne slušajte što vam govore političke i vjerske vođe!
Ja ću pamtiti JNA onakvu kakva je bila do 1990 god. a to što su pojedinci ukaljali i oblatili tu uniformu i pogazili svoju časnu oficirsku riječ, nek' im je na dušu i treba ih kazniti najstrožom mogućom kaznom, bez razlike kojem narodu pripadaju!
POZDRAV SVIM JUGOSLOVENIMA od Jugoslovenke - BanjalučankeX!
Smrt fašizmu i nacionalizmu - Sloboda,mir i zdrav razum narodu !
Maraschino

#211 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Maraschino »

BanjalučankaX wrote:Stvarno mi je žao vas koji pljujete po Jugoslaviji. OPROSTI IM ,BOŽE, NE ZNAJU ŠTO ČINE!
Neko spomenu i tu famoznu i ''agresorsku'' JNA.
Pa, svi su bili u JNA, i Srbi i Hrvati i Muslimani - Bošnjaci.Nekad su se svi klelei u tu vojsku i na kraju je ispalo da je vojska ubijala svoj sopstveni narod.Pa jel' vi mislite da su svi pripadnici te vojske agresori, koljači, ubice i da to sve pripada samo jednom narodu? A gdje su ostali, vojne formacije koje su formirali baš visoki oficiri JNA koji su je napustili? Zar oni nisu činili, takođe, užasne zločine?Nije moguće da su zločinci pripadnici samo jednog naroda.Svi su činili zločine i tu nema izuzetaka.
Ja lično ne branim nikoga ali smatram da su svi jednako krivi i za raspad SFRJ i krvoproliće i za svu nesreću koja nas je zadesila.Ne mogu samo jedni biti krivi a ostali su anđeli.
Pogledajte danas našu vojsku i ko je čini!? Jeste li sigurni s takvom vojskom? Otpuštali su ljude i još otpuštaju koji vole svoju zemlju, svoju BiH a ostavljaju najokorjelije nacionaliste, ološ...
Pogledajte malo oko sebe, izvadite glavu iz pijeska, malo mućnite glavom i razmišljajte svojim mozgovima a ne slušajte što vam govore političke i vjerske vođe!Ja ću pamtiti JNA onakvu kakva je bila do 1990 god. a to što su pojedinci ukaljali i oblatili tu uniformu i pogazili svoju časnu oficirsku riječ, nek' im je na dušu i treba ih kazniti najstrožom mogućom kaznom, bez razlike kojem narodu pripadaju!POZDRAV SVIM JUGOSLOVENIMA od Jugoslovenke - BanjalučankeX!
Smrt fašizmu i nacionalizmu - Sloboda,mir i zdrav razum narodu !
e vala Banjalucanko, neka si nam skrenula paznju gdje grijesimo :D

umro bih a neke stvari ne bi saznao :-)

p.s. bit ce zabavno dopisivati se :sax: :bih:
paratrooper

#212 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by paratrooper »

BanjalučankaX wrote:Stvarno mi je žao vas koji pljujete po Jugoslaviji. OPROSTI IM ,BOŽE, NE ZNAJU ŠTO ČINE!
Licno nikog ne pljujem , ali mi je drago cut i vidjet ostale da pljuju po jugoslaviji. Ima nesto sto se ne zove mrznja, mozda vise prezir prema yugi i onim koji je vole. :lol:
margina

#213 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by margina »

paratrooper wrote:
Licno nikog ne pljujem , ali mi je drago cut i vidjet ostale da pljuju po jugoslaviji. Ima nesto sto se ne zove mrznja, mozda vise prezir prema yugi i onim koji je vole. :lol:

E bas mi je drago sto su se takvi "kutarisali" bivseg mracnog rezima i sada "plaho" zive, rade i zadovoljni su svojim hadzijskim zivotima.
Tribun

#214 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Tribun »

CondoR wrote:Pitanje je sasvim jasno. Koji su razlozi i zašto ste Yugonostalgičari i obrnuto,
zašto niste, i zašto smatrate da ideja Yugoslovenstva je utopija.

Vaša promišljanja :thumbup:

Sto bi voljeli sta je nas upropastilo i potisnulo.
paratrooper

#215 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by paratrooper »

margina wrote:
paratrooper wrote:

E bas mi je drago sto su se takvi "kutarisali" bivseg mracnog rezima i sada "plaho" zive, rade i zadovoljni su svojim hadzijskim zivotima.
Srecom kratko sam zivio u tom sistemu i nisam ga tako dobro upoznao, ali vidim poslijedice. Drugi su ga se kutarisali za dobro njihove djece.

Kako izgleda 100 000 ljudi je izginulo da se oslobode yugoslovenskog ropstva i sad bi jos trebalo da neko bude zahvalan toj tvorevini. Ma mislim tema je iz naftalina, yuga da je vrijedila ne bi propala, jel tako ? Ne moze propast nesto sto je dobro, zapravo moze ali ono sto dolazi mora biti bolje.
hik--meta

#216 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by hik--meta »

paratrooper wrote:
Srecom kratko sam zivio u tom sistemu i nisam ga tako dobro upoznao, ali vidim poslijedice. Drugi su ga se kutarisali za dobro njihove djece.

Kako izgleda 100 000 ljudi je izginulo da se oslobode yugoslovenskog ropstva i sad bi jos trebalo da neko bude zahvalan toj tvorevini. Ma mislim tema je iz naftalina, yuga da je vrijedila ne bi propala, jel tako ? Ne moze propast nesto sto je dobro, zapravo moze ali ono sto dolazi mora biti bolje.
kao mrak stoljecima koji je naslijedio rimsko carstvo.

bojim se da smo mi tek na pocetku tog mraka, mada je mora se priznati nekima i dobro. :sad:
popajic

#217 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by popajic »

hik--meta wrote:
paratrooper wrote:

bojim se da smo mi tek na pocetku tog mraka, mada je mora se priznati nekima i dobro. :sad:
Ne znam gdje se djede Republika Bosna i Hercegovina!? Propade li kao takva sto nije valjala ili...?
carla del ponte

#218 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by carla del ponte »

Nisam je ni stvarala ni rušila, ali imam pravo na uspomene I TO DIVNE.
Žao mi je što moje dijete koje je 92 godište neće imati takve uspomene na svoje djetinjstvo. Na nešto višem stupnju obrazovanja sam od svojih roditelja i možda imam bolja primanja nego što su oni imali, ali ne mogu ni blizu pružiti ni sebi ni svom djetetu ono što su oni meni pružili. Čak ne mogu ni da ga učim kako je lijepa ljubav prema domovini kad mu to samozvani predstavnici ostalih konstitutivnih naroda u startu ne vjeruju ili osporavaju. :bih:
Šeha

#219 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Šeha »

popajic wrote:
hik--meta wrote:
paratrooper wrote:

Ne znam gdje se djede Republika Bosna i Hercegovina!? Propade li kao takva sto nije valjala ili...?

Internetskim zargonom: LOLOWNED! :)
Ja_Ja

#220 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Ja_Ja »

Imala je Yuga svojih prednosti i daj Boze da je glupi Balkanski narod izabrao Markoviceve reforme i postepen bijeg iz komunizma nego nadri demokratiju Balkanskih nacionalista.

Dali zalim za Jugoslavijom? NIKAD! Zalim za propustenom prilikom da zivim u drzavi u kojoj bi imao solidan zivot pa sada nebi morao da se vucam po bijelom svijetu da zaradim koru hljeba.
Neko rece da je sve pocelo Titovom smrcu i u pravu je ali isto tako treba dodati da se sve moglo zaustaviti da nije bilo krmka iz Beograda koji je zelio "Srpsku drzavu od Triglava do Dzevdzelije"...Kako god okrenes uvod u raspad je bio ustav iz 74...Konjima dat prst oni uzeshe hiljade zivota!!!!!!f
Faust

#221 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Faust »

A jeste li nostalgičari?
turban

#222 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Nostalgija se moze dobro prodati,ako napises knjigu... :D
...i ako ima ko da kupi istu... :lol:
Alija Alijagić

#223 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Alija Alijagić »

Više poštujem rezultate vladavine SKJ i druga Tita nego Jugoslaviju samu. Jugoslavija je postojala i prije one AVNOJ-ske, i one su se razlikovale kao nebo i zemlja. Dakle nije bila stvar u Jugoslaviji, nego u sistemu koji je vladao u SFRJ. I još bih hzio da kažem da kada smo mi u BiH glasali za nezavisnost na referendumu, isto kao Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci, dakle kada smo svi mi glasali za nezavisnost svojih republika, mi nismo glasali i za ukidanje socijalističkog samoupravnog sistema!
Jednostavno mi smo prevareni, i izloženi samovolji vladajuće klike već 18 godina.
Luke Perry

#224 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Luke Perry »

Ne treba sada ni izmisljati. Opsta atmosfera 1990 je bila takva da je vrijeme za promjene. Druga je stvar sto se zal za komunizmom javio cim je prva puska pukla. :D
sekspir

#225 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by sekspir »

Nostalgija,ili bolje reci,zal za prohujalim vremenima je nekako prirodjena bosanskom covjeku...eto,ja nesto osjecam zal za Jugoslavijom jer mi je u njoj uistinu bilo lijepo,a sjecam se rahm.oca koji bi,kad ga politicari sta naljuti,znao zazaliti za Kraljevinom,kao sto je i njegov otac,a moj dedo ,s ushicenjem spominjao cara i kralja Franju Josifa ,iako je u njegovoj soldaciji odgulio dugih sedam godina...Ca je bilo tega vise ni,fino pjevaju Dalmosi.
Locked