Da li ste Yugonostalgičari ?

Locked

Da li ste Yugonostalgičari ?

Jesam i žalim za " Titinom " SFRJ ;
120
58%
Nisam, moja domovina, zavičaj i u mislima država je uvjek bila BiH ;
87
42%

Total votes: 207

Patron of Formello

#126 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Patron of Formello »

Ja jesam jugonostalgicar i glasao sam za prvu opciju.Pamtim SFRJ kao uspjesnu drzavu u kojoj se moglo sasvim dobro zivjeti od svog rada drzavu sa besplatnim skolstvom,zdravstvom i sa besplatnim stanovima koje su dobijali svi.Drzavu u kojoj je jedan Energoinvest imao veci godisnji profit nego sto FBiH ima godisnji budzet.Pamtim i crveni pasos sa kojim se moglo putovati bez vize u sve zemlje svijeta osim Francuske i Filipina.Zemlju u kojoj je zakonom bio zabranjen sovinizam i nacionalizam.Zemlju koja je preko nesvrstanih komandovala trecini svijeta.
Steta sto je u krvi unistena radi suludih nacionalistickih ideja. :(
saibaba

#127 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D1 ... 1%98%D0%B5

Kao što možeš da vidiš nacionalni lkjuč je funkcionisao i u zemlji sa 50% Srba više vlasti su imali Hrvati . Samo i ti to znaš.

Predsednici/Predsednici Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Početak mandata Kraj mandata Ime Nacionalnost Republika (Pokrajina) rođenja
29. decembar 1945 14. januar 1953 Ivan Ribar Hrvat Hrvatska
14. januar 1953 4. maj 1980 Josip Broz Tito Jugosloven Hrvatska
4. maj 1980 15. maj 1980 Lazar Koliševski Makedonac Makedonija
15. maj 1980 15. maj 1981 Cvijetin Mijatović Srbin Bosna i Hercegovina
15. maj 1981 15. maj 1982 Sergej Krajger Slovenac Slovenija
15. maj 1982 15. maj 1983 Petar Stambolić Srbin Srbija
15. maj 1983 15. maj 1984 Mika Špiljak Hrvat Hrvatska
15. maj 1984 15. maj 1985 Veselin Đuranović Crnogorac Crna Gora
15. maj 1985 15. maj 1986 Radovan Vlajković Srbin Srbija (Vojvodina)
15. maj 1986 15. maj 1987 Sinan Hasani Albanac Srbija (Kosovo i Metohija)
15. maj 1987 15. maj 1988 Lazar Mojsov Makedonac Makedonija
15. maj 1988 15. maj 1989 Raif Dizdarević Musliman Bosna i Hercegovina
15. maj 1989 15. maj 1990 Janez Drnovšek Slovenac Slovenija
15. maj 1990 15. maj 1991 Borisav Jović Srbin Srbija
15. maj 1991 30. jun 1991 niko
30. jun 1991 3. oktobar 1991-5.12. '91.Stjepan Mesić Hrvat Hrvatska

Premijeri

Početak mandata Kraj mandata Ime Nacionalnost Republika rođenja
14. januar 1953 29. jun 1963 Josip Broz Tito Jugosloven Hrvatska
29. jun 1963 16. maj 1967 Petar Stambolić Srbin Srbija
16. maj 1967 18. maj 1969 Mika Špiljak Hrvat Hrvatska
18. maj 1969 30. jul 1971 Mitja Ribičič Slovenac Slovenija
30. jul 1971 18. januar 1977 Džemal Bijedić Musliman Bosna i Hercegovina
14. februar 1977 16. maj 1982 Veselin Đuranović Crnogorac Crna Gora
16. maj 1982 15. maj 1986 Milka Planinc Hrvatica Hrvatska
15. maj 1986 16. mart 1989 Branko Mikulić Hrvat Bosna i Hercegovina
16. mart 1989 20. decembar 1991 Ante Marković Hrvat Bosna i Hercegovina

Predsednici predsedništva Saveza Komunista

Početak mandata Kraj mandata Ime Nacionalnost Republika (Pokrajina) rođenja
1963 (1937) 4. maj 1980 Josip Broz Tito Jugosloven Hrvatska
19. oktobar 1978 23. oktobar 1979 Branko Mikulić Hrvat Bosna i Hercegovina
23. oktobar 1979 20. oktobar 1980 Stevan Doronjski Srbin Srbija (Vojvodina)
20. oktobar 1980 20. oktobar 1981 Lazar Mojsov Makedonac Makedonija
20. oktobar 1981 29. jun 1982 Dušan Dragosavac Srbin Hrvatska
29. jun 1982 30. jun 1983 Mitja Ribičič Slovenac Slovenija
30. jun 1983 26. jun 1984 Dragoslav Marković Srbin Srbija
26. jun 1984 25. jun 1985 Ali Šukrija Albanac Srbija (Kosovo i Metohija)
25. jun 1985 28. jun 1986 Vidoje Žarković Crnogorac Crna Gora
28. jun 1986 30. jun 1987 Milanko Renovica Srbin Bosna i Hercegovina
30. jun 1987 30. jun 1988 Boško Krunić Srbin Srbija (Vojvodina)
30. jun 1988 17. maj 1989 Stipe Šuvar Hrvat Hrvatska
17. maj 1989 17. maj 1990 Milan Pančevski Makedonac Makedonija[/quote]

Dosta demagogije. kako to pored toliko imena da odjednom milošević pruzme komandu nad JNA?
Banalan primjer,kad tako dobro barataš podatcima, analiziraj imena djece političara, pogotovo muslimana, ne mora biti u predsjedništvu probaj bilo kojeg koji je bio na iole značajnijoj funkciji u bivšoj državi.
CondoR

#128 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by CondoR »

Nisam siguran ali mislim da je BiH pri vrhu, zbog toga pitam u kojoj od bivših ex - yu republika
je yugonostalgija najviše izražena ? Takođe, ima različitih poimanja ovolike prisutnosti
yugonostalgije u BiH, ali vjerujem da je već bilo govora o tome.
gumifufna

#129 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by gumifufna »

Pa ko je glaso onda za ove nacionaliste?
Ja sam bio mlad i nisam imao pravo glasa kada se smijenio socijalizam.Vecina su yugonostalgicari i kako da pobijede ove "demokrate"
paratrooper

#130 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by paratrooper »

Kazu da su ovi yugonostalgicari proveli najmanje jednu godinu u JNA, tako da nije ni cudo sto su im isprali mozak jugoidelima.

Ali za 50 godina to ce biti misaona imenica poput K&K monarhije. Jos nesto, u bosni kako mi se cini ima i mnogo Turkonostalgicara :lol:
WizzardFromBOZ

#131 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by WizzardFromBOZ »

kako izgleda, moglo biti i bosna-nostalgicara.
jer s ovakvim rukovodstvom (a kakav narod takvo i rukovodstvo) drzava se moze samo sunovratiti.
ako vec nije sunovracena...
MoHiKaNaC

#132 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by MoHiKaNaC »

Ma nostalgija je uglavnom lijepo sjecanje na mladost. Ljudi su svugdje nostalgicni jer su nekad bili mladi pa im se cini da je sve bilo ljepse. Neke buduce generacije ce osjecati nostalgiju upravo prema ovom vremenu. Nekome ce sjecanje na play station II biti kao nama sjecanje na klikere :)

Naci ce svako ponesto lijepo u ovome sto mi trenutno pljujemo. Mada mi cini da tehnoloski napredak cini da ta nostalgija iz generacije u generaciju biva sve veca jer ljudi sve vise kontaktiraju kao mi sada, tipkajuci. Nazalost tako je...

Dakle ja ne bih pravi preveliku famu od ex Yuge, bilo je tu i dobrih i losih stvar a nostalgija je samo stvar koju vrijeme neminovno nosi sa sobom.
LDP

#133 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by LDP »

Ja sam se rodio u SFRJ i priznajem da cu uvek u dusi biti Jugovic,ovo sada od Srbije Bosne Crne Gore sve je bezveze,ono je bio zivot a ovo sada samo prezivljavanje!
jeza u ledja

#134 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by jeza u ledja »

El_comadante wrote:mnogo više i brže se gradila Srbija nego BiH mnogo se brže razvijo beograd nego Sarajevo. 45 je Beograd imo koju hiljadu ljudi više a 92 milion. zašto? kako?
:shock:
E svasta. Ovo isto alternativna historija majke mi.
Proporcionalno, Beograd je bio vise od 3 puta vec od Sarajeva 48-e, sto je veca proporcionalno veca razlika izmedju dva grada nego 1991-e. Takodje, u tome periodu Sarajevo je proporcionalno smanjilo razliku u velicini u odnosu na Zagreb, a recimo i to da je Ljubljana tada bila veci grad od Sarajeva, a danas je duplo manja. Da se Srbija brze gradila i razvijala od BiH ne vidim nikakve dokaze. U Beograd naravno slivale su se ogromne pare, to je tacno. Ali i Sarajevo je dozivjelo bum u osamdesetim (olimpijada). Trebate imati u vidu u da je BiH zivjela maltene jos uvijek u 19-om vijeku i da je zahvaljujuci SFRJ dozivjela ubrzanu industrijalizaciju i urbanizaciju.
Vodenjak

#135 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

MoHiKaNaC wrote:Ma nostalgija je uglavnom lijepo sjecanje na mladost. Ljudi su svugdje nostalgicni jer su nekad bili mladi pa im se cini da je sve bilo ljepse. Neke buduce generacije ce osjecati nostalgiju upravo prema ovom vremenu. Nekome ce sjecanje na play station II biti kao nama sjecanje na klikere :)

Naci ce svako ponesto lijepo u ovome sto mi trenutno pljujemo. Mada mi cini da tehnoloski napredak cini da ta nostalgija iz generacije u generaciju biva sve veca jer ljudi sve vise kontaktiraju kao mi sada, tipkajuci. Nazalost tako je...

Dakle ja ne bih pravi preveliku famu od ex Yuge, bilo je tu i dobrih i losih stvar a nostalgija je samo stvar koju vrijeme neminovno nosi sa sobom.
Ma mozda je to za neke zal za mladoscu ili za klikerima kako kazes, ali ja znam da zalim za bezbriznim i slobodnim zivotom, disanjem punim plucama u svojoj kuci, medju svojim komsijama, u svom gradu, zavicaju...
Zalim za osjecajem sigurnosti na ulici, na radnom mjestu, u bilo kom dijelu svoje zemlje...
Zalim za zivotom punim planova od kojih su se neki ostvarivali a neki ne, ali nijedan nije propadao zbog prevelikog mijesanja nekog sa strane, vec uglavnom zbog toga sto su mnogi bili dio mojih snova - daleki, a opet tako slatki i bliski...
Zalim za praznicima...
Praznicima koje sam slavio sa svojim drustvom, Bajramima sa zijafetom na stolu od kojeg sam jeo samo potkrizu i gledao nasmijane, neopterecene rodjake koji su se okupili oko sofre a svi mi oko nase majke...
Zalim za ponockama na kojima sam gotovo redovno bio, zajedno sa Duskom, Ivom, Suadom uzivajuci u onome sto nisam bas potpuno razumijevao ali sto jesam vidio na licima ljudi kojima je to bilo vazno u zivotu...
Zalim i za stafetama mladosti i sto vise o njima razmisljam, shvatam da smo u svoj toj zbrci oko docekivanja iste ponajmanje mislili na Tita, a partija nam je bila zadnja rupa na svirali... Te su nas stafete, silne lokalne i ine radne akcije, knjizevne veceri, koncerti i disco veceri, turniri i ekskurzije drzale na okupu, angazovale, stvarale od nas ljude...
Zalim i za onim osjecajem ljutnje, bijesa zbog obijesti politicara koji, zamisli, uzimaju po nekoliko radnika iz gradjevinske firme da bi im preko vikenda vikendice gradili, a iste te firme to placale...
Zalim i za danima kada se u komunizmu radjala sloboda stampe i kada su isti oni koje se danas smatra neprijateljima naroda (Dani, Slobodna Bosna, Valter, Mladina, da ne nabrajam...) otkrivali i objavljivali gluposti i javasluke cinjene od strane tada odgovornih...
Zalim i za neopisivim ushicenjem koje sam osjecao u prvoj polovini 1990. zbog neshvatljivog uspjeha ekonomske reforme Ante Markovica...

I na kraju, zalim za svojim komsijama koji su, kao i ja, prevareni velikim pricama o borbi za njihovu slobodu, rasuti po bijelom svijetu gdje traze sebe i, svjesni da se u stvari nikada tu nece u potpunosti snaci, grade barem bolju i sigurniju buducnost svojoj djeci...

Eto, za tim zalim...

I iskreno se nadam da ce se moji sinovi, kad budu mojih godina, sa nostalgijom sjecati samo toga kako su uzivali igrajuci Play-station!
elSaik

#136 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by elSaik »

Nije tada bilo bolje nego manje loše. Da sada nisu na vlasti ti koji jesu, da nam pola stanovništva ne misli onako kako misli, ne bi niko žalio za jednom utopističkom idejom koja je jedino mogla funkcionisati zahvaljuljući strahu od vlasti.
Vodenjak

#137 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

elSaik wrote:Nije tada bilo bolje nego manje loše. Da sada nisu na vlasti ti koji jesu, da nam pola stanovništva ne misli onako kako misli, ne bi niko žalio za jednom utopističkom idejom koja je jedino mogla funkcionisati zahvaljuljući strahu od vlasti.
Jesi li se TI stvarno bojao vlasti tada?
El_comadante

#138 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by El_comadante »

jeza u ledja wrote:
El_comadante wrote:mnogo više i brže se gradila Srbija nego BiH mnogo se brže razvijo beograd nego Sarajevo. 45 je Beograd imo koju hiljadu ljudi više a 92 milion. zašto? kako?
Proporcionalno, Beograd je bio vise od 3 puta vec od Sarajeva 48-e, sto je veca proporcionalno veca razlika izmedju dva grada nego 1991-e. Takodje, u tome periodu Sarajevo je proporcionalno smanjilo razliku u velicini u odnosu na Zagreb, a recimo i to da je Ljubljana tada bila veci grad od Sarajeva, a danas je duplo manja. Da se Srbija brze gradila i razvijala od BiH ne vidim nikakve dokaze. U Beograd naravno slivale su se ogromne pare, to je tacno. Ali i Sarajevo je dozivjelo bum u osamdesetim (olimpijada). Trebate imati u vidu u da je BiH zivjela maltene jos uvijek u 19-om vijeku i da je zahvaljujuci SFRJ dozivjela ubrzanu industrijalizaciju i urbanizaciju.
vidim da si izrezo veći dio moga posta pa se vjerovatno slažeš sa tim. e sad čemo malo o ovome dijelu da pričamo. gdje su autoputevi kroz BH? što se luka nije izgradila u Neumu umjesto u Pločama? Što se Neum nije izgradio kao mnogi Hrvatski i CG gradovi? koje nam uzeo Herceg Novi?(bio je u sastavu Hercegovine do 70ih godna). najviše se šume izveslo iz bh što če nam silni rudnici? jeli to nigdje više nema planina osim u BH? gdje su najviše građene hidrocentrale itd itd
jeza u ledja

#139 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by jeza u ledja »

El_comadante wrote:
jeza u ledja wrote:
vidim da si izrezo veći dio moga posta pa se vjerovatno slažeš sa tim. e sad čemo malo o ovome dijelu da pričamo. gdje su autoputevi kroz BH? što se luka nije izgradila u Neumu umjesto u Pločama? Što se Neum nije izgradio kao mnogi Hrvatski i CG gradovi? koje nam uzeo Herceg Novi?(bio je u sastavu Hercegovine do 70ih godna). najviše se šume izveslo iz bh što če nam silni rudnici? jeli to nigdje više nema planina osim u BH? gdje su najviše građene hidrocentrale itd itd
Izrezao sam veci dio posta jer nemam brojeve koje bi koristio kao protuargument, ali ne znaci da se s tim slazem.
Za Herceg-Novi, pa stvarno ne znam otkud ti to. BiH danas je ista ona iz tzv 'AVNOJevskih' granica iz 43-e. Za Neum, pa jesi ti ikad bio u Neumu i u Plocama? U Neumu se ni grad ne moze napraviti kakav treba, a ne luka. Neum se nije mogao graditi dalje. Hrvatska nije imala puno koristi od Ploca/Kardeljeva. Luka (i pruga) je napravljena za izvoz/uvoz u BiH. Vise je logike da su nama dali Ploce, a njima Neum, nego da se u Neumu pravi luka. Za izvoz sume, veze nemam, moguce da si u pravu. Za hidrocentrale, takodje nemam nikakve brojeve pa da usporedimo, samo znam da ih ima bruka na Neretvi, Drini, Vrbasu, itd. Hidrocentrale se grade gdje ima potencijala za iste. Za autoputeve si apsolutno u pravu, mada i oni se prave tamo gdje ima najvise ekonomskog opravdanja. Nije sad da je bilo milion njih pa da kazemo e sto su Bosnu preskocili.
saibaba

#140 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

Pa to je suština. autoputevi se grade gdje ima ekonomskog opravdanje,kao što ti kažes. U BiH u o okviru bivše države to nije bio slučaj.
jel ti to nešto govori ?
El_comadante

#141 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by El_comadante »

jeza u ledja wrote: vidim da si izrezo veći dio moga posta pa se vjerovatno slažeš sa tim. e sad čemo malo o ovome dijelu da pričamo. gdje su autoputevi kroz BH? što se luka nije izgradila u Neumu umjesto u Pločama? Što se Neum nije izgradio kao mnogi Hrvatski i CG gradovi? koje nam uzeo Herceg Novi?(bio je u sastavu Hercegovine do 70ih godna). najviše se šume izveslo iz bh što če nam silni rudnici? jeli to nigdje više nema planina osim u BH? gdje su najviše građene hidrocentrale itd itd
Izrezao sam veci dio posta jer nemam brojeve koje bi koristio kao protuargument, ali ne znaci da se s tim slazem.
Za Herceg-Novi, pa stvarno ne znam otkud ti to. BiH danas je ista ona iz tzv 'AVNOJevskih' granica iz 43-e. Za Neum, pa jesi ti ikad bio u Neumu i u Plocama? U Neumu se ni grad ne moze napraviti kakav treba, a ne luka. Neum se nije mogao graditi dalje. Hrvatska nije imala puno koristi od Ploca/Kardeljeva. Luka (i pruga) je napravljena za izvoz/uvoz u BiH. Vise je logike da su nama dali Ploce, a njima Neum, nego da se u Neumu pravi luka. Za izvoz sume, veze nemam, moguce da si u pravu. Za hidrocentrale, takodje nemam nikakve brojeve pa da usporedimo, samo znam da ih ima bruka na Neretvi, Drini, Vrbasu, itd. Hidrocentrale se grade gdje ima potencijala za iste. Za autoputeve si apsolutno u pravu, mada i oni se prave tamo gdje ima najvise ekonomskog opravdanja. Nije sad da je bilo milion njih pa da kazemo e sto su Bosnu preskocili.[/quote]
tri stvari. što se tiče auto puteva. ako več postoje toliko rudnika u BH onda Semberija zar to onda nije dovoljan ekonomski faktor i opravdanost da se napravi auto put? koja je opravdanost auto puta Zagreb Beograd? dalje što se tiče hidrocentrala ima ih gdje napraviti i CG i Hrvatska i sve ostale ali ih nema. da nabrojimo par rijeka Sava, Dunav, Piva, Tara itd. gdje su tu hidrocentrale? a što se tiče Neuma da li si ti pratio raspravu o koridoru 5C? zašto eksperti draže od države da se autoput završi u Neumu a ne u Pločama? e upravo zato što se može napraviti luka. dakle nije to iz moje glave nego su experti rekli svoje. znaš li da su i Dnaci zainteresovani da grade u Neumu? i na kraju ako nemože luka u Neum zašto se onda naši bune protiv mosta koji Hrvatska hoče da napravi?!
Klodovik

#142 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Klodovik »

Ljudi su, očito, imali različita iskustva u bivšoj YU.

Stanovi... Moj otac ga nije dobio, ali je uspio dobiti kredit tamo negdje 1970-ih (rata trećina plate) i otplaćivao ga dok se boje nisu rastopile. To sada radim i ja i ne vidim nikakvu praktičnu razliku. Ko je dobio stan, pravio je kuću na moru ili vikendicu u rodnom gradu/selu.

Već rekoh da nisam jugonostalgičar i samo da dodam... Ne nedostajte mi spavanje u parku u tri ujutro. Ne nedostaje mi produženi vojni rok u JNA (hvala Stipi Mesiću, Predsedniku Predsedništva SFRJ) i 'najljepši' trenuci života kad se 'branila' Jugoslavija nakon što su Slovenci i Hrvati pobjegli iz nje, i kad im nije dalo da se 'kao otcijepe'. Ne nedostaju mi dvije radne akcije na kojim sam bio (dok nam je Zdravko Čolić preko razglasa u šest ujutro pjevao 'Hej, haj, brigade'). Ne nedostaje mi čekanje u redu u granapu u tri sata da bih kupio litar ulja, a prodavačica mi taman kad trebam doći na red kaže 'nestalo ulja'. Ne nedostaje mi inflacija od dvije, tri hiljade posto, crno tržište deviza i farmerki na ulici, niti ostala ekonomska čuda tog perioda. Ima još toga, da sad ne nabrajam...

I nije mi jasno otkud danas toliki jugonostalgičari kad su na referendumu o nezavisnosti BiH 1992. godine toliki ljudi glasali ZA.
Vodenjak

#143 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

Klodovik wrote:Ljudi su, očito, imali različita iskustva u bivšoj YU.

Stanovi... Moj otac ga nije dobio, ali je uspio dobiti kredit tamo negdje 1970-ih (rata trećina plate) i otplaćivao ga dok se boje nisu rastopile. To sada radim i ja i ne vidim nikakvu praktičnu razliku. Ko je dobio stan, pravio je kuću na moru ili vikendicu u rodnom gradu/selu.

Već rekoh da nisam jugonostalgičar i samo da dodam... Ne nedostajte mi spavanje u parku u tri ujutro. Ne nedostaje mi produženi vojni rok u JNA (hvala Stipi Mesiću, Predsedniku Predsedništva SFRJ) i 'najljepši' trenuci života kad se 'branila' Jugoslavija nakon što su Slovenci i Hrvati pobjegli iz nje, i kad im nije dalo da se 'kao otcijepe'. Ne nedostaju mi dvije radne akcije na kojim sam bio (dok nam je Zdravko Čolić preko razglasa u šest ujutro pjevao 'Hej, haj, brigade'). Ne nedostaje mi čekanje u redu u granapu u tri sata da bih kupio litar ulja, a prodavačica mi taman kad trebam doći na red kaže 'nestalo ulja'. Ne nedostaje mi inflacija od dvije, tri hiljade posto, crno tržište deviza i farmerki na ulici, niti ostala ekonomska čuda tog perioda. Ima još toga, da sad ne nabrajam...

I nije mi jasno otkud danas toliki jugonostalgičari kad su na referendumu o nezavisnosti BiH 1992. godine toliki ljudi glasali ZA.
E ovako zvuci kad se pomijesaju babe i zabe... :oops:
turban

#144 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Pricao mi jedan rodjak svoja iskustva iz bivse JNA.Doticni je sluzio vojsku u Skoplju.Vrjeme sluzbe 1986/87.
Bio je pisar/cato kod nekog kapetana Mileta.Ovaj kapetan je u vise navrata ljutito znao reci mom rodjaku:"Sta ti mislis sto su muslimani (misli se na muslimane BiH)priznati kao narod"?Doticni kapetan pokazivao je znake mrznje prema muslimanima.I volio je cesto indirektno peckati mog rodjaka.

Kasnije se pokazalo kad je JNA stala rame uz rame sa cetnicima sta je za njih bila Yugoslavija.U bisoj Yugi uglavnom su profitirali tatini/babini sinovi.Koliko se nase pameti istopilo po selima,manjim gradovima i kasabama.Nisu mogli stici na red od tih guzonjinih(narodni izraz za bivse vlastodrsce)sinova.Tu ljepotu privilegije nisam osjetio ni ja.

Na kraju Yugoslavija je bila kao ideja mozda dobro zamisljena.Ali velikosrpski nacionalisti su i Tita zednog znali prevesti preko vode.Bivsa Yugoslavija za mene znaci Srboslavija sa autonomnim pokrajinama Hrvatskom i Slovenijom.
Klodovik

#145 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Klodovik »

Vodenjak wrote:
Klodovik wrote:Ljudi su, očito, imali različita iskustva u bivšoj YU.

E ovako zvuci kad se pomijesaju babe i zabe... :oops:
Jah...
Bugs_Bunny

#146 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Bugs_Bunny »

Jedini nacin da Bosna opstane je da se napravi kineski zid na Drini.

Image
Shoba

#147 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Shoba »

turban wrote:
Shoba wrote:Rodjen sam u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u Jugoslaviji takodjer....

Volim sve Juznoslavenske narode. Svi smo mi jako bliski i slicni i ne vidim razloga za mrznju i nasilno razdvajanje po bilo kojoj osnovi. Uvijek cemo biti bliski i to niko nikada nece moci da promijeni.
Daj utjesi me bolan?!
Ovo se zove zamazivanje ociju... :run:
jebi ga jarane, samo pogledaj sta jedes, sta pijes, sta slusas, sta gledas....vidjeces lepezu Ex Yu stvari....znaci, ipak volis sve to...
saibaba

#148 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

[/quote]

Nisu BiH napali komunisti ( ne branim ih ) vec cetnici ! To samo da znas ubuduce kad te budu pitali ; ko je napao Bosnu ?, nemoj reci komunisti jer ce ti se smijati, reci cetnici i svi ce te razumjeti.

[b]I da znas i to da su R BiH branili B ... iju.[/[/b]quote]

Druže ovom rečenicom si uvrijedio sve pripadnike Armije BiH i sve one koji su poginuli u Armiji braneći Bosnu. Mislim da bi trebao malo razmisliti prije davanja ovakvih ocjena,
jOFLA

#149 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by jOFLA »

katarina_kosaca wrote:Imam 25 godina. Sa devet godina me zatekao rat. Pitam se kako bih mogla zaliti za Jugoslavijom kada je on za mene bila tek period djetinjstva u kojem nisam imala svijet da promislim sistem u kojem se nalazim. Problem jugonostalgicara jesu kafanske price

Ima nas, ne samo na forumu, koji smo podosta stariji od tebe, koji smo i proputovali dobar dio te bivše države, i već imali diplome ili bili na pola puta do nje, i radili... tako da tu nisu kafanske priče, već sjećanja. Možda za tvoju generaciju jesu kafanske priče, ali za nas su sjećanja doživljenog i proživljenog.
u kojima se velica jedan sistem koji je zavrsio u krvi
Niko još nije veličao sistem.
jOFLA

#150 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by jOFLA »

MoHiKaNaC wrote:Ma nostalgija je uglavnom lijepo sjecanje na mladost. Ljudi su svugdje nostalgicni jer su nekad bili mladi pa im se cini da je sve bilo ljepse.
Uslovi i način života u socijalnom i ekonomskom smislu gledajući ukupnu populaciju u BiH dok je bila u sklopu SFRJ, upoređujući ih sa stanjem u BiH danas, je ono za čim je gros većina ljudi nostalgična. O tome detaljno i pišu.
Neke buduce generacije ce osjecati nostalgiju upravo prema ovom vremenu. Nekome ce sjecanje na play station II biti kao nama sjecanje na klikere :)
To je već neka druga vrsta nostalgije, za mladošću i igrama, prvom ljubavi i sl... ali o tom i ne pričaju. Detaljno su objasnili tačno za čim i zašto su nostalgični za ili u SFRJ. Tema je Jugonostalgija, a ne nostalgija općenito, i ljudi pišu u skladu s naslovom teme.

Ali treba napraviti i razliku; čitajući postove nostalgičara niko od njih ni najmanje ne žali za SFRJ na nekoj ideološko-političko-geografskoj osnovi. Dok opet ovi što pljuju po nostalgičarima, pljuju više na političkoj bazi. Nigdje veze.
Locked