Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
-
sansun
#1 Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Pozdrav,
Dodik: Biljana Plavšić slobodna i po ljudskim i po božjim zakonima Podrazumijeva da je Biljana Plavšić izdržavanjem kazne i dodatnim pomilovanjem suda ( istog koji ju je osudio za dotični zločin) postala osoba kojoj više nije pravedno pripisivati epitet ratnog zločinaca? Tačno je također da je ona priznala taj zločin a kasnije opet negirala, ali to više nije ni bitno ukoliko je sada, pravno formalno gledajući, slobodna a što podrazumijeva i da je u očima pravde ( opet one iste koja ju je prethodno i okvalifikovala kao ratnog zločinca) istom kaznom otkupila svoj grijeh?
Također, da li to podrazumijeva da Sadam Husein koji j edobio smrtnu kaznu i koja je nad njim izvršena također time otkupljuje sebe od krivice z aono što je uradio ( makar sada i ne živio) i time z aubuduće biva nepravedno tog čovjeka ratnim zločincem prozivati?
Drugi primjer: ( koji je vjerovatno Dodika inspirisao za onu gore tvrdnju o plavšičkoj nedužnosti)
Da li je osoba, koja je počinila krivično djelo krađe automobila a za koju je po presudi odležala propisanu zatvorsku kaznu za isto djelo, i dalje kriminalac?
treći primjer:
Da li je moguće Adolf Hitlel-a, pravno gledajući, smatrati ratnim zločincem ukoliko ga niti jedan sud ( koliko je meni poznato) nije proglasio ratnim zločincem i u odsustvu osudio? A možemo dodati i primjer radovana koji kojš nije osuđen.
Još bolji je primjer Dr. Josef Mengele-a (Günzburg, 16. ožujka 1911. - Bertioga, 7. veljače 1979.), njemačkoi nacistički liječnik koji je stekao nadimak Anđeo Smrti zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann. ( wikipedija) a koji je bez sudskog procesa ili osuđenosti u odsustvu umro kao bjegunac od zakona ali ne i kao ratni zločinac ( jer njegov slučaj nije bio pred sudom)?
Ovim želim samo saznati, da li je institucionalni sud jedina moralno pravna vertikala i kriterij na osnovu koga nekoga možemo okvalifikovati kao zločinca, i da li je kazna, pored toga što je jedna kazneno odgojna mjera implicitno i otkup z adotično djelo?
Dodik: Biljana Plavšić slobodna i po ljudskim i po božjim zakonima Podrazumijeva da je Biljana Plavšić izdržavanjem kazne i dodatnim pomilovanjem suda ( istog koji ju je osudio za dotični zločin) postala osoba kojoj više nije pravedno pripisivati epitet ratnog zločinaca? Tačno je također da je ona priznala taj zločin a kasnije opet negirala, ali to više nije ni bitno ukoliko je sada, pravno formalno gledajući, slobodna a što podrazumijeva i da je u očima pravde ( opet one iste koja ju je prethodno i okvalifikovala kao ratnog zločinca) istom kaznom otkupila svoj grijeh?
Također, da li to podrazumijeva da Sadam Husein koji j edobio smrtnu kaznu i koja je nad njim izvršena također time otkupljuje sebe od krivice z aono što je uradio ( makar sada i ne živio) i time z aubuduće biva nepravedno tog čovjeka ratnim zločincem prozivati?
Drugi primjer: ( koji je vjerovatno Dodika inspirisao za onu gore tvrdnju o plavšičkoj nedužnosti)
Da li je osoba, koja je počinila krivično djelo krađe automobila a za koju je po presudi odležala propisanu zatvorsku kaznu za isto djelo, i dalje kriminalac?
treći primjer:
Da li je moguće Adolf Hitlel-a, pravno gledajući, smatrati ratnim zločincem ukoliko ga niti jedan sud ( koliko je meni poznato) nije proglasio ratnim zločincem i u odsustvu osudio? A možemo dodati i primjer radovana koji kojš nije osuđen.
Još bolji je primjer Dr. Josef Mengele-a (Günzburg, 16. ožujka 1911. - Bertioga, 7. veljače 1979.), njemačkoi nacistički liječnik koji je stekao nadimak Anđeo Smrti zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann. ( wikipedija) a koji je bez sudskog procesa ili osuđenosti u odsustvu umro kao bjegunac od zakona ali ne i kao ratni zločinac ( jer njegov slučaj nije bio pred sudom)?
Ovim želim samo saznati, da li je institucionalni sud jedina moralno pravna vertikala i kriterij na osnovu koga nekoga možemo okvalifikovati kao zločinca, i da li je kazna, pored toga što je jedna kazneno odgojna mjera implicitno i otkup z adotično djelo?
Last edited by sansun on 28/10/2009 00:39, edited 2 times in total.
- ilija cvorovic
#2 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
U svojoj zadnjoj rečenici postavljaš dobro pitanje, i daješ istovremeno vrlo kvalitetan odgovor. To je jednostavno tako od prvih uređenih društvenih zajednica.
Samo su se kazne, načini i uslovi izvršenja vremenom mijenjali.
Samo su se kazne, načini i uslovi izvršenja vremenom mijenjali.
-
sansun
#3 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Imam i j aosjećaj da je tako ali,
šta ćemo onda sa trećim primjerom?
šta ćemo onda sa trećim primjerom?
- Maraschino
#4 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
to cemo uskoro saznati kada je dodo uhljebi kod sebe i kandiduje na neku funkciju...
rak ce to da protumaci...

rak ce to da protumaci...
- ilija cvorovic
#5 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Pravo i pravda su dvije različite kategorije. Nevezano za slučaj BP, pravda je morala nekad (davno prije i Rimskog carstva), zarad opstanka i napretka civilizacije, ustupiti mjesto pravu.
-
sansun
#6 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
ova distinkcija koju si naveo me ipak utješi, znači, sudska kazna je otkup za nepravno djelo ali ne i za nepravdu. Hajmo to sada ipak sa BP povezati ( jer me upravo njen slučaj motivisao za otvaranje ove teme), što znači da je ona sada pravno gledajući slobodna i čista a idealističko pravedno gledajući za Bošnjake i dalje zločinac a za Srbe i dalje Heroj te još jedna nedužna žrtva prava. Ali ipak ne mogu vjerovati da će ovo opet u subjektivizmu završiti.Pravo i pravda su dvije različite kategorije. Nevezano za slučaj BP, pravda je morala nekad (davno prije i Rimskog carstva), zarad opstanka i napretka civilizacije, ustupiti mjesto pravu.
- ilija cvorovic
#7 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Da te ne dovedem u zabludu - nisam pravnik.sansun wrote:ova distinkcija koju si naveo me ipak utješi, znači, sudska kazna je otkup za nepravno djelo ali ne i za nepravdu. Hajmo to sada ipak sa BP povezati ( jer me upravo njen slučaj motivisao za otvaranje ove teme), što znači da je ona sada pravno gledajući slobodna i čista a idealističko pravedno gledajući za Bošnjake i dalje zločinac a za Srbe i dalje Heroj te još jedna nedužna žrtva prava. Ali ipak ne mogu vjerovati da će ovo opet u subjektivizmu završiti.Pravo i pravda su dvije različite kategorije. Nevezano za slučaj BP, pravda je morala nekad (davno prije i Rimskog carstva), zarad opstanka i napretka civilizacije, ustupiti mjesto pravu.
Drugo, po mom mišljenju, u milimetar si pogodio stanje stvari, uz jednu malu opasku - za SDS-ovce ne postoji veći izdajnik, i da su je oni sudili, bili bi strožiji i od Haškog suda i od bošnjačke javnosti.
- Alfons Kauders
#8 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
valjda iskupljuje, a ne otkupljuje... 
i onda nam obrazovni radnici strajkuju jer su im male plate...
mamu im nesposobnu... 
i onda nam obrazovni radnici strajkuju jer su im male plate...
- ilija cvorovic
#9 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica 
- Alfons Kauders
#10 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
nazalost ne mogu se sloziti s tobom...ilija cvorovic wrote:Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica
otkupljivanje se vrsi npr. kod neke zemljoradnicke zadruge... iskupljivanje... druga prica...
-
backclocker
#11 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Kad god oslobode pedofila - roditelji zrtve treba da ga od sad pa nadalje pocaste i obidju za izlazak iz zatvora.
Mislim to je pravno-ljudska norma vrijednosti kojoj smo svjedoci danas
Mislim to je pravno-ljudska norma vrijednosti kojoj smo svjedoci danas
- ilija cvorovic
#12 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Naravno da si u ovom primjeru u pravu, mđt, koliko sam ga ja razumio, sansun otvara temu u kojoj se pita da li je pravo čisto tehnička kategorija, koliko u njemu ima elementa pravde, a samim tim i duhovnosti ili emocija. Stoga mi je njegov termin, u ovom slučaju, hajde da kažem - adekvatniji.Alfons Kauders wrote:nazalost ne mogu se sloziti s tobom...ilija cvorovic wrote:Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica
otkupljivanje se vrsi npr. kod neke zemljoradnicke zadruge... iskupljivanje... druga prica...
No, nije problem u jednoj riječi
- Alfons Kauders
#13 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
kako god ti hoces, papir svasta podnosi, a ekran jos vise...ilija cvorovic wrote:Naravno da si u ovom primjeru u pravu, mđt, koliko sam ga ja razumio, sansun otvara temu u kojoj se pita da li je pravo čisto tehnička kategorija, koliko u njemu ima elementa pravde, a samim tim i duhovnosti ili emocija. Stoga mi je njegov termin, u ovom slučaju, hajde da kažem - adekvatniji.Alfons Kauders wrote:nazalost ne mogu se sloziti s tobom...ilija cvorovic wrote:Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica
No, nije problem u jednoj riječi
-
KenCo
#14 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
ovosvjetski zakon je tu prije svega radi prevencije zlocina. malo koja kazna moze da kompenzira gubitak zrtvi. da li postoji ta kazna koja se moze izreci Plavsicki i da to bude u skladu sa njenim zlocinima ? takva kazna ne postoji. jedino da mozda ima 100.000 zivota i da se siluje,muci i ubije u svakom tom zivotu. vjerovatno bi tek ta kazna bila u skladu sa onim sta je ona ucinila. jeste strasno sto je ona na slobodi,ali ponavljam,ne postoji kazna koja joj se moze odrediti a koja je u skladu sa njenim djelima. Bog ce joj suditi i jedino On joj moze odrediti dostojnu kaznu.
- Fair Life
#15 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Dragi metak pa u celenku...
- muha_sa
#16 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
sram nek te budeFair Life wrote:Dragi metak pa u celenku...
ama šta da ti recem--samo nek je veselo
-
sansun
#17 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Iako je ovo nebitno sada, stvarno ne vidim neku posebnu razliku u značenju ta dva pojma otkupiti i iskupiti, a ako ipak griješim u izboru pojmova tada se izvinjavam jer u toku svog školovanja sam samo 2 razreda na srpskohrvatskom jeziku završio a ostatak na njemačkom, i sada fakultet na engleskom jeziku. Inače mi je gramatika bosanskog-bošnjačkog ( a tu ne izdvajam ni srpski i hrvatski) jezika strašno konfuzna nedosljedna.valjda iskupljuje, a ne otkupljuje...
i onda nam obrazovni radnici strajkuju jer su im male plate...mamu im nesposobnu...
na engl. buy out - otkupiti, iskupiti, isplatiti.... http://www.moj-rjecnik.net/wct_index.ph ... am=buy-out
ovim završavam ovu suvišnu digresiju i vraćam se temi.
Pazi, Plavšička je mogla dobiti i strožiju kaznu ( po ovosvjetskim mjerilima),... Smatram da će opet na kraju svako svoju historiju imati, i da će pobijediti ona koju je jači napisao ( klasični princip utvrđivanja historijskih istina). Pokušavam dosta realan u životu biti i smatram da se Bošnjaci ne trebaju pozivati ni u kojem slučaju na Haški tribunal ukoliko žele neku istinu i pravdu da ganjaju ( srbi su to davno uvidjeli). Mojaju iza svoje istine stajati ali naravno ne slijepo. Nervira me što uvijek očekujemo nekog sa strane da nas spasi, i sve nade ulažemo u tuđu snagu a najmanje u sopstvenu te stoga sam ubijeđen da ćemo opet zbog toga nastradati ako se ovako nastavi.KenCo dana 28/10/2009 03:27
ovosvjetski zakon je tu prije svega radi prevencije zlocina. malo koja kazna moze da kompenzira gubitak zrtvi. da li postoji ta kazna koja se moze izreci Plavsicki i da to bude u skladu sa njenim zlocinima ? takva kazna ne postoji. jedino da mozda ima 100.000 zivota i da se siluje,muci i ubije u svakom tom zivotu. vjerovatno bi tek ta kazna bila u skladu sa onim sta je ona ucinila. jeste strasno sto je ona na slobodi,ali ponavljam,ne postoji kazna koja joj se moze odrediti a koja je u skladu sa njenim djelima. Bog ce joj suditi i jedino On joj moze odrediti dostojnu kaznu.
- osa
#18 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
gledajući pravno, a pravo se samo tako može gledati, plavšić je svoj "dug društvu" odradila, dapače u pravu postoji mogućnost da ista traži brisanje samog djela iz evidencija, ne znam kako to ide u bih i hagu, pa bi hipotetski, kad bi joj trebala potrda o nekažnjavanju istu dobila, doduše djelo ostaje u evidencijama suda, ali građani, tvrtke i ostali zainteresirani u njega nemaju uvid.
s druge strane za djela za koja je terećena ne postoji adekvatna kazna( možda smrtna, ali je europa ne prakticira), što na neki način, stavlja zločinca iznad društva i pojedinca.
s druge strane za djela za koja je terećena ne postoji adekvatna kazna( možda smrtna, ali je europa ne prakticira), što na neki način, stavlja zločinca iznad društva i pojedinca.
- muha_sa
#19 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Pošto je ovo država na koju je natakarena ludjacka košulja,najmanje šta mogu ocekivat to je da iduce godine zlocinka, biologicarka, bude bar u parlamentu genocidne tvorevine--dok je ne prešaltaju u državni parlament.
- spreca
#20 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
osa wrote:gledajući pravno, a pravo se samo tako može gledati, plavšić je svoj "dug društvu" odradila, dapače u pravu postoji mogućnost da ista traži brisanje samog djela iz evidencija, ne znam kako to ide u bih i hagu, pa bi hipotetski, kad bi joj trebala potrda o nekažnjavanju istu dobila, doduše djelo ostaje u evidencijama suda, ali građani, tvrtke i ostali zainteresirani u njega nemaju uvid.
nisam siguran ali cinimise da u zakonu postoji tacka u kojoj se govori o tome da moze biti zabranjen rad onima koji su se ogrijesili o zakon odvisno od funkcije koju su obnasali to bi nam nokia mogo malo objasniti ili mozda neko drugi ko pozna pravo.
-
rocky3000
#21 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Ja mislim da bi gospodji najbolje bilo da sama sebi presudi.
Da ne ponavljam sta je sve izgovorila i na kakav je nacin sijala mrznju i propagirala najcrniji sovinizam 20. vijeka.
U svakom normalnom drustvu bila bi stigmatizirana do kraja zivota.
Treba je proglasiti personom non grata barem u Sarajevu,
ako vec ne moze preko cetnika na drzavnom nivou.
Ja joj zelim sve najgore i njoj i "njezima"!
Da ne ponavljam sta je sve izgovorila i na kakav je nacin sijala mrznju i propagirala najcrniji sovinizam 20. vijeka.
U svakom normalnom drustvu bila bi stigmatizirana do kraja zivota.
Treba je proglasiti personom non grata barem u Sarajevu,
ako vec ne moze preko cetnika na drzavnom nivou.
Ja joj zelim sve najgore i njoj i "njezima"!
- Fair Life
#22 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Za koji dan ce obiljezavanje 40 godina zemljotresa u Banjaluci. Mogu protefericiti i u to ime.muha_sa wrote:sram nek te budeFair Life wrote:Dragi metak pa u celenku...ti bi heroini metak u celo
![]()
![]()
ne kontaš da bi tim cinom sjebo teferic koji se priprema---docek uz najviše pocasti--djecica taj dan nece u školu ici vec ce sa slikama njihove mucenice cekat na ulicama da im Bilja mahne--poslije toga prijem u banskim dvorima pa dernek na stadionu Borca---uz dragacevske trubace,eke,keke,seke,cakane i ostale umjetnice i umjetnike
ama šta da ti recem--samo nek je veselo
Mozda se u slijedecem Sehitluci spuste u Park Petra Kocica...
- kinu
#23 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Interesuje me jedna stvar.
Ona je prvo na sudu priznala da je kriva, poslije je to opovrgla u javnosti dajući interviju, nisam pravnik ali mislim da ovo ovako ne bi smjelo biti , dala je zakletvu pred sudom da će govoriti istinu, poslije je to opovrgla, mislim da joj se ponovo trebalo suditi za lažnu izjavu ( jednu ili drugu ) a ne još je pustiti na slobodu prije vremena ( možda i nisam u pravu s pravne osnove, možda mi ovo neko stručan pojasni ).
Trebala je ona u onaj zatvor gdje i Kraišnik
Ona je prvo na sudu priznala da je kriva, poslije je to opovrgla u javnosti dajući interviju, nisam pravnik ali mislim da ovo ovako ne bi smjelo biti , dala je zakletvu pred sudom da će govoriti istinu, poslije je to opovrgla, mislim da joj se ponovo trebalo suditi za lažnu izjavu ( jednu ili drugu ) a ne još je pustiti na slobodu prije vremena ( možda i nisam u pravu s pravne osnove, možda mi ovo neko stručan pojasni ).
Trebala je ona u onaj zatvor gdje i Kraišnik
- muha_sa
#24 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
kinu--sve to stoji al....................treba da ti bude jasno-meni odavno jest-
ovdje su ubijani Bosanci-još imaju imena koja imaju
da je pomor ribe bio svi odgovorni bi dobili dugogodišnje zatvorske kazne.
- kinu
#25 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?
Ma nisi u pravu ubijali su svi sve , al u Hagu sude samo Srbima što su ubijali bosance to je svjetska urota protiv Srbamuha_sa wrote:kinu--sve to stoji al....................treba da ti bude jasno-meni odavno jest-ovdje su ubijani Bosanci-još imaju imena koja imaju
da je pomor ribe bio svi odgovorni bi dobili dugogodišnje zatvorske kazne.
A još lavovi i ostale domaće životinje ih...............