Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post Reply
sansun

#1 Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by sansun »

Pozdrav,

Dodik: Biljana Plavšić slobodna i po ljudskim i po božjim zakonima Podrazumijeva da je Biljana Plavšić izdržavanjem kazne i dodatnim pomilovanjem suda ( istog koji ju je osudio za dotični zločin) postala osoba kojoj više nije pravedno pripisivati epitet ratnog zločinaca? Tačno je također da je ona priznala taj zločin a kasnije opet negirala, ali to više nije ni bitno ukoliko je sada, pravno formalno gledajući, slobodna a što podrazumijeva i da je u očima pravde ( opet one iste koja ju je prethodno i okvalifikovala kao ratnog zločinca) istom kaznom otkupila svoj grijeh?

Također, da li to podrazumijeva da Sadam Husein koji j edobio smrtnu kaznu i koja je nad njim izvršena također time otkupljuje sebe od krivice z aono što je uradio ( makar sada i ne živio) i time z aubuduće biva nepravedno tog čovjeka ratnim zločincem prozivati?

Drugi primjer: ( koji je vjerovatno Dodika inspirisao za onu gore tvrdnju o plavšičkoj nedužnosti)
Da li je osoba, koja je počinila krivično djelo krađe automobila a za koju je po presudi odležala propisanu zatvorsku kaznu za isto djelo, i dalje kriminalac?

treći primjer:
Da li je moguće Adolf Hitlel-a, pravno gledajući, smatrati ratnim zločincem ukoliko ga niti jedan sud ( koliko je meni poznato) nije proglasio ratnim zločincem i u odsustvu osudio? A možemo dodati i primjer radovana koji kojš nije osuđen.

Još bolji je primjer Dr. Josef Mengele-a (Günzburg, 16. ožujka 1911. - Bertioga, 7. veljače 1979.), njemačkoi nacistički liječnik koji je stekao nadimak Anđeo Smrti zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskom logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora: u plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann. ( wikipedija) a koji je bez sudskog procesa ili osuđenosti u odsustvu umro kao bjegunac od zakona ali ne i kao ratni zločinac ( jer njegov slučaj nije bio pred sudom)?

Ovim želim samo saznati, da li je institucionalni sud jedina moralno pravna vertikala i kriterij na osnovu koga nekoga možemo okvalifikovati kao zločinca, i da li je kazna, pored toga što je jedna kazneno odgojna mjera implicitno i otkup z adotično djelo?
Last edited by sansun on 28/10/2009 00:39, edited 2 times in total.
ilija cvorovic

#2 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by ilija cvorovic »

U svojoj zadnjoj rečenici postavljaš dobro pitanje, i daješ istovremeno vrlo kvalitetan odgovor. To je jednostavno tako od prvih uređenih društvenih zajednica.
Samo su se kazne, načini i uslovi izvršenja vremenom mijenjali.
sansun

#3 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by sansun »

Imam i j aosjećaj da je tako ali,
šta ćemo onda sa trećim primjerom?
Maraschino

#4 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Maraschino »

to cemo uskoro saznati kada je dodo uhljebi kod sebe i kandiduje na neku funkciju... :x

rak ce to da protumaci... :-) :x
ilija cvorovic

#5 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by ilija cvorovic »

Pravo i pravda su dvije različite kategorije. Nevezano za slučaj BP, pravda je morala nekad (davno prije i Rimskog carstva), zarad opstanka i napretka civilizacije, ustupiti mjesto pravu.
sansun

#6 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by sansun »

Pravo i pravda su dvije različite kategorije. Nevezano za slučaj BP, pravda je morala nekad (davno prije i Rimskog carstva), zarad opstanka i napretka civilizacije, ustupiti mjesto pravu.
ova distinkcija koju si naveo me ipak utješi, znači, sudska kazna je otkup za nepravno djelo ali ne i za nepravdu. Hajmo to sada ipak sa BP povezati ( jer me upravo njen slučaj motivisao za otvaranje ove teme), što znači da je ona sada pravno gledajući slobodna i čista a idealističko pravedno gledajući za Bošnjake i dalje zločinac a za Srbe i dalje Heroj te još jedna nedužna žrtva prava. Ali ipak ne mogu vjerovati da će ovo opet u subjektivizmu završiti.
ilija cvorovic

#7 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by ilija cvorovic »

sansun wrote:
ova distinkcija koju si naveo me ipak utješi, znači, sudska kazna je otkup za nepravno djelo ali ne i za nepravdu. Hajmo to sada ipak sa BP povezati ( jer me upravo njen slučaj motivisao za otvaranje ove teme), što znači da je ona sada pravno gledajući slobodna i čista a idealističko pravedno gledajući za Bošnjake i dalje zločinac a za Srbe i dalje Heroj te još jedna nedužna žrtva prava. Ali ipak ne mogu vjerovati da će ovo opet u subjektivizmu završiti.
Da te ne dovedem u zabludu - nisam pravnik.
Drugo, po mom mišljenju, u milimetar si pogodio stanje stvari, uz jednu malu opasku - za SDS-ovce ne postoji veći izdajnik, i da su je oni sudili, bili bi strožiji i od Haškog suda i od bošnjačke javnosti.
Alfons Kauders

#8 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Alfons Kauders »

valjda iskupljuje, a ne otkupljuje... :D

i onda nam obrazovni radnici strajkuju jer su im male plate... :D mamu im nesposobnu... :D
ilija cvorovic

#9 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by ilija cvorovic »

Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica :)
Alfons Kauders

#10 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Alfons Kauders »

ilija cvorovic wrote:Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica :)
nazalost ne mogu se sloziti s tobom... :D

otkupljivanje se vrsi npr. kod neke zemljoradnicke zadruge... iskupljivanje... druga prica... :D
backclocker

#11 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by backclocker »

Kad god oslobode pedofila - roditelji zrtve treba da ga od sad pa nadalje pocaste i obidju za izlazak iz zatvora.

Mislim to je pravno-ljudska norma vrijednosti kojoj smo svjedoci danas :mrgreen:
ilija cvorovic

#12 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by ilija cvorovic »

Alfons Kauders wrote:
ilija cvorovic wrote:Mislim da je sansun u pravu, u kontextu ove priče, kada upotrebljava riječ - otkupljuje. Iskupljivanje se obavlja kod sveštenih lica :)

otkupljivanje se vrsi npr. kod neke zemljoradnicke zadruge... iskupljivanje... druga prica... :D
Naravno da si u ovom primjeru u pravu, mđt, koliko sam ga ja razumio, sansun otvara temu u kojoj se pita da li je pravo čisto tehnička kategorija, koliko u njemu ima elementa pravde, a samim tim i duhovnosti ili emocija. Stoga mi je njegov termin, u ovom slučaju, hajde da kažem - adekvatniji.
No, nije problem u jednoj riječi :)
Alfons Kauders

#13 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Alfons Kauders »

ilija cvorovic wrote:
Alfons Kauders wrote:

Naravno da si u ovom primjeru u pravu, mđt, koliko sam ga ja razumio, sansun otvara temu u kojoj se pita da li je pravo čisto tehnička kategorija, koliko u njemu ima elementa pravde, a samim tim i duhovnosti ili emocija. Stoga mi je njegov termin, u ovom slučaju, hajde da kažem - adekvatniji.
No, nije problem u jednoj riječi :)
kako god ti hoces, papir svasta podnosi, a ekran jos vise... :D
KenCo

#14 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by KenCo »

ovosvjetski zakon je tu prije svega radi prevencije zlocina. malo koja kazna moze da kompenzira gubitak zrtvi. da li postoji ta kazna koja se moze izreci Plavsicki i da to bude u skladu sa njenim zlocinima ? takva kazna ne postoji. jedino da mozda ima 100.000 zivota i da se siluje,muci i ubije u svakom tom zivotu. vjerovatno bi tek ta kazna bila u skladu sa onim sta je ona ucinila. jeste strasno sto je ona na slobodi,ali ponavljam,ne postoji kazna koja joj se moze odrediti a koja je u skladu sa njenim djelima. Bog ce joj suditi i jedino On joj moze odrediti dostojnu kaznu.
Fair Life

#15 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Fair Life »

Dragi metak pa u celenku...
muha_sa

#16 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by muha_sa »

Fair Life wrote:Dragi metak pa u celenku...
sram nek te bude :D ti bi heroini metak u celo :-) :D :D ne kontaš da bi tim cinom sjebo teferic koji se priprema---docek uz najviše pocasti--djecica taj dan nece u školu ici vec ce sa slikama njihove mucenice cekat na ulicama da im Bilja mahne--poslije toga prijem u banskim dvorima pa dernek na stadionu Borca---uz dragacevske trubace,eke,keke,seke,cakane i ostale umjetnice i umjetnike :D
ama šta da ti recem--samo nek je veselo :D
sansun

#17 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by sansun »

valjda iskupljuje, a ne otkupljuje... :D

i onda nam obrazovni radnici strajkuju jer su im male plate... :D mamu im nesposobnu... :D
Iako je ovo nebitno sada, stvarno ne vidim neku posebnu razliku u značenju ta dva pojma otkupiti i iskupiti, a ako ipak griješim u izboru pojmova tada se izvinjavam jer u toku svog školovanja sam samo 2 razreda na srpskohrvatskom jeziku završio a ostatak na njemačkom, i sada fakultet na engleskom jeziku. Inače mi je gramatika bosanskog-bošnjačkog ( a tu ne izdvajam ni srpski i hrvatski) jezika strašno konfuzna nedosljedna.

na engl. buy out - otkupiti, iskupiti, isplatiti.... http://www.moj-rjecnik.net/wct_index.ph ... am=buy-out
ovim završavam ovu suvišnu digresiju i vraćam se temi.
KenCo dana 28/10/2009 03:27
ovosvjetski zakon je tu prije svega radi prevencije zlocina. malo koja kazna moze da kompenzira gubitak zrtvi. da li postoji ta kazna koja se moze izreci Plavsicki i da to bude u skladu sa njenim zlocinima ? takva kazna ne postoji. jedino da mozda ima 100.000 zivota i da se siluje,muci i ubije u svakom tom zivotu. vjerovatno bi tek ta kazna bila u skladu sa onim sta je ona ucinila. jeste strasno sto je ona na slobodi,ali ponavljam,ne postoji kazna koja joj se moze odrediti a koja je u skladu sa njenim djelima. Bog ce joj suditi i jedino On joj moze odrediti dostojnu kaznu.
Pazi, Plavšička je mogla dobiti i strožiju kaznu ( po ovosvjetskim mjerilima),... Smatram da će opet na kraju svako svoju historiju imati, i da će pobijediti ona koju je jači napisao ( klasični princip utvrđivanja historijskih istina). Pokušavam dosta realan u životu biti i smatram da se Bošnjaci ne trebaju pozivati ni u kojem slučaju na Haški tribunal ukoliko žele neku istinu i pravdu da ganjaju ( srbi su to davno uvidjeli). Mojaju iza svoje istine stajati ali naravno ne slijepo. Nervira me što uvijek očekujemo nekog sa strane da nas spasi, i sve nade ulažemo u tuđu snagu a najmanje u sopstvenu te stoga sam ubijeđen da ćemo opet zbog toga nastradati ako se ovako nastavi.
osa

#18 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by osa »

gledajući pravno, a pravo se samo tako može gledati, plavšić je svoj "dug društvu" odradila, dapače u pravu postoji mogućnost da ista traži brisanje samog djela iz evidencija, ne znam kako to ide u bih i hagu, pa bi hipotetski, kad bi joj trebala potrda o nekažnjavanju istu dobila, doduše djelo ostaje u evidencijama suda, ali građani, tvrtke i ostali zainteresirani u njega nemaju uvid.
s druge strane za djela za koja je terećena ne postoji adekvatna kazna( možda smrtna, ali je europa ne prakticira), što na neki način, stavlja zločinca iznad društva i pojedinca.
muha_sa

#19 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by muha_sa »

Pošto je ovo država na koju je natakarena ludjacka košulja,najmanje šta mogu ocekivat to je da iduce godine zlocinka, biologicarka, bude bar u parlamentu genocidne tvorevine--dok je ne prešaltaju u državni parlament.
spreca

#20 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by spreca »

osa wrote:gledajući pravno, a pravo se samo tako može gledati, plavšić je svoj "dug društvu" odradila, dapače u pravu postoji mogućnost da ista traži brisanje samog djela iz evidencija, ne znam kako to ide u bih i hagu, pa bi hipotetski, kad bi joj trebala potrda o nekažnjavanju istu dobila, doduše djelo ostaje u evidencijama suda, ali građani, tvrtke i ostali zainteresirani u njega nemaju uvid.
s druge strane za djela za koja je terećena ne postoji adekvatna kazna( možda smrtna, ali je europa ne prakticira), što na neki način, stavlja zločinca iznad društva i pojedinca.

nisam siguran ali cinimise da u zakonu postoji tacka u kojoj se govori o tome da moze biti zabranjen rad onima koji su se ogrijesili o zakon odvisno od funkcije koju su obnasali to bi nam nokia mogo malo objasniti ili mozda neko drugi ko pozna pravo.
rocky3000

#21 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by rocky3000 »

Ja mislim da bi gospodji najbolje bilo da sama sebi presudi.

Da ne ponavljam sta je sve izgovorila i na kakav je nacin sijala mrznju i propagirala najcrniji sovinizam 20. vijeka.

U svakom normalnom drustvu bila bi stigmatizirana do kraja zivota.

Treba je proglasiti personom non grata barem u Sarajevu,

ako vec ne moze preko cetnika na drzavnom nivou.

Ja joj zelim sve najgore i njoj i "njezima"!
Fair Life

#22 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by Fair Life »

muha_sa wrote:
Fair Life wrote:Dragi metak pa u celenku...
sram nek te bude :D ti bi heroini metak u celo :-) :D :D ne kontaš da bi tim cinom sjebo teferic koji se priprema---docek uz najviše pocasti--djecica taj dan nece u školu ici vec ce sa slikama njihove mucenice cekat na ulicama da im Bilja mahne--poslije toga prijem u banskim dvorima pa dernek na stadionu Borca---uz dragacevske trubace,eke,keke,seke,cakane i ostale umjetnice i umjetnike :D
ama šta da ti recem--samo nek je veselo :D
Za koji dan ce obiljezavanje 40 godina zemljotresa u Banjaluci. Mogu protefericiti i u to ime.

Mozda se u slijedecem Sehitluci spuste u Park Petra Kocica...
kinu

#23 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by kinu »

Interesuje me jedna stvar.
Ona je prvo na sudu priznala da je kriva, poslije je to opovrgla u javnosti dajući interviju, nisam pravnik ali mislim da ovo ovako ne bi smjelo biti , dala je zakletvu pred sudom da će govoriti istinu, poslije je to opovrgla, mislim da joj se ponovo trebalo suditi za lažnu izjavu ( jednu ili drugu ) a ne još je pustiti na slobodu prije vremena ( možda i nisam u pravu s pravne osnove, možda mi ovo neko stručan pojasni ). :-)
Trebala je ona u onaj zatvor gdje i Kraišnik :?
muha_sa

#24 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by muha_sa »

kinu--sve to stoji al....................treba da ti bude jasno-meni odavno jest- :D ovdje su ubijani Bosanci-još imaju imena koja imaju :-) da je pomor ribe bio svi odgovorni bi dobili dugogodišnje zatvorske kazne.
kinu

#25 Re: Da li izdržana kazna otkupljuje počinitelja zločina?

Post by kinu »

muha_sa wrote:kinu--sve to stoji al....................treba da ti bude jasno-meni odavno jest- :D ovdje su ubijani Bosanci-još imaju imena koja imaju :-) da je pomor ribe bio svi odgovorni bi dobili dugogodišnje zatvorske kazne.
Ma nisi u pravu ubijali su svi sve , al u Hagu sude samo Srbima što su ubijali bosance to je svjetska urota protiv Srba :D i to je samo njima jasno :D
A još lavovi i ostale domaće životinje ih............... :D
Post Reply