Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Corto Maltese

#1351 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Corto Maltese »

Havatar wrote:
Perdita_Durango wrote:
Corto Maltese wrote: Dobra! Mada mislim da je tačnija: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i bošnjačkog merhametluka!
'Troumila' sam se izmedju merhametluka, tolerancije i ponosa. Ponos je ipak prevagnuo.
Nista od toga sto bi napisala ne bi bilo tacno kao sto ni ovo nije tacno
Pojavila se nova: "Sačuvaj me Bože bošnjačkog junaštva..." (srpske i hrvatske dodajte po sopstvenom izboru)
http://www.index.hr/vijesti/clanak/deze ... 17891.aspx
Last edited by Corto Maltese on 22/12/2013 21:46, edited 1 time in total.
Nebitan32

#1352 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Nebitan32 »

bole1st wrote: U vezi poreza. UIO ne ubire sve poreze, nego samo PDV i akcize. Recimo da skupstina RS donese obavezu placanja dodatnih republickih akciza, pored ovih drzavnih, a koje su pri tom 20% jefitnije. Istodobno se neformalno obznani narodu da nece biti kontrole placanja drzavnih akciza i da ih se moze ignorirati.
Ustavni sud BiH ili SIPA ne mogu da kontroliraju trgovkinje na kiosku u RS da vide kakve cigarete prodaju. To je nadleznost financijske policije RS.

Eto ti, vjerujem da je ovaj moj naivni pokusaj nekoga ko se ne razumije niti u pravo, niti u trikove Mahatme Gandija, niti je zelio razmisljati vise od 2 minuta, superioran u odnosu na tvoje jednostranog proglasenje nezavisnosti koje automatski vodi u rat.
Vrijeme i nije na srpskoj strani. Kao sto sam napisao u prethodnim porukama ljudski potencijal slabi iz godine u godinu. Sto vise cekanja to i manje sanse za uspjeh prilikom nekih "grubih poteza". A primjer koji navodis je upravo jedan od tih grubih poteza. Ovo sto danas imaju u Bosni je maksimum maksimuma. Ne moze vise od ovoga.

A grubi potezi mogudovesti i do grubih stvari. Kao primjer tih grubih stvari cu postaviti dva clanka koja su objavljenja u sokolackim novinama. Pitanje je jesu li srbi opet spremni da prolaze kroz ovako nesto i to sa 1000 puta slabije polazne tacke?

http://www.opstinasokolac.net/index.php ... 6&lang=cir

i

http://www.opstinasokolac.net/index.php ... 6&lang=cir

Sto se tice nekih ratnih poteza. Najbitnije je imati sto manje zrtava. Samim time nije neophodno vojno oslobadanje cjelokupnog teritorija. Vazno je osvojiti strateska mjesta, isparcelisati okupatorske snage i dovesti ih pred svrsen cin neizbjezne predaje.

To se vidjelo i u RH gdje nije bilo potrebno vojno oslobadanje Vukovara i regije. Tako bi i u Bosni bilo sa Hercegovinom npr. Nisu potrebne nikakve vojne aktivnosti u tom pravcu.
Red Wolf

#1353 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Red Wolf »

JEL POCELO,ako nije kad pocne javite na pp
radostan dan

#1354 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by radostan dan »

kažu da je počelo...

Kutljaca

#1355 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Kutljaca »

Frontovi manje vise formirani, desetine paravojnih jedinica bi nastalo prvog dana rata. Proboj par desetina kilometara prema sjevero-istoku bi bio ravan pobjedi koja bi vjerovatno dosla u narednih par mjeseci. Sigurno mnogo kraci ali i intenzivniji sukob od onog devedesetih.
Hafis

#1356 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Nebitan32
Sto se tice nekih ratnih poteza. Najbitnije je imati sto manje zrtava. Samim time nije neophodno vojno oslobadanje cjelokupnog teritorija. Vazno je osvojiti strateska mjesta, isparcelisati okupatorske snage i dovesti ih pred svrsen cin neizbjezne predaje.
Druže stariji zastavniče sve čestitke na odlično osmišljenoj strategiji.
Na ovako lukav plan okupator zasigurno nema odgovora i ne gine im neizbježna predaja.

P.S.
(i kad kažu nema svačega na internetu :lol: )
kosava

#1357 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by kosava »

Jes vas hastra , taman se navikli da zivite po pc a i beton je obecao od 10 Januara pc drzava :izet: a komsije hoce da vas napadnu
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1358 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hame_ »

Tipovi uopšte ne kontaju o čemu Čovjek piše.
Last edited by Hame_ on 23/12/2013 03:01, edited 1 time in total.
Vasco da Gama

#1359 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Vasco da Gama »

bole1st wrote:
Skijaš wrote: Eto vam zbornik, proučite pa za društvo na forumu napravite konkretan scenario. Na primjer, danas UIO ubire poreze i onda se sa državnog računa na račune entiteta prosljeđuje ono što ostane nakon što se podmiri potrebe države. Kako bi se finansirali entiteti blokadom UIO ? Možete li vas dvojica formulisati taj genijalni plan, ubaciti nešto konkretno, korak prvi, korak drugi, korak treći itd. Ovo što sada pišete nema veze ni sa čim.
Primjecujem kod tebe taj karakteristicni podcjenivacki ton ljudi koji su potpuno u krivu i nisu nista razumjeli, al cu svejedno pokusati da ti odgovorim. Najgori scenario koji mi mozemo smisliti je bolji i realniji od tvog jednostranog proglasenja nezavisnosti. Pokusaj nekad odigrati partiju pokera ili saha, najbolje se nauci razmisljati kroz igru.

U vezi poreza. UIO ne ubire sve poreze, nego samo PDV i akcize. Recimo da skupstina RS donese obavezu placanja dodatnih republickih akciza, pored ovih drzavnih, a koje su pri tom 20% jefitnije. Istodobno se neformalno obznani narodu da nece biti kontrole placanja drzavnih akciza i da ih se moze ignorirati.
Ustavni sud BiH ili SIPA ne mogu da kontroliraju trgovkinje na kiosku u RS da vide kakve cigarete prodaju. To je nadleznost financijske policije RS.

Eto ti, vjerujem da je ovaj moj naivni pokusaj nekoga ko se ne razumije niti u pravo, niti u trikove Mahatme Gandija, niti je zelio razmisljati vise od 2 minuta, superioran u odnosu na tvoje jednostranog proglasenje nezavisnosti koje automatski vodi u rat.
uvedes euro kao crnogorci jos prije nego sto su se odvojili i doviđenja. time izbijes centralnu banku iz igre jer se sve mora procesurati u markama, ostaje ti samo da kanalises vlastiti pdv. možeš i novu monetu kao hrvati kad su uveli hrvatski dinar ali to je bespotrebno...
Skijaš

#1360 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

bole1st wrote:
Skijaš wrote: Eto vam zbornik, proučite pa za društvo na forumu napravite konkretan scenario. Na primjer, danas UIO ubire poreze i onda se sa državnog računa na račune entiteta prosljeđuje ono što ostane nakon što se podmiri potrebe države. Kako bi se finansirali entiteti blokadom UIO ? Možete li vas dvojica formulisati taj genijalni plan, ubaciti nešto konkretno, korak prvi, korak drugi, korak treći itd. Ovo što sada pišete nema veze ni sa čim.
Primjecujem kod tebe taj karakteristicni podcjenivacki ton ljudi koji su potpuno u krivu i nisu nista razumjeli, al cu svejedno pokusati da ti odgovorim. Najgori scenario koji mi mozemo smisliti je bolji i realniji od tvog jednostranog proglasenja nezavisnosti. Pokusaj nekad odigrati partiju pokera ili saha, najbolje se nauci razmisljati kroz igru.

U vezi poreza. UIO ne ubire sve poreze, nego samo PDV i akcize. Recimo da skupstina RS donese obavezu placanja dodatnih republickih akciza, pored ovih drzavnih, a koje su pri tom 20% jefitnije. Istodobno se neformalno obznani narodu da nece biti kontrole placanja drzavnih akciza i da ih se moze ignorirati.

Čitav ti je plan šupalj k'o sito ali evo da ne širimo, državni sud i državna policija imaju nadležnost da procesuiraju djela organizovanog kriminala a to o čemu ti govoriš jeste organizovani kriminal. Dovoljan je jedan tužilac kako bi se osujetilo taj tvoj recept za secesiju.
bole1st

#1361 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by bole1st »

Skijaš wrote: Čitav ti je plan šupalj k'o sito ali evo da ne širimo, državni sud i državna policija imaju nadležnost da procesuiraju djela organizovanog kriminala a to o čemu ti govoriš jeste organizovani kriminal. Dovoljan je jedan tužilac kako bi se osujetilo taj tvoj recept za secesiju.
To nije bio plan, nego ilustracija u kom pravcu bi se stvari odvijale. Htio sam pokazati jedino da nije realno ocekivati jednostrano proglasenje nezavisnosti, oruzanu pobunu, barikade i slicno.

To da bi SIPA hapsila trgovkinje na kioscima sirom RS pod izgovorom da se bave organiziranim kriminalom je jako malo vjerojatno.
Skijaš

#1362 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

bole1st wrote:
Skijaš wrote: Čitav ti je plan šupalj k'o sito ali evo da ne širimo, državni sud i državna policija imaju nadležnost da procesuiraju djela organizovanog kriminala a to o čemu ti govoriš jeste organizovani kriminal. Dovoljan je jedan tužilac kako bi se osujetilo taj tvoj recept za secesiju.
To nije bio plan, nego ilustracija u kom pravcu bi se stvari odvijale.
A ja sam ti objasnio zašto taj pravac nije realan, ti govoriš o organizovanom kriminalu kao strategiji tihog otcjepljenja a ignorišeš činjenicu da državno pravosuđe ima nadležnost da procesuira djela organizovanog kriminala.
exliberal-ex

#1363 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

kod mene neki dan ledena kisa, oluja...preko 300 000 ljudi je bez struje i medju njima i ja...zima, nema grijanja , kuham caj na svjecama ( jebo mater prebacih se u sekundi u ratni model) i sinoc dok lezim u mraku pokriven sa dekama pade mi na pamet ova tema ....volio bih ove junose i karne sto prozivaju rat da odu da prezive par dana bez struje i vode samo da vide kako je....dabogda vam rat u kuci bio. :evil: :evil:
zoljaM80

#1364 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by zoljaM80 »

exliberal-ex wrote:kod mene neki dan ledena kisa, oluja...preko 300 000 ljudi je bez struje i medju njima i ja...zima, nema grijanja , kuham caj na svjecama ( jebo mater prebacih se u sekundi u ratni model) i sinoc dok lezim u mraku pokriven sa dekama pade mi na pamet ova tema ....volio bih ove junose i karne sto prozivaju rat da odu da prezive par dana bez struje i vode samo da vide kako je....dabogda vam rat u kuci bio. :evil: :evil:
ti stvarno nisi za ratnog druga i kolegu u rovu, pa ti se raspizdio samo na nestanak struje :lol:
Paranoid

#1365 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

exliberal-ex wrote:kod mene neki dan ledena kisa, oluja...preko 300 000 ljudi je bez struje i medju njima i ja...zima, nema grijanja , kuham caj na svjecama ( jebo mater prebacih se u sekundi u ratni model) i sinoc dok lezim u mraku pokriven sa dekama pade mi na pamet ova tema ....volio bih ove junose i karne sto prozivaju rat da odu da prezive par dana bez struje i vode samo da vide kako je....dabogda vam rat u kuci bio. :evil: :evil:
Tvoje jadikovanje je isto kao da pokazuješ ožiljak na prstu čovjeku u kolicima.. Pa zar ti nije palo na pamet da se sve to proživljavalo uz granate, snajpere, pamove itd..

Čuj par dana bez struje i vode..lol.. pa znaš li bolan nebio da se ovde tako živilo 4 godine..
exliberal-ex

#1366 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

Paranoid wrote:
Tvoje jadikovanje je isto kao da pokazuješ ožiljak na prstu čovjeku u kolicima.. Pa zar ti nije palo na pamet da se sve to proživljavalo uz granate, snajpere, pamove itd..

Čuj par dana bez struje i vode..lol.. pa znaš li bolan nebio da se ovde tako živilo 4 godine..

paranoid i M80...da nisam bio u Sarajevu cijeli rat ja bih rekao svaka cast ali nelupetajte bez veze.
Jel treba da objasnjavam kako se pravi gasna lampa od infuzije, ili kako se pravi leca na 1001 nacin...da se nemogu lozit pragovi od pruge...kako se pravi bubnjara od starih serpi....
Zato sam i rekao da me opali flashback i sjetio sam se jada i patnje koje je trajalo skoro 4 godine..upropastene mi 4 najbolje godine zivota...i ovdje bi junaci jurisali....e budale jedne
Skijaš

#1367 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

Slažem se. I zato ljudi oko Dodika trebaju urazumiti pavijana prije nego bude kasno.
Paranoid

#1368 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

exliberal-ex wrote:
paranoid i M80...da nisam bio u Sarajevu cijeli rat ja bih rekao svaka cast ali nelupetajte bez veze.
Jel treba da objasnjavam kako se pravi gasna lampa od infuzije, ili kako se pravi leca na 1001 nacin...da se nemogu lozit pragovi od pruge...kako se pravi bubnjara od starih serpi....
Zato sam i rekao da me opali flashback i sjetio sam se jada i patnje koje je trajalo skoro 4 godine..upropastene mi 4 najbolje godine zivota...i ovdje bi junaci jurisali....e budale jedne
...veze ti nemaš..Prvo tvoja teorija o mogućem sukobu ti stvara strah jer si mišljenja da može biti isključivo isti kao onaj koji smo preživjeli. Nije ti palo na pamet da je onaj rat bio osvajački i da je imao za cilj uništenje jednog naroda.

Drugo... Svako ko je preživio taj rat ima svoje vidjenje i ne očekuj da će svi misliti kao ti. Rat je od opcija koju spominju državnici, političari, analitičari, novinari itid itd...i ti se našao pametan da nama kažeš da smo mi budale...

PS: Prije pritiska na enter pročitaj napisano i ne lupaj bezveze..
Martinez_

#1369 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Paranoid wrote: ...veze ti nemaš..Prvo tvoja teorija o mogućem sukobu ti stvara strah jer si mišljenja da može biti isključivo isti kao onaj koji smo preživjeli. Nije ti palo na pamet da je onaj rat bio osvajački i da je imao za cilj uništenje jednog naroda.
Dakle ovaj naredni će biti odbrambeni. :lol:
Hame_ wrote:Tipovi uopšte ne kontaju o čemu Čovjek piše.

Kontaju vrlo dobro. Kako će Bošnjaci uspomoć Albanije i Turske sa lakoćom osloboditi čitavu Bosnu i Sandžak.
Last edited by Martinez_ on 23/12/2013 15:26, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#1370 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

Paranoid wrote:
exliberal-ex wrote:
...veze ti nemaš..Prvo tvoja teorija o mogućem sukobu ti stvara strah jer si mišljenja da može biti isključivo isti kao onaj koji smo preživjeli. Nije ti palo na pamet da je onaj rat bio osvajački i da je imao za cilj uništenje jednog naroda.

Drugo... Svako ko je preživio taj rat ima svoje vidjenje i ne očekuj da će svi misliti kao ti. Rat je od opcija koju spominju državnici, političari, analitičari, novinari itid itd...i ti se našao pametan da nama kažeš da smo mi budale...

PS: Prije pritiska na enter pročitaj napisano i ne lupaj bezveze..
A sta bi ovaj novi rat bio, i ko bi ga protiv koga vodio ?.....a sto se tice sta ja mislim...koja je razlika imedju mog misljenja i recimo tvog...ni jedan nismo od tih grupa sto si ti pobrojao...

ps: procitao i pritsikam enter....
Paranoid

#1371 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Martinez_ wrote:
Paranoid wrote: ...veze ti nemaš..Prvo tvoja teorija o mogućem sukobu ti stvara strah jer si mišljenja da može biti isključivo isti kao onaj koji smo preživjeli. Nije ti palo na pamet da je onaj rat bio osvajački i da je imao za cilj uništenje jednog naroda.
Da..odbranu dostojanstva čovjeka i civilizacije od monstruma koji su uništili svaku mogućnost normalnog funkcionisanja..

Šteta što samo ne znamo datum..

PS: exliberal.. Mišljenja sam da svako ima svoje vidjenje. Nekom lančani sudar liči na rat, jer ne znaš ko je koga slupao, a mogući sukob sa rušiocima države su prognozirali mnogi svjetski umovi.

Moguće je i da će biti osveta iz prošlog rata, možda će biti svega...jbg... rat se ne planira, rat se desi, a razlog može biti i sitnica koja će preliti čašu..
Martinez_

#1372 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Paranoid wrote:
Martinez_ wrote:
Da..odbranu dostojanstva čovjeka i civilizacije od monstruma koji su uništili svaku mogućnost normalnog funkcionisanja..

Šteta što samo ne znamo datum..
U dva posta pričaš o razlčitim stranama a upitan si za istu, njihovu
Pošto reče da su prošli put oni bili osvajači i da ovaj put neće
Paranoid

#1373 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Zar ti nemožeš pretpostaviti sukob bez recepta SANU-a i Ćosića? Zar je teško skontati da postoje sukobi bez genocida, logora, masovnih grobnica?

Postoje sukobi koji se mogu okarakterisati kao rušenje vlasti i oslobodjenje od okova prijetnji, secesije, omalovažavanja, pljačke i kriminala..
Hafis

#1374 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

U najgorem slučaju: seosko puškaranje.
A sve ostalo je priča uspaljenih patriJota i dijasporaca.
Čak su i tenkove iz Tuzle izveli :D
exliberal-ex

#1375 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by exliberal-ex »

Paranoid wrote:Zar ti nemožeš pretpostaviti sukob bez recepta SANU-a i Ćosića? Zar je teško skontati da postoje sukobi bez genocida, logora, masovnih grobnica?

Postoje sukobi koji se mogu okarakterisati kao rušenje vlasti i oslobodjenje od okova prijetnji, secesije, omalovažavanja, pljačke i kriminala..
I kao sto vidimo Federalni dio je svijetli primjer kako se to radi, kako se ruse oni sto traze secesiju, kako se ruse oni sto omalovazavaju druge, kako se rjesavaju slucajevi pljacke i kriminala....kako je Federacija zapadna Njemacka....e moj paranoid... :kiss:
Locked