Da li BIH ima izlaz ili ce se raspasti?
-
Šandor
Atanasije, ako sam dobro shvatio ti si za odlazak visokog predstavnika, Eufora i drugih institucija međunarodne zajednice? Ispravi me ako griješim.
To bi bio uvod u novi rat. U takvom smo stanju da bi odlazak međunarodne zajednice i prepuštanje sudbine ove zemlje u ruke njenih građana neminovno značilo novi rat. To bi bio signal narodima BiH da se mogu početi klati i da međunarodna zajednica neće učiniti ništa da to spriječi (kao i prošli put).
Bosna je u govnima do grla a otići će i glava u govna kad i ako ode visoki predstavnik. U Bosni postoje 3 potpuno suprotstavljena stava koja se neće promijeniti ni za 100 godina. Vrijeme neće promijeniti ljude. Naprotiv, samo će ih još više radikalizovati. Bosna postoji samo zahvaljujući najrazličitijim pritiscima međunarodne zajednice. I rat je stao zbog pritiska sa strane. U suprotnom bi možda trajao i danas.
To bi bio uvod u novi rat. U takvom smo stanju da bi odlazak međunarodne zajednice i prepuštanje sudbine ove zemlje u ruke njenih građana neminovno značilo novi rat. To bi bio signal narodima BiH da se mogu početi klati i da međunarodna zajednica neće učiniti ništa da to spriječi (kao i prošli put).
Bosna je u govnima do grla a otići će i glava u govna kad i ako ode visoki predstavnik. U Bosni postoje 3 potpuno suprotstavljena stava koja se neće promijeniti ni za 100 godina. Vrijeme neće promijeniti ljude. Naprotiv, samo će ih još više radikalizovati. Bosna postoji samo zahvaljujući najrazličitijim pritiscima međunarodne zajednice. I rat je stao zbog pritiska sa strane. U suprotnom bi možda trajao i danas.
-
Atanasije_Svilar
Shandor, mozda i nije neka idea, ali ja sam za to da samanjimo troskove i bolje zivimo. Znas one idijotske price gastosa, nemci ne znaju ko im je predsednik. Tako i mi moramo krenuti raditi. Verujem kada bi radili sekund vise da nebi imali vremena za mrznju.
Znas cela ta administracija / politicari vrte narod oko istog ( 100% sam siguran da sisvestan ovog i nije bilo potrebe da Vam to kazem). A narod takav kakavje krivi su mu drugi.
Ja sam za to da ponudimo alternativu, resenje koje mora zadovoljiti sve i spreciti da za par godina opet imamo rat.
Za pocetak da naguramo standard, mislim da je bila i prica sa kosovom standard pre statusa. Tako nesto slicno. Ovde se ljudi nikada nece dogovoriti, ali ako imaju zajednicek ekonomske ciljeve verujem da bi problema bilo manje. Para vrti tamo gde burgija nece.
Dosta ljudi na forumu tapka u mestu. Hese je rekao sakaknje ka visem ka boljem, nikako sakanje u nazad ( nisam bas 100% siguran, ali poenta je bitna).
Zao mi je i ja zivim u Bosni, takodje i cela moja porodica. Dobili smo prinove u porodici. Ja ne zelim da oni dozive ono sto smo mi pregurali. Ucicu ih da ne gaje mrznju. Vec da se ponasaju ko ono glupo barsko cudoviste iz autostoperskog vodica kroz glaksiju koje misli ako ono tebe nevidi da i ti njega nevidis.
Zelim da BiH bude zemlja dobrih ljudi i verujem da ce to biti.
19a ANTIFA!
Znas cela ta administracija / politicari vrte narod oko istog ( 100% sam siguran da sisvestan ovog i nije bilo potrebe da Vam to kazem). A narod takav kakavje krivi su mu drugi.
Ja sam za to da ponudimo alternativu, resenje koje mora zadovoljiti sve i spreciti da za par godina opet imamo rat.
Za pocetak da naguramo standard, mislim da je bila i prica sa kosovom standard pre statusa. Tako nesto slicno. Ovde se ljudi nikada nece dogovoriti, ali ako imaju zajednicek ekonomske ciljeve verujem da bi problema bilo manje. Para vrti tamo gde burgija nece.
Dosta ljudi na forumu tapka u mestu. Hese je rekao sakaknje ka visem ka boljem, nikako sakanje u nazad ( nisam bas 100% siguran, ali poenta je bitna).
Zao mi je i ja zivim u Bosni, takodje i cela moja porodica. Dobili smo prinove u porodici. Ja ne zelim da oni dozive ono sto smo mi pregurali. Ucicu ih da ne gaje mrznju. Vec da se ponasaju ko ono glupo barsko cudoviste iz autostoperskog vodica kroz glaksiju koje misli ako ono tebe nevidi da i ti njega nevidis.
Zelim da BiH bude zemlja dobrih ljudi i verujem da ce to biti.
19a ANTIFA!
-
Šandor
Ne znam kako sam zaboravio tebe. Turci su uvijek (ama baš uvijek) vršili vjerski popis. Nikad (ama baš nikad) nisu imali popis na kojem su se ljudi nacionalno izjašnjavali. Mislim na vrijeme prije Ataturka.finta wrote:A ti ni tebi nije mane . Nikad ama bas nikad i nigdje pa tako ni u BiH nije napravljen vjerski nego nacionalni popis stanovnistva .Da je u popisu stanovnistva BiH 1991 stajala vjeeroispovjest , ateisti bi bili vecina .
P.S. 1991 god Musliman je bio nacionalna a ne vjerska odrednica !
Tako su i na prostoru bivše Jugoslavije vršili samo i isključivo vjerske popise. Prvi su obavili još tamo negdje kad je Stjepan Tomašević završio na panju negdje kod Ključa. Popis koji je tada između ostalog održan i na Kosovu danas zloupotrebljava Srbija "dokazujući" da Albanci tada nisu živjeli na Kosovu. Zaboravljajući detalj o načinu izjašnjavanja na pomenutom popisu.
@Atanasije, ni ja ne želim rat. Ali stvarno ne vidim (ma koliko se trudio da pozitivno razmišljam) kako ćemo nastaviti kad zaista budemo samostalno odlučivali. Vjerovatno će ubrzo nakon sjedanja u sedlo doći na red podjela. A podjele bez rata nema.
- Fair Life
-
AbU_JamaL_MovE
u ovoj drzavi je sve za ocekivati. ovdje se svakakva cuda desavaju pa me nebi ni iznenadilo da se raspadne pa i da ostane cjelovita. nekako mi (kako se ova prica vec duze vrijeme proteze) postaje sve vise svejedno hoce li se raspasti. nisam za raspad ali kad se malo bolje razmisli mozda je tako bolje jer, ruku na srce, nismo nigdje dospjeli. zemlje u okruzenju idu velikim koracima naprijed a mi stojimo na mjestu. ili sta vise idemo unazad. Jer nekad je bolje imati malu ali sigurnu i jaku drzavicu nego veliku i nesigurnu (nije bosna sad nesto velika ali je nesigurna). ja ne zelim da mene neko u mojoj drzavi osudjuje zbog toga sto sam jedne nacionalnosti ili vjere(kao sto je to u nekim dijelovima bih).U bih nije sad vise problem siromastvo i losa ekonomija nego prevelik nacionalizam. U bih jedino se bosanci i hercegovci (svih nacionalnost) koji vole ovu drzavu zalazu ali bojim se da su u manjini. Sta sa ovim hocu da kazem(i ispravite me ako grijesim) je to da je vise nacionalista koji prizeljkuju raspad nego dobronamjernih ljudi koji zele cjelovitu BIH. Ti nacionalisti nemaju sta izgubiti, oni mogu samo dobiti nasuprot nama.
Nadam se da do raspada nece doci ali ovo je samo moje misljenje.
Nadam se da do raspada nece doci ali ovo je samo moje misljenje.
- suncokret13
.To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.finta wrote:Uslovno govoreci to je jedini faktor koji stoji na putu podjele.Na putu prema podjeli takodje stoje neumoljivo medjunarodni zakoni jer je BiH medjunardno priznata drzava i clanica UN i kao takva ( ako nista drugo ) ima svoje vanjske granice koje je Badainterova komsija utvrdila i potvrdila kako svim drzavama ex Yu tako i BiH .To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.Kao sto vidis cjelovitu Bosnu i Hercegovinu brane papiri a oni pak nista ne bi vrijedli bez zivih ljudi .Bosanaca i Hercegovaca a medju njima je najvise ( slozices se ) { ubjedljivo } bih muslimana.One islamske zemlje i oni ljudi na zapadu poput Susan Sontag ili Bona ili francuskih filozofa .....nemaju uticaja i njihova se slabo pika.Ili ako hoces ovako / Dok su god BiH muslimani za cjelovitu ona ce to i biti .jeza u ledja wrote:Da su 'jedini faktor' Bosna bi se davno raspala.finta wrote:Bosanski muslimani su odani ideji cjelovite drzave i to je jedini faktor na svijetu koji prijeci bilo kakvui podjelu.
to je ono najvaznije.
e sad' kako neki vide tu kosovo kao kosovo republuku,nezavisno kosovo ?
-
visocicaguy
i to su nekakve granice iz AVNOJ doba... nisu republicke, ali jesu autonomne
-
hejter
BISCANIN2 wrote:Ko Bosna raspast ,pa da se trebala raspasti raspala bi se 92 .
Prebacila je Bosna i veća govna od ovih preko svojih leđa.
Ova govna ne mogu nista!
Fakat mi je na vrh k..ca se popelo ovo - hoce li Bosna ovo hoce li Bosna ono! Nece Bosna nista, nego ce opstat i dobro vas je vise sa tim sranjima!
Hate you!
- Bosanac_21
Kao sto je nas Meho rahmetli u pjesmi opjevao:
...uzmite mi sve, sve vam poklanjam
samo Bosnu za sebe ostavljam
uzmite i pjesmu ona mi je sve
uzmite i zivot
sta ce mi bez nje....
Onim sto zele Bosni raspadanje, nek malo pogledaju na sebe da se nebi od
pakosti sami raspali
...uzmite mi sve, sve vam poklanjam
samo Bosnu za sebe ostavljam
uzmite i pjesmu ona mi je sve
uzmite i zivot
sta ce mi bez nje....
Onim sto zele Bosni raspadanje, nek malo pogledaju na sebe da se nebi od
pakosti sami raspali
-
zavrzlama
Svi pricaju o nekom raspadu a niko ne daje nacin na koji ce se BIH raspasti i kako bi izgledale recimo teritorije tih nedajboze tri drzave...
Argumenti protiv raspadanja BIH:
Brcko...Amerika je u Dejtonu namjerno uzela Brcko iz nadleznosti bilo koje strane u BIH sa razlogom da sprijeci prvenstveno velikosrpske teznje ka pripajanju rs Srbiji....u slucaju pokusaja secesije rs od BIH..Brcko bi bilo taj faktor koji bi presijecanjem rs na dva dijela natjerao secesioniste na odustajanje od ideje podjele BIH...
Drugo u slucaju da pod pritiskom MZ na bosnjacke politicare da prihvate podjelu BIH...ta podjela bi bila zasnovana bar na 80% situacije koja je bila prije rata...jer onaj ko bi trazio podjelu(prvenstveno velikosrbi u BIH) bi se morali odreci mnogih teritorija koje sada drze...sto bi izazvalo seobe srpskog naroda ponovo i novi val nezadovoljstva i sukoba....
Trece i ako bi se BIH podijelila fakticki se stvara muslimanska drzava u centru evrope,gdje zapad nebi vise mogao da naredjuje bosnjacima sa kojim ce drzavama saradjivati i nebi mogao kontrolisati ovo podrucje kako sad kontrolise....da ne govorimo da bi uvijek neko bio ostecen podjelom sto bi znacilo stalne sukobe,drumske pljacke i osvete ,koje su danas minimalno prisutne jer sva tri naroda znaju da se osveta ne isplati jer sud i pravda ce ih stici jer ih ne stite jednonacionalni sudovi novonastalih jednonacionalnih drzava...
Moralni krah koji bi nastupio u BIH bi uzdrmao i ostale drzave u svijetu i pogorsao odnose zapada i Islamskog svijeta,sto bi probudilo nesigurnost i zelju za samostalnoscu Sandzaka,Vojvodine itd..
Glavni argument je sto separatisticke snage nemaju vojnu moc da sprovedu podjelu i da u buducnosti kontrolisu tu teritoriju....
Jedinu nadu za podjelom BIH separatisti polazu u to sto misle da ce mrcvarenjem probosanskih snaga izdejstvovati da Bosanci i Hercegovci sami predloze podjelu i to onakvu kakvu velikosrbi zamisljaju....cak i da recimo bosnjacko rukovodstvo izda interese BIH naroda i pristane na podjelu,ako ta podjela nije u interesu EU i Amerike od toga nema nista...
U prevodu "Rahat patnja sledecih 50 godina dok ne izumre ova generacija pa opet Jovo na novo"
Argumenti protiv raspadanja BIH:
Brcko...Amerika je u Dejtonu namjerno uzela Brcko iz nadleznosti bilo koje strane u BIH sa razlogom da sprijeci prvenstveno velikosrpske teznje ka pripajanju rs Srbiji....u slucaju pokusaja secesije rs od BIH..Brcko bi bilo taj faktor koji bi presijecanjem rs na dva dijela natjerao secesioniste na odustajanje od ideje podjele BIH...
Drugo u slucaju da pod pritiskom MZ na bosnjacke politicare da prihvate podjelu BIH...ta podjela bi bila zasnovana bar na 80% situacije koja je bila prije rata...jer onaj ko bi trazio podjelu(prvenstveno velikosrbi u BIH) bi se morali odreci mnogih teritorija koje sada drze...sto bi izazvalo seobe srpskog naroda ponovo i novi val nezadovoljstva i sukoba....
Trece i ako bi se BIH podijelila fakticki se stvara muslimanska drzava u centru evrope,gdje zapad nebi vise mogao da naredjuje bosnjacima sa kojim ce drzavama saradjivati i nebi mogao kontrolisati ovo podrucje kako sad kontrolise....da ne govorimo da bi uvijek neko bio ostecen podjelom sto bi znacilo stalne sukobe,drumske pljacke i osvete ,koje su danas minimalno prisutne jer sva tri naroda znaju da se osveta ne isplati jer sud i pravda ce ih stici jer ih ne stite jednonacionalni sudovi novonastalih jednonacionalnih drzava...
Moralni krah koji bi nastupio u BIH bi uzdrmao i ostale drzave u svijetu i pogorsao odnose zapada i Islamskog svijeta,sto bi probudilo nesigurnost i zelju za samostalnoscu Sandzaka,Vojvodine itd..
Glavni argument je sto separatisticke snage nemaju vojnu moc da sprovedu podjelu i da u buducnosti kontrolisu tu teritoriju....
Jedinu nadu za podjelom BIH separatisti polazu u to sto misle da ce mrcvarenjem probosanskih snaga izdejstvovati da Bosanci i Hercegovci sami predloze podjelu i to onakvu kakvu velikosrbi zamisljaju....cak i da recimo bosnjacko rukovodstvo izda interese BIH naroda i pristane na podjelu,ako ta podjela nije u interesu EU i Amerike od toga nema nista...
U prevodu "Rahat patnja sledecih 50 godina dok ne izumre ova generacija pa opet Jovo na novo"
Last edited by zavrzlama on 06/07/2007 22:35, edited 3 times in total.
-
El_comadante
Ova situacija ovakva nemože ostati. to je činjenica. mora puči kad tad
-
kub lajkan
A da li su mozda smedjokosi vecinski narod u BiH?Šandor wrote:Nije. Srbi i Hrvati su '91 bili na 48-49%. od onih 10-tak procenata ostalih bilo je i par procenata kršćana. Kad to dodaš onih 48% dobiješ većinu. Nacionalna odrednica koja nije dovodila u vezu naciju i religiju prije rata bila je Jugosloven.cyprus wrote:Joj, kad sam reko "bosanski muslimani" mislio sam na Bošnjake, a iskoristio sam taj izraz jer sam repliciro "finti" koji je taj izraz upotrijebio. Dakle, nisam mislio na religiju nego na narod.Šandor wrote: Ne prestaješ lupetati.
Prema rezultatima popisa u BiH 1991. godine BiH je većinska kršćanska zemlja.
Jel sad jasnije?
Tako da i dalje ne kontam kako možeš tvrditi da su Bošnjaci bili većinski narod (ili su još uvijek? - ili su to tek sad postali?).
Ne razumijem.
-
finta
Znao sam da ce neko potegnuti Kosovo kada se spomene AVNOJ .A to je napisano milion puta na milion mjesta ali evo opet .Kosovo nije bilo republika ali je bilo SAP ( atonomna pkrajina .rs to nije nikad bila niti je ikad postojala u istoriji do 1995 kada je iznujena silom .Drugo Albanaca je bilo prije rata 90 % .I trece najvaznije tamo su Srbi vrsili teror i ubijanje ljudi i sada ce biti kaznjeni zbog toga.Taj teror i masovne likvidacije traju jako dugo .Aleksandar Rankovic zvani drug Marko je koko Albance ko zeceve .suncokret13 wrote:.To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.finta wrote:Uslovno govoreci to je jedini faktor koji stoji na putu podjele.Na putu prema podjeli takodje stoje neumoljivo medjunarodni zakoni jer je BiH medjunardno priznata drzava i clanica UN i kao takva ( ako nista drugo ) ima svoje vanjske granice koje je Badainterova komsija utvrdila i potvrdila kako svim drzavama ex Yu tako i BiH .To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.Kao sto vidis cjelovitu Bosnu i Hercegovinu brane papiri a oni pak nista ne bi vrijedli bez zivih ljudi .Bosanaca i Hercegovaca a medju njima je najvise ( slozices se ) { ubjedljivo } bih muslimana.One islamske zemlje i oni ljudi na zapadu poput Susan Sontag ili Bona ili francuskih filozofa .....nemaju uticaja i njihova se slabo pika.Ili ako hoces ovako / Dok su god BiH muslimani za cjelovitu ona ce to i biti .jeza u ledja wrote: Da su 'jedini faktor' Bosna bi se davno raspala.
to je ono najvaznije.
e sad' kako neki vide tu kosovo kao kosovo republuku,nezavisno kosovo ?
Takodje je istina da ce nezavisnoo Kosovo biti presadan.Sto se tice Bosne i Hercegovine ne postoji niti nacin niti mehanizam da se ona podjeli .Jednostavno nema sanse .Prije ce Bayern otici iz Njemacke nego tzv rs iz Bosne .28 500 srpskih vojnika poginuli su uzalud .HVO i HV je takodje ratovala protiv Armije BiH ni zasto .Samo na svoju stetu .Samo glupi ljudi poput Franje i Slobe su mislili da ce podijeliti Bosnu i Hercegovinu a ona je bila medjunarodno priznata drzava i clanica UN .Trebas biti dobro glup i dobro mrziti Bosnu i muslimane da bi se upustio u jedan takav ljudjacki koloplet .
-
finta
Ovo je takodje tacno ali kad " pukne " ( bilo gdje i bilo sta i bilo na koji nacin ) to opet ne implicira podjelu .Dakle kad pukne i ako pukne lubenica opet od podjele Bosne nema nista .U tom nekom sljdecem "pucanju tikve " moze se desiti vrlo intersntna stvar ....Naime kolo srece bi se moglo okrenuti poput bumeranga i udariti na takav nacin da ce obican narod krenuti vilama i grabljama na " svoje " Gladni Bosnjaci bi mogli poceti degeniciti lopove i lazove iz SDA , hrvatski narod da digne kuku i motiku protiv banditskog HDZ-a i naravno da obican Srbin opauci po labrnji i prnjoki SDS i Dodika .U svakom slucaju repriza iz 1992 se nece desiti.Gradovi u okruzenju , embargo , logori i silovanja , izivljavanje fasista na ljudima ....NE NE to cetnici jos jedino mogu da gledaju na svojim VHS kasetama .El_comadante wrote:Ova situacija ovakva nemože ostati. to je činjenica. mora puči kad tad
- Doda37
Podjela bude ili ne, rata nece biti..finta wrote:Ovo je takodje tacno ali kad " pukne " ( bilo gdje i bilo sta i bilo na koji nacin ) to opet ne implicira podjelu .Dakle kad pukne i ako pukne lubenica opet od podjele Bosne nema nista .U tom nekom sljdecem "pucanju tikve " moze se desiti vrlo intersntna stvar ....Naime kolo srece bi se moglo okrenuti poput bumeranga i udariti na takav nacin da ce obican narod krenuti vilama i grabljama na " svoje " Gladni Bosnjaci bi mogli poceti degeniciti lopove i lazove iz SDA , hrvatski narod da digne kuku i motiku protiv banditskog HDZ-a i naravno da obican Srbin opauci po labrnji i prnjoki SDS i Dodika .U svakom slucaju repriza iz 1992 se nece desiti.Gradovi u okruzenju , embargo , logori i silovanja , izivljavanje fasista na ljudima ....NE NE to cetnici jos jedino mogu da gledaju na svojim VHS kasetama .El_comadante wrote:Ova situacija ovakva nemože ostati. to je činjenica. mora puči kad tad
-
zavrzlama
Moze se lako dogoditi da se nezavisnost Kosova otegne ko revizija Dejtonskog sporazuma......cyprus wrote:Nego jesmol mi to realni optimisti ili pak patriotski optimisti. Meni bi bilo draže ovo prvo.
Ne znam za vas, al ja se pravo bojim nezavisnosti Kosova.
Trebalo je prvo BIH staviti na sopstvene noge i poraziti velikosrpski projekat i ideologiju u BIH pa tek onda ici ka nezavisnosti Kosova..ovako je pat pozicija gdje svi misle da su pobjednici...a iscekuje se da neko prizna poraz i bude porazen.....
- Doda37
To se najvjerojatnije ceka, mada je Kosovo suvereno vec 8 godina, ako EU ili USA dozvoli da se jedna nacionalna manjina ili narodnost iz bivse YU otcijepi ili osamostali vise nece biti nikakvih pravnih prepreka da se narodi u BIH podijele, ali rata nece da bude 100%
-
ibro dirka
ako se stvari postave tako, onda ima vise kandidata (hrvatska, srbija, crna gora, makedonija). to bas nije ni u njihovom interesu a ni u interesu EU, tako da bi se takve pretenzije brzo smirile.
.
kosovo je specijalan slucaj, sto srbi (a bogami i hrvati) jos uvijek nisu shvatili, kao ni to kakve bi posljedice takav princip imao po njihove "matice"
.
kosovo je specijalan slucaj, sto srbi (a bogami i hrvati) jos uvijek nisu shvatili, kao ni to kakve bi posljedice takav princip imao po njihove "matice"
-
ibro dirka
prije prijema u eu ce morati priznati sva prava izbjeglim srbima, a sta i kako oni misle -- zna se 
-
zavrzlama
Zato suti i ne izazivaj Bosance i Hercegovce da krenu putem Hrvatske da rjesavaju probleme..jer sam velis Hrvatska nema tih problema...sto ce reci da podrzavas vojnu opciju protiv onih koji bi dirnuli u cjelovitost BIH..Doda37 wrote:Nema Hrvatska probleme koje ima Srbija
Rahat patnja jarane...ili ce neki izgubiti ono sto su ratom,zlocinima i genocidom stvorili..
- JohnnyS
U to nisam baš pretjerano siguran jer u Latviji čini mi se, ima 40% stanovništva bez da imaju pravo glasa (to su Rusi jelte) pa su opet upali u EU...ibro dirka wrote:prije prijema u eu ce morati priznati sva prava izbjeglim srbima, a sta i kako oni misle -- zna se