Cudna drzava - BiH

Bodkin

#26 Re: Cudna drzava - BiH

Post by Bodkin »

muzicar_iz_parka wrote:Sve su drugi krivi, jel i onaj pošteni bivši biznismen sadašnji ministar koji radi za 1 KM platu ušao u vlast zahvaljujući "neprijateljima" BiH?????
Zašto nema napredka u onim područjima nadležnostima gdje se samo jedan narod pita, jel i tu druga dva prave probleme???
Problem svih naroda je u međusobnom prebacivanju krivice, a svi su sami sebi krivi najviše.
ma pusti ba. onda dodje zavrzlama i valja gluposti o 0.1 bosnjaka krivih za ovakvo stanje :lol: bitno je samo da bi sve bilo med i mlijeko bez onih preko, mi ovdje smo sve napravili kako treba i koliko mozemo :-)
AliceInChains wrote:
sema911 wrote:pa za koga glasat ko je taj veliki bosanac i hercegovac koji moze se borit protiv velikih srba, velikih hrvata i velikih bosnjaka. 26mi je god i jos nisam vidjeo nit cuo ni za jednog politicara koji je radio u interesu bosne,. mada svi oni pricaju,.,
po meni bosni i nama bosancima i hercegovcima najbolje bi bilo da je kako eliminast ove sto se dijele na srbe hrvate i bosnjake i da ostanemo mi koji bosnu vidimo ko svoju zemlju gdje nas briga,. zaboli neka stvar ko je kake vjere, kojem se bogu moli, kako mu se moli jer gdje je kakav god sukob bio nasto je zbog te vjere,
po meni su protiv BIH svi oni koji su u vlasti i koji su na budzetu oni primaju redovno platu pa im smetaju oni tamo drugi, (srb,hrvati bosnjaci),
ovdje narod nije toliko glup koliko se pravi da je,., oni koji imaju novca uticaja njima je dobro i njih zaboli za nas ostale
po meni ovdje se vrlo lahko moze vratit 92, jer je koiko sjecam juga raspala na slican nacin i svi politicari teze tome,.,
Stvaranje te dominantne Bosansko-Hercegovacke nacije ce se desiti malo sutra....a pogotovo se nece stvoriti u miru, nazalost.

Ja Tita obozavam, ali mu je najveca mana bila, sto nije ukinuo sve nacije i stvorio samo Jugoslovensku. To je jedina sansa bila za ovaj prostor. Ovako, ovo sranje se na ovim prostorima nece ocistiti ni nakon tvog preporoda (ako si neki light-vjernik) :mrgreen: Ali dobro, bez snova nema nikako pomaka. :mrgreen:
ovo i ja mislim
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Cudna drzava - BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Religious Fantastic wrote: Vrlo precizno si identifikovao problem - NIKAD NIŠTA SVOJE NISMO IMALI!!!! U tome je problem. Misliš da bi i 1984 sama SR BiH imala kapacitet i sposobne ljude da organizuje nešto tako veliko kao olimpijada?! Apsolutno ne. Letargija i nezaintersovanost za bilo šta je dio mentaliteta i nacionalnog identiteta u ovoj prokletoj zemlji. Ništa je ovo šta nas još čeka
http://www.camo.ch/krleza.htm wrote:Postavljajuci izlozbu "Umjetnost na tlu Jugoslavije od prahistorije do danas", prvo u Parizu kasnije obisla svijet, Krleza je kao centralnu figu postavio bosanski bogumilski stecak. Na pitanje srpskog lobija zasto ne Bijeli andjeo iz manastira Mileseco odgovorio je da je freska do nas dosla iz drugih krajeva i da se njom ti treba da hvale a ne mi. Slicno je odgovorio i hrvatskim lobistima da na to mjesto postavi tragove katolicke kulture na tlu Hrvatske. "Bosanki stecak niko nema osim nas" odgovorio je. Kasnije je napisao i ovo upravo o bosnaskom stecku:

"Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stecke.

Sta je stecak?

Olicenje gorstaka Bosnaca!

Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli. Na kome je prikazan kao suzanj."
bokakotorska

#28 Re: Cudna drzava - BiH

Post by bokakotorska »

TicTac wrote:Bosna i Hercegovina . . . nasa cudna drzava. Postojala stoljecima i stoljecima. Bila sila u regionu. Bila kraljevina.
Imala svoje zastave i grbove. Imala svoj kovani novac. Sklapala mnoge sporazume. Postivala SVE. Imala nekada svoju vjeru...

Dodje 1992 i proketi rat. Unisti sve. Unisti sve ono sto je bosanski covjek stvarao. Unisti olimpijski grad.
I evo nas 17 godina poslije rata. Gdje smo ?? Nigdje.

Nismo vise Republika. Sada nosimo samo naziv "drzava". Sta reci ?
Jedinstveni smo u svijetu po svojoj uredjenosti. 2 entiteta, svako vodi svoju politiku. Jos uvijek zastupljen nacionalizam i mrznja.
Oba entiteta imaju svoje vlade, svoje predsjednike, svoju policiju, ministarstva i sve sto se veze za jednu drzavu osim vojske.
Tako reci 2 drave u jednoj. I Hercegovina vodi svoju posebnu politiku. Pa sta covjek da pomisli kada vidi sve ovo.
Kada dobijemo pomoc od EU, to se prvo raspodijeli na entitete, pa na Distrikt, pa u FBIH ode po kantonima, pa se tom novcu izgubi svaki trag. U sta je ulozeno ?? Ni u sta.
Imamo 3 predsjenika, sada hoce da uvedu i 4-og koji bi predstavlja "ostale". Sada Covic trazi i treci entitet.

Pa sta se ovo dogadja u BiH. Ovo je samo mirniji nastavak 1992-1995. Sta to treba uraditi da se vratimo na normalan put. Sta se to treba uraditi da se ukinu entiteti ( Ali ne, neda Dodo. Pa gdje ce njemu RS svetinja da se ukine. PS ovo je bez nacionalne mrznje, samo istina ). Sta to treba uraditi da se ukinu kantoni ( Ali ne, nedaju Hrvati i Bosnjaci. Pa mora se udovoljiti onome u Capljini i onome u Tuzli )

Hajmo se dici. Idu izbori. Glasajte. ( Ja ne mogu jos uvijek sam maloljetan ) Uclanio sam se u pokret mladih koji su za jedisntvenu BiH. Hajmo nesto promijeniti u ovoj drzavi. Smijenite nacionaliste. Stavite nove, mlade ljude na vlast.
Gledam TV, govori neki mladic koji je zavrsio studije ( Inace Hrvat ) da se mora pomoci BiH. da se mora ocuvati jedisntvo. Moramo se boriti nekako. Idemo .. . . :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

PS: Ako vec postoji tema ovakvog tipa, slobodno izbrisite moju.
Bosna i Hercegovina je Jugoslavija u malom i 100% naseljena Jugoslovenima.

1992 - 1995 vecina njenog stanovnistva se opredelila protiv Jugoslavije.

Ta vecina nije homogena i razlozi njihovog opredeljenja protiv Jugoslavije nisu bili isti.

Od 1995 ta vecina nema homogen stav.

Od 1995 vecina te vecine postala je manjina, jer se manjina vecine i ona predjasnja manjina sada osecaju jednako udaljeno od vecine one ratne vecine.

Sve u svemu bordel kao i okolni, susedni, neveseli bordeli.

Nema druge nego pogledati napred i probati videti prednosti koje Bosna i Hercegovina daju svim njeniom bivsim i sadasnjim manjinama i vecinama.

Nova vecina mora se naci na novom Bosansko Hercegovackom zajednicom interesu, ne na interesu bilo koje tzv vecine. Jer svaka BiH manjina je dovoljna da tu BiH blokira, onemoguci, unazadi. Svaka njena vecina bila je nekada mannjina i obratno. To smo videli i toga je dosta.

Stari interesi su se pokazali u svom svome plitkom kapacitetu i pretrajali.

Jasno je da u uslovima stalne politicke nestabilnosti Bosna i Hercegoovina ne moze napred. Ona mora da nadje svoju i regionalnu novu stabilnost, ona je u srzi toga problema i ona mora naci resenje za tu stabilnost.

Ko god drugi bude nudio resenje ono nece biti za Bosnu i Hercegivinu.

Bosna i Hercegovina treba da uvazi svoje susede ali mora da pokusa da preuzme inicijativu. Do sada ona je stalno u defanzivi i 92ge i kasnije i to joj nije pomoglo da izbegne opstoj katastrofi Jugoslavije.

Tu ste u sred uzasa unistene, prelepe zemlje i ima logike da iz Bosne i Hercegovine dodje New Deal za sve.

:)
zavrzlama

#29 Re: Cudna drzava - BiH

Post by zavrzlama »

Bosna i Hercegovina treba da uvazi svoje susede ali mora da pokusa da preuzme inicijativu. Do sada ona je stalno u defanzivi i 92ge i kasnije i to joj nije pomoglo da izbegne opstoj katastrofi Jugoslavije.

Tu ste u sred uzasa unistene, prelepe zemlje i ima logike da iz Bosne i Hercegovine dodje New Deal za sve.
tako je.....dat cemo srbiji pola BIH,da lakse prebole gubitak kolijevke..

:-) 8) :D
underwater

#30 Re: Cudna drzava - BiH

Post by underwater »

bokakotorska wrote:Bosna i Hercegovina je Jugoslavija u malom i 100% naseljena Jugoslovenima.
Ta vecina nije homogena i razlozi njihovog opredeljenja protiv Jugoslavije nisu bili isti.
Od 1995 vecina te vecine postala je manjina, jer se manjina vecine i ona predjasnja manjina sada osecaju jednako udaljeno od vecine one ratne vecine.
Nema druge nego pogledati napred i probati videti prednosti koje Bosna i Hercegovina daju svim njeniom bivsim i sadasnjim manjinama i vecinama.
Nova vecina mora se naci na novom Bosansko Hercegovackom zajednicom interesu, ne na interesu bilo koje tzv vecine. Jer svaka BiH manjina je dovoljna da tu BiH blokira, onemoguci, unazadi. Svaka njena vecina bila je nekada mannjina i obratno. To smo videli i toga je dosta.
Jasno je da u uslovima stalne politicke nestabilnosti Bosna i Hercegoovina ne moze napred. Ona mora da nadje svoju i regionalnu novu stabilnost, ona je u srzi toga problema i ona mora naci resenje za tu stabilnost.
Ex Yu sa raspala sa 23 milijarde USD duga.
Od nastalih drzava, samo je Hrvatska duzna vise od 60 mil ojrova ... ostale ne znam, npr dug srbije?
Kome se duzno? Ko su povjerioci? Ko je taj MMF?
Hrvatska je prva sklopila deal sa shaytan-om. Zato su stvari tekle (relativno) glatko, brzo se zaduzila, a i relativno brzo je inkorporirana kao nova kolonija.
Srbiji se nije previse vjerovalo (zbog koketiranja s rusima) pa se islo sporije. Kosovo je znak da je proces porobljavanja i tamo (skoro pa) zavrsen.
Bosna je ostavljena da ceka, sa makedonijom i kosovom. Dok srbija totalno ne klekne nece se zapocet nista rjesavat u bosni. A rjesavat znaci kolateralni odnos protegnut na unuke...
Rjesavanje na balkanu znaci instaliranje okrutnog kapitalizma bez mogucnosti skidanja duznickih okova.
Rat je bio nuzan da se onemoguci povezivanje ljudi sa raznih prostora u cilju zajednickog dizanja revolucije.
cyprus

#31 Re: Cudna drzava - BiH

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:Bosna i Hercegovina ima ovaj problem: svako se drži samo svoje strane, etnije, ideje, ideologije, vizije, tora, politike... ko pjan plota... Rijetko ko ima sluha za ono što onaj drugi koji misli drugačije ima za reći...

Svi govorimo isti jezik, ali niko nikog ne razumije... Zato je BiH čudna država...
BIH ima najvise problema od ljudi poput tebe...od istih onih koji ne nazivaju stvari pravim imenom...

Zar je tesko pogledati istini u oci i razdvojiti one koji su protiv BIH i one koji su za BIH...zar je tesko prepoznati bosnjacke pojedince,neorganizovane grupice vjersko-mafijskih klanova koji cine 0,01% bosnjackog naroda,od politicko-crkvenog i ideoloskog sistema kod srpskog naroda ,koji rusi sve sto tezi BIH,suzivotu,jedinstvu,a tih je 95% koji podrzavaju rusenje BIH i pravljenje iste nenormalnom drzavom...

neprijatelji BIH su velikosrpska i velikohrvatska politika i oni imaju potporu 90% svog naroda,dok se neprijateljima BIH pridruzuju i razni Cerici,Tihici ali koji nemaju u probih snagama podrsku ni 5%....e sad sto ti "namjerno ili nenamjerno" trpas usput u neprijatelje BIH sve u isti kos,je drugi par opanaka... :wink:
E da sam bar ja najveći problem ove države... Švicarska nam ne bi bila ravna 8-)

A kad si me već tako lijepo svrstao u najveće probleme, onda je valjda OK da i ja kažem svoje mišljenje: smatram da su najveći problem ove države Bošnjaci koji imaju tvoju logiku razmišljanja, Srbi koji imaju tvoju logiku razmišljanja, Hrvati koji imaju tvoju logiku razmišljanja i Ostali koji imaju tvoju logiku razmišljanja... Zaista, puno vas je :sad:
MuaDib

#32 Re: Cudna drzava - BiH

Post by MuaDib »

Interesantno kako se bliže izbori, forum postaje pun tema tipa čudom se čudim šta je Bosna bila nekad, a šta je sada ili tema tipa u kakvoj ja to državi živim. Čudno je buđenje u Bosni svake 2 godine u septembru :-) :-)
bokakotorska

#33 Re: Cudna drzava - BiH

Post by bokakotorska »

zavrzlama wrote:

tako je.....dat cemo srbiji pola BIH,da lakse prebole gubitak kolijevke..

:-) 8) :D
A sta ce Srbiji pola Bosne i Hercegovine ?

Imamo vec precednika koji ne zna engleski i Kralja koji ne zna srpski, dosta je to haman.

:D
Last edited by bokakotorska on 25/08/2012 19:32, edited 1 time in total.
nasa

#34 Re: Cudna drzava - BiH

Post by nasa »

TicTac wrote:Bosna i Hercegovina . . . nasa cudna drzava. Postojala stoljecima i stoljecima. Bila sila u regionu. Bila kraljevina.
Imala svoje zastave i grbove. Imala svoj kovani novac. Sklapala mnoge sporazume. Postivala SVE. Imala nekada svoju vjeru...

Dodje 1992 i proketi rat. Unisti sve. Unisti sve ono sto je bosanski covjek stvarao. Unisti olimpijski grad.
I evo nas 17 godina poslije rata. Gdje smo ?? Nigdje.

Nismo vise Republika. Sada nosimo samo naziv "drzava". Sta reci ?
Jedinstveni smo u svijetu po svojoj uredjenosti. 2 entiteta, svako vodi svoju politiku. Jos uvijek zastupljen nacionalizam i mrznja.
Oba entiteta imaju svoje vlade, svoje predsjednike, svoju policiju, ministarstva i sve sto se veze za jednu drzavu osim vojske.
Tako reci 2 drave u jednoj. I Hercegovina vodi svoju posebnu politiku. Pa sta covjek da pomisli kada vidi sve ovo.
Kada dobijemo pomoc od EU, to se prvo raspodijeli na entitete, pa na Distrikt, pa u FBIH ode po kantonima, pa se tom novcu izgubi svaki trag. U sta je ulozeno ?? Ni u sta.
Imamo 3 predsjenika, sada hoce da uvedu i 4-og koji bi predstavlja "ostale". Sada Covic trazi i treci entitet.

Pa sta se ovo dogadja u BiH. Ovo je samo mirniji nastavak 1992-1995. Sta to treba uraditi da se vratimo na normalan put. Sta se to treba uraditi da se ukinu entiteti ( Ali ne, neda Dodo. Pa gdje ce njemu RS svetinja da se ukine. PS ovo je bez nacionalne mrznje, samo istina ). Sta to treba uraditi da se ukinu kantoni ( Ali ne, nedaju Hrvati i Bosnjaci. Pa mora se udovoljiti onome u Capljini i onome u Tuzli )

Hajmo se dici. Idu izbori. Glasajte. ( Ja ne mogu jos uvijek sam maloljetan ) Uclanio sam se u pokret mladih koji su za jedisntvenu BiH. Hajmo nesto promijeniti u ovoj drzavi. Smijenite nacionaliste. Stavite nove, mlade ljude na vlast.
Gledam TV, govori neki mladic koji je zavrsio studije ( Inace Hrvat ) da se mora pomoci BiH. da se mora ocuvati jedisntvo. Moramo se boriti nekako. Idemo .. . . :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

PS: Ako vec postoji tema ovakvog tipa, slobodno izbrisite moju.

Tesko je analizirati cjelokupnu historiju BiH trazeci razloge koji su doveli do danasnjeg teskog politickog i svakog drugog polazaja BiH.Ali svakako mislim da nije sve bilo bas divno i krasno do 92' a onda se sve srusilo u jednom danu...
Mislim da politicki problemi za BiH pocinju onog trenutka kada je vecina njenog stanovnistva prihvatila Islam,jer prije svega to nas je dovelo u "cudan"polozaj unutar Osmanskog carstva te smo stoljecima unutar tog istog Carstva proveli politicki gotovo neaktivni dok su nasi susjedi uvelike razvijali nacionalnu svijest i politicki se organizovali,svi znamo kako je BiH "iznenadjena"docekala okupaciju od strane Austro-Ugarske,pa zatim 1.s.r.i stvaranje Kraljevine potpuno nemocna da bilo sta okrene u svoju korist ,zatim 2.s.r. koji stvaranjem SFRJjeste donio kratkotrajno rijesenje za BIH i njene narode ali, pokazalo se ,ne i dugorocno.
BiH jekroz kljucne i najburnije god svjetske historije prosla politicki nemocna da utjece cak i na sopstvenu sudbinu,te su i pozitivna i negativna rjesenja dolazila ili bila nametnuta ne kao rezultat politickog djelovanja iz BiH i volje njenog naroda vec volje svjetskih sila i dogovora izmedju susjednih drzava Srbije I Hrvatske.Sve dodatno komplikuje cinjenica da veliki dio bosanskih a i susjednih Hrvata i Srba nikako nije spreman da "oprosti"Bosnjacima Islam,pa se svaka prica o suzivotu nazalost vraca stoljeca unazad......
Tako da mislim da je danasnja situacija odraz odnosno rezultat stoljeca pogresne politike.Bilo je naravno i pozitivnih perioda suzivota,ekonomskog prosperiteta itd.ali oni nisu uspjeli dugorocno rijesiti odnose unutar BiH i njen polozaj .Moracemo traziti "novu formulu" ako zelimo da nasa domovina opstane!!! ;-)
Vjerujem da ljudi nisu dali svoje zivote uzalud u posljednjem ratu boreci se za opstanak BiH .......
Last edited by nasa on 25/08/2012 21:12, edited 2 times in total.
Adias

#35 Re: Cudna drzava - BiH

Post by Adias »

Bez ikakve uvrede, ali većina ovoga što si napisao nije tačno.

Prvo, historijski, Bosna je kao država postojala samo oko 200 godina. Kao geopolitička cjelina, kao kontinuitet mjesta i imena ima 1000 godišnju tradiciju. Kao država, samo oko 200 godina, to su samo dva stoljeća.

Drugo, slažemo se da je bila sila, u poredjenju sa tadašnjom Hrvatskom i Srbijom, ali to je bio samo period od nekoliko desetljeća, 1377. pa do možda 1400. Od 1463. pa do 92., BiH, nema nikakav uticaj, samo je igračka velikih sila jer se ovdje sve lomilo. I dan, danas je tako. Ova historija što se forsira u školama, u 3 različite verzije, jer čudo jedno, jer BiH zvuči kao da je bilo moćna kao Rimsko carstvo. Kakva slavna historija, bolan bolan....

Sljedeće - "nismo više republika, samo država". ????? Šta ovo znači ?

Jedinstveni smo po svojoj uređenosti ? Raspitaj se malo prvo. Pogledaj koliko je podijeljena Belgija. Koliko je podijeljena Švicarska (kolektivnog šefa države čini 7 članova), Rusija (čini mi se 80-ak federalnih jedinica da je čini), Njemačka, i da ne nabrajam dalje u unedogled. Ni po čemu nismo jedinstveni. Karakteristični smo najviše po neobrazovanosti - i zato i imamo ovakve predstavnike jer ih i zaslužujemo, mi smo ih birali.

I dan danas, velike sile se igraju s nama, smjenjuju se periodično, i sve će biti kako se odluči u Briselu ili Washingtonu. I btw, nismo ni država, mi smo faktički protektorat !

Opet, bez uvrede.

Sa većim dijelom ovoga se slažem,

Naime po mom skromnom mišljenju, namjerno se u sve narode plasira osjećaj nezadovoljstva ali zbog različitih ciljeva.
Srbima sa namjerom da se RS odcepi i pripoji Srbiji, Hrvatima se tako jača ionako jaka veza sa Hrvatskom i tako se nadaju poluprilici koju bi iskoristili za pripajanje dijela BiH Hrvatskoj, koji je ionako više pripojen Hrvatskoj nego li je to RS Srbiji.
Najopasnije nezadovoljstvo je ono koje se pak plasira "Bošnjacima" u ovom tekstu to su svi oni koji vjeruju u BiH a ne samo Muslimani. Kod tih i takvih Bošnjaka se stvara osjećaj besmislenosti "borbe" za vlastitu zemlju , iako je borna u pravom smislu već vođena i dobijena je. Tako snage koje su 1991., 1992. ili 1993. bile jako blizu da BiH podjele a "Bošnjake" eliminiraju sa Zemlje, ponovno imaju isti naum samo druge metode.
Žalost je ta što među Bošnjacima ( ne samo Muslimanima) imaju sve jaču 5 kolonu koja za njih radi a da toga nije svjesna. Otuda dolazi ta neviđena apatija i nezadovoljstvo činjenicom da imamo SVOJU DRŽAVU.
Da je sami znamo urediti bila bi nam bolja.
Nije Dodik kriv zato što nemamo kanader!
Nije Čović kriv zato što se Sarajevska obilaznica gradi 10 godina i ljepši je ulaz u svako selo u Hercegovini nego li u Sarajevo !
Nije Dodik kriv što se sarajevskim trotuarima ne može šetati od parkiranih auta i terasa kafića !
Nije Čović kriv što policija KS nešto slavi i obilježava dok nam saobraćaj u gradu sve više liči na onaj u Egiptu ili Tunisu!
Nije Dodik kriv što imamo GRAS takav kakav imamo !

A niko od političara svih boja i ratničkih plemena nije KRIV ZATO ŠTO NAM JE OKO ZGRADA I KUĆA ONAKO KAKO JESTE, NITI JE NEKO OD NJIH KRIV ŠTO SE GUŠIMO U SMEĆU !!!!!!

KRIVI SMO MI !!!!!

P.S. Ne prihvatanje činjenice da u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci ( Muslimani ), je neprihvatanje postojanja Bosne i Hercegovine !!!!!!!
jefferson

#36 Re: Cudna drzava - BiH

Post by jefferson »

underwater wrote:
bokakotorska wrote:Bosna i Hercegovina je Jugoslavija u malom i 100% naseljena Jugoslovenima.
Ex Yu sa raspala sa 23 milijarde USD duga.
Od nastalih drzava, samo je Hrvatska duzna vise od 60 mil ojrova ... ostale ne znam, npr dug srbije?
Kome se duzno? Ko su povjerioci? Ko je taj MMF?
Hrvatska je prva sklopila deal sa shaytan-om. Zato su stvari tekle (relativno) glatko, brzo se zaduzila, a i relativno brzo je inkorporirana kao nova kolonija.
Srbiji se nije previse vjerovalo (zbog koketiranja s rusima) pa se islo sporije. Kosovo je znak da je proces porobljavanja i tamo (skoro pa) zavrsen.
Bosna je ostavljena da ceka, sa makedonijom i kosovom. Dok srbija totalno ne klekne nece se zapocet nista rjesavat u bosni. A rjesavat znaci kolateralni odnos protegnut na unuke...
Rjesavanje na balkanu znaci instaliranje okrutnog kapitalizma bez mogucnosti skidanja duznickih okova.
Rat je bio nuzan da se onemoguci povezivanje ljudi sa raznih prostora u cilju zajednickog dizanja revolucije.
YU se nije raspala zbog 23 miliajrde, nego zbog X faktora koji veze nemaju s tim dugom!
kiky

#37 Re: Cudna drzava - BiH

Post by kiky »

kakva je ...
takva je ...
naša je ...
borcanin

#38 Re: Cudna drzava - BiH

Post by borcanin »

cyprus wrote:Bosna i Hercegovina ima ovaj problem: svako se drži samo svoje strane, etnije, ideje, ideologije, vizije, tora, politike... ko pjan plota... Rijetko ko ima sluha za ono što onaj drugi koji misli drugačije ima za reći...

Svi govorimo isti jezik, ali niko nikog ne razumije... Zato je BiH čudna država...
Ne drzi se svako, npr Bosnjaci se uopste ne uklapaju u ovaj opis, niceg se oni ne drze.
borcanin

#39 Re: Cudna drzava - BiH

Post by borcanin »

zavrzlama wrote:

BIH ima najvise problema od ljudi poput tebe...od istih onih koji ne nazivaju stvari pravim imenom...

Zar je tesko pogledati istini u oci i razdvojiti one koji su protiv BIH i one koji su za BIH...zar je tesko prepoznati bosnjacke pojedince,neorganizovane grupice vjersko-mafijskih klanova koji cine 0,01% bosnjackog naroda,od politicko-crkvenog i ideoloskog sistema kod srpskog naroda ,koji rusi sve sto tezi BIH,suzivotu,jedinstvu,a tih je 95% koji podrzavaju rusenje BIH i pravljenje iste nenormalnom drzavom...

neprijatelji BIH su velikosrpska i velikohrvatska politika i oni imaju potporu 90% svog naroda,dok se neprijateljima BIH pridruzuju i razni Cerici,Tihici ali koji nemaju u probih snagama podrsku ni 5%....e sad sto ti "namjerno ili nenamjerno" trpas usput u neprijatelje BIH sve u isti kos,je drugi par opanaka... :wink:
sto posto. samo sto "cerici i tihici" nisu nastali kao akcija nego kao reakcija. Bas kao neki automatski odbrambeni mehanizam u organizmu. Isto kao sto se i sada u BiH sve desava po tom kalupu, bosnjacka reakcija na akcije ovih drugih, pa se onda u isti kos stave svi zajedno. nisu cerici i tihici u rangu ovih, rekoh oni su samo reakcija.
cyprus

#40 Re: Cudna drzava - BiH

Post by cyprus »

borcanin wrote:

Ne drzi se svako, npr Bosnjaci se uopste ne uklapaju u ovaj opis, niceg se oni ne drze.
Bošnjaci, kao i svi drugi narodi nisu monolitno tijelo, tako da se ne može reći da se oni drže ili ne drže nečega... Ovdje sam mislio na individue... Većina individua u BiH se drži svog nekog stada, svoje neke ideologije, svoje neke vizije... bez ikakvog bar pokušaja da se onaj koji ne pripada njegovoj grupaciji ili koji ne dijeli njegovo mišljenje razumije...
borcanin

#41 Re: Cudna drzava - BiH

Post by borcanin »

cyprus wrote:
borcanin wrote:

Bošnjaci, kao i svi drugi narodi nisu monolitno tijelo, tako da se ne može reći da se oni drže ili ne drže nečega... Ovdje sam mislio na individue... Većina individua u BiH se drži svog nekog stada, svoje neke ideologije, svoje neke vizije... bez ikakvog bar pokušaja da se onaj koji ne pripada njegovoj grupaciji ili koji ne dijeli njegovo mišljenje razumije...
nisi skonto
TicTac

#42 Re: Cudna drzava - BiH

Post by TicTac »

Mi ne mozemo da predjemo preko te barijere nacionalizma. Potencijala imamo, ali ne znamo iskoristit.
Ako se sami ne sredimo ne moze nas niko srediti. Dzaba ti cijela Amerika i EU, akda ove nase glavonje nece da utuve u glavu da rat davno zavrsen. Ali jebga, izgleda da jos uvijek zivimo u proslosti
sinuhe

#43 Re: Cudna drzava - BiH

Post by sinuhe »

PipiDugaDevetka wrote:
Religious Fantastic wrote: Vrlo precizno si identifikovao problem - NIKAD NIŠTA SVOJE NISMO IMALI!!!! U tome je problem. Misliš da bi i 1984 sama SR BiH imala kapacitet i sposobne ljude da organizuje nešto tako veliko kao olimpijada?! Apsolutno ne. Letargija i nezaintersovanost za bilo šta je dio mentaliteta i nacionalnog identiteta u ovoj prokletoj zemlji. Ništa je ovo šta nas još čeka
http://www.camo.ch/krleza.htm wrote:Postavljajuci izlozbu "Umjetnost na tlu Jugoslavije od prahistorije do danas", prvo u Parizu kasnije obisla svijet, Krleza je kao centralnu figu postavio bosanski bogumilski stecak. Na pitanje srpskog lobija zasto ne Bijeli andjeo iz manastira Mileseco odgovorio je da je freska do nas dosla iz drugih krajeva i da se njom ti treba da hvale a ne mi. Slicno je odgovorio i hrvatskim lobistima da na to mjesto postavi tragove katolicke kulture na tlu Hrvatske. "Bosanki stecak niko nema osim nas" odgovorio je. Kasnije je napisao i ovo upravo o bosnaskom stecku:

"Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stecke.

Sta je stecak?

Olicenje gorstaka Bosnaca!

Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli. Na kome je prikazan kao suzanj."
Nadgrobni spomenik kao neko obiljezje zemlje. :D

Ako je ista bosanska prica onda je to :lol:
borcanin

#44 Re: Cudna drzava - BiH

Post by borcanin »

TicTac wrote:Mi ne mozemo da predjemo preko te barijere nacionalizma. Potencijala imamo, ali ne znamo iskoristit.
Ako se sami ne sredimo ne moze nas niko srediti. Dzaba ti cijela Amerika i EU, akda ove nase glavonje nece da utuve u glavu da rat davno zavrsen. Ali jebga, izgleda da jos uvijek zivimo u proslosti
Da bi jedan rat bio zavrsen, mora postojati pobjednik i porazeni, u suprotnom to postaje samo jedan mirovni sporazum koji zaustavlja ubijanje i te stvari a rat jos uvijek traje (jer rat nije samo ubijanje, fizicka likvidacija)u ovom slucaju...... Ne znam kako je to tesko za shvatit, da nije zavrsen postojala bi jedna drzava bez entitteta,kantona, sa jednom nacijom, nebi bilo straha od gostovanja i zabrana, u nogometnom takmicenju te "drzave" npr. Otidji i okaci zastavu BIH u Bijeljini, pronosaj dres "drzave" u kojoj se nalazi eto ta Bijeljina ili zapadni Mostar ili jos bruku gradova, npr. Gacko, gdje su okacene slike Ratka Mladica i Radovana Karadzica po kaficima.... Ne kontam zasto morate ovaj narod praviti budalama i ubjedjivati da je rat zavrsen i da je samo pitanje vremena kad ce se sve vratit u normalu, pa to ubijanje je prestalo prije 16 godina(ne znam tacno) vala do sad bi sve bilo normala da ga j... Ponavlja se ista greska kao i sa Jugoslavijom, bajke, bajke, bajke....
sinuhe

#45 Re: Cudna drzava - BiH

Post by sinuhe »

Djetinjasta naivnost Bosnjaka od pamtivijeka.
nekavalaitrebatako

#46 Re: Cudna drzava - BiH

Post by nekavalaitrebatako »

Ni po čemu nismo jedinstveni. Karakteristični smo najviše po neobrazovanosti - i zato i imamo ovakve predstavnike jer ih i zaslužujemo, mi smo ih birali.

I dan danas, velike sile se igraju s nama, smjenjuju se periodično, i sve će biti kako se odluči u Briselu ili Washingtonu. I btw, nismo ni država, mi smo faktički protektorat !
I ovo je, naravno, tačno i precizno da preciznije ne može biti. Ali, ko to voli čuti? Niko. Idemo dalje.
cyprus

#47 Re: Cudna drzava - BiH

Post by cyprus »

borcanin wrote:
cyprus wrote:
borcanin wrote:Ne drzi se svako, npr Bosnjaci se uopste ne uklapaju u ovaj opis, niceg se oni ne drze.
nisi skonto
Ma skonto sam ja ali ti nisi... Takvi kao ti kontaju samo svoje istomišljenike... Al eto ja sam fin, pa da probam objasnit: eto ti se držiš samo svoje etničke grupe, samo svoje vjerske grupe, samo svog kulturno-historijskog naslijeđa, svog tumačenja historije, samo svoje vizije kako država treba biti uređena, samo svoje političke opcije, samo svojih društvenih normi... Ne zanima te ono šta o tome svemu imaju reći oni koji ne dijele tvoje mišljenje ili koji ne pripadaju tvojoj grupi, jer smatraš da je ispravno samo onako kako ti razmišljaš... Takve manje više smatraš za neprijatelje... Jesam li ukrivu?

Takvi kao ti su ogromna većina u ovoj državi, i to je razlog zašto Bosna i Hercegovina za sad ne može biti bolja država nego što jest...
borcanin

#48 Re: Cudna drzava - BiH

Post by borcanin »

@cyprus - drzim se samo svoje etnicke grupe, normalno i jedino 100% ispravno, samo vjerske grupe prije svega hvala Bogu, svoje kulture i naslijedja isto 100% normalno, samo svog tumacenja historije opet normalno, svoje vizije o drzavi opet normalno, politicke opcije NE jer je nemam, drustvenih normi opet normalno. Zanima me sta imaju reci oni koji ne dijele moje misljenje pa koja god grupa bili. Smatram da je ispravno samo onako kako ja razmisljam jer u suprotnom ne bih tako razmisljao. Ako me neko pokusava da ubijedi i ima dobre argumente, razmislim i postoji mogucnost da neke stavove promijenim. Ovi koji bi da donose odluke i imaju misljenje koje prijeti ovom prvom nabrojanom: etnicka grupa,vjera,kultura i naslijedje,historija, smatram otvorenim neprijateljem i stojim iza toga do zadnjeg.. Jel ima tu nesto pogresno? Nije BiH slucajno ovakva kakva jeste, bez prosperiteta, buducnosti, odredjenog vanjskopolitickog smijera, podijeljena itd... Od 1. marta 92 god. izdesavele su se mnoge stvari koje to koce, i samo naivan covjek ce te stvari gurnuti pod tepih i pokusati napraviti utopiju. Bas onakvu kakvu je Tito zamisljao sa bivsom nam drzavom pa smo vidjeli i dozivjeli kakve posljedice ta utopija donosi, ja ne zelim takvu utopiju, koja ce nas opet surovo kazniti. Zbog svega ovoga, sad zasad je najbolje da se svak drzi svog tora, kako to ti nazivas, jer je tako sigurnije.. Vjeruj da ja kao pripadnik Bosnjackog naroda iz BiH, zelim vise dobra, kada kazem Hrvatima i Srbima i ostalim da se drze svog tora i da moj ne diraju, nego da im pricam bajke i obecavam utopiju.. A vjeruj mi na rijec, opet su Bosnjaci najnaivniji i opet najvise vjeruju u utopiju. Bas kao i u bivsoj drzavi pa su iz tog razloga najvise propatili. Ja se bojim i imam veliki razlog, da ce se to ponoviti bas zato sto nista nismo naucili i sve vise vjerujem u novi problem, jer Bosnjaci fanaticno skacu sebi u stomak ponovo,ponovo i ponovo.
cyprus

#49 Re: Cudna drzava - BiH

Post by cyprus »

borcanin wrote:@cyprus - drzim se samo svoje etnicke grupe, normalno i jedino 100% ispravno, samo vjerske grupe prije svega hvala Bogu, svoje kulture i naslijedja isto 100% normalno, samo svog tumacenja historije opet normalno, svoje vizije o drzavi opet normalno, politicke opcije NE jer je nemam, drustvenih normi opet normalno. Zanima me sta imaju reci oni koji ne dijele moje misljenje pa koja god grupa bili. Smatram da je ispravno samo onako kako ja razmisljam jer u suprotnom ne bih tako razmisljao. Ako me neko pokusava da ubijedi i ima dobre argumente, razmislim i postoji mogucnost da neke stavove promijenim. Ovi koji bi da donose odluke i imaju misljenje koje prijeti ovom prvom nabrojanom: etnicka grupa,vjera,kultura i naslijedje,historija, smatram otvorenim neprijateljem i stojim iza toga do zadnjeg.. Jel ima tu nesto pogresno?...
E baš super, riječi koje si ovdje napisao će potpisat ne samo većina Bošnjaka, nego i Srba i Hrvata... Da li je to pogrešno ne znam, dalo bi se raspravljat, ali je sasvim sigurno takvo razmišljanje garant da će stvari u Bosni i Hercegovini ostat takve kakve jesu još dugo vremena...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Cudna drzava - BiH

Post by PipiDugaDevetka »

borcanin wrote:@cyprus - drzim se samo svoje etnicke grupe, normalno i jedino 100% ispravno, samo vjerske grupe prije svega hvala Bogu, svoje kulture i naslijedja isto 100% normalno, samo svog tumacenja historije opet normalno, svoje vizije o drzavi opet normalno, politicke opcije NE jer je nemam, drustvenih normi opet normalno. Zanima me sta imaju reci oni koji ne dijele moje misljenje pa koja god grupa bili. Smatram da je ispravno samo onako kako ja razmisljam jer u suprotnom ne bih tako razmisljao. Ako me neko pokusava da ubijedi i ima dobre argumente, razmislim i postoji mogucnost da neke stavove promijenim. Ovi koji bi da donose odluke i imaju misljenje koje prijeti ovom prvom nabrojanom: etnicka grupa,vjera,kultura i naslijedje,historija, smatram otvorenim neprijateljem i stojim iza toga do zadnjeg.. Jel ima tu nesto pogresno? Nije BiH slucajno ovakva kakva jeste, bez prosperiteta, buducnosti, odredjenog vanjskopolitickog smijera, podijeljena itd... Od 1. marta 92 god. izdesavele su se mnoge stvari koje to koce, i samo naivan covjek ce te stvari gurnuti pod tepih i pokusati napraviti utopiju. Bas onakvu kakvu je Tito zamisljao sa bivsom nam drzavom pa smo vidjeli i dozivjeli kakve posljedice ta utopija donosi, ja ne zelim takvu utopiju, koja ce nas opet surovo kazniti. Zbog svega ovoga, sad zasad je najbolje da se svak drzi svog tora, kako to ti nazivas, jer je tako sigurnije.. Vjeruj da ja kao pripadnik Bosnjackog naroda iz BiH, zelim vise dobra, kada kazem Hrvatima i Srbima i ostalim da se drze svog tora i da moj ne diraju, nego da im pricam bajke i obecavam utopiju.. A vjeruj mi na rijec, opet su Bosnjaci najnaivniji i opet najvise vjeruju u utopiju. Bas kao i u bivsoj drzavi pa su iz tog razloga najvise propatili. Ja se bojim i imam veliki razlog, da ce se to ponoviti bas zato sto nista nismo naucili i sve vise vjerujem u novi problem, jer Bosnjaci fanaticno skacu sebi u stomak ponovo,ponovo i ponovo.
@cypruse, jarane imaj u vidu da se radi o više lica.
Post Reply