Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post Reply
Geronimo81

#151 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Geronimo81 »

Prozor wrote: Ne? Izvini ali ti to nemas pravo odlucivati. Bio je "pozdrav domovini", a selam je pozdrav u Kur´anu spomenut kao blagoslovljen. Kada covjek ide poginuti, halo poginuti ne pisati birokratske argumente, ima pravo da se pozdravlja blagoslovljenim pozdravom.

Rijec sehid jeste neko ko je poginuo za islam. Ali mislim da ti pogresno tumacis "za islam". Bosanski muslimani jesu ginuli za odbranu sekularne RBIH, ali su i ginuli braneci bosanske muslimane, braneci islam, bosanske dzamije i mezarja, i islamsku vjeru na koju su se nagomisali dusmani. Prema tome jesu sehidi. I niko, narocito ne neko kome ta rijec nista ne znaci nema pravo negirati muslimanima da i sluzbeno i privatno svoje mrtve zovu sehidima. To je krajnje morbidno i fasisticki. Cak u AU vojsci u WWI muslimani su svoje mrtve ukopavali kao sehide i zvali sehidi. Bosanski muslimani su zapravo svoje uvijek zvali sehidi osim u WWII zbog ateisticke ideologije. nema to nikakve veze sa suzivotom i zajednickom drzavom, sto je neupitno. Taj covjek sto je pisao za Ljiljan cisto sumnjam da je bio muslimanski vjernik, jer nije ni poznavao osnovne islamske principe prigovarajuci sto se Fatiha uci na arapskom??! I ako jeste, jako je usamljen u svom misljenju.
Ako je bila vojska za jednu naciju i za jedan narod onda kako kazes i nemam.Nemoj mi onda da tvrdis da je bila za sve .Ja da sam bio na mjestu ALije bila bi tri vjerska pozdrava ako bi ikako bila , a u biti mislim da nebi mjesao nikako vjeru u vojsku.Vojnik nek radi privatno sta god zeli i moli pa bio on alah,bog,buda,zlatno tele,amon ra itd.Mislim da nitko od njih nije isao da pogine vec je postojala mogucnost da pogine.Rekoh ti ranije da nemozes sve poginule borce da zoves sehidima jer nisu svi borci vjernici bilo je mnogo ateista naravno ako je ta borba bila sa multinacionalnu drzavu a ako nije mozes ;).Ima velike veze kako nema uzimati od jedne vjere sve a od ostali nista malo mi je smjesno meni kao prpadniku druge vjere ili ateisti bi bilo smjesno mene nazvati sehidom .Isto kao sto bi bilo recimo tebi smjesno date netko stavi kao hrvatski branitelj a isto tako je bilo krivo tom covjeku sto mu sina tako nazivaju.Mislim da tih pozdrava danas nema u zajednickoj vosci i tako i treba kad je vojska multinacionalna jer vjera nesmje da bude ispred drzave i u vojsku jer onda ta vojska poprima drugi oblik a ne onaj kakav bi trebala da ima;)
Nisam fasist nemas brige nit mrzim muslimane samo Alija nema pravo nazivati sve poginule borce ABIH sehidima to imaju njihove porodice koje su znale dali su oni bili vjernici ili ne a tim porodicama nebranim da se zovu sehidi dok nekome tko je upravljao sa vojskom i drzavom branim.
MAD

#152 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by MAD »

Normalno da nije bila za sve, armija BiH je branila muslimane , HVO Hrvate a Srbi su se normalno borili za Srpske interese, tj, svako se borio za svoje viidjenje BIH. I sve ostalo je bezvezna prica.
Fair Life

#153 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Fair Life »

Prozor wrote:Ne? Izvini ali ti to nemas pravo odlucivati. Bio je "pozdrav domovini", a selam je pozdrav u Kur´anu spomenut kao blagoslovljen. Kada covjek ide poginuti, halo poginuti ne pisati birokratske argumente, ima pravo da se pozdravlja blagoslovljenim pozdravom.

Rijec sehid jeste neko ko je poginuo za islam. Ali mislim da ti pogresno tumacis "za islam". Bosanski muslimani jesu ginuli za odbranu sekularne RBIH, ali su i ginuli braneci bosanske muslimane, braneci islam, bosanske dzamije i mezarja, i islamsku vjeru na koju su se nagomisali dusmani. Prema tome jesu sehidi. I niko, narocito ne neko kome ta rijec nista ne znaci nema pravo negirati muslimanima da i sluzbeno i privatno svoje mrtve zovu sehidima. To je krajnje morbidno i fasisticki. Cak u AU vojsci u WWI muslimani su svoje mrtve ukopavali kao sehide i zvali sehidi. Bosanski muslimani su zapravo svoje uvijek zvali sehidi osim u WWII zbog ateisticke ideologije. nema to nikakve veze sa suzivotom i zajednickom drzavom, sto je neupitno. Taj covjek sto je pisao za Ljiljan cisto sumnjam da je bio muslimanski vjernik, jer nije ni poznavao osnovne islamske principe prigovarajuci sto se Fatiha uci na arapskom??! I ako jeste, jako je usamljen u svom misljenju.
"Ljiljan, Sarajevo, 24. januar 96."
OTVORENO PISMO GOSPODINU ALIJI IZETBEGOVICU

U nacionalistickoj euforiji na prostoru Balkana i istina je dobila svoj nacionalni predznak. Stoga sam saljuci poruke odredjenoj kategoriji citalaca birao i ime i politicku pripadnost skrivajuci se iza pseudonima, Slobodan Radovic, Osman Tica, Ante Pejic .. Otvorenim pismom Aliji Izetbegovicu objavljenim u Ljiljanu januara 1996. godine po treci put sam uspio skrenuti paznju tog politickog kruga na nedopustivo i stetno koristenje vjere u dnevno politicke svrhe. Reakcije su bile neocekivane. U narednih 6 brojeva Ljiljan je rabio pismo i rubriku citalaca da ospori navode pisma, opravda klerikalizam SDA stranke. Istina objavljena su i dva pisma u kojima se citaoci u potpunosti slazu sa mojim navodima.

Gospodine Izetbegovicu kanim se dugo da Vam pisem i sve sam to odgadjao pravdajuci se borbom protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu koja je preca i vaznija od toga ta vam zamjeram. Sada je u Bosni mir, Amerika je punom nogom krocila na tlo Bosne. To mi daje i snage i prava da vam pisem. Pisem Vam jer zelim da mi budete predsjednik i, po svemu sudeci, nije do mene vec do Vas da to ne zelite.

Ne pisem Milosevicu jer ne zelim njega za predsjednika. On je fasista, odgovoran za patnje i genocid nad mojim narodom i mojom drzavom. Njemu neka pisu prevareni Srbi i bosanski pravoslavci.

Ne zelim pisati ni Tudjmanu. Njemu neka pisu Hrvati, izdani bosanski katolici, prognani Srbi.

Moj sin je poginuo braneci Bosnu kao borac Armije BiH. Ni on ni ja nismo bili clanovi nikakvih politickih partija. Kad je Bosna napadnuta, uzeli smo oruzje da je branimo. On poginuo ja sam kao teski ranjenik prebacen na lijecenje u inostranstvo. Nadam se da imam pravo da Vas pitam:

1. Zasto uz ime mog sina i uz ime toliko hrabrih boraca Bosne vezujete vjerski imenitelj sehid? Moj sin nije sehid, niti dozvoljavam bilo kome da njegovu smrt tako zove. U mom jeziku ima hiljadu rijeci kojim se njegova pogibija za Bosnu moze nazvati, ali nikako vjerskom i stranom.

2. Zasto borce Armije BiH pozdravljate sa "Selam alejkum" ( Smotra boraca Treceg korpusa u Zenici )? Tako se ne moze pozdravljati Armija BiH, cak ni Bosnjacka armija jer se Bosnjaci ne stide svog jezika. Ne stide se ni vjere oni koji su vjernici, ali vjera je jedno, partija drugo, armija drzave BiH, trece.

3. Zato ucite fatihu nad umrlim i poginulim? Kao vjerniku privatno Vam ne zamjeram, ali Vi ste drzavnik, i to multinacionalne Bosne. Nad mojim sinom odsutite. Bolje nista ne reci nego govoriti na jeziku koji ni on ni ja ne bismo razumjeli.

4. Zasto ste na dvije ne spojive funkcije, funkciji predsjednika drzave BiH i vjersko-nacionane stranke SDA. Vi ne mozete biti predsjednik multinacionalne drzave i jednonacionalne partije. Nacionalne partije mogu vladati nacionalnim drzavama a nikako visenacionalnim.

5. Zasto ne objelodanite narodu Bosne i Hercegovine da su nacionalne partije politicki mrtve poslije pocinjenna zlocina nad drzavom i narodom u kojoj su, htjeli mi to priznati ili ne, cijelo vrijeme bile politicki savezici. Stepen odgovornosti i zlocina je drugo pitanje. U onoj mjeri u kojoj nacionalne partije jos uvjek postoje u toj mjeri Bosna ne postoji. Morate reci narodu sta je pobjedilo poslije Deytona: Bosna ili nacionalne partije. Ako je suditi po kadrovskim promjenama koja se desavaju na terenu, u kojem SDA ne zaostaje, bojim se da je po srijedi ono drugo.

Citam da prognozirate ponovnu pobjedu nacionalnih partija i to da ce SDA pokupiti najveci broj bonjackih glasova. Znaci li to da Bosne vise nema i da je stvar nacionalnih politickih partija koko ce urediti "svoje" teritorije? Ili nas ceka jo jedan rat straniji od ovoga?

6. Zasto napadate one kojima je Deda Mraz izuzetno svijetla tacka u zivotu? Toliko radosti, toliko nade i iluzija malo sta djeci moze da donese kao on. Mi u Bosni to slavimo vijekovima i on je jednostavno nadnacionalna kategorija, kao i Nova godina. Bajrami, bozici i ko zna koji drugi vjerski praznici u Bosni nisu zajednicki ali Nova godina i Deda Mraz jesu.

7. Zasto ne oduzmete pravo vjerskom listu "Ljiljan" da se naziva nacionalnim listom Bosnjaka ? Sedam teologa, koliko ih uredjuje list, ne moze uredjivati nacionalni vec vjerski list. Bosnjaci trebaju nacionalni list, ali vjera i nacija nisu isto.

8. Zasto ne smanjite kampanju protiv nezavisnih informativnih glasila ( ubistvo novinara u Zepcu, premlacivanje u Tuzli, podmetanje bombe u nezavisnom radiju u Sarajevu, premlacivanje Senada Avdica), cak i Vi licno napadate redakciju TV BiH.

Gospodine Izetbegovicu, ja uvazavam vase vjerske nazore prema zivotu i smatram ih privatnim. Od Vas ocekujem da budete predsjednik koji uvazava moj ateisticki odnos prema zivotu. Vjera nam nije zajednicka, ali Bosna jeste, moramo se izdici iznad vjerskog, partijskog, nacionalnog do nivoa drzavnog da bi opstali, a Vi ostali moj predsjednik. U suproptnom to ne mozete biti.

Osman Tica

Kopenhagen, Tel 33252712/206
kv99

#154 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Geronimo81 wrote:
kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:ma okokole smo dosli do istog zakljucka :)
KV99 a jeli alija pomogao da te njihove tvrdnje postanu istina ?
Nije da branima politiku SDA ili Alije ali pitaj se sta je bilo moguce uraditi u tom trenutku ? Radikalizacija Armije i politike je pocela krajem 93 tj kad je vec vise od godinu dana trajala agresija mnogo jaceg agresora, MZ ne samo da nije pomogla vec je aktivno odmagala, drugi agresor je otpoceo napade ...i tada mu dolaze islamisti koji mu u tom trenutku jedini nude pomoc. Sta bi ti uradio u tom trenutku ? Cherchill je za vrijeme 2 SR rekao kad su ga pitali kako to da on koji je okorjeli antikomunista propagira za Staljina rekao : "Da Hitler napadne pakao ja bi ponudio saveznistvo davolu". Mozda je Alija to uradio drage volje ali da je Mahatma Gandi bio na njegovom mjestu u zimu 1993 ne vjerujem da bi imao bolju alternativu: Prihvati pomoc od bilo koga ko je nudi ili nestani sa lica zemlje .

P.S ja ovim ne opravdavam politiku SDA koja je nastavila sa preuzimanjem religije za svoje ciljeve sve do danas
Mudahedini su stizali krajem 92 samo taj se broj povecao 94 nisu oni stigli nakon sukoba sa HVO a za to imas podatke.
Ja sta bi uradio pa recimo dabi sve dobivene pare dao na oruzje potplatio koga trebam da prosvercam oruzje,ali te pare su isle za sinov budžet ,šajin i ostali bosnjacki patriota, Nebi radi 1 k islamski ratnika pretvarao armiju u jednonacionalnu vojsku ako se borim za bih zemlju u kojoj ce da se pitaju tri naroda.Ako bi radio za jedan narod uradio bi onako kako je i on uradio.
Cherchill bi sigurno tog đavla oćerao nakon sto bi ga iskoristio a Alija svoje nije dok mu SAD nije nalozio pa je procerao abu malija svjetskog poznatog teroristu.
Mislim da je bosnjacki narod primio ogromne novce mozda cak vece nego ijedan narod u ex yugi a sada sto su ti novci otisli u privatne džepove tu nitko nije kriv a da se ulozio u oruzje nebi trebala pomoc europe jer ljudstva je bilo.
Spominjes ogromne pare pa reci od koga su dolazile ? Proces o kojem ja pricam a koji ti koristis da dokazes da je rahmetli Alija Izetbegovic bio islamista je poceo krajem 1993. Do tada su dolazile grupice mudzahedina ali ABiH je imala multinacionalni karakter. Mudzahedini su poceli da zauzimaju znacajniji uticaj kad su postali jedini nacin dobivanja para i pomoci . Sa tim parama se i kupovalo i potplacivalo a dobivale su se od vecinski arapskih zemalja ( muslimanskih ) jer u tom trenutku NIKO drudgi nije pruzao pomoc. Do pocetka francekove agresije postojala je nada da ce se zapadne zemlje ukljuciti i zaustaviti cetnicku agresiju ali kad se vidjelo da vecina tih zemalja aktivno pomaze cetnicku a i krivoustog agresiju onda se okrenulo za pomoc od jedine strane koja je u tom trenutku postojala. Tih nekoliko stotina mudzahdina su bili cijena koja je placena za pare koje su dolazile . bilo bi bolje da nisu bili potrebni ali jbg nekome je njemacka i vatikan pomagao a nekome arapi, nekome je Slovenija i Madarska susjedna zemlja a nekome je Hrvatska ( krivosuti )i Srbija ( krepali kasapin ). Ja ne podrzavam proces islamizacijei mjesanje vjere i politike ali u tom trenutku je to bio jedini nacin da se dobije bilo kakava pomoc i ja strano ne vidim da je bilo ko drugi mogao da uradi drugacije u situaciji kakva je bila.
kv99

#155 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

Tokio wrote:
kv99 wrote:
Tokio wrote: Ti cekaj , ti se nadaj da ce "amerika propasti/ da ce se rusija dici i preuzueti prvo mjesto u svijetu" i sve one nebuloze sa kojima se cetnici u subaram a i salonci tjese i nadaju. Vama se manevarski prostor suzava , 1994 ste mogli da birate ko ce da zivi a ko da umre, koliko ce grama hrane da stigne, hoce li biti struje ili nece, 1996 ste mogli da branite da se korakom stane u genocidnu stvorevinu, zajednicka carina, porezi, vojska, valuta, zastava, tablice, licne karte, su bili misaona imenica, 2000 da ce drzavna policijska agencija da vas hapsi svuda po BiH je bilo besto nezamislivo ...a danas ? Nije bas dobro ali nije ni blizu lose onako kako bi vi zeljeli da bude. A ti se nadaj da ce USA :run:
Ne govorim ti ja to zbog sebe manje više niko nama ne želi dobro,nego teško onom ko se u drugog uzda da ga gura i brani
Ja tebi govorim da se cetnici sa kamom i sa olovkom nadaju istoj stvari : da ce USA da propadne i tako pruzi priliku smrdiji da nastavi gdje je stala u svojim krvavim pohodima. Ali da ti skrenem paznju na jedan detalj: jedni razlog sto krkan i njegovi cetnici nisu vec krenuli u podjelu BiH nije MZ ( gdje je veliki broj zemalja koje ih u tome podrzavaju) ili USA ( koja se zabavila svojim problemima u Iraku , Afganistanu, Koreji, Siriji, Iranu , Venezuli itd ) vec sto nema vise armiju do zuba naoruzanu a protivnika u patikama i puskom od vodovodne cijevi. Krkan ili SANU se ne boje da ce npr USA poslati 10 000 vojnika iz Afganistana u BL da ga uhapse vec se pitaju da li su probosanske snage spremne i sposobne da se odbrane ? U tom grmu lezi zec a ne : "Sta ce reci MZ". MZ je bila vec aminovala kad ste imali 70 % BiH , kad ste klali i ubijali pred kamerama, sjedili u bunkerima iznad Sa, Bihaca, Gorazda, Mostara, Travnika, kad gram hrane nije mogao da ubidze u Sa bez vase dozvole, kad je struja i grijanje bila misaona imenica...sve su vam to aminovali tako da sada oni nisu neki faktor kojeg se bojite...a opet se bojite necega toliko dovoljno da i pored toliko prilika niste krenuli u otcjepljenje ? Dobro kazu stari ljudi : Lijepi strah :thumbup:
Real Khan

#156 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Real Khan »

snaga_znanja wrote:Situacije je vrlo jednostavna. Kao prvo Bosna i Hercegovina ne moze biti muslimanska zemlja. Ili je i Bosnjacka (muslimanska) i Srpska i Hrvatska ili je nema. To je vrlo jednostavno.
Ma kada vidim kolika je "snaga znanja" u pitanju, vidim da je baš sve tako "jednostavno"... Prije nego pređem na konkretnu temu (Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH") samo da napomenem da Bosna i Hercegovina ipak MOŽE postati "muslimanska zemlja", mada većina stanovništva fakat to ne želi, ali sticajem raznih okolnosti to može postati, čak i u onom negativnom smislu koji se ovdje implicira. Kako? Pa vidite trendove koji se polako odvijaju...Imamo getoizirano stanovništvo države BiH koje ne može dalje od hrvatske putovati bez viza, skoro pola stanovnika posjeduje putovnice i pasoše susjednih zemalja, dok određeni "stratumi" posjeduju samo BH pasoše (CIPS-ove) sa kojima se mogu slikati...To stanje samo ubrzava trendove odseljavanja stanovništva, pogotovo mladih i tako nemuslimansko stanovništvo bilježi negativan demografski trend, dok muslimansko stanovništvo silom-prilika bilježi pozitivan priraštaj (uprkos lošoj ekonomskoj slici, ali i to donekle utiče na rast stanovništva jer u pravilu u bogatijim državama ljudi se rijetko odlučuju za više od jednog ili dva djeteta, ukoliko se uopće odluče imati djecu)... I da te razočaram, i pored toga što Bosna i Hercegovina ne mora biti ni bošnjačka, ni hrvatska ni srpska BiH može i zaista će opstati. To je iz jednostavnog razloga što je Bosna oduvjek bila i ostala isključivo BOSANSKA (citiram Nadu Klaić). Dakle, nije tačno da je "neće biti" ukoliko nije bošnjačka, srpska i hrvatska...to su gluposti koje su se pokazale kao takve tokom agresije na BiH u kojoj su probosanskim snagama bile vezane ruke a njenim dušmanima dato "zeleno svjetlo" i šta se desilo...šipak, ćorak, fula. Bosna ipak OSTADE U SVOJIM MEĐUNARODNO PRIZNATIM GRANICAMA i sada je borba oko njene unutarnje funkcionalnosti.

Biti "muslimanska zemlja" nije nužno nešto loše, ali biti "islamistička" ili islamska republika na tlu Europe, e to bi već moglo predstavljati problem za (kršćanskom kulturom i civilizacijom baziranu) Europu. Neko bi pomislio, ma kakav "problem" može predstavljati nekih 2-3 miliona muslimana u Europi od pola milijarde stanovnika...a istovremeno unutar EU živi preko 20 miliona muslimana i EU se njih "ne boji"... Tačno je da se EU ne boji onih 6 miliona muslimana u Francuskoj, 5 miliona u Njemačkoj, isto toliko u UK,... ali zaboravlja se jedna činjenica koja je na žalost rasističke prirode (rasizam kao ideologija je također jedan od "brandova" Europe). Naime, ovi svi tzv. unutar-europski muslimani su u najvećem broju afro-azijskog porijekla i očigledno se razlikuju od ostalih Europljana. S druge strane, Bošnjaci (muslimani) se ni po čemu ne razlikuju od recimo Nijemaca, Francuza, Engleza ili Španaca...a ipak su muslimani. Mislim da je to taj rasistički "klik" koji se upalio unutar krugova ideologa i kreatora današnje Europske Unije kada se razmišljalo o embargu na uvoz oružja za bivšu SFRJ. To rasističko razmišljanje je rezultiralo okretanjem "blind eye" iste te Europe na sve ratne zločine velikosrpskih hordi, koji su kulminirali u klasični genocid by definition.

Zašto je ova izjava bivšeg Predsjednika USA, Billa Clintona, sada toliko važna, pored činjenice da smo "svi već odavno "znali" zašto nam je uveden i zadržan embargo"? Pa zato što od ove izjave pa nadalje prelazimo iz sfere pretpostavki i špekulacija u sferu relevantnih materijalnih dokaza (primarni izvori) za ono što se dešavalo. Ovo je jako bitno historiografima, politolozima, sociolozima, itd. kada rade na istraživanju određenih znanstvenih problema. Sada se ova izjava koristi kao relevantna referenca za zaključke.
dallton

#157 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

kv99 wrote:
Geronimo81 wrote:
kv99 wrote:
Nije da branima politiku SDA ili Alije ali pitaj se sta je bilo moguce uraditi u tom trenutku ? Radikalizacija Armije i politike je pocela krajem 93 tj kad je vec vise od godinu dana trajala agresija mnogo jaceg agresora, MZ ne samo da nije pomogla vec je aktivno odmagala, drugi agresor je otpoceo napade ...i tada mu dolaze islamisti koji mu u tom trenutku jedini nude pomoc. Sta bi ti uradio u tom trenutku ? Cherchill je za vrijeme 2 SR rekao kad su ga pitali kako to da on koji je okorjeli antikomunista propagira za Staljina rekao : "Da Hitler napadne pakao ja bi ponudio saveznistvo davolu". Mozda je Alija to uradio drage volje ali da je Mahatma Gandi bio na njegovom mjestu u zimu 1993 ne vjerujem da bi imao bolju alternativu: Prihvati pomoc od bilo koga ko je nudi ili nestani sa lica zemlje .

P.S ja ovim ne opravdavam politiku SDA koja je nastavila sa preuzimanjem religije za svoje ciljeve sve do danas
Mudahedini su stizali krajem 92 samo taj se broj povecao 94 nisu oni stigli nakon sukoba sa HVO a za to imas podatke.
Ja sta bi uradio pa recimo dabi sve dobivene pare dao na oruzje potplatio koga trebam da prosvercam oruzje,ali te pare su isle za sinov budžet ,šajin i ostali bosnjacki patriota, Nebi radi 1 k islamski ratnika pretvarao armiju u jednonacionalnu vojsku ako se borim za bih zemlju u kojoj ce da se pitaju tri naroda.Ako bi radio za jedan narod uradio bi onako kako je i on uradio.
Cherchill bi sigurno tog đavla oćerao nakon sto bi ga iskoristio a Alija svoje nije dok mu SAD nije nalozio pa je procerao abu malija svjetskog poznatog teroristu.
Mislim da je bosnjacki narod primio ogromne novce mozda cak vece nego ijedan narod u ex yugi a sada sto su ti novci otisli u privatne džepove tu nitko nije kriv a da se ulozio u oruzje nebi trebala pomoc europe jer ljudstva je bilo.
Spominjes ogromne pare pa reci od koga su dolazile ? Proces o kojem ja pricam a koji ti koristis da dokazes da je rahmetli Alija Izetbegovic bio islamista je poceo krajem 1993. Do tada su dolazile grupice mudzahedina ali ABiH je imala multinacionalni karakter. Mudzahedini su poceli da zauzimaju znacajniji uticaj kad su postali jedini nacin dobivanja para i pomoci . Sa tim parama se i kupovalo i potplacivalo a dobivale su se od vecinski arapskih zemalja ( muslimanskih ) jer u tom trenutku NIKO drudgi nije pruzao pomoc. Do pocetka francekove agresije postojala je nada da ce se zapadne zemlje ukljuciti i zaustaviti cetnicku agresiju ali kad se vidjelo da vecina tih zemalja aktivno pomaze cetnicku a i krivoustog agresiju onda se okrenulo za pomoc od jedine strane koja je u tom trenutku postojala. Tih nekoliko stotina mudzahdina su bili cijena koja je placena za pare koje su dolazile . bilo bi bolje da nisu bili potrebni ali jbg nekome je njemacka i vatikan pomagao a nekome arapi, nekome je Slovenija i Madarska susjedna zemlja a nekome je Hrvatska ( krivosuti )i Srbija ( krepali kasapin ). Ja ne podrzavam proces islamizacijei mjesanje vjere i politike ali u tom trenutku je to bio jedini nacin da se dobije bilo kakava pomoc i ja strano ne vidim da je bilo ko drugi mogao da uradi drugacije u situaciji kakva je bila.
nisam ni ja ni za kakvu islamizaciju, ali s obzirom da n situaciju 93 i ono sto clinton gore kaze, po meni alija je ucinio jedino moguce u onoj situaciji - lako je danas biti pametan unazad, kad se ima i strauje i vode i hrane i mozes putovati, trebalo je onda...

i s obzirom da je eto bih vec s imidzom u svijetu kao muslimanska zemlja i veze su odlicno ucvrscene (dok recimo 91 99posto muslimanskog svijeta nije ni znalo da postoje tamo neki muslimani u bosni, niti su sami bosnjaci bili zainteresirani jesu li ili nisu muslimani dok ih nisu njihove "divne komsije" podsjetile na to), u narednom belaju nece biti veliki problem sazvati brzinski nekih 15-20000 talibana s raznih strana svijeta kao materijalno-ljudsku podrsku - to uvijek treba drzati kao otvorenu opciju, kad je svijet vec rasisticki organiziran onda daj da taj rasizam radi za nas radje nego protiv nas
osa

#158 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

kv99 wrote:
Ja tebi govorim da se cetnici sa kamom i sa olovkom nadaju istoj stvari : da ce USA da propadne i tako pruzi priliku smrdiji da nastavi gdje je stala u svojim krvavim pohodima. Ali da ti skrenem paznju na jedan detalj: jedni razlog sto krkan i njegovi cetnici nisu vec krenuli u podjelu BiH nije MZ ( gdje je veliki broj zemalja koje ih u tome podrzavaju) ili USA ( koja se zabavila svojim problemima u Iraku , Afganistanu, Koreji, Siriji, Iranu , Venezuli itd ) vec sto nema vise armiju do zuba naoruzanu a protivnika u patikama i puskom od vodovodne cijevi. Krkan ili SANU se ne boje da ce npr USA poslati 10 000 vojnika iz Afganistana u BL da ga uhapse vec se pitaju da li su probosanske snage spremne i sposobne da se odbrane ? U tom grmu lezi zec a ne : "Sta ce reci MZ". MZ je bila vec aminovala kad ste imali 70 % BiH , kad ste klali i ubijali pred kamerama, sjedili u bunkerima iznad Sa, Bihaca, Gorazda, Mostara, Travnika, kad gram hrane nije mogao da ubidze u Sa bez vase dozvole, kad je struja i grijanje bila misaona imenica...sve su vam to aminovali tako da sada oni nisu neki faktor kojeg se bojite...a opet se bojite necega toliko dovoljno da i pored toliko prilika niste krenuli u otcjepljenje ? Dobro kazu stari ljudi : Lijepi strah :thumbup:

s obzirom na toliku nemoć srba i hrvata i suprotno tome moće bošnjaka, pa zašto više onda ne uredite državu sukladno bošnjačkim interesima, zašto dopuštate da vam "izdajice mrcvare državu", čemu onda toliko oslanjanje na mz-u, čini mi se da je stvarnost ipak nešto drukčija, nego što bi ti želio.
dallton

#159 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

ne znam @osa jesi li primjetio ali nato je intervenirao da spasi karadzica i ohr sjedi u bosni da cuva pc, a ne nas - jebe se stranaca za nas...oni misle da ce nesto rijesiti kulturno-monetarno, al im nesto ne ide :lol:

a ako bosnjaci nista ne vrijede i nema lijepog straha sto se bih ne podijeli skroz naskroz - nije valjda zato sto se srbi protive podjeli?
Ne pada mi na pamet

#160 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Ne pada mi na pamet »

Sad mi je i malo jasnije zasto nisu dopustili krivoustom da pocisti ono 11% srba sto su drzali trecinu hrvatske toliko dugo.
osa

#161 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

dallton wrote:ne znam @osa jesi li primjetio ali nato je intervenirao da spasi karadzica i ohr sjedi u bosni da cuva pc, a ne nas - jebe se stranaca za nas...oni misle da ce nesto rijesiti kulturno-monetarno, al im nesto ne ide :lol:

a ako bosnjaci nista ne vrijede i nema lijepog straha sto se bih ne podijeli skroz naskroz - nije valjda zato sto se srbi protive podjeli?
srbi bi vjerojatno rado podijelili bih, ali znaju da to ne može bez konsenzusa svih, zato oni niti ne rade na podjeli, podjelu spominju u kontekstu ukidanja rs-a nešto kao protumjeru, više o podjeli pričaju bošnjaci i poturaju tu tezu srbima ali i hrvatima, vjerojatno iz nemoći da državu urede onako kako bi oni htjeli, pa pokušavaju impresionirati mz-u kao jedini borci za bih. bih i inače nema dobru perspektivu(pri tom ne mislim na opstanak države), teško je urediti državu od tri naroda kad svaki od tih ima totalno drukčije viđenje uređenja iste.na ovim prostorima stabilna može biti država koja ima veliku većinu jednog naroda, to davno napisah i to je istina, možđžda nepopularna, ali...
Ne pada mi na pamet

#162 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Ne pada mi na pamet »

osa wrote:
dallton wrote:ne znam @osa jesi li primjetio ali nato je intervenirao da spasi karadzica i ohr sjedi u bosni da cuva pc, a ne nas - jebe se stranaca za nas...oni misle da ce nesto rijesiti kulturno-monetarno, al im nesto ne ide :lol:

srbi bi vjerojatno rado podijelili bih, ali znaju da to ne može bez konsenzusa svih, zato oni niti ne rade na podjeli, podjelu spominju u kontekstu ukidanja rs-a nešto kao protumjeru, više o podjeli pričaju bošnjaci i poturaju tu tezu srbima ali i hrvatima, vjerojatno iz nemoći da državu urede onako kako bi oni htjeli, pa pokušavaju impresionirati mz-u kao jedini borci za bih. bih i inače nema dobru perspektivu(pri tom ne mislim na opstanak države), teško je urediti državu od tri naroda kad svaki od tih ima totalno drukčije viđenje uređenja iste.na ovim prostorima stabilna može biti država koja ima veliku većinu jednog naroda, to davno napisah i to je istina, možđžda nepopularna, ali...
Koga mi da impresioniramo. Dosta smo mi impresionirali. I srbi su imali drugacije vidjenje hrvatske 1991.
dallton

#163 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

osa wrote:

al si ga sad uprskao....srbi bi to s pjesmom napravili podjelu da mogu, ali ne mogu - a i mz bi im to rado dala i razhebala bih da se ne boji muslimanske drzave (koju su evo vec napravili jer je demografija ucinila svoje protivno zeljama nekih) i da se ne boji novog rata u kojem ne bi mogla da intervenise, a zna ko bi bio donji (iskustvo iz proslog rata)....

i nemoj puno furati tvoju tezu da samo drzava s velikom vecinom jednog naroda moze biti stabilna, shvatili su te ovi turbobosnjaci, vidis da rade na tome da naprave premocnu vecinu, a i ne treba im jos puno nekih 10-15 godina i sta ces onda pricati?
Real Khan

#164 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Real Khan »

osa wrote:

U Rudom (istočna Bosna) u 2009. godini upisano u prvi razred osnovne škole 4 učenika...Šta ti je zakon "majke prirode"...Inače, Rudo je pod vlašću Miloradovog SNSD-a ;-)
dallton

#165 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

nego back to topic - Clinton i embargo....

zasto je clinton dopustio da ovo bude u njegovim memoarima s obzirom da se ne radi o problemu koji je davna historija nego goruci problem?
ne vjerujem da da je briga za bih, onda je druga mogucnost da samo porucuje nesto evropi, i to bas u momentu kad se amerika okrenula istoku da valja (primjer: jucerasnji sastanak s EU, kad obama nije htjeo primiti barosa i ostale visoke komesare) ?
osa

#166 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

[quote="dallton

al si ga sad uprskao....srbi bi to s pjesmom napravili podjelu da mogu, ali ne mogu - a i mz bi im to rado dala i razhebala bih da se ne boji muslimanske drzave (koju su evo vec napravili jer je demografija ucinila svoje protivno zeljama nekih) i da se ne boji novog rata u kojem ne bi mogla da intervenise, a zna ko bi bio donji (iskustvo iz proslog rata)....

i nemoj puno furati tvoju tezu da samo drzava s velikom vecinom jednog naroda moze biti stabilna, shvatili su te ovi turbobosnjaci, vidis da rade na tome da naprave premocnu vecinu, a i ne treba im jos puno nekih 10-15 godina i sta ces onda pricati?[/quote]

šta sam ja napisao, napravili bi to srbi ali ne mogu, što se tiče podrške mz-a, ne budi naivan, da postoji podrška mz-e za takvo nešto to bi se odradilo dok kažeš keks, zar misliš da bi bošnjaci mogli učiniti nešto protiv toga, mz-a nije za podjelu bih ali izgleda nije ni za nametanje rješenja koja bi odgovarala bošnjacima, tu je u principu korijen nezadovoljstva bošnjaka prema istoj.
strah od muslimanske države je fikcija, time se bošnjaci malo tješe, kakav strah i od koga, a za većinu si u pravu bit će bošnjaci tj. već jesu velika većina na nekih 25-30 % teritorija bih, i stvarno ne vidim problem u tome, a sam reci imali u tim krajevima međunacionalnih problema, koliko ja znam nema, dok u ovim malo mješanim, malo, malo pa nekakvo .ranje.
osa

#167 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

dallton wrote:nego back to topic - Clinton i embargo....

zasto je clinton dopustio da ovo bude u njegovim memoarima s obzirom da se ne radi o problemu koji je davna historija nego goruci problem?
ne vjerujem da da je briga za bih, onda je druga mogucnost da samo porucuje nesto evropi, i to bas u momentu kad se amerika okrenula istoku da valja (primjer: jucerasnji sastanak s EU, kad obama nije htjeo primiti barosa i ostale visoke komesare) ?
clinton je ex, dakle on na američku politiku utiče otprilike kao i vlaga na hrvatsku književnost između dva rata, clinton piše knjige, drži predavanja za dobru lovu, ne bi me začudilo da mu netko plati 50 000 dolara da održi predavanje u sarajevu o ovoj temi, ma ispričao bi on još pikanterija.
dallton

#168 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

pa ako se ne sjecas, mz je u periodu od 92-95 a i nesto prije uporno zastupala podijelu bilo defakto bilo dejure - promjena misljenja (koliko god polovicna i nevoljna) je dosla dolaskom stranih muslimanskih boraca, i otad odjednom se zaklinju u teritorijlni integritet...e zbog mogucnosti dolaska tih boraca niko nece (opet nevoljno) da ide u avanturu podjele (koja bi po tebi bila keks) jer amerika nece nikakve nove belaje s muslimanima vec hoce da bude "dobri momak u ovoj prici"... a koliko evropa ima snage da ucini bilo sta vidjeli smo puno puta a evo gledamo i danas, toliko je evropa mocna da joj mogu u lice pljuvati i tipovi kao sto je ceric....uostalom, evropa je vec halalila bih, ako nisi primjetio
dallton

#169 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:nego back to topic - Clinton i embargo....

clinton je ex, dakle on na američku politiku utiče otprilike kao i vlaga na hrvatsku književnost između dva rata, clinton piše knjige, drži predavanja za dobru lovu, ne bi me začudilo da mu netko plati 50 000 dolara da održi predavanje u sarajevu o ovoj temi, ma ispričao bi on još pikanterija.
clinton je ex - tacno, osim sto njegov cjeli bivsi tim ukljucujuci i njegovu zenu vodi ukupnu spoljnu politiku amerike (od holbrooka u afganistanu pa dalje) ..bogati jesil ti nekad zivio u americi, vidim da ti bas razmisljanje o americi nije jaca strana? kako uopste mozes znati sta se misli u americi o bilo kome kad si i sam priznao da ne govoris engleski?
osa

#170 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

dallton wrote:pa ako se ne sjecas, mz je u periodu od 92-95 a i nesto prije uporno zastupala podijelu bilo defakto bilo dejure - promjena misljenja (koliko god polovicna i nevoljna) je dosla dolaskom stranih muslimanskih boraca, i otad odjednom se zaklinju u teritorijlni integritet...e zbog mogucnosti dolaska tih boraca niko nece (opet nevoljno) da ide u avanturu podjele (koja bi po tebi bila keks) jer amerika nece nikakve nove belaje s muslimanima vec hoce da bude "dobri momak u ovoj prici"... a koliko evropa ima snage da ucini bilo sta vidjeli smo puno puta a evo gledamo i danas, toliko je evropa mocna da joj mogu u lice pljuvati i tipovi kao sto je ceric....uostalom, evropa je vec halalila bih, ako nisi primjetio
neistina mz-a nikad nije zastupala podjelu bih, nego je pokušavala naći nekakvo prihvatljivo rješenje za sve narode, kroz razne planove, što pokušava i dan danas, ti pokušaji završavaju i sami znamo kako, što se tiče "muslimanskih boraca", nemoj me nasmijavati, pa da postoje takvi borci i da su barem malo efikasni, pa zar bi postojao izrael, zar bi snage koalicije bile u iraku, afganistanu, zar bi o saudijskoj nafti odlučivali ameri i englezi, već ti napisah strah od muslimanske države u europi ne postoji (moža kod dijela političara desnog profila i to isključivo tijekom predizbornih kampanja), pa zar kosovo i albanija nisu takve, nadalje da mz-a a bogami i hrvatska nisu željele nijedan takav borac ne bi ni prismrdio u bih.
osa

#171 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

[quote="dallton

clinton je ex - tacno, osim sto njegov cjeli bivsi tim ukljucujuci i njegovu zenu vodi ukupnu spoljnu politiku amerike (od holbrooka u afganistanu pa dalje) ..bogati jesil ti nekad zivio u americi, vidim da ti bas razmisljanje o americi nije jaca strana? kako uopste mozes znati sta se misli u americi o bilo kome kad si i sam priznao da ne govoris engleski?[/quote]

nisam živio, dapače nisam nikad niti bio u americi, ali znam da se vanjska politika ne vodi kroz knjige expredsjednika i plaćene tribine, a i ne volim se smatrati toliko pametnim da znam ciljeve američke vanjske politike, ja pišem o svojim mišeljanjima i impresijama.
kv99

#172 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by kv99 »

osa wrote:[quote="dallton

i nemoj puno furati tvoju tezu da samo drzava s velikom vecinom jednog naroda moze biti stabilna, shvatili su te ovi turbobosnjaci, vidis da rade na tome da naprave premocnu vecinu, a i ne treba im jos puno nekih 10-15 godina i sta ces onda pricati?
šta sam ja napisao, napravili bi to srbi ali ne mogu, što se tiče podrške mz-a, ne budi naivan, da postoji podrška mz-e za takvo nešto to bi se odradilo dok kažeš keks, zar misliš da bi bošnjaci mogli učiniti nešto protiv toga, mz-a nije za podjelu bih ali izgleda nije ni za nametanje rješenja koja bi odgovarala bošnjacima, tu je u principu korijen nezadovoljstva bošnjaka prema istoj.
strah od muslimanske države je fikcija, time se bošnjaci malo tješe, kakav strah i od koga, a za većinu si u pravu bit će bošnjaci tj. već jesu velika većina na nekih 25-30 % teritorija bih, i stvarno ne vidim problem u tome, a sam reci imali u tim krajevima međunacionalnih problema, koliko ja znam nema, dok u ovim malo mješanim, malo, malo pa nekakvo .ranje.[/quote]

Postoji i te kako podrska mnogo jakih krugova u MZ ali nije sve isto kao i 1992. Tada su podrsku ispoljili tako sto su dali mig krvniku a poslije i krivoustom da mogu neometano da krenu u podjelu BIh i mirno gledali kako ovi kolju, ubijaju, siluju, protjeruju, ruse, izgladnjavaju sve pred kamerama . Ali danas mogu oni da dadnu mig i da mirno gledaju ali treba to sprovesti u dijelo...ali tu je problem. Nema vise zabijanja trobojnice na zgradu MUP-a u Brckom i proglasenja " srpskog grada" a sve uz potporu tenkova i haubica a da se protivnik suprostavi sa puskom i 10-20 metaka. Jbg sada treba stisnuti mu*a i krenuti , nije kao 92 kad su isli na liniju kao na svadbu : malo se pije , malo se puca, poneses kuci vise nego sto si ponio od kuce, milina. Isto su tako po Travniku, Bugojnu sve do predgradza Zenice vikali :" Ovo je Hrvatska i ko nece moze da bjezi u Tursku " pa cim nesto kazes a on ti odgovori : Suti ili prekid pipe kroz Hercegovinu .. Nema vise toga miga iz London ili Pariza. Kao sto je Miteran rekao 1992 u Sarajevu : "Ne ocekujte da ce neko doci da vas brani " tako ni kvislinzi ne mogu ocekivati da ce neko doci da za njih dijeli BiH na terenu. Da smiju to bi uradili do sada nekoliko puta, imali su perfektne izgovore ali...lijepi strah.

I vidim da zagovaras odavno da samo drzave sa velikom vecinom mogu da budu stabilne tj recept traktorijade iz Hrvatske ali nikako da nam kazes ,a to te vec odavno pitamo ,ko bi to trebao da se kupi na traktoru ? Ako su mjesani krajevi tako problematicni kako bi ti to rjesio ? Ko se po tebi treba da pokupi iz npr Srednje Bosne ? Da li pristajes da se npr BiH Hrvati pokupe na traktorima iz Viteza , Novog Travnika, Jajca, Bugojna, Travnika ili to ocekujes od Bosnjaka ? Ako zajednici zivot po tebi nije moguc sta je rjesenje ? Gukni jednom golube, znamo za sta se zalazes pa to jednom javno i reci .
osa

#173 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

pa ja već odavno rekoh za što se zalažem, za državu entiteta ili nazovi ih kako hoćeš zasnovanu na etničkim kriterijima, što se tiče mješnih krajeva, koje nabroja, neka sami građani tih gradova, općina odluče dijelom kojeg entiteta žele biti, gdje će na državnoj razini biti, vojska, vanjska politika, vrhovni sud, narodna banka, i sl., a sva ostalo na razini entiteta.
Real Khan

#174 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by Real Khan »

clinton je ex - tacno, osim sto njegov cjeli bivsi tim ukljucujuci i njegovu zenu vodi ukupnu spoljnu politiku amerike (od holbrooka u afganistanu pa dalje) ..bogati jesil ti nekad zivio u americi, vidim da ti bas razmisljanje o americi nije jaca strana? kako uopste mozes znati sta se misli u americi o bilo kome kad si i sam priznao da ne govoris engleski?
nisam živio, dapače nisam nikad niti bio u americi, ali znam da se vanjska politika ne vodi kroz knjige expredsjednika i plaćene tribine, a i ne volim se smatrati toliko pametnim da znam ciljeve američke vanjske politike, ja pišem o svojim mišeljanjima i impresijama.[/quote]

@osa, Pa što se onda petljaš u nešto što sam kažeš da ne kontaš? Bez veze nam oduzimaš vrijeme nekakvim "komentarima" u kojima samo dokazuješ da bez veze palamudish...Idi otvori temu "redarstvenstvo & dragovoljstvo" pa tamo opleti svoja mišljenja i impresije...mani se politike jer i sam kažeš da ti ne ide.

A što se tiče "težine" riječi ex-predsjednika USA, vjerovao ili ne, ali jedna rečenica bilo kojeg bivšeg Predsjednika USA vrijedi kao referenca mnogo više nego čitav opus "naučnih radova" Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i to zajedno.
osa

#175 Re: Clinton o embargu: "Evropa se bojala BiH"

Post by osa »

Real Khan wrote:

nisam živio, dapače nisam nikad niti bio u americi, ali znam da se vanjska politika ne vodi kroz knjige expredsjednika i plaćene tribine, a i ne volim se smatrati toliko pametnim da znam ciljeve američke vanjske politike, ja pišem o svojim mišeljanjima i impresijama.
@osa, Pa što se onda petljaš u nešto što sam kažeš da ne kontaš? Bez veze nam oduzimaš vrijeme nekakvim "komentarima" u kojima samo dokazuješ da bez veze palamudish...Idi otvori temu "redarstvenstvo & dragovoljstvo" pa tamo opleti svoja mišljenja i impresije...mani se politike jer i sam kažeš da ti ne ide.

A što se tiče "težine" riječi ex-predsjednika USA, vjerovao ili ne, ali jedna rečenica bilo kojeg bivšeg Predsjednika USA vrijedi kao referenca mnogo više nego čitav opus "naučnih radova" Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i to zajedno.[/quote]

a ti se ti kontaš u navedenu problematiku , a jada od samoljublja.
Post Reply