CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"?

Post Reply
horkesh

#851 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by horkesh »

Chmoljo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
horkesh wrote:
U slučaju FBiH će morati biti neki drugi model. U svakom slučaju, neće više biti eksplicitno Bošnjak i eksplicitno Hrvat.
To riješavaju dvije izborne jedinice.
to rješava posredan izbor. izborne jedinice koje biraju svoje predsjednike... recimo samo da simbolika kod nas nije mačiji kašalj.
Posredan izbor je najbolje rješenje, ali ga ne želi ovi iz RS-a. Tako da, molim da se kritike za to upute tamo.

Što se tiče izbornih jedinica... Hajde, recimo da bude jedna "hrvatska" izborna jedinica. Recimo da je čine područja gdje Hrvati čine više od 50 posto stanovništva (mada je već i to diskutabilno, a Čović je svojevremeno predlagao 66 posto). U njoj bi živjelo svega 310.000 Hrvata, odnosno samo 62,4 posto od ukupnog broja Hrvata u FBiH.

Šta s ovom trećinom od ukupnog broja Hrvata u FBiH, a koji ne bi bili obuhvaćeni tom teritorijalnom jedinicom?
Lincoln-Burrows

#852 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Lincoln-Burrows »

Chmoljo wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
horkesh wrote:
U slučaju FBiH će morati biti neki drugi model. U svakom slučaju, neće više biti eksplicitno Bošnjak i eksplicitno Hrvat.
To riješavaju dvije izborne jedinice.
to rješava posredan izbor. izborne jedinice koje biraju svoje predsjednike... recimo samo da simbolika kod nas nije mačiji kašalj.
Posredan izbor ne riješava Sejdić Finci presudu iako ga ja smatram dobrim riješenjem za naše područje i naše prilike.
I naravno ovdje se pomaci događaju milimetar naprijed ili nazad da ne dođe do tektonskog poremećaja.
spreca

#853 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote:
spreca wrote: U EU nikada necemo uci sa ovim izbornim zakonom....znaci izborni zakon ce biti prilagodjen evropskom sto evropa nije jednom potvrdila....zato mi je malo smjesno i glupo insistiranje na biranju nacionalnih predstavnika
Imaš svoj stav i to je uredu, ja to poštujem i eto vidimo sad da ono što je napisao Humljanin izgleda i nije super za sve
kako je izgledalo prije nepunih sat vremena.

Napisao bih nešto i o Sejdić i Finci ali bolje ne, puno bi bilo za odjednom, nek ostane samo na ovome a i za druge je teme.
Meni je svejedno ko ce me predstavljati ako ce me predstavljati kao i sve ostale.....zasto da glasam nacionalno?...evo kao Bosnjak po nekom nepisanom pravilu trebao sam glasati za Bakira kao(ili nekog drugog Bosnjaka) "legitimnog"predstavnika iako za sve ove godine nije nista uradio za Bosnjake pa ni za ostale narode osim za sebe i svoje ahbabe....tako i ostali predstavnici svojih naroda ali oni ce traziti ovakav sistem izbora samo radi svog licnog interesa a ne interesa naroda koje predstavljaju......kad bi bio drugaciji slucaj gdje kandidat treba da zastupa sve narode onda se nebi mogli kriti i za nacionalnih interesa nego bi mrao da zastupa i stiti sve narode podjednako i tad bi mozda sve i pocelo da se odvija kako treba.....meni nesmeta da glasam za bilo koga ko ce da predstavlja sve podjednako bez razlike na naciju.
Grean

#854 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Grean »

Preletih malo Bljesak pa onda Nezavisne, naletih na dvije kolumne i koincidenciju razumnih tonova, ono da nisu Bosnjaci i Bosanci nerazumni sve bi bilo OK.

Uglavnom prva iz Bljeska, da se ne inatimo biranjem Komsica i prihvatimo da je aneks 7 ubleha sve bi bilo med i mlijeko.

Druga iz Nezavisnih, da nije naseg naduravanja oko zastave, da prihvatimo da BiH postoji jer postoje entiteti, da smo razumni i prihvatimo drugacije tj srpsku zastavu u predsjednistvu sve bi opet bilo med i mlijeko.

Tako su slatki u svojim dobrim namjerama i pozivanju na razum.
It_is_a_Leclerc

#855 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by It_is_a_Leclerc »

Generalno, ne treba imati zablude oko toga da će ova odluka CIK-a biti osporena na Ustavnom sudu.

Jedina, ali doslovno jedina, tačka koja je potencijalno kritična je činjenica da se Aneks VII stavlja po strani unatoč činjenici da nije proglašen izvršenim.

CIK se vrlo pametno osigurao uglavivši propis o 1/1/1 u odluku da HDZ bude nezadovoljan, a popis iz 2013. da Bošnjaci budu nezadovoljni. U najkraćem, što se Ustavnog suda tiče tu nema nešto naročito problematično.

Jedino u slučaju da se Ustavni sud izjasni pozitivno u apelaciji Krišto i odredbi o 1/1/1 stavi van snage, e to nas onda vraća nazad, u samu srž funkcionisanja FBiH, a otud onda neka nam dragi Bog da pomoći i snage da se izvučemo.
PeppermintSA

#856 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by PeppermintSA »

Nemojte se iznenaditi ako OHR retroaktivno proglasi Aneks 7 dovršenim. Boga pitaj koji sve centri moći imaju umiješane ruke.
detroit-mercy

#857 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:
Chmoljo wrote:
ne možeš biti za EU i smatrati Praljka herojem.

ne ide.
Ovo je stvar vjerovanja u neovisnost haškog tribunala, ali slažem se.
Kad oslobode Gotovinu onda je neovisan, kad osude Kordica onda je ovisan :mrgreen:.
Ko je po tebi trebao da sudi, sudovi u Hrvatskoj ili Srbiji :mrgreen:
Oni mu dodju kao neovisni :mrgreen: .
Lincoln-Burrows

#858 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Chmoljo wrote:

ne ide.
Kad oslobode Gotovinu onda je neovisan, kad osude Kordica onda je ovisan :mrgreen:.
Osobno smatram taj sud političkim sudom a recimo Šešelj je jedna enigma,
on može biti i heroj jer nije osuđen.

P.S.
Nema međunarodnog suda za sve države samo za male.
MarshalDodik

#859 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by MarshalDodik »

MarshalDodik wrote:
Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:Mogu odgovori na ova dva blic pitanja?
Koliko ima Hrvata s pravom glasa u BiH?
Koliko je glasova dobio Covic ?
Dobio je cca 80+% glasova Hrvata koji su izišli na izbore ( a takvi se jedino računaju)...
Hvala, ali nisam to pitao.
Vidim da si upucen pa ako mogu odgovori striktno na ova dva pitanja. Poyy
Ja odgovor ne doceka :lol: ali dobro mozda nisi upucen
Trazih i nadjoh ovakve podatke. Oko 400 000 Hrvata sa pravom glasa u BiH, za dragog Dragana glasalo tek oko 155 000, u procentima 38, 75 %,od toga izmedju 5 i 9000 glasova potice od nehrvatskog stanovnistva, mahom Srba iz Federacije ( ali i drugih naroda i ostalih). Posto nisam siguran, a zelim biti maksimalno fer uzet cu u obzir ovu minimalnu cifru da je tek 5000 glasova dobijeno od nehrvata ( nekih preko 3 % od ukupnog broja ).
Zakljucak za Dragana Covica je glasalo najvise cirka 35 % Hrvata !
65 %, skoro pa 2/3 Hrvata toga dana nije zeljelo Dragana kao svog predsednika u naredne 4 godine :run:

O cemu mi pricamo? U demokratskom drustvu za usvajanje ( odnosno za legalnost, odnosno legitimnost) vecine odluka potrebna je natpolovicna vecina ( za neke delikatne odluke potrebna je 2/3 vecina). Dakle, Dragan Porazeni da je i ovoga puta dobio legalitet sa ovolikim brojem glasova, on ne bi imao legitimitet predsjednika ni u svome narodu!

Isti princip se moze primjeniti i kod Bosnjackog puka, trenutni vodja Šele Dzaferovic nije dobio 15 % glasova od ukupnog Bosnjackog puka, nezadovoljstvo veceg dijela Bosnjaka jeste prisutno i shodno tome treba/moze da bude i vece nego vase. Samim tim oba nezadovoljstva mogu razumjeti.

Eh sad ono kljucno a to su putevi i nacini kojima se lijeci to frustrirajuce nezadovoljstvo. Oni sto su nezadovoljni izborom Šeleta traze ponavljanje glasanja za predsjednistvo, odgovornost CiK-a, elektronsko glasanje, kamere na biralistima,..... i dr. Dok vi, koji ste nezadovoljni izborom Želeta, zelite opstrukciju citave drzave ili barem dijela koji se zove Federacija po bilo koju cijenu, zelite djelovati anti- ustavno i secesionisticki da bi stvorili jedan ekskluzivni prostor koji bi odgvarao onome koji ni uz pomoc Srba ne moze dobiti 39 % legitimnosti u svom narodu... Eh to je razlika izmedju dozvoljenog i nedozvoljeng, dopustivog i nedopzstivog, moguceg i nemoguce !!!

1.Postizborne opstrukcije Dragana Porazenog mogu razumjeti kao povredu ega i sujete, ali ne mogu opravdati.
2.Vase forumsko jadikovanje mogu razumjeti pod uslovom da priznate kako imate koristi od stranke doticnog gospodina,ili ste kao mladi i nadobudni ideoloski bliski Draganu Porazenom. (Samo u tom slucaju na vas cemo gledati kao forumskog Karamatica)
3. Deklaraciju Hrvatskog sabora ne mogu ni razumjeti ni opravdati ( ne moze niko) :lol: . Kmecanje suseda je fail epskih razmjera svojstven samo balkanskom puku :lol:
detroit-mercy

#860 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by detroit-mercy »

Lincoln-Burrows wrote:
detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

ne ide.
Osobno smatram taj sud političkim sudom a recimo Šešelj je jedna enigma,
on može biti i heroj jer nije osuđen.

P.S.
Nema međunarodnog suda za sve države samo za male.[/quote]
Seselj je osudjen i dobio je 10 godina, to sto je njegov proces trajao 10 godina je druga stvar :mrgreen:
Za P.S., e da mi ti nisi rekao ne bih ni znao.
Ali sad mi daj bilo kakvu alternativu Haskom sudu.
Je li imas vise povjerenja u nase sudstvo, je li smatras da bi mi obavljali bolji posao. Ili se vodis onom da necija percepcija treba da odredjuje ishode presuda. Ona poznata, kako moze biti zlocinac a samo je branio svoj narod :mrgreen: .
Point.

#861 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Point. »

Humljanin wrote:
Chmoljo wrote: ...šta je to autentični Hrvat....

divno.
Nigdje ja nisam napisao "autentični Hrvat". To je podmetanje.

Hrvate može predstavljati što se mene tiče i Erdogan, Asad, Rouhwni i porodica Saud , (pazi sad) AKO su ih Hrvati izabrali da ih predstavljaju i zastupaju njihove autentične interese.

Iz Sarajeva se stalno mjere krvna zrnca tko je pravi a tko nepravi Hrvat. Hrvate to ne interesira. Apsolutno mi svejedno kako će se zvati i koje će na nacionalnosti biti onaj tko će me zastupati.
Može mene predstavljati i Željko Komšić, ako ga Hrvati izaberu i ako on opravda njihovo povjerenje.

A predstavljati se kao zastupnik Hrvata, a čitavu kampanju zasnivati na mržnji prema Hrvatima je bolesno. I to nemože izaći na dobro. Uostalom taj čovjek u prethodna 2 mandata nije nikad obišao ljude u čije je ime klepao budžetske pare.
Majka mu stara, zar je toliko teško skužiti ga ne biraju isključivo Hrvati nego građani iz reda Hrvatskog naroda?
moa

#862 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by moa »

detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Chmoljo wrote:

ne ide.
Zamisli da se sudilo u Hr i Srbiji o agresiji na BiH. Ispalo bih da su se bosnjaci samo zapaljivali, bacali sa mostova, medjusobno ubijali...sto mi nisu svedjani i norvezani komsije a ne ove seljacine i hajduci.
Lincoln-Burrows

#863 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

detroit-mercy wrote: Je li imas vise povjerenja u nase sudstvo, je li smatras da bi mi obavljali bolji posao. Ili se vodis onom da necija percepcija treba da odredjuje ishode presuda. Ona poznata, kako moze biti zlocinac a samo je branio svoj narod :mrgreen: .
Zatrolali smo pa ću zaustaviti se.
Ne mislim da bi mi bolje to obavili t.j. nebi to ni obavili.
Kolinda

#864 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

horkesh wrote:
Kolinda wrote: :lol:
Ma ja i u Belgiji je jedan čovjek jedan glas, u Hrvatskoj također ne postoje izborne jedinice, u Njemačkoj također ne postoje savezne države, u Švicarskoj kantoni . Pravila su takva kakva se dogovore a ne kakva netko želi. Aktualan je prijedlog "dionički" koji je izradio IDPI i koji zadovoljava sve presude i domaće i europske. Hoće li se dogovoriti političke elite je pitanje.
Samo sam ovlaš pregledao sažetak njihovih prijedloga. Da li su riješeni i Sejdić-Finci?

Svaka promjena će morati voditi tome da se iz FBiH biraju dva člana Predsjedništva BiH, a iz RS-a jedan. Neće više biti nacionalnih identifikacija. U slučaju RS-a to je jednostavno - to će prosto biti član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Jedan od njihovih modela rješava i Sejdić Finci, nema više Hrvat-Srbin-Bošnjak....ljudi stvari u startu odbace čim vide od kuda nešto dolazi a ali ja čitajući njihov prijedlog nisam vidio nikakvu diskriminaciju ako znamo da BiH jedino može opstati da su svi zadovoljni a po onome što tamo piše svi bi trebali biti zadovoljni ako ne žele tuđi dio kolača.
Kolinda

#865 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

MarshalDodik wrote:
Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:Mogu odgovori na ova dva blic pitanja?
Koliko ima Hrvata s pravom glasa u BiH?
Koliko je glasova dobio Covic ?
Dobio je cca 80+% glasova Hrvata koji su izišli na izbore ( a takvi se jedino računaju)...
Trazih i nadjoh ovakve podatke. Oko 400 000 Hrvata sa pravom glasa u BiH, za dragog Dragana glasalo tek oko 155 000, u procentima 38, 75 %,od toga izmedju 5 i 9000 glasova potice od nehrvatskog stanovnistva, mahom Srba iz Federacije ( ali i drugih naroda i ostalih). Posto nisam siguran, a zelim biti maksimalno fer uzet cu u obzir ovu minimalnu cifru da je tek 5000 glasova dobijeno od nehrvata ( nekih preko 3 % od ukupnog broja ).
65 %, skoro pa 2/3 Hrvata toga dana nije zeljelo Dragana kao svog predsednika u naredne 4 godine :run:

O cemu mi pricamo? U demokratskom drustvu za usvajanje ( odnosno za legalnost, odnosno legitimnost) vecine odluka potrebna je natpolovicna vecina ( za neke delikatne odluke potrebna je 2/3 vecina). Dakle, Dragan Porazeni da je i ovoga puta dobio legalitet sa ovolikim brojem glasova, on ne bi imao legitimitet predsjednika ni u svome narodu!

Isti princip se moze primjeniti i kod Bosnjackog puka, trenutni vodja Šele Dzaferovic nije dobio 15 % glasova od ukupnog Bosnjackog puka, nezadovoljstvo veceg dijela Bosnjaka jeste prisutno i shodno tome treba/moze da bude i vece nego vase. Samim tim oba nezadovoljstva mogu razumjeti.

Eh sad ono kljucno a to su putevi i nacini kojima se lijeci to frustrirajuce nezadovoljstvo. Oni sto su nezadovoljni izborom Šeleta traze ponavljanje glasanja za predsjednistvo, odgovornost CiK-a, elektronsko glasanje, kamere na biralistima,..... i dr. Dok vi, koji ste nezadovoljni izborom Želeta, zelite opstrukciju citave drzave ili barem dijela koji se zove Federacija po bilo koju cijenu, zelite djelovati anti- ustavno i secesionisticki da bi stvorili jedan ekskluzivni prostor koji bi odgvarao onome koji ni uz pomoc Srba ne moze dobiti 39 % legitimnosti u svom narodu... Eh to je razlika izmedju dozvoljenog i nedozvoljeng, dopustivog i nedopzstivog, moguceg i nemoguce !!!

1.Postizborne opstrukcije Dragana Porazenog mogu razumjeti kao povredu ega i sujete, ali ne mogu opravdati.
2.Vase forumsko jadikovanje mogu razumjeti pod uslovom da priznate kako imate koristi od stranke doticnog gospodina,ili ste kao mladi i nadobudni ideoloski bliski Draganu Porazenom. (Samo u tom slucaju na vas cemo gledati kao forumskog Karamatica)
3. Deklaraciju Hrvatskog sabora ne mogu ni razumjeti ni opravdati ( ne moze niko) :lol: . Kmecanje suseda je fail epskih razmjera svojstven samo balkanskom puku :lol:[/quote]

Pa upravo iz razloga što se iz pitanja vidjela tvoja intencija pustio sam da sam sebi odgovoriš. Ponavljanjem gluposti se ništa ne dobiva nego još veća glupost. Koliki po tebi legitimitet ima Džaferović sa 200 000 glasova :lol: :lol:
Sine, ta priča prolazi samo u Sarajevu, nigdje drugo. A matematika je, ako u FBIH Hrvata sa pravom glasa ima 400000 a izišlo pola odnosno 200 000 . Čović dobio 175000 ili ti cca 85%. Sve ostale matematike su za dnevnopolitička nadmudrivanja.
Ostale nebuloze nisu vrijedne tipkanja po ekranu/tipkovnici.
MarshalDodik

#866 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by MarshalDodik »

Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:
Kolinda wrote: Dobio je cca 80+% glasova Hrvata koji su izišli na izbore ( a takvi se jedino računaju)...

3. Deklaraciju Hrvatskog sabora ne mogu ni razumjeti ni opravdati ( ne moze niko) :lol: . Kmecanje suseda je fail epskih razmjera svojstven samo balkanskom puku :lol:

Pa upravo iz razloga što se iz pitanja vidjela tvoja intencija pustio sam da sam sebi odgovoriš. Ponavljanjem gluposti se ništa ne dobiva nego još veća glupost. Koliki po tebi legitimitet ima Džaferović sa 200 000 glasova :lol: :lol:
Sine, ta priča prolazi samo u Sarajevu, nigdje drugo. A matematika je, ako u FBIH Hrvata sa pravom glasa ima 400000 a izišlo pola odnosno 200 000 . Čović dobio 175000 ili ti cca 85%. Sve ostale matematike su za dnevnopolitička nadmudrivanja.
Ostale nebuloze nisu vrijedne tipkanja po ekranu/tipkovnici.[/quote]

Ja tebi istinu ti hoces da bjezis :D S takvim stavom Zeljko i jest tu gdje jest i bice jos 8 godina :lol:
Spomenuo sam ja i Dzaferovica i njegovu "legitimnost" od 15% i nezadovoljstvo drugih ...
Ovdje je kljucno ovu sto cu ti sad povecati a koje opet necete vidjeti : Eh sad ono kljucno a to su putevi i nacini kojima se lijeci to frustrirajuce nezadovoljstvo. Oni sto su nezadovoljni izborom Šeleta traze ponavljanje glasanja za predsjednistvo, odgovornost CiK-a, elektronsko glasanje, kamere na biralistima,..... i dr. Dok vi, koji ste nezadovoljni izborom Želeta, zelite opstrukciju citave drzave ili barem dijela koji se zove Federacija po bilo koju cijenu, zelite djelovati anti- ustavno i secesionisticki da bi stvorili jedan ekskluzivni prostor koji bi odgvarao onome koji ni uz pomoc Srba ne moze dobiti 39 % legitimnosti u svom narodu... Eh to je razlika izmedju dozvoljenog i nedozvoljeng, dopustivog i nedopzstivog, moguceg i nemoguce !!!
Humljanin

#867 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Humljanin »

Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:
Sine, ta priča prolazi samo u Sarajevu, nigdje drugo. A matematika je, ako u FBIH Hrvata sa pravom glasa ima 400000 a izišlo pola odnosno 200 000 . Čović dobio 175000 ili ti cca 85%
Sve ostale matematike su za dnevnopolitička nadmudrivanja.

Kakve vi gluposti pišete..
Jel stvarno nitko ne konta šta je izborni legitimitet ili se svi pravite blesavi?
Kakve veze ima ukupan broj populacije sa brojem glasova? To je, istina, zamiljiv statistički podatak, ali nimalo relevantan u modernim demokracijama niti ima ikakve veze sa izbornim legitimitetom.
Kada bi tako gledali, onda apsolutno nijedan političar nigdje (osim u Sjevernoj Koreji) ne bi imao mandat za zastupanje građana.

Nemožeš uzeti ukupan broj Hrvata u Bosni i Hercegovini pa usporediti sa brojem glasova koje je Čovinjo dobio i onda iz toga izvlačiti zaključke da nema legitimiteta u hrvatskom narodu. To je smiješno, jer tako ni Ševik ni Milokrad ne bi imali legitimitet u svojim nacionalnim bazama.

Kada bi prihvatili tu brojku da je u FBIH 400000 Hrvata sa pravom glasa , onda bi to značilo da je ukupan broj Hrvata u FBiH nekih 550000 (jer je po nekim standardima ukupan broj maloljetne populacije oko ⅓ ukupne populacije). Kad još dodaš manji entitet, onda bi došli do brojke da je ukupan broj Hrvata u Bosni i Hercegovini oko 600 000... Što nema smisla.

Ukupan broj Hrvata u BiH ≠ ukupan broj Hrvata u FBIH ≠ ukupan broj Hrvata u FBiH sa pravom glasa ≠ ukupan broj Hrvata u FBiH sa pravom glasa koji su izašli na izbore.

Na žalost, broj Hrvata se smanjuje (kao i ostalih). Na žalost broj Hrvata koji imaju pravo glasa a pristupe izborima je oko 50% (slično kao i u ostalih).
I jedino je taj podatak relevantan.

Znači, koliko je ljudi od ukupnog broja koji je izašao na izbore dalo svoj glas nekoj opciji.
U kontekstu Hrvata, na žalost, mali broj Hrvata je glasovao, ali je od tog malog uzorka ogromna većina dala svoj glas strankama okupljenim u HNS.

Nema tu velike filozofije.
Kolinda

#868 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

Humljanin wrote:
Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:
Sine, ta priča prolazi samo u Sarajevu, nigdje drugo. A matematika je, ako u FBIH Hrvata sa pravom glasa ima 400000 a izišlo pola odnosno 200 000 . Čović dobio 175000 ili ti cca 85%

Jel stvarno nitko ne konta šta je izborni legitimitet ili se svi pravite blesavi?
Kakve veze ima ukupan broj populacije sa brojem glasova? To je, istina, zamiljiv statistički podatak, ali nimalo relevantan u modernim demokracijama niti ima ikakve veze sa izbornim legitimitetom.
Kada bi tako gledali, onda apsolutno nijedan političar nigdje (osim u Sjevernoj Koreji) ne bi imao mandat za zastupanje građana.

Nemožeš uzeti ukupan broj Hrvata u Bosni i Hercegovini pa usporediti sa brojem glasova koje je Čovinjo dobio i onda iz toga izvlačiti zaključke da nema legitimiteta u hrvatskom narodu. To je smiješno, jer tako ni Ševik ni Milokrad ne bi imali legitimitet u svojim nacionalnim bazama.

Kada bi prihvatili tu brojku da je u FBIH 400000 Hrvata sa pravom glasa , onda bi to značilo da je ukupan broj Hrvata u FBiH nekih 550000 (jer je po nekim standardima ukupan broj maloljetne populacije oko ⅓ ukupne populacije). Kad još dodaš manji entitet, onda bi došli do brojke da je ukupan broj Hrvata u Bosni i Hercegovini oko 600 000... Što nema smisla.

Ukupan broj Hrvata u BiH ≠ ukupan broj Hrvata u FBIH ≠ ukupan broj Hrvata u FBiH sa pravom glasa ≠ ukupan broj Hrvata u FBiH sa pravom glasa koji su izašli na izbore.

Na žalost, broj Hrvata se smanjuje (kao i ostalih). Na žalost broj Hrvata koji imaju pravo glasa a pristupe izborima je oko 50% (slično kao i u ostalih).

Znači, koliko je ljudi od ukupnog broja koji je izašao na izbore dalo svoj glas nekoj opciji.
U kontekstu Hrvata, na žalost, mali broj Hrvata je glasovao, ali je od tog malog uzorka ogromna većina dala svoj glas strankama okupljenim u HNS.

Ja i ti smo isto napisali e sad ne kontam šta je sporno :? :lol:
Kolinda

#869 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana u ukupno 40 općinskih i gradskih izbornih komisija imenovala je 72 člana tih lokalnih tijela za provedbu izbora prema popisu iz 2013. godine.

Naime, primjena rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine prilikom imenovanja članova izbornih komisija počela je u maju 2017. godine. Stajalište CIK-a BiH u vezi primjene rezultata popisa iz 2013. godine potvrdio je i Sud Bosne i Hercegovine.

U CIK-u BiH od početka primjene rezultata popisa iz 2013. godine, od 4. maja do kraja 2017. godine po tim pravilima imenovano je 39 članova u 25 općinskih i gradskih izbornih komisija. Istovremeno, u periodu od 1. januara do 10. maja ove godine prema popisu iz 2013. godine imenovano je još 33 člana u 20 općinskih i gradskih izbornih komisija.

Naime, u pet općinskih izbornih komisija, i to Trnovo, Banovići, Vogošća, Pale (FBiH), te gradskoj izbornoj komisiji Bijeljina imenovanja članova vršena su u dva navrata, i u prošloj i ovoj godini.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u gradsku izbornu komisiju Bihać imenovano je sedam članova, po tri u općinske izborne komisije Stolac, Čapljina, Srbac, Banovići, Trnovo, Foča i Grude.

Po dva člana općinskih izbornih komisija prema posljednjem popisu stanovništva u BiH imenovana su u Brtauncu, na Palama (FBiH), Vogošći, Dobretićima, Čajniču, Kalinoviku, Glamoču, Ključu, Kaknju, te gradskim izbornim komisijama Bijeljina, Široki Brijeg i Banja Luka.

Po jednog člana prema popisu iz 2013. godine dobile su općinske izborne komisije Sokolac, Novi Travnik, Gradačac, Stanari, Domaljevac-Šamac, Berkovići, Sapna, Ljubuški, Milići, Orašje, Osmaci, Neum, Teslić, Ljubinje, Olovo, Istočni Drvar, Posušje, Bugojno, te gradske izborne komisije Trebinje i Doboj.

Ovo jasno ukazuje da se primjena rezultata popisa iz 2013. godine već uveliko primjenjuje kod raspodjele imenovanih pozicija u Bosni i Hercegovini, iako se u ustavnim odredbama navodi da će se primjena popisa iz 1991. godine za imenovanja zadržati do provedbe Aneksa 7 - procesa povratka, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To jasno ukazuje da se može očekivati i da se raspodjela mandata za izbor delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH oko čega se već dvije godine vodi politička rasprava, a nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na njihovo imenovanje, nakon općih izbora u BiH provede po rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.
Izgleda malo ne povezano sa odlukom od jučer a povezano je sigurno, zar ovo niko nije znao do danas odnosno dok ovaj analitičar Terzić ne reče na BHT.
Znači sud BiH je već naložio prije godinu i pol ciku da primjeni popis iz 2013.a sad će kao Komšoglu se žaliti tom sudu.
mostarac1905

#870 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by mostarac1905 »

demokracija po vesni pusic. 65% bh Hrvata ne zeli covica. ne zelim ga ja, al 85% od nas koji 'smo se pitali' dalo mu je glas kraj.

da se gleda postotak dobijenih glasova u odnosu na ukupnu populaciju nigdje ne bi vise od 2 stranke presle prag. vesnu pusic nikad ne bi upoznali :D
MarshalDodik

#871 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by MarshalDodik »

Humljanin wrote:
Kolinda wrote:
MarshalDodik wrote:

Normalno da nema veze inace bi rezultati ovih izbora proglaseni nevazeci.

Fazon je u tome da dokle god barem natpolovicna vecina Hrvata ne izabere Covica kao svog predstavnika ( a pri tome ni to ne bude dovoljno da bude izabran), Hdz- ovci nemaju pravo prigovarati Bosnjacima da su ih preglasali, a jos manje nemaju pravo blokirati drzavu i djelovati antiustavno.
General War

#872 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by General War »

santo gral wrote:Daklem. U popisu si se izjasnio ko Srbin dobiješ plavi listić i mozeš glasasati za plavog odnosno Srba. Izjasnis se ko Hrvat crveni listic i glasas za Hrvata, kazes na popisu da si Bošnaka oni ti daju ....zuti listić i glasaš za Bošnjačkog člana. Ti kazes da si ostali a oni tebi ruzicasti listic i glasas za Ostalog.
Niko ti ne brani da se izjasnis kako hoćeš i shodno tomu i glasuješ. I onda jean čojek jean glass.
Treba mi dva milona potpisa pa da proguramo kao prijedlog zakona.
A ko je " ostali" u predsjednistvu?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#873 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Chmoljo »

Lincoln-Burrows wrote:
Chmoljo wrote:

ne ide.
Mislim da niko ne vjeruje u njegovu nezavisnost, ali je i takav validniji od suda dnevne politike. U stvari, sporan je samo kod krupnih presuda, i u smislu nedosljednosti vezano za agresiju rh u odnosu na agresiju srbije.
General War

#874 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by General War »

mostarac1905 wrote:demokracija po vesni pusic. 65% bh Hrvata ne zeli covica. ne zelim ga ja, al 85% od nas koji 'smo se pitali' dalo mu je glas kraj.

da se gleda postotak dobijenih glasova u odnosu na ukupnu populaciju nigdje ne bi vise od 2 stranke presle prag. vesnu pusic nikad ne bi upoznali :D
Pa i za Zeljku Komsica je glasalo koliko od onih koji imaju pravo glasa od "bosnjaka"?
Matematika radi dvosmjerno. Bogami sta sve prati HDZ i u bosni u hrvatskoj i inostranstvu...bolje da niko nije znao ni za njih. :mrgreen:
Kolinda

#875 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Kolinda »

mostarac1905 wrote:demokracija po vesni pusic. 65% bh Hrvata ne zeli covica. ne zelim ga ja, al 85% od nas koji 'smo se pitali' dalo mu je glas kraj.

:thumbup:
A za Vesnu :mrgreen: :lol:
Post Reply