To su Srbi i Hrvati mogli raditi izmedju dva svjetska rata, a Srbi i dugo vremena poslije drugog svjetskog rata. Onog trenutka kada su bosanski muslimani (Bosnjaci) poceli popunjavati radne pozicije vlastitim skolovanim kadrom, od seoske ucitiljice do predsjednika drzave, e, tada su se neki poceli osjecati ugrozenima, i ne samo u gradovima gdje su, uslovno receno, bili manjina, vec i u Beogradu. To se nikako nije uklapalo u velikosrpske planove koje su bili skrojili za bosanske muslimane (Bosnjake) osim pokusati ih ubjediti srpskim demokratskim sredstvima (namjerno istaknuto jer to oni vole) od kojih prva tri su: sila, sila i samo sila.Drug Član wrote:Prvo meni se ne sviđa današnja BiH, prema tome ni RS ni Federacija koje su njezin dio. Ponavljam "Treba graditi demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona (jednakost svih pred zakonom, jednakost u dobijanju zaposlenja i sl.) kad je izgradimo i kad nam ne budu trebali oni mehanizmi zaštite u Ustavu od preglasavanja tad će entiteti prestati da postoje!" I da dodam, kad Bošnjak iz Sarajeva koji je dobio bolji posao u Banjoj Luci, ne bude razmišljao o tome kako ćemu neko šikanirati djete u vrtiću u BL. zato što što mu otac ne ide u crkvu, već u džamiju. Isto vrijedi i za Srbina ili Hrvata koji bi trebao premjestiti porodicu recimo u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu....Problem je sto se ovo ne moze rjesiti revolucijom, vec reformom. To je dakle proces koji bi mogao biti okoncan recimo za 10 godina kad udjemo u EU, recimo.
Čemu ovakva BiH?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#251 Re: Čemu ovakva BiH?
-
zavrzlama
#252 Re: Čemu ovakva BiH?
ja i ne ocekujem da srbi povjeruju u ovo sto ja pisem i predvidjam..ja pisem da ih upozorim da nema vise ovaca za sisanje i prosipanja sile...The Silent Man wrote:drug,iskreno,jer ti mislis da ce ti ijedan Srbin povjerovat da ti je stalo do njegovih interesa i do spasenja Srba koji su na "putu propasti" ?
Sta vi mislite,dovoljno reci ja sam multi kulti,a jest ovakva BiH nepostena i odjednom svi trebaju da povjeruju da nema nikakve skrivene politike iza...
Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala... u nekakvoj reisovoj nahiji ne bih mogao zivjeti,a ta gradjanska Republika BiH je dozivjela krah u pepelu i krvi 90-ih i svako vracanje na to stanje ,pored toga sto je nemoguce,bi proizvelo reprizu.Ona postoji jos samo u glavame nekih "bosanaca" kao sto i sama Jugoslavija postoji u glavama "jugoslovena"
Ja samo gledam stvari realno...
problem tvog gledanja u realno je sto je tebi genocid i etnicko ciscenje realnost koju treba prihvatiti..e vidis ja to ne prihvacam a ti stiti nepravdu i zlocine a ja cu ih ponistavat pa cemo se ganjat...moralan i ljudski cin je borba za nepravdom a kukavicluk i zlo branit nepravdu
-
The Silent Man
#253 Re: Čemu ovakva BiH?
ne,pogresno shvatas,ja to prihvatam kao realnost,zivim s time ali naravno da cu podrzati svaki pokusaj da se to ponisti,jedini nacin da se to ponisti je bio ispravan i masovan povratak,a to je propalo... ne vidim drugog nacina...zavrzlama wrote:ja i ne ocekujem da srbi povjeruju u ovo sto ja pisem i predvidjam..ja pisem da ih upozorim da nema vise ovaca za sisanje i prosipanja sile...The Silent Man wrote:drug,iskreno,jer ti mislis da ce ti ijedan Srbin povjerovat da ti je stalo do njegovih interesa i do spasenja Srba koji su na "putu propasti" ?
Sta vi mislite,dovoljno reci ja sam multi kulti,a jest ovakva BiH nepostena i odjednom svi trebaju da povjeruju da nema nikakve skrivene politike iza...
Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala... u nekakvoj reisovoj nahiji ne bih mogao zivjeti,a ta gradjanska Republika BiH je dozivjela krah u pepelu i krvi 90-ih i svako vracanje na to stanje ,pored toga sto je nemoguce,bi proizvelo reprizu.Ona postoji jos samo u glavame nekih "bosanaca" kao sto i sama Jugoslavija postoji u glavama "jugoslovena"
problem tvog gledanja u realno je sto je tebi genocid i etnicko ciscenje realnost koju treba prihvatiti..e vidis ja to ne prihvacam a ti stiti nepravdu i zlocine a ja cu ih ponistavat pa cemo se ganjat...moralan i ljudski cin je borba za nepravdom a kukavicluk i zlo branit nepravdu
ako se htio ponisti rezultat etnickog ciscenja,onda se trebalo paziti da donacije povratnicima (ciji iznosti dostizu milijarde! ) zaista odu povratnicima,da se stimulira povratnicka ekonomija,jer realno male su sanse da ce ih Srbi zaposljavati,trebalo se na kraju stimulirati povratak cak i davanjem mjesecnih povratnickih naknada po glavi umjesto kupovanje socijalnog mira u federaciji... sve je to sada vise apsolutno nemoguce ... i to je realnost...
...ali masta radi svasta...
a te floskule o (ne)legalizaciji etnickog ciscenja... moze,ali kako ? osim gore nabrojanog? kako?
-
zavrzlama
#254 Re: Čemu ovakva BiH?
kakve veze ima povratak sa fasizmom kojeg se propagira u manjem entitetu...iako se niko ne vrati u svoje, ne znaci da se u tim mjestima trebaju zadrzati svi vidovi diskriminacija...o tome se govori ,samo ti to pokusavas da zaobidjes,niko nije rekao da se nisu krale donacije i da su bosnjacki kvazi politicari krali lovu za povratak..ali to ne znaci da se mi svi trebamo prestati boriti za ukidanje aparthejda na bilo kojem dijelu BIH bez obzira da li su ta mjesta visenacionalna ili jednonacionalna....tuknes na saloncaThe Silent Man wrote:ne,pogresno shvatas,ja to prihvatam kao realnost,zivim s time ali naravno da cu podrzati svaki pokusaj da se to ponisti,jedini nacin da se to ponisti je bio ispravan i masovan povratak,a to je propalo... ne vidim drugog nacina...zavrzlama wrote:ja i ne ocekujem da srbi povjeruju u ovo sto ja pisem i predvidjam..ja pisem da ih upozorim da nema vise ovaca za sisanje i prosipanja sile...The Silent Man wrote:drug,iskreno,jer ti mislis da ce ti ijedan Srbin povjerovat da ti je stalo do njegovih interesa i do spasenja Srba koji su na "putu propasti" ?
ako se htio ponisti rezultat etnickog ciscenja,onda se trebalo paziti da donacije povratnicima (ciji iznosti dostizu milijarde! ) zaista odu povratnicima,da se stimulira povratnicka ekonomija,jer realno male su sanse da ce ih Srbi zaposljavati,trebalo se na kraju stimulirati povratak cak i davanjem mjesecnih povratnickih naknada po glavi umjesto kupovanje socijalnog mira u federaciji... sve je to sada vise apsolutno nemoguce ... i to je realnost...
...ali masta radi svasta...
-
The Silent Man
#255 Re: Čemu ovakva BiH?
ok,nema veze povratak i etnicko ciscenje,nema veze mali broj povratnika i aparthejd...
da je povratak uspio , RS bi bio sveden na 3-4 dzepa : Banja Luka,Bjeljna,Trebinje i I.Sarajevo-Pale... stvari bi bile kudikamo drugacije i moglo bi se ici i na samo ukidanje ,ali posto povratak nema veze sa tim onda ok...
jednostavno sta predlazes covjece,osim prosipati parole i floskule,KAKO UKINUTI RS?
PS.lijepo je kad se prepoznas
da je povratak uspio , RS bi bio sveden na 3-4 dzepa : Banja Luka,Bjeljna,Trebinje i I.Sarajevo-Pale... stvari bi bile kudikamo drugacije i moglo bi se ici i na samo ukidanje ,ali posto povratak nema veze sa tim onda ok...
jednostavno sta predlazes covjece,osim prosipati parole i floskule,KAKO UKINUTI RS?
-
oldplague
#256 Re: Čemu ovakva BiH?
Bravo! Ali šansa propuštena.The Silent Man wrote:ok,nema veze povratak i etnicko ciscenje,nema veze mali broj povratnika i aparthejd...
- Vodenjak
#257 Re: Čemu ovakva BiH?
Ja mislim da ce Svicarska brzo propasti, samo da napokon shvate svu Karadzicevu mudrost...Rembrandt wrote:Zasto uzimate uvijek Srbe kao primjer, hajmo uzeti Hrvate, Slovence,Albance ! Da si Bosnjak imao bi drzavnotvorne svijesti, a ko i sta napravi tu tvoju drzavu koju taku volis ? Drzavnotvorna svijest. Dakle tebe mogu smatrati turistom koji voli Bosnu. Ti izgleda zivis u iluzijama kada kazes da zivis zajedno sa drugima, jer se u BIH zivi pored drugih a ne zajedno sa drugima.jer nisu ni srbi kao narod vise naivni , jer ih preskupo kostalo zombijevsko odrzavanje nakaradne drzavnotvorne svijesti...zato meni ko bosnjaku i bosancu i nije zao sto pripadam narodu koji nema jaku drzavnotvornu svijest nego ima nesto jace od toga...ljubav za svoju drzavu i zavicaj i urodjenu naviku da mogu zivjeti sa drugim i drugacijim...ti si nazalost hendikepiran za takav dar prirode,zato zivi u iluzijama ,zvucima gusala i ideji velike srbije koja je sve manja
Stara bogumilska kaze, prepoznaj sam sebe (pa ce ti sve biti jasno)PS.lijepo je kad se prepoznas
do tada cemo mi njima govoriti ko su i sta su, samo za njihovo dobro,
da nebudu tako izgubljeni.
Nijedan narod koji tu zemlju cini nema drzavotvorne svijesti!
-
The Silent Man
#258 Re: Čemu ovakva BiH?
jest,ali moramo uzeti u obzir dvije stvari 1) svicarci nemaju genocidne svijesti ; 2) svicarske jedinice predhodile su svicarskoj (kon)federaciji,a ne obrnuto... pa tak ... nas i svicaraca 10 milionaVodenjak wrote:Ja mislim da ce Svicarska brzo propasti, samo da napokon shvate svu Karadzicevu mudrost...Rembrandt wrote:Zasto uzimate uvijek Srbe kao primjer, hajmo uzeti Hrvate, Slovence,Albance ! Da si Bosnjak imao bi drzavnotvorne svijesti, a ko i sta napravi tu tvoju drzavu koju taku volis ? Drzavnotvorna svijest. Dakle tebe mogu smatrati turistom koji voli Bosnu. Ti izgleda zivis u iluzijama kada kazes da zivis zajedno sa drugima, jer se u BIH zivi pored drugih a ne zajedno sa drugima.jer nisu ni srbi kao narod vise naivni , jer ih preskupo kostalo zombijevsko odrzavanje nakaradne drzavnotvorne svijesti...zato meni ko bosnjaku i bosancu i nije zao sto pripadam narodu koji nema jaku drzavnotvornu svijest nego ima nesto jace od toga...ljubav za svoju drzavu i zavicaj i urodjenu naviku da mogu zivjeti sa drugim i drugacijim...ti si nazalost hendikepiran za takav dar prirode,zato zivi u iluzijama ,zvucima gusala i ideji velike srbije koja je sve manja
Stara bogumilska kaze, prepoznaj sam sebe (pa ce ti sve biti jasno)PS.lijepo je kad se prepoznas
do tada cemo mi njima govoriti ko su i sta su, samo za njihovo dobro,
da nebudu tako izgubljeni.
Nijedan narod koji tu zemlju cini nema drzavotvorne svijesti!
-
oldplague
#259 Re: Čemu ovakva BiH?
To za švicarce i genocidnu svijest... dozvoli da se rasturim od šege. 
-
The Silent Man
#260 Re: Čemu ovakva BiH?
vazi,al prvo mi navedi kada su pocinjena djela protiv covjecnosti,povrede zenevske konvencije i genocid npr. u Bernu,Cirihu isl.? pa da se zajedno smijemo,tema je za rasturit se od sege...oldplague wrote:To za švicarce i genocidnu svijest... dozvoli da se rasturim od šege.
- vee-jay
#261 Re: Čemu ovakva BiH?
Jeste! VelikoSrpski Pokret Slobodana Milosevica JESTE USPJEO. Sanjate iste snove kao i oni. I onda se cudite zasto Srbi i Hrvati nece u BiH.The Silent Man wrote: Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala...
Btw. Borit cu se svim sredstvima da se tvoji snovi NIKADA ne ostvare!
-
The Silent Man
#262 Re: Čemu ovakva BiH?
ma joj nije problem,time is on my side...vee-jay wrote:Jeste! VelikoSrpski Pokret Slobodana Milosevica JESTE USPJEO. Sanjate iste snove kao i oni. I onda se cudite zasto Srbi i Hrvati nece u BiH.The Silent Man wrote: Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala...
PS. vecina Srba i Hrvata ne zele BiH bez obzira sta Bosnjaci radili ... ali ko ce promjenit to mazohisticko shvatanje : eto kad bi mi Bosnjaci bili jos malo bolji i sageli se jos nize,oni bi eto voljeli Bosnjake i Bosnu... eh to shvatanje je primarni problem...
Last edited by The Silent Man on 25/04/2009 11:20, edited 1 time in total.
- vee-jay
#263 Re: Čemu ovakva BiH?
na tvoju zalost.. nijeThe Silent Man wrote:ma joj nije problem,time is on my side...vee-jay wrote:Jeste! VelikoSrpski Pokret Slobodana Milosevica JESTE USPJEO. Sanjate iste snove kao i oni. I onda se cudite zasto Srbi i Hrvati nece u BiH.The Silent Man wrote: Ja sam bar iskren... volio bi Bosnjacku republiku,ali to zasada nije moguce i kada bi bila ostvarena ne bi valjala...
-
oldplague
#264 Re: Čemu ovakva BiH?
Lafe, prije nego što su ti dokumenti usvojeni (uglavnom nakon što su zapadne sile dobile što su htjele), švicarske su jedinice bile poznate po svojoj krvoločnosti i nesmiljenosti. A onda su se namirili. I od tada nema genocidne svijesti. Neeeemaaaa. Nestalo. Pojela maca.The Silent Man wrote:vazi,al prvo mi navedi kada su pocinjena djela protiv covjecnosti,povrede zenevske konvencije i genocid npr. u Bernu,Cirihu isl.? pa da se zajedno smijemo,tema je za rasturit se od sege...oldplague wrote:To za švicarce i genocidnu svijest... dozvoli da se rasturim od šege.
- Drug Član
#265 Re: Čemu ovakva BiH?
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
To su Srbi i Hrvati mogli raditi izmedju dva svjetska rata, a Srbi i dugo vremena poslije drugog svjetskog rata. Onog trenutka kada su bosanski muslimani (Bosnjaci) poceli popunjavati radne pozicije vlastitim skolovanim kadrom, od seoske ucitiljice do predsjednika drzave, e, tada su se neki poceli osjecati ugrozenima, i ne samo u gradovima gdje su, uslovno receno, bili manjina, vec i u Beogradu. To se nikako nije uklapalo u velikosrpske planove koje su bili skrojili za bosanske muslimane (Bosnjake) osim pokusati ih ubjediti srpskim demokratskim sredstvima (namjerno istaknuto jer to oni vole) od kojih prva tri su: sila, sila i samo sila.
Upitaj Bošnjake (Muslimane) koji su prije rata živjeli u Banjoj Luci da li je ovo istina i čiji su kadrovi uglavnom bili na funkcijama u ljepotici na Vrbasu prije rata!
-
zavrzlama
#266 Re: Čemu ovakva BiH?
kakvi dzepovi...sve je BIH...vidi ti njega on bi rs na 3-4 dzepa ko fol nemaju puno teritorije moze im se to halalitiThe Silent Man wrote:ok,nema veze povratak i etnicko ciscenje,nema veze mali broj povratnika i aparthejd...
nego ti se nesto plaho brines za BIH
- BHCluster
#267 Re: Čemu ovakva BiH?
Neznam o cemu pricas pa Bosnjak u Banja Luci nije mogao dobiti neki od tih kadrovskih pozicij na primjer u Kosmosu, Rudi Cajevcu, Energomont, Celulozi, Vitaminci, Zitoproduktu, itd... I ako su na tim pozicijama sjedili Srbi koji nisu bili te struke. A i zanimljivo je da su sve te firme propale osim Vitaminke.Drug Član wrote:Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
To su Srbi i Hrvati mogli raditi izmedju dva svjetska rata, a Srbi i dugo vremena poslije drugog svjetskog rata. Onog trenutka kada su bosanski muslimani (Bosnjaci) poceli popunjavati radne pozicije vlastitim skolovanim kadrom, od seoske ucitiljice do predsjednika drzave, e, tada su se neki poceli osjecati ugrozenima, i ne samo u gradovima gdje su, uslovno receno, bili manjina, vec i u Beogradu. To se nikako nije uklapalo u velikosrpske planove koje su bili skrojili za bosanske muslimane (Bosnjake) osim pokusati ih ubjediti srpskim demokratskim sredstvima (namjerno istaknuto jer to oni vole) od kojih prva tri su: sila, sila i samo sila.
Upitaj Bošnjake (Muslimane) koji su prije rata živjeli u Banjoj Luci da li je ovo istina i čiji su kadrovi uglavnom bili na funkcijama u ljepotici na Vrbasu prije rata!
Last edited by BHCluster on 25/04/2009 14:59, edited 1 time in total.
-
The Silent Man
#268 Re: Čemu ovakva BiH?
kada pritisnies dugme retorika & floskule OFF uzet cu zaozbiljno tvoje postovezavrzlama wrote:kakvi dzepovi...sve je BIH...vidi ti njega on bi rs na 3-4 dzepa ko fol nemaju puno teritorije moze im se to halalitiThe Silent Man wrote:ok,nema veze povratak i etnicko ciscenje,nema veze mali broj povratnika i aparthejd...
PS.lijepo je kad se prepoznassve je kolega Bosna i Hercegovina...a sta predlazem kao rjesenje...prvo borba protiv bosnjikistana....a kasnije sve samo dolazi samo od sebe....BIH je odbranjena, sad vrijeme odradjuje svoje,a kako znamo da zivimo sa velikosrpskom ideologijom koja se pumpa iz Srbije BIH srbima ,bosancima ustvari i nije potrebna nikakva drzavotvorna svijest da bi izgradjivali drzavu jer nas dzelati non-stop upozoravaju na svoje postojanje i namjere ,tako da se automatski stvara svijest o odbrani drzave....
nego ti se nesto plaho brines za BIH..
- Mx
#269 Re: Čemu ovakva BiH?
Sta se ovo desava? http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
- Drug Član
#270 Re: Čemu ovakva BiH?
Ma nije istina brate mili...ali totalni je off topic pa necu da sirim ovu glupost, naprosto nije istina!BHCluster wrote:Neznam o cemu pricas pa Bosnjak u Banja Luci nije mogao dobiti neki od tih kadrovskih pozicij na primjer u Kosmosu, Rudi Cajevcu, Energomont, Celulozi, Vitaminci, Zitoproduktu, itd... I ako su na tim pozicijama sjedili Srbi koji nisu bili te struke. A i zanimljivo je da su sve te firme propale osim Vitaminke.Drug Član wrote:Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
-
dallton
#271 Re: Čemu ovakva BiH?
bosnjaci prvo moraju zbaciti bilo silom bilo milom ove ala ceric i slicni, razhebat sekte kao sto je sda i onda na platformi slicnoj sdp=ovoj ili nekoj drugoj stranci koja nije nacionalno obiljezena praviti neku normalnu BiH...s ovakvima kao sto je ceric i bratija BiH se svodi na tri nacionalne enklave - a misli da to valja, nek pogleda u sjevernu irsku i vidi belaj i sranjeFOKUS PDF štampa E-mail
Piše: Zija Dizdarević [email protected]
24/04/09
Bošnjačka država
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u obraćanju na sjednici Skupštine udruženja Ilmijje Islamske zajednice u BiH založio se za nacionalnu državu Bošnjaka, udarajući tako na same temelje Bosne i Hercegovine. U vrijeme kada je bh. državi nužna politička i ustavna konsolidacija, reis izlazi pred javnost sa krajnje uznemirujućim zalaganjem.
Ukazujući na dvojak značaj Islamske zajednice, ef. Cerić je istakao da su se nakon raspada Osmanskog carstva “naši preci izborili su autonomiju IZ-a i vezali uz nju, dok su se narodi oko nas borili za izgradnju nacionalnog identiteta“, pa u vezi s tim zaključio: “Prvo je vjersko (riječ je o dvojakom značaju IZ-a, op.a.), ali se IZ pojavljuje i kao surogat onoga što su naši preci trebali uraditi, a to je nacionalna država Bošnjaka. To je ono što zamjeram bošnjačkoj inteligenciji, da nisu dovoljno uložili truda da razvijaju nacionalnu komponentu kod Bošnjaka koja bi proizvela i potrebu za nacionalnom državom. I jedno od najkrupnijih pitanja na koje Bošnjaci nisu dali odgovor još od raspada Osmanskog carstva - šta su njihovi ciljevi na Balkanu, da li samo vjerski opstanak, ili da imaju državu na Balkanu koja će ih štititi od genocida, kakav se desio u proteklom ratu“.
Reis ovim predstavlja IZ kao nacionalno-državotvorni subjekt “surogat onog što su naši preci trebali uraditi“. Da li ovim Rijaset IZ-a u BiH kreće u ostvarenje onog što preci nisu uradili?
Ovako tumačenje znači implicitno osporavanje historijsko-političko-državotvornih postignuća muslimana (potom Muslimana pa Bošnjaka) uobličavanih sa bh. Srbima i Hrvatima i drugim građanima BiH kroz avnojevsko-zavnobihsko uspostavljanje BiH kao republike-države, što je svoju punoću doživjelo s Ustavom SFRJ 1974. godine, uključivši i potpunu ustavnu afirmaciju Muslimana kao naroda ravnopravnog drugima u SFRJ. Time se osporava i gotovo dvotrećinski izražena volja građana BiH za samostalnom državom na referendumu 1992. godine, čemu se logikom brojki najveći doprinos dali Muslimani.
Ovo je još jedan historijsko-politički reisov ispad, po kojem između Osmanskog carstva i geopolitičke današnjice Bošnjaka i ovdašnjih muslimana vidi samo Islamsku zajednicu kao vjersko-nacionalno-državonosnu poveznicu. Ef. Cerić očito povezuje autonomiju IZ-a sa neostvarenom autonomijom u vidu nacionalne države.
Ideja o nacionalnoj državi za Bošnjake (Muslimane) latentno je prisutna u muslimansko-političkoj misli savremenog doba još od 1990. godine. Već tada je osnivač SDA Alija Izetbegović govorio o potrebi novog dogovora jugoslovenskih naroda. Taj dogovor u BiH nije završen ni do danas. U septembru 1993. godine, pred drugi Bošnjački sabor, bilo je sve spremno (uključivši i novo ustavno rješenje) za podjelu BiH i uspostavu bošnjačke države. U posljednji čas je učinjen zaokret (ta dešavanja još nisu sasvim rasvijetljena), pa smo tako došli do dejtonske BiH.
Ono što sve u BiH, a i mnogo šire, zanima je šta bi sve uključivala ta hipotetička reisova država. Ustav Islamske zajednice u BiH, uz ostalo, određuje da je Mešihat IZ-a u Sandžaku sastavi dio IZ-a u BiH. Je li to jedna od mogućnosti za neku fantazmagoričnu trampu ljudi i teritorija?
Kad bi bilo po reisovim političkim sanjarijama, ta bi bošnjačka država neminovno imala islam kao ideologiju i osnovnu za pravo-političko uređenje zemlje. Ko bi se složio s nečim takvim u središtu Evrope? Sumnjam i da je većina Bošnjaka raspoložena za život u jednonacionalnoj, monoreligijskoj državi i po šerijatu uređenom društvu.
No, ostavimo nagađanja po strani. Rijaset IZ-a u BiH odbija da izravno odgovori na pitanja iz Naše stranke i SDP-a, pozivajući se potpuno besmisleno na islamofobičnost koju sam produkuje. No, više brine to što šute u vođstvima SDA i Stranke za BiH.
Reisovo prizivanje bošnjačke države i šutnja SDA i SBiH tim povodom hrabre destruktore, izazivaju podozrivost spram predstavnika Bošnjaka i muslimana i cijelog bošnjačkog naroda, čija se politička pozicija ovim destabilizuje. Reis je zaigrao još jednu opasnu političku igru za koju nema ovlaštenja. Ovim vjerski vođa dovodi u pitanje ustavni poredak Bosne i Hercegovine jednako kako to čine oni što djeluju po velikosrpskoj i velehrvatskoj liniji.
-
The Silent Man
#272 Re: Čemu ovakva BiH?
slazem se jedino Bosnjacka varijanta kemalizma moze spasiti ovu naciju...dallton wrote:
bosnjaci prvo moraju zbaciti bilo silom bilo milom ove ala ceric i slicni, razhebat sekte kao sto je sda i onda na platformi slicnoj sdp=ovoj ili nekoj drugoj stranci koja nije nacionalno obiljezena praviti neku normalnu BiH...s ovakvima kao sto je ceric i bratija BiH se svodi na tri nacionalne enklave - a misli da to valja, nek pogleda u sjevernu irsku i vidi belaj i sranje
- BHCluster
#273 Re: Čemu ovakva BiH?
Ako je tebi tako lase progutati onda je to uredu jer ti vezes vjeru za drzavu.Rembrandt wrote: Neznam sta hoces sa ovim ? Ja govorim o onima koji se broje u Bosnjacki korpus a nisu niti sami to hoce, dok ti nabrajas Srbe i neke druge narode (Albance itd.).
Srbi Hrvati, Makedonci, Albanci, svi imaju svoje nacionalne drzave, Bosnjaci nemaju, nego su samo jedan od tri naroda u BIH, razumijes.
I ne smetaju Srbi Sandzkalijama, (Vojvodjanima) nego Sandzaklije smetaju Srbima, uvijek manji smeta vecem.
Srbija: Srbi, Madari, Bosnjaci
Crna Gora: Crnogorci, Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Albanci
Makedonija: Makedonci, Albanci, Srbi
Bosna i Hercegovina: Bosnjaci, Srbi, Hrvati
Hrvatska: Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Slovenci, Madari
Slovenija: Slovenci, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, itd
Sta sam htjeo da ti kazem Sje ovo Srba na kosovu ima u prosjeku isto ko Hrvata u Bosni i Hercegovini, A Albanaca u Makedoniji ti ima u prosjeku kao i Srba u Bosni iHercegovini, zapravo Srba ima sigurno manje u Bosni i Hercegovini nego sto je Albanaca u Makedoniji.
A kako ti kazes u tim svim drzavam manji smeta vecem. Razmisli sta govoris a ako neznas jednostavno ne SAGOLJAJ!
-
dallton
#274 Re: Čemu ovakva BiH?
laicizam, kemalizam, sekularizam, zovi kako hoces - al nam je neophodan, jer se vjera toliko stopila s politikom da je to katastrofaThe Silent Man wrote:slazem se jedino Bosnjacka varijanta kemalizma moze spasiti ovu naciju...dallton wrote:
bosnjaci prvo moraju zbaciti bilo silom bilo milom ove ala ceric i slicni, razhebat sekte kao sto je sda i onda na platformi slicnoj sdp=ovoj ili nekoj drugoj stranci koja nije nacionalno obiljezena praviti neku normalnu BiH...s ovakvima kao sto je ceric i bratija BiH se svodi na tri nacionalne enklave - a misli da to valja, nek pogleda u sjevernu irsku i vidi belaj i sranje
- Drug Član
#275 Re: Čemu ovakva BiH?
[quote="dallton"
laicizam, kemalizam, sekularizam, zovi kako hoces - al nam je neophodan, jer se vjera toliko stopila s politikom da je to katastrofa[/quote]
Tamo gdje nema dovoljno glasnih intelektualaca, sasvim su dovoljno glasni (nekad i doslovno, nekad i previše) ovi s druge strane. Nije na žalost dovoljno to reći samo po forumima...
laicizam, kemalizam, sekularizam, zovi kako hoces - al nam je neophodan, jer se vjera toliko stopila s politikom da je to katastrofa[/quote]
Tamo gdje nema dovoljno glasnih intelektualaca, sasvim su dovoljno glasni (nekad i doslovno, nekad i previše) ovi s druge strane. Nije na žalost dovoljno to reći samo po forumima...