Čemu ovakva BiH?

Locked
Hrast

#126 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Hrast »

Ako smijem da dodam...
Kad se privreda pokrene, kad s jedne strane zafali radne snage i strucnjaka svih profila, a s druge strane bude nezaposlenih, zakoni trzista ce uciniti svoje.
A mozda BAS zbog toga sadasnji lideri ni ne dozvoljavaju da privredi krene vec jos uvijek samo muzu ono sto je steceno u doba diktatorstva kad nista nismo imali? :roll:

A sto se tice komentara koji @Pietje_Bel ostavi, ako je komentar ozbiljan, mogu samo reci da bih radije u komsiluku imao @coolside nego one koji razmisljaju kako je u komentaru napisano!
Posebno iz razloga sto se bas zahvaljujuci politici bosnjackih lidera pojam bosnjastva i bosanstva, na kojemu pomalo insistira @Pietje_Bel, iz dana u dan sve vise udaljava jedan od drugog! :-?
Meni nikad nece biti jasna ta smutnja oko Bosnjanstva, Bosanstva, muslimanstva itd.. Pa stvar je jednostavna, muslimani su Bosnjaci, pravoslavni su Srbi, katolici Hrvati, a svi zajedno su Bosanci i Hercegovci, tj. zitelji Drzave Bosne i Hercegovine.
dallton

#127 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

Hrast wrote:Dobro, i ja sam vec navodio neke cifre u vezi broja stanovnika itd., posto sam procitao neke podatke na Wikipediji i u onom Bajicevom clanku, ali ni u kojem slucaju se ne bih usudio da baratam nekakvim preciznim ciframa jer popisa stanovnistva od 1991. godine nije bilo. Prema tome, dallton, otkud znas kolko tacno ljudi zivi u Federaciji a koliko u RS-u?
to su ti zadnji podaci od agencije za statistiku Bih koja je opet dobila podatke od agencija za statistiku pederacije i pca

da postoji konfuzija o tacnom broju postoji...npr. procjena eu jeste da ukljucujuci dijasporu BiH ima 4.3 miliona stanovnika, a CIA je prebrojala 4.8 :shock:
Hrast

#128 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Hrast »

dallton wrote:
Hrast wrote:Dobro, i ja sam vec navodio neke cifre u vezi broja stanovnika itd., posto sam procitao neke podatke na Wikipediji i u onom Bajicevom clanku, ali ni u kojem slucaju se ne bih usudio da baratam nekakvim preciznim ciframa jer popisa stanovnistva od 1991. godine nije bilo. Prema tome, dallton, otkud znas kolko tacno ljudi zivi u Federaciji a koliko u RS-u?
to su ti zadnji podaci od agencije za statistiku Bih koja je opet dobila podatke od agencija za statistiku pederacije i pca

da postoji konfuzija o tacnom broju postoji...npr. procjena eu jeste da ukljucujuci dijasporu BiH ima 4.3 miliona stanovnika, a CIA je prebrojala 4.8 :shock:
Boze dragi, pa Bosna bi bila jedina zemlja u historiji zemaljske kugle u kojoj je uprkos ratu, ubijenima i protjeranima, broj stanovnika porastao.
:D

Jedva cekam da se to vise prebroji da ne lupetamo vise bez veze. S jedne strane, jasno mi je da se broj Srba smanjio - imali su oko 27 000 mrtvih, pa ponesto i raseljenih, a dosta ih se iselilo nakon rata u Srbiju i sire, ali mi nikako nije jasno kako se broj Bosnjaka mogao povecati uprkos tolikim izbjeglim i protjeranim koji se nisu vratili i uprkos skoro 70 000 ubijenih u ratu.
sodom

#129 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by sodom »

Hrast wrote:
dallton wrote:

Boze dragi, pa Bosna bi bila jedina zemlja u historiji zemaljske kugle u kojoj je uprkos ratu, ubijenima i protjeranima, broj stanovnika porastao.

Jedva cekam da se to vise prebroji da ne lupetamo vise bez veze. S jedne strane, jasno mi je da se broj Srba smanjio - imali su oko 27 000 mrtvih, pa ponesto i raseljenih, a dosta ih se iselilo nakon rata u Srbiju i sire, ali mi nikako nije jasno kako se broj Bosnjaka mogao povecati uprkos tolikim izbjeglim i protjeranim koji se nisu vratili i uprkos skoro 70 000 ubijenih u ratu.
-zavod za statistiku:http://www.fzs.ba/Dem/stanovnistvo-bilten110.pdf
*Povratke registruju Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i UNHCR.
Prema tim podacima u periodu 1996 - 2006. godine od ukupno 573884 povrataka
raseljenih osoba u Bosnu i Hercegovinu, u Federaciju Bosne i Hercegovine vratilo se
349349 raseljenih lica ili 60,9 %. Što se tie povrataka izbjeglica iz inostranstva, u Bosnu i
Hercegovinu se vratilo ukupno 443549 lica, a od toga u Federaciju Bosne i Hercegovine
387654 lica ili 87,4%.
znaci 130hiljada se nikada nije vratilo.
Ako je u bih bilo 1991 1902956 bosnjaka i ako je 130 ostalo raseljeno i 100hiljada pobijeno, i dalje ostaje brojka od 1.670.000...
ako uzmemo da je prirodni prirastaj 25.000 godisnje, 13x25=325 + 1670= 1.995.000 sto je skoro 2 miliona... dakle moguce je da bosnjaka ima vise, nego 1991.
Last edited by sodom on 19/04/2009 15:49, edited 2 times in total.
zavrzlama

#130 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by zavrzlama »

Hrast wrote:
dallton wrote:

porast bosnjaka je u tome sto je tokom i posle rata oko 200 000 se preobrazilo od Jugoslovena i neopredijeljenih u bosnjake....u BIH prije rata je bilo oko 300 000 onih koji se nisu izjasnjavali kao srbi,muslimani ili hrvati...a isti danas su vecinom bosnjaci,jer navece Jugoslovenstvo je bilo u BIH, a bosnjaci(tadasnji muslimani) su bili u 90% slucajeva ti neopredijeljeni i istinski Jugosloveni....tih 300 000 su velikosrbi uvijek u svojim kalkulacijama racunali kao "srbi"...sad znas zasto se posle rata iako su bosnjaci najvise stradali njihov broj povecao...
Luke Perry

#131 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Luke Perry »

Jedan popis stanovnistva bi dobro dosao. Ja u BiH nemam ama bas nikoga. :D
Mx

#132 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Mx »

sodom wrote:
Hrast wrote:
dallton wrote:[quote="Hrast"Dobro, i ja sam vec navodio neke cifre u vezi broja stanovnika itd., posto sam procitao neke podatke na Wikipediji i u onom Bajicevom clanku, ali ni u kojem slucaju se ne bih usudio da baratam nekakvim preciznim ciframa jer popisa stanovnistva od 1991. godine nije bilo. Prema tome, dallton, otkud znas kolko tacno ljudi zivi u Federaciji a koliko u RS-u?

-zavod za statistiku:http://www.fzs.ba/Dem/stanovnistvo-bilten110.pdf
*Povratke registruju Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i UNHCR.
Prema tim podacima u periodu 1996 - 2006. godine od ukupno 573884 povrataka
raseljenih osoba u Bosnu i Hercegovinu, u Federaciju Bosne i Hercegovine vratilo se
349349 raseljenih lica ili 60,9 %. Što se tie povrataka izbjeglica iz inostranstva, u Bosnu i
Hercegovinu se vratilo ukupno 443549 lica, a od toga u Federaciju Bosne i Hercegovine
387654 lica ili 87,4%.
znaci 130hiljada se nikada nije vratilo.
Ako je u bih bilo 1991 1902956 bosnjaka i ako je 130 ostalo raseljeno i 100hiljada pobijeno, i dalje ostaje brojka od 1.670.000...
ako uzmemo da je prirodni prirastaj 25.000 godisnje, 13x25=325 + 1670= 1.995.000 sto je skoro 2 miliona... dakle moguce je da bosnjaka ima vise, nego 1991.
U ovoj statistici fali broj umrlih u istom periodu. Ovdje je samo statistika rodjenih. Znaci ako uzmemo u obzir da je u nekom istom periodu umrlo osoba koliko ih se i rodilo onda je povecanje Bosnjaka za taj period + - = 0
Hrast

#133 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Hrast »

Osim toga fale oni koji su nakon rata emigrirali. Moj stari je imao tri brata..jedan je poginuo, drugi se odselio nakon rata u ameriku a treci ostao u bosni. stara ima brata i sestru..brat otiso nakon rata u ameriku, sestra ostala ali njena kcerka se takodjer odselila sa familijom nakon rata. Mislim da smo prosjek jedne familije iz istocne Bosne. E sad, moze biti da migracija u ostalim djelovima Federacije manja..ne znam.
Socijalista

#134 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Socijalista »

Ja u svakom slucaju mislim da Bosnjaka ima preko 50% od ukupnog stanovnistva BiH.
popajic

#135 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by popajic »

Najljepse od svega je citati ovu borbu postotaka krvnih zrnaca konstitutivne bratije !
Ja evo pristajem da "mojih" bude 0,001 % s tim da zivim kao covjek !
#ebo postotke zbog kojih se ne podnosimo, dijelimo, prebrojavamo ...a svi zajedno zadnja evropska rupa na svirali !
BIH treba ljude, ne etno postotke !
Drug Član

#136 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Drug Član »

dallton wrote: ja sam 100% siguran da su hitler i njemci pobili jevreje u njemackoj - kako "neinteligentno" i "licemjerno" od mene, zar ne? :-)

i neces vjerovati, kad citas memoare nacista koji su prezivjeli 2 svjetski rat a da su se izvukli, skontas da su i oni imali "svoju istinu"
stvari u zivotu nisu crne ili bijele iz prostog razloga sto se uvijek nadje idiot koji i pored svih dokaza tvrdi da je crno bijelo ili obratno
Izvini na kasnom odgovoru, nemam puno vremana za forume zato će mi valjda biti oprošten ovako dugačak post. Prvo, poređenje Srbi-nacisti ti nije na mjestu. Drugo konflikt u BiH i bivšoj SFRJ generalno je imao potpuno drugačiji istorijsko-politički kontekst i okruženje, ali i karakter. Na svim stranama je bilo dosta elemenata i rasizma i mrznje, čak i pojedinačnih elemenata agresije na BiH od strane Srbije i Hrvatske, (samo ne smije se zaboraviti ni umješanost mnogih drugih država, islamskih, velikih, malih, vojnih alijansi, vladinih, nevladih, međuvladinih, religijskih organizacija-Vatikan, prvo priznanje Hrvatske, UN-a i koga sve ne) sukob u BiH je zato bio prekomplikovan i „siv“ da bi bio crno-bijel, čak i po pitanju umješanih strana. Drugi elemenat ovog problema je pitanje: Šta je dakle uzrokovalo rat? Evo ti par pitanja za razmišljanje (i par izvora od kojih većinu imaš na internetu):
1) Može li se zanemariti tranzicija iz autokratije u demokratiju za koju Edward Mansfield i Jack Snyder u svojoj zadnjoj knjizi (E.D. Mansfield and J. Snyder, Electing to Fight: Why Emerging Democracies Go to War, Boston 2005) kazu da može biti jako opasna, posebno u okruženju odsustva bilo kakve demokratske tradicije i gdje slabe tranzicijske institucije nisu u stanju da regulišu borbu između novih političkih elita. Da je knjiga izašla prije 2005-te, pitanje je da li bi Ameri „izvozili demokratiju na Zapadni Balkan, u Irak, Afganistan itd. u stilu Bush-ovog govora koji kaže “it is the practice of democracy that makes a nation ready for democracy, and every nation can start on this path”. Da li je bash tako?!
2) Može li se zanemariti oblik privatnog vlasništva. Mnogi upozoravaju da ako je pravo svojine nejasno-konflikt je neminovan (Palestina, Afrika, BiH-što da ne). Ja kažem da se recimo znao vlasnik nebodera „Momo i Uzeir“ u Sarajevu, vlasnik bi možda i našao način da ih sačuva. Onako je sve planulo ko Alajbegova slama! S druge strane u sistemu u kome se rat uglavnom finansira iz džepova privatnih poduzetnika niko od njih nema interesa da ratuje jer im pare niko neće kasnije vratiti. Zato ja moram razočarati ove što danas priželjkuju novi rat u BiH, da on i nije baš mnogo vjerovatan.
3) Može li se zanemariti otvaranje granica SFRJ ka slobodnoj ekonomiji i posljedično propadanje državnih firmi čiji proizvodi su bili skupi i nekvalitetni u poređenju sa kokurencijom. Može li se zanemariti rijeka nezaposlenih koja je nastala u pokušaju da fabrike smanje troškove proizvodnje. Koliko se sjećam mnogi su željeli u „reverse mode“ ali ne zato što su plakali za umirućim komunizmom, već što nisu imali ništa u frižideru.
4) Može li se zanemariti privatizacija u kojoj su gotovo sve firme prešle u vlasništvo političkih elita, menadžera i kriminalaca (koji su jedini mogli priuštiti kupovinu) od kojih su svi imali isti interes- uništiti preduzeća da bi ih kupili što jeftinije.
5) Može li se zanemariti organizovani kriminal, njegova veza sa političkim elitama i njihov zajednički interes da se ratuje. Zapazi da je organizovani kriminal eksplodirao kao posljedica ovih „cakulina“ od 1-4. Misha Gleny poznati ekspert Balkana u svojoj zadnjoj knjizi Mc Mafia, New York 2008 kaže: “Most shocking of all, however, is how the gangsters and politicians fuelling war between their peoples were in private, cooperating as friends and close business partners.”
6) Na kraju i naravno zaista vrlo važna jeste tzv.vjekovna mržnja o kojoj je puno pisano a ponajbolje čini mi se Robert Kaplan, “Balkan Ghosts” New York: St. Martin’s Press, 1993. Takođe vrlo je jak argument dao i Samuel Huntington u kontraverznom djelu The Clash of Civilizations. On kaže „The clash of civilizations will dominate global politics. The fault lines between civilizations will be the battle lines of the future“. Obrati pažnju da Huntington nabraja sljedeće civilizacije: Zapadnu, Konfučijansku, Japansku, Islamsku, Hindu, Slavensko-pravoslavnu, Latinsko-Američku i (uslovno) Afričku. Može se dakle prema tome reći da je BiH bila (neki kažu i ostala) podjeljena „pukotinama“ triju civilizacija.

I što bi Džiboni zapjevao: „I šta sad?“ Mnogi od ovih autora, kao i ti uostalom, pretjeruju u forsiranju svog argumenta i zaboravljanju svega ostalog gore pomenutog.

Treće, iako je u BiH poginulo najviše Bošnjaka, poginulo je i dosta Srba i Hrvata. Dokumentaciono Istraživački Centar iz Sarajeva raspolaže sa podacima (imenima i prezimenima- i zapazi da ja ne govorim o brojevima već o ljudima sa imenom i prezimenom) poginulih i to: 64036 Bošnjaka, 24905 Srba, 7788 Hrvata i 478 ostalih.
Ukupno je registrovano 39684 poginulih civila, međutim, sam Mirsad Tokača kaže da RDC nije mogao tačno razgraničiti vojne od civilnih žrtava. U RS npr. mnoge su civilne žrtve vođene i danas se zvanično vode kao vojne žrtve jer promjena kategorije je tada bio jedini način da porodice poginulih dobiju bilo kakvu pomoć od društva(velika glupost). Zbog toga se u RS u zvaničnim izvorima nalazi svega 4075 poginulih civila što je veoma daleko od istine! Samo ja u svojoj porodici imam nekoliko slučajeva gdje su žrtve (iz logora Dretelj npr.) prikazane kao vojne žrtve a znam da nisu imali ni otvorenu vojnu knjižicu, odvedeni su iz stanova kao civili! Naravno suprugama je bio važniji opstanak porodice nego istina. Glupa vlast u RS koja je kreirala jedan problem tada sad ima novi problem- da dokaže istinu da je zaista i u RS bilo mnogo civilnih žrtava. Ovo naravno ovako nikad nećeš čuti od nekoga iz Vlade RS. Kako god bilo Srbi su počinili najviše zločina i to mi moramo jasno i glasno priznati kao što Bošnjaci i Hrvati moraju prvo osuditi „svoje“ zločince. Ovdje posebno mislim na one kriminalne grupe koje su koristeći teorističku taktiku potpalile rat u BiH nepotrebnim napadima na srpska sela i civile, ali i na JNA u proljeće 1992 u BiH. Mislim da se samo kratkim pogledom na datume napada može zaključiti da je postojao zavidan nivo rukovođenja i koordinacije ovih napada od koga drugog već od strane tadašnjeg političkog establishmenta SDA i HDZ-a i to ne samo na regionalnom već i na nivou BiH. Naravno da se ni srpska strana nije odricala usluga kriminalaca, Arkan je bio personifikacija osobe koja je bila kriminalac, ratni zločinac i političar-istovremeno. I tako puno školovanih ljudi ističe tu kriminalnu stranu sukoba, neko kaže da je bio vjerski rat, a neko da je bio građanski, neko agresja i tako u nedogled.
Dakle četvrti elemenat ove zbrke je pitanje kakav je dakle bio rat u BiH, kakav mu je bio karakter, ko je krivac? Ti ćeš možda reći fašistička agresija Velike Srbije, onaj tamo Srbin iz Federacije kaže kako ima zamisli čitavih 8 % poštenih Srba (bash me zanima koju je matematiku koristio), itd. Ja opet kažem zadnji rat u BiH je bio mješavina svega i svačega, ponajviše uslovljen okolnostima i politikama kojima je vođen, i nema poštenih i nepoštenih naroda. Jer kako jedan te isti narod Srpski zamisliti u tri potpuno različita rata u 20-tom vijeku. Jesu li dakle ti Srbi kao narod bili pošteniji, pametnijni ili ako hoćeš moralniji kad su Kozarčani prije 62 godine u onaj titov spomenik na Kozari uklesali skoro 10000 imena (98% imena) ili kad su Šumadinci krvavih opanaka odbranili Cer i Suvobor prije stotinjak godina. Jesu li tadašnji muslimani, Hrvati, pa čak i Srbi iz BiH bili manje moralni što je jedan njihov dio učestvovao u napadu na Srbiju zajedno sa generalom Poćorekom? I da se vratim na Njemce. Nema nijedan Nijemac koga znam (a znam ih dosta) da danas podržava nacizam, a zapitaj se koji je procenat podrške nacizmu bio 1939 u Njemačkoj. (Dakle different environment=different performance)

Najzad, vidiš ja trebam (pazi nisam rekao „volim“) Republiku Srpsku, a ti je mrziš i sve dok se ističe pomenuta metafora kako „nagazna mina može sutra eksplodirati“ i dok se savjetuje Srbima da uvijek imaju „spremne pasoše“ zasad nema drugog izbora. Paradox je da se ja ovim stavom borim za Bosnu i Herzegovinu, a ti i mnogi političari u Federaciji se borite kratkoročno za cementiranje Republike Srpske, a dugoročno za konflikt! Čudna svar je kako ni jednostavne stvari nisu crno-bijele, već su nažalost sive ko komunistička arhitektura.
The Silent Man

#137 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by The Silent Man »

Joj kako su meni smjesni ovi sto su Bosnjaci,a sto pricaju o sopstvenom visokom natalitetu :lol:

pa bolan,samo nasjedate na cetnicku pricu,igrate unaprijed zadanu ulogu :-)

daj Boze da nas ima milion,kakvi smo,ni to nismo zasluzili ... :skoljka:
pustopoljina

#138 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by pustopoljina »

cemu ovakva bih? zato sto neki radije zive u svojoj kuci http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=61642,nego u tudjoj.
neki nisu cijenili ni zemlju,ni ljude-pa im nije bilo problem rusiti gradove u kojima su rodjeni,zatrpavati bunare komsije,protjerivati ljude iz njihove sirotinje.
sto bi im neko poklonio tu zemlju? je li njihova? jesu li je platili? jesu li sta posteno i u svom znoju na njoj izgradili?
sve sto vas dobar procenat povezuje s tom zemljom je sto ste na njoj bili zlocinci.
Abacija

#139 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Abacija »

Drug Član wrote: Izvini na kasnom odgovoru, nemam puno vremana za forume zato će mi valjda biti oprošten ovako dugačak post. Prvo, poređenje Srbi-nacisti ti nije na mjestu. Drugo konflikt u BiH i bivšoj SFRJ generalno je imao potpuno drugačiji istorijsko-politički kontekst i okruženje, ali i karakter. Na svim stranama je bilo dosta elemenata i rasizma i mrznje, čak i pojedinačnih elemenata agresije na BiH od strane Srbije i Hrvatske, (samo ne smije se zaboraviti ni umješanost mnogih drugih država, islamskih, velikih, malih, vojnih alijansi, vladinih, nevladih, međuvladinih, religijskih organizacija-Vatikan, prvo priznanje Hrvatske, UN-a i koga sve ne) sukob u BiH je zato bio prekomplikovan i „siv“ da bi bio crno-bijel, čak i po pitanju umješanih strana. Drugi elemenat ovog problema je pitanje: Šta je dakle uzrokovalo rat? Evo ti par pitanja za razmišljanje (i par izvora od kojih većinu imaš na internetu):
1) Može li se zanemariti tranzicija iz autokratije u demokratiju za koju Edward Mansfield i Jack Snyder u svojoj zadnjoj knjizi (E.D. Mansfield and J. Snyder, Electing to Fight: Why Emerging Democracies Go to War, Boston 2005) kazu da može biti jako opasna, posebno u okruženju odsustva bilo kakve demokratske tradicije i gdje slabe tranzicijske institucije nisu u stanju da regulišu borbu između novih političkih elita. Da je knjiga izašla prije 2005-te, pitanje je da li bi Ameri „izvozili demokratiju na Zapadni Balkan, u Irak, Afganistan itd. u stilu Bush-ovog govora koji kaže “it is the practice of democracy that makes a nation ready for democracy, and every nation can start on this path”. Da li je bash tako?!
2) Može li se zanemariti oblik privatnog vlasništva. Mnogi upozoravaju da ako je pravo svojine nejasno-konflikt je neminovan (Palestina, Afrika, BiH-što da ne). Ja kažem da se recimo znao vlasnik nebodera „Momo i Uzeir“ u Sarajevu, vlasnik bi možda i našao način da ih sačuva. Onako je sve planulo ko Alajbegova slama! S druge strane u sistemu u kome se rat uglavnom finansira iz džepova privatnih poduzetnika niko od njih nema interesa da ratuje jer im pare niko neće kasnije vratiti. Zato ja moram razočarati ove što danas priželjkuju novi rat u BiH, da on i nije baš mnogo vjerovatan.
3) Može li se zanemariti otvaranje granica SFRJ ka slobodnoj ekonomiji i posljedično propadanje državnih firmi čiji proizvodi su bili skupi i nekvalitetni u poređenju sa kokurencijom. Može li se zanemariti rijeka nezaposlenih koja je nastala u pokušaju da fabrike smanje troškove proizvodnje. Koliko se sjećam mnogi su željeli u „reverse mode“ ali ne zato što su plakali za umirućim komunizmom, već što nisu imali ništa u frižideru.
4) Može li se zanemariti privatizacija u kojoj su gotovo sve firme prešle u vlasništvo političkih elita, menadžera i kriminalaca (koji su jedini mogli priuštiti kupovinu) od kojih su svi imali isti interes- uništiti preduzeća da bi ih kupili što jeftinije.
5) Može li se zanemariti organizovani kriminal, njegova veza sa političkim elitama i njihov zajednički interes da se ratuje. Zapazi da je organizovani kriminal eksplodirao kao posljedica ovih „cakulina“ od 1-4. Misha Gleny poznati ekspert Balkana u svojoj zadnjoj knjizi Mc Mafia, New York 2008 kaže: “Most shocking of all, however, is how the gangsters and politicians fuelling war between their peoples were in private, cooperating as friends and close business partners.”
6) Na kraju i naravno zaista vrlo važna jeste tzv.vjekovna mržnja o kojoj je puno pisano a ponajbolje čini mi se Robert Kaplan, “Balkan Ghosts” New York: St. Martin’s Press, 1993. Takođe vrlo je jak argument dao i Samuel Huntington u kontraverznom djelu The Clash of Civilizations. On kaže „The clash of civilizations will dominate global politics. The fault lines between civilizations will be the battle lines of the future“. Obrati pažnju da Huntington nabraja sljedeće civilizacije: Zapadnu, Konfučijansku, Japansku, Islamsku, Hindu, Slavensko-pravoslavnu, Latinsko-Američku i (uslovno) Afričku. Može se dakle prema tome reći da je BiH bila (neki kažu i ostala) podjeljena „pukotinama“ triju civilizacija.

I što bi Džiboni zapjevao: „I šta sad?“ Mnogi od ovih autora, kao i ti uostalom, pretjeruju u forsiranju svog argumenta i zaboravljanju svega ostalog gore pomenutog.

Treće, iako je u BiH poginulo najviše Bošnjaka, poginulo je i dosta Srba i Hrvata. Dokumentaciono Istraživački Centar iz Sarajeva raspolaže sa podacima (imenima i prezimenima- i zapazi da ja ne govorim o brojevima već o ljudima sa imenom i prezimenom) poginulih i to: 64036 Bošnjaka, 24905 Srba, 7788 Hrvata i 478 ostalih.
Ukupno je registrovano 39684 poginulih civila, međutim, sam Mirsad Tokača kaže da RDC nije mogao tačno razgraničiti vojne od civilnih žrtava. U RS npr. mnoge su civilne žrtve vođene i danas se zvanično vode kao vojne žrtve jer promjena kategorije je tada bio jedini način da porodice poginulih dobiju bilo kakvu pomoć od društva(velika glupost). Zbog toga se u RS u zvaničnim izvorima nalazi svega 4075 poginulih civila što je veoma daleko od istine! Samo ja u svojoj porodici imam nekoliko slučajeva gdje su žrtve (iz logora Dretelj npr.) prikazane kao vojne žrtve a znam da nisu imali ni otvorenu vojnu knjižicu, odvedeni su iz stanova kao civili! Naravno suprugama je bio važniji opstanak porodice nego istina. Glupa vlast u RS koja je kreirala jedan problem tada sad ima novi problem- da dokaže istinu da je zaista i u RS bilo mnogo civilnih žrtava. Ovo naravno ovako nikad nećeš čuti od nekoga iz Vlade RS. Kako god bilo Srbi su počinili najviše zločina i to mi moramo jasno i glasno priznati kao što Bošnjaci i Hrvati moraju prvo osuditi „svoje“ zločince. Ovdje posebno mislim na one kriminalne grupe koje su koristeći teorističku taktiku potpalile rat u BiH nepotrebnim napadima na srpska sela i civile, ali i na JNA u proljeće 1992 u BiH. Mislim da se samo kratkim pogledom na datume napada može zaključiti da je postojao zavidan nivo rukovođenja i koordinacije ovih napada od koga drugog već od strane tadašnjeg političkog establishmenta SDA i HDZ-a i to ne samo na regionalnom već i na nivou BiH. Naravno da se ni srpska strana nije odricala usluga kriminalaca, Arkan je bio personifikacija osobe koja je bila kriminalac, ratni zločinac i političar-istovremeno. I tako puno školovanih ljudi ističe tu kriminalnu stranu sukoba, neko kaže da je bio vjerski rat, a neko da je bio građanski, neko agresja i tako u nedogled.
Dakle četvrti elemenat ove zbrke je pitanje kakav je dakle bio rat u BiH, kakav mu je bio karakter, ko je krivac? Ti ćeš možda reći fašistička agresija Velike Srbije, onaj tamo Srbin iz Federacije kaže kako ima zamisli čitavih 8 % poštenih Srba (bash me zanima koju je matematiku koristio), itd. Ja opet kažem zadnji rat u BiH je bio mješavina svega i svačega, ponajviše uslovljen okolnostima i politikama kojima je vođen, i nema poštenih i nepoštenih naroda. Jer kako jedan te isti narod Srpski zamisliti u tri potpuno različita rata u 20-tom vijeku. Jesu li dakle ti Srbi kao narod bili pošteniji, pametnijni ili ako hoćeš moralniji kad su Kozarčani prije 62 godine u onaj titov spomenik na Kozari uklesali skoro 10000 imena (98% imena) ili kad su Šumadinci krvavih opanaka odbranili Cer i Suvobor prije stotinjak godina. Jesu li tadašnji muslimani, Hrvati, pa čak i Srbi iz BiH bili manje moralni što je jedan njihov dio učestvovao u napadu na Srbiju zajedno sa generalom Poćorekom? I da se vratim na Njemce. Nema nijedan Nijemac koga znam (a znam ih dosta) da danas podržava nacizam, a zapitaj se koji je procenat podrške nacizmu bio 1939 u Njemačkoj. (Dakle different environment=different performance)

Najzad, vidiš ja trebam (pazi nisam rekao „volim“) Republiku Srpsku, a ti je mrziš i sve dok se ističe pomenuta metafora kako „nagazna mina može sutra eksplodirati“ i dok se savjetuje Srbima da uvijek imaju „spremne pasoše“ zasad nema drugog izbora. Paradox je da se ja ovim stavom borim za Bosnu i Herzegovinu, a ti i mnogi političari u Federaciji se borite kratkoročno za cementiranje Republike Srpske, a dugoročno za konflikt! Čudna svar je kako ni jednostavne stvari nisu crno-bijele, već su nažalost sive ko komunistička arhitektura.
Dosao sam do boldiranog i dalje nisam citao. Sta ti znaci pojedinacnih elemenata agresije?

P.S. I nemoj sad da prodje pola godine da te nema kao onda kad se izgubio poslije teme o Plavsicki.
Drug Član

#140 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Drug Član »

Ovo je glavni problem ljudi u BiH, ne citaju do kraja, ne citaju razne izvore, citaju samo ono sto im "odgovara" and so on and so forth...Procitaj do kraja pa onda....kontas...Potrazi definiciju agresije, pa ces vidjeti zasto sam upotrijebio rijec "pojedinacnih elemenata agresije".
Hrast

#141 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Hrast »

@Drugi Clan:

Veoma mi se svidio tvoj prilog - procitao sam do kraja. Posto nema smisla da naglabam i ponavljam stvari sa kojima se slazem, napomenucu samo da su i Bosnjaci postupali isto kao i Srbi pri diferenciranju civilnih zrtava i palih sehida. Mnogi civili, muskarci, poginuli od granata (a zna se ko je najvise razaro gradove i civilne objekte besomucnim granatiranjem) su navedeni kao pali borci upravo radi tih nekakvih finansijskih nadoknada koje mi nisu u detalju poznate. Ako ces dakle onu cifru od 4000 i kusur srpskih civila povecati onda moras isti tretman upotrijebiti i naprema Bosnjacima tako da kvantitativna, procentualna razlika srpskih i bosnjackih zlocina nad civilima ostaje otprilike ista kao u dokumentu IDCa.

Sto se rata tice. I ja mislim da se radilo o mjesavini svega i svacega, najkasnije od 1993. vise ne mozemo ignorirati komponentu gradjanskog rata - zahvaljujuci Tudjmanu.

Mislim da se sa ljudima kao sto si ti moze graditi zajednicka drzava. Posto ja ne zivim u BiH, tako da nemam gotovo nikakvog uticaja na tamosnje prilike, preostaje mi samo da se nadam da su pojedini Bosnjaci slicnog misljenja kao i ja. Ako ne s takvima kao sto si ti, s kim onda? Retoricno pitanje.
sodom

#142 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by sodom »

Mx - pogriješio sam, izvinjavam se - žurio sam.
Bilo kako bilo, sa brojkama je lako manipulisati, i ovo ne treba da se uzima zdravo za gotovo jer je nagađanje i pretpostavka.

p.s
Kada se uzmu u obzir doseljavanja iz sandzaka i kosova... pa bude da sam mozda pogriješio u 50-100k, ali opet sačekajmo popis :D
dallton

#143 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by dallton »

Drug Član wrote:
dallton wrote: ja sam 100% siguran da su hitler i njemci pobili jevreje u njemackoj - kako "neinteligentno" i "licemjerno" od mene, zar ne? :-)

i neces vjerovati, kad citas memoare nacista koji su prezivjeli 2 svjetski rat a da su se izvukli, skontas da su i oni imali "svoju istinu"
stvari u zivotu nisu crne ili bijele iz prostog razloga sto se uvijek nadje idiot koji i pored svih dokaza tvrdi da je crno bijelo ili obratno
Izvini na kasnom odgovoru, nemam puno vremana za forume zato će mi valjda biti oprošten ovako dugačak post. Prvo, poređenje Srbi-nacisti ti nije na mjestu. Drugo konflikt u BiH i bivšoj SFRJ generalno je imao potpuno drugačiji istorijsko-politički kontekst i okruženje, ali i karakter. Na svim stranama je bilo dosta elemenata i rasizma i mrznje, čak i pojedinačnih elemenata agresije na BiH od strane Srbije i Hrvatske, (samo ne smije se zaboraviti ni umješanost mnogih drugih država, islamskih, velikih, malih, vojnih alijansi, vladinih, nevladih, međuvladinih, religijskih organizacija-Vatikan, prvo priznanje Hrvatske, UN-a i koga sve ne) sukob u BiH je zato bio prekomplikovan i „siv“ da bi bio crno-bijel, čak i po pitanju umješanih strana. Drugi elemenat ovog problema je pitanje: Šta je dakle uzrokovalo rat? Evo ti par pitanja za razmišljanje (i par izvora od kojih većinu imaš na internetu):

necu da idem nazad u historiju dalje od 1989, zivo me ne zanima sta je bilo tamo daleko od mora, i ko je bio bitke itd itd... da li je srbe moguce zamisliti u tri razlicite uloge u 20 vijeku - lako brate bez problema, kao sto nemam problema s cinjenicom da je gete njemac, i sva ziva filozofija, a da je opet bio nacizam - sta je tu nejasno, da ista grupa tokom vremena moze raditi stvari i koje valjaju i koje ne valjaju - al to nije tema, ne interesuje me opet kazem nista prije 1989

dosta ima istine u onome sto pises, o karakteru rata ne bi (nije ni bitno posto je dokazano vidi slucaj Tadic ICTY - uloga srbije kao agresora u BiH) , da svi kradu poslije rata to je bar ali je moje pitanje ovo:

zasto je onda samo vojska pca otvarala toliko konc logora?
otkud tolika silovanja organizovana u pcu? ako su sve strane to radile, pokazi presudu koja govori o organizaciji istih djela u npr. abih?
otkud protjerivanje povratnika poslije rata organizovano (sto je jos jedan momenat koji ti govori o dubini ubjedjenja) i ako se kako ti kazes paradoxalno boris nekako za BiH, sto tih ljudi tamo nema? to se sve na ono "ma ja gotivimo mi BiH, al nemoj slucajno da kakav hrvat ili bosnjak zaluta u pcu po noci ili ne daj boze dodje da zivi"

i na kraju zasto je onda samo pc izvrsio genocid a ne i svi ostali? kako to da je maltene za svako selo i gradic u pcu bilo medjunarodno bilo domaci sud utvrdio da je u njemu izvrseno bilo etnicko ciscenje ili nesto gore, a recimo to nije utvrdjeno za tuzlu, ili zenicu, ili sarajevo, bihac,...

razlika izmedju strana u ratu ne lezi u tome sto su sve strane ubijale (sto jesu), nego u organizaciji, planu i razmjerama...masa njemaca je zaplatila na staljingradu, a saveznici su bombardovali drezden i takodje pobili masu nevinih - da li ih to cini istima kao nacisti? cisto sumnjam
Dozer

#144 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Dozer »

Da...taj rat je, cinjenicno, bio mjesavina svega i svacega. Po meni licno, sve je pocelo velikosrpskim snom o velikoj Srbiji, i tu me niko ne moze ubijediti da to nije tako. Dovoljno je pogledati od pocetka, dakle od '90 i Slovenije, pa preko Hrvatske i na kraju do Bosne, pa da se shvati da je to bila inicijalna kapisla u svim slucajevima.

Medjutim, zanemaricu Sloveniju i Hrvatsku iako je vrlo jasno ko je i tamo poceo sukobe, i samo cu malo o Bosni, cinjenicno naravno.
Kako je Bosna bila zadnja i nizu, ili u redu za otcjepljenje od vec tada ex-Juge, a vec je imala i te kakav uvid u ono sto definitivno slijedi jer je prethodno, cak i u toku, bila ista situacija i u Sloveniji i Hrvatskoj, vladajuce etnicke partije su se pocele pripremati za rat. Ovo vec svi znamo, pa nema potrebe da ponovo zvacemo jedno te isto.
Zna se sta su uradili Srbi, zna se sta Bosnjaci i Hrvati, a i vrlo se dobro zna koju je ulogu u svemu imala Srbija, a kasnije i Hrvatska.
Naravno, cilj je bio da se Bosna rascereci i da se njeni dijelovi pripoje Srbiji i Hrvatskoj, a muslimanima, tj. Bosnjacima, da se eventualno ostavi neki mali, vjerovatno sredisnji dio BiH.
Srbi su maximalno iskoristili bivsu JNA koja ih je naoruzala do zuba i koja im je bila puna logisticka podrska tokom cijelog rata, kako materijalno tako i u ljudstvu. Na njihovu zalost, ono sto je trebalo ici glatko, jer se racunalo upravo na svu tu silu koju su imali na raspolaganju, nije islo tako. I to dalje znamo sta je i kako je islo - ljudi se nadigli, organizovali, malo na hoo-ruk, malo ovako, malo onako, ali Srbi i JNA ne uspjese povuci linije podjele gdje su i kako su naumili.
Ali, taj rat u svom inicijalnom agresorsko-gradjanskom formatu je vrlo brzo prerastao u lopovsko-klerikalni. Nakon godinu dana, pa cak i manje, svim "stranama" je postalo jasno da u tom momentu, dakle period 93-94, niko nema dovoljno snage da vojnicki porazi bilo koga, pri cemu su se Bosnjaci tada nalazili i najnezavidnijem polozaju jer su vodili rat na dva fronta - i protiv Srba i protiv Hrvata. Tada, te 93, dolazi do ogromnog upliva donacija iz islamskih zemalja koje su se mjerile milijardama DEM i koje su trebale posluziti za odbranu Bosnjaka.

Veliki dio tih sredstava je zavrsio po privatnim dzepovima kako Bosnjacke vladajuce ("patriotske") klike, tako i Srpske i Hrvatske. Kako? Jednostavno - vrlo mali dio ratnog materijala (municija itd.) je stizao izvana, odnosno iz trecih zemalja, dok je ogromna vecina stizala iz Srbije (dovoljno se sjetiti proizvodjaca municije koja je 93 stizala i zavidnim kolicinama u Sarajevo - PPU). Nije tesko pogoditi kojim parama je sve ovo placano, zar ne? Postoje mnogi snimci presretnutih razgovora, ali i pisani tragovi koji dokazuju kako se krcmila pomoc Bosnjackom narodu. Danas je to jos jasnije kada se vide "uspjesni" biznismeni koji nastadose u ratu (tipa Fahre Radoncica i AVAZ-a koji nastade u sred rata, 1993) ili netom nakon rata (tipa Bakira Alispahica i AC Quatra i ProCafe-a). Ovakvih slucajeva imamo punu Bosnu, i to na svim stranama.

Ukratko, rat koji je poceo s jednom pricom i opravdanjima koja su se bazirala na "zastiti naroda", sto je tada mozda i bio background, zavrsio (ni)je sa nesto drugacijim ciljevima - zastiti ratom osvojenih interesnih zona vladajucih etnickih kleptokratsko-klerikalnih oligarhija koje su rat i zapocele, a koje vladaju i danas.
Drug Član

#145 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Drug Član »

Hrast wrote:@Drugi Clan:

Veoma mi se svidio tvoj prilog - procitao sam do kraja. Posto nema smisla da naglabam i ponavljam stvari sa kojima se slazem, napomenucu samo da su i Bosnjaci postupali isto kao i Srbi pri diferenciranju civilnih zrtava i palih sehida. Mnogi civili, muskarci, poginuli od granata (a zna se ko je najvise razaro gradove i civilne objekte besomucnim granatiranjem) su navedeni kao pali borci upravo radi tih nekakvih finansijskih nadoknada koje mi nisu u detalju poznate. Ako ces dakle onu cifru od 4000 i kusur srpskih civila povecati onda moras isti tretman upotrijebiti i naprema Bosnjacima tako da kvantitativna, procentualna razlika srpskih i bosnjackih zlocina nad civilima ostaje otprilike ista kao u dokumentu IDCa.

Sto se rata tice. I ja mislim da se radilo o mjesavini svega i svacega, najkasnije od 1993. vise ne mozemo ignorirati komponentu gradjanskog rata - zahvaljujuci Tudjmanu.

Mislim da se sa ljudima kao sto si ti moze graditi zajednicka drzava. Posto ja ne zivim u BiH, tako da nemam gotovo nikakvog uticaja na tamosnje prilike, preostaje mi samo da se nadam da su pojedini Bosnjaci slicnog misljenja kao i ja. Ako ne s takvima kao sto si ti, s kim onda? Retoricno pitanje.
Hvala na podrsci i ovoj informaciji u vezi Bosnjackih civilnih zrtava. Problem koji me brine je da na svim stranama ima malo ljudi (ili su otisli vani ili se njihov glas ne cuje, cak i ja sam privremeno vani) koji su spremni osuditi politiku koja je po mom misljenju najodgovornija za rat, ali i za zlocine. NE LJUDI ILI NARODI. Bice nezgodno ako nas djeca koja ce definitivno biti pametnija od nas budu pitala sta si ti uradio da sprijecih podjelu Bosansko-Hercegovackog drustva (koja je u toku i nije nikome u prilog). S druge strane imam dovoljno godina da znam da gradjane BiH razlikuje samo politicko ubjedjenje, a u principu smo isti (ili vrlo slicni) i nema razloga da, ako su Ameri od svega i svacega sagradili Americku naciju, da i mi ne ucinimo isto...
pustopoljina

#146 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by pustopoljina »

drug clan biblioteke :thumbup:
Dozer

#147 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Dozer »

Me too, me too :thumbup:
jeza u ledja

#148 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by jeza u ledja »

Zar nije najjednostavnije rat u BiH nazvati ratom za nezavisnost?

Zasto komplikujemo? BiH je izglasala nezavisnost od SFRJ, a ova je zajedno sa domacim 'unionistima' pokusala da to sprijeci.

Drug Clan, ne mozes izjednacavati 'Srbe sa nacistima', ali sigurno mozes SDSovce i tadasnje rukovodstvo RS (a vlast u SA ne mozes). Politika koju su vodili je ista. Prvo izbacivanje neSrba iz lokalne vlasti, pa davanje otkaza Bosnjacima i Hrvatima, pa konc. logori i protjerivanje, pa sve do politike namjernog iseljavanja Srba iz Sarajeva da se ne bi miksali sa ostalima.
I drugo, ne zvuci objektivno ako izbacujes neke brojke kao zvanicne, ali onda dodas 'fusnotu' kako jedna od tih brojki nije bas realna u odnosu na druge dvije jer 'xyz'. To je klasican pokazatelj manipulacije cinjenicama da bi istakao jednu stranu argumenta.
Drug Član

#149 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Drug Član »

jeza u ledja wrote:Zar nije najjednostavnije rat u BiH nazvati ratom za nezavisnost?

Zasto komplikujemo? BiH je izglasala nezavisnost od SFRJ, a ova je zajedno sa domacim 'unionistima' pokusala da to sprijeci.

Drug Clan, ne mozes izjednacavati 'Srbe sa nacistima', ali sigurno mozes SDSovce i tadasnje rukovodstvo RS (a vlast u SA ne mozes). Politika koju su vodili je ista. Prvo izbacivanje neSrba iz lokalne vlasti, pa davanje otkaza Bosnjacima i Hrvatima, pa konc. logori i protjerivanje, pa sve do politike namjernog iseljavanja Srba iz Sarajeva da se ne bi miksali sa ostalima.
I drugo, ne zvuci objektivno ako izbacujes neke brojke kao zvanicne, ali onda dodas 'fusnotu' kako jedna od tih brojki nije bas realna u odnosu na druge dvije jer 'xyz'. To je klasican pokazatelj manipulacije cinjenicama da bi istakao jednu stranu argumenta.
Ratom za nezavisnost dva naroda dok se treci protivi, do te mjere da ih pogine preko 25000 interesantno. Cista agresija!? hm nisam siguran
Dozer

#150 Re: Čemu ovakva BiH?

Post by Dozer »

Hm...da...a jos je interesantnije da je taj jedan narod koji se protivio, i kojeg je izginulo 25.000, vrlo uspjesno pobio tri puta vise onih koji su bili za tu nezavisnost...
Locked