Buducnost zatrovana

Skijaš

#26 Re: Buducnost zatrovana

Post by Skijaš »

Infidel666 wrote:...
:-D da je neko prije pedesetak godina rekao da će crnac biti predsjednik Amerike, reakcija bi bila gora od tvoje
jeza u ledja

#27 Re: Buducnost zatrovana

Post by jeza u ledja »

Holms wrote:ko može više znati o zločinu od zločinca?
Znaci ta cura od 19 godina je zlocinac?
lajkujMe

#28 Re: Buducnost zatrovana

Post by lajkujMe »

Infidel666 wrote:
Platformas wrote:Ma kad nemas para svako ti je kriv, tu je sjeme nacionalizma, u neimastini.
Bas se ne slazem. Kad nemas para , prestanes da razmisljas o nacionalizmu, proslosti, historiji, ko je zapoceo a ko ne.
Tad te smaraju trenutacni zivotni problemi, kao pitanje da li ces imati sta da jedes sljedeci dan.
Nas nacionalizmom truju upravo oni kojima je sve potaman u zivotu.
I s ovim se ne slazem, Hitler je dosao na vlast upravo tako sto je optuzio jevreje da su krivi za svo siromastvo i jad u njemackoj u tom vremenu.

Ljudi su mu povjerovali vise upravo tad.
MuaDib

#29 Re: Buducnost zatrovana

Post by MuaDib »

lajkujMe wrote:Srbi, su stvarno nasli nacin "Hitler jugend" bez tih silnih kampova i drugog, oni suptilno stvaraju tu neku svoju sliku, hrvati i bosnjaci nisu mnogo daleko od toga takodjer.

I da odgovorim na post iznad mene, nazalost to nije slucaj, istina je da svi oni koji su bili u Vojsci znaju za to moze se reci da oko 30% srba zna stvarno sta se desilo.

Ali kod njih vlada kolektivno nijecanje, bilo kakvo priznjanje zlocina je nemoguce jednostavno 95% ne zeli cuti istinu i radije ce slusati lazi nego da sami sebi kazu da su klali.

20 do 40% njih bi i dan danas klalo da im se da sansa jer ne smatraju ostale narode kao ljude i ravnopravne nego kao nesto sto je opasno po njih ta mrznja je veoma duboka.
Kad vidim ovo, ne moramo đaba ići do Lukavice. Nacionalističko poimanje par excellence. :zoka:
Platformas

#30 Re: Buducnost zatrovana

Post by Platformas »

rahmanjin wrote:
Platformas wrote:Ma kad nemas para svako ti je kriv, tu je sjeme nacionalizma, u neimastini.
Ma fol je u BiH da bi ljudi i pasli travu ako treba, ali nece protiv "svojih".
Ima i tog, 90 % ljudi koje znam(posto se vodim ko bosnjo) kaze da nebi ozenili srpkinju/hrvaticu. Znaci moze bit najljepsa, najbolja(u dusi :) ), sve joj dzaba :-)
Nisu oni nacionalisti, nego bas iz tog razloga da ce biti osudjeni ili cak odbaceni od svojih su takvi.
Challenger__

#31 Re: Buducnost zatrovana

Post by Challenger__ »

E moj Muadibe plemeniti... Teško nama od nas samih.

Uzdam se u Boga da nas zaštiti od svih naših (i-i-i) "pameti".
raoul duke

#32 Re: Buducnost zatrovana

Post by raoul duke »

Skijaš wrote:
Infidel666 wrote:...
:-D da je neko prije pedesetak godina rekao da će crnac biti predsjednik Amerike, reakcija bi bila gora od tvoje
Divno. Ti si srž inteligencije na ovom forumu. Evo citam tvoje postove, i psihicki rastem.
MuaDib wrote: Kad vidim ovo, ne moramo đaba ići do Lukavice. Nacionalističko poimanje par excellence. :zoka:
Ne trebas zaista. Sarajevo se rasipa nacionalizmom, i tome vise nema lijeka.
vivaldi

#33 Re: Buducnost zatrovana

Post by vivaldi »

Platformas wrote:Ima i tog, 90 % ljudi koje znam(posto se vodim ko bosnjo) kaze da nebi ozenili srpkinju/hrvaticu. Znaci moze bit najljepsa, najbolja(u dusi ), sve joj dzaba
Nisu oni nacionalisti, nego bas iz tog razloga da ce biti osudjeni ili cak odbaceni od svojih su takvi.
Nije to nista neobicno ni u razvijenim zemljama. Od evropskih plemica koji se moraju odreci krune jer su srcem posli za nekog ko nije plave krvi do obicnog puka.
Platformas

#34 Re: Buducnost zatrovana

Post by Platformas »

Infidel666 wrote:
Bas se ne slazem. Kad nemas para , prestanes da razmisljas o nacionalizmu, proslosti, historiji, ko je zapoceo a ko ne.
Tad te smaraju trenutacni zivotni problemi, kao pitanje da li ces imati sta da jedes sljedeci dan.

Ocito nikad nisi pao na dno.
raoul duke

#35 Re: Buducnost zatrovana

Post by raoul duke »

Platformas wrote:
Zivim na istom vec 20 godina. Mozda je moja iznimka ta sto ne pripadam nijednoj stranci pa me oni ne truju dodatno.
Platformas

#36 Re: Buducnost zatrovana

Post by Platformas »

Infidel666 wrote:
Platformas wrote:
Zivim na istom vec 20 godina. Mozda je moja iznimka ta sto ne pripadam nijednoj stranci pa me oni ne truju dodatno.
Kazes da kad nemas para ne razmisljas o nacionalizmu, razmisljas kako da prezivis.

Slazemo se da ovde vlada opca besparica(vecinom), odkud onda istovremeno i toliko nacionalizma, zar nisu ljudi zabavljeni pronalazenjem nacina za prezivljavanjem ?

Neko je vec dobro konstatovao da je problem sto nikad necemo svoje okriviti, i dan danas su nam srbi za sve krivi. Dodik nas pokrade :run:
MuaDib

#37 Re: Buducnost zatrovana

Post by MuaDib »

Challenger__ wrote:E moj Muadibe plemeniti... Teško nama od nas samih.

Uzdam se u Boga da nas zaštiti od svih naših (i-i-i) "pameti".
Ljudi neće da shvate, da jedni druge samo optužuju i neće da saslušaju, i samo guraju jedni drugima inat. Zato i ovolika galama i prepucavanja, da ljudi ne bi počeli razmišljati mirne glave.

Na Palama sam jednom razgovarao s ljudima, i njihovo poimanje bliske prošlosti i sadašnjosti, otkrilo mi je klasično bosanski mentalni sklop inata, bez obzira bio Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Ne znam kako, ali je nadošla tema rata i nedavne prošlosti. I kaže jedan čovjek, da se užasno osjeća kad ode u Sarajevo, jer malo malo čuje došaptavanja četnik, oni su pravili genocid, njegov brat je klao nekog na Palama i ine klevete. I kaže, ja kad čujem to dođe mi da budem četnik sa dna kace. Jer isti ti neće da čuju moju stranu da sam nasilno mobilisan od strane Karadžića u VRS a da me niko nije ništa ni pitao, da mi je od sestre muž u Sarajevu ostao i završio u Viktor bubnju da bi neki SDA-ovac ušao u njegov stan na Breci, da umalo glavu nisam izgubio spašavajući komšiju Mehu od nekakvih SDSovih balavca u aprilu 92, da je i njegov stan na liniji razdvajanja na Dobrinji sravljen sa zemljom i slično. I upravo napadački stav, koga većina Bošnjakla nije ni svjesna, izaziva napadački odgovor.

Opet drugi kaže, prijeratni je stanovnik Pala, ovi lažovi su nas zavadili i Karadžič, i Milošević, i Alija, kud ih Tito nije sve pobio. U maju 92, zove me kćerka koja se udala predrat u Srbiju. Sva histerična jeste li na sigurnom, evo RTS javlja Pale muslimani napadaju, kažu sve će sravniti sa zemljom. Kaže čovjek ne mogu je uvjeriti u suprotno, a vidim srpski tenkovi idu prema Sarajevu, ali đe ću joj to reči, kad telefone prisluškuju. Tek sam joj poslije rata to rekao.
Pitam ja kakav je njihov stav o Srebrenici, rezime obostanog govora je bio, ma Srbi su tamo napravili veliko sran je, mnogi su se po Palama hvalili kako su lovili muslimane ko zečeve, a sad svi šute. Ali kao čuli su da je i puno Srba pobijeno oko Srebrenice.

Ovi odgovori puno kažu. A omladina koja danas ima 15-20 godina je rasla u vremenu kada su samo mogli čuti mržnju, u kući, na ulici, u školi i nije ni čudo što razmišljaju kao razmišljaju. Ovi malo stariji se sjećaju još i rata, ali im nisu čuda imena druge nacije, kao ovim mlađim. Ali mnogi od njih kažu da mrze četnike, a ne Srbe. Žalosno ja da ko mene ispred zgrade U Sarajevu muslimanska djeca mamlo malo polemišu sa djecom komšije koji jekatolik čija je vjera bolja, a djeca su 3-4 razred osnovne škole. Da ne šiljim više, mi se moramo više slušati, kad pričamo o prošlosti. Jer niti su svi Srbi genocidni, niti su svi Bošnjaci nevinašca, niti su svi Hrvatoi prevrtljci.
nekavalaitrebatako

#38 Re: Buducnost zatrovana

Post by nekavalaitrebatako »

Platformas wrote:
Infidel666 wrote:

U neimaštini je sjeme svih zala. Ko čini većinu nogometnih huligana? Ko čini većinu skinhedsa? Ko čini većinu maloljetnih delikvenata, pljačkaša, narkomana, pa i serijskih ubica?

Sirotinja. Zakinutost rađa bijes, bijes koji kuha iznutra jer nema prave adrese na koju bi se mogao uputiti. Pošto je riječ o kolektivnim problemima, bio bi potreban kolektivni pokret da se taj bijes usmjeri prema onome ko ga i zaslužuje. Zakinuti pojedinac pak nema tu mogućnost, on svoju mržnju okreće prema onome koga gleda svaki dan, a različit je od njega. Takva mržnja raste kao lišaj na spoju čežnje i frustracije.

Obračun sa bijedom ujedno je i obračun sa mržnjom.
pojedinac

#39 Re: Buducnost zatrovana

Post by pojedinac »

nekavalaitrebatako wrote:U neimaštini je sjeme svih zala. Ko čini većinu nogometnih huligana? Ko čini većinu skinhedsa? Ko čini većinu maloljetnih delikvenata, pljačkaša, narkomana, pa i serijskih ubica?

Sirotinja. Zakinutost rađa bijes, bijes koji kuha iznutra jer nema prave adrese na koju bi se mogao uputiti. Pošto je riječ o kolektivnim problemima, bio bi potreban kolektivni pokret da se taj bijes usmjeri prema onome ko ga i zaslužuje. Zakinuti pojedinac pak nema tu mogućnost, on svoju mržnju okreće prema onome koga gleda svaki dan, a različit je od njega. Takva mržnja raste kao lišaj na spoju čežnje i frustracije.

@neka vala i treba tako, nek` si ti nama rekla!
Last edited by Anonymous on 11/08/2012 17:04, edited 1 time in total.
Reason: .
nekavalaitrebatako

#40 Re: Buducnost zatrovana

pojedinac wrote:
nekavalaitrebatako wrote:U neimaštini je sjeme svih zala. Ko čini većinu nogometnih huligana? Ko čini većinu skinhedsa? Ko čini većinu maloljetnih delikvenata, pljačkaša, narkomana, pa i serijskih ubica?

@neka vala i treba tako, nek` si ti nama rekla!
Problem neki?
mostar036

#41 Re: Buducnost zatrovana

Post by mostar036 »

To je ono što ka govorim,niko neće protiv svojih.
Činjenica je da većina bošnjaka misli da je glavni problem u BiH postojanje entiteta (pogotovo RS-a) i da ih treba ukinuti i vratiti ustav iz 1992.,a većina srba misli da su silom ostavljeni da žive u BiH i da BiH nema budućnosti,hrvati misle da su oni najviše ugroženi u BiH i žele treći entitet (za početak).
nekavalaitrebatako

#42 Re: Buducnost zatrovana

mostar036 wrote:To je ono što ka govorim,niko neće protiv svojih.
Činjenica je da većina bošnjaka misli da je glavni problem u BiH postojanje entiteta (pogotovo RS-a) i da ih treba ukinuti i vratiti ustav iz 1992.,a većina srba misli da su silom ostavljeni da žive u BiH i da BiH nema budućnosti,hrvati misle da su oni najviše ugroženi u BiH i žele treći entitet (za početak).
A zar bi valjalo da neko "hoće protiv svojih"? Nije li formula uspjeha zapravo u situaciji u kojoj niko i ne mora protiv svojih da bi ova zemlja opstala i prosperirala? Ko nam je i kada podvalio tu priču da je razrješenje ove situacije u zadovoljenju interesa bilo koje od strana pojedinačno, umjesto minimuma interesa svake od njih na zdravim osnovama?
Mrki_ma

#43 Re: Buducnost zatrovana

Post by Mrki_ma »

Za otvaraca teme, vidim da si i ti mlad, po nacinu pisanja i razmisljanja al iskreno da ti kazem ni tvoji komentari nisu liseni nacionalizma uopste...Eh sad sto ti uopste i ne kontas, to je drugo...il ne znas sta je nacionalizam (ili sovinizam).
p206

#44 Re: Buducnost zatrovana

Post by p206 »

Čekaj, jesam li ja to dobro shvatio? Djevojci iz Lukavice je 19. godina i misli o Sarajlijama sve najgore?
Koje je to godište, 1991-1992? Znači ne sjeća se rata.

Pogledaj mene sada... ja sam 5 godina stariji, sjećam se svega iz rata vrlo dobro, išao sam u prvi i drugi razred po nekim kućama u ratu... imao 18 kg kad sam krenuo u prvi razred, ljudi mi sad ne vjeruju kad im to pričam... i sa tih 18 kg sam morao na nosim 10 litara vode sa punkta udaljenog 2 kilometra od kuće. Na tom punktu sam svojim očima vidio kako snajperom ubijaju ženu od 30 godina. Poslije toga dugo imao traume, i nisu me htjeli više slati po vodu...poslije toga u podrumu sam proveo čitavo ljeto od maja do septembra, da sunca nisam vidio zbog neprestanog granatiranja, kad su došle kiše, lio sam suze kao nikad u životu zbog toga što se nisam igrao na suncu.

I opet nakon svega ne krivim obične ljude kao ona... nikad mi moji roditelji nisu ružnu riječ rekli o "onima tamo" nit su me učili da mrzim. Treba biti čovjek, a ona i njeni koji su je to učili to očito nisu.
Last edited by p206 on 12/08/2012 13:02, edited 1 time in total.
graue_maus

#45 Re: Buducnost zatrovana

Post by graue_maus »

nije ni cudo za bosnu , zivim u dijaspori pa se djeca djele, jer je neko musliman srbin ili hrvat a roditelji potjecu iz okruga od 50 km u bosni ...najcrnje mi je kad mi djete od 14-15 godina pojasnjava kako je bilo u titino doba ...dikatura starci pobjegli van jer nisu mogli ici u bogomolju ..kucni odgoj zakazao totalno ... '92 sam rekla u jednoj diskusiji - bosna ce biti evropska palestina ...
PapeSusic

#46 Re: Buducnost zatrovana

Post by PapeSusic »

Sve zavisi gdje si. Ja sam tekmu Francuska-BiH gledo u jednim kaficu u Doboju, 90% Srba i vecina je navijala za svoju drzavu BiH. Cuo sam da tako nije u BL i okolini.
denideni

#47 Re: Buducnost zatrovana

Post by denideni »

PapeSusic wrote:Sve zavisi gdje si. Ja sam tekmu Francuska-BiH gledo u jednim kaficu u Doboju, 90% Srba i vecina je navijala za svoju drzavu BiH. Cuo sam da tako nije u BL i okolini.
Bogami i u Banjaluci. su prebacili na poluvremenu na BiH -Francuska :D .
Ja sam cuo da u Doboju rukometasi Sloge su osvojili prvenstvo BiH u rukometu,pola tima Srbi pola Bosnjaci kao i uprava kluba.Kazu 20 000 Bosnjaka se vratilo u Doboj :?:
Nije sve tako crno kako nam patriote iz dijaspore hoce da prikazu :D
Last edited by denideni on 12/08/2012 13:23, edited 1 time in total.
Mrki_ma

#48 Re: Buducnost zatrovana

Post by Mrki_ma »

p206 wrote:Čekaj, jesam li ja to dobro shvatio? Djevojci iz Lukavice je 19. godina i misli o Sarajlijama sve najgore?
Koje je to godište, 1991-1992? Znači ne sjeća se rata.

Pogledaj mene sada... ja sam 5 godina stariji, sjećam se svega iz rata vrlo dobro, išao sam u prvi i drugi razred po nekim kućama u ratu... imao 18 kg kad sam krenuo u prvi razred, ljudi mi sad ne vjeruju kad im to pričam... i sa tih 18 kg sam morao na nosim 10 litara vode sa punkta udaljenog 2 kilometra od kuće. Na tom punktu sam svojim očima vidio kako snajperom ubijaju ženu od 30 godina. Poslije toga dugo imao traume, i nisu me htjeli više slati po vodu...poslije toga u podrumu sam proveo čitavo ljeto od maja do septembra, da sunca nisam vidio zbog neprestanog granatiranja, kad su došle kiše, lio sam suze kao nikad u životu zbog toga što se nisam igrao na suncu.

I opet nakon svega ne krivim obične ljude kao ona... nikad mi moji roditelji nisu ružnu riječ rekli o "onima tamo" nit su me učili da mrzim. Treba biti čovjek, a ona i njeni koji su je to učili to očito nisu.
:thumbup:
Slicno iskustvo i isto razmisljanje.

Stvar je sto danas imas generaciju omladidnaca koji nisu ni vidjeli nista 90ih, dosta ih je iz dijaspore, ima ih tu na forumu, da ne prozivam, uglavnom zatrovani su do korijena i sustina zivota im je mrznja o konstanta borba s onima tamo.
Meni je zao te djece...
iz zadnje klupe

#49 Re: Buducnost zatrovana

Post by iz zadnje klupe »

Haj'd sad budimo iskreni prema sebi i recimo da kada pricamo sa nekim s druge strane zvucimo ko da repriziramo stare TV vijesti u originalu, međutim u krugu bliskih ljudi neke stvari dovodimo u pitanje...

Tako je isto s njima, budi siguran da oni vrlo dobro znaju ko je poceo rat, sta se desilo u Srebrenici itd, bar ono intimno u sebi, mada nikad ni pod kojim okonostima ne bi to naglas rekli ni pred svojima...

Ja sam postao vrlo blizak sa jednim Srbinom iz Sanskom Mosta do te mjere da sam imao osjecaj da je sa mnom pricao ko sa nekim svojim bliskim, pa mi je jadio kako ne moze povratiti poslovni objekat napravljen u ratu u Sanskom Mostu, na moje pitanje otkud im ideja da prave posl.objekte u ratu rece, pa Bihać, sve je to trebalo pasti pitanje trena, pa će se sva ta srpska vojska trebala vratiti što sa plijenom i parama pa će biti obrta, i to mi reče onako iskreno i bez ustezanja, iz nekog razloga me je smatrao ono skoro pa svojim.

Slican razgovor sam nacuo izmedju dva lokalna Hrvata koji zive ovde na vecinski bosnjackom terenu, budi siguran da oni ne misle ni 1% drugacije nego oni u KIseljaku, to treba prihvatiti kao takvo

Rješenje je u tome, ako je to rješenje, da prihvatis da se oko nekih stvari nikada necemo sloziti, budi bolji, pametniji pa ne dozvoli da njegova neistinita verzija postane oficielna, i ne gubi dzabe vrijeme pokusavajuci ispraviti krivu drinu vec se shvataj knjige i napreduj i budi kvalitetniji od njega, to je jedina garancija da se srebrenica nece ponoviti...
Mrki_ma

#50 Re: Buducnost zatrovana

Post by Mrki_ma »

Haj'd sad budimo iskreni prema sebi i recimo da kada pricamo sa nekim s druge strane zvucimo ko da repriziramo stare TV vijesti u originalu, međutim u krugu bliskih ljudi neke stvari dovodimo u pitanje...

Tako je isto s njima, budi siguran da oni vrlo dobro znaju ko je poceo rat, sta se desilo u Srebrenici itd, bar ono intimno u sebi, mada nikad ni pod kojim okonostima ne bi to naglas rekli ni pred svojima...

Ja sam postao vrlo blizak sa jednim Srbinom iz Sanskom Mosta do te mjere da sam imao osjecaj da je sa mnom pricao ko sa nekim svojim bliskim, pa mi je jadio kako ne moze povratiti poslovni objekat napravljen u ratu u Sanskom Mostu, na moje pitanje otkud im ideja da prave posl.objekte u ratu rece, pa Bihać, sve je to trebalo pasti pitanje trena, pa će se sva ta srpska vojska trebala vratiti što sa plijenom i parama pa će biti obrta, i to mi reče onako iskreno i bez ustezanja, iz nekog razloga me je smatrao ono skoro pa svojim.

Slican razgovor sam nacuo izmedju dva lokalna Hrvata koji zive ovde na vecinski bosnjackom terenu, budi siguran da oni ne misle ni 1% drugacije nego oni u KIseljaku, to treba prihvatiti kao takvo

Rješenje je u tome, ako je to rješenje, da prihvatis da se oko nekih stvari nikada necemo sloziti, budi bolji, pametniji pa ne dozvoli da njegova neistinita verzija postane oficielna, i ne gubi dzabe vrijeme pokusavajuci ispraviti krivu drinu vec se shvataj knjige i napreduj i budi kvalitetniji od njega, to je jedina garancija da se srebrenica nece ponoviti...
NE slazem se s tobom, iskren sam prema sebi i kad kazes mi i oni, za mene smo 'mi' ljudi ko sto sam ja, neoptereceni mrznjom i predrasudama, ljudi koji druge ljude gledaju po njihovoj ljudskosti a to moze biti srbin, kenijac, aboridzanin il bilo ko, dok su mi 'oni' ljudi koji su zatrovani mrznjom, nacionalizmom, sovinizmom i ostalim negativnim osobinama bez obzira bio to bonsnjak, srbin, bosanac, hercegovac ili kinez.
Najjednostavnija i najfunkcionalnija podjela ljudi.
Inace mi je smijesno kad ljudi to sto su se upoznali s nekim ko nije 'njhov' vide ko da su slona il nesto tako pripitomili il vanzemaljca upoznali.
Ja imam prijatelja raznih imena i ne djelim ih po nicemu drugom osim po njihovim osobinama koje opet nemaju veze s njihovim imenom, Sasvim normalno i objektivno mozemo ragovarati o svemu pa i o ratu, bez nas i njih.
Znam da je ovo nasim ljudima tesko svariti ali eto ima nas i takvih. :-D
Post Reply