Budućnost Bosne?

Post Reply
ovan_

#1 Budućnost Bosne?

Post by ovan_ »

Zadnjih nekoliko mjeseci se digla velika prasina oko tzv. reforme policija u Bosni. Na drugu strani kad god cujem rijec reforma i kad god je rijec o reformama bude gore i gore. Tako je bar zadnjih 25 godina. Nek me neko razuvjeri...
Elem, da se vratim na temu.
Trenutno stanje na terenu je danas ovako: F BiH drzi nesto preko 51% teritorije Bosne i Hercegovine, ostatak otpada na RS. U RS trenutno zivi vrlo malo Bosnjaka, a i oni sto zive tu imaju zelju da se presele, ako nista drugo zbog ekonomske racunice jer za stan u Banja Luci ili Doboju mozes kupiti skoro dva ista takva u Sarajevu ili Zenici. O drugim mjestima da ne pricam. I tako se Bosnjacima u RS savjetuje, da se drze visokih cijena a Srbi neka kao placaju. Rezultat je da Bosnjaci u RS prodase sve (zbog para) a Srbi u F se zbog male vrijednosti rijedje odlucuju na prodaju svoje imovine u F (a razrusena imovina im se istovremeno obnavlja zahvaljujuci donacijama) ali istovremeno putem kredita i/ili ko zna cega kupuju imovinu po RS. Dalje...

Bosnjacka naselja u RS su uglavnom zbijenog tipa i okruzena srpskim ili hrvatskim naseljima razbijenog tipa. Srbi i Hrvati ukidanjem kantona a zahvaljujuci zemljistu u svom posjedu ce najdirektnije kontrolisati oko 80% teritorija BiH (kao usred 1994. godine).

Ukidanje sadasnje organizacije Bosne i Hercegovine donosi centralizaciju vlasti sto u prevodu znaci imate Sarajevo i imate lokalnu upravu, to jest općine. Sta mislite koliko će općina Bošnjaci moći kontrolisati u sadasnjim teritorijama koje su pod srpskom ili hrvatskom kontrolom a da ne budu okruzena njihovim teritorijama. I koliko Srbi i Hrvati u principu zarezuju Sarajevo? A na koliko će se tek općina u sadasnjoj Federaciji politički proširiti Srbi i Hrvati?

Drugo rijesenje je nekakvo regionalno gdje bi regionalni centri bili gradovi kao pod bosnjackom dominacijom. Npr. relacija Tuzla-Bijeljina, ali lokalni Srbi će opet uvijek biti više vezani za Bijeljinu nego za Tuzlu što opet dovodi razvodnjavanja i podjela jer se sve spušta na granice općina a u ekstremnim slučajevima i sela, bez nekog velikog uticaja viših instanci vlasti.

A prethodno oformljene cijene nekretnina sigurno neće probuditi želju u običnim bošnjacima da se nasele u Bijeljinu ili Banja Luku, dok će se Srbi možda poželjeti vratiti u Ključ, Drvar itd. Kao i Hrvati u Derventu jer realno Hrvate u RS sada niko i ne dira niti obraća paznju na njih sto nije slucaj sa Bosnjacima. Postoje primjeri iz Banja Luke gdje su Srbi provocirali nasu omladinu iz dijaspore koja se tu zatekla za godisnje odmore, a na Hrvate niko i ne gleda i oni to znaju.

Hocu reci da su ove nove tzv. reforme mi smrde na zelju zapada da Bosnu u stvarnosti kontrolisu i vladaju Srbi i Hrvati, u prevodu Zagreb i Beograd, iako naoko djeluje da sve ove reforme idu u korist i po volji Bosnjaka.

Npr. danas kazu treba omoguciti prelazak granica entiteta policijama a zbog suzbijanja kriminala, sutra ce reci cujte kriminal postoji od Jasenica pa do Djevdjelije pa bi ga trebalo suzbijati a Beograd i Zagreb su kao jako ugrozeni iz Bosne pa bi im tebalo omoguciti istrage po Bosni.

O vojsci koja je isprojektovana tako da moze da sluzi samo za čišćenje par ispravnih pusaka zaostalih poslije rata i to cak jedva, da ne pricam.
Ja__

Post by Ja__ »

Ma Bosna nema buducnosti...unisteni smo kao Chernobil!
Bosanac_21

#3 Re: Budućnost Bosne?

Post by Bosanac_21 »

ovan_ wrote: U RS trenutno zivi vrlo malo Bosnjaka, a i oni sto zive tu imaju zelju da se presele, .
Koliko znam da se sve vise iz dana u dan Bosnjaka vraca u rs. Obnavljaju poruseno i vracaju se prijeratnom nacinu zivota. Takodjer, dosta nasih po rs gradovima ima koji nebih zamjenili svoj zivot na svom imanju s nicim na svijetu. Vecina Bosnjaka koji su i rs su oni koji su cijeli rat dole ostali i oni koji su bili protjerani, pa se kanacno opet vratili. Zbog tog mislim da je veoma malen broj tih koji zive u rs a da bi zeljeli svoje napustiti za nesto drugo.
ovan_

Post by ovan_ »

Hm, sto se tice povratka to je uglavnom povratak u mjesta poput Kozarca i tako nekih mjesta koja su skoro kao geto.

Naravno, svako ziv voli svoje ali zivot je nesto drugo pa nas tjera trbuhom za kruhom preko sedam mora i sedam gora... A o zivotu nekad mnogo vise mozes saznati iz malih oglasa pisanih od obicnog naroda nego iz knjiga pisanih od ruke nekih zvucnih imena.

I da nije tako, niko ziv prije, za vrijeme i poslije rata ne bi otisao vani.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Buducnost Bosne i Hercegovine je u totalnom nestanku nacionalnih partija, u izvodjenju pred zakon svih onih koji su je poharali, u zabrani bavljenja politikom svih onih koji su ucestvovali u njoj od 91 godine, u okretanju prema ekonomiji, skolstvu, zdravstvu pa i sportu. Ali prije svega toga u donosenju zdravih i pravednih zakona koji ce se 100% primjenjivati i na obicnog gradjanina i na predsjednika drzave. U ukljucivanju sto vise zena u politiku i mladih i obrazovanih ljudi.
Ja__

Post by Ja__ »

hrasno38 wrote:Buducnost Bosne i Hercegovine je u totalnom nestanku nacionalnih partija, u izvodjenju pred zakon svih onih koji su je poharali, u zabrani bavljenja politikom svih onih koji su ucestvovali u njoj od 91 godine, u okretanju prema ekonomiji, skolstvu, zdravstvu pa i sportu. Ali prije svega toga u donosenju zdravih i pravednih zakona koji ce se 100% primjenjivati i na obicnog gradjanina i na predsjednika drzave. U ukljucivanju sto vise zena u politiku i mladih i obrazovanih ljudi.
Pa znas li ti koliki je red obrazovanih mladih ljudi pred biroima sirom BiH?I sta mislis koliko ce trebati godina da se taj red smanji?Ona teza da na mladima svijet ostaje meni nece trebati u 50-toj !
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Ja__ wrote:
hrasno38 wrote:Buducnost Bosne i Hercegovine je u totalnom nestanku nacionalnih partija, u izvodjenju pred zakon svih onih koji su je poharali, u zabrani bavljenja politikom svih onih koji su ucestvovali u njoj od 91 godine, u okretanju prema ekonomiji, skolstvu, zdravstvu pa i sportu. Ali prije svega toga u donosenju zdravih i pravednih zakona koji ce se 100% primjenjivati i na obicnog gradjanina i na predsjednika drzave. U ukljucivanju sto vise zena u politiku i mladih i obrazovanih ljudi.
Pa znas li ti koliki je red obrazovanih mladih ljudi pred biroima sirom BiH?I sta mislis koliko ce trebati godina da se taj red smanji?Ona teza da na mladima svijet ostaje meni nece trebati u 50-toj !
I te kako bi se smanjio kad bi tim ljudima dali da vode drzavu, preduzeca itd itd
Ja__

Post by Ja__ »

Pa sad...ne bih se u potpunosti slozila sa tim,ali znam kada bi meni dali da vodim drzavu i preduzeca sta bih ucinila,a za ostale ne znam.U tim redovima pred biroima ima svega ,cast izuzecima.
ovan_

Post by ovan_ »

Ko da vodi preduzeca? Ma ono preduzeca sto valja ce voditi mladi austrijanci, kakvi mladi bosanci, sta je vama?
Ja__

Post by Ja__ »

ovan_ wrote:Ko da vodi preduzeca? Ma ono preduzeca sto valja ce voditi mladi austrijanci, kakvi mladi bosanci, sta je vama?
Sto je mladi austrijanac bolji i pametniji od mene mlade bosanke?
hary

Post by hary »

Ja__ wrote:
ovan_ wrote:Ko da vodi preduzeca? Ma ono preduzeca sto valja ce voditi mladi austrijanci, kakvi mladi bosanci, sta je vama?
Zna njemački? :-D
sve ce doci na svoje

Post by sve ce doci na svoje »

Buducnost BIH nije takvo crna kako mnogi zele da prikazu. Biti pesimista u sadasnjem trenutku nije velika pamet ,i nije otkrivena topla voda ako se kaze da je ekonomsko i politicko stanje u BIH lose.
Da je lose je tacno ali nemojmo zaboraviti da se jos uvijek vodi rat protiv BIH,ne granatama i tenkovima,vec politicki.

BIH ima po mom misljenju dva nacina da se izvuce iz ove situacije.

1. Okupljanjem svih patriota koji osjecaju BIH kao svoju drzavu i izlazak na ulice i trazenje smjene vladajucih stranaka i zahtjevom za promjenom ili ponistenju politickog monstruma Dejtona.

2. Drugi i vjerovatno moguci scenario bice da ce medunarodna zajednica,zbog svoje prvenstveno evropske sigurnosti,posegnuti za stavljanjem BIH pod potpuni protektorat. Krizna grupa ce potpuno ukinuti ili u vecem dijelu izmijeniti dejton i vratiti stvari na pocetak.
ovan_

Post by ovan_ »

Postavimo stvarni na pocetak, neka nam pocetak bude vrijeme Babe i price oko Agrokomerca, mjenica itd. Dakle tamo neka '87-'88.

Bez granica, bez icega, samo potpuna kontrola i pogodi koga ce kontrolisati?
O tome ti ja pricam.

Sigurno ne Srbe ili Srbiju jer su tamo najveca zapadna i jevrejska ulaganja. Tamo kupuju tvornice za pravi novac a ne kao ovde ili HR gdje su preuzeli sve za dzabanu. Uzmite samo za primjer o Coca colu, sta ima u Bosni a sta radi u Srbiji iako je to sve mogla i u BiH.
mr__bosnjak

#15 Re: Budućnost Bosne?

Post by mr__bosnjak »

ovan_ wrote:Zadnjih nekoliko mjeseci se digla velika prasina oko tzv. reforme policija u Bosni. Na drugu strani kad god cujem rijec reforma i kad god je rijec o reformama bude gore i gore. Tako je bar zadnjih 25 godina. Nek me neko razuvjeri...
Elem, da se vratim na temu.
Trenutno stanje na terenu je danas ovako: F BiH drzi nesto preko 51% teritorije Bosne i Hercegovine, ostatak otpada na RS. U RS trenutno zivi vrlo malo Bosnjaka, a i oni sto zive tu imaju zelju da se presele, ako nista drugo zbog ekonomske racunice jer za stan u Banja Luci ili Doboju mozes kupiti skoro dva ista takva u Sarajevu ili Zenici. O drugim mjestima da ne pricam. I tako se Bosnjacima u RS savjetuje, da se drze visokih cijena a Srbi neka kao placaju. Rezultat je da Bosnjaci u RS prodase sve (zbog para) a Srbi u F se zbog male vrijednosti rijedje odlucuju na prodaju svoje imovine u F (a razrusena imovina im se istovremeno obnavlja zahvaljujuci donacijama) ali istovremeno putem kredita i/ili ko zna cega kupuju imovinu po RS. Dalje...

Bosnjacka naselja u RS su uglavnom zbijenog tipa i okruzena srpskim ili hrvatskim naseljima razbijenog tipa. Srbi i Hrvati ukidanjem kantona a zahvaljujuci zemljistu u svom posjedu ce najdirektnije kontrolisati oko 80% teritorija BiH (kao usred 1994. godine).

Ukidanje sadasnje organizacije Bosne i Hercegovine donosi centralizaciju vlasti sto u prevodu znaci imate Sarajevo i imate lokalnu upravu, to jest općine. Sta mislite koliko će općina Bošnjaci moći kontrolisati u sadasnjim teritorijama koje su pod srpskom ili hrvatskom kontrolom a da ne budu okruzena njihovim teritorijama. I koliko Srbi i Hrvati u principu zarezuju Sarajevo? A na koliko će se tek općina u sadasnjoj Federaciji politički proširiti Srbi i Hrvati?

Drugo rijesenje je nekakvo regionalno gdje bi regionalni centri bili gradovi kao pod bosnjackom dominacijom. Npr. relacija Tuzla-Bijeljina, ali lokalni Srbi će opet uvijek biti više vezani za Bijeljinu nego za Tuzlu što opet dovodi razvodnjavanja i podjela jer se sve spušta na granice općina a u ekstremnim slučajevima i sela, bez nekog velikog uticaja viših instanci vlasti.

A prethodno oformljene cijene nekretnina sigurno neće probuditi želju u običnim bošnjacima da se nasele u Bijeljinu ili Banja Luku, dok će se Srbi možda poželjeti vratiti u Ključ, Drvar itd. Kao i Hrvati u Derventu jer realno Hrvate u RS sada niko i ne dira niti obraća paznju na njih sto nije slucaj sa Bosnjacima. Postoje primjeri iz Banja Luke gdje su Srbi provocirali nasu omladinu iz dijaspore koja se tu zatekla za godisnje odmore, a na Hrvate niko i ne gleda i oni to znaju.

Hocu reci da su ove nove tzv. reforme mi smrde na zelju zapada da Bosnu u stvarnosti kontrolisu i vladaju Srbi i Hrvati, u prevodu Zagreb i Beograd, iako naoko djeluje da sve ove reforme idu u korist i po volji Bosnjaka.

Npr. danas kazu treba omoguciti prelazak granica entiteta policijama a zbog suzbijanja kriminala, sutra ce reci cujte kriminal postoji od Jasenica pa do Djevdjelije pa bi ga trebalo suzbijati a Beograd i Zagreb su kao jako ugrozeni iz Bosne pa bi im tebalo omoguciti istrage po Bosni.

O vojsci koja je isprojektovana tako da moze da sluzi samo za čišćenje par ispravnih pusaka zaostalih poslije rata i to cak jedva, da ne pricam.
Nastavljaju sa agresijom na drugi nacin.
nebi

Post by nebi »

Ja__ wrote:
Vozi BMW i ima dobermana?
Post Reply