uh, evo oči mi iscuriše čitajući ovu ćirilicu.... valja je malo češće čitat, zakržljao sam...
Buducnost BiH???
-
Praying Mantis
uh, evo oči mi iscuriše čitajući ovu ćirilicu.... valja je malo češće čitat, zakržljao sam...
-
zavrzlama
Tomljanović: Nelogična odluka
Tomislav Tomljanović, šef Kluba Hrvata, kaže da je iznenađen odlukom.
"Nelogično je da je donesena takva odluka", kazao je on.
Ne treba biti puno mudar i skontati sta proizilazi iz ove izjave...
Po meni je sledeca stvar u pitanju....
Dodik i ekipa oko njega su svim silama pokusavali da instaliraju treci entitet ali od polovice teritorije federacije BIH i tako zacementiraju svoj entitet kojeg smatraju srpskim vlasnistvom....medjutim vjerovatno je posle Biskupske konferencije Katolickih sluzbenika poslan signal da oni jesu za treci entitet ali teritorija tog entiteta bi ukljucivala i poveci dio sadasnje administrativne teritorije rs-a(Posavina i potez od Brckog do B.Broda).....kad je Dodo vidio da je u pitanju teritorijalno reorganizovanje BIH u koje ce biti ukljucen i njegov entitet...promijenila se ploca i daj spasavaj sto se spasiti moze i zato i ova odluka Ustavnog suda rs-a da himna nije u skladu sa interesima sva tri konstutivna naroda...jer jedini nacin da entitet rs opstane u ovom teritorijalnom obliku je ukidanje nacionalnog identiteta tom entitetu...sto je ovaj put ukidanje jednonacionalne himne....Gospodin Tomljenovic se izgleda boji denacionalizacije rs-a jer tim cinom se ubija sansa za treci entitet u BIH....sve mi se cini da Silajdzic,Dodik i nekolicina visokih politicara u BIH znaju sta ce i kako ce izgledati reforma policije i Ustava i ova odluka o ponistenju himne u rs-u je samo dio tog procesa....Ameri su izgleda lupili po usima i dali smjernice sta mora i kako ce biti u buducnosti u BIH...
- seljak_cojek
Budućnost BiH

-
kucuk
Vecernji list /izvod/
VL: Zašto mislite da bi sada netko prihvatio nešto protiv čega je odlučno odstupio? Promatrano s ove distance, što su, po vama, razlozi nepostizanja dogovora?
TIHIĆ: Razlozi mogu biti raznovrsni. Kod nekih stranaka, jednostavno, ne postoji volja. Kod nekih opet, koje su potpisale sporazum, ta se politička volja promijenila, pa ga sada odjednom ne žele potpisati. One stranke koje su ga odbile smatraju da bi prihvaćanjem makar i dijela toga sporazuma negirale sebe i svoje stavove, što nije točno. Bojim se da vrlo malo ljudi i stranaka vodi računa o interesima države i naroda. Moje je mišljenje da je interes države i svih njezinih građana da se usvoje amandmani, barem ova tri o kojima sam govorio
Nezavisne novine /izvod/
NN: Drugo ključno pitanje je reforma Ustava. Može li se ponovo aktuelizovati aprilski paket?
LAJČAK: Aprilski paket je postao neki politički pojam koji za neke znači da, a za neke znači ne. Ja bih želio da odgovorim na to pitanje - kako? Aprilski paket je sigurno bio dobar pokušaj koji nažalost nije prošao. Nažalost, jer mislim da bi od tog vremena donosio puno dobrih odgovora na konkretna pitanja. Danas, prošlo je već 18 mjeseci, živimo u drugoj političkoj dinamici. Hajdemo da iskoristimo sve što možemo i da donosimo odgovore na pitanja koja su danas aktuelna.
Milorad Dodik: Političari iz Sarajeva najviše doprinose rasturanju BiH
BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da nadležnost nad putnom infrastrukturom pripada isključivo entitetima i da je stav Vlade RS da će tako i ostati.
"BiH nema bilo kakvu nadležnost nad putnom infrastrukturom magistralnog karaktera u RS i ko to pokuša da promijeni, vidjeće da neće uspjeti", rekao je Dodik reagujući na podršku člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića inicijativi za donošenje zakona o javnim putevima BiH.
Sta sad ? Ja ovdje bas nista ne razumijem. Mijoviceve prognoze u ”Oslobodjenu” su ipak najblize realnosti. Cuj,” drzava nema bilo kakve nadleznosti na putevima koji su na njenoj teritoriji”.Ne znam bi li drzava imala nadleznosti nad putovima da su Amandmani usvojeni.Ako neko zna neka kaze.
VL: Zašto mislite da bi sada netko prihvatio nešto protiv čega je odlučno odstupio? Promatrano s ove distance, što su, po vama, razlozi nepostizanja dogovora?
TIHIĆ: Razlozi mogu biti raznovrsni. Kod nekih stranaka, jednostavno, ne postoji volja. Kod nekih opet, koje su potpisale sporazum, ta se politička volja promijenila, pa ga sada odjednom ne žele potpisati. One stranke koje su ga odbile smatraju da bi prihvaćanjem makar i dijela toga sporazuma negirale sebe i svoje stavove, što nije točno. Bojim se da vrlo malo ljudi i stranaka vodi računa o interesima države i naroda. Moje je mišljenje da je interes države i svih njezinih građana da se usvoje amandmani, barem ova tri o kojima sam govorio
Nezavisne novine /izvod/
NN: Drugo ključno pitanje je reforma Ustava. Može li se ponovo aktuelizovati aprilski paket?
LAJČAK: Aprilski paket je postao neki politički pojam koji za neke znači da, a za neke znači ne. Ja bih želio da odgovorim na to pitanje - kako? Aprilski paket je sigurno bio dobar pokušaj koji nažalost nije prošao. Nažalost, jer mislim da bi od tog vremena donosio puno dobrih odgovora na konkretna pitanja. Danas, prošlo je već 18 mjeseci, živimo u drugoj političkoj dinamici. Hajdemo da iskoristimo sve što možemo i da donosimo odgovore na pitanja koja su danas aktuelna.
Milorad Dodik: Političari iz Sarajeva najviše doprinose rasturanju BiH
BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da nadležnost nad putnom infrastrukturom pripada isključivo entitetima i da je stav Vlade RS da će tako i ostati.
"BiH nema bilo kakvu nadležnost nad putnom infrastrukturom magistralnog karaktera u RS i ko to pokuša da promijeni, vidjeće da neće uspjeti", rekao je Dodik reagujući na podršku člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića inicijativi za donošenje zakona o javnim putevima BiH.
Sta sad ? Ja ovdje bas nista ne razumijem. Mijoviceve prognoze u ”Oslobodjenu” su ipak najblize realnosti. Cuj,” drzava nema bilo kakve nadleznosti na putevima koji su na njenoj teritoriji”.Ne znam bi li drzava imala nadleznosti nad putovima da su Amandmani usvojeni.Ako neko zna neka kaze.
-
inside
Boducnost BiH je ista kao buducnost SFRJ nakon titine smrti. Povuci potegni, stopiranje napretka, svadje, pod*ebavanja, dalje jacanje nacionalistickih osjecaja i definitivna podjela.
Ne moze se na silu ziviti. Znamo to svi ali inat je ono sto BiH drzi na okupu.
Mislim da ce nakon novog Ustava i podjele BiH na 3 regije/entitete/federalne jedinice biti jasno kako ce (za 5, 10, 15) izgledati tri nove drzave na Balkanu.
Mislim da ce nakon novog Ustava i podjele BiH na 3 regije/entitete/federalne jedinice biti jasno kako ce (za 5, 10, 15) izgledati tri nove drzave na Balkanu.
-
Tariq_rambo
ma srbi bi samo delili, Moze podela bre al po popisu iz 1990 al t ose vama ne bi svidelo.Kako vas nije stid 35-6% srba i drzite etnicki cisto 49% teritorije i ti mi pricas o podjeli. Uzeli ste klanjem zemlju,nemojte pricat onda ko vi bi se delili, vratite zemlju pa delite onda.kiddie007 wrote:kao sto mozemo videti konstitutivni narodi u BIH se ne mogu dogovoriti ni kakvo ce vreme biti sutra a kamoli sta drugo tako da je podela na tri dela - jedino realno i odrzivo resenje.
Aj ti mi podeli BOSNU i napravi granice ja odmah pristajem na to. Al nemoj da onaj iz Banjaluke u Trebinje mora ici kroz drugu drzavu jer preko nas ce vam trebati 20 viza i 30 carina.....a preko Srbije da dodje trebamo puno i puno kilometara. kao i preko hrvatske. Tako da ste glupi kad pricate o nekakvim podelama.
-
Tariq_rambo
DEBILU opet ponavljam Banjaluka -Trebinje = 4 granicna prelaza minimalno, JEL Takvu drzavu zelis da imas, Nemoguce je napraviti granicu osim one vojne.inside wrote:Boducnost BiH je ista kao buducnost SFRJ nakon titine smrti. Povuci potegni, stopiranje napretka, svadje, pod*ebavanja, dalje jacanje nacionalistickih osjecaja i definitivna podjela.
A sto se tice federalne jedinice to Dodik moze u novoj knjizi Memoari Milorada Mice Dodika ostaviti pokoljenima iza da citaju
-
Smartex
Blueboy- wrote:Ma ni to nije rjesenje, ne volim da sudbina jedne drzavi ovisi o politici i politickom stanju te svjedske sile. Treba se boriti za rjesenje na nivo naroda u bosni i hercegovini, naturanje rjesenja nece donjet nista dobro nikome od na.nema zime za bosnu dok su ameri za,a sve drugo je labudji pjev.
Slazem se, ni Amerika nije sto je bila do pre koju godinu, na istoku se ponovo budi Rusija, prema tome vezanje nase sudbine za politiku neke sile moze samo da nam se odbije od glavu
-
zavrzlama
Budicnost BIH je potpuno vezana za pitanje Kosova...
Znajuci da velikosrpska politika je zasnovana na ideji"hocemo tudju teritoriju-necemo nesrpski narod u njoj" Srbija ce vjerovatno na kraju pregovora za Kosovo ponuditi ono sto je oduvijek imala na umu poslije napustanja njihovih vojnih i policijskih snaga pod pritiskom Nato-a...a to je podjela Kosova..jer Beogradski stratezi znaju da podjela Kosova ujedno znaci i odvajanje dijela Srbije..sto automatski stavlja BIH u isti polozaj sa Srbijom,sto dalje povlaci pravo rs-a na odvajanje od BIH,mozda ne u ovom teritorijalnom obliku ali odvajanje se podrazumujeva...
Mislim da ce MZ isprepadati Kosovske albance i da ce oni iz straha da ne dobiju nezavisnost,pristati na podjelu Kosova...sto je velikosrpski cilj....jer Kosovo je samo paravan i moneta kojom se kupuje Karadjiceva ratna otimacina....
A kako cemo znati dali ovo ima smisla je predstojeca reforma policije...ako Lajcak popusti u vezi te reforme i opstanu entitetski MUP-ovi a reforma bude samo kozmeticka.....crtaci novih mapa mogu komotno uzeti olovke..a Wens i Owen mogu se vratiti iz penzijske dosade...
Znajuci da velikosrpska politika je zasnovana na ideji"hocemo tudju teritoriju-necemo nesrpski narod u njoj" Srbija ce vjerovatno na kraju pregovora za Kosovo ponuditi ono sto je oduvijek imala na umu poslije napustanja njihovih vojnih i policijskih snaga pod pritiskom Nato-a...a to je podjela Kosova..jer Beogradski stratezi znaju da podjela Kosova ujedno znaci i odvajanje dijela Srbije..sto automatski stavlja BIH u isti polozaj sa Srbijom,sto dalje povlaci pravo rs-a na odvajanje od BIH,mozda ne u ovom teritorijalnom obliku ali odvajanje se podrazumujeva...
Mislim da ce MZ isprepadati Kosovske albance i da ce oni iz straha da ne dobiju nezavisnost,pristati na podjelu Kosova...sto je velikosrpski cilj....jer Kosovo je samo paravan i moneta kojom se kupuje Karadjiceva ratna otimacina....
A kako cemo znati dali ovo ima smisla je predstojeca reforma policije...ako Lajcak popusti u vezi te reforme i opstanu entitetski MUP-ovi a reforma bude samo kozmeticka.....crtaci novih mapa mogu komotno uzeti olovke..a Wens i Owen mogu se vratiti iz penzijske dosade...
-
Black Cell
Slažem se največim djelom sa ovom konstatacijom. Dodik i Co počinju da svataju da je za njih zagovaranje trečeg entiteta mač sa dvije oštrice jer dolazi do razbijanja i Rebublike Svinjske koja bi izgubila u potpunosti kopaktnost i bila podijelenja na više dijelova. Oni ne samo da bi izgubili Žepu i Srebrenicu za kojima su se tako panično borili prošlih mjeseci več bi izgubili i sve one opštine i gradove u kojima po popisu stanovništva 1990 bili u manjini kao što su Prijedor, Kotor Varoš, Derventa, Doboj, Bos Brod, Brčko, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Višegrad, Foča itd, a i ostali gradovi kao što su Banjaluka i Bjeljina bili podijeljeni. Treba imati u vidu da je još uvijek u Srbskim glavama živi projekat o velikoj Srbiji i da se nadaju da če djelove BiH jednog dana spojiti sa Srbijom. Zato oni održavaju stus Qvo i stalnu napetost na Balkanu jer im je projekat na klimavim nogama i bilo kakva promjena mogla bi u potpunosti da uništi zamisao Srbskih fašista. Mislim da je za Srbiju opasniji ulazak u EU nego nerješen statut Kosova, a reforma policije i ukidanje entitetskog glasanja u BiH isto kao nož u srce. Zato u skorašnje vrijeme nemožemo očekivati da če doći do bilo kakvih promjena u politici osim kozmetičkih.zavrzlama wrote:Tomljanović: Nelogična odluka
Tomislav Tomljanović, šef Kluba Hrvata, kaže da je iznenađen odlukom.
"Nelogično je da je donesena takva odluka", kazao je on.
Ne treba biti puno mudar i skontati sta proizilazi iz ove izjave...
Po meni je sledeca stvar u pitanju....
Dodik i ekipa oko njega su svim silama pokusavali da instaliraju treci entitet ali od polovice teritorije federacije BIH i tako zacementiraju svoj entitet kojeg smatraju srpskim vlasnistvom....medjutim vjerovatno je posle Biskupske konferencije Katolickih sluzbenika poslan signal da oni jesu za treci entitet ali teritorija tog entiteta bi ukljucivala i poveci dio sadasnje administrativne teritorije rs-a(Posavina i potez od Brckog do B.Broda).....kad je Dodo vidio da je u pitanju teritorijalno reorganizovanje BIH u koje ce biti ukljucen i njegov entitet...promijenila se ploca i daj spasavaj sto se spasiti moze i zato i ova odluka Ustavnog suda rs-a da himna nije u skladu sa interesima sva tri konstutivna naroda...jer jedini nacin da entitet rs opstane u ovom teritorijalnom obliku je ukidanje nacionalnog identiteta tom entitetu...sto je ovaj put ukidanje jednonacionalne himne....Gospodin Tomljenovic se izgleda boji denacionalizacije rs-a jer tim cinom se ubija sansa za treci entitet u BIH....sve mi se cini da Silajdzic,Dodik i nekolicina visokih politicara u BIH znaju sta ce i kako ce izgledati reforma policije i Ustava i ova odluka o ponistenju himne u rs-u je samo dio tog procesa....Ameri su izgleda lupili po usima i dali smjernice sta mora i kako ce biti u buducnosti u BIH...
-
zavrzlama
Подјела Космета једна од опција
ПРИШТИНА, 12. АВГУСТА (СРНА-Ројтерс) - Посредничка тројка за Космет саопштила је данас да је подјела јужне србијанске покрајине једна од опција, уколико Албанци пристану на то.
"Принцип тројке је да буде спремна да прихвати сваки споразум који постигну двије стране заједно. То укључује све опције", рекао је представник ЕУ Волфганг Ишингер.
На питање да ли то укључује и подјелу територије он је одговорио да укључује уколико обје стране то желе.
Запад је до сада одбијао подјелу Космета као могућу "варницу" за регионални сукоб. Уколико дође до подјеле Србима ће највјероватније припасти сјеверни дио Космета.
Дипломате страхују да би подјела Космета могла изазвати побуне међу Албанцима у долини Прешева, на југу Србије и сусједне Македоније.
Пoсрeдничкa трojкa Кoнтaкт групe зa нoвe прeгoвoрe o стaтусу Кoсмета, кojу чинe Aлeксaндaр Бoцaн-Хaрчeнкo, Фрeнк Визнeр и Вoлфгaнг Ишингeр, у петак је боравила у Београду, гдје је разговарала са званичницима Србије.
zavrzlama Upisano: 08/08/2007 19:27
--------------------------------------------------------------------------------
Budicnost BIH je potpuno vezana za pitanje Kosova...
Znajuci da velikosrpska politika je zasnovana na ideji"hocemo tudju teritoriju-necemo nesrpski narod u njoj" Srbija ce vjerovatno na kraju pregovora za Kosovo ponuditi ono sto je oduvijek imala na umu poslije napustanja njihovih vojnih i policijskih snaga pod pritiskom Nato-a...a to je podjela Kosova..
Bas se kockice slazu kako sam i predpostavljao