bregović na ftv

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#426 Re: bregović na ftv

Post by plain vanilla »

jest, i Gas mu je vrh :roll:
muha_sa

#427 Re: bregović na ftv

Post by muha_sa »

Image
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#428 Re: bregović na ftv

Post by -LIBERO- »

Sutra(tj.vec danas) neces sigurno jer ce ovo zakljucano biti :D :D :D
sarlo

#429 Re: bregović na ftv

Post by sarlo »

sanabe wrote:
Pogodi ti mene u zicu sa ovim da je Merlin napredovao :-)
Ama sam pospana, ne da mi se :D , tomorrow mayby :)
Jel' ironija ili..prijeratni "ljubav nije pradajz" se ne moze mjeriti sa "ti nikad neces biti kao moja mati" npr. ili "Ispocetka".
Brega... ne volim sto se vraca, ali neka donese boljitak. Paznju svjetske javnosti, novac...
UEco

#430 Re: bregović na ftv

Post by UEco »

plain vanilla wrote:jest, i Gas mu je vrh :roll:
ili tek Balkan npr. :-)
Kristijana

#431 Re: bregović na ftv

Post by Kristijana »

susc_ovjek wrote: Pored toga, bregovic ima vise prava da bude u gradu nego vise od pola trenutnih sarajlija, koji su dosljaci u ovaj grad, tako da... dzaba vam sva prica.
Tačno. Bregović je kulturan i svjetski čovjek. Neće gaziti autom ljude po ulici ili pod plaštom patriotizma krasti narodu milione dok mu masa ( koja se dala kupiti izlizanim patriotskim frazama puštajući da istinske patriote gladuju i nazaduju dok oni lažni halapljivo žderu i napreduju ) euforično kliče u svojoj samopravednosti. Svakako nije neki plus što nije dizao glas u ratu ali vala nije ni minus ( naprosto je neutralno ) a ujedno je i njegovo individualno pravo. To što je on muzičar ne znači da se mora busati u prsa i dokazivati svoj patriotizam i kurti i murti. Kad je rat u pitanju, najvažnije je ko je činio zločine a ko nije. Onaj koji nije - on je ok. Kraj priče. Taj rat nije inicirao Brega, niti ga je mogao spriječiti. Rat je Bregu zatekao i u duši sjebao kao i sve nas. Neispoljavanje stava je njegovo pravo. I čak - to ne govori ništa o njemu kao moralnoj veličini ili moralno posrnulom.

On je istovremeno i Bosanac i Srbin, a takvima je najteže i u suštini je i najlogičnije ćutati u vremenima kad jedno potpuno isključuje drugo. Jer, šta god kažeš, neko će te pogrešno shvatiti a najvjerovatnije svi. Malo se ljudi u ludim vremenima založi za one ''druge'', malo je Srđana Aleksića među nama ( nije ni Srđan znao šta ga čeka ). Zalaganje za svoje - to se ne računa, nego podrazumijeva. Ako se vi zalažete za svoje, i Brega ima pravo za svoje da se zalaže, prosto k'o pasulj. Sve dok je to u granicama normale i ne uključuje ratne zločine. Otkud vi znate, možda nije dizao glas baš zato što je znao da to neće imati nikakvog učinka na ratnu furiju, a samo bi nanijelo individualnu štetu njegovoj porodici. To mi se čini logično, i ko kaže da ne bi odvagnuo i odmjerio za i protiv, tj. korist i štetu u toj situaciji, laže debelo. Njegov glas u doba Miloševića ne bi pomogao nikome, ali bi možda naudio npr. njegovoj supruzi. Da bi se moralisalo, treba prvo imati živu glavu na ramenima. Čašu vidite napola praznu, a zapravo je napola puna - da je Brega bio kontra Bosne to bi pokuljalo iz njega u opštoj ratnoj histeriji. Nekada bi se jasno i glasno manifestovalo u njegovih 50 godina života.

Nisam pratila njegove izjave o Bosni i SA, ali vidim da forumaši nemaju ništa konkretno protiv njega - dakle, sve se svodi na to nereagovanje. No, naprosto, ne možete to zamjerati čovjeku a da istovremeno ostanete pošteni i kažete da i sami niste reagovali na hajku i ''jebemimmajku'' na Srbe u ratu ili bilo kad poslije rata ( reminder: tema o diskriminaciji Ostalih u SA je pokazala da se čak i anonimno malo ko usudi reći dv'je tri pozitivne o Srbima, hej, anonimno. Ko je to uradio, kao edvin, MuaDib, ili ja, isp'o je štovatelj velikosrpstva samo tako. A mi odreda i sami Bošnjaci, mješanci, Hrvati, Srbi, vjernici, ateisti, anarhisti. :D Sve to je niškoristi ( bu hu, kroatizam, strava :lol: ) ako afirmativno zucnemo o Srbima. Još se nije rodio ko bi vama ugodio. :roll: Ups, jeste, Vešović kralj. :-) Na kašiku rondanja na bošnjačke prvaše obavezno valja dodati min. dvije kašike rondanja na Srbe, inače će čorba biti osumnjičena da zaudara na sumnjivu svinjetinu. :twisted: ).

Pitanje je: zašto Brega mora nekome opravdavati svoj izbor mjesta življenja? Velika je stvar što on javno izjavi da mu nije valjala bošnjačka politika pa ipak želi u SA. To je zapravo visoko moralan stav. Čovjek, naime, ne odstupa od svog stava da bi se nekome umilio, a to radi jer mu je savjest čista. Da mu je prljava ne bi mu padalo na um ovamo doći ni na par dana, a kamoli živjeti. Da je nacionalista, majka njegove djece bi bila kakva Mara ili Zora, a ne Dženana. Zvuči otrcano, ali vam je fakat tako. Pravi nacionalisti su baš to - žene se isključivo svojima, idu ratuju isključivo sa svojima i javno govore protiv onih drugih, te ne idu živjeti među ''tuđe''. Brega nije nacionalista po svim ovim parametrima, ali jest Srbin koji drži do srpstva. Međutim, ljudi to ne shvataju: moguće je voljeti svoje bez da mrziš tuđe.

Nažalost, upravo oni koji to ne kuže ne kuže baš jer su sami drukčiji: vole svoje a mrze tuđe. Velikosrpsko ovo ono... bilo je toga. Ali, bilo je i ''običnog'' srpskog, kao što je i na ovoj strani bilo velikomuslimanskog i umjerenog muslimanskog. Svako ko sebe smatra umjerenim Bošnjakom koji ne osuđuje Srbe samo tako, treba dozvoliti i mogućnost da je i Brega umjereni Srbin. Ovi što su prvi potrčali da ga osude - i sami nikad ne bi rekli koju dobru o Srbima u vrijeme rata, zar ne? :roll: Ma, ni u doba mira, zime Gospodnje 2010. anonimno, na forumu. O Srbima, ne o srpskim zločincima. Ne biste otišli živjeti u BL ili BG i podvrgli se konstantnom rondanju na Vaše. Brega upravo to čini. U toj priči nebitno je ko je više a ko manje kriv. Na individualnom nivou, niko ne treba nikome da se ispričava i opravdava za svoje političke stavove, za zločine njegovog naroda... pogotovo ne muzičar koji nije ratovao niti kome naudio, niti javno objelodanio svoju ljubav prema četničkoj ideologiji. Ni ja ne očekujem da se Bošnjaci meni izvinjavaju za zločine nad Srbima, npr. niti ću sad reći: Što niste tada progovorili koju?

Dokazivanje da ''nisi kao oni'' je glupo i nepotrebno. I kad dokažeš prst, traže ti odmah i ruku. Ljudi čiste savjesti ne žele pristajati na to. Ukoliko je pak, kukavičluk, a ne pragmatizam u pitanju, treba naglasiti da je i kukavičluk prirodom dato pravo ljudima. :) Pristajanje uz zločine nije u pitanju. Sto posto, jer da nije tako, ne bi on ni dolazio u SA sada. Dosta je i prst, ne mora ruka k'o u Vešovića, i noga, i još ponešto. :zoka: Brega je pametan lik - malo živi u BG, malo Pariz, malo SA... svuda ga ima, jer on svuda i spada, on je svjetska faca. Njegov dolazak ne treba izazivati čuđenje ili podozrivost, čovjek ( ili žena :D ) se naprosto zaželio grada. I mi što ovdje korijenje puštamo smo željni Pariza, Beograda, zar ne? :roll:

kakavdanakneiskustvu, mislim da susc_ovjek ne misli na Sarajlije koji su bili u opsadi, nego na one koji su se doselili poslije, ljude koji nisu rođene Sarajlije a koji se nisu pokazali dovoljno dobrim građanima ( kriminalci, kontroverzni biznismeni, bacači smeća sa zgrada, oni koji poseljačuju grad ).

edvine, opet te nisu skužili. :D Nove teme, stare dileme.
I opet - noćas je pun Bosanac ko po default-u mrzi Bregu. :lol:

I da, ''kužiš'' govore Sarajlije. Ponekad to dobije i oblik ''žišku?'' Valjda ''taškon'' glupo zvuči. :D
piupiu

#432 Re: bregović na ftv

Post by piupiu »

PipiDugaDevetka wrote:
osa wrote:momci, neki biznis je u pitanju, bregu su uvijek zanimali samo novci....
Ja mislim da ovaj put nije lova u pitanju, nego nostalgija za zavičajem. Ipak, on ima 6 banki=60 godina, a još k tome pao sa višnje, teško se povrijedio.
Umjetnikova inspiracija se najbolje aktivira u zavičaju gdje je kao mlađahni svirač u VIS Jutro imao i previše djevojaka, žena koje su se ''ljepile'' za nj.
Jooooj, Pipi!!!! Ja imam teoriju ... mislim da je po Bg pobrao sto je mogao, vrijeme je u novoj bastici prosetati ... :D :lol: Decki, zakljucajte djevojke/zene ... :wink: :lol:

http://www.croinfo.net/zanimljivosti2/1 ... govia.html
sarlo

#433 Re: bregović na ftv

Post by sarlo »

@Kristijana.
Skrati, smanji dozivljaj u ovaj sitni sat (..spi li smrt u ovaj mahnit sat, sapuce mrak..)
Nije u pitanju srpstvo nego ljudskost.
Al' ako ce donijet nesto dobro neka dodje.
zateznistub

#434 Re: bregović na ftv

Post by zateznistub »

Kristijana wrote:
susc_ovjek wrote: Pored toga, bregovic ima vise prava da bude u gradu nego vise od pola trenutnih sarajlija, koji su dosljaci u ovaj grad, tako da... dzaba vam sva prica.
Tačno. Bregović je kulturan i svjetski čovjek. Neće gaziti autom ljude po ulici ili pod plaštom patriotizma krasti narodu milione dok mu masa ( koja se dala kupiti izlizanim patriotskim frazama puštajući da istinske patriote gladuju i nazaduju dok oni lažni halapljivo žderu i napreduju ) euforično kliče u svojoj samopravednosti. Svakako nije neki plus što nije dizao glas u ratu ali vala nije ni minus ( naprosto je neutralno ) a ujedno je i njegovo individualno pravo. To što je on muzičar ne znači da se mora busati u prsa i dokazivati svoj patriotizam i kurti i murti. Kad je rat u pitanju, najvažnije je ko je činio zločine a ko nije. Onaj koji nije - on je ok. Kraj priče. Taj rat nije inicirao Brega, niti ga je mogao spriječiti. Rat je Bregu zatekao i u duši sjebao kao i sve nas. Neispoljavanje stava je njegovo pravo. I čak - to ne govori ništa o njemu kao moralnoj veličini ili moralno posrnulom.

On je istovremeno i Bosanac i Srbin, a takvima je najteže i u suštini je i najlogičnije ćutati u vremenima kad jedno potpuno isključuje drugo. Jer, šta god kažeš, neko će te pogrešno shvatiti a najvjerovatnije svi. Malo se ljudi u ludim vremenima založi za one ''druge'', malo je Srđana Aleksića među nama ( nije ni Srđan znao šta ga čeka ). Zalaganje za svoje - to se ne računa, nego podrazumijeva. Ako se vi zalažete za svoje, i Brega ima pravo za svoje da se zalaže, prosto k'o pasulj. Sve dok je to u granicama normale i ne uključuje ratne zločine. Otkud vi znate, možda nije dizao glas baš zato što je znao da to neće imati nikakvog učinka na ratnu furiju, a samo bi nanijelo individualnu štetu njegovoj porodici. To mi se čini logično, i ko kaže da ne bi odvagnuo i odmjerio za i protiv, tj. korist i štetu u toj situaciji, laže debelo. Njegov glas u doba Miloševića ne bi pomogao nikome, ali bi možda naudio npr. njegovoj supruzi. Da bi se moralisalo, treba prvo imati živu glavu na ramenima. Čašu vidite napola praznu, a zapravo je napola puna - da je Brega bio kontra Bosne to bi pokuljalo iz njega u opštoj ratnoj histeriji. Nekada bi se jasno i glasno manifestovalo u njegovih 50 godina života.

Nisam pratila njegove izjave o Bosni i SA, ali vidim da forumaši nemaju ništa konkretno protiv njega - dakle, sve se svodi na to nereagovanje. No, naprosto, ne možete to zamjerati čovjeku a da istovremeno ostanete pošteni i kažete da i sami niste reagovali na hajku i ''jebemimmajku'' na Srbe u ratu ili bilo kad poslije rata ( reminder: tema o diskriminaciji Ostalih u SA je pokazala da se čak i anonimno malo ko usudi reći dv'je tri pozitivne o Srbima, hej, anonimno. Ko je to uradio, kao edvin, MuaDib, ili ja, isp'o je štovatelj velikosrpstva samo tako. A mi odreda i sami Bošnjaci, mješanci, Hrvati, Srbi, vjernici, ateisti, anarhisti. :D Sve to je niškoristi ( bu hu, kroatizam, strava :lol: ) ako afirmativno zucnemo o Srbima. Još se nije rodio ko bi vama ugodio. :roll: Ups, jeste, Vešović kralj. :-) Na kašiku rondanja na bošnjačke prvaše obavezno valja dodati min. dvije kašike rondanja na Srbe, inače će čorba biti osumnjičena da zaudara na sumnjivu svinjetinu. :twisted: ).

Pitanje je: zašto Brega mora nekome opravdavati svoj izbor mjesta življenja? Velika je stvar što on javno izjavi da mu nije valjala bošnjačka politika pa ipak želi u SA. To je zapravo visoko moralan stav. Čovjek, naime, ne odstupa od svog stava da bi se nekome umilio, a to radi jer mu je savjest čista. Da mu je prljava ne bi mu padalo na um ovamo doći ni na par dana, a kamoli živjeti. Da je nacionalista, majka njegove djece bi bila kakva Mara ili Zora, a ne Dženana. Zvuči otrcano, ali vam je fakat tako. Pravi nacionalisti su baš to - žene se isključivo svojima, idu ratuju isključivo sa svojima i javno govore protiv onih drugih, te ne idu živjeti među ''tuđe''. Brega nije nacionalista po svim ovim parametrima, ali jest Srbin koji drži do srpstva. Međutim, ljudi to ne shvataju: moguće je voljeti svoje bez da mrziš tuđe.

Nažalost, upravo oni koji to ne kuže ne kuže baš jer su sami drukčiji: vole svoje a mrze tuđe. Velikosrpsko ovo ono... bilo je toga. Ali, bilo je i ''običnog'' srpskog, kao što je i na ovoj strani bilo velikomuslimanskog i umjerenog muslimanskog. Svako ko sebe smatra umjerenim Bošnjakom koji ne osuđuje Srbe samo tako, treba dozvoliti i mogućnost da je i Brega umjereni Srbin. Ovi što su prvi potrčali da ga osude - i sami nikad ne bi rekli koju dobru o Srbima u vrijeme rata, zar ne? :roll: Ma, ni u doba mira, zime Gospodnje 2010. anonimno, na forumu. O Srbima, ne o srpskim zločincima. Ne biste otišli živjeti u BL ili BG i podvrgli se konstantnom rondanju na Vaše. Brega upravo to čini. U toj priči nebitno je ko je više a ko manje kriv. Na individualnom nivou, niko ne treba nikome da se ispričava i opravdava za svoje političke stavove, za zločine njegovog naroda... pogotovo ne muzičar koji nije ratovao niti kome naudio, niti javno objelodanio svoju ljubav prema četničkoj ideologiji. Ni ja ne očekujem da se Bošnjaci meni izvinjavaju za zločine nad Srbima, npr. niti ću sad reći: Što niste tada progovorili koju?

Dokazivanje da ''nisi kao oni'' je glupo i nepotrebno. I kad dokažeš prst, traže ti odmah i ruku. Ljudi čiste savjesti ne žele pristajati na to. Ukoliko je pak, kukavičluk, a ne pragmatizam u pitanju, treba naglasiti da je i kukavičluk prirodom dato pravo ljudima. :) Pristajanje uz zločine nije u pitanju. Sto posto, jer da nije tako, ne bi on ni dolazio u SA sada. Dosta je i prst, ne mora ruka k'o u Vešovića, i noga, i još ponešto. :zoka: Brega je pametan lik - malo živi u BG, malo Pariz, malo SA... svuda ga ima, jer on svuda i spada, on je svjetska faca. Njegov dolazak ne treba izazivati čuđenje ili podozrivost, čovjek ( ili žena :D ) se naprosto zaželio grada. I mi što ovdje korijenje puštamo smo željni Pariza, Beograda, zar ne? :roll:

kakavdanakneiskustvu, mislim da susc_ovjek ne misli na Sarajlije koji su bili u opsadi, nego na one koji su se doselili poslije, ljude koji nisu rođene Sarajlije a koji se nisu pokazali dovoljno dobrim građanima ( kriminalci, kontroverzni biznismeni, bacači smeća sa zgrada, oni koji poseljačuju grad ).

I da, ''kužiš'' govore Sarajlije. Ponekad to dobije i oblik ''žišku?'' Valjda ''taškon'' glupo zvuči. :D
E ovo sam cekao citavu jebenu noć. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast za svako slovo koje si napisala.
Laka vam noć bila
piupiu

#435 Re: bregović na ftv

Post by piupiu »

PipiDugaDevetka wrote:
Pera Trta wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Garmišpartenkirehn,...Ometanje vazdušnog saobraćaja, koja koincidencija?!
Nisi valjda s Isidorom nešto imao, gluho bilo? :D
Sad bi hodao bez oka... :D
Ma, jednom me jedna jaranica zvala da se obučem fino, da stavim svastiku na rukav,...sve crno da na meni bude i idemo na žurku, tako se tada zvao party,...Meni bilo ofirno da se oblačim kao darker Maks Luburić, pa nisam išao.
:lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#436 Re: bregović na ftv

Post by ultima_palabra »

BSn wrote:
-LIBERO- wrote:...da je samo Nazif Gljiva dezertirao.

Al' Nazif,Merlin,Henda,Zijo....itd. su NASI,a Bregovic hmmmm on je srbo-hrvat,bez obzira sto je sarajlija.

Losa ti je precepcija...
Nabrajas ljudske nistice kako bi amnestirao Bregu. Bez obzira kakvi su oni, to ne znaci da je uredu sto je i on takav.
Sto ne pobroja ljude koji su ostali u Sarajevu, pa ne uporedi Bregu s njima?

Sto ne uporedi Montena sto mlati gitaru u po rata s glavom u torbi s Bregom koji nije htio da pjeva za zrtva rata u Sarajevu, jer su oni, po onome sto on kaze i msili, Alijni - nisu njegovi. Njegovi su Milosevicevi glasaci koji ginu, ali njegove nisu dojucerasnje mu komsije - oni su po defaultu postali Alijni, pa makar se Mirko, Marko, Edhem, Nanncy... zvali. Oni su ostali u Sarajevu, a on je kod Milosevica i oni su svi Alijni, a on je full liberalni Milosevicev umjetnik.

E Sarajevo, vazda si bilo provincija, a kako i ne bi kad se spisaju u gace ljudi na pomen ljudskih i profesionalnih nula, a ljude koji su te zaduzili zaboravljaju. Valjda je tako lakse, prst u uvo i libo me, a vamo cu se uvlacit Bregi i vikat kako je fin iz sveg grla, jer tu ne moram nista uradit, a ispast cu multi-kulti-ovo-ono. Aha, hoces ispast, k'o sto je i Brega isp'o.
Često ne slažem sa bratom po boji, ali ovo je najbolji post na temi :thumbup:
Behmenu minus ko Trebević :roll:
astrid

#437 Re: bregović na ftv

Post by astrid »

Mi smo sretni ljudi ako nam je Goran Bregović gorući problem,a sve ostalo cvjeta :skoljka:
:run:
Savršeno me ne interesuje hoće li se vratiti ili ne :oops:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#438 Re: bregović na ftv

Post by plain vanilla »

Nije stvar hoce li se vratiti
Vracali se, a i ostali, i gori i bolji od njega..

Stvar je, hoce li dobiti crveni tepih i mnogo poljubaca u guzu ili ce dobiti ignoriranje kakvim je i on pocastio Sarajlije ne tako davno.
piupiu

#439 Re: bregović na ftv

Post by piupiu »

@kristijana, ima puno istine u tome sto pricas ... :thumbup:

Mislim da je jaz i generacijski. Mladje generacije pricaju iz konteksta u kojem su odrasli i kako su 'oblikovani'. Jako je tesko objasniti nekome s kojom nevjericom je prva prava jugoslovenska generacija (mislim da je to Bregina generacija, rodjena ranih pedestih), docekala rane devedesete. Ta je generacija ideoloski uoblicena u jednom drugom vremenu i ove nove generacije (s obzirom na njihova iskustva) ih slabo shvataju, jer oni nisu iskusili 'ideoloski prelom', oni su odrasli u vrijeme rata i prihvataju stvari onakvim kakve one jesu iz njihove perspektive (ideoloski crno-bijele). To sto je on u nekom kontekstu rekao ' necu da sviram za Alijino Sarajevo' ja mogu razumjeti. Za mene je to politicki 'statement' covjeka koji je uvijek pokazivao dozu prezira prema zvanicnoj ideologiji mase, on ima svoju individualnu ideologiju, koja nije ni Titina, ni Miloseviceva, ni Tudjmanova, ni Alijina (pa neka je ta 'ja sam umjetnik' ili 'volim samo pare' ili 'imam veliku cunu i koristim je gdje stignem', nije bitno, on ima pravo na nju). Mislim da ta njegova izjava apsolutno ne znaci nista vise (i nista manje) od toga.

Onoliko koliko ja pratim Bregovica, on je covjek kod kojeg nikada stvari nisu bile ideoloski crno-bijele (je l' ono studirao filozofiju, cini mi se?), i koji je i u onom sistemu 'izazivao djavola' s neke svoje ironicne distance. Covjek je ostavio prostora da ga se ne svrstava ni tamo, ni ovamo (to sto to nekome automatski znaci da ako je rekao '*ebo Aliju' on mora potajno Milosevica u zvijezde okivati je totalno povrsan nacin razmisljanja) ... a to sto je izabrao da zivi u Beogradu, svako ima pravo da zivi tamo gdje mu je dobro, prakticno, gdje moze raditi, itd ...

Zasto se od svakoga na Balkanu prvo zahtijeva da jasno izlozi svoju ideolosku poziciju prije nego sto mu se dopusti da bude covjek, Sarajlija, umjetnik, muzicar, jebac presretac ... nije bitno? Je l' on mora voljeti Aliju da bi bio Sarajlija? Ono, bez toga se oduzimaju certifikati za 'halal Sarajliju'??? :-) :lol: Covjek je odrastao na Carsiji, ima pravo da se osjeca Sarajlijom, i ima pravo da dodje kuci. Nikoga nije ubio, nikome odmogao, a kome je pomogao, to samo on zna (i samo on treba da zna). A to sto za njega zna citav svijet i sto on citavom svijetu jasno i glasno kaze ko je i odakle je, to bi trebalo biti dosta od njega. Ja stvarno ne mislim da Bregovic potajno 'onanise' na to sto mu je neko cetiri godine palio i ubijao grad, i mislim da je to sto je za Karadzica rekao da je 'jadan' apsolutno tacno. Karadzic jeste jadan. I bijedan.

Dalje, on je uradio ono sto je mislio da treba uraditi -- nije mu se ginulo, otisao, pisao muziku, postao svjetski poznat covjek ... on je za Sarajevo plus na svjetskoj sceni, a vi kako hocete. Da l' bi bio korisniji da je sjedio u podrumu (jer cisto sumnjam da bi komandovao kakvom brigadom)? Ili da ga je kakav Caco odveo da kopa rov? Mozda. Ne znam. Licno mislim da ne bi.

I, za kraj, ja, kao i dosta ljudi ovdje, isto tako mogu uzeti sebi za pravo da budem muzicki kriticar i razlozim mu 'beogradski opus' na sastavne dijelove (kao to, eto, ima neke veze s tim ko je i kakav je i koliko je vrijedno ono sto on radi), ali ipak imam malo savjesti da se upitam gdje su moje ploce i koliko koncerata ja odrzah po svjetskim operama, pa me malo stid. :oops: Covjek pise za mase, pa sta mase kupuju, on prodaje. Jednostavno. A da je umjetnik, i to dobar, to je davno dokazao. Nema se on sta vise kome dokazivati, radi ono sto mu donosi pare i sto ga zabavlja. Pa, cak i kad je upakovano turbo-cigansko seosko veselje s puno kica koji meni ide na ganglije.

Hoce covjek kuci? Bujrum. Samo da mu dodje u posjetu dvije ljubavnice hefticno, em dobro za turizam, em ce imati Carsija o cemu da prica. :mrgreen:
NightSkyWalker

#440 Re: bregović na ftv

Post by NightSkyWalker »

Svi oni koji su ostali u Sarajevu tokom rata, od djece do staraca, i svaki dan riskirali da im granata ili snajper skine glavu sa ramena, a posebno borci koji su u patikama cetiri godine branili i odbrani taj grad i napunili mezarje Kovace, su milijardu puta bolji i vazniji ljudi za ovu zemlju i grad od jednog Brege. Taj tzv umjetnik se nikada nije sjetio odrzati koncer podrske opkoljenom Sarajevu i njegovoj raji koja je tamo ostala jer se nije htjeo "svrstavati", a sjetio se koncertirat za Beograd kada je NATO opravdano bombardovao taj grad da bi se zaustavio Milosevic i sprijecio genocid nad Albancima. Tada je Brega znao na ciju ce se stranu svrstati ali to nije znao kada je svakog dana jedno sarajevsko dijete padalo od cetnickog snajpera! Njegovo psovanje prvog predsjednika koji je, ma kakvog da je bio, ipak bio simbol Bosne i otpora agresiji u to vrijeme, njegov bjeg iz grada dok su ostali momci uzimali puske da brane svoje i svoga, i njegovo opradavanje Karadzicevog (ne)djela su samo neke od umobolnih cinjenica koje "krase" ovog umetnika! :x

Muka mi je od takvih (ne)ljudi, i svaki onaj papak i insan koji je samnom dijelio koru hljeba tokom rata mi je puno drazi od jednog guzonje koji je orgijao po Beogradu i ignorisao nevidjeno ljudsko stradanje u BiH!

Vama koji opravdavate njegovo kukavicko sutanje tokom agresije i opsade Sarajeva, pogledajte ovaj video, i sjetite se jedne price: "Dva goluba posmatraju kako gori kuca jednog siromaha koju su zapalili dzelati. Jedan od golubova polijece i uzima kap vode u svoj kljun i poljeva vatru. Kada se vratio drugi golub ga upita zasto je to uradio kada dobro zna da sa malo vode u kljunu on ugasiti vatru ne moze, a ovaj mu odgovori -znam da sam vatru ne mogu ugasiti, ali hocu da se zna na cijoj sam strani bio!"
Bosnolog

#441 Re: bregović na ftv

Post by Bosnolog »

ultima_palabra wrote:
BSn wrote:
-LIBERO- wrote:...da je samo Nazif Gljiva dezertirao.

Al' Nazif,Merlin,Henda,Zijo....itd. su NASI,a Bregovic hmmmm on je srbo-hrvat,bez obzira sto je sarajlija.

Losa ti je precepcija...
Nabrajas ljudske nistice kako bi amnestirao Bregu. Bez obzira kakvi su oni, to ne znaci da je uredu sto je i on takav.

Sto ne uporedi Montena sto mlati gitaru u po rata s glavom u torbi s Bregom koji nije htio da pjeva za zrtva rata u Sarajevu, jer su oni, po onome sto on kaze i msili, Alijni - nisu njegovi. Njegovi su Milosevicevi glasaci koji ginu, ali njegove nisu dojucerasnje mu komsije - oni su po defaultu postali Alijni, pa makar se Mirko, Marko, Edhem, Nanncy... zvali. Oni su ostali u Sarajevu, a on je kod Milosevica i oni su svi Alijni, a on je full liberalni Milosevicev umjetnik.

E Sarajevo, vazda si bilo provincija, a kako i ne bi kad se spisaju u gace ljudi na pomen ljudskih i profesionalnih nula, a ljude koji su te zaduzili zaboravljaju. Valjda je tako lakse, prst u uvo i libo me, a vamo cu se uvlacit Bregi i vikat kako je fin iz sveg grla, jer tu ne moram nista uradit, a ispast cu multi-kulti-ovo-ono. Aha, hoces ispast, k'o sto je i Brega isp'o.
Često ne slažem sa bratom po boji, ali ovo je najbolji post na temi :thumbup:
Behmenu minus ko Trebević :roll:
Vratio se supak u Alijino Sarajevo koje je od njega napravilo zvijezdu ex YU a za koje nije htio nista da kaze dok je ubijano Milosevicevom rukom,On se cak nije udostoji ni da zasvira za grad koji mu je umirao pred ocima,Mogao je otici daleko i od Beograda i reci nesto ako je brinuo za porodicu i posljedice osude onog sto je Beograd radio njegovom Sarajevu,....Nije to nista cuo od srpskih ratnih truba sa beogradskih ulica u koje su mu bila inspiracija da napise o odpjeva svoj Kalasnjikov uz juris,....

Niko mu ne osporava njegov izbor da se vrati u Sarajevo ali ovaj potez Behmena je bio izdajnickopodanicki jer to Bregovic nije nicim zasluzio,mada ima drugu poruku a ona je samar Bregovicu ako ima imalo mozga,obraza i karaktera to bi trebao tako prihvatiti,On nije jednom Pudaricu niti ce ikada biti kao covjeku i slicnima ni do koljena, ;-)

Mnoge sarajlije ce ga s pravom i razlogom prezirati,hebiga svako pokaze svoj karakter i lice kada je najteze pa i Bregovic je pokazao svoje, stim ce morati zivjeti do kraja zivota,....

Ako ima imalo ljudskosti i karaktera morao bi sam shvatiti da duguje izvinjenje svim sarajlijama i gradu sto je sve godine ignosrisao njegovo ubijanje i umiranje grada u kome je roden i dorastao kao i drzavu kojoj se nakon svega vraca,...

Sarajevo i Bosna ce bit sa ili bez Bregovica,...kako bi rekli nadrealisti:vratio se Supak sa gitarom.....

BiH-x

#442 Re: bregović na ftv

Post by BiH-x »

ultima_palabra wrote:Losa ti je precepcija...

:)
psydelija

#443 Re: bregović na ftv

Post by psydelija »

bregovic je odsvirao svoje, davno!

haj nek neko napise dve-tri stvari (ja se nesecam) od bregovica da valja zadnjih 25 godina, isto vazi i za kusturicu... ustvari, kod emira su samo dva, mozda tri filma po mom ukusu, rest sve trulex zivi!

ps: u orkestru za svadbe i dzenaze, one tri bugarke su najace-extra. :lol: :D
NightSkyWalker

#444 Re: bregović na ftv

Post by NightSkyWalker »

Mogli smo bez njega tokom rata, mozemo i sada!
Last edited by NightSkyWalker on 09/01/2011 13:49, edited 1 time in total.
vox-populi

#445 Re: bregović na ftv

Post by vox-populi »

@Kristijana, @piupiu
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kombinovano, otprilike sve sto bih i ja rekao o Bregi, njegovom povratku, ponasanju u ratu i sl.

Samo da ovim "patriotima" naglasim da sam cijeli rat i dobar poratni period proveo u tom opkoljenom Sarajevu i u njemu kao dijete bio ranjen. Valjda mi to u vasim "patriotskim" ocima daje dovoljno kredibiliteta. Nije da mi je potreban, ali izgleda da se pika samo misljenje "ovamo ovih nasih".

Uglavnom, kamo srece da sam i ja iz Sarajeva izasao krajem osamdesetih a ne 2007. Rado bih, u zamjenu da me "patriote" nazivaju supkom, izdajnikom i slicnim imenima, dao sva moja ratna i poratna iskustva.

Bregi zelim sve najbolje, Sarajevo ce puno dobiti njegovim povratkom.
GOLFER

#446 Re: bregović na ftv

Post by GOLFER »

Kristijana wrote:

Svim breginim dupeliscima je zajednicko da PISU kilometarske komentare pune supljaka... Pa naravno da morate ovoliko supljirat jer kako drugacije opravdat IZDAJICU i G..... od covjeka kakav je brega... Hajd nastavite supljirati, mozete vi i jos DUUUUUUUZEEEE komentare sastaviti :-) :-) :-)

Za sve one koji su PRESUTILI zlocine koji su nam se desili postoji ima a i mjesto, tako da djaba supljirate, kad i sami znate koje je ime i koje je mjesto za takve...
:bih: :bih: :bih:
haubica_i_to_teshka

#447 Re: bregović na ftv

Post by haubica_i_to_teshka »

Kristijana wrote:
Tačno. Bregović je kulturan i svjetski čovjek. Neće gaziti autom ljude po ulici ili pod plaštom patriotizma krasti narodu milione dok mu masa ( koja se dala kupiti izlizanim patriotskim frazama puštajući da istinske patriote gladuju i nazaduju dok oni lažni halapljivo žderu i napreduju ) euforično kliče u svojoj samopravednosti. Svakako nije neki plus što nije dizao glas u ratu ali vala nije ni minus ( naprosto je neutralno ) a ujedno je i njegovo individualno pravo. To što je on muzičar ne znači da se mora busati u prsa i dokazivati svoj patriotizam i kurti i murti. Kad je rat u pitanju, najvažnije je ko je činio zločine a ko nije. Onaj koji nije - on je ok. Kraj priče. Taj rat nije inicirao Brega, niti ga je mogao spriječiti. Rat je Bregu zatekao i u duši sjebao kao i sve nas. Neispoljavanje stava je njegovo pravo. I čak - to ne govori ništa o njemu kao moralnoj veličini ili moralno posrnulom. On je istovremeno i Bosanac i Srbin, a takvima je najteže i u suštini je i najlogičnije ćutati u vremenima kad jedno potpuno isključuje drugo. Jer, šta god kažeš, neko će te pogrešno shvatiti a najvjerovatnije svi. Malo se ljudi u ludim vremenima založi za one ''druge'', malo je Srđana Aleksića među nama ( nije ni Srđan znao šta ga čeka ). Zalaganje za svoje - to se ne računa, nego podrazumijeva. Ako se vi zalažete za svoje, i Brega ima pravo za svoje da se zalaže, prosto k'o pasulj. Sve dok je to u granicama normale i ne uključuje ratne zločine. Otkud vi znate, možda nije dizao glas baš zato što je znao da to neće imati nikakvog učinka na ratnu furiju, a samo bi nanijelo individualnu štetu njegovoj porodici. To mi se čini logično, i ko kaže da ne bi odvagnuo i odmjerio za i protiv, tj. korist i štetu u toj situaciji, laže debelo. Njegov glas u doba Miloševića ne bi pomogao nikome, ali bi možda naudio npr. njegovoj supruzi. Da bi se moralisalo, treba prvo imati živu glavu na ramenima. Čašu vidite napola praznu, a zapravo je napola puna - da je Brega bio kontra Bosne to bi pokuljalo iz njega u opštoj ratnoj histeriji. Nekada bi se jasno i glasno manifestovalo u njegovih 50 godina života.

Nek' ti nisi pratila izjave, a odrzala predavanje o djelu i moralu pomenutog.

Svaki put se za*ebem kad pomislim da me nishta ne moze iznenaditi u ovim forumskim izdanjima..

p.s.
Nevezano za Bregu, ova pjesma je tebi namijenjena, ako skontash dobro je , ako ne ...nisi jedina koja NECESH .

U svakom slucaju, uzivaj !!!

piupiu

#448 Re: bregović na ftv

Post by piupiu »

NightSkyWalker wrote:

Muka mi je od takvih (ne)ljudi, i svaki onaj papak i insan koji je samnom dijelio koru hljeba tokom rata mi je puno drazi od jednog guzonje koji je orgijao po Beogradu i ignorisao nevidjeno ljudsko stradanje u BiH!

Vama koji opravdavate njegovo kukavicko sutanje tokom agresije i opsade Sarajeva, pogledajte ovaj video, i sjetite se jedne price: "Dva goluba posmatraju kako gori kuca jednog siromaha koju su zapalili dzelati. Jedan od golubova polijece i uzima kap vode u svoj kljun i poljeva vatru. Kada se vratio drugi golub ga upita zasto je to uradio kada dobro zna da sa malo vode u kljunu on ugasiti vatru ne moze, a ovaj mu odgovori -znam da sam vatru ne mogu ugasiti, ali hocu da se zna na cijoj sam strani bio!"
Izvini, ne bih da ti prisjedam na muku, ali da te nesto pitam -- sta radis ti trenutno po pitanju Somalije i Eritreje, na primjer? Eto, ti znas sta je golgota ... dakle, imas jos manje izgovora da te se to ne tice nego neko ko nije prezivio Bosnu? Pitanje cisto filozofske prirode.
NightSkyWalker

#449 Re: bregović na ftv

Post by NightSkyWalker »

haubica_i_to_teshka wrote:
Kristijana wrote: Velika je stvar što on javno izjavi da mu nije valjala bošnjačka politika pa ipak želi u SA. To je zapravo visoko moralan stav.
Haubica, :thumbup:

Kristina, ta bosnjacka politika koja nije valjala Bregi a izgleda ni tebi je bila ona koja je i u najtezim danima agresije i opsade zadrzala civilizacijske vrijednosti! Ta politika je licemjernoj Europi odrzala lekciju iz ljudskosti!

Dok su bosnjaci bili ubijani, ruseni, i protjerivani na svakom koraku pune 4 godine, zahvaljujuci toj i takvoj bosnjackoj politici nije bilo osvete sa nase strane, srbi i hrvati nisu protjerivani, ubijani, niti maltretirani tamo gdje je bila slobodna(nasa) teritorija, sem par pojedinacnih slucajeva. Zahvaljujuci toj i takvoj politici niti jedna srpsko-hrvatska crkva nije srusena. Zahvaljujuci toj i takvoj politici nasa domovina je odbranjena od dvostrukog agresora i domacih izdajnika! Zahvaljujuci toj i takvoj politici i nasem otporu koji se cuo do nema, ja sam ponosan sto sam bosnjak-bosanac i sto sam bio sa svojom domovinom kada je bilo najteze!
zambaklija

#450 Re: bregović na ftv

Post by zambaklija »

tek kad ovo sve iznad pročitah i sabrah i oduzeh viđah koliko ste sitne duše..
Locked