Bravo SDA!
- karanana
Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
OK ocigledno niko ne zna odgovor na kljucno pitanje: Hoce li od 1.1.2009. godine moja neto-na ruke primanja biti manja za 10%? Da postavim jos jedno pitanje: Pise ovdje da se takse nece primjenjivati, odnosno da ce postojati odbitci na djecu, na nezaposlene, invalide itd....hoce li biti odbitci i za one koji imaju stambene kredite?
OK ocigledno niko ne zna odgovor na kljucno pitanje: Hoce li od 1.1.2009. godine moja neto-na ruke primanja biti manja za 10%? Da postavim jos jedno pitanje: Pise ovdje da se takse nece primjenjivati, odnosno da ce postojati odbitci na djecu, na nezaposlene, invalide itd....hoce li biti odbitci i za one koji imaju stambene kredite?
-
zlatan01
Eto Liberali su na vlasti...ma_hajde wrote:bravo sda???
vidim da kreator teme i nije bas upucen u trenutno stanje raspodjela fotelja, vec par godina vjerovatno ponavlja istu pricu.. SDA se ovdje pita puno manje od stranke za BiH, ali stranka za BiH mora da ima zvucnije ime, ili je kreator teme upravo za predstavnike iz te stranke glasao na izborima, dovodeci ih u poziciju da kroje zakone sa kojima se suocavamo..
.. iskreno, ne preferiram platformu niti jedne, niti druge stranke, samo nemoj majke ti rec nesto da bi se reklo, vec argumentuj 'bravo bh vlasti', 'bravo stranka zabi(ti)h i sda'.. sda nije na vlasti vec dugo, i ovakvim nazivom posta samo potvrdjujes koliko je narod neupucen, a onda bude ko iznenadjen kad se oporezivanja i poskupljenja iznenada dese
-
luciferino
Za stambene kredite...nema šanse. Bilo bi dobro za raju, ali zaista mislim da nema logike. Nije ovo više socijalizam, a ipak je kupovina stana postala luksuz, prema tome, zašto bi ti neko oprostio dio poreza zato što si uložio u taj luksuz? Nemoj me krivo shvatiti, ja ne navijam da vlada uzima lovu bilo kome, ali nema logike da će ovakva vlada koja nastoji izvući svaku markicu biti toliko velikodušna.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
- karanana
Pa ja krov nad glavom bas i ne bih nazvao luksuzom. zato sam i specificirao da govorim o stambenom kreditu a ne o kreditu za auto ili za plazmu TV.luciferino wrote:Za stambene kredite...nema šanse. Bilo bi dobro za raju, ali zaista mislim da nema logike. Nije ovo više socijalizam, a ipak je kupovina stana postala luksuz, prema tome, zašto bi ti neko oprostio dio poreza zato što si uložio u taj luksuz? Nemoj me krivo shvatiti, ja ne navijam da vlada uzima lovu bilo kome, ali nema logike da će ovakva vlada koja nastoji izvući svaku markicu biti toliko velikodušna.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
Na zapadu su stambeni i krediti sa kojim se finansira fakultet odbitna stavka kod obracuna poreza pa sam mislio da bi mogli biti odbitni i kod ove vrste poreza koja kod nas dolazi.
- karanana
Ok malo sam mirniji jer kolko sam skontao nece biti smanjenja neto plate. Samo mi nije jasno kako bi se moglo desiti da mi "na ruke" moze biti vece? Imas li kakvu formulu za to?maha wrote:Kako usvojeni prijedlog Zakona predvidja, da li ce tvoje primanje neto "na ruke" biti manje zavisi od visine primanje. U nekim slucajevima ce biti i vece a u nekim manje. Naime, Zakon je predvidio da onih dosadasnjih 5% (koje je placao poslodavac i nije cinilo dio plate) "ulazi" u toju bruto platu, pa se onda na tu osnovicu racunaju umanjenja (300 za svakog plus za djecu, druge izdrzavane clanove porodice itd.). Tako da ce u velikom broju slucajeva (kod prosjecne plate na primjer i gdje postoje izdrzavan djeca), neto plata "na ruke" biti i veca nego do sada. Ova razlika, logicno pada na teret poslodavca. Sa druge strane, poslodavcima su umanjene stope doprinosa, tako da ce tu malo ustedjeti (ali ne previse). Prakticno se doci do "preraspodjele" tereta.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
Koliko ja znam, predviđeno je umanjenje porezne osnovice za troškove kamata po stambenim kreditima (po poreznoj prijavi na kraju godine).
Recimo da mi je plata "na ruke" 1.000 KM. Sta ce se desiti s tom platom u januaru 2009?
-
Fox Mulder
Moglo bi da ostane i isto kad bi preimenovali neke odbitke i nazvali ih novim imenom. Ali jesu li to planirali...?karanana wrote:Ok malo sam mirniji jer kolko sam skontao nece biti smanjenja neto plate. Samo mi nije jasno kako bi se moglo desiti da mi "na ruke" moze biti vece? Imas li kakvu formulu za to?maha wrote:Kako usvojeni prijedlog Zakona predvidja, da li ce tvoje primanje neto "na ruke" biti manje zavisi od visine primanje. U nekim slucajevima ce biti i vece a u nekim manje. Naime, Zakon je predvidio da onih dosadasnjih 5% (koje je placao poslodavac i nije cinilo dio plate) "ulazi" u toju bruto platu, pa se onda na tu osnovicu racunaju umanjenja (300 za svakog plus za djecu, druge izdrzavane clanove porodice itd.). Tako da ce u velikom broju slucajeva (kod prosjecne plate na primjer i gdje postoje izdrzavan djeca), neto plata "na ruke" biti i veca nego do sada. Ova razlika, logicno pada na teret poslodavca. Sa druge strane, poslodavcima su umanjene stope doprinosa, tako da ce tu malo ustedjeti (ali ne previse). Prakticno se doci do "preraspodjele" tereta.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
Koliko ja znam, predviđeno je umanjenje porezne osnovice za troškove kamata po stambenim kreditima (po poreznoj prijavi na kraju godine).
Recimo da mi je plata "na ruke" 1.000 KM. Sta ce se desiti s tom platom u januaru 2009?
Last edited by Fox Mulder on 11/01/2008 12:41, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
Maystor wrote:Iako sam i licno pogodjen ovim poskupljenjima i novim porezima, u neku ruku mi je i drago sto se ovo desava. Bas me interesuje kako ce narod glasati na slijedecim izborima.
ne sekiraj se
pred iduce izbore krece jedan period nacionalnih incidenata i narod ce opet glasat svak za "svoje"
zacarani krug jarane
-
Fox Mulder
Igraju se majmuni u parlamentu drzave. Zasto onda ne isplate zaostatke, vrate deviznu stednju, vrate radnicima kriminalim privatizirane firme,...? Zasto ne uhapse tog nekog Celu i Gasija? Lako je provoditi silu i pravne instrumente na ljuduma u nesvijesti. Zasto ne love lopove? Ne mogu jer su i sami lopovi. Zasto ne ganjaju kriminalce, a hapse zbog prekoracenja brzine 20 km/h?.... Zasto...? Zajebaju se sa glupim narodom, eto zato.
Last edited by Fox Mulder on 11/01/2008 12:51, edited 1 time in total.
-
Fox Mulder
Ma umjesto da bude klik na odkovor slucajno je bio click na citiraj. Nema veze sa tobom...maha wrote:A sto to meni govoris zivota ti!!??Fox Mulder wrote:Igraju se majmuni u parlamentu drzave. Zasto onda ne isplate zaostatke, vrate deviznu stednju, vrate radnicima kriminalim privatizirane firme,...? Zasto ne uhapse tog nekog Celu i Gasija? Lako je provoditi silu i pravne instrumente na ljuduma u nesvijesti. Zasto ne love lopove? Ne mogu jer su i sami lopovi. Zasto ne ganjaju kriminalce, a hapse zbog prekoracenja brzine 20 km/h?.... Zasto...? Zajebaju se sa glupim narodom, eto zato.maha wrote:Ne znam kakva ti je porodicna situacija, jer sistem pokusava da bude subjektivan i da uzme u obzir i elemente oporezivanja domacinstva.
Predviđeni su odbici za izdrađvanog bracnog druga, djecu (progresivno uvecanje umanjenja za veci broj djece), roditelje i druga izdrzavana lica (usvojena djeca npr.). Od svega toga zajedno ovisi i konacni porezni "racun".
-
luciferino
Krov nad glavom u sopstvenom vlasništvu danas jeste ogroman luksuz. Ja se iskreno nadam da nemam pravo, ali veliki sam pesimista. Sinoć me je ova vijest sasjekla. Ono što mene najviše plaši jeste da ne znamo šta sve piše u tom zakonu, sve je rekla-kazala, godinu dana trube da će biti 15%, onda odjednom kažu da će svima biti 10%, a i mene živo interesuje kako se to čudo računa. Uglavnom, vidjećemo šta nam nosi 2009.karanana wrote:Pa ja krov nad glavom bas i ne bih nazvao luksuzom. zato sam i specificirao da govorim o stambenom kreditu a ne o kreditu za auto ili za plazmu TV.luciferino wrote:Za stambene kredite...nema šanse. Bilo bi dobro za raju, ali zaista mislim da nema logike. Nije ovo više socijalizam, a ipak je kupovina stana postala luksuz, prema tome, zašto bi ti neko oprostio dio poreza zato što si uložio u taj luksuz? Nemoj me krivo shvatiti, ja ne navijam da vlada uzima lovu bilo kome, ali nema logike da će ovakva vlada koja nastoji izvući svaku markicu biti toliko velikodušna.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
Na zapadu su stambeni i krediti sa kojim se finansira fakultet odbitna stavka kod obracuna poreza pa sam mislio da bi mogli biti odbitni i kod ove vrste poreza koja kod nas dolazi.
-
fixer
maha wrote:Kako usvojeni prijedlog Zakona predvidja, da li ce tvoje primanje neto "na ruke" biti manje zavisi od visine primanje. U nekim slucajevima ce biti i vece a u nekim manje. Naime, Zakon je predvidio da onih dosadasnjih 5% (koje je placao poslodavac i nije cinilo dio plate) "ulazi" u toju bruto platu, pa se onda na tu osnovicu racunaju umanjenja (300 za svakog plus za djecu, druge izdrzavane clanove porodice itd.). Tako da ce u velikom broju slucajeva (kod prosjecne plate na primjer i gdje postoje izdrzavan djeca), neto plata "na ruke" biti i veca nego do sada. Ova razlika, logicno pada na teret poslodavca. Sa druge strane, poslodavcima su umanjene stope doprinosa, tako da ce tu malo ustedjeti (ali ne previse). Prakticno se doci do "preraspodjele" tereta.karanana wrote:Ja foruma karanane, moram otici na sarajevo-x.com pa onda kliknuti na jednu od aktualnih tema pa tek onda kad odem na tu neku temu mogu odatle pristupiti pocetnoj strani foruma. Uzas.
ovo i ne bi bilo tako lose. samo ako je sve tako kako si ti napisao, zasto onda mediji prestavljju taj zakon et kao da ce ti uzet 10 posto od neto plate. gotovo da je jos jedan udar na dzepove najsiromasnijih
- Liberalism
kad se sve sabere i oduzme, jednu platu godisnje dajes Brankovicu, treba covjeku vikendicu da zavrsi, vidis da je stao upolaluciferino wrote:Krov nad glavom u sopstvenom vlasništvu danas jeste ogroman luksuz. Ja se iskreno nadam da nemam pravo, ali veliki sam pesimista. Sinoć me je ova vijest sasjekla. Ono što mene najviše plaši jeste da ne znamo šta sve piše u tom zakonu, sve je rekla-kazala, godinu dana trube da će biti 15%, onda odjednom kažu da će svima biti 10%, a i mene živo interesuje kako se to čudo računa. Uglavnom, vidjećemo šta nam nosi 2009.karanana wrote:Pa ja krov nad glavom bas i ne bih nazvao luksuzom. zato sam i specificirao da govorim o stambenom kreditu a ne o kreditu za auto ili za plazmu TV.luciferino wrote: Za stambene kredite...nema šanse. Bilo bi dobro za raju, ali zaista mislim da nema logike. Nije ovo više socijalizam, a ipak je kupovina stana postala luksuz, prema tome, zašto bi ti neko oprostio dio poreza zato što si uložio u taj luksuz? Nemoj me krivo shvatiti, ja ne navijam da vlada uzima lovu bilo kome, ali nema logike da će ovakva vlada koja nastoji izvući svaku markicu biti toliko velikodušna.
-
Nele
neznam zasto bravo sda kada do tog zakona ima jos godinu dana a do tada ce nas taj vas "bravo sda" oguliti a vec su poceli sa uljem a od danas sa hljebom
na celu federacije(brankovic) je sda pa neka sredi stanje u federaciji sada-odmah a ne za godinu li dvije pa da im onda pljeskamo
ps je li za taj zakon samo glasao sda sta je sa ostalim
na celu federacije(brankovic) je sda pa neka sredi stanje u federaciji sada-odmah a ne za godinu li dvije pa da im onda pljeskamo
ps je li za taj zakon samo glasao sda sta je sa ostalim
- Liberalism
ma kakvi SDA je opozicija zajedno sa nacistickim HDZ-omulpinian wrote:Znaš li ti uopšte kakvu to "većinu" SDA ima tamo, i kako se donose odluke u Federalnom parlamentu?zlatan01 wrote:Nista! Osim sto ima vecinu u pomenutoj vladi.ulpinian wrote:Kakve veze ima SDA sa ovim ?
edit. omace mi se
-
fixer
Liberalism wrote:ma kakvi SDA je opozicija zajedno sa nacistickim HDZ-omulpinian wrote:Znaš li ti uopšte kakvu to "većinu" SDA ima tamo, i kako se donose odluke u Federalnom parlamentu?zlatan01 wrote: Nista! Osim sto ima vecinu u pomenutoj vladi.
edit. omace mi se
i sda i hdz su po mom misljenju isti sljam. ako je hdz nacisticka stranka a onda su im i koalicioni partneri isto.
-
newone
To ce vam biti sistem oporezivanja plata slicno kao na Zapadu. U sustini to vam se svodi na sljedece: radite godinu dana i od 12 plata koje zaradite na ruke cete dobiti njih 11 dok onu jednu preostalu dajete drzavi. Znaci radite jedan mjesec onako for free, a za voljenu vam drzavu. Na Zapadu vecina zaposlenih ima i taj bonus na kraju godine, koji se opet naravno oporezuje, ali koji ublazi nedostatak te jedne plate. U principu to je jedna plata koju ce te dati drzavi, neko mozda malo vise, neko malo manje.
Kamate placene na stambeni kredit su na kraju svake godine deductable do odredjenog procenta i za taj iznos se smanjuje porez kojeg dajete drzavi od plate, ali tek na kraju godine. I to vam dodje onako vise simbolicno. Ista stvar je i sa student loanom i sa troskovima za lijecenje, ako premasuju odredjenu novcanu svotu tokom kalendarske godine. Ovdje su takodje deductable i troskovi za obdaniste i jaslice do odredjenog procenta.
Ali kako god to iskombinujete opet je to jedna godisnja plata koja ide u dzep drzavni.
Kamate placene na stambeni kredit su na kraju svake godine deductable do odredjenog procenta i za taj iznos se smanjuje porez kojeg dajete drzavi od plate, ali tek na kraju godine. I to vam dodje onako vise simbolicno. Ista stvar je i sa student loanom i sa troskovima za lijecenje, ako premasuju odredjenu novcanu svotu tokom kalendarske godine. Ovdje su takodje deductable i troskovi za obdaniste i jaslice do odredjenog procenta.
Ali kako god to iskombinujete opet je to jedna godisnja plata koja ide u dzep drzavni.
-
BiH_mladi
SDA !! je li to Slovenska Demokratska Akcija?
kazu da slovenci imaju velikih problema da si obezbjede struju.imaju samo dvije opcije.jedna je izgradnja jos jedne nuklearke sto bi dovelo do nezadovoljstva stanovnistva i pada vlade i druga opcija da na bosanskim rijekama i rudnicima naprave svoje hidro i termoelektrane.
zato je Jansa povukao svoje igrace iz SDA sa kojima je trgovao oruzjem da se to odradi:pored toga posto slovenija sad predjedava sa EU obecao je pomoci a vjerovatno i mnoge podmazati da se projekti na jacanju elektroprivrede BiH zaustave kako bi se ona oslabila i jeftino kupila s njihove strane.time bi slovenci i sda obrukali i glavnu konkurenciju u vlasti jer je haris obecao narodu izgradnju novih objekata i razvoj ekonomije.nije cudo sto je jansa neki dan spominjo BiH kao veliku opasnost u regiji,jer novac koji su opljackali od deviznih stedisa sada koriste da preko svojih paradrzavnih fondova pokupuju sve po BiH i to sto jeftinije dok je BiH tako obiljezena.[/b]
kazu da slovenci imaju velikih problema da si obezbjede struju.imaju samo dvije opcije.jedna je izgradnja jos jedne nuklearke sto bi dovelo do nezadovoljstva stanovnistva i pada vlade i druga opcija da na bosanskim rijekama i rudnicima naprave svoje hidro i termoelektrane.
zato je Jansa povukao svoje igrace iz SDA sa kojima je trgovao oruzjem da se to odradi:pored toga posto slovenija sad predjedava sa EU obecao je pomoci a vjerovatno i mnoge podmazati da se projekti na jacanju elektroprivrede BiH zaustave kako bi se ona oslabila i jeftino kupila s njihove strane.time bi slovenci i sda obrukali i glavnu konkurenciju u vlasti jer je haris obecao narodu izgradnju novih objekata i razvoj ekonomije.nije cudo sto je jansa neki dan spominjo BiH kao veliku opasnost u regiji,jer novac koji su opljackali od deviznih stedisa sada koriste da preko svojih paradrzavnih fondova pokupuju sve po BiH i to sto jeftinije dok je BiH tako obiljezena.[/b]