Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

nikad_izvini

#1 Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by nikad_izvini »

Centralni dnevnik.Odmah da se razumijemo Senad H. mi baš i nije omiljeni novinar :D

Nedžad Branković nas ubjeđuje da je vellika razlika između prodaje 30% i 51% dionica Telecoma(BH i HT); Da je takva razlika, da će vrtoglavi razvoj nastupiti u roku "odmah" :D

Argumenti za:

-BiH će se brže razviti
-pravi se infrastruktura(ceste)
-gradi se elekto-energetski sektor
-ulaže se u privredu
-privlače se strani investitori
-zarada između milijardu i dvjesto do dvije milijarde KM
-vjerovatno niže cijene telefonije i interneta

Argumenti protiv:

-sve susjedne države koje su to uradile, sada se kaju ili kupuju dionice drugih Telecoma(Hrvatska,Srbija,Makedonija)
-"izgubljena" sredstva se mogu nadoknaditi i debelo premašiti u roku od 5 godina
-nema ulaganja u budući razvoj Telecoma
-strani investitori će svejedno doći
-zarada oko 500-600 KM miliona cca
-strani investitor defacto ima monopol u sektoru telekomunikacija
-veliki gubitak za budžet Federacije nakon što se novac potroši
-prema svim "stručnim"procjenama, pa čak i kuće koju je vlada unajmila da obavi procjenu, ne bi se smjelo prodati više od 35%

Nisam stručnjak.Ali realno, ako je 51% cijena našeg vrtoglavog razvoja.Neka bude.Ali, čisto sumnjam da tih eventualnih milijardu KM više-manje, ovdje igra bilo kakvu ulogu, imajući u vidu da bi cesta Sarajevo-Tuzla trebalo da košta 500 miliona KM :D Imajući u vidu IMT politiku naših dragih Parlamentaraca.Imajući u vidu protekle privatizacije.Imajući u vidu Nedžada "po zakonu" Brankovića, ja sam protiv.Al sad. ko sam ja da se gađam sa milijardama :roll: :roll:
d2

#2 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by d2 »

proslo je 8 sati od kada je bio pomenuti face to face, to samo pokazuje koliko nam je ekonomija vazna, vazniji su eurosong i nogometni savez.
ko kad smo hadzije, sta nas briga, ima se, moze se

tebi svaka cast na pokretanju teme
d2

#3 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by d2 »

Moje gledanje ove teme je prilicno kontradiktorno...

Sa jedne strane zelim prodaju telecoma jer se nadam da ce ulazak velikih igraca (prizeljkujem njemacki telecom) biti signal i drugim velikim igracima da udju na trziste odnosno na neki nacin simbolisati sigurnost trzista. Vjerujem da bi takvo desavanje za sobom povuklo djelimicno i druge investicije i dalo impuls ekonomiji kako bi se stvari malo pokrenule. Pracenje vijesti sa http://www.biznis.ba meni kao laiku govori da vlada opsta letargija. Znacajnijih poslovnih vijesti, da ne kazem pozitivnih vijesti iz ekonomije, je jako malo. Takodje vjerujem da bi takvo desavanje dovelo i do povecanja broja usluga te njihovog kvaliteta te dugorocno, ako RAK uradi sto treba i do konacne prave konkurencije koja bi regulisala cijene u fiksnoj telefoniji i internetu. Osim toga mozda naivno se nadam da tamo gdje veliki uvale svoje pare nema sanse da ponovo dodje do nestabilnosti.

Sa druge strane svjestan sam da bi drzava iako bi u startu dobila milijardu ili dvije ili tri izgubila stalne godisnje prinose od telecoma u vecoj ili manjoj mjeri a i da bi sigurno doslo do otpustanja veceg broja sadasnjih radnika telecoma. Vec cujem kako vecina vice - ko im .... mater, neka ih otpuste, i onako nista ne rade medjutim na to treba gledati kao na po meni prilicno velik problem jer sta ako recimo 2000 dobro placenih ljudi ostane bez posla. To je 6000 ljudi cije ce porodice poceti losije zivjeti i manje para trositi, ako oni trose manje para manje zaradjuju i svi koji zive od njih, prodavnice, restorani i svi drugi tj mi...

Stvar je vise nego komplikovana i po mom misljenju treba prvo dobro izanalizirati desavanja u zemljama okruzenja i vidjeti sta se kod njih desilo pa tek onda odlucivati sta sa telekomom...

BTW ona suma od 500 miliona maraka za cestu Tz - Sa mi izgleda totalno nerealna... O kakvoj se cesti radi ? Ako se radi o uredjivanju ove postojece ceste onda ok ali ako se radi o autoputu ako se dobro sjecam kilometar autoputa je oko 10 miliona maraka (moguce da sam se zeznuo nesto mi velika ova cifra) dakle bilo bi para za 50 kilometara ... Malo mi je cudna ta prica.
newone

#4 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by newone »

Prodaja Telekoma bice jako bolna. Federacija ostaje bez stalnih prihoda, otpustanje ne veceg, vec velikog broja uposlenih, vjerovatno i startno povecanje cijena usluga dok novi vlasnik ne stekne povjerenje u novo trziste,.... Ali prodaja Telekoma je i neminovna i zato sto se to prije uradi bice i bolje. Nikada ne valja odgadjati ono sto ce se morati desiti.
Fair Life

#5 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Fair Life »

Intervju Dana: Alija Behmen
Telecom je zlatna koka i nije za prodaju

Potpredsjednik SDP-a BiH, dr. ekonomskih nauka, redovni profesor na Saobraćajnom fakultetu, Alijansin premijer Federacije BiH, danas je poslanik u Parlamentu FBiH. Za Dane govori o pljačkaškoj privatizaciji, naftnom lobiju, skorašnjem bankrotu i angažmanu svoje partije u borbi protiv kriminala i korupcije
Senad Pećanin

DANI: Gospodine Behmen, prije nekoliko sedmica federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda je upozorio na mogućnost jesenjeg bankrota Federacije BiH. Jeste li iznenađeni da je federalni budžet već sada prazan i da već kasne isplate budžetskim korisnicima?

BEHMEN: Ne, nisam, ni kao zastupnik u Federalnom parlamentu, a ni kao bivši premijer. Ja se ovdje moram vratiti na period vlade Alijanse, kada smo mi imali stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom: tada je striktno morala postojati finansijska održivost budžeta i svih programa koji proističu iz budžeta, bez obzira da li su oni razvojni ili socijalni. Meni je vrlo neobično gledati kako se ova vlada odnosi prema budžetu: primjera radi, pred samo donošenje odluke o usvajanju budžeta oni ga povećaju za deset miliona kroz amandman koji potpisuju četiri koaliciona partnera. Istovremeno, vlada hladno odbaci naš, SDP-ov, prijedlog za odvajanje deset miliona maraka za Krivaju u Zavidovićima, kako bi kombinat bar djelimično osposobili da likvidno odgovori svojim obavezama. Ovakvo ponašanje aktuelne vlasti ja ne bih mogao nazvati politikom. Kako nema stand by aranžmana, oni se prema budžetu odnose krajnje nedomaćinski, a kao stvarnu obavezu, na svim nivoima vlasti, oni osjećaju jedino vraćanje inozemnih dugova. A to je poraznije zato što su imali više od milijardu dodatnog prihoda od PDV-a i sve je to otišlo u redovnu potrošnju.

DANI: Stvarno je katastrofalno da dobiju dodatnu milijardu prihoda i da sve potroše, a da pritom ne naprave nijednu trafiku...

BEHMEN: Nije napravljeno ništa. To je koncept vladanja kroz budžet. Izuzev strategije razvoja poljoprivrede, koja je usvojena prije tri mjeseca, mi nemamo ne samo strategiju nego ni viziju razvoja nijednog sektora. Tek iza vizije ide strategija, da se inkorporiraju mjere da bi ta vizija mogla zaživjeti. Zato i jeste aktuelan državni plan, razvojni plan: Vijeće ministara je u martu 2007. donijelo odluku da se radi na izradi novog razvojnog plana, ali, naravno, još ništa od toga. A ako država nema razvojni plan, ne može ni prići pristupnim fondovima Evropske unije, jer Evropska unija ne daje sadaku. Evropska unija hoće da država ima razvojni plan, da ima prioritete, da su ti prioriteti političkim konsenzusom doneseni i da ima inicijalna sredstva za finansiranje. Dok to ne završimo, Evropska unija će čekati.

DANI: Kakav je Vaš stav i stav SDP-a povodom najave Vlade da donese odluku o privatizaciji BH Telecoma?

BEHMEN: U dokumentu SDP-a koji sam spomenuo (vidi antre; op. ur.) mi smo iznijeli svoj stav. Recimo to ovako: neka se izvrši privatizacija koja će ojačati konkurentnost, ali moramo prvo vidjeti kakve su namjere, jer ako napravimo štetu danas, ona je poslije nepopravljiva. Telekomunikacioni sektor, plus energetika i transfer čine infrastrukturu infrastrukture. Nema razvoja ostalog dijela privrede i gospodarstva ukoliko to strateški ne riješimo. Svaka pristojna država to drži u svojoj ruci.

DANI: Vjerovatno znate da je Vladina ideja dostavljena kao prijedlog Parlamentu o privatizaciji telekoma da se 70% sredstava dobijenih prodajom upotrijebi za investiciju u infrastrukturu? Kako to komentirate?

BEHMEN: Dobro ste informirani. To je glupost. Ima jedno razmišljanje za koje držim da je apsolutno lažno: ako ja prodam svoj telekomunikacioni sektor tebi, ja sam pogodio posao u kojem ćeš ti biti dobar, zato što ćeš za pet godina vratiti uložena sredstva u telekomunikacioni sektor, a ja ću ta sredstva koja dobijem gurnuti u onaj "dio" razvoja koji ni izdaleka ne oplođava svoj kapital kao telekomunikacioni sektor. Primjer: kad se marka uloži u komunikacioni sektor, godišnji povrat je 20%. Kad se uloži na drugu stranu - onda je to 6%. Dakle, ne postoji multiplikator razvoja.

DANI: Branković kaže ovako: hoćemo li mi da se razvijamo 40-50 narednih godina ili ćemo infrastrukturu izgraditi u sljedećih pet do osam godina? Iskreno, svi bismo više voljeli da imamo autoput za pet godina nego da ga čekamo narednih 50.

BEHMEN: Ali, čak se ni ova sredstva ne predviđaju za autoput, nego za te brze ceste… Dakle, da budem posve iskren: mi u SDP-u smatramo da je tu u pitanju pogodba koalicionih partnera i da budem banalan do kraja - sve će završiti asfaltiranjem nekoliko sokaka. Imali smo priliku vidjeti tu jednu debelu knjigu u kojoj se govori o namjeri finansiranja od ovih sredstava. Evo, samom činjenicom da je pred nama reforma penzionog sistema, s ona tri stupa, dakle svima je jasno da su važan segment u reformi penzionog sistema niskorizična ulaganja. Pa zar telekomunikacije nisu taj dio? Pa pogledajte Hrvatsku: Čačić će ostati zapamćen kao čovjek koji je napravio kilometre ceste, ali oni su izračunali da je veći multiplikator razvoja u stanogradnji nego u cestogradnji.

DANI: Da li to znači da ćemo mi putovati ovakvim cestama i u narednih deset godina?

BEHMEN: Ne znači. BiH ima metoda da se vrlo brzo radi na izgradnji Koridora 5c. Pazite, koridor se u nas vrlo usko shvata. Očigledno je - neke dionice će morati država sama graditi, veliki dio bi se mogao izgraditi preko mješovitog kapitala, privatno-javnog, a jedan dio i na koncesije. Šta je problem kod koncesija? Glavni je minimalni obim prometa koji garantira koncesionaru da će ostvariti povrat sredstava. Država mora da subvencionira koncesiju ukoliko se određeni promet ne napravi, ali ne smije se zaboraviti da se na pravcu koridora nalazi oko 70% stanovništva BiH, što garantira i povrat investicija. Ja bih podsjetio kako je Zlatko Lagumdžija postao neprijatelj bošnjačkog naroda kada je ovim mladićima što prave Bosmal rekao da treba prvo napraviti prostorni plan, pa feasibility studiju, pa onda izvršiti mjerenja, pa idejni, pa glavni projekt, pa tek onda zaključiti ugovor o koncesiji. Nije isto zaključiti ugovor o koncesiji na 25, 30 ili 40 godina. Dakle, ja, koji dajem pravo na koncesiju, moram raspolagati osnovnim elementima, ne da se preplatim jer obojica imamo interes. Tako se radi u svijetu. Hrvatska je napravila jedan divan model koji nije unificiran, nego zavisi od dionice do dionice. To je praktično usavršen slovenski metod koji je isto tako uspješan.

DANI: Mislim da je jako važno objasniti javnosti koju igru Branković igra oko BH Telecoma. On je svjestan da smo svi frustrirani što nemamo autoput i sada nas uvjerava da ako ne prodamo BH Telecom strancima, nema ništa ni od gradnje Koridora 5c!

BEHMEN: Naravno da to nije tačno. Političari imaju pravo da se služe i floskulama. Ne mogu se dovesti u vezu prodaja telekomunikacionog sektora i izgradnja Koridora 5c. Evo opet primjer Hrvatske, veoma tačan primjer: Hrvatska je prodala telekomunikacioni sektor, ostalo joj je još malo, ali istovremeno je povećala svoj dug s deset na 33 milijarde eura. Slovenci koji imaju cirka 50% od svog telekomunikacionog udjela, mislim na državu, šesti put su raspisali tender za prodaju i uvijek nađu nešto što ne odgovara državi Sloveniji, a čak, kako sam obaviješten, imaju namjeru da se natječu i da kupe naš telekom. A napravili su tolike kilometre autoceste. Jednostavan primjer: Vlada planira da iz dijela prodaje Telecoma potroši, mislim, 2,4 milijarde. Gdje? Nema odgovora. Nude brzu cestu prema Vakufu, Travniku, prema Tuzli, sve je to potrebno, ali valja imati na umu da, kada je u pitanju naš telekomunikacioni sektor, nije riječ o državnom monopolu - mi imamo liberalizaciju i deregulaciju tržišta. Da pojednostavim: SDP ne negira da treba razviti know how tehnologije, nove proizvode, ali ne na način koji će žrtvovati zlatnu koku.

DANI: Kako objašnjavate činjenicu da uoči prodaje BH Telecoma Upravni odbor i menadžment insistiraju na nepotrebnoj kupovini preskupe zgrade OKI-ja?

BEHMEN: To mi malo liči na Dodikove metode. A da budem malo i lokalist: posebno mi smeta njihovo zakopavanje temelja za zgradu u Mostaru, na ulazu u Univerzitet. Ja ne znam čemu to. Ne razumijem. Ta se sredstva mogu upotrijebiti za idućih sedam do deset kilometara ceste, a tamo se pravi karikatura.

DANI: Ali, nije li to dokaz da je kriminal, onaj najdrskiji, toliko postao svojstven ovoj vlasti na svim nivoima da na neki način obesmišljava i pravni poredak, dok s druge strane ugrožava samu supstancu države? Evo primjera: BH Telecom, privatizacija Feroelektra, privatizacija Aluminijskog kombinata, Krivaja Zavidovići, Agrokomerc… Sad Vas pitam kao poslanika u Federalnom parlamentu: koji je put ka izlazu iz ovakvog stanja jer su građani zaista ogorčeni?

BEHMEN: Tvrdim da se ova vlast održava samo na interesnoj bazi, ali interesnoj bazi pojedinih skupina. SDP je zato dostavio onih 14 prijedloga Parlamentu FBiH, ali molim vas - uzmite stenograme sa sjednica Parlamenta i sve će vam biti jasno: od 98 poslanika, 55 je glasalo za prijedlog ove strategije o privatizaciji u Federaciji. A moram ponoviti - ako se ovo napravi, šteta je nepopravljiva.

DANI: Susjedne i zemlje u okruženju, čitav svijet zapravo, pokušava naći odgovor na nezapamćeni rast cijena nafte, a kod nas ništa: sve što smo uradili jeste da smo prodali Energopetrol. Kako to objasniti?

BEHMEN: Bit ću konkretan: sasvim je pristojno uštedjeti 20% troškova na transportu šinama i imati kontrolu nad kvalitetom uvezene nafte. Te mjere naša Vlada nema.

DANI: Kad sam prvi put intervjuirao Hadžipašića, 2003, rekao mi je da će za godinu dana zakonski nametnuti "uvoz nafte na šinama". Bio sam naivan i pitao zašto mu za taj zakon treba čak godina dana. No, ta odluka nije donesena ni danas i BiH je jedina država u Evropi koja naftu i derivate "uvozi na gumama"...

BEHMEN: Troškovi ovakvog transporta povećavaju cijenu i snižavaju kvalitet. Znate li ko jedini uvozi naftu željeznicom? INA.

DANI: Zašto se ne zabrani uvoz cisternama?

BEHMEN: Zato što je jak kamionski lobi. U jednoj Austriji ima zabrana prolaska cisternama kroz tunele i nafta se vozi šinama. Ali, ovdje je jak lobi i onda dolazimo do spontaniteta u ključnim ekonomskim odlukama. A spontanitet znači ne šta radiš, nego ide kako ide.

DANI: Gospodine Behmen, uzimajući u obzir ovoliki stepen pljačke države, čini mi se da ne stoje ocjene o BiH kao izrazito siromašnoj zemlji. Ponekad mi se čini da i mnoge puno bogatije države ne bi mogle preživjeti ovolike razmjere pljačke...

BEHMEN: Evo, ja ću opet podsjetiti da SDP insistira da se posebnim zakonom o oduzimanju kriminalno stečene imovine sankcioniraju kriminalna djela zloupotrebe i pribavljanja protuzakonite imovinske koristi, mita i korupcije iz domena privatizacije. Ja sam dobro proučio konvenciju Ujedinjenih nacija o pranju novca i korupciji. Zemlje koje su je prihvatile potpisale su ugovor s Ujedinjenim nacijama i BiH će kad-tad morati donijeti taj zakon. Hoće li biti agencija irskog tipa, kao što mi preferiramo, ili će biti neka talijanskog ili njemačkog tipa, nije važno. Pa pogledajte šta se desilo u zadnja dva mjeseca sa Luksemburgom, gdje su pojedini zvaničnici iz Njemačke naplaćivali sredstva preko banaka u Luksemburgu, izbjegavali porez pa su sve morali vratiti jer je i to korupcija. Kako će neko uložiti svoj dolar, euro ili bilo koju valutu na ovo područje ako smatra da tu ima korupcije, da nije politički stabilna zemlja, da nije pravno sigurna? Koje su mu garancije da ulaže, bez obzira na komparativne prednosti koje BiH ima, na prirodne resurse.

DANI: Evo jedno pitanje koje ću preformulirati na način Ede Maajke: kako može neko glasati za Dodika i Silajdžića i za njihove stranke, odnosno kako objasniti činjenicu da i pored toliko dokaza o kriminalu i korupciji vezanoj za njihove stranke ljudi i dalje glasaju za njih? Vjerujete li da će se nešto promijeniti na sljedećim izborima, je li to šansa za opoziciju?

BEHMEN: To bi moglo biti više jedno sociološko i psihološko pitanje, ali u političkom smislu mislim da je ovdje dominantna prezasićenost. Ja zapravo ne znam da li narod vjeruje informacijama koje se prezentiraju.

DANI: Zar nije dovoljno da vjeruje svojim očima? Ljudi vide da oni koji do jučer nisu imali ništa onoga časa kada postanu imenovani na neku ministarsku ili doministarsku poziciju, u neki nadzorni odbor, počinju kupovati bijesna auta, vikendice, kuće...

BEHMEN: To je, po meni, jedno opće stanje bolesti u društvu. Ali, mora se imati na umu da smo mi jedna specifična zemlja tranzicije, nismo kao Mađarska, Poljska, Češka, Bugarska, pa čak ni kao Makedonija. Ovdje je pala krv. Puno je krvi poteklo ovom zemljom. U ljudima je još uvijek neka stabilnost ako su uz nekoga svoga, pa makar on i radio to što radi i ja mislim da je to presudno. Podsjetio bih da su Nijemci već '45. godine imali čuvena 3D: denacifikaciju, denacionalizaciju i demokraciju. Dakle, nije se mogla razviti demokracija bez prethodna dva stupa. Mi samo govorimo o demokraciji, o trećem stupu, iako bi naša skala bila i mnogo veća. Ovdje nema sistematičnosti. Ne može visoki predstavnik reći: evo, bit će kako se vladajuća elita dogovori. Mi znamo na kojim osnovama se vladajuća elita dogovara. Nijedna zemlja nije imuna na korupciju i kriminal. Havel je svojedobno izjavio da je u Češkoj prilikom tranzicije negdje oko sedam milijardi eura nestalo. Ovdje se još dogodio i rat. Ja mislim da se mnogo manipulira ljudima na bazi te svijesti. Uostalom, imamo najsvježiji primjer Srebrenice... Hajdemo biti iskreni: ko je izvršio drugo etničko čišćenje područja Srebrenice i Bratunca? Ja sam obišao sva ta sela.

DANI: Ko?

BEHMEN: Mislim da se u Bosni zaista manipulira narodom.
Prijedlog parlamentu FBiH
SDP insistira na reviziji privatizacije

- SDP je ponudio 14 zaključaka Federalnom parlamentu. Povod je bila tematska sjednica Parlamenta FBiH i dokument Politika privatizacije državnog kapitala u FBiH s programom prioritetnih ulaganja. Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH je zaista bio vrlo jasan i pokušat ću sažeti naše prijedloge: tražimo cjelovit Zakon o reviziji privatizacije, koji bi obuhvatio reviziju privatizacije preduzeća, banaka i osiguravajućih društava, i to od 1992. godine, pri čemu insistiramo da se iz postupka revizije isključi Vlada i agencije za privatizaciju, a revizija povjeri Finansijskoj policiji. Tražimo također da se posebnim zakonom osigura prenos jednog dijela dionica besplatno za svakog punoljetnog građanina Federacije, u narednim etapama privatizacije, kako kod jednog broja prihvatljivih komercijalnih, tako i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije BiH, bez izuzetka. Naravno, tražimo od Parlamenta radničko dioničarstvo, tražimo posebne zakone za privatizaciju svake javne kompanije, tražimo zakon o javnom dobru, koji bi se primijenio na komunalna preduzeća, te tražimo da se elektroenergetski sektor i rudnici isključe iz privatizacije. Zalagat ćemo se da u prvoj fazi privatizacija telekom operatora ne bude veća od 30%, a da se u fiksnoj telefoniji iz privatizacije isključe kapaciteti infrastrukture. U cilju samoodrživosti penzionog/mirovinskog fonda u Federaciji, tražimo da 3% udjela u glavnici telekom operatera - BH Telecoma i HT-a Mostar - budu preneseni u vlasništvo Fonda PIO/MIO. I naravno, ne odustajemo od zakona o oduzimanju kriminalom stečene imovine, sankcioniranja kriminalnih djela zloupotrebe i pribavljanja protuzakonite imovinske koristi, mita i korupcije iz domena privatizacije.
don vito

#6 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by don vito »

Sa druge strane svjestan sam da bi drzava iako bi u startu dobila milijardu ili dvije ili tri izgubila stalne godisnje prinose od telecoma u vecoj ili manjoj mjeri a i da bi sigurno doslo do otpustanja veceg broja sadasnjih radnika telecoma. Vec cujem kako vecina vice - ko im .... mater, neka ih otpuste, i onako nista ne rade medjutim na to treba gledati kao na po meni prilicno velik problem jer sta ako recimo 2000 dobro placenih ljudi ostane bez posla. To je 6000 ljudi cije ce porodice poceti losije zivjeti i manje para trositi, ako oni trose manje para manje zaradjuju i svi koji zive od njih, prodavnice, restorani i svi drugi tj mi...
Kada ce se ljudi kod nas nauciti da zive u kapitalizmu? Do kada ce se zakoni trzista selektivno primjenjivati? Sta cemo sa 20 hiljada radnika Zeljezare Zenica koji su nakon promjene vlasnicke strukture ostali bez posla? Novi vlasnik je rekao "treba mi samo hiljadu-dvije radnika", ostalim otpremnine, i proizvodnja zbog toga ne trpi, stavise, stalno raste. Oni koji su bili "prekobrojni" danas svoje porodice prehranjuju tako sto idu raditi najteze fizicke poslove u zapadnu Hercegovinu, a strasan je problem sto ce radnici Telekom, zaposleni po stranackim i familijarnim linijama "manje trositi".
Kao covjek koji redovno glasa za SDP, moram reci da je sinocnji "face to face", barem iz mog ugla, bio porazan po Behmena. Kriminalac nevinog osmjeha Brankovic iz meni omrazene SDA imao je pet puta jace argumente i konkretniju pricu. U jednom trenutku me cak nasmijao kada je na Hadzifejzovicevo pitanje o pismu sindikata Telekoma koji trazi da se proda 30 posto akcija odgovorio kontrapitanjem "Da li cete na Hayatu pitati radnike kada budete prodavali firmu". Na drugoj strani je Behmen ponudio puno demagogije, socijalisticke ekonomije, a sve se otprilike svodi na: 1. Prodati samo 30 procenata Telekoma, ostaviti ih da se ponasaju monopolski, rade po starom. 2. Umjesto prodajom vecinskog paketa Telekoma, novac za razvojne projekte osigurati povecanjem trosarina za gorivo!!!??? :x
Nemam ja nista protiv planske privrede, ali samo neka budu jednaki arsini za sve. Stitis BH Telekom i zaposlene u njemu? OK, ali ne daj ni Fructalu da otima hljeb radnicima Vegafruita, zabrani uvoz Gorenja i prisili nas da kupujemo frizidere Bira. Mene je konkurencija natjerala da radim dva puta vise za iste pare, a kada poslodavac ocijeni da mu vise ne trebam, urucit ce mi radnu knjizicu, ja idem traziti novi posao. Zbog cega bi radnici Telekoma bili iznad mene i 90 procenata ljudi u ovoj drzavi koji su se prilagodili zakonima trzista?
Najveci crnjak je glasanje gledalaca kao najbolji dokaz da u ovoj drzavi pali samo supljikat i demagogija. U hiljadu stvari smo vidjeli da je SDP pricao konkretno, a SDA/SBiH prodavali demagogiju i pobjedjivali. Sinoc su se uloge promijenile, a rezultat je cetiri puta vise glasova za Behmena. Sve je manje nade za ovu drzavu.
paratrooper

#7 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by paratrooper »

ma bit ce da ce dobiveni novac vecinom i otic vani, nesto ce se udjeliti socijalnim slucajevima, invalidima , pripadnicima vojnih udruga HVO i ARBIH za njihove doprinose odbrani federalnog prostora , i nesto ce biti koristeno za povecanje plata uposlenicima drzavnih organa uprave federacije i kantona.
BiH_mladi

#8 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by BiH_mladi »

U BiH postoje tri telekom operatera i dva imaju bolji menadjment koji sve vise uzimaju prostor BH telekomu a time on gubi na cijeni.Drugo, zbog stalnog rasta goriva ,zeljeza i cementa federacija gubi razvojnu moc.Da je telekom bio prodat prosle godine kad je cijena izgradnje koridora 5C iznosila oko 7milijardi KM s tim parama se moglo izgraditi oko 60% tog koridora.Danas po ovim cijenama goriva,zeljeza i cementa koridor bi iznosio 15-tak milijardi to znaci da bi se moglo izgraditi samo 30% tog koridora dok sljedece godine od tog novca ce se moci napraviti tek obicna ulica.
Odluka o prodaji vecinskog paketa je odavno izvjesna a to sto se u zadnjih par mjeseci kroz javnost manipulise drugim podacima je stvar spekulanata poput Hypa,Avaza i dr. koji preko svojih investicionih fondova kupuju dionice povoljnije na osnovu tih informacija i na kojima ce vjerovatno debelo zaraditi u sljedecim mjesecima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Truba »

jadni telecumovci

bit će otpuštanja bahatih seljačina

a stotine tisuća ostalih radnika što je već otpušeno u drugim firmama... oni nisu bitni :x
nikad_izvini

#10 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by nikad_izvini »

don vito wrote:
Kada ce se ljudi kod nas nauciti da zive u kapitalizmu? Do kada ce se zakoni trzista selektivno primjenjivati? Sta cemo sa 20 hiljada radnika Zeljezare Zenica koji su nakon promjene vlasnicke strukture ostali bez posla? Novi vlasnik je rekao "treba mi samo hiljadu-dvije radnika", ostalim otpremnine, i proizvodnja zbog toga ne trpi, stavise, stalno raste. Oni koji su bili "prekobrojni" danas svoje porodice prehranjuju tako sto idu raditi najteze fizicke poslove u zapadnu Hercegovinu, a strasan je problem sto ce radnici Telekom, zaposleni po stranackim i familijarnim linijama "manje trositi".
Kao covjek koji redovno glasa za SDP, moram reci da je sinocnji "face to face", barem iz mog ugla, bio porazan po Behmena. Kriminalac nevinog osmjeha Brankovic iz meni omrazene SDA imao je pet puta jace argumente i konkretniju pricu. U jednom trenutku me cak nasmijao kada je na Hadzifejzovicevo pitanje o pismu sindikata Telekoma koji trazi da se proda 30 posto akcija odgovorio kontrapitanjem "Da li cete na Hayatu pitati radnike kada budete prodavali firmu". Na drugoj strani je Behmen ponudio puno demagogije, socijalisticke ekonomije, a sve se otprilike svodi na: 1. Prodati samo 30 procenata Telekoma, ostaviti ih da se ponasaju monopolski, rade po starom. 2. Umjesto prodajom vecinskog paketa Telekoma, novac za razvojne projekte osigurati povecanjem trosarina za gorivo!!!??? :x
Nemam ja nista protiv planske privrede, ali samo neka budu jednaki arsini za sve. Stitis BH Telekom i zaposlene u njemu? OK, ali ne daj ni Fructalu da otima hljeb radnicima Vegafruita, zabrani uvoz Gorenja i prisili nas da kupujemo frizidere Bira. Mene je konkurencija natjerala da radim dva puta vise za iste pare, a kada poslodavac ocijeni da mu vise ne trebam, urucit ce mi radnu knjizicu, ja idem traziti novi posao. Zbog cega bi radnici Telekoma bili iznad mene i 90 procenata ljudi u ovoj drzavi koji su se prilagodili zakonima trzista?
Najveci crnjak je glasanje gledalaca kao najbolji dokaz da u ovoj drzavi pali samo supljikat i demagogija. U hiljadu stvari smo vidjeli da je SDP pricao konkretno, a SDA/SBiH prodavali demagogiju i pobjedjivali. Sinoc su se uloge promijenile, a rezultat je cetiri puta vise glasova za Behmena. Sve je manje nade za ovu drzavu.
MIslim da nisi dobro čuo.Jer, navodno se samo se 8% od tih sredstava koristi u svrhe zbog kojih se naplaćuje.Behmen je također rekao da treba podići trošarinu na gorivo ali smanjiti marže trgovaca koje su veoma visoke.Na to se Branković napravio lud i rekao da je to "teško" :D
nikad_izvini

#11 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by nikad_izvini »

BiH_mladi wrote:U BiH postoje tri telekom operatera i dva imaju bolji menadjment koji sve vise uzimaju prostor BH telekomu a time on gubi na cijeni.Drugo, zbog stalnog rasta goriva ,zeljeza i cementa federacija gubi razvojnu moc.Da je telekom bio prodat prosle godine kad je cijena izgradnje koridora 5C iznosila oko 7milijardi KM s tim parama se moglo izgraditi oko 60% tog koridora.Danas po ovim cijenama goriva,zeljeza i cementa koridor bi iznosio 15-tak milijardi to znaci da bi se moglo izgraditi samo 30% tog koridora dok sljedece godine od tog novca ce se moci napraviti tek obicna ulica.
Odluka o prodaji vecinskog paketa je odavno izvjesna a to sto se u zadnjih par mjeseci kroz javnost manipulise drugim podacima je stvar spekulanata poput Hypa,Avaza i dr. koji preko svojih investicionih fondova kupuju dionice povoljnije na osnovu tih informacija i na kojima ce vjerovatno debelo zaraditi u sljedecim mjesecima.
Ovo je veoma interesantno.Samo se bojim da mi nismo u stanju napraviti 20 Km autoputa u periodu od pet godina, nismo u stanju napraviti naplatne kućice, koje kasne preko 6 mjeseci.Čisto sumnjam da ne bi potrošili te pare a da ne bi ni počeli sa gradnjom koridora 5c :D
Last edited by nikad_izvini on 25/05/2008 11:59, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#12 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Bobi »

Koliko je profit telekoma...150 mil KM?Ako ga preuzme strani investitor biti ce 300 mil... :D ...kako :? ...pa nece vise pare ici u nake mnogobrojne crne fondove :D.Drzava ce sa ostakom vlasnistva opet imati solidan godishnji prihod.Zadnji bastion socijalistickog nacina privredjivanja ce isceznuti :evil: .
zlatiborka

#13 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by zlatiborka »

paratrooper wrote:ma bit ce da ce dobiveni novac vecinom i otic vani, nesto ce se udjeliti socijalnim slucajevima, invalidima , pripadnicima vojnih udruga HVO i ARBIH za njihove doprinose odbrani federalnog prostora, i nesto ce biti koristeno za povecanje plata uposlenicima drzavnih organa uprave federacije i kantona.
Naravno, najvise ce para otici tamo gdje Brankovic reciklirani Nedzad ne kaze, a to je da smiri na kratko nezadovoljne RVI, borce, logorase, nezaposlene, penzionere i ostale egzistencijalno ugrozene. Da se ovi jadni ne dosjete da se pobune protiv vlasti!

A to sto on govori o ulaganju novca u razvoj industrije, gradnju auto-puteva, slobodno okacite prvom macku o rep!

Znate li da je jedan od glavnih glavonja u BH Telekomu Jasmin Aksamija, velika civija u upravljackim strukturama Telekokma, zet Alije Izetbegovica, muz njegove najstarije kcerke koja je direktorica Bosnjacke gimnazije od osnivanja iste. Ovo kazem onako uzgred......

Veci dio novca od privatizacije Telekoma ide direktno u dzepove lopova iz vlasti, kao sto se i do sada desavalo, zivi bili i vidjeli......
Last edited by zlatiborka on 25/05/2008 12:19, edited 1 time in total.
Master.DKP

#14 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Master.DKP »

Sve drzave u okruzenju su prodale "jedan" dio Telecom-a, i to je uradu! Ako jedna Slovacka, Madarska, Hrvatska pa sve do Bugarske, mogu da prodaju odredeni dio svojih Telecoma, onda je to i "neminovnost" za Bosnu i Herzegovinu. Naravno, neko je vec rekao da ljudi nisu edukovani i ne razmisljaju o strateskim pitanjima svoje zemlje, samim tim i samih sebe, mozda je vaznija Eurovizija ili Euro 2008.

Problem je u ljudima koji "odlucuju", necu spominjati imena jer je to poznato. Prvo BH telecom ima 40 % radnika koji ne trebaju, i koji su naravno zaposleni po osnovu sevga osim kritjerija za rad i potreba BH Telecoma. Tih 40 % radnika ce prestati da ide na posao onaj dan kada Telecom Austria ili Deutsche Telecom kupiti jedan dio BH Telecoma. Prije 7 dana Austria Telecom je najavio da odpusta oko 2 000 radnika u Austriji zbog krize na berzi i zbog drasticnog pada dionoca ovoga Telecoma. Ti ljudi idu kucama, iako su trebali Telecomu Austriji i u veici slucajeva bili obrazovani i obuceni za svoj posao. To sto ce 40 % izgubiti posao u Telecomu, koji je daleko iznad prosijeka place u BIH, ne treba niko da bude zao, niti samim ljudima koji su tu radili,jer su bili svijesni da su "platili" od 10 000 do 15 000 KM za "radno mijesto". Zar se neko moze cuditi kada "plati" za radno mijesto pa ga izgubi ?

Telefon, mobitel, mobilini internet ???, posta, sms, mms su dosta skuplji u Bosni i Hercegovini nego u Njemackoj ili Austriji. Licno smatram da 2 Milijarde KM koliko se moze ocekivati od dva Telecom operatora u BIH, mogu sa jesano definisanim programom da budu investirana sa rastom i dobiti od 10 - 20 % godisnje u autoputeve i infrastrukturu u BIH.

Ngo je gore jako isrekno rekao da ljudi NE MOGU da shvate da je dosao kapitalizam i trzisna ekonomija u svaku poru drustva! Ljudi pocinju da okrecu prci kako to nije pravi kapitalzima, kako je to ovakav ili onakav kapitalizma, spominju Titu, Aliju, Radovana, nije fer, u Svedskoj nije tako tetka mi je pricala itd... Kapitalizam je tu, ko zna da "pliva" i radi u tome raste dalje, ko NE ZNA stagnira....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#15 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by mIRCerka »

1. Za tu razliku od 21% Brankovic kaze da se moze napraviti autoput Sarajevo Tuzla. Hau jes nou. koliko je miliona potroseno na Zapadni prilaz gradu koji jos nije zavrsen?
2. Nisam ekonomista pa se ne razumijem najbolje u marze i ostalo, ali mi je bilo strashno cudno kako je Brankovic biflao podatke i cinjenice, dok se NE SJECA KAKO JE KUPIO STAN PO ZAKONU, pa mi je bilo mucno slusati ga dalje.
3. Sreca da nismo pobijedili na Eurosongu, jer bi se od 20 miliona za tu manifestaciju ukralo 15, po zakonu, a za 5 bi se Eurosong 2009 ogranizovao neke 2011.
glavutan

#16 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by glavutan »

Master.DKP wrote:Sve drzave u okruzenju su prodale "jedan" dio Telecom-a, i to je uradu! Ako jedna Slovacka, Madarska, Hrvatska pa sve do Bugarske, mogu da prodaju odredeni dio svojih Telecoma, onda je to i "neminovnost" za Bosnu i Herzegovinu. Naravno, neko je vec rekao da ljudi nisu edukovani i ne razmisljaju o strateskim pitanjima svoje zemlje, samim tim i samih sebe, mozda je vaznija Eurovizija ili Euro 2008.

Problem je u ljudima koji "odlucuju", necu spominjati imena jer je to poznato. Prvo BH telecom ima 40 % radnika koji ne trebaju, i koji su naravno zaposleni po osnovu sevga osim kritjerija za rad i potreba BH Telecoma. Tih 40 % radnika ce prestati da ide na posao onaj dan kada Telecom Austria ili Deutsche Telecom kupiti jedan dio BH Telecoma. Prije 7 dana Austria Telecom je najavio da odpusta oko 2 000 radnika u Austriji zbog krize na berzi i zbog drasticnog pada dionoca ovoga Telecoma. Ti ljudi idu kucama, iako su trebali Telecomu Austriji i u veici slucajeva bili obrazovani i obuceni za svoj posao. To sto ce 40 % izgubiti posao u Telecomu, koji je daleko iznad prosijeka place u BIH, ne treba niko da bude zao, niti samim ljudima koji su tu radili,jer su bili svijesni da su "platili" od 10 000 do 15 000 KM za "radno mijesto". Zar se neko moze cuditi kada "plati" za radno mijesto pa ga izgubi ?

Telefon, mobitel, mobilini internet ???, posta, sms, mms su dosta skuplji u Bosni i Hercegovini nego u Njemackoj ili Austriji. Licno smatram da 2 Milijarde KM koliko se moze ocekivati od dva Telecom operatora u BIH, mogu sa jesano definisanim programom da budu investirana sa rastom i dobiti od 10 - 20 % godisnje u autoputeve i infrastrukturu u BIH.

Ngo je gore jako isrekno rekao da ljudi NE MOGU da shvate da je dosao kapitalizam i trzisna ekonomija
u svaku poru drustva! Ljudi pocinju da okrecu prci kako to nije pravi kapitalzima, kako je to ovakav ili onakav kapitalizma, spominju Titu, Aliju, Radovana, nije fer, u Svedskoj nije tako tetka mi je pricala itd... Kapitalizam je tu, ko zna da "pliva" i radi u tome raste dalje, ko NE ZNA stagnira....[/b]
Stani ba jarane, o cemu ti?
Kapitalizam i trzisna ekonomija?
I ja bih kapitalizam i trzisnu ekonomiju samo onda i meni dozvoli da odem npr. u jednu Italiju i da privatiziram njihove banke i njihov Telecom. Al' jok jarane. Ne moze. Moras cekati u redovima za vize.
Prije 3 godine guverner CB Italije je prevrnuo i nebo i zemlju ne bi li onemogucio Holandjane da privatiziraju 2 italijanske banke jer zna se ko je u kom selu gazda. Neces ti meni doci u moju avliju i meni odredjivati koliko cu ja zaradjivati.
Jebem ga, kako to da je kod nas ekonomija u totalnom kurcu pa ipak 77% bankarstva je u stranim rukama a Centralna Banka BiH zaradu od emisije novca polaze u kase BCE? Pogledaj im malo izvjestaje o neto zaradi za 2007 godinu i to samo ono sto su oni bili voljni da prikazu javnosti.
Banke, infrastrukture, primarne materije, komunikacije, mediji i sve ono sto iole ima mogucnost da kreira profit je zavrsilo u stranim rukama.
Ovo nije kapitalizam i nije trzisna ekonomija kod nas vec PLJACKA!! Sta ti to mozes naci na stranom trzistu a da na njemu pise "Made in BiH"? Jer da nije tako ne bi onda ni bilo trgovinskog deficita.
Zato manimo se suplje price o tome kako ce privatizacija Telecoma (i bilo cega drugog) po sadasnjjim normama donijeti dobro BiH. Zavice je u jos crnu bijedu.
Ovdje nema druge vec napraviti revoluciju. Povjesati domace politicare po banderama, nacionalizirati sve ono sto su nam stranci ukrali (i onako socno da ih posaljem u pizdu materinu sa svim njihovim receptima evropeizacije BiH), posutati ih napolje i ovom narodu omoguciti da bude gospodar u vlastitoj kuci, da resurse koje ima da ih koristi za svoje dobro a ne da puni guzicu stranim bankarima i korporacijama.

http://videoitalia.etleboro.com/?vid=861
dino_Ze

#17 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by dino_Ze »

Brankovic je blesav i djeluje kao pravi kriminalac.

Sa svojim izjavama da je sada pravo vrijeme za prodaju dionica Bhtelecoma smije mu se pola profesora na ekonomiji i svi studenti.

Sada je pravo vrijeme po cijeni dionice od nekih 40 KM, a nije bilo pravo vrijeme prodaje po cijeni dionice od 89 KM.

Brankovicu, brankovicu da vam nema seljaka i ovog glupog naroda koji glasa za vas gubare koji gledate samo sebe, a za narod Vas apsolutno nije briga.

Mislim samo da je neko masno podmazao gospodu i volio bi da im te pare trebaju za lijekova.
omar little

#18 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by omar little »

A da li ima ta emisija na netu da se nadje? Ja bih je vrlo rado vidjela, pa eto ako ima dobra dusha koja zna gdje skinuti neka javi. Moje postovanje i zahvalnost :D

A sto se tice ove price o "plivanju" i kapitalizmu, to meni lici na price za malu djecu. Niti jedna svjetska ekonomska sila nije dosla u poziciju u kojoj jeste prodavanjem infrastrukture strancima i ubijanjem vlastite proizvodnje za racun stranih firmi. Posebno ne PRIJE NEGO se ekonomija zemlje razvije i stane na svoje noge. To sto nama stranci prosipaju suplju o "otvaranju" trzista to ne znaci da mi kao ovce tome trebamo i vjerovati. Sve su zemlje u razvojnim stadijima stitile svoje industrije (kroz tarife, zakone o trgovini, monetarnom politikom, medjunarodnim ugovorima itd.) i tek onda kada su industrije postale dovoljno jake i osiguravale znatan doprinos pozitivnom trgovinskom balansu je stranim firmama omogucen pristup domacem trzistu. Niko ovdje ne govori o "planskoj" ekonomiji, u smislu sssr, nego o kompleksom, dugorocnom planu za razvoj i jacanje ekonomskih kapaciteta koji svaka zemlja u razvoju mora imati. Zato i imamo Vladu majka mu stara. Njima je, teoretski, glavni zadatak da se bave dugorocnim ekonomskim programima, zakonima koji omogucavaju sprovodjenje tih programa u djelo i, na kraju krajeva, dobitkom svih clanova zajednice. Ja za primjer volim navesti Koreju. Nakon njihovog rata, zemlja je bila totalno unistena, 75% infrastrukture rastureno i proizvodni kapaciteti prepolovljeni. Napravili su sistematski plan razvoja i ulagali i stitili svoje industrije. Donosili zakone koji su doprinosili domacoj proizvodnji, uspostavili tarife da zastite od stranaca i imali cvrstu kontrolu nad svojom monetarom politikom. Koristilii su mjesavinu trzisne ekonomije i drzavne direkcije. Drzava je bila vlasnik banaka kroz koje se kanaliziralo ulaganje. Samsung nije produkt slobodnog trzista, to je sigurno. Gledaj ih sad. Ekonomija i po, sa rastucom srednjom klasom i standardom neke zemlje Zapadne Evrope a 1961 prosjecna plata u Koreji je bila $82, dok je u Gani, te iste 1961, bila $179.
Kao sto vecina nas ovdje zna, mi umjesto Bosanaca i ljudi koji svojoj zemlji zele dobro, imamo HRPETINU dusmana i kriminalaca kojima je jedini gol vlastiti dzep. I jos mi tu prosipaju suplju kapitalisticku retoriku da me uvjere kako tako mora biti i kako je to kapitalizam. Nema to veze sa kapitalizmom. Lopov, go lopov do lopova to je to a ne "kapitalizam".

EDIT:
Da ne bude zabune, naravno da sam mislila na Juznu Koreju.
paratrooper

#19 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by paratrooper »

Master.DKP wrote:Sve drzave u okruzenju su prodale "jedan" dio Telecom-a, i to je uradu! Ako jedna Slovacka, Madarska, Hrvatska pa sve do Bugarske, mogu da prodaju odredeni dio svojih Telecoma, onda je to i "neminovnost" za Bosnu i Herzegovinu. Naravno, neko je vec rekao da ljudi nisu edukovani i ne razmisljaju o strateskim pitanjima svoje zemlje, samim tim i samih sebe, mozda je vaznija Eurovizija ili Euro 2008a....

zato nordijesk zemlje nisu prodale telekome, koliko znam, a i tamo ima vise educiranih ljudi u jednom selu nego u nekim vecim gradovima zemalja koje si nabrojao.
Umjetnik a

#20 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Umjetnik a »

ja sam za behmena
newone

#21 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by newone »

Nordijske zemlje imaju Nokiu i Ericssona pa sad kontaj zasto nisu strancu prodale svoje telekome.
Luke Perry

#22 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by Luke Perry »

newone wrote:Nordijske zemlje imaju Nokiu i Ericssona pa sad kontaj zasto nisu strancu prodale svoje telekome.
zapravo jesu, ali jedni drugima :D Telia Sonera je djelomicno u vlasnistvu svedske/finske drzave. http://en.wikipedia.org/wiki/TeliaSonera
Last edited by Luke Perry on 26/05/2008 00:07, edited 1 time in total.
nikad_izvini

#23 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by nikad_izvini »

Master.DKP wrote: Licno smatram da 2 Milijarde KM koliko se moze ocekivati od dva Telecom operatora u BIH, mogu sa jesano definisanim programom da budu investirana sa rastom i dobiti od 10 - 20 % godisnje u autoputeve i infrastrukturu u BIH.
Ovaj,knock-knock :D :D Ima li koga kod kuće.Nema,prokletstvo.Da pokušam opet, KUC-KUC. Dođavola,niko se ne javlja.
Šalju na stranu,ali napisati "jasno definisani program" u istoj rečenici sa razvojem BiH je :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: za Monti Pajtona :skoljka:
Master.DKP wrote: Ngo je gore jako isrekno rekao da ljudi NE MOGU da shvate da je došao kapitalizam i trzisna ekonomija u svaku poru drustva! Ljudi pocinju da okrecu prci kako to nije pravi kapitalzima, kako je to ovakav ili onakav kapitalizma, spominju Titu, Aliju, Radovana, nije fer, u Svedskoj nije tako tetka mi je pricala itd... Kapitalizam je tu, ko zna da "pliva" i radi u tome raste dalje, ko NE ZNA stagnira....

Jeste,jeste.Došao je kapitalizam al na balkansko-bošnjački način.Epilog toga je :
-bivši HARMONIKAŠ iz Višegrada nam je sad "po zakonu"premijer i hvali se sa vikendicama i stanovima koje posjeduje
-bivši MLINAR iz Ustiprače ili Ustikoline Čengić sada ima AERODROM :D
-bivši PILJAR iz Ustikoline Šaja sada je jedan od najbogatijih i najuticajnijih građana BiH.
Lijep neki kapitalizam :D

Inače, mi smo poznati po tome što odlično plivamo :D na Jablaničkom :roll: :roll: ili Modracu :roll: :roll: Također, poznati smo po tome da ZNAMO i da mrzimo da stagniramo :skoljka: :skoljka:
simi5

#24 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by simi5 »

d2 wrote:Moje gledanje ove teme je prilicno kontradiktorno...

Sa jedne strane zelim prodaju telecoma jer se nadam da ce ulazak velikih igraca (prizeljkujem njemacki telecom) ...
Nemački telekom je otkupom deonica OTE ušao u akcionarski sastav MTS. Ne verujem da bi bilo dopušteno da otkupi i drugu mrežu zbog monopolskog položaja na tržištu. Ja bih očekivala takmičenje Telenor-a i Vodafon-a
ins

#25 Re: Branković vs Behmen; Prodaja 30 ili 51 % Telecoma

Post by ins »

BiH_mladi wrote:U BiH postoje tri telekom operatera i dva imaju bolji menadjment koji sve vise uzimaju prostor BH telekomu a time on gubi na cijeni.Drugo, zbog stalnog rasta goriva ,zeljeza i cementa federacija gubi razvojnu moc.Da je telekom bio prodat prosle godine kad je cijena izgradnje koridora 5C iznosila oko 7milijardi KM s tim parama se moglo izgraditi oko 60% tog koridora.Danas po ovim cijenama goriva,zeljeza i cementa koridor bi iznosio 15-tak milijardi to znaci da bi se moglo izgraditi samo 30% tog koridora dok sljedece godine od tog novca ce se moci napraviti tek obicna ulica.
Rece covjek i osta' ziv..... :run:
Post Reply