Fairplayer2 wrote:Nisam Bošnjakinja po svom etničkim porijeklu ali jesam Muslimanka. Obzirom da sam rodjena i odrasla u dijelu Sarajeva koji je tradicionalno muslimanski, mogla bih reći da sam i skoro pa "de facto" Bošnjakinja.
Razumijem strah Bošnjaka da izgube na broju u ovom popisu ako se određeni broj njihovih sunarodnjaka ne bude izjašnjavao kao "Bošnjak/inja", ali mi interesuje koji je stav većine Bošnjaka po pitanju izjašnjavanja onih koji nisu ni Bošnjaci, ni Srbi ni Hrvati (pogotovo onih koji žive u Federaciji) i smatraju sebe Bosancima.
Ja mislim da se veliki dio nas "ostalih" koji stvarno nismo Srbi, Bošnjaci i Hrvati, osjećamo stvarno kao Bosanci i Hercegovci, i razumijem potpuno zašto je to tako. BiH sam oduvijek smatrala svojom domovinom, pogotovo nakon onog što sam proživjela sa mojim sugrađanima tokom opsade Sarajeva.Tu sam rođena i provela najveći dio života, bez obzira što moje porijeklo (nije važno koje je) nema veze ne samo sa našim konstitutivnim etnijama, nego nema veze ni sa jednom drugom slavenskom etnijom, pa mi je logično da se više osjećam Bosnakom, nego osobom nekog mog porijekla.
Uvijek mi je nekako bilo prirodno da sam Bosanka,ne samo po državljanstvu nego i po nacionalnoj pripadnosti (iako, evo, kako vidimo, ta nacija zvanično ne postoji)...postoje "Ostali".
Još od prije rata sam primijetila antibosanski stav nekih Srba i Hrvata (nekih, naglašavam), ali ponekad imam osjećaj da postoji izvjesno nerazumijevanje nekih Bošnjaka prema Bosanstvu nekonstitutivnih građana BiH koji žive među njima, pa čak iako su Muslimani, i izjašnjavaju se kao Bosanci.
Fala Bogu, mislim da većina nije takva, ali ipak, zbog toga što sam primijetila tu neku rezervisanosot nekih Bošnjaka prema nekonstitutivnim Bosancima, zato i postavljam ovdje pitanje da li postoji neki usaglašeni stav Bošnjaka (konkretno onih koji su pokrenuli ovu inicijativu da se Bošnjaci izjašnjavaju kao Bošnjaci a ne drugačije) kako bi bilo najispravnije da se oni "ostali" koji BiH smartaju svojom domovinom izjašnjavaju, koji ju iskreno vole i koji se izjašnjavaju kao Bosnaci i Hercegovci.
Možda će neko sad reći: "Pa zar ti treba neko drugi, jadna ne bila, mora govoriti kako da se izjašnjavaš?", ali bi tim pitanjem fulio poentu ove moje priče.
Ja znam kako ću se ja izjasniti, ali me interesujeu kakva se očekivanja pokretača inicijative da se Bošnjaci izjasne kao Bošnjaci od onih nekonstitutivnih ostalih koji se izjašnjavaju kao Bosanci.
Jednostavno imam osjećaj da negdje postoji neki jaz (neka udaljenost) između Bošnjaka i tih nekonstitutivnih Bosanaca i Hercegovaca, a ne razumijem zašto, jer nema razloga. I jedni i drugi su odavno dokazali da vole svoju BiH i da su joj iskreno lojalni.
Zato bih voljela da se to jednom razjasni.
i da slučajno ne bi neko namjerno ili nenamjerno moje bosanstvo protumačio kao anti-bošnjaštvo, ja ni u ludilu ne spadam u tavke" Bosance" ( u one kojima smeta Bošnjak). Da spadam, ne bih ovdje ni postavljala pitanje otkud taj jaz između Bosanstva nekonstitutivnih Bosanaca i Bošnjaštva, jer je ne vidim razloga koji bi taj jaz opravdao ( ako unaravno utvrdimo da uopšte postoji).
I molim raju da ne žući nego da probamo bar jednom razgovarat normalno, bez žući, prepucavanja i uvreda.
Ferka
Kažeš da po porijeklu nisi Bošnjakinja a jesi Muslimanka. Trebaš znati da je našem narodu namjerno i svrsishodno oduzet povijesni naziv Bošnjaci, da se nikada, osim u kratkome periodu od 1974.g. do 1991. godine , kada nam je Tito napravio "medvjeđu" uslugu i izjednačio vjeru sa etnosom nismo izjašnjavali Muslimanima, a kada nekoga od stare generacije Bošnjaka koji žive u turskoj pitaš ko su i koji jezik govore , reči će ti da su Bošnjaci i da govore bosanskim jezikom. Nema potrebe da ti citiram stihove iz one Bašagićeve pjesme gdje tvrdi da su , (doduše na samo muslimani), nego i ostali stanovnici Bosne bili isključivo Bošnjaci, da bi , "naprasno", u drugoj polovini 19 st, od Bošnjaka/pravoslavaca dobili Srbe a od Bošnjaka /katolika -Hrvate. Mi bosanski muslimani smo ostali i dalje Bošnjaci, ali nam je to historijsko ime kasnije NAMJERNO zabranjeno,pa smo čitavo stoljeće, ako ne i više bili , ili Srbi/muslimani, Hrvati /muslimani ili Neopredjeljeni ili , jedno kratko vrijeme, "Muslimani"/muslimani. Evo ti izvadak iz popisnoga obrasca i ako nečeš da se svrstaš u izmišljenu, nikad zaživjelu narodnost-etnos /Bosanac , a muslimanska si porijeklom i ti i tvoji roditelji i tako decenijama u povijest , jasno ti je da se i kako trebaš izjasniti, kao Bošnjak/Bošnjakinja !!!
Naravno , ovo važi iza svakog Bošnjaka, porijeklom i imenom koji nije islamski vjernik , on je i dalje Bošnjak ali i agnostik, ateist itd... Šta ti tu nije jasno i zašto biti etnička manjina u sopstvenoj Domovini Bosni, ako smo Bošnjaci mi smo i Bosanci i uz druge BIH patriote čuvari, jedine nam Domovine BIH ???