Bošnjak vs. Bosanac

Locked

Na popisu ću se izjasniti kao:

Bošnjak
91
51%
Bosanac
47
26%
Hercegovac
4
2%
Bosanac i Hercegovac
22
12%
Musliman
4
2%
ništa od ponuđenog
10
6%

Total votes: 178

Svjetionik

#26 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Svjetionik »

XXS wrote:Bosnjaci su zatvorena, usko definisana, skupina. Ako nisi Bosnjak i ne duvas u tu trubu, onda si komunjara, cetnik, ustasa ili nesto peto sto je protiv Bosnjaka i Islama.
Bosna je puno sira vizija i postoji gomila ljudi drugacijih profila koji su za Bosnu ali se ne mogu identifikovati sa Bosnjastvom.
Iz tog razloga ja sam Bosanac i nemam nikakvih problema da mi deklarisani Bosnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali budu sunarodnjaci.
Problem nastaje kad mi neko pokusa objasniti da je jedini nacin za spas Bosne kroz bosnjacku samoidentifikaciju.
Bosanci su ok sa Bosnjacima u Bosni bas kao i sa svim ostalima. Pitanje je jesu'l Bosnjaci ok sa Bosancima.
Pitanje je zasto je Bosnjacima stalo da se sto manji broj ljudi izjasni kao Bosanac???
Pitanje je zasto Bosanci nisu pravno definisani u ustavu?
Ja sam nindža. Ne želim koristiti privilegije konstitutivnih naroda, niti kategorije "ostali" pri zapošljavanju u državnu službu. Ne želim nikakav budžetski posao, a za sve ostalo mi ne treba svrstanost. Tako da eto rado ću se odreći te privilegije, a sve ostalo je moje.
breuer

#27 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

fatamorgana wrote:Nacionalnost : Nacionalista
Vjera : Iskljucivost
Jezik : Govor mrznje
:bih:
Kemal Malovčić

#28 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kemal Malovčić »

Hoću li ja imati kakvih privilegija u (npr.) Švedskoj ako se ovdje izjasnim kao Šveđanin?
seldzuk

#29 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

Dio problema je u različitim definicijama nacije.
Evo jednog posta sa teme na ovom forumu: http://www.klix.ba/forum/etnicki-nacion ... 3.html-f=3
cyprus wrote:
kowalski1 wrote:opšteprihvaćen kao definicija. a, to kako običan svijet to doživljava je druga stvar.

dakle, nacija je politička grupa koja je formirala svoju državu. po pravilu osnova nacije je u jednoj etničkoj osnovi, ali nije uvijek slučaj, npr. italija koja je nasala od mora malih etničkih grupa, ili amerika , australija i sl.

kad je u pitanju bosna tu je jako teško dati odgovor jer se jednostavno ne uklapa u definiciju. nije nacija, nije savez nacija, nije federacija nacija-država, kao neka konsocijacija. mi smo nešto kao uživo eksperiment ili restlovi jednog pogrešnog konfesionalnog nacionalizma.
Pa ni definicija nije opšteprihvaćena, i upravo to što pišeš za BiH je potvrda toga... Uostalom, VEĆINA država svijeta je multietnička, tako da baš ovo što si prvo napisao o naciji kao opšteprihvaćenoj definiciji u cijelom svijetu baš i ne stoji... U BiH i na Balkanu pogotovo... Da li su Jugoslaveni bili nacija, pa to prestali biti 1991. godine? Ili su sve etničke grupe unutar Jugoslavije bile nacija za sebe? Na ta i slična pitanja se zaista ne može naći jedinstven i opšteprihvaćen odgovor...

Moje mišljenje je da se pojam nacije može odnositi na 20-30 visokorazvijenih država u kojima ne postoje problemi sa identifikacijom... Za ostatak svijeta sumnjam da se koncept nacije može primjeniti... Smatram da je to propao koncept, pogotovo sa rastućim procesom globalizacije...

Ako se pak pokušamo informisat na wikipediji, onda nastaje još veća konfuzija. Englezi kažu ovako:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nation
A nation may refer to a community of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. In this definition, a nation has no physical borders. However, it can also refer to people who share a common territory and government (for example the inhabitants of a sovereign state) irrespective of their ethnic make-up. In international relations, nation can refer to a country or sovereign state. The word nation can more specifically refer to people of North American Indians, such as the Cherokee Nation that prefer this term over the contested term tribe.
Hrvati to prevode sa:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Narod

Srbi također:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%BE%D0%B4
Narodi (koristi se i reč Nacija od lat: nasci, što znači biti rođen) predstavljaju složene pojave na koje utiče zbir kulturnih, političkih i psiholoških činilaca...
Na bosanskom udrobljeno svašta nešta...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacija

Uglavnom, poenta je da NACIJA NIJE OPŠTEPRIHVAĆEN POJAM NI KAO DEFINICIJA NITI BILO KAKO DRUGAČIJE. Kao takav mislim da je ne samo sasvim beskoristan, nego i otežavajući u definisanju nekih drugih društvenih, političkih i etničkih pojmova...
Dio problema je u različitom viđenju načina dolaska do suvereniteta države. Bošnjaci zastupaju jednu strategiju, a Bosanci drugu. U biti i jednim i drugim je stalo do države.
U prilog svojoj tezi mogu reći da iza imena Bošnjak stoji historija iliti povijest. Korijen riječi je povezan sa riječju Bosna - glavnim nosiocem suvereniteta države Bosne i Hercegovine.
Iza imena Bosanac (i Hercegovac) stoji spona sa državom, ali ne stoji historija. Baš bih volio da čujem prvi poznati primjer njenog korištenja.
breuer

#30 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

a jel državu stvara historija il politika? :)
seldzuk

#31 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

breuer wrote:a jel državu stvara historija il politika? :)
i jedno i drugo
Helikopter

#32 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Helikopter »

Ja cu se licno na popisu izjasniti na slijedeci nacin:

Etnicki Narod: Bosnjak
Etnicki Narodi/etnicko dvojno porijeklo, mjesoviti brakovi: -
Nacija: Bosnjak
Jezik: Bosanski
Vjeroispovjest: Islam
Drzavljanin/Drzavljanstvo: Bosna i Hercegovina
Drzavljanin/Drzavljanstvo, dvojno drzavljanstvo, drzavljanstvo dvije drzave: -

Kada odem u inostranstvo i ako me neki stranac pita ko sam reci cu da sam Bosanac zato sto dolazim iz Bosne i Hercegovine drzave mog rodjenja a ako me neko pita kojem etnickom narodu iz Bosne i Hercegovine pripadam reci cu da sam Bosnjak.

Zasto cu se izjasniti da sam i po etnickom narodu Bosnjak (varijacija Bosniak) i po naciji Bosnjak (varijacija Bosniak) zato sto ne zelim da se odricem svog naroda i svoje nacije Bosnjaka iz svih drzava Balkana kao i dijaspore, ne zelim da se Bosnjaci i Bosanci dijele jer na taj nacin gube i Bosnjaci i Bosanci mjesta u parlamentu drzave Bosne i Hercegovine i odlaze iz vecinskih naroda u manjinski narod sto drugim rjecima znaci da postaju mnogo slabiji faktor odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na dva druga naroda Srbe i Hrvate.

Inace varijaciju imena naroda Bosnjaci koriste samo Bosnjaci iz Balkanskih drzava na maternjem bosanskom jeziku. Ime naroda Bosnjaci u svim drugim drzavama svijeta ima svoje razlicite varijacije. Jedna od varijacija tog imena Bosnjaci je i Bosniaci koji vodi svoje autohtono ime od njihove maticne drzave Bosne odnosno jednog od varijacija imena drzave Bosna je Bosnia!
fatamorgana

#33 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by fatamorgana »

Ovu trenutno stvara navodna vjera ....
breuer

#34 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

seldzuk wrote:
i jedno i drugo
mnogo konkretnije i stabilnije ovo drugo :)

mozes se ti busati raznim historijama al cemu, ako si politicki kao kolektiv slab i neutemeljen ili jednostavno nemas politicki iskaz...
breuer

#35 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

fatamorgana wrote:
ma ovu trenutnu su stvorile i nastavile graditi sile zla koje svijet nije zapamtio :cry:
pemanapemani

#36 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by pemanapemani »

Bošnjaštvo iz 12. i 13. stoljeća, kao i pokušaj stvaranja bošnjačke nacije u 19. stoljeću i današnje bošnjaštvo nisu isto.

Bošnjaštvo iz vremena kralja Tvrtka i bošnjaštvo koje su propagirali Jukić i Knežević u 19. stoljeću jeste današnje bosanstvo. Sad, što se to nekome ne sviđa, to je drugi par opanaka.
fatamorgana

#37 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by fatamorgana »

breuer wrote:
fatamorgana wrote:
ma ovu trenutnu su stvorile i nastavile graditi sile zla koje svijet nije zapamtio :cry:
Nazalost ....
breuer

#38 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

pemanapemani wrote:Bošnjaštvo iz 12., 13. stoljeća, kao i pokušaj stvaranja bošnjačke nacije u 19. stoljeću i današnje bošnjaštvo nisu isto.

Bošnjaštvo iz vremena kralja Tvrtka i bošnjaštvo koje su propagirali Jukić i Knežević u 19. stoljeću jeste današnje bosanstvo. Sad, što se to nekome ne sviđa, to je drugi par opanaka.
i ja se slažem s ovim! Kralja Tvrtka I se nema prava naziva bosnjackim kraljem, ali se zasigurno moze reci da je bio bosanski kralj :)
breuer

#39 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

.
seldzuk

#40 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

fatamorgana wrote:
a koji je to legitimni autoritet koji definiše šta je "prava", a šta "navodna" vjera
seldzuk

#41 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

seldzuk wrote:Dio problema je u različitim definicijama nacije.
Evo jednog posta sa teme na ovom forumu: http://www.klix.ba/forum/etnicki-nacion ... 3.html-f=3
cyprus wrote:
kowalski1 wrote:opšteprihvaćen kao definicija. a, to kako običan svijet to doživljava je druga stvar.

dakle, nacija je politička grupa koja je formirala svoju državu. po pravilu osnova nacije je u jednoj etničkoj osnovi, ali nije uvijek slučaj, npr. italija koja je nasala od mora malih etničkih grupa, ili amerika , australija i sl.

kad je u pitanju bosna tu je jako teško dati odgovor jer se jednostavno ne uklapa u definiciju. nije nacija, nije savez nacija, nije federacija nacija-država, kao neka konsocijacija. mi smo nešto kao uživo eksperiment ili restlovi jednog pogrešnog konfesionalnog nacionalizma.
Pa ni definicija nije opšteprihvaćena, i upravo to što pišeš za BiH je potvrda toga... Uostalom, VEĆINA država svijeta je multietnička, tako da baš ovo što si prvo napisao o naciji kao opšteprihvaćenoj definiciji u cijelom svijetu baš i ne stoji... U BiH i na Balkanu pogotovo... Da li su Jugoslaveni bili nacija, pa to prestali biti 1991. godine? Ili su sve etničke grupe unutar Jugoslavije bile nacija za sebe? Na ta i slična pitanja se zaista ne može naći jedinstven i opšteprihvaćen odgovor...

Moje mišljenje je da se pojam nacije može odnositi na 20-30 visokorazvijenih država u kojima ne postoje problemi sa identifikacijom... Za ostatak svijeta sumnjam da se koncept nacije može primjeniti... Smatram da je to propao koncept, pogotovo sa rastućim procesom globalizacije...

Ako se pak pokušamo informisat na wikipediji, onda nastaje još veća konfuzija. Englezi kažu ovako:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nation
A nation may refer to a community of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. In this definition, a nation has no physical borders. However, it can also refer to people who share a common territory and government (for example the inhabitants of a sovereign state) irrespective of their ethnic make-up. In international relations, nation can refer to a country or sovereign state. The word nation can more specifically refer to people of North American Indians, such as the Cherokee Nation that prefer this term over the contested term tribe.
Hrvati to prevode sa:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Narod

Srbi također:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%BE%D0%B4
Narodi (koristi se i reč Nacija od lat: nasci, što znači biti rođen) predstavljaju složene pojave na koje utiče zbir kulturnih, političkih i psiholoških činilaca...
Na bosanskom udrobljeno svašta nešta...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacija

Uglavnom, poenta je da NACIJA NIJE OPŠTEPRIHVAĆEN POJAM NI KAO DEFINICIJA NITI BILO KAKO DRUGAČIJE. Kao takav mislim da je ne samo sasvim beskoristan, nego i otežavajući u definisanju nekih drugih društvenih, političkih i etničkih pojmova...
Dio problema je u različitom viđenju načina dolaska do suvereniteta države. Bošnjaci zastupaju jednu strategiju, a Bosanci drugu. U biti i jednim i drugim je stalo do države.
U prilog svojoj tezi mogu reći da iza imena Bošnjak stoji historija iliti povijest. Korijen riječi je povezan sa riječju Bosna - glavnim nosiocem suvereniteta države Bosne i Hercegovine.
Iza imena Bosanac (i Hercegovac) stoji spona sa državom, ali ne stoji historija. Baš bih volio da čujem prvi poznati primjer njenog korištenja.
Zna li mi ko odgovoriti na ovo?
Svjetionik

#42 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Svjetionik »

Novu državu stvara sila.
breuer

#43 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by breuer »

Nema ocito niko, ali usput i ti posalji prvo spominjanje bosnjacke populacije u bosni :wink:

hvala
fatamorgana

#44 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by fatamorgana »

seldzuk wrote:
fatamorgana wrote:
a koji je to legitimni autoritet koji definiše šta je "prava", a šta "navodna" vjera
Pa zdrav razum buraz, ne treba bit' Einstein da bi se skontalo ko je iskren a ko folira .... kontas? :wink:
Amomiman

#45 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Amomiman »

Problem je složen. Sociologija će na nama da izrodi neke nove studije i definicije. :D

Srbi su po nacionalnosti Srbi i imaju svoju nacionalnu državu Srbiju.
Hrvati su po nacionalnosti Hrvati i imaju svoju nacionalnu državu Hrvatsku.
Bošnjaci su po nacionalnosti Bošnjaci(?) i imaju svoju nacionalnu državu ?

Jesu li Bošnjaci nacija? Ima li nacije bez nacionalne države? Bošnjakistan ne postoji, a BiH sigurno nije nacionalna država Bošnjaka. Koliko ja znam, u svijetu ne postoji nacija bez države ili makar koncepta nacionalne države, teritorije na kojoj je nac. država nekad postojala (kao u slučaju Jevreja prije ponovnog formiranja Izraela). Možda griješim za ovo posljednje, neka me neko ispravi? Kada narod postaje nacija i može li se između ovo dvoje staviti znak jednakosti?

S druge strane, ni bosanac/bosanac i hercegovac nije nacionalnosti već nadnacionalnosti i ta skupina će se uglavnom svesti na zbunjene Bošnjake ili Bošnjake koji svoj etnički identitet doživljavaju kao nacionalizam. Oni će biti strpani u isti koš sa onima koji se izjasne kao vanzemaljci, džedaji i sl.

Još jedno pitanje: Otac Bošnjak, majka Hrvatica (ili neka druga kombinacija). Dijete premaleno da bi se izjasnilo u svoje vlastito ime. Šta je to dijete po nacionalnosti?
Svjetionik

#46 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Svjetionik »

Amomiman wrote:Problem je složen. Sociologija će na nama da izrodi neke nove studije i definicije. :D

Srbi su po nacionalnosti Srbi i imaju svoju nacionalnu državu Srbiju.
Hrvati su po nacionalnosti Hrvati i imaju svoju nacionalnu državu Hrvatsku.
Bošnjaci su po nacionalnosti Bošnjaci(?) i imaju svoju nacionalnu državu ?

Jesu li Bošnjaci nacija? Ima li nacije bez nacionalne države? Bošnjakistan ne postoji, a BiH sigurno nije nacionalna država Bošnjaka. Koliko ja znam, u svijetu ne postoji nacija bez države ili makar koncepta nacionalne države, teritorije na kojoj je nac. država nekad postojala (kao u slučaju Jevreja prije ponovnog formiranja Izraela). Možda griješim za ovo posljednje, neka me neko ispravi? Kada narod postaje nacija i može li se između ovo dvoje staviti znak jednakosti?

S druge strane, ni bosanac/bosanac i hercegovac nije nacionalnosti već nadnacionalnosti i ta skupina će se uglavnom svesti na zbunjene Bošnjake ili Bošnjake koji svoj etnički identitet doživljavaju kao nacionalizam. Oni će biti strpani u isti koš sa onima koji se izjasne kao vanzemaljci, džedaji i sl.

Još jedno pitanje: Otac Bošnjak, majka Hrvatica (ili neka druga kombinacija). Dijete premaleno da bi se izjasnilo u svoje vlastito ime. Šta je to dijete po nacionalnosti?
Takvim sabiranjem i oduzimanjem će samo ostati konfuzija. Isto kao što nije moguće sabrati krušku i jabuku, nije moguće sabrati Bošnjaka i Srbina i dobiti bilo šta. Početne pretpostavke i kasnije postavke su pogrešne. Sve od referenduma '92 do danas je pogrešno i ne može se pukom računicom i logikom izvesti na čistac. Ako se pogledaju temelji današnje Bosne bez gledanja u ZAVNOBiH i dalje u prošlost, oni su truli, izvještačeni, falsifikovani ili bar trostrani.
Zato ili se treba okrenuti radikalnim koracima u smijeru podjele zemlje ili ignorisati sve to i raditi na istinskom poboljšanju onoga što postoji bez nepotrebnih poveznica sa prošlošću. Godina je 2012, svaki čovjek ima isto pravo u BiH, a ako ga neki nema treba se radi na otklanjanju te diskriminacije. To pravo se neće uvećati ili smanjiti nikakvim prebrojavanjem ili izjašnjavanjem, nego poboljšanjem prava svih u globalu bez izuzetaka.
bowie

#47 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by bowie »

Svako treba da se izjasni kako osjeca. Ljudi cijela Evropa se zgraza oko ovoga, sto je potvrdjeno presudom Sejdic-Finci .Ovaj problem niko nema osim nas. Nacionalnosti treba potpuno izbaciti iz Ustava i uvesti sistem ravnopravnosti putem kantona, regiona ili sl., recimo kao USA. Sto se tice mogucnosti da se neko odvoji, znamo vec ko lol, to je po meni samo paranoja jer za to treba dozvola EU i Amerike sto je po meni nemoguce dobiti ili barem neće biti moguce za našeg života najmanje.
alenmahovic

#48 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by alenmahovic »

Bošnjanin (stanovnik Bosne - izvorni arhaicni bosanski jezik) = Bošnjak (stanovnik Bosne - turski: Bosnak mileti) = Bosanac (stanovnik Bosne - moderni bosanski jezik), dakle ovisno o razdoblju, to je bilo ime koje se koristilo u istom kontekstu - STANOVNIK BOSNE, a Boga mi i njen utemeljitelj.

Svaka dalja diskusija je suvišna ili zlonamjerna. Druga je stvar sto se pokusava unijeti zabuna, i sto neki jednostavno zele da naziv Bosnjak ima svoj pocetak i drukcije konotacije od 1993, medjutim jednostavno nema, on je stari naziv (doduse osmanski) i ekvivalent je nazivima Bosnjanin tj Bosanac. Razdvajanjem tih pojmova Bosnjani/ Bosnjaci/ Bosanci samo sebi cine stetu, jer neki drugi to jedva cekaju.

Pitate se zasto nije Bosanac i Hercegovac? Bosna je drzavotvorni pojam, Hercegovina samo regionalni. Takodje zato sto se i drzava oduvijek zvala BOSNA (Hercegovina u imenu drzave je tudje maslo, Osmanlije i Rizvanbegovici, kao i A-U), sam herceg Stjepan je bio vojvoda rusaga bosanskog.

I sam jezik onih koji se vezu s ovom zemljom je BOSANSKI, nikako bosanskohercegovacki. Da se razumijemo, nemam nista protiv Hercegovaca, i sam sam porijeklom iz Hercegovine.

Dakle, ime Bošnjanin, Bošnjak, Bosanac je slobodno za koristenje svakome ko ovu zemlju osjeca svojom, neovisno o religiji (znaci ukljucuje takodje, i sve ostale, kao i one koji su iz tzv 'mijesanih' brakova).

Sto se tice popisa, koristicu bilo koji od ta tri naziva, a koji je prisutan kao sluzbeni ponudjeni odgovor.

Naravno, bilo bi daleko bolje, po meni, da se koristi ili arhaicni naziv Bosnjanin, ili moderni Bosanac, negoli turcizam, ali sta je tu je.
hornet

#49 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by hornet »

pemanapemani wrote:Bošnjaštvo iz 12. i 13. stoljeća, kao i pokušaj stvaranja bošnjačke nacije u 19. stoljeću i današnje bošnjaštvo nisu isto.

Ne, radi se o sljedecem. Danas imas dvije definicije bosnjastva. Prva je bosnjastvo kao etnoreligijska grupa, ono sto se ranije u Jugoslaviji oznacavalo sa pojmom Musliman. To je definicija koju forsira IZ i druge proislamske nevladine organizacije i pokreti. Oni zele bosnjastvo vezati iskljucivo uz vjeru, tj. da su Bosnjaci muslimani juznoslavenskog govrnog podrucja sve od Like do Kosova. Radi se svojevrsnoj uzurpaciji imena Bosnjak. Druga definicija je bosnjastvo u smislu bosanskog naroda, historijsko bosnjastvo, koje nije vezano za religiju, koje oznacava pripadnost bosanskom narodu, drzavi i naciji. Dakle bosnjastvo sa historijskim kontinuitetom, onako kako su ga propagirali Jukic, Knezevic, Basagic itd. Sta je poenta, taj pojam je mnogo stariji od 93 godine i bosnjackog sabora, tako da sigurno ne vazi definicija koja je tada usvojena Bosnjak=Musliman. Al, kako kod nas ljudi generalno nemaju pojma o historiji svoje zemlje tako vecina smatra da je naziv Bosnjak tada izmisljen i da je to ustvari drugi naziva za 'Musliman'.
seldzuk

#50 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

breuer wrote:Nema ocito niko, ali usput i ti posalji prvo spominjanje bosnjacke populacije u bosni :wink:

hvala
Prema izvoru koji sam dao na početku(http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci), to je 1440. Međutim, taj izvor ne daje svoj izvor.

dokazano najstarije bi trebalo biti u dokumentima Osmanlija:
"U mnogim službenim spisima Porte bošnjačko ime se kao regionalna i narodna oznaka susreć e u raznim oblicima (Bosnaklar, Bosnak taifesi, Bosnalu takimi, Bosnalu kavm, sve u značenju Bošnjaci ili "bosanski narod")." (Imamović, http://www.bosnjaci.rs/tekst/214/bosnja ... tura-.html)

onda ima i u Garašaninovom Načertaniju iz 1844.:
http://www.bosnjaci.rs/tekst/76/nacertanije.html

ovo je jedno spominjanje:
Safvet-beg Bašagić, list "Bošnjak", 2.7.1891.
"Pjesma Bošnjaku"

Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

Image