Bošnjak vs. Bosanac

Locked

Na popisu ću se izjasniti kao:

Bošnjak
91
51%
Bosanac
47
26%
Hercegovac
4
2%
Bosanac i Hercegovac
22
12%
Musliman
4
2%
ništa od ponuđenog
10
6%

Total votes: 178

muniza

#176 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by muniza »

nineinchnails wrote:Bosanac (etnicki, nacionalno, drzavnost, narod i narodnost, kako god hocete)
Agnostik
Bosanski jezik
Znaš šta mi je još drago, što je 99% ovih koji se izjašnjavaju kao Bosanci obrazovana, pametna i urbana ekipa!
Šta bi Trent reko na sve oko :D?
seldzuk

#177 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

Global Warming wrote:
talić wrote:Evolucija postoji da bi se išlo naprijed a ne stalno gledalo nazad.
Ako postoji Amerikanac što ne bi postojao i Bosanac ?
-Bosanac
-Agnostik
-Bosanski jezik.
:roll:
:thumbup: :bih:
Srbin glumi Bošnju. e ovo još nisam vidio.
De istakni fino svoju zastavu
Image
Last edited by seldzuk on 19/11/2012 11:06, edited 1 time in total.
menstruacija

#178 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

jadne balije nemaju pojma ko su ni šta su,polako se bliži dan kada ćemo vas zatvorit u vaš rezervat,nosat ćete trake oko ruka da svi znaju da ste smdljavi muslići
palermo

#179 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by palermo »

madner wrote: Ima.
Pa ko jos osim ovih turbo Bosnja negira Bosance? Srbi i njihova "intelektualna" elita.

I to puno duze.
Gdje ? Pokaži mi neke spise u kojima se oni obraćaju svojoj pastvi i pozivaju ih da se ne izjašnjavaju kao bosanci i slično ? Nema, džaba ti to...Srbi negiraju posebno Bosne i Hrecgovine, Bošnjaka kao zasebne nacionalne grupacije i untar toga i bosance kao nadnacionalnu kategoriju. to je jednostavo kontinuitet velikosrpske ideologije. Ali da pokazuju strah od toga da će se njihvoa pastva izjasniti kao bosanci....jok...
Kolt12

#180 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

muniza wrote:
Dejton je potipsao "oberbošnjak" Alija Izetbegović, svaki normalan čovjek u ovoj zemlji to smatra izdajom.
U redu, svjesni smo da nismo baš mnogo mogli birati tada ali bar danas mogu glasno reći NE!

E za mene je ovo velikosrpska propaganda, legalizacija genocida i zapišavanje teritorijalne podjele.

Jel stvarno Bošnjaci poštuju dejton toliko? Ako da, nemojte se čuditi ako vas bar ne prepolovimo mi, kojima je stalo do naše jedine domovine!
Alija Izetbegovic je onaj koji se protivio bosnjastvu sve do 1993 godine, ali ga je pritisak sa terena natjerao da to prizna. Da nije, vjerovatno bi bio smijenjen kao predsjednik SDA. Da ironija bude veca, i danas SDA je pod vodstvom nekog kome su pretci takodjer iz Srbije doselili u Bosnu, Sulejmanu Tihicu, sto znaci velika je vjerovatnoca da su i Sulejmanu Tihicu pretci iz Srbije prihvatili Islam.

Opste je poznato da su Adil Zulfikarpasic i Tunjo Filipovic (dva Bosnjaka iz Bosne) bili ti koji su insistirali na vracanju povijesnog imena Bosnjaka, na tom im velika hvala, a da je Alija zelio nekakvo "jugoslavensko muslimanstvo", zato sto je njegovo porijeklo iz Srbije, sto opet znaci, velika je vjerovatnoca da Alija i nije Bosnjak, nego su mu pretci bili Srbi koji su se islamizirali. Da, i takvih ima. Ne moze Bosnjak biti onaj koji vuce porijeklo daleko od Bosne i Sandzaka kao historijskog dijela Bosne, samo zato sto su mu pretci prihvatili Islam i kasnije doselili u Bosnu.
Last edited by Kolt12 on 19/11/2012 11:00, edited 1 time in total.
Dozer

#181 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Dozer »

Jarane, nismo se predali i postali manjina '92 pa nećemo ni sada! Ako je moja današnja žrtva za BiH da budem "ostali" onda ću biti i sekunde se ne brinem ;) Nekako imam dojam da Bošnjaci potipisuju svjesnu kapitulaciju?
:zjev: ako je toliko Bosanaca i Hercegovaca, što onda ima ovoliko Bosanaca na anketi.
I u tome i jeste najveci problem, ali i najveca ubleha za etnicare.

Nikome od njih ne godi da ima puno "Ostalih", ni B ni H ni S, jer JACANJEM "Ostalih" SLABE upravo B, H i S. Apsolutno je nebitno koja ce se Daytonska etnicka komponenta tu najvise "isparcelisati" na "cistu" i "ostale".

Dakle - povecanje broja "Ostalih" direktno utice na smanjenje "cistih etnickih". Ustav je promjenjiva kategorija svugdje na planeti, pa zasto onda ne bi bila i ovdje?
E toga je sve njih, etnicare, strah. Ako bude "Ostalih" vise od Hrvata i blizu koliko Srba, bez obzira na to sto ce to mozda ici najvise na "stetu" Bosnjaka, Ustav se ipak mora mijenjati i prilagoditi tom novom stanju.

Kako je Daytonski Ustav prilagodjavan na osnovama popisa iz '91, e tako isto sada mora biti prilagodjen na osnovama popisa iz 2013.
Etnicari - odjebaus!
Dosta vas je bilo.
Last edited by Dozer on 19/11/2012 11:02, edited 1 time in total.
muniza

#182 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by muniza »

moke_31 wrote:Jarane, nismo se predali i postali manjina '92 pa nećemo ni sada! Ako je moja današnja žrtva za BiH da budem "ostali" onda ću biti i sekunde se ne brinem ;) Nekako imam dojam da Bošnjaci potipisuju svjesnu kapitulaciju?
:zjev: ako je toliko Bosanaca i Hercegovaca, što onda ima ovoliko Bosanaca na anketi.
Nisi odgovorio na pitanje, shvatit ću to kao potvrdan odgovor o kapitulaciji Bošnjaka.

Zar je bitno, Bosanac, Bosanac i Hercegovac ili samo Hercegovac, ti reče da ćemo svakako biti ostali ;)[/quote]
ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.[/quote]

BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...
Stvarno ne razumijem zašto je problem staviti državu na prvo mjesto, još uvijek imaš opciju "Islam" koju ću također ponosno zaokružiti i time reći ko sam i šta sam, za one koje to zanima.[/quote]

Koliko gluposti u jednom postu da ne povjeruješ!!!! Čista velikosrpska SANU propaganda!!! Izjasni se kao Bosanac koje nije priznato kao nacionalnost (nažalost) i time budi ostali (u prevodu niko i ništa) a ovamo fol kao vjeroispovjest musliman, i onda ti ništa ne preostaje nego da se seliš u Arabiju kao što su govorili Srbi 1992. godine.
Dakle, vraćamo se u vrijeme komunizma na početnu poziciju gdje bi ostala dva naroda u BiH imali argument da kažu svijetu "visite da su ovi niko i ništa, nemaju nikakve etničke veze sa BiH, došli zajedno sa Turcima odnekud i sl."

Neko je već napisao ovdje i ponoviću. Bošnjak je smao varijacija riječi Bošnjanin i Bosanac. Značenje riječi Bošnjak na turskom je Bosanac. Bošnjaci nisu nikakva "ideja" nego narod koji 1000 godina živi u Bosni. Sticajem okolnosti nisu pokršteni i primili su Islam i ostali Bošnjaci u cijeloj svojoj historiji. Bosanski katolici i pravoslavci su se srbizirali i kroatizirali krajem 19. stoljeća a Bošnjaci su ostali Bošanjaci.

Austrougari su pokušali da stvore naciju Bosanac koja bi bila sastavljena od tri etničke grupe (Srbi, Hrvati i Bošnjaci) ali nažalost nisu uspejeli. Ovo bi bilo najbolje rješenje ali ni tada a ni sada velikohrvatske a naročito velikosrpske politike to nisu dozvolile iako je sasvim logično.

Naravno ovo nije ni u Daytonskom sporazumu i zato popisni listići izgledaju ovako. Svi ovi probosanci(kao i Bošnjaci) se trebaju prvo izboriti za nacionalnost Bosanac pa se onda izjašnjavati kao bosanci a ne sada ići u ostale. Ovo je samodestrukcija. Ovo je matrica koju SDP i prosdpeovci evo već dugo vremena propagiraju a koja aspolutno nema smisla i štetna je ne samo po Bošnjake nego za sve probosanske snage i na fonu je velikosprske SANU politike.

Prvo promijeni ustav, uredi BiH kao građansku pa onda biraj Komšića za predsjednika a ne kao što sada rade i oduzimaju pravo drugom narodu i stvaraju dodatni haos. Niko nije protiv građanske BiH, ni protiv Bosanaca kao nacionalnosti, čak ni nacionalne stranke (SDA, SBiH i ostale) a ni Islamska zajednica, ali u drugačijim okolnostima, odnosno drugačijem ustavnom uređenju. Svako drugo izjašnjavanje onih koji su se silom prilika izjašnjavli kao muslimani sa velikim M u bivšoj jugoslaviji je ni manje ni više nego SAMOGENOCID u trenutnim okolnostima!!!!

Ovi neokomunisti (sada fol socijaldemokrati i građani) pokušavaju da pobjegnu od riječi Bošnjak jer je previše poistovjećena sa riječju musliman, odnoso previše vezana za nju. Ova veza je donašla ponajprije zbog okolnosti uvođenja riječi Bošnjak, ratno vrijeme i sl. i slažem se da treba raditi da je se maksimalno odvoji od vjere upravo zbog ateista i sličnih njima i to prije svega kroz obrazovanje i akcenat na bošnjačkoj historiji od Austrougarske do 2. svjetskog rata.

Nažalost, komunizma je tako brainwashed određeni dio bošnjačkog populacije (po porijeklu bošnjačke) za vrijeme komunizma (negiranjem bošnjačke historije, jezika, prava na samoopredjeljenje, tradicije) i usadio im jednu jako pogubnu i suicidalnu ideju, islamofobiju, koja često graniči sa mržnjom prema islamu. Takvi su se i u jugi izjašnjavali ka jugosloveni, Srbi, Hrvati ili ostlai. Karakteristično je da se nešto slično nije desilo sa Srbima i Hrvatima za vrijeme komunizma, odnosno oni nemaju ovakav odnos prema svojoj religiji. Dakle, ovaj dio poulacije će se, zbog svog (ne)shvatanja riječi Bošnjak i nemogućnosti da se bar djelimično samoidentificira sa svojim precima Bošnjacima, historijom ili vjerom Islamom, na sljedećem popisu izjasniti kao "ostali", tj. Bosanci i dodatno oslabiti probosanske snage a ojačati nebosanske i gurnuti zemlju još jedan korak ka nestanku.

Samo jedna riječ ovo može opisati SAMOGENOCID!!!![/quote]

Moke, Dejton je bio vrhunac samogenocida a potpisao ga je zna se ko. Svak ko slijedi tu politiku potpisuje rezultate genocida!
sase.ba

#183 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by sase.ba »

Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
asurbanipal

#184 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by asurbanipal »

Dozer wrote: Prije neki dan, 12.11., FTV, emisija "Posteno" cini mi se... Gosti - Tokic, Genjac, ne sjecam se dalje imena, ali bilo ih je 5-6. Tema - popis i izjasnjavanje.
I onda krece fight. Tokic i Genjac su, naravno, striktni da se treba pisati kao Bosnjak. Ostali lelujaju i pokusavaju pojasniti sta je nacija, sta etnija. Ovoj prvoj dvojici je to, u sustini nebitno, i cim se pokrene ta prica odmah se nalaze u neobranom grozdju i skrecu na nesto drugo (emisija se vjerovatno moze pogledati na site-u FTV-a).

Iskreno, obojica su bili su smijesni, a pogotovo Tokic (da, onaj isti Sejfudin Tokic koji je prije par godina na sva usta trubio kako su Holandzani najveci krivci za Srebrenicu, a onda otisao u privatnu posjetu u Holandiju iz koje se vratio sa 1.5 milion donacije (?!) i otvorio gljivaru izmedju Pazarica i Tarcina. I od tada vise nije nikada javno spomenuo ni Srebrenicu, ni "krive" Holandzane).
Bitno je bre da je ona Tijana Cv(j)etičanin lepo pričala o diskriminaciji, dok je "sedela", "osećala" i "mešala"... :D
Jasno je u kojem grmu čuči zec...
madner

#185 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by madner »

sase.ba wrote:Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
Dobro ako je tako, sta je onda opasnost? Ako je tako i tako stanje zabetonirano?
menstruacija

#186 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

balije nemojte ništa da se sekirate baš ćemo nežno da vas karamo
Kolt12

#187 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

Dozer wrote:I u tome i jeste najveci problem, ali i najveca ubleha za etnicare.

Nikome od njih ne godi da ima puno "Ostalih", ni B ni H ni S, jer JACANJEM "Ostalih" SLABE upravo B, H i S. Apsolutno je nebitno koja ce se Daytonska etnicka komponenta tu najvise "isparcelisati" na "cistu" i "ostale".

Dakle - povecanje broja "Ostalih" direktno utice na smanjenje "cistih etnickih". Ustav je promjenjiva kategorija svugdje na planeti, pa zasto onda ne bi bila i ovdje?
E toga je sve njih, etnicare, strah. Ako bude "Ostalih" vise od Hrvata i blizu koliko Srba, bez obzira na to sto ce to mozda ici najvise na "stetu" Bosnjaka, Ustav se ipak mora mijenjati i prilagoditi tom novom stanju.

Kako je Daytonski Ustav prilagodjavan na osnovama popisa iz '91, e tako isto sada mora biti prilagodjen na osnovama popisa iz 2013.
Etnicari - odjebaus!
Dosta vas je bilo.
Bosnjaci su izgubili mnoge gradove u Daytonu zahvaljujuci tome sto su se mnogi Bosnjaci izjasnili kao Jugosloveni na popisu iz 1991 godine. Recimo opcina Mostar 1991 godine. Po popisu iz 1991 godine, prikazano je da je Bosnjaka za nekoliko stotina vise nego Hrvata u opcini Mostar, medjutim kad se vidi da su mnogi Bosnjaci se izjasnili tad kao nepostojeci "Jugosloveni", onda je stvar ozbiljna.

Sve u svemu, ukupan broj Srba i Hrvata koji ce se na sljedecem popisu izjasniti kao "Ostali" nece biti veci broj od 100.

Svi znamo da Srbi, a vjerovatno i Hrvati propagaraju virturalno izjasnjavanje ovdje na anketi kao "Bosanci" da bi navukli Bosnjake.
menstruacija

#188 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by menstruacija »

ima da vas jebemo kao nikad prije balije,već ste na rubu ludila,nemate pojma ko ste izjeda vas to ko rak

StormFront Bosnia http://www.stormfront.org/forum/t899633/
Kolt12

#189 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

menstruacija wrote:balije nemojte ništa da se sekirate baš ćemo nežno da vas karamo
Dobro ba pusti to, nego de ti nama reci, jeste li odveli vlasnika Stormfront foruma do Nisa, da vidi pripadnike "arijevske" rase u Srbiji? :mrgreen:

Stvarno me zanima na koju foru ste ga uhvatili pa vam je dao "arijevsku" sekciju pod nazivom "Stormfront Srbija"? :D
DesertWind

#190 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by DesertWind »

menstruacija wrote:balije nemojte ništa da se sekirate baš ćemo nežno da vas karamo
hoces li prije ili poslije nego sto dobijes menstruaciju

da znam smijemo li svrsit unutra
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#191 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by JoseMujica »

menstruacija wrote:ima da vas jebemo kao nikad prije balije,već ste na rubu ludila,nemate pojma ko ste izjeda vas to ko rak

StormFront Bosnia http://www.stormfront.org/forum/t899633/

oooo pa zar imamo ovoliko djece s posebnim potrebama?. dobro je pa na vrijeme krenusmo s inkluzijom
seldzuk

#192 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by seldzuk »

muniza wrote:
moke_31 wrote:Jarane, nismo se predali i postali manjina '92 pa nećemo ni sada! Ako je moja današnja žrtva za BiH da budem "ostali" onda ću biti i sekunde se ne brinem ;) Nekako imam dojam da Bošnjaci potipisuju svjesnu kapitulaciju?
Nisi odgovorio na pitanje, shvatit ću to kao potvrdan odgovor o kapitulaciji Bošnjaka.

Zar je bitno, Bosanac, Bosanac i Hercegovac ili samo Hercegovac, ti reče da ćemo svakako biti ostali ;)
ovaj zjev je odgovor u vezi kapitulacije. ja ne mislim da će Bosanci, Hercegovci i Bosanci i Hercegovci nadjačati brojem Bošnjake, ali nam to hoće svima pobrkati račune. Ne možete da shvatite da to što ćete se izjasniti drugačije od Bošnjaka samo će oslabiti državu, a neće je ojačati. Umanjićete broj Bošnjaka, naroda koji je cijeli rat bio garant opstanka BiH. A kao manjina bićete politički bespomoćni da učinite nešto. Ova država je nakaradno nasađena, treba paziti šta se radi a ne srljati na neki sentimentalni način.[/quote]

BiH jeste nakaradno nasađena ali mora se priznati da je ideja bošnjaštva također. Time je samo stvoren problem i dato legitimno pravo drugima da se u BiH izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati, sad im više niko ne može prigovoriti što se tako osjećaju, niti želim da se razumijemo. Ideja Bošnjaštva nikad nije zaživjela kako treba i vjeruj mi ne bi me čudilo da doživi krah. Upravo zbog toga ide ova kampanja, uskoro će i bilbordi...
Stvarno ne razumijem zašto je problem staviti državu na prvo mjesto, još uvijek imaš opciju "Islam" koju ću također ponosno zaokružiti i time reći ko sam i šta sam, za one koje to zanima.[/quote]

Koliko gluposti u jednom postu da ne povjeruješ!!!! Čista velikosrpska SANU propaganda!!! Izjasni se kao Bosanac koje nije priznato kao nacionalnost (nažalost) i time budi ostali (u prevodu niko i ništa) a ovamo fol kao vjeroispovjest musliman, i onda ti ništa ne preostaje nego da se seliš u Arabiju kao što su govorili Srbi 1992. godine.
Dakle, vraćamo se u vrijeme komunizma na početnu poziciju gdje bi ostala dva naroda u BiH imali argument da kažu svijetu "visite da su ovi niko i ništa, nemaju nikakve etničke veze sa BiH, došli zajedno sa Turcima odnekud i sl."

Neko je već napisao ovdje i ponoviću. Bošnjak je smao varijacija riječi Bošnjanin i Bosanac. Značenje riječi Bošnjak na turskom je Bosanac. Bošnjaci nisu nikakva "ideja" nego narod koji 1000 godina živi u Bosni. Sticajem okolnosti nisu pokršteni i primili su Islam i ostali Bošnjaci u cijeloj svojoj historiji. Bosanski katolici i pravoslavci su se srbizirali i kroatizirali krajem 19. stoljeća a Bošnjaci su ostali Bošanjaci.

Austrougari su pokušali da stvore naciju Bosanac koja bi bila sastavljena od tri etničke grupe (Srbi, Hrvati i Bošnjaci) ali nažalost nisu uspejeli. Ovo bi bilo najbolje rješenje ali ni tada a ni sada velikohrvatske a naročito velikosrpske politike to nisu dozvolile iako je sasvim logično.

Naravno ovo nije ni u Daytonskom sporazumu i zato popisni listići izgledaju ovako. Svi ovi probosanci(kao i Bošnjaci) se trebaju prvo izboriti za nacionalnost Bosanac pa se onda izjašnjavati kao bosanci a ne sada ići u ostale. Ovo je samodestrukcija. Ovo je matrica koju SDP i prosdpeovci evo već dugo vremena propagiraju a koja aspolutno nema smisla i štetna je ne samo po Bošnjake nego za sve probosanske snage i na fonu je velikosprske SANU politike.

Prvo promijeni ustav, uredi BiH kao građansku pa onda biraj Komšića za predsjednika a ne kao što sada rade i oduzimaju pravo drugom narodu i stvaraju dodatni haos. Niko nije protiv građanske BiH, ni protiv Bosanaca kao nacionalnosti, čak ni nacionalne stranke (SDA, SBiH i ostale) a ni Islamska zajednica, ali u drugačijim okolnostima, odnosno drugačijem ustavnom uređenju. Svako drugo izjašnjavanje onih koji su se silom prilika izjašnjavli kao muslimani sa velikim M u bivšoj jugoslaviji je ni manje ni više nego SAMOGENOCID u trenutnim okolnostima!!!!

Ovi neokomunisti (sada fol socijaldemokrati i građani) pokušavaju da pobjegnu od riječi Bošnjak jer je previše poistovjećena sa riječju musliman, odnoso previše vezana za nju. Ova veza je donašla ponajprije zbog okolnosti uvođenja riječi Bošnjak, ratno vrijeme i sl. i slažem se da treba raditi da je se maksimalno odvoji od vjere upravo zbog ateista i sličnih njima i to prije svega kroz obrazovanje i akcenat na bošnjačkoj historiji od Austrougarske do 2. svjetskog rata.

Nažalost, komunizma je tako brainwashed određeni dio bošnjačkog populacije (po porijeklu bošnjačke) za vrijeme komunizma (negiranjem bošnjačke historije, jezika, prava na samoopredjeljenje, tradicije) i usadio im jednu jako pogubnu i suicidalnu ideju, islamofobiju, koja često graniči sa mržnjom prema islamu. Takvi su se i u jugi izjašnjavali ka jugosloveni, Srbi, Hrvati ili ostlai. Karakteristično je da se nešto slično nije desilo sa Srbima i Hrvatima za vrijeme komunizma, odnosno oni nemaju ovakav odnos prema svojoj religiji. Dakle, ovaj dio poulacije će se, zbog svog (ne)shvatanja riječi Bošnjak i nemogućnosti da se bar djelimično samoidentificira sa svojim precima Bošnjacima, historijom ili vjerom Islamom, na sljedećem popisu izjasniti kao "ostali", tj. Bosanci i dodatno oslabiti probosanske snage a ojačati nebosanske i gurnuti zemlju još jedan korak ka nestanku.

Samo jedna riječ ovo može opisati SAMOGENOCID!!!![/quote]

Moke, Dejton je bio vrhunac samogenocida a potpisao ga je zna se ko. Svak ko slijedi tu politiku potpisuje rezultate genocida![/quote]
prati forum pa ćeš naći odgovor. već sam odgovorio. neću pet puta.
Global Warming

#193 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Global Warming »

sase.ba wrote:Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
na poslednjem popisu koji je odrzan 1991 su se svi danasnji Bosnjaci izjasnili kao Muslimani pa ja ne vidim da smo ista zbog toga izgubili ili smo bili ugrozeni u prethodnom periodu.

I Srbi i Hrvati i Bosnjaci moraju pristati na promjenu ustava shodno rezultatima popisa, na to ce ih natjerati medjunarodna zajednica i prije svega EU i naravno pravosnazna sudska odluka u slucaju Sejdic-Finci.
talić

#194 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by talić »

micki125 wrote:
talić wrote:Evolucija postoji da bi se išlo naprijed a ne stalno gledalo nazad.
Ako postoji Amerikanac što ne bi postojao i Bosanac ?
-Bosanac
-Agnostik
-Bosanski jezik.
:roll:
gledao sam ja i 93 naprijed, al to karadžić nije fermao previše. kako nije onda, neće ni sada.
BiH bi bez SDA i onih koji zagovaraju izjašnjavanje kao "Bošnjak" bila isto ako ne i bolje odbranjena sa "Bosancima".
Zenica koja je bila pod najjačim uticajem SDA nije ništa bolje branjena od Tuzle koja je bila pod vladavinom SDP-a. ;-)
Kolt12

#195 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Kolt12 »

seldzuk wrote: anketa služi da se vidi kakvo je raspoloženje u bosansko-bošnjačkoj naciji-narodu, radi ukupnih rezultata. a već sam ti rekao, temu sam otvorio ja. a raja ovdje me zna. nisam srbin. bošnjak sam. i derem se ko majmun da sam bošnjak.
Kakva je to "bosansko-bosnjacka nacija narod"? To ustavno u daytonskoj BiH ne postoji. Nemoj izmisljati nesto sto ustavno ne postoji.

Ustavno, BiH je drzava Bosnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika ostalih naroda, kao sto su Jevreji, Njemci, Madjari, Rusini itd!

Last edited by Kolt12 on 19/11/2012 11:11, edited 1 time in total.
miki.ba

#196 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by miki.ba »

Kolt12 wrote: Bosnjaci su izgubili mnoge gradove u Daytonu zahvaljujuci tome sto su se mnogi Bosnjaci izjasnili kao Jugosloveni na popisu iz 1991 godine. Recimo opcina Mostar 1991 godine. Po popisu iz 1991 godine, prikazano je da je Bosnjaka za nekoliko stotina vise nego Hrvata u opcini Mostar, medjutim kad se vidi da su mnogi Bosnjaci se izjasnili tad kao nepostojeci "Jugosloveni", onda je stvar ozbiljna.

Sve u svemu, ukupan broj Srba i Hrvata koji ce se na sljedecem popisu izjasniti kao "Ostali" nece biti veci broj od 100.

Svi znamo da Srbi, a vjerovatno i Hrvati propagaraju virturalno izjasnjavanje ovdje na anketi kao "Bosanci" da bi navukli Bosnjake.
Na šta ih navukli?
Šta su Bošnjaci da ih se tako lako može navuci...glupi...? :-)
Covjece ako si Bošnjak, nema te sile da te neko navrati na suprotno.
Last edited by miki.ba on 19/11/2012 11:12, edited 1 time in total.
Dozer

#197 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Dozer »

Ni Bosnjak, Hrvat ili Srbin po BH UStavu nije priznato kao nacionalnost, nego kao narodnost, tj. etnicka pripadnost. Od kud onda na listicu pitanje "etnicko/nacionalno izjasnjavanje"?
sase.ba
Pitanje za ove zagovorace opcije "bosanac", "bosanac i hercegovac", "musliman" i sl...evo da se svi bošnjaci na predstojecem popisu izjasne kao "Bosanci", kakvog bi to političkog uticaja imalo na stanje u državi. Odgovor je nikakvog, jer u domovima naroda u svim Parlamentima sjedi po pet Bosnjaka, Srba i Hrvata, a ni jedan Bosanac, ni jedan ostali. Ko to bez Srba i Hrvata u BiH može promjeniti Ustav (Daytonski sporazum) u ovom dijelu.Znate li kad će oni pristati da daju mogućnost "Bosancima" da uđu u Ustav kao kategorija. Odgovor pretpostavljam da znate...
Evo i odgovora - Da se svi izjasne kao Bosanci, Ustav se MORA mijenjati. Dobrovoljno nece, to znamo, ali ni novi rat nije opcija jer tada i S i H gube sve sto imaju. Dakle, modalitet ce se morati naci. Da ne govorimo o tome da onda Bosanci mogu tuziti drzavu u Strazburu i Haagu, nakon cega bi presuda zasigurno bila pozitivna po njih, a onda B, H i S dolaze pod pritiske MZ, nema MMF-ovih para, nema donacija, nema nicega. To je proces, jasno, ali daleko od neostvarivog. Etnicari su potrosili 20 godina da sebi izgrade ovo sto danas imamo (a imamo sranje na kvadrat), zasto onda i BOsanci ne bi potrosili narednih 20 godina da s@ebu nakaradu koju su napravili etnicari?

Da ne pricamo o tome da bi MZ vjerovatno jedva docekala "osvjestenje" BH naroda koje bi se ogledalo upravo u tome da su prevazisli etnicke podjele, bar u jednom i ne tako zanemarivom broju, a samim tim bismo i MZ pomogli da se rijesi vrelog krompira zvanog "Daytonski mirovni sporazum", za koji i sami znaju da je nakaradan, ali trenutno nemaju rjesenja.
Revoltage

#198 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by Revoltage »

Kad me piiiiiiiiitassssss, koji sammm znaaanaaaac....ponosnooo kaaaaaaazeeeeem da samm Bosaaaaaa :D naaaaac.
Last edited by Revoltage on 19/11/2012 11:16, edited 1 time in total.
kakaljin

#199 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by kakaljin »

seldzuk wrote:
Kolt12 wrote:Tema zrela za kljuca, pogotovo anketa koja nudi opcije koje u opste nece biti na popisu.

Nece biti nikakvih Bosanaca, nego svako onaj koji se izjasni kao Bosanac ce biti smjesten u grupu Ostali.

Znaci daytonski "ustavno" postoje sljedece opcije:

1. Bosnjak
2. Hrvat
3. Srbin

4. Ostali (u ovu grupu ce biti dodani svi oni koji se ne izjasne jednom od prve tri opcije.

Tema je zrela za kljuca jer daje lazne opcije kojih nece ni biti na popisu.

Naravno ne bi me cudilo da su samu temu otvorili pripadnici koji ce se izjasniti opcijom 2. ili jos vjerovatnije, opcijom 3.
Image
Vidiš ove kvadratiće kod izjašnjavanja o pripadnosti narodu. E, u te kvadratiće možeš upisati apsolutno šta ti volja(Kinez, Meksikanac, stanovnik orahovog drveta). Kada popisničar dođe starom dedi ili nani, pitaće ga koja ti je etno/nacionalna pripadnost. On će reći: Musliman. I ode u ostale. Niko mu neće ponuditi odgovore, niko ga neće pitati je l hoćeš reć Bošnjak. Ne smiju po nekakvim pravilima Evropske komisije.
u te kvadratice ce upisati onako kako se neko izjasni, ako se neko izjasni kinez upisati ce kinez i na statistiskom podatku kasnije ce pisati toliki % kineza ima u BiH, isto tako za Bosance i Hercegovce ce pisati toliki % Bosanaca i Hercegovaca ima
muniza

#200 Re: Bošnjak vs. Bosanac

Post by muniza »

Kolt12 wrote:
seldzuk wrote: anketa služi da se vidi kakvo je raspoloženje u bosansko-bošnjačkoj naciji-narodu, radi ukupnih rezultata. a već sam ti rekao, temu sam otvorio ja. a raja ovdje me zna. nisam srbin. bošnjak sam. i derem se ko majmun da sam bošnjak.
Kakva je to "bosansko-bosnjacka nacija narod"? To ustavno u daytonskoj BiH ne postoji. Nemoj izmisljati nesto sto ustavno ne postoji.

Ustavno, BiH je drzava Bosnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika ostalih naroda, kao sto su Jevreji, Njemci, Madjari, Rusini itd!

Boga ti šta boldiraš i povećavaš ta slova!? Ako si ti potpiso kapitulaciju i Dejton smatraš svojom sudbinom hvala bogu nismo svi!
Jel te stid imalo?
Locked