"Bosnjak prije svega"

Post Reply
dustaban

#76 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

Dakle i ovdje se ponavlja svadja oko toga sta su Bosnjaci.
:roll:

Krhko je znanje...
krompiraga

#77 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by krompiraga »

Ma ljudi smo, Bošnjaci.
Bodkin

#78 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:Nevjerovatno s koliko odioznosti pojedinci govore o miješanim brakovima.

Žalosno. :(
fuj, to je sve sto cu reci.fuj
mehoxy

#79 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

dustaban wrote:
theTruePath wrote:Tvoja podrska puno znaci :D

Slazem se ovo im je za 10! i nastavit ce siguran sam
A zamislite sad kakav je efekat kad se imidz nacije gradi vehabijama, bulama, primitivizmom svake vrste.
Bule ne mogu biti primtivizam :roll: ne mozes ti a da ne xxx,sta god rekao :zzzz:
U redu, ispravljam se i izvinjavam. Mislio sam reci anti-urbano!

E sad, nemojte me uvjeravati kako su full covered hanume (nikab), nesto urbano.

Ne trzajte se na svaku ovakvu izjavu, nije rijec o sovinizmu (sto vi cekate ko zapete puske!) vec o onome sto se ocima vidi. Posmatrajte dakle nas same OCIMA NEKOGA KO NIJE ODAVDE. To je nas imidz, ne ono sto mi o sebi mislimo.

Easy boys, imamo mi dovoljno ljepote za pokazat. Pokazivanje onog sto se pokazati ne zeli... nije bas najbolji put ka izgradnji MODERNOG IMIDZA.

Jos jedanput svi komplimenti gornjoj kampanji, ako cemo nastaviti diskusiju o uklopivosti vehabija i nikaba u civilizaciju svijeta kome stremimo i korisnost takvog imidza u afirmaciji Bosnjaka...to je za druge teme.
Svako ima pravo da se odijeva kako god zeli.Jedino sto je ovdje primitivno si ti
dustaban

#80 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

mehoxy wrote: Svako ima pravo da se odijeva kako god zeli.Jedino sto je ovdje primitivno si ti
Pravo da se odjevas "kako god zelis" ukljucuje i pravo da se ne odjevas!

Uvredu ti prastam jer cu ovo sto cu ti reci ja smatrati cinjenicom, a ti uvredom - vehabijsko odjevanje u Kandaharu je narodna nosnja. U Sarajevu je to primitivizam. Zena u nikabu je UPAKOVANA osoba a ne odjevena! To cak ne mogu nazvati ni primitivizmom, to je BOLESNO!
Kupace gace na plazi su noramala, ali mozes li zamisliti hodocasnika u meki tako razgacenog!

Prema tome ne lupetaj. U uredjenim drustvima NEMAS PRAVO da se na JAVNIM MJESTIMA odjevas/razodjevas kako hoces.
theTruePath

#81 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Evo ga Sarajevo,prije manje od 100 godina,ima i na 100 boljih i jasnijih slika ;)

Image
Albert Heijn

#82 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Albert Heijn »

theTruePath wrote:Evo ga Sarajevo,prije manje od 100 godina,ima i na 100 boljih i jasnijih slika ;)

Image
U jednom njemačkom dvorcu u Bayernu nisu imali WC, a izgrađen je prije nešto više od 100 godina, mislim oko 1890. godine. Je li to znači da treba tako?

Uostalom, i u Sarajevu je to bio pojedinačan slučaj, nisu sve žene izgledale tako.
theTruePath

#83 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Jedno je 1889 a drugo je 1949,Pojedinacan kazes,e vidi ovo

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sve muslimanke u gradu s nosile feredzu/zar,nisu nosile krscanke(srpkinje i hrvatice) i muslimanke u selu,,i one u selu kad dodju u grad ili nepoznatu sredinu odmah stavljaju zar
Albert Heijn

#84 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Albert Heijn »

Moja nana nije nosila, a bila je muslimanka.

Uostalom, jel' ti stvarno želiš reći da je to u redu ili šta?
dustaban

#85 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

Pa dobro, sta se hoce reci sa ovim slikama? Ovako je izgledalo prije 100 godina i trebalo bi se na to vratiti ?!

Zalosno je kad ti se desi obrnut proces, kao u Afganistanu
Afganistan osamdesetih
Image
...i danas
Image

Je li to hocemo i u Bosni?
Je li to, da se vratimo na temu, afirmacija bosnjastva ?!
respo

#86 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by respo »

Gospodin_bez_kravate wrote:Bošnjaci su južnoslavenski narod u Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu.

Znaci ja bosnjak ne mogu bit nema sanse jedino bosanac ili sarajlija :D
ovo bi imalo smisla al do 93-e i "cuvenog" kongresa
od tada ovo gore napisano je laz i izvrnuta cinjenica
theTruePath

#87 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Image

Image

Image

Image
Cherry-Cherry

#88 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Cherry-Cherry »

koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
theTruePath

#89 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by theTruePath on 01/05/2013 10:28, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#90 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Ovaj materijal to je iz pjesme KUPI MI BASME ZA DIMIJE. To je ta Basma od kojih su na selu pravljene dimije.
theTruePath

#91 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

PipiDugaDevetka wrote:Image
Ovaj materijal to je iz pjesme KUPI MI BASME ZA DIMIJE. To je ta Basma od kojih su na selu pravljene dimije.
:thumbup:
theTruePath

#92 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Cherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
Bosnjakinja je i zena koja se ovako oblaci a i queer zena koja hoda kao muskarac :D ,samo zelim iznjeti gore pametnjakovicu dokaz da je ovo bila nosnja bosnjakinja prije ne tako puno godina
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#93 Re: "Bosnjak prije svega"

NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
Svako neka se oblači kako god hoće, osim zabranjenog ''novog carskog ruha'' iz andersenovih bajki, biti gol/a.
Cherry-Cherry

#94 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Cherry-Cherry »

theTruePath wrote:
Cherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
Bosnjakinja je i zena koja se ovako oblaci a i queer zena koja hoda kao muskarac :D ,samo zelim iznjeti gore pametnjakovicu dokaz da je ovo bila nosnja bosnjakinja prije ne tako puno godina
:thumbup: :thumbup:
PipiDugaDevetka wrote:NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
Svako neka se oblači kako god hoće, osim zabranjenog ''novog carskog ruha'' iz andersenovih bajki, biti gol/a.
graue_maus

#95 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by graue_maus »

sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
theTruePath

#96 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

graue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
jah,ocito ih ne zanima to :D EU svakako gine dok mi dodjemo do EU :D
theTruePath

#97 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Cherry-Cherry wrote:
theTruePath wrote:
PipiDugaDevetka wrote:NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
Hajde da se i ja slozim :D :thumbup:
PipiDugaDevetka

#98 Re: "Bosnjak prije svega"

graue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.
Evropa ima da uči od nas Bosanaca i Hercegovaca, posebno od Bošnjaka, toleranciji!
dustaban

#99 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

Jesi l' ti vid'la kol'ko malo njima treba!
:mrgreen:

Ali ove slike i u meni probudise neku sjetu, bas danas (1. Maj) sjetih se onih lijepi bosnjackih okupljanja na danasnji dan, na Kozjoj cupriji, prije desetak hiljada godina
Image
theTruePath

#100 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

dustaban wrote:
Jesi l' ti vid'la kol'ko malo njima treba!
:mrgreen:

Ali ove slike i u meni probudise neku sjetu, bas na danasnji dan (1. Maj) sjetih se onih lijepi bosnjackih okupljanja na danasnji dan, na Kozjoj cupriji, prije desetak hiljada godina
Image
Jel ti medju njima dedo i nana? :D
Post Reply