"Bosnjak prije svega"

Post Reply
theTruePath

#101 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

PipiDugaDevetka wrote:
graue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.
Evropa ima da uči od nas Bosanaca i Hercegovaca, posebno od Bošnjaka, toleranciji!
:thumbup:

svaka cast,i time bi trebala ova diskusija o nosnj istati
poostar

#102 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by poostar »

PipiDugaDevetka wrote: Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.
Evropa ima da uči od nas Bosanaca i Hercegovaca, posebno od Bošnjaka, toleranciji!
Balkanska tolerancija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
theTruePath

#103 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

poostar wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.
Balkanska tolerancija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a sta je smijesno,osim zadnjeg rata ovdje su muslimani i krscani super zivjeli
dustaban

#104 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by dustaban »

theTruePath wrote:
dustaban wrote: Jesi l' ti vid'la kol'ko malo njima treba!
:mrgreen:

Ali ove slike i u meni probudise neku sjetu, bas na danasnji dan (1. Maj) sjetih se onih lijepi bosnjackih okupljanja na danasnji dan, na Kozjoj cupriji, prije desetak hiljada godina
Image
Jel ti medju njima dedo i nana? :D
Moj pra-dedo je onaj sto drzi ovcu, od njega sam naslijedio ravne tabane!
:mrgreen:
Cherry-Cherry

#105 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Cherry-Cherry »

moja pranana je ova djevojčica, što drži komad hrane. :mrgreen: što imam svijetlu kosu, što volim da jedem, ista ja :mrgreen:
graue_maus

#106 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by graue_maus »

PipiDugaDevetka wrote:
graue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.
nazalost nasa sansa je propala, da mozemo nesto da kazemo evropi danas ....... jer je nasa IZ samo 1/1 prepisivala iz arapski zemalja, nije ponudila neki svoj orginalni put ......za saku neki dolara prodali smo se ...... nismo ponudili nacin kako se zivi zajedno i umjereno, ovo sad je zivot jedno pored drugog i iz inata .........danas imam osjecaj da se sve radi da bosna postane druga palestina ,odnosno evropska palestina ....... srbi i hrvati imaju kuda a mi kuda cemo .......... kao i palestinci po arapskim zemljama nedaju im drzavljanstvo nakon 50 godina u jednoj zemlji, vjecite izbjeglice .........ali to je druga tema ......
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#107 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by PipiDugaDevetka »

poostar wrote:

OD otprilike desetog minuta.
Pogledaj šta se desilo 4. Mašehvana 1819. godine desilo u Sarajevu kada je oko 3 tisuće Sarajlija svih staleža, silom oslobodilo iz Ruždi-pašinog zapta nekoliko lažno optuženika - uglednih jevreja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#108 Re: "Bosnjak prije svega"

graue_maus wrote:nazalost nasa sansa je propala, da mozemo nesto da kazemo evropi danas ....... jer je nasa IZ samo 1/1 prepisivala iz arapski zemalja, nije ponudila neki svoj orginalni put ......za saku neki dolara prodali smo se ...... nismo ponudili nacin kako se zivi zajedno i umjereno, ovo sad je zivot jedno pored drugog i iz inata .........danas imam osjecaj da se sve radi da bosna postane druga palestina ,odnosno evropska palestina ....... srbi i hrvati imaju kuda a mi kuda cemo .......... kao i palestinci po arapskim zemljama nedaju im drzavljanstvo nakon 50 godina u jednoj zemlji, vjecite izbjeglice .........ali to je druga tema ......
Imamo sve preduslove da legalnom revolucijom = izborima, sebi izaberemo svoje predstavnike koji će raditi u interesu narodaa. Jezim se pobuna i revolucija u krvi, blokadama, srči ''do koljena'',...Nije istina da se ''nema za koga glasati i da su svi isti lopovi''. Nisu svi isti. Otpadnik iz SDP-a, Ž.K. čini se da zaslužuje da nas povede, a odmah potom preda liderstvo nekome ko je mlađi, sposobniji,....Jer ne vjerujem da on ''ima kapaciteta'' da bude lider u Predsjedništvu i isto tako na čelu jedne političke stranke. U stranci treba biti pokvarenjak.

Podržati na slijedećim izborima DF, a valjda će Ž.K. shvatiti da ima mlađih i sposobnijih.
PipiDugaDevetka

#109 Re: "Bosnjak prije svega"

theTruePath wrote:
poostar wrote:
a sta je smijesno,osim zadnjeg rata ovdje su muslimani i krscani super zivjeli
I ostalijaneri su živjeli u mješovito-konfesionalnoj sredini. Nedavni rat je došao izvana, iz Srbije.
Što slabija Srbija, to stabilniji Balkan!
poostar

#110 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by poostar »

BiH, zemlja apartheida a ovi naglabaju o nekakvoj toleranciji prije 100 i kusur godina :lol: :lol: :lol: :lol:
rsgsegr4e6

#111 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by rsgsegr4e6 »

poostar wrote:BiH, zemlja apartheida a ovi naglabaju o nekakvoj toleranciji prije 100 i kusur godina :lol: :lol: :lol: :lol:
Još je gore od toga, ovako moj tim gleda na događanja u vašoj BiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Anonymize --NO LINKS--/showthread.php?tid=16&pid=18#pid18
It_is_a_Leclerc

#112 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by It_is_a_Leclerc »

rsgsegr4e6 wrote:
poostar wrote:BiH, zemlja apartheida a ovi naglabaju o nekakvoj toleranciji prije 100 i kusur godina :lol: :lol: :lol: :lol:
Još je gore od toga, ovako moj tim gleda na događanja u vašoj BiH :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Anonymize --NO LINKS--/showthread.php?tid=16&pid=18#pid18
mehoxy

#113 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

Ne sekiraj se ti previse,mi svakako necemo u Evropu jer nas Evropa ne zeli.
mehoxy

#114 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

Albert Heijn wrote:Moja nana nije nosila, a bila je muslimanka.

Uostalom, jel' ti stvarno želiš reći da je to u redu ili šta?
Zasto ne bi bilo u redu ? To je muslimanski nacin odijevanja.
BHF_Manijak

#115 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by BHF_Manijak »

Cuj oduzimanbjem prava, pa jebote na koji nacin oduzimas nekome pravo ako on ZELI da to nosi ili oblaci? Pa valjda je kontra, ako nekome ZABRANIS da nosi ili oblaci STA HOCE ili ZELI, onda si mu tek uskratio pravo, a ne u prvom slucaju! :roll:

Danas se ljudi za nekakva raznorazna prava bore, pederi hoce svoje, lezbejke svoje, ovi oni, a Evropa bi da brani ljudi kako ce se oblaciti. I hajde da je to nesto nakaradno ja bih rekao, nego ne razumijem na koji nacin nekome smeta necija mahrama na galvi, kako ga ugrozava? Mislim nidje veze! Pravo izbora! Ako se zena ne osjeca potlaceno, drugacije, ako smatra da joj ni na koji nacin nisu uskracena prava time sto nisu mahramu, ako ne misli da je na taj nacin diskriminirana, onda ne razumijem sta neko drugi ima za nju da brani???

To ti je kao u onm vicu "nemoj me ti Mujo vise branit molim te"! :roll:
Albert Heijn

#116 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Albert Heijn »

mehoxy wrote:

Izgledati kao nindža nema veze s islamom. U današnjem svijetu je to izdvajanje od mase, i tek onda žena upada u oči. Niko ne zna ko je ispod te odore, može biti i ratni zločinac, muškarac, pljačkaš banke, silovatelj, pedofil, bilo šta... Marama je okej za one žene koje to žele, sve ostalo je van pameti, i NIJE PROPISANO islamom, nego su partijarhalni sistemi to namjerno pogrešno protumačili.
mehoxy

#117 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

Albert Heijn wrote:
mehoxy wrote:

Izgledati kao nindža nema veze s islamom. U današnjem svijetu je to izdvajanje od mase, i tek onda žena upada u oči. Niko ne zna ko je ispod te odore, može biti i ratni zločinac, muškarac, pljačkaš banke, silovatelj, pedofil, bilo šta... Marama je okej za one žene koje to žele, sve ostalo je van pameti, i NIJE PROPISANO islamom, nego su partijarhalni sistemi to namjerno pogrešno protumačili.
Malo se ti obrazuj pa onda mlati o tome sta je propisano a sta nije.Zene muslimanke moraju prekriti svaki dio tijela osim lica i saka.To sto mnoge kod nas to ne rade je posljedica nakaradnog tumacenja i prakticiranja vjere
Albert Heijn

#118 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Albert Heijn »

mehoxy wrote: Malo se ti obrazuj pa onda mlati o tome sta je propisano a sta nije.Zene muslimanke moraju prekriti svaki dio tijela osim lica i saka.To sto mnoge kod nas to ne rade je posljedica nakaradnog tumacenja i prakticiranja vjere
Ono što je gore na slikama je zar, feredža ili veo, nazovi kako hoćeš, i to je ono ŠTO NIJE obavezno. Prema tome, to NIJE muslimanska odjeća kao što iznad tvrdiš.
bivsi_bosanac

#119 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by bivsi_bosanac »

dustaban wrote:
theTruePath wrote:Tvoja podrska puno znaci :D

Slazem se ovo im je za 10! i nastavit ce siguran sam
A zamislite sad kakav je efekat kad se imidz nacije gradi vehabijama, bulama, primitivizmom svake vrste.
Bule ne mogu biti primtivizam :roll: ne mozes ti a da ne xxx,sta god rekao :zzzz:
U redu, ispravljam se i izvinjavam. Mislio sam reci anti-urbano!

E sad, nemojte me uvjeravati kako su full covered hanume (nikab), nesto urbano.

Ne trzajte se na svaku ovakvu izjavu, nije rijec o sovinizmu (sto vi cekate ko zapete puske!) vec o onome sto se ocima vidi. Posmatrajte dakle nas same OCIMA NEKOGA KO NIJE ODAVDE. To je nas imidz, ne ono sto mi o sebi mislimo.

Easy boys, imamo mi dovoljno ljepote za pokazat. Pokazivanje onog sto se pokazati ne zeli... nije bas najbolji put ka izgradnji MODERNOG IMIDZA.

Jos jedanput svi komplimenti gornjoj kampanji, ako cemo nastaviti diskusiju o uklopivosti vehabija i nikaba u civilizaciju svijeta kome stremimo i korisnost takvog imidza u afirmaciji Bosnjaka...to je za druge teme.

kao neko ko ovo gleda sastrane mogu samo da kazem da tradicija i religija imaju svoje mjesto u drustvo dokle ta tradicija i religija nesmetaju modernom zivotu. Na neki nacin ironicno da danasnji Bosnjaci vise lice na muslimane a da predratni "muslimani" su licili vise na evropljane moderne verzije.

Prosetati Sarajevom danas i prije 20 godina....

ali mozda ustvari se uopste negovori o tradiciji i islamu nego u trazenju identiteta. A tu nemoze niko da vam pomogne osim da sami skontate sta ste i ko ste.

Evropa ili Asija, Hrvatsko cvjece ili nasljednici Porte. Nesto se slicno desava i u drugim drzavama u regionu. Gdje se isto tako mora izboriti za odluku ili na istok ili na zapad.

ali mislim da moram dodati da ni jedan ni drugi izbor nije ono sto se predstavlja. Zapad nezeli Bosnu zato sto je Bosna nego jos jedno parce territorije koju treba kontrolisati.

Ali isto tako ni istok nece nista dobro donijeti. Ona Titina - ni amere ni ruse vec use i u svoje kljuse izgleda najbolja.
theTruePath

#120 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

Mi smo ono sto jesmo,prihvatili nas ili ne
mehoxy

#121 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

Albert Heijn wrote:
mehoxy wrote: Malo se ti obrazuj pa onda mlati o tome sta je propisano a sta nije.Zene muslimanke moraju prekriti svaki dio tijela osim lica i saka.To sto mnoge kod nas to ne rade je posljedica nakaradnog tumacenja i prakticiranja vjere
Ono što je gore na slikama je zar, feredža ili veo, nazovi kako hoćeš, i to je ono ŠTO NIJE obavezno. Prema tome, to NIJE muslimanska odjeća kao što iznad tvrdiš.
Nije obavezno,ali jeste pozeljno.
In the Quran, God states: "Say to
the believing men that they should lower their gaze and guard their
modesty...And say to the believing women that they should lower their
gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty
and adornments except what (must ordinarily) appear thereof; that they
should draw their veils over their bosoms and not display their beauty
except to their husbands, their fathers
...(a list of exceptions)"
theTruePath

#122 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by theTruePath »

mehoxy wrote:
Albert Heijn wrote:
Ti smatras da je feredza farz?
mehoxy

#123 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

theTruePath wrote:
mehoxy wrote:

Farz ne,ali mislim da je pozeljna.U svakom slucaju je glupost nazvati je ne-islamskom odjecom
Albert Heijn

#124 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by Albert Heijn »

mehoxy wrote:
theTruePath wrote:
mehoxy wrote:

Farz ne,ali mislim da je pozeljna.U svakom slucaju je glupost nazvati je ne-islamskom odjecom
A gdje se ovdje spominje pokrivanje face?

Jarane, u Afganistan s tom pričom, pa tamo zloupotrebljavaj religiju do mile volje, tamo ste većina, talibanstva je ovdje bilo i previše, samo nas je glava zaboljela od toga. Najsmješnije od svega je što uglavnom muškarci odlučuju šta je poželjno, šta obavezno, a šta nije, dok same žene nemaju pravo glasa. Kažem ti, u Afganistan s takvim stavovima, ovdje ti neće nikad proći.
mehoxy

#125 Re: "Bosnjak prije svega"

Post by mehoxy »

Veil znaci feredza.A ja sam ovdje,i ovdje cu i ostati,svidjalo se to tebi ili ne.
Post Reply