Bošnjak-preciznija definicija

Locked
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#126 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by slogabn »

tenishia wrote:Da li tebi treba crtati da u državi može postojati samo jedna nacija/narod/etničnost, a odrednica joj je država, dok od korijena drugih nacija/naroda/etničnosti se unutar jedne države ne mogu stvarati druge nacije/narodi/etničnosti, jer se time suzbija nacija/narod/etničnost te države, kao i sve ostalo u paketu, sama država, jezik, zastava, himna itd. Ti ne možeš sad otići u Njemačku, te kad dobiješ državljansto se izjašnjavat Bosancem i pričat Bosanskim jer si ti postao Njemac, to što ti vučeš korijene iz BiH ne igra više nikakvu ulogu. Opet pročitaj šta sam napisao za Dejton iz kojih je proizašla sva ta terminologija i klasifikacija istih.

Također pročitaj izvore i značenje riječi Bošnjak - http://www.klix.ba/forum/bosnjak-preciz ... l#p9005170
Sad kontam u cemu se razilazimo. Tvoje pojmanje Nacije je da je Nacija isto sto i ETNICKA PRIPADNOST odnosno NARODNOST, sto je pogresno. Moje pojmanje Nacije je da svi NARODI KOJI ZIVE U BiH ZAJEDNO CINE BOSANSKU NACIJU.
respo

#127 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Liga Rojalista wrote:

Bošnjak je bliži pojam Bosni nego Bosanac.Živimo u Bosni a ne u Bosani.Sa druge strane Poljsko i Ugarsko Bosniacy zvuči mnogo sličnije pojmu bošnjak nego bosanac.

Zašto?Zato sto Bosanac kao pojam tad nije ni postojao,Ja ne znam ni jedan dokument u kraljevini Bosni koji ima rijec bosanac ali zato znam dosta koji imaju rijeci bosnjak.Bosanac je naziv odmilja i modernizam koji nije mnogo star to je umjetni naziv iz proslog vijeka
tvojom logikom ne zivimo ni u bosnji nego u bosni
tako da je bosanac mnogo prirodniji
shvati da izvorna rijec bosnjak znaci prije 93-e znaci potpuno isto kao danas bosanac

i u prvom postu si mijesao pojmove naroda i nacije
ajde nauci razliku pa cemo pricati
tnnt

#128 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

hercegovac_pravi wrote: Ja govorim o sadašnjosti. Nema ni Srba ni Hrvata u BiH. samo djelić dijaspore susjednih država. hajde pitaj ti babu i majku pa se vrati sa odgovorom..mada znam da ćeš slagati :bih:
zbog takvih stavova, nikada od BiH države
mada niste naravno vi Bošnjaci jedini u tome
sada bi ja kao pravi pripadnik nebošnjačke nacije trebao naravno
odgovoriti, da možete Bošnjačiti u svojih 27% BiH do mile volje
ali eto neću :D
Paranoid

#129 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

Zombie miješaš geografsku odrednicu i naciju.. ovde na ovom forumu je to podcrtano bar jedno 200 x..
hercegovac_pravi

#130 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by hercegovac_pravi »

tenishia wrote:
Da li tebi treba crtati da u državi može postojati samo jedna nacija/narod/etničnost, a odrednica joj je država, dok od korijena drugih nacija/naroda/etničnosti se unutar jedne države ne mogu stvarati druge nacije/narodi/etničnosti, jer se time suzbija nacija/narod/etničnost te države, kao i sve ostalo u paketu, sama država, jezik, zastava, himna itd. Ti ne možeš sad otići u Njemačku, te kad dobiješ državljansto se izjašnjavat Bosancem i pričat Bosanskim jer si ti postao Njemac, to što ti vučeš korijene iz BiH ne igra više nikakvu ulogu. Opet pročitaj šta sam napisao za Dejton iz kojih je proizašla sva ta terminologija i klasifikacija istih.

Također pročitaj izvore i značenje riječi Bošnjak - http://www.klix.ba/forum/bosnjak-preciz ... l#p9005170
oooo žalosti i grehote :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Liga Rojalista

#131 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

respo wrote:
Liga Rojalista wrote:

Bošnjak je bliži pojam Bosni nego Bosanac.Živimo u Bosni a ne u Bosani.Sa druge strane Poljsko i Ugarsko Bosniacy zvuči mnogo sličnije pojmu bošnjak nego bosanac.

Zašto?Zato sto Bosanac kao pojam tad nije ni postojao,Ja ne znam ni jedan dokument u kraljevini Bosni koji ima rijec bosanac ali zato znam dosta koji imaju rijeci bosnjak.Bosanac je naziv odmilja i modernizam koji nije mnogo star to je umjetni naziv iz proslog vijeka
shvati da izvorna rijec bosnjak znaci prije 93-e znaci potpuno isto kao danas bosanac

Gdje ja to mješam naciju i narodnost?Prirodnije je opet Bošnjak od Bosanca.

Bosna-bosnaci-bošnaci-bošnjaci

Bosna-bosnanac-.....

Ne ide vidis i sam
hercegovac_pravi

#132 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by hercegovac_pravi »

tnnt wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ja govorim o sadašnjosti. Nema ni Srba ni Hrvata u BiH. samo djelić dijaspore susjednih država. hajde pitaj ti babu i majku pa se vrati sa odgovorom..mada znam da ćeš slagati :bih:
:lol: :lol: :lol: :lol:
super onda...bujrum ti u maticu. :bih:

p.s tebi sigurno neće ni toliko pripasti
Last edited by hercegovac_pravi on 24/08/2013 20:46, edited 1 time in total.
respo

#133 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

tenishia wrote:
Romi nisu narod jer nemaju državu, nego su pripadnici jedne kulture sa sjevera Indije. Ista zabluda je i za termin naroda Jevreja, za koje također ne postoji država, nego su u pitanju pripadnici judaističke religije.
cuj romi nisu narod
nego kako se nazivaju kulturnjaci?

a za drugi dio o jevrejima se potpuno slazem
respo

#134 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

tnnt wrote:do 1993 Bošnjak kao pojam za naciju ili narod nije postojao u Bosni, niti u svijesti 90% tadašnjih Muslimana niti
značajnije u bilo kakvim političko-kulturnim strukturama, naziv je usljed rata uzet isključivo za tadašnje Muslimane
jer naziv Muslimani i nije neki naziv za narod, a i sa imenom Bošnjak se dobija uloga temeljnog naroda u Bosni
a ostali su samo manjine.
Kako je ime Bošnjak dobilo slavensko muslimansko stanovništvo, nije ni čudo da su i u ostalim državama u
okruženju preuzeli to ime, iako sa Bosnom u večini slučajeva nikakve veze nemaju-
do 93-e pojam bosnjak je imao isto znacenje sto i bosanac znaci pripadnost jednom narodu i jednoj naciji a ako zelis i regionalna pripadnost
tek 93-e se to razdvaja na ovo gore sto si ti napisao
Paranoid

#135 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

tnnt wrote:
Kad budeš išao na kafu, usput prošetaj do katastra pa provjeri koliko je posjed BiH, a ko nemas para za taxu, onda probaj na netu da vidiš da je BiH 100 %..

ako ne budeš vidio...onda trk kod očnog..
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#136 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by slogabn »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".

Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!

Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.

Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
Pa sto seres, covjek ti fino citira Kulina - "Ja, ban bosanski Kulin" i ti zelis nesto vise. Pa pobogu dokle vise? Osjecaj se Bosnjakom niko ti ne brani, ali Bosnjak samo moze biti narod koji je nazalost u jednoj vjeri. Nacija je BOSANSKA. Kakva regionalna odrednica? Pa nije Bosna dio Srbije i jedna od njenih regija, ili dio Hrvatske pa dio jedne od Hrvatskih regija. BOSNA JE DRZAVA a HERCEGOVINA REGIJA. Shvatite to jednom za sva vremena!
respo

#137 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

addem wrote:Sad ce popis pa ce pokazati koliko ima Bosnjaka. Ovdje ima jako puno onih koji su protiv naseg naroda, naseg naziva i predstojeci popis ce ih duboko razocarati.
nije niko protiv tog naziva ako gledamo taj naziv u pravom znacenju
samo sto ima ljudi koji su protiv tog naziva koji je dobio definiciju 93-e a to znaci da su bosnjaci pripadnici islamske vjere tj muslimani
a pokoji pravoslavac i katolik tu dodje zbog prividne tolerancije i price vidis da nisu sve muslimani
respo

#138 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Liga Rojalista wrote:
Da pa šta????A gdje je Bosanac tu?Hajde poveljaš nađi povelju sa bosanac
je li se tebi treba crtati?

i molim te nemoj opet o tome kako vise vuce na bosnjak nego na bosanac jer se rijeci ne definisu po tome kako zvuci nego po tome sta stvarno znace
Liga Rojalista

#139 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

slogabn wrote:
Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".

Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!

Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.

Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
Pa sto seres, covjek ti fino citira Kulina - "Ja, ban bosanski Kulin" i ti zelis nesto vise. Pa pobogu dokle vise? Osjecaj se Bosnjakom niko ti ne brani, ali Bosnjak samo moze biti narod koji je nazalost u jednoj vjeri. Nacija je BOSANSKA. Kakva regionalna odrednica? Pa nije Bosna dio Srbije i jedna od njenih regija, ili dio Hrvatske pa dio jedne od Hrvatskih regija. BOSNA JE DRZAVA a HERCEGOVINA REGIJA. Shvatite to jednom za sva vremena!
Bosanski nije isto ko i Bosanac.Bošnjaci su ime naroda.Bosanac se nikad i nije spominjo do prije 100 godina
Liga Rojalista

#140 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

respo wrote:
Liga Rojalista wrote:
Da pa šta????A gdje je Bosanac tu?Hajde poveljaš nađi povelju sa bosanac
je li se tebi treba crtati?

i molim te nemoj opet o tome kako vise vuce na bosnjak nego na bosanac jer se rijeci ne definisu po tome kako zvuci nego po tome sta stvarno znace
Ja ne znam u čemu je problem ima li tih BOSANACA ili nema?
tnnt

#141 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Paranoid wrote:
Kad budeš išao na kafu, usput prošetaj do katastra pa provjeri koliko je posjed BiH, a ko nemas para za taxu, onda probaj na netu da vidiš da je BiH 100 %..

na papiru je tako prijatelju, otiđi na kafu u Banjaluku ili zapadni Mostar
pa mi reci dali si u BiH i koje se zastave vijore okolo :D
respo

#142 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

TheMule wrote:
tnnt wrote:
addem wrote:, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
možete se zvati i marsovcima, stvarno me nije briga
ali na osnovu imena kojeg uzešte tek prije 20 god, svojatati i Bosnu i njezinu povijest kao samo vašu
a Hrvate i Srbe pretvarati u nekakve Bošnjake protiv svoje volje ili neka sele u Hrvatsku ili Srbiju
nama ostalima naravno to novopečeno ime muslimanskog naroda tada upada u oči, jer u njemu
nevidimo ime naroda nego velikobošnjačko sredstvo za dominacijom nad BiH 8-)
:lol: Historija nije pocela 1945
nije ni 1993-e
respo

#143 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Paranoid wrote:
tnnt wrote:
addem wrote:, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
možete se zvati i marsovcima, stvarno me nije briga
ali na osnovu imena kojeg uzešte tek prije 20 god, svojatati i Bosnu i njezinu povijest kao samo vašu
a Hrvate i Srbe pretvarati u nekakve Bošnjake protiv svoje volje ili neka sele u Hrvatsku ili Srbiju
nama ostalima naravno to novopečeno ime muslimanskog naroda tada upada u oči, jer u njemu
nevidimo ime naroda nego velikobošnjačko sredstvo za dominacijom nad BiH 8-)
Nije naziv uzet prije 20 godina...nego vraćen. Kontaš!
pod drugom definicijom
znaci uzet
tnnt

#144 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Ja ne znam u čemu je problem ima li tih BOSANACA ili nema?
pa ima ih, večinom iz mješanih brakova
kao nekada Jugoslovena 8-)
jon_jovi

#145 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by jon_jovi »

Bošnjaci su muslimansko stanovništvo BiH, muslimansko stanovništvo teritorije koja je kroz povijest imala naziv Novopazarski Sandžak i muslimansko stanovništvo Podgorice, Bara i Ulcinja koje govori Bosanskim jezikom. Bošnjaci su također svi koji su ponikli iz ove navedene mase ali koji ne žive na ovim teritorijama nego su se preselili negdje drugo bilo da je to u susjedne zemlje ili neke udaljenije ili pak one najudaljenije. Svi koji su usvojili ateizam ili Islam zamjenili drugom religijom a potekli su iz navedene mase jesu idalje Bošnjaci.
Bošnjaci govore Bosanski jezik. Bošnjaci imaju i drugi naziv - Bosanci. Bošnjaci i Bosanci odnosno Hercegovci jesu jedno te isto. Sinonimi. Dva naziva za jedno te isto. Šta je kome draže neka si to i uzme ali to jedno te isto
respo

#146 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Paranoid wrote:
To je ispravljeno tek na drugom bošnjačkom kongresu 28. septembra 1993. godine kada je ime naroda Bošnjak usvojeno plebiscitarno kao novo staro ime za narod koji se do tada službeno zvao Muslimani. Tako je narod čiji korijeni idu unazad do slavenskih seoba u 6. i 7. stoljeću, a posebnost i identitet u odnosu prema susjedima od 14. i 15. stoljeća, konačno postao nacijom, ali u punom smislu i jačini te riječi, a ne onako sramežljivo kao 1971.
ajde molim te procitaj sta si sam napisao
Paranoid

#147 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

tnnt wrote:
Paranoid wrote:

na papiru je tako prijatelju, otiđi na kafu u Banjaluku ili zapadni Mostar
pa mi reci dali si u BiH i koje se zastave vijore okolo :D
Pred svim zvaničnim BiH ambasadama i konzulatima viori BiH zastava...

U BL će takodje zavioriti kad se skine Image... a dani su mu odbrojani..
Liga Rojalista

#148 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: Ja ne znam u čemu je problem ima li tih BOSANACA ili nema?
pa ima ih, večinom iz mješanih brakova
kao nekada Jugoslovena 8-)
A izgleda... eto ih vama nama ne trebaju gori su od vas sa vama se i lakše čovjek sporazumi.Mi bošnjaci smo dosta blagi po prirodi i možemo toleirati ove gluposti trebali bi oni malo kod vas na vaspitnu u Banja Luku pa nek tamo zagovaraju bosanstvo,prešli bi u srbe za 24 sata.
respo

#149 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Pripadnici Srbijanske nacije naravno, imaju Srbijansko državljanstvo. Ti da odeš u Njemačku i dobiješ državljanstvo, to bi se nazivao "Bosancem i Hercegovcem" ili nekakvim "Bošnjakom" ? Tražiš već dokazano, Kulin ban historijski, dokumentovano i gramatički sam ti dokazao da je Bosanac, jel ti treba utuviti u glavu da je imenica "Bosanac" od koje je nastao prisvojni pridjev bosanski?
Dobro a šta su onda bošnjaci u turskoj? :-)
nacionalna manjina
forel

#150 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by forel »

respo wrote:
Liga Rojalista wrote:

Ljudi ne mogu da shvate, da se jezik vijekovima mjenjao i kako su se smjenjivali osvajaci tako se mjenjao i nacin naziva okupiranih naroda.Bosnjak niti ima uporiste u vjerskoj, ili biloj kakvoj duhovnoj poveznici.Da bi se shvatio pojam rijeci ''bosnjak'' samo uradi sintaksnu analizu te rijeci tacnije razdvoji rijeci na osnovicu i zavrsni slog.Pisao sam vec ali eto nije mi mrskoponovit

rijec BOŠNJAK se stastoji od 2 rijeci BOSNA kao drzava i ČOVJEK.To je geografsko nacionalna odrednica, to je turski prevod rijeci Bosanac.Ti rekao da si Bošnjak ili Bosanac u sustini je ista, samo sto oni koji ne mogu razumjeti osnove nastanka rijeci mogu tvrditi da bosnjak podrazumjeva covjeka islamske vjeroispovjesti.Sandzaklije samo dijelomicno mogu biti ''bosnjaci''.Najveci broj Sandzaklija su Turci, koji su poslije pada Otomanske imperije i Austro - Ugarske aneksije Bosne, u strahu od nasilnih razaranja Austro - Ugarske monarhije i prodora katolicanstva (buduci da je jedan dio Turaka Seleđuka učestvovao u odbrani protiv krstaških ratova u kojima su krstasi doslovno poklali svo muslimansko stanovnistvo u tim ratovima) vodjeni tim iskustvom poceli povlaciti se u Tursku tako da je dio otisao do Anadolije, dio u Istambul, a jedan dio se skrasio u predjelu Srbije koji se danas naziva Sandzak.Bilo ko ko je isao turisticki u Istambul kada prodje Kapali Carsijom moze da se iznenadi ako nadje svog prezimenjaka koji govori Turski jezik.Neko se moze uvrijediti ali to su cinjenice koje se lahko mogu provjeriti.Rijec Bosanac datira iz doba poslije Austro - Ugarskog perioda poslije nadogradnje fonda rijeci.Tako da rekao ti da si Bosanac ili Bosnjak isto ti se pise, samo je pogresno shvatanje da Bosnjak ujedno znaci i musliman.Isto tako treba da se kaze razlog zasto se za vrijeme rata naziv nacije uzeo Bosnjak.Zato jer se tezilo da se ovjekovjeci bosansko hercegovacka historija.Pa se tako na sluzbenoj zastavi koristi ljiljan amblem Kotromanica, u vojsci se koristi podignuta ruka u visini grudnog krosa i jasno ispruzena koja je preuzeta sa poznatog stecka, i nacija bosnjak uzeta iz historijskih dokumenata gdje se po prvi put spominje Bosna i njeni stanovnici se nazivaju bosnjaci.
Locked