Bošnjacki nacionalizam

palermo

#51 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by palermo »

Koliko glupopsti na samo dvije stranice, prevashodno ovih što se okitiše zastavama sa ljiljanima.

Inače, mislim da je sasvim legitimno postaviti pitanje i nacionalne države Bošnjaka, ali istovremeno treba reći da ona košta. Košta odsutajanjem od dijela teritorija, sasvim sigurno, kojeg dijela, to zavisi od toga zašto se izbori. Možda istočne Bonse, možda hercegovine, možda Foče i Srebrenice, možda Mostara.........možda i ljudskih života......

Sve je pitanje cijene........
Skijaš

#52 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by Skijaš »

stari grad Visegrad wrote:
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:vrijedi diskutovati
Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.
Ili ipak nećemo jer su sve te teme ustvari širenje mržnje ?

Tvoja nebuloza da treba ukinuti konstitutivnost tri naroda a zalagati se za bošnjačku BiH jeste širenje mržnje i vodi oružanom sukobu.
Skijas ne zaboravi da je Bosna bila Velika Bosna i da se prosirila na Dalmaciju od Sibenika do Heregnovog
Pa da, kako to da zaboravim, sjećam se k'o da je juče bilo. Tad sam bio u najboljim godinama.
u vrijeme Tvrtka. Hrvati iz Dalmacije ili na grancnim mjestima su mogi prelaziti na islam radi povlastica. Upamti da su Bosnaji autihtoni narod i preteca Bosanaca i Hercegovaca. Jednog dana dosao Ante Starcevic i svi kaotlici Bosanci se presvukose u Hrvate.
To je taj nivo, oni tebi poturico, ti njima tako i svima super. Jeb'o ZAVNOBiH i temelj moderne države. Šta su dahije radile ovdje, to treba istražiti.
Last edited by Skijaš on 14/10/2012 16:45, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#53 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
Bošnjaci nisu Bošnjaci nego su ustvari Hrvati koji su zbog povlastica u osmanlijskom društvu prodavali identitet i prihvatali vjeru osvajača. Hajde o tom da diskutujemo.

Tvoja nebuloza da treba ukinuti konstitutivnost tri naroda a zalagati se za bošnjačku BiH jeste širenje mržnje i vodi oružanom sukobu.
Prihvatam tvoje misljenje iako se ne slazem, postujem tvoje misljenje iako se ne slazem,.. zasto je kod trebe problem tolerisati drugacije misljenja a da ne trpas u krajnosti, ne vrijedjas, i ne prijavljujes sirenje mrznje moderatorima,....

Izvoli momak argumentuj da je ovo moje pisanje fazizam i sirenje mrznje - ja sam u prvom postu naglasio da bosnjacki nacionalizam ne vidim kao kopiju srpskog.
Dalje - nemam ja sta oduzimati drugima konstitutivnost - pa to im je natureno zar ne? Nisu li se velikosrbi sami bunili kada su preglasani u ustavnom sudu kada se to nametnulo? Nisu li sami dali do znanja da ih multikulturalnost ne interesuje, niti drzava, niti drzavnost, niti zastava, himna, niti repka, niti ista od Bosnjaka, nisu li sami izbrisali bosanske prefikse iz gradova, aminovali genocid i neporucuju li nam sve to iz dana u dan? Sta ja to imam njima oduzimati kada su se sami odrekli? Sve sto je vezano za BiH je ostalo samo na Bosnjacima jer drugi to ne zele. Jedino sto zele je pola drzave samo za sebe i da nas usput time getoiziraju - e pa drug moj - takvima je ne mislim biti tolerantan niti multikulturalan. Prvo sto nece a drugo sto je i nama poslije 17 god. to postalo neucinkovito i besmisleno. U BiH se sve svodi na zakon jacega tamo gdje moze i nista drugo. Hajd sto susjedni nacionalisti za drugo ne znaju, nego i sama MZ to dopusta a koliko vidim i nagradjuje.
cyprus wrote:Bošnjački nacionalizam je veća opasnost po opstojnost Bosne i Hercegovine od srpskog i hrvstakog... Jer srpski i hrvatski nacionalisti koliko god da se trude razvaliti ovu državu (a trude se), u tome ne mogu uspjeti... Jedino Bošnjaci (tj. bošnjački nacionalisti) mogu Bosnu i Hercegovinu u ovom obliku dovesti do nestanka...

Dakle: svi iole normalni i čestiti ljudi imaju moralnu obavezu da se bore prvenstveno protiv nacionalizma u vlastitim redovima... To važi i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe, pa i za Ostale... Nažalost normalnih i čestitih ljudi je u ovom društvu isuviše malo, tj. nacionalizam je postao 'normalan'... zbog toga i jesmo u qrcu...

NACIONALIZAM JE BOLEST i čvrsto stojim pri tome da bi se u nekom racionalnom svijetu nacionalisti trebali podvrgnuti institucionalnom liječenju... Ali ne živimo u racionalnom svijetu :sad:
Taj standard je nekada davno imao svoju tezinu i opravdanost - danas je nacionalizam defakto realnost za zemlja na neki nacin vec podijeljena, narodi podijeljeni i ovi danasnji nacionalizmi kao identitet su u medjusobnom sukobu.
Gdje si prove ove godine - u kojoem vremenu zivis i na kojem kontinentu. Pa nacionalizam je alfa i omega, dio skolstva, odgoja, identiteta, ponosa,. sve i jedne evropske nacije danas. Svi ti moderni, napredni, demokratski,. su itekako nacionalisti bez obzira na stalez, obrazovanje,. - ali naravno kulturnijeg tipa.
Svi imaju nacionalne drzave u kojima zivi mnogo drugih nacija i gdje su metropope vise multietnicke nego cijela BiH. Ali to su opet drzave Nijemaca, Engleza, Francuza,... gdje imaju kao glavni i dominantni i privilegiju biti multietnicni. Mi tu privilegiju iz ovoga geta nemamo, daj da ostvarimo svoja prava gdje mozemo pa onda mozemo biti tu multietnicni. Bosnjacka vlast je svakako najpravednija a bosnjacki nacionalizam svakako jedini koji nije ni blizu susjednim nacionalizmima i fasizma.
raoul duke

#54 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by raoul duke »

Borio bi se za bosnjacku drzavu i duhom i tijelom, samo kad bih dobio garanciju da ta bosnjacka drzava ne bi bila ''teokratsko muslimanska''. Kad bosnjacka drzava ne bila jednaka Islam, kao sto je SDA = Islam.
Tu se u diskusiju uvodi pitanje multikulturalnosti te bosnjacke drzave.
Bosnjaci =/= Islam koliko god to apsurdno izgledalo.
Skijaš

#55 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:

Prihvatam tvoje misljenje iako se ne slazem, postujem tvoje misljenje iako se ne slazem,.. zasto je kod trebe problem tolerisati drugacije misljenja a da ne trpas u krajnosti, ne vrijedjas, i ne prijavljujes sirenje mrznje moderatorima,....
Ja tvoje niti prihvatam niti poštujem jer se radi o šovinizmu.
nekavalaitrebatako

#56 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by nekavalaitrebatako »

Infidel666 wrote:Borio bi se za bosnjacku drzavu i duhom i tijelom, samo kad bih dobio garanciju da ta bosnjacka drzava ne bi bila ''teokratsko muslimanska''. Kad bosnjacka drzava ne bila jednaka Islam, kao sto je SDA = Islam.
Pa takvo što nije baš moguće, jer nema Bošnjaka nemuslimana, to jeste nema Bošnjaka kojima barem roditelji nisu muslimani, sve i da su oni sami agnostici/ateisti. A većinu bošnjačkog korpusa ipak čine prakticirajući vjernici i oni će odlučivati kakva će ta država biti. I na to imaju pravo.
stari grad Visegrad

#57 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by stari grad Visegrad »

Skijaš wrote:
u vrijeme Tvrtka. Hrvati iz Dalmacije ili na grancnim mjestima su mogi prelaziti na islam radi povlastica. Upamti da su Bosnaji autihtoni narod i preteca Bosanaca i Hercegovaca. Jednog dana dosao Ante Starcevic i svi kaotlici Bosanci se presvukose u Hrvate.
To je taj nivo, oni tebi poturico, ti njima tako i svima super. Jeb'o ZAVNOBiH i temelj moderne države. Šta su dahije radile ovdje, to treba istražiti.
Istorija Bosne je takva bila kakva je bila.
Nemam ti na to "poturica" nissta reci. Nit raumijem tu rijec, nit koristim, nite me kaci, nit me dojmi, briga me, vise tih naglabanja.
Last edited by stari grad Visegrad on 14/10/2012 16:57, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#58 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by hAZNADAR »

palermo wrote:Koliko glupopsti na samo dvije stranice, prevashodno ovih što se okitiše zastavama sa ljiljanima.

Inače, mislim da je sasvim legitimno postaviti pitanje i nacionalne države Bošnjaka, ali istovremeno treba reći da ona košta. Košta odsutajanjem od dijela teritorija, sasvim sigurno, kojeg dijela, to zavisi od toga zašto se izbori. Možda istočne Bonse, možda hercegovine, možda Foče i Srebrenice, možda Mostara.........možda i ljudskih života......

Sve je pitanje cijene........
Pa zar je do sada ovo imalo svoju isplativost? Po kojem to kriteriju nacionalizam u Bosnjaka povlaci automatski fildzan drzavu ili ovaj geto - po kojoj to definiciji?

Dalje - zar velikosrbi ne rade nesmetano to sto su naumili - i zar mislis da mogu to bolje i legitimnije ako postnanemo veci nacionalisti? Ako da - molim te objasni - ali ne kroz interpretacije vec kroz pravo i zakonodavstvo.
Ja samo znam da oni svoje projekte etnicke cistoce rade koliko mogu i umiju - apsolutno nezavisno i nevezano od nasih prilika i sta mi pricali ili propagirali. Apsolutno im niti pomazmeo niti odmazemo - ne sljive oni nas ni pet posto.

Nacionalizmom samo pomazemo sebi na duze staze u buducnosti gdje sljedece generacije barem u iskusenja mogu uci organizovaniji, spremniji, homogeniji,.. sa multikulti smo samo razjedninjeniji i ranjiviji.

I da - valjda sam ranije napomenuo - BiH je nacionaln drzava Bosnjaka i to u drzavnim granicama a ne geta. Rok nije odredjen,.. ali bi se trebalo poceti sa time sto prije
stari grad Visegrad

#59 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by stari grad Visegrad »

Bosna je uvijek bila visevjerska, pa sta. Bilo smo preteca EU.
nekavalaitrebatako

#60 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by nekavalaitrebatako »

stari grad Visegrad wrote:Bosna je uvijek bila visevjerska, pa sta. Bilo smo preteca EU.
:lol: :lol: :lol: :lol:
pino silvestre

#61 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by pino silvestre »

Infidel666 wrote:Borio bi se za bosnjacku drzavu i duhom i tijelom, samo kad bih dobio garanciju da ta bosnjacka drzava ne bi bila ''teokratsko muslimanska''. Kad bosnjacka drzava ne bila jednaka Islam, kao sto je SDA = Islam.
Jedno jako poznato tv lice posebno zadnjih dana se izjasnjava i osjeca bosnjakom, nije musliman i pije ko smuk. Nije njegovo da se bosnjakom javno izjasnjava ali njeguje vise bosnjastvo nego mnogi muhamedi kojima komunjare razum spalise. Nisam ni ja za teoktratsku drzavu, iako sam musliman. Bosna mora biti sekularna drzava bosnjaka i ostalih
hAZNADAR

#62 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by hAZNADAR »

Identitet moze biti vjerski ili nacionalni - ali ne i jedno drugo posto nacionalizam i islam nemaju zajednickih dodira . Bude li nacionalni u okviru nacionalizma - vjera tu vise nije faktor niti se pika misljenje nekog tamo reisa i sl.
Ako moramo i mi imati ekstremiste, a svako ih ima - bolje da su nacionalisti negoli vjerski esktremisti.
Ako nastupamo kao neki faktor na politickoj sceni Evrope - to mozes samo kao nacija a ne vjera - nacija je jedini subjekt.
pino silvestre

#63 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by pino silvestre »

hAZNADAR wrote:
Identitet moze biti vjerski ili nacionalni - ali ne i jedno drugo posto nacionalizam i islam nemaju zajednickih dodira . Bude li nacionalni u okviru nacionalizma - vjera tu vise nije faktor niti se pika misljenje nekog tamo reisa i sl.
Ako moramo i mi imati ekstremiste, a svako ih ima - bolje da su nacionalisti negoli vjerski esktremisti.
Ako nastupamo kao neki faktor na politickoj sceni Evrope - to mozes samo kao nacija a ne vjera - nacija je jedini subjekt.
:thumbup: :thumbup:
Last edited by pino silvestre on 14/10/2012 17:02, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#64 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by hAZNADAR »

stari grad Visegrad wrote:Bosna je uvijek bila visevjerska, pa sta. Bilo smo preteca EU.
I dalje je - samo ne moze imati tri vladara - samo jednog.
Skijaš

#65 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by Skijaš »

pino silvestre wrote:Bosna mora biti sekularna drzava bosnjaka i ostalih
Ili osnuj stranku koja bi propagirala to da Srbi i Hrvati budu "Ostali" ili se hvataj oružja. To forumsko širenje mržnje ne može uroditi plodom.
Skijaš

#66 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
I dalje je - samo ne moze imati tri vladara - samo jednog.
siđe vladaru
dimenzija12

#67 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by dimenzija12 »

Skijaš wrote: Ja tvoje niti prihvatam niti poštujem jer se radi o šovinizmu.
sto se onda raspravljas s nekim koga niti prihvatas niti postujes :-)

edit: skijas, ne doprinosis temi i zamolio bih te da u tom slucaju ne spamas bezveze
Skijaš

#68 Re: Bošnjacki nacionalizam

Post by Skijaš »

dimenzija12 wrote:
Skijaš wrote: Ja tvoje niti prihvatam niti poštujem jer se radi o šovinizmu.
sto se onda raspravljas s nekim koga niti prihvatas niti postujes :-)

edit: skijas, ne doprinosis temi i zamolio bih te da u tom slucaju ne spamas bezveze
osuđujem šovinizam, to je ljudska obaveza
Locked