Bošnjačke zablude u politici

Locked
hAZNADAR

#1 Bošnjačke zablude u politici

Post by hAZNADAR »

1. Pravda, moral, pravicnost, nagrada i pravda poslusnim i pravicnim politikama a kazna osudjenim.Nevjerovatno je koliko mnogo ljudi ipak priznaju da nema pravde i morala u politici – a opet ocekuju pravdu na neki nacin. Spomenucu samo Hag i haske presude - koliko ih se mnogo nadalo da ce imati efekta na politcku konstelaciju kao u slucaju Tuzbe – a koliko se jos nada da ce presude Karadzicu i Mladicu nesto promijeniti. Ako i te presude ne budu razocarenje. Podanicki mentalitet gdje mislimo da ce poslusnost imati ucinka a svijet sankcionisati problematicne sto talasaju – je isto zabluda.

2. Svijet zna sta hoce – po jednoj teoriji ide ka laganom raspadanju BiH a po drugoj jacanju drzave.Svjedoci smo ipak da se svijet prilagodjavao okolnostima i pritiskao tamo gdje je mekse. Sumnjam da uopce ima neku viziju i cilj sa zemljom – ostvarili su mir Dejtonom – danas samo pokusavaju na ovaj ili onaj nacin da taj mir odrze. Pritiscu tu i tamo ali ne previse jer ih neko odlucan i principijelan u nasih politicara moze javno ignorisati i odhebati - pa da ne izgube autoritet – jer u principu nemaju toliku moc koliku umisljamo.

3. Sta ce drugi misliti o nama.
Ova paranoja je kod sviju izrazena ali najvise kod Bosnjaka. Plasiramo multietnicnost da bi udovoljili svim stranama iako ostale strane ne sljive multietnicnost ni pet posto. Plasiramo konstitutivnost da nebi ispali hegemonisti iako znamo da to drugi ne sljive. Panicno se plasimo da ce nas izjednaciti sa drugima – neznajuci da smo mi odavno u svijetu samo nekadasnje zaracene strane u ”gradjanskom ratu”. Mislimo da ce nam uloga zrtve i napadnutog od strane agresora donijeti neku korist – ustvari taj imidz odavno i ne postoji u svijetu – rat je davno prestao. Plasimo se porasta bosnjackog nacionalizma jer sta ce biva drugi onda o nama misliti – neznajuci da svijet prihvata politike koje sam izaberes. Plasimo se da cemo porastom svog nacionalizma postati kao velikosrbi i usput im dati legitimitet - zaboravljajuci da su legitimitet uvijek imali i da nemozemo nikad biti kao oni. Ne volimo slike, i istupe muslimanskih vjernika jer se plasimo sta ce svijet o nama misliti – haman nismo Evropa - neznajuci da je takvih vise u samom Berlinu negoli u cijeloj BiH. Plasimo se incidenata poput pucanja Jasaravica po ambasadi misleci – haman ce nas ukinuti i pocijepati zbog toga – zaboravljajuci da se politika vodi samo interesima.

4. Incidenti
Licno sam bio svjedok naseg slavljenja povodom incidenta u Banjaluci povodom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije. Misleci da ce ih svijet haman ukinut izbog toga ili drugacije kazniti. Uplasili smo se Jasarevicevog pucanja po ambasadi, i inace vijesti o nekim nasim teroristima po svijetu misleci da to ima nekog politickog efekta.

5. Nasi politicari su najkrivlji i najodgovrniji za ovo stanje.
Paa, nisu bas postenjacine, ali – kuca se ipak pocinje od temelja. Temelj BiH je dva entiteta sa tri naroda. Jedan narod ima entitet samo za sebe a druga dva se guraju u drugom. Dodaj tome stalne uzajamne opstrukcije, efekte ekonomske krize,.. nema tog bosnackog politicara, ili probosanske partije koja moze popraviti stanje u ovakvim okvirima i sa ovakvim karatama. Samo dzaba trosimo energiju na uzajamna trvenja zaboravljajuci da temelj ne valja i da agresija na naki nacin jos traje.

6. Rep. Srpska neka ekonomski propada.
Sudeci po ”sretnim vijestima” o losoj ekonomiji u tom entitetu, neisplacenim penzijama, propalim firmama, gladnima i zaduzivanjima. Sudeci kako navijamo i to otvoreno da propadne tamo ”njihovo”. Prvo sto to nije samo njihovo – makar iz principa – drugo sto RS nije u Africi – sve se u jednom entitetu reflektuje i na drugom jer imamo istu monetu i bar na papiru u istoj smo drzavi. Osim toga – sto je ekonomski losije tamo – manje sanse za zivot Bosnjaka tamo.

7. Bosnjaci drze najbolje teritorije sa najvecom industrijom i infrasturkturom.
Mi ustvari ”drzimo”(mrzim taj izraz), neplodna podrucja sa zastarjelom tehnologijom u industriji, nepovezane komunikacije i infrastrukturu koja je zavisna od ostatka zemlje. To je neki geto na 20 i kusur % BiH, fizicki odvojen sa Bihackom krajinom, koji bi u slucaju samoodrzivosti ili izolacije pukao po svim savovima. To je samo rezultat agresije na zemlju a ne plafon zivotnog prostora.

8. BiH je drzava svih naroda i pripada svima.
Teoretski ili tradicionalno – da, po nasem poimanju kulture isto tacno – ali u praksi malo drugacije. Samo jedna narod postuje BiH, ostali su tu samo silom prilike i ne zele je ni pod tackom razno. Imali su od Dejtona do sada dovoljno godina da iznesu, skiciraju, predloze,.. milion razlicitih rjesenja koja omogucavaju i njima osnovna nacionalna prava i slobode – ali i drugima. Ali nisu niti zele – tako da je BiH ipak drzava Bosnjaka. Tako da je sa nase strane to plasiranje multietnicnost ii konstitutivnosti nepotrebno.

Mislim da je krajnje vrijeme da se odbaci multietnicnost i pocne definisati nacionalna drzava Bosnjaka i da je to cilj za ubuduce. Ne mozemo se puno kur*iti danas ali ce u buducnosti mozda biti bolji vakat. Treba pustiti sa lanca bosnjacki nacionalizam jer: (1)morala u politici nema, (2)svijet nas ne moze kazniti zbog toga niti zbog toga kaznjava, (3,4) sta nas briga sta misle o nama, politika je svakako samo interes, (5) moramo imati definisane nacionale ciljeve i time i domaca politika barem saglasna oko toga, (6) RS je nas prostor – samo trenutno okupiran, (7) ovaj geto je vec tijesan a bice ovakvim kontinuitetom jos tjesnji i gori, (8) multikulturalizam kao politicka opcija je imao svoju sansu i propao.
Skijaš

#2 Re: Bošnjačke zablude u politici

Post by Skijaš »

tako da je BiH ipak drzava Bosnjaka. Tako da je sa nase strane to plasiranje multietnicnost ii konstitutivnosti nepotrebno
Pa hajde junače, osnuj tu stranku bošnjačkih četnika, bošnjačkih ustaša, ili kako se već planirate zvati
seln

#3 Re: Bošnjačke zablude u politici

Post by seln »

Skijaš wrote:
tako da je BiH ipak drzava Bosnjaka. Tako da je sa nase strane to plasiranje multietnicnost ii konstitutivnosti nepotrebno
Pa hajde junače, osnuj tu stranku bošnjačkih četnika, bošnjačkih ustaša, ili kako se već planirate zvati
Ja bih se zakleo da je on do juce branio multieticnost, a par nedeja ranije zagovarao treci entitet.
hAZNADAR

#4 Re: Bošnjačke zablude u politici

Post by hAZNADAR »

seln wrote:
Skijaš wrote:
Ja bih se zakleo da je on do juce branio multieticnost, a par nedeja ranije zagovarao treci entitet.
Jesam, do jucer sam branio multietnicnost u politici - ali ne vidim vise smisla tome. I dalje postujem multietnicnost kao dio kulture - ali apsolutno ne vidim razloga da to bude dio bosnjacke politike. Pa me mrzi ili ismijavaj do daske - ali tako je. Bosnjacki nacionalizam nikad nece moci biti kao cetnistvo ili ustastvo - iz mnogo razloga. Nije susjedni nacionalizam jedini sablon - a "legitimitet" odavno ima bez obzira kako mi sebe tumacili i svoje ciljeve.
Locked