Bošnjaci u Saboru Kosova

Post Reply
Bosanski Zmaj

#1 Bošnjaci u Saboru Kosova

Post by Bosanski Zmaj »

Image

Po uređenju u Sabor Kosova bira se 100 poslanika direktnim glasanjem, 10 je zagarantirano srpskoj etnickoj zajednici, 4 zajedno Aškalijama, Romima i Egipćanima, 3 bošnjačkoj etničkoj zajednici, 2 turskoj etničkoj zajednici i 1 goranskoj etničkoj zajednici.

Bošnjaci su pored 3 zagarantirana mjesta, osvojili i jedno mjesto direktnim glasanjem.

Bošnjački predstavnici:
Numan Balić (SDA)
Špresa Murati (VAKAT)
Džezair Murati (VAKAT)
Husnija Bešković (VAKAT)

Vidno je da je bošnjačka etnička zajednica na Kosovu, efektivnija u dobijanju svojih prava, nego u Srbiji, Makedoniji, a otprilike je na istom nivou kao u Crnoj Gori, gdje Bošnjaka procentualno ima triputa više nego na Kosovu.

Šta mislite o stanju,da li je neko bolje upoznat?

Šta je s bosanskim standardnim jezikom,učili se u školi, učili se bošnjačka književnost i historija. Šta je sa Preporodom, Merhametom, imali bošnjačke uleme i intelektualaca?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Poznajem jednog Bošnjaka iz Peći. Sada živi i radi u Sarajevu. Kaže da mu roditelji baš i nisu dobro prošli tokom rata na Kosovu "zahvaljujući" Albancima.
Osobno, ja imam rođake-Albance, u Prizrenu. Ne kontaktiramo nešto puno, pa i ne znam kako stoje stvari.

Za Egipćane sam čuo, ali ko su Aškalije?
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

PipiDugaDevetka wrote:Poznajem jednog Bošnjaka iz Peći. Sada živi i radi u Sarajevu. Kaže da mu roditelji baš i nisu dobro prošli tokom rata na Kosovu "zahvaljujući" Albancima.
Osobno, ja imam rođake-Albance, u Prizrenu. Ne kontaktiramo nešto puno, pa i ne znam kako stoje stvari.

Aškalije su meni se čini neki odrod Albanaca, kao Muslimani kod Bošnjaka...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Kolko znam ima ukuono 65. 000 Bosnjaka na Kosovu. Vecinom u Kosovskoj Mitrovici(gdje se nalazi staro naselje "Bosnjacka Mahala"), Dragas-regiji i na Gori. Bosnjaci Gore se cesto nazivaju "Gorani". Govore bosanskim jezikom mada neki ubacuju albanske rijeci i srpski naglasak. Vecinom su islamske vjere i kultura im je pretezno orijentalna. Imaju svoj list koji je sada u ekonomskoj krizi, "Alem". Imaju sahat bosanskog jezika na Radio Televiziji Kosovo kojeg uredzuje Nadira Avdic-Vllasi. Imaju vise politckih partija koji se izmedzu se kolju a licno nije mi bas Numan Balic neki lik. Sadik Idrizi je bolji i za Kosovo i za Bosnjake u njemu. Bosanski nije sluzben ali ima odsjek bosanskog na univerzitetu Pristine kao i u mnogim skolama. Udzbenici su iz BiH a nazalost nekad dolaze i iz Beograda. Zrtve su kako cetnickog fasizma tako albanskog ekstremizma ali se bar kolko ja mislim slazu sa Albancima i zele nezavisno Kosovo. Idrizi ce ja mislim to i zastupat sa Albancima u buducim pregovorima u kojima bi im trebala pomoc BiH bar na neki nacin koja nazalost nedolazi. Dosta podrske su dobili iz Sandzaka, imaju nekih kulturnih organizacija a sto se tice vjerskih mislim da pripadaju Islamskoj Zajednici Kosova koja je pretezno albanska. A tako bar ja mislim i treba da bude.
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Nije baš realna ta cifra.

Na posljednjem popisu 1981. na Kosovu je zivjelo 58 562 etnicka "Muslimana".

Dobar dio ih je odselio za ovih 25 godina, te je tesko da danas Bošnjaka na Kosovu ima više nego tada...
zlata

Post by zlata »

Bosanski Zmaj wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Poznajem jednog Bošnjaka iz Peći. Sada živi i radi u Sarajevu. Kaže da mu roditelji baš i nisu dobro prošli tokom rata na Kosovu "zahvaljujući" Albancima.

Aškalije su meni se čini neki odrod Albanaca, kao Muslimani kod Bošnjaka...
Pa da... :D sve dok se ne vratimo "pradidovskoj bogumilskoj viri"...svi odrodi! :x :P
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Mislio sam u etničkom smislu...Vidiš da je velikim slovom napisano: Muslimani...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Bosanski Zmaj wrote:Nije baš realna ta cifra.

Na posljednjem popisu 1981. na Kosovu je zivjelo 58 562 etnicka "Muslimana".

Dobar dio ih je odselio za ovih 25 godina, te je tesko da danas Bošnjaka na Kosovu ima više nego tada...
Moze bit.
Post Reply