totalna neistina. jedno ne isključuje drugo.kojeime wrote: I niko je nakon 2. svjetskog rata nije smatrao simbolom nacizma vec profesionalkom i velikom umjetnicom.
BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
- JThomas
#176 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#177 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Za ovih mojih skoro 6 banki, ja ne pamtim takvu zabranu. Film ''Marš na drinu'' je jedno stotinu puta bio ponavljan, a solunske starine redovno bile primane kod druga Starog povodom kakve godišnjice dok nisu izumrli kao i sam drug Stari.spreca wrote:ako se nevaram Mars na drinu je jedno vrijeme bio zabranjen u jugi
- Maverick78
#178 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Nemoj tako... to je umjetnost... shvati sve to gore kao ekspresiju velikosrpske umjetnosti... silujes, dok sa minatera ide Mars na Drinu. Ovako kad me neki tekstovi podsijete sta je sve radjeno u ratu...GandalfSivi wrote:Za ove sto vam nije jasno sta je problem sa pjesmom:
Je li sada jasnije?The meaning of the song was best identified in the US State Department's Seventh Report on War Crimes in the Former Yugoslavia:
"Day and night, soldiers came to the house taking two to three women at a time. They were four to five guards at all times, all local Foca Serbs. The woman knew the rapes would begin when 'Mars na Drinu' was played over the loudspeaker of the main mosque. ('Mars na Drinu,' or 'March on the Drina', is reportedly a former Chetnik fighting song that was banned during the Tito years.)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#179 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Genijalan naslov!Sezam wrote:Mars sa Drine?CungaLunga wrote:Ustvari, star je to marš...treba jedna nova kompozicija...
Može "trka preko Ibra" ?
Ili "bežanija iz Knina" ?
-
kojeime
#180 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
totalna neistina. jedno ne isključuje drugo.
Iako jedno je iskljucuje drugo, Leni Riefenstahl nije smatrana simbolom nacizma tako nije tacno da je to totalna neistina. Uostalom, a to jeste istina, prosla je proces denacifikacije i oslobodjenja je optuzbi da je nacistkinja. A to sto ljudi vole potezati s vremena na vrijeme skakljive teme, pa su je cijeli zivot u intervjuima pitali o navedenom filmu i nacizmu, pa to je novinarska sloboda.
Uostalom, stvari se mogu posmatrati na dva nacina: Emotivno gdje ti je svako kriv i racionalno gdje ipak sve ne izgleda onako kako ti se u trenutku bijesa i emocija cinilo.
A usput. Niko ne moze reci da je Marlene Dietrich nacistkinja. Sta vise, bila je borac protiv nacizma. I zamislite, pjevala je "Lili Marlen".
Iako jedno je iskljucuje drugo, Leni Riefenstahl nije smatrana simbolom nacizma tako nije tacno da je to totalna neistina. Uostalom, a to jeste istina, prosla je proces denacifikacije i oslobodjenja je optuzbi da je nacistkinja. A to sto ljudi vole potezati s vremena na vrijeme skakljive teme, pa su je cijeli zivot u intervjuima pitali o navedenom filmu i nacizmu, pa to je novinarska sloboda.
Uostalom, stvari se mogu posmatrati na dva nacina: Emotivno gdje ti je svako kriv i racionalno gdje ipak sve ne izgleda onako kako ti se u trenutku bijesa i emocija cinilo.
A usput. Niko ne moze reci da je Marlene Dietrich nacistkinja. Sta vise, bila je borac protiv nacizma. I zamislite, pjevala je "Lili Marlen".
- %tacno*
#181 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Ja isto mislim da je bila zabranjena kao i ona pjesma '' Igrale se delije...''...mozda grijesim ali...PipiDugaDevetka wrote:Za ovih mojih skoro 6 banki, ja ne pamtim takvu zabranu. Film ''Marš na drinu'' je jedno stotinu puta bio ponavljan, a solunske starine redovno bile primane kod druga Starog povodom kakve godišnjice dok nisu izumrli kao i sam drug Stari.spreca wrote:ako se nevaram Mars na drinu je jedno vrijeme bio zabranjen u jugi
- JThomas
#182 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
i dan danas je nacizam prva asocijacija kad se spomene leni riefenstahl. sad bi se moglo o tome je li to ispravno, ali je tako.
-
kojeime
#183 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
"ako se nevaram Mars na drinu je jedno vrijeme bio zabranjen u jugi"
Varas se. A dokaz za to je singl ploca te pjesme koju imam
- BHCluster
#184 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Pa sto onada ako nije pjesma problem nije je nazvo njinim pravim imenom Mars na drinu (March on drina) nego je nazvao "Velikim marsom mira" (Great march of peace).
-
kojeime
#185 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Kako kome. Ja sam fotograf amater i clan sam medjunarodnih foto foruma. Na svim forumima se s vremena na vrijeme poteze pitanje njene uloge u nacizmu. Medjutim asocijacija vecine clanova tih foruma na njeno ime nije samo "Trijumf volje" vec fotografije olimpijaca i nubijskih plemena iz Afrike. Generalno je misljenje: Jeste, snimila je propagandne filnove za naciste, ali to je dio njene karijere, koji se elegantno iz pristojnosti ne spominje kada se o njoj prica. Uostalom, da jeste nacistkinja i tako kriva, davno bi je Izraelci uhvatili ili ubili. Cinjenica da to nisu uradili vec da je umrla od starosti ipak nesto govoriJThomas wrote:i dan danas je nacizam prva asocijacija kad se spomene leni riefenstahl. sad bi se moglo o tome je li to ispravno, ali je tako.
- spreca
#186 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Ja znam da se je prodavala ploca i rakija koja se je isto tako zvala Mars na drinu i prodavala se u kompletu......ali tacno znam da je bila zabranjena kao i jedna narodna pjesma samo se sada nemogu sjetiti .........zabranjena je bila i Oj stevane sindjelicukojeime wrote:"ako se nevaram Mars na drinu je jedno vrijeme bio zabranjen u jugi"
- JThomas
#187 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
openhajmer je živio u americi od 1927. do kraja života i nikako nije mogao biti nacistički naučnik. al' eto.
- sinuhe
#188 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Leni nije ostvarila nikakvu karijeru nakon rata. A Openheimer je bio jevrej
A sad oni Von Braunovi i slicni pa realpolitik je realpolitik i to tek nema veze sa cetnickom koracnicom.
Last edited by sinuhe on 17/01/2013 19:40, edited 1 time in total.
-
kojeime
#189 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Moguce. Uostalom, nije mi ta pjesma toliko ni vazna ni lijepa da o njo vodim veliku diskusiju. Meni je interesantnija cinjenica koju sam vec spomenuo, da zbog nase ljenosti i nezainteresovansti da ucimo dozvoljavamo da prihvatimo zlocinacko skrnavljenje simbola kao dominantno i da te simbole zabranimo, nego da ucimo mlade da zloupotreba simbola je bila jedan dio istorije, poglesno, i da ti simboli ipak znace nesto drugo. Pa da ih nastavimo koristiti u originalnom znacenju.
Taj proces i ta nasa slabost, ljenost, konformizam i nezainteresovanost su mi vazniji od svakog pojedinacnog simbola.
Taj proces i ta nasa slabost, ljenost, konformizam i nezainteresovanost su mi vazniji od svakog pojedinacnog simbola.
-
kojeime
#190 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Moja greska, mislio sam na Von Brauna i razvoj raketa. Senilan postajem.JThomas wrote:openhajmer je živio u americi od 1927. do kraja života i nikako nije mogao biti nacistički naučnik. al' eto.
- Dactyl
#191 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Meni je pjesma odlična, nisam je u ratu slušao, ali kako vidim tad baš i nije bila popularna
-
kojeime
#192 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Vec rekoh da sam pogrijesio za Openheimer, pogodio si da sam mislio na Von Braunasinuhe wrote:Leni nije ostvarila nikakvu karijeru nakon rata. A Openheimer je bio jevrejA sad oni Von Braunovi i slicni pa realpolitik je realpolitik i to tek nema veze sa cetnickom koracnicom.
Leni ipak jeste ostvarila karijeru.
"Her books with photographs of the tribes were published in 1974 and 1976 as The Last of the Nuba and The People of Kau and were both international bestsellers.[19][36] While heralded by many as klix colour photographs, they were harshly criticized by Susan Sontag, who claimed in a review that they were further evidence of Riefenstahl’s “fascist aesthetics”.[37] The Art Director’s Club of Germany awarded Leni a gold medal for the best photographic achievement of 1975.[35] She also sold the pictures to German magazines.[30] She photographed the 1972 Olympic Games in Munich and rock star Mick Jagger and his wife Bianca for the Sunday Times.[11] Years later she photographed Las Vegas entertainers Siegfried and Roy. She befriended Andy Warhol and was a Guest of Honour at the 1976 Olympic Games in Montreal.[13]"
- sinuhe
#193 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
A isla fotografisati Afriku. Niko joj nije htio finansirati film.
-
vivace
#194 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
odlicna obrada marsa na drinu. 
-
kojeime
#195 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
A bila pocasni gost na Olimpijadi u Montrealu.
Na svaku losu o njoj ima jedna dobra.
To samo govori da nista nije kako se cini.
Uostalom, sta smo se uhvatili Leni, meni je Sebastiao Salgado bolji fotograf
- Ricken
#196 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Trebo im je Vuk pjevat spremite se spremite četnici.
A i nama bi bilo lakše, jer se nebi morali međusobno gložat je li "skladba" udure ili je ipak fašistička.
A i nama bi bilo lakše, jer se nebi morali međusobno gložat je li "skladba" udure ili je ipak fašistička.
- sinuhe
#197 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Mozda neko pozove na cajanku i autora Marsa na Drinu. Prikazuje li se Trijumf volje u zgradi UN. I taj film je snimljen prije zlocina.kojeime wrote:A bila pocasni gost na Olimpijadi u Montrealu.
Nije se ni cuditi. Do skoro se u Srebrenici skola zvala po Njegosu, umjetnik bijase i on
-
kojeime
#198 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Ponovicu:
Meni je interesantnija cinjenica koju sam vec spomenuo, da zbog nase ljenosti i nezainteresovansti da ucimo dozvoljavamo da prihvatimo zlocinacko skrnavljenje simbola kao dominantno i da te simbole zabranimo, nego da ucimo mlade da zloupotreba simbola je bila jedan dio istorije, pogresno, i da ti simboli ipak znace nesto drugo. Pa da ih nastavimo koristiti u originalnom znacenju.
I dodajem: Ne samo vazniji nego tuzniji i vise me ljute. A narocito su mi vazniji od svake pojedinacne pjesme, osobe, simbola, itd.
Meni je interesantnija cinjenica koju sam vec spomenuo, da zbog nase ljenosti i nezainteresovansti da ucimo dozvoljavamo da prihvatimo zlocinacko skrnavljenje simbola kao dominantno i da te simbole zabranimo, nego da ucimo mlade da zloupotreba simbola je bila jedan dio istorije, pogresno, i da ti simboli ipak znace nesto drugo. Pa da ih nastavimo koristiti u originalnom znacenju.
I dodajem: Ne samo vazniji nego tuzniji i vise me ljute. A narocito su mi vazniji od svake pojedinacne pjesme, osobe, simbola, itd.
-
vivace
#199 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
pa stvari su prilicno jasne. srpski nacionalisti ne razumeju srpske antinacionaliste i jos kazu kako je dobro da smo bijeni na svakom koraku. ja sad dobila na pp ....i jos se cudi, misli da lazem da sam srpkinja i da mi se mars na drinu gadi u un.
kako su puste glave srpski nacionalisti. a ti mi ubuduce onakve poruke salji javno,sta se krijes iza pp..
kako su puste glave srpski nacionalisti. a ti mi ubuduce onakve poruke salji javno,sta se krijes iza pp..
-
kojeime
#200 Re: BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Samo da se zna, posto je vivace post napisala odmah ispod mog posta, a nije rekla o kome se radi, ona se ne obraca meni. Ja joj ne saljem pp i nemam nista s tim.
Cisto da ne bude zabune
Cisto da ne bude zabune