travnik wrote:gkm
Ne izbjegavam odgovor već sam te uputio ako te zanima gdje da pročitaš, bilo je tema, onako nacionalnih, pa izvoli. Ostalo pisanje o etničkoj pripadnosti je bespotrebno pametovanje i iznošenje opće poznatih stvari.
Ipak su interesantna razmišljanja mnogih forumaša, između ostalog i tebe, kao ne branim pravo da se izjašnjavaš kako hoćeš, ali su pisanja suprotna tome. Ako ne braniš pravo, zašto se toliko silno trudiš osporiti? Zašto je problem nacionalno izjašnjavanje u BiH, ako pri tome nikog ne povrijediš na bilo koji način? Zaista bih razumio borbu i nastojanja ukidanja i osporavanja izjašnjavanja kada bi ona ugrožavala opstanak bilo kojeg pojedinca ili kolektiviteta u BiH, ali ovako zaista ne razumijem. Da li bi nam bilo išta bolje da se svi jednako izjašnjavamo? Da li bi tako odjednom postali tolerantniji, pošteniji ili više okrenuti BiH? Mislim da ne bi, prihvati realnost. Uopće ne negiram BiH, to je i moja država, dio mene, jedina razlika što uz to poštujem i čuvam svoj nacionalni identitet, ali nacionalna pripadnost nije nikako protiv BiH, državna i nacionalna pripadnost ne znače suprostavljanje jedne drugoj, barem ne kod mene. Upravo zbog toga mi nije jasno ovo silno natjecanje pojedinaca u želji da se pokažu što veći Bosanci tako što će se tako izjašnjavati.
Na kraju, ne vidim problem u sljedećem:
Država: BiH
Nacionalnost: Bošnjak, Srbin, Hrvat i ostali ( Bosanac i itd., prvo naravno to treba omogućiti, sada vlada diskriminacija onih koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda )
U tom tvom objasnjenju se i krijew kljuc nasih problema !
Pogledaj sta si napisao ;
"Na kraju, ne vidim problem u sljedećem:
Država: BiH
Nacionalnost: Bošnjak, Srbin, Hrvat i ostali ( Bosanac i itd., prvo naravno to treba omogućiti, sada vlada diskriminacija onih koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda )
Ovakvo politicko definisanje nacionalnosti, u tvom slucaju podjeljeno na tri naroda, je otvoreni poziv na separatizam, na osnivanje vlastitih drzava , na izdvajanje iz BiH.
Kurdi npr. imaju iste namjer, da se proglase nacijom, te da osnuju svoju drzavu. Valjda zato s njima i ratuje Turska Vlada, za to sto im to ne dozvoljava.
Tako je i u R BiH. Narod koji se zeli proglasiti nacijom ima namjeru da stvori svoju drzavu, da se izdvoji iz dosadasnje. Valjda je zato i vodjen rat u BiH ? Ili po tebi nije.?
I zato je nedopustivo u jednoj drzavi proglasavati tri nacije, jer to vodi rascjepu, izdvajanju, ratu. Zato u BiH postoji samo jedna nacija Bosansko/hercegovacka. Iz tog razloga su Hrvati i Srbi separatisti u odnosu na Bosnjake koji zele sacuvati svoju drzavu. Vi Hrvati u BiH trebate svatiti da svoje pravo na hrvatsku nacionalnost mozete ostvariti samo u R Hrvatskoj kao njeni gradjani. U BiH vi ste po nacionalnosti Bosanci/hercegovci, bas kao sto su i oni hrvati u US po nacionalnosti amerikanci, bas kao sto su Gradiscanski Hrvati austrijanci...To isto danas vrijedi za vecinu bosnjak u mnogim zemljama svjeta. Oni su dobijanjem gradjanstva stekli i novu nacionalnost, zemlje u kojoj zive, ali su i dalje ostali bosnjaci. To im niko ne moze zabraniti.