Ježić, ja nisam ni reko da su (samo) bošnjaci takvi. Ako pogledaš još jedanput vidjet ćeš da sam boldirao "stanje u BiH".jeza u ledja wrote:Pa zar se Bosnjaci u tome razlikuju od Srba i Hrvata? Zar se ne razlikuje covjek iz Sarajeva od covjeka iz Kalinovika? I na kraju, zar to nije vise regionalna, a ne etnicki predodredjena instanca? U svakom slucaju, nije u pitanju 'glupost'.Frane-x wrote:A glavni uzrok je slabo obrazovanje (= zaostalost), i mentalitet kojeg obilježavaju tvrdoglavost, neozbiljnost i nerad.jeza u ledja wrote: istina pogadja, a ja nisam dao naslov ovoj temi.ali ipak smatram da je postavljac teme u pravu.
pogledajmo se u ogledalo i priznajmo da smo bezvrijedan narod.zakazali smo na svim poljima drustvenog zivota.
nemamo industriju,nemamo modernu poljoprivrednu proizvodnju,nemamo ostale grane privrede.
trenutno smo ekonomska kolonija hrvatske,srbije i slovenije.kao narod ne proizvodimo niti smo poznati u svijetu po nekom brendu.
mozemo li se uporediti sa Slovencima a ima nas podjednak broj.Slovenija je bila ekonomski najrazvijenija republika bivse Jugoslavije a gradjani iz drugih republika se ipak nisu masovno naseljavali u Sloveniju.
a znas li zasto?
u Bosnu se kroz historiju naselilo kuso i repato i svakakva bulumenta.
a znas li zasto?
Hrvatska je poslije rata napravila na stotine i stotine novih autoputeva a Bosnjaci samo trideset kilometara malo modernije ceste.
medjunarodna zajednica je napravila veliku gresku sto je priznala BiH.
neznamo organizovati vlast,neznamo donijeti zakone i iste sprovoditi u djelo,za ubistvo u BiH se dobije tri godine zatvora,negdje ti to dodje ubistvo i kradja magareta ima istu zakonsku tezinu.
skloni smo svim necasnim poslovima,
moral nam je 000000!!
politicka svijest uopce ne postoji,idemo i blejimo kao krdo ovaca za slanom rukom.
ma,ima ovoga jos za kilometar napisati.
Mene pogadja jedino to sto si dajes za pravo nazivati narod glupim zbog vlastitih kompleksa koji ti onemogucuju da shvatis uzroke i posljedice danasnjeg stanja u BiH, te na osnovu tih, kompleksom opterecenih ideja zasnivas stereotipe o jednoj odredjenoj grupaciji stanovnistva. A kompleks su ti nabacili ljudi koji isto tako sebe i svoj narod smatraju glupima. I tako se medjusobno nadomjescujete. Prava mala tvornica ksenofobije.
Onaj kaze Bosnjaci prave autoputeve. Pa ne prave 'Bosnjaci', vec LJUDI, Bosanci. Je li to znaci ako dodje neki Hrvat ili Srbin da ce on napraviti vise puteva? Poenta je u tome, a ocigledno i u razlicitom shvatanju nase zemlje da u BiH zive (po stoti put) Bosnjaci, Srbi i Hrvati.
Ako vec govorimo o Bosnjacima onda mozemo govoriti o njihovoj inertnosti, nastaloj nakon decenija raznoraznih ugnjetavanja, ratova, i trazenja vlastite osobnosti. A jedan od pokazatelja te inertnosti je upravo pogresna konstatacija - 'mi smo glup narod'. Nisu Bosnjaci glup narod, ne postoje glupi narodi. Ako vec mislis da nesto nije u redu sa tvojim drustvom ne mozes samo konstatovati 'mi smo glupi', jer samim tim sto o tome razmisljas pokazujes da nisi glup. To je idenje linijom manjeg otpora. Isto kao sto je ratovanje idenje linijom manjeg otpora. Ne znas kako ces drukcije rijesiti svoj problem pa hajmo silom. To su uradili Srbi 92-e. Sta, znaci oni su plaho pametni? A tek Hrvati, upola ih je manje nego prije rata, protjerani su iz pola Bosne, a ostalo pola su napustili jer su sami sebi utuvili u glavu pogresno shvatanje svog bitisanja i stvorili stereotipe o svom okruzenju. Svi smo mi u istom loncu.
U svakom slučaju, problem je vrlo lako identificirati i locirati. Znamo svi što je problem.
Dovoljan je površan pogled bez mnogo kompliciranja i filozofiranja.
Sasvim je jasno da se u BiH jako mnogo energije troši na sukobe među etničkim zajednicama. Ta energija je jalova- potpuno je beskorisna i neupotrebljiva!
Sređene zemlje svu svoju energiju više manje pokušavaju usmjeriti u konkretna životna, ekonomska, egzistencijalna pitanja.
Pogledaj o čemu BiH političari pričaju, a o čemu oni u Hrvatskoj.
BiH jako sporo i teško napreduje. Al se stanje popravlja.
Idealno bi bilo da se sutra dogovore da podijele državu na npr. 10 monoetničkih i 5 mješovitih kantona sa relativno visokom autonomijom koju imaju današnji kantoni u FBiH. Ubrzo bi prestale tenzije.
Naravno, Srbi na takvo nešto nikad ne bi pristali.
Ove godine došli smo do točke kada se MZ povlači iz politike u BiH, i više neće biti pritiska. Preostaju dogovori i trgovina. Sve što jedna strana dobije morat će se nečim platiti, nešto dati za zamjenu. Problem je što Srbi imaju sve, a Bošnjaci nemaju čime trgovati. Hrvati su nezainteresirani (valjda im ništa previše ni ne fali- imaju svoje kantone i natprosječan žvotni standard)- sjede na kauču, jedu kokice i gledaju Srbe i Bošnjake u ringu, - moram priznat da se meni kao Hrvatu jebe za RS.
U budućnosti predviđam još veću nezainteresiranost Hrvata za ove jalove i beskonačne političke sukobe (i to smatram jako pozitivnim trendom), s nadom da će se moj narod svoju energiju potpuno usmjeriti financijama, ekonomiji, obrazovanju i kulturno-duhovnom uzdizanju, a isto želim i općenito svim građanima ove moje države.