Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post Reply
vivaldi

#151 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by vivaldi »

vee-jay wrote:
Corto Maltese wrote:Briljantno smišljeno. S obzirom da je rat u BiH izbio zbog ekonomskih razloga, te da se granice entiteta podudaraju sa poljoprivrednim i industrijskim regijama, što je i bio glavni razlog njihovog nastajanja, sasvim je logično je da ovaj plan uspije. Tako će imena Republika Energetska, i Federacija Koksa i Lignita konačno otići na smetljište istorije.
:shock: :? :roll:
Cini mi se da je zajebancija u pitanju jer je i ostatak posta sprdanje..
Socijalista

#152 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Socijalista »

luckypot wrote:
Socijalista wrote:
luckypot wrote:Ma ja, SDP preuzeo vecinu i u fbih, tako da nema nista od "promjena preko noci." Ali eto ima Suljo Tihic, on moze pregovarati po tri cetri godine bez da ikad ista konkretno potpise ili uradi, a plus cijelo vrijeme ostavlja utisak da su "promjene u toku." :mrgreen:
Suljo je ko prija, voli ici po tim tefericima :mrgreen:

A sto Cova lize pakshu Dodiju :dance: :lol:

:evil:
Pa dobro, suljo voli da razgovara, nalazi zajednicku rijeci, pa se vrati pa promjeni zajednicku rijec, pa onda opet razgovori, pa se producira neki papir, pa ispadne da na tom papiru niko ne zna sta pise, pa opet razgovori o papiru, pa zajednicka rijec, pa nema papira, pa opet razgovor, pa zajednicka rijec, pa ima li papira ili ga nema, i sve tako ukrug.
Ma daj pusti bolan zahebavali Covu cijelo vrijeme :D

Nego, aprilski paket+ i to je to sto se tice ustavnih promjena u BiH narednih 20 godina, inace ce nam biti opet povuci potegni, jeste-nije itd. itd. :thumbup: :bih:
luckypot

#153 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by luckypot »

luckypot wrote:
Socijalista wrote:
luckypot wrote:Ma ja, SDP preuzeo vecinu i u fbih, tako da nema nista od "promjena preko noci." Ali eto ima Suljo Tihic, on moze pregovarati po tri cetri godine bez da ikad ista konkretno potpise ili uradi, a plus cijelo vrijeme ostavlja utisak da su "promjene u toku." :mrgreen:
Suljo je ko prija, voli ici po tim tefericima :mrgreen:

A sto Cova lize pakshu Dodiju :dance: :lol:

:evil:
Pa dobro, suljo voli da razgovara, nalazi zajednicku rijeci, pa se vrati pa promjeni zajednicku rijec, pa onda opet razgovori, pa se producira neki papir, pa ispadne da na tom papiru niko ne zna sta pise, pa opet razgovori o papiru, pa zajednicka rijec, pa nema papira, pa opet razgovor, pa zajednicka rijec, pa ima li papira ili ga nema, i sve tako ukrug.
Evo suljo me kopira, opet je poceo citati sarajevo-x.
Sulejman Tihić
"SDA je pobijedila reisa Cerića"
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da su SDA i kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na opštim izborima pobijedili poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića, koji se najdirektnije miješao u izbrni proces u BiH.

"Cerićev poraz je što je podržao predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića. Pobjeda Izetbegovića je poraz te politike i njegove riješenosti da se miješa u izbroni proces u BiH", naglasio je Tihić za "Oslobođenje".

Prema njegovoj ocjeni, u Federaciji BiH su pobijedile umjerene politike."Kada je riječ o SDA, procjenjujemo da smo ostvarili dobar izborni rezultat, jer smo uspjeli da umjerenom i realnom politikom dobijemo značajnu podršku građana. Ako posmatramo Bošnjake, vidljivo je da su se u velikom broju opredijelili za umjerenu i realnu političku opciju", dodao je Tihić.

On je napomenuo da će lider SNSD-a Milorad Dodik biti nezaobilazan politički faktor u BiH i da onaj ko vodi realnu politiku mora računati u prvom redu na razgovore sa njim.

"On će biti prvi partner iz Republike Srpske s kojim ću razgovarati. Ja sam se već čuo i razgovarao s njim. Što se tiče SDA on je opredijeljen za saradnju, pa smo se dogovorili da ćemo sjesti i razgovarati kad se otvore svi izborni rezultati", rekao je Tihić.
Sto Suljo moze razgovarati do besvijesti, to je cudo jedno. :D
JThomas

#154 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by JThomas »

Corto Maltese wrote:
Prijateljski savjet: okani se psiholoških profila. Nije pristojno, udaljavaš se od teme, a i ne idu ti od ruke. Tužno je slušati nekoga, neovisno od njegove pameti i sujete, koji je u nedelju strasno glasao za "Državu za čovjeka", kako ni sedam dana poslije istom strašću brani: "Kanton za čovjeka!"
pa dobro, hajde, šta ti sa ovim zagovaraš i predlažeš?

SDP ne može u vlast na državnom nivou jer dodik neće sa njim, ružno, ali je tako. jel' se zato treba odreći vlasti u federaciji u kojoj je ubjedljivo najjača stranka...?
vivaldi

#155 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by vivaldi »

JThomas wrote:SDP ne može u vlast na državnom nivou jer dodik neće sa njim, ružno, ali je tako. jel' se zato treba odreći vlasti u federaciji u kojoj je ubjedljivo najjača stranka...?
Ovo je sada NAJVAZNIJE pitanje. STA I KAKO DALJE?

Situacija je teska do zla boga. Nije ni na Federalnom nivou lako sastaviti vlast. Ako na drzavnom nivou koalicija trenutno djeluje kao nemoguca misija i ako ovi dosadasnji ostanu do daljnjeg u tehnickom mandatu to ce biti propast.

Druga stvar, na Federalnom nivou ako se iskljuce Covic i Fahro koji su postigli dosta jak rezultat stvarnaje i federalne vlasti bice uzasno tesko jer osim SDA (sto je samo po sebi SDP-u velik kamen oko vrata) treba naci jos 1-2 manja partnera.. Ne znam, ali sitaucija je tako teska da uospte ne znam kako se moze napraviti bilo kakav napredak cak i ako se sastavi vlast.
no_pasaran

#156 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

Najbolje bi definitivno bilo kada bi SDP našao zajednički jezik sa HDZ-om u domenu reforme Federacije. Odnosno da ponudi institucionalnu umjesto teritorijalne sigurnosti za Hrvate u Federaciji. Konkretno da zakonski uvede princip rotacije i nacionalnog minimuma u sve institucije vlasti, sve javne institucije, kompanije, opštine, policije, bolnice, službe itd. i sl. dakle u sve što ulazi u domen nadležnosti Federacije, kantona i opština.

Ovim bi Hrvatili dobili daleko više nego što bi dobili jednom administrativnom jedinicom, a SDP bi dobio otvorena vrata da Federaciju uredi po ekonomskim regijama. Građani Federacije svih nacionalnosti bi dobili prava i slobode na svakom kvadratnom/četvornom metru Federacije :)
I jedna i druga stranka bi dobili političke pobjede a i ojačali bi svoju poziciju na ukupnoj sceni, državnoj i regionalnoj. Naručito veze sa Hrvatskom, uzmemo li u obzir odno hrvatskog SDP-a sa našim i HDZ-a sa našim.
SDA bi naravno bila dio ovoga i u skladu s tim i preuzela svoj dio zasluge.
luckypot

#157 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by luckypot »

no_pasaran wrote:Najbolje bi definitivno bilo kada bi SDP našao zajednički jezik sa HDZ-om u domenu reforme Federacije. Odnosno da ponudi institucionalnu umjesto teritorijalne sigurnosti za Hrvate u Federaciji. Konkretno da zakonski uvede princip rotacije i nacionalnog minimuma u sve institucije vlasti, sve javne institucije, kompanije, opštine, policije, bolnice, službe itd. i sl. dakle u sve što ulazi u domen nadležnosti Federacije, kantona i opština.

Ovim bi Hrvatili dobili daleko više nego što bi dobili jednom administrativnom jedinicom, a SDP bi dobio otvorena vrata da Federaciju uredi po ekonomskim regijama. Građani Federacije svih nacionalnosti bi dobili prava i slobode na svakom kvadratnom/četvornom metru Federacije :)
I jedna i druga stranka bi dobili političke pobjede a i ojačali bi svoju poziciju na ukupnoj sceni, državnoj i regionalnoj. Naručito veze sa Hrvatskom, uzmemo li u obzir odno hrvatskog SDP-a sa našim i HDZ-a sa našim.
Ne moze. Nek to traze kod Dodika, nek im on to omoguci. Vozdra.
vivaldi

#158 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by vivaldi »

no_pasaran wrote:Najbolje bi definitivno bilo kada bi SDP našao zajednički jezik sa HDZ-om u domenu reforme Federacije.
Slazem se i ja. Neka se dogovore sta god i kako god samo neka se dogovore. Mislim cak da bi bilo pozeljno da se napravi dogovor i sa Fahrom. Treba izbjeci nepotreban luksuz da Avaz (koji je objektivno najjaci kreator javnog mnijenja jer smo vidjeli na izborima koliku moc ima) nastavi i dalje derati vlast preko naslovnica i tako otezavati reforme.
Corto Maltese

#159 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

no_pasaran wrote:
Corto Maltese wrote:
no_pasaran wrote: Došlo je do zabune. Nisam pitao koji je zvanični izgovor kad vas provale. Moje pitanje je bilo da li si posao dobio preko koverte?
Daleko, daleko, ispod prosjeka. Tebe puškom ne mogu vratiti na temu. Podsjetnik:

Naslov: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?
Podnaslov: Od "Država za čovjeka" do "Kanton za čovjeka"
Tvoj ću odgovor smatrati prešutnom potvrdom. Koliko je bilo u koverti?
Pet milja, ime valute ću zadržati za sebe. Kad sam bio ovako iskren, nadam se da češ mi uzvratiti istom mjerom. Koliko će nas, po tvojoj procjeni, koštati prelaz sa "Titivih staza revolucije" na "Staze Njemačke disolucije"?
JThomas

#160 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by JThomas »

vivaldi wrote:
JThomas wrote:SDP ne može u vlast na državnom nivou jer dodik neće sa njim, ružno, ali je tako. jel' se zato treba odreći vlasti u federaciji u kojoj je ubjedljivo najjača stranka...?

Situacija je teska do zla boga. Nije ni na Federalnom nivou lako sastaviti vlast. Ako na drzavnom nivou koalicija trenutno djeluje kao nemoguca misija i ako ovi dosadasnji ostanu do daljnjeg u tehnickom mandatu to ce biti propast.

Druga stvar, na Federalnom nivou ako se iskljuce Covic i Fahro koji su postigli dosta jak rezultat stvarnaje i federalne vlasti bice uzasno tesko jer osim SDA (sto je samo po sebi SDP-u velik kamen oko vrata) treba naci jos 1-2 manja partnera.. Ne znam, ali sitaucija je tako teska da uospte ne znam kako se moze napraviti bilo kakav napredak cak i ako se sastavi vlast.
da je teško, jeste, preteško je. svaki mogući izbor ima mnogo nedostataka...
no_pasaran

#161 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

luckypot wrote:
no_pasaran wrote:Najbolje bi definitivno bilo kada bi SDP našao zajednički jezik sa HDZ-om u domenu reforme Federacije. Odnosno da ponudi institucionalnu umjesto teritorijalne sigurnosti za Hrvate u Federaciji. Konkretno da zakonski uvede princip rotacije i nacionalnog minimuma u sve institucije vlasti, sve javne institucije, kompanije, opštine, policije, bolnice, službe itd. i sl. dakle u sve što ulazi u domen nadležnosti Federacije, kantona i opština.

Ne moze. Nek to traze kod Dodika, nek im on to omoguci. Vozdra.
Ti znači ne brineš o problemima Hrvata, tebe brine osnivanje male fašističke hercegovačko-hrvatske administrativne jedinice, etnički "čiste" i neodbranjive na pljačkanje "nacionalnih elita".

Jasno je meni da će biti problema sa fašistima među Hrvatima, kao i sa fašistima među Bošnjacima koji će se tu naći "ugroženim" ali sa fašistima ne pregovaramo. Fašisti možda jesu glasniji ali garantujem da nisu brojniji od normalnih ljudi u ovoj zemlji, i među Hrvatima i među Bošnjacima i među Srbima i među ostalim građanima. A normalnim ljudima je bitnije stvarno blagostanje nego dobra ograda.
Corto Maltese

#162 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

JThomas wrote:
Corto Maltese wrote:
Prijateljski savjet: okani se psiholoških profila. Nije pristojno, udaljavaš se od teme, a i ne idu ti od ruke. Tužno je slušati nekoga, neovisno od njegove pameti i sujete, koji je u nedelju strasno glasao za "Državu za čovjeka", kako ni sedam dana poslije istom strašću brani: "Kanton za čovjeka!"
pa dobro, hajde, šta ti sa ovim zagovaraš i predlažeš?

SDP ne može u vlast na državnom nivou jer dodik neće sa njim, ružno, ali je tako. jel' se zato treba odreći vlasti u federaciji u kojoj je ubjedljivo najjača stranka...?
Predlažem isti što i Zlatko, težište rada staviti na kantone i federaciju. Državu ne zanemariti, ali ne dopuštati da svakodnevna životna pitanja koja se rješavaju na nižim nivoima budu blokirana ispraznim nadjebavanjima između onih koji se ne mogu dogovoriti ni da je zemlja okrugla.
Sad je tebi dvadeset i pet upitnika nad glavom, i garant kontaš, vidi budale, ovaj se u svemu slaže sa Zajom, samo puca kontru radi kontre. E pa nije tako, ali ja ću sad napraviti dramsku pauzu od sat- dva, pa se vratiti da objasnim u čemu ja mislim da je glavni problem ovog pristupa, i kako se on može riješiti.
Last edited by Corto Maltese on 09/10/2010 17:15, edited 2 times in total.
luckypot

#163 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by luckypot »

JThomas wrote:
vivaldi wrote:

da je teško, jeste, preteško je. svaki mogući izbor ima mnogo nedostataka...
Sta je tu pretesko, nista. SDP je uzeo vlast vecinom, SDA je na nivou federaciji skroz na toj strani i ne da nece biti problem, vec ce biti od velike pomoci. hdz i covici ne mogu tu nista uciniti, jedino gdje mogu napraviti vlast je u ZHk i nigdje drugo. Za hrvatske mjesta imas HSP i HDZ 90, znaci situacija rjesena.

Drzavni nivo sad uopste ne treba praviti, cuj cetnicima pomagati pa nisi poludio. Eno sulje nek razgovara s njima jedno cetiri godine, dosad je razgovarao i dobro ga je islo, odrzala se iluzija razgovora i napretka bez promjene na terenu :D
vivaldi

#164 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by vivaldi »

JThomas wrote:da je teško, jeste, preteško je. svaki mogući izbor ima mnogo nedostataka...
Meni je u sustini jako neobjasnjivo zbog cega ovih dana iz stranaka dolaze neke teske rijeci i ultimativne izjave jer su izbori gotovi - nema potrebe vise za kampanjom. Svima je jasno da moraju pojesti razna govna, ako misle u vlast. Na znam zasto ne sute dok traju pregovori. Za teske rijeci nikad nije kasno, ovako sami rezu granu na kojoj sjede..

Ne znam zasto na direktna pitanja o koalicijama ne daju neke uopstene i neodredjene odgovore.
no_pasaran

#165 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

Corto Maltese wrote: Pet milja, ime valute ću zadržati za sebe. Kad sam bio ovako iskren, nadam se da češ mi uzvratiti istom mjerom. Koliko će nas, po tvojoj procjeni, koštati prelaz sa "Titivih staza revolucije" na "Staze Njemačke disolucije"?
Koštat će nas opasnog narušavanja trenutnog stanja. Postoji čak mogućnost povećanja plata i broja radnih mjesta. Ipak ovo su posljedice do kojih imamo 2-4 godine zahuktavanja pa možemo slobodno uživati u trenutnom stanju.

Prve udarne posljedice će se pokazati u domenu korupcije odnosno, sada je to već sigurno, narušit će se naša mogućnost zapošljavanja preko koverata, tetki i stričeva kao što si recimo ti to uradio.

Najpesimističniji komentatori misle da bi čak moglo doći i do infiltriranja zloglasnog NATO-a na područje BiH nakon četiri godine.

Eto iskreno od mene, a ti si se izradio, preplatio si posao. Znam jer je imam pristup velikoj studiji korupcije koju je SDP uradio kao pripremu za urušavanje ovog fenomena.
Corto Maltese

#166 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

no_pasaran wrote:
Corto Maltese wrote: Pet milja, ime valute ću zadržati za sebe. Kad sam bio ovako iskren, nadam se da češ mi uzvratiti istom mjerom. Koliko će nas, po tvojoj procjeni, koštati prelaz sa "Titivih staza revolucije" na "Staze Njemačke disolucije"?
Koštat će nas opasnog narušavanja trenutnog stanja. Postoji čak mogućnost povećanja plata i broja radnih mjesta. Ipak ovo su posljedice do kojih imamo 2-4 godine zahuktavanja pa možemo slobodno uživati u trenutnom stanju.

Prve udarne posljedice će se pokazati u domenu korupcije odnosno, sada je to već sigurno, narušit će se naša mogućnost zapošljavanja preko koverata, tetki i stričeva kao što si recimo ti to uradio.

Najpesimističniji komentatori misle da bi čak moglo doći i do infiltriranja zloglasnog NATO-a na područje BiH nakon četiri godine.

Eto iskreno od mene, a ti si se izradio, preplatio si posao. Znam jer je imam pristup velikoj studiji korupcije koju je SDP uradio kao pripremu za urušavanje ovog fenomena.
Izvini na digresiji, ali mene puca deja vu. Ova priča mi je pravo poznata. Jesi li ti prije dvije i po godine možda radio u kabinetu premijera vlade Kantona Sarajevo? Potpuno ista pitanja i prozivke o izvorima finansiranja su mi stizala sa te strane u proljeće 2008-me, na ovom istom forumu. Moderatori su zatvorili temu, ali ako fino zamoliš, možda ti daju pristup toj prepisci. Zaista nevjerovatna sličnost. Ako nisi ti, mora biti da je to bio brat blizanac. Ideološki.
P.S. Pozdravi Taju, od "Plaćenika"
no_pasaran

#167 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

Corto Maltese wrote:
no_pasaran wrote:

Izvini na digresiji, ali mene puca deja vu. Ova priča mi je pravo poznata. Jesi li ti prije dvije i po godine možda radio u kabinetu premijera vlade Kantona Sarajevo? Potpuno ista pitanja i prozivke o izvorima finansiranja su mi stizala sa te strane u proljeće 2008-me, na ovom istom forumu. Moderatori su zatvorili temu, ali ako fino zamoliš, možda ti daju pristup toj prepisci. Zaista nevjerovatna sličnost. Ako nisi ti, mora biti da je to bio brat blizanac. Ideološki.
Ah vi plaćenici... nije bitna strana i stav, sve za pare a? Šta ćeš, i od toga se živi... ne krivim te, samo ti svoj posao radi.
Corto Maltese

#168 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

no_pasaran wrote:
Corto Maltese wrote:
no_pasaran wrote: Koštat će nas opasnog narušavanja trenutnog stanja. Postoji čak mogućnost povećanja plata i broja radnih mjesta. Ipak ovo su posljedice do kojih imamo 2-4 godine zahuktavanja pa možemo slobodno uživati u trenutnom stanju.

Ah vi plaćenici... nije bitna strana i stav, sve za pare a? Šta ćeš, i od toga se živi... ne krivim te, samo ti svoj posao radi.
Uf, dobro je! Već sam se bio prepao da si neki prevrtljivac, ali sad vidim da si dosljedan i mnogo mi je lakše. Jebi ga, you may say I'm a dreamer, ali meni zaista mnogo znači to što smo ti i ja i 2008 i danas, bili i ostali na suprotnim stranama barikade. I'm out and over.
Selami Taju, ko god on ove godine bio.
JThomas

#169 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by JThomas »

ma napravi što se mene tiče i epsku pauzu od dvije sedmice. samo da mi je znati čemu onda tolika negativnost i posprdni ton. često se spočitava da SDPovci glume intelektualnu superiornost, al' brate, što je ti glumiš...
no_pasaran

#170 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

Corto Maltese wrote:
no_pasaran wrote: Ah vi plaćenici... nije bitna strana i stav, sve za pare a? Šta ćeš, i od toga se živi... ne krivim te, samo ti svoj posao radi.
Uf, dobro je! Već sam se bio prepao da si neki prevrtljivac, ali sad vidim da si dosljedan i mnogo mi je lakše. Jebi ga, you may say I'm a dreamer, ali meni zaista mnogo znači to što smo ti i ja i 2008 i danas, bili i ostali na suprotnim stranama barikade. I'm out and over.
Selami Taju, ko god on ove godine bio.
Samo ti svoj posao ;) ne krivim te, rade ljudi i gluplje stvari za pare.
Corto Maltese

#171 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

JThomas wrote:ma napravi što se mene tiče i epsku pauzu od dvije sedmice. samo da mi je znati čemu onda tolika negativnost i posprdni ton. često se spočitava da SDPovci glume intelektualnu superiornost, al' brate, što je ti glumiš...
Jebi ga ti dobro kreneš u dijalog, ali vazda ti se otme nešto kao: "al' brate, što ti glumiš intelektualnu superiornost" i slično. Ode puno energije na ta nadjebavanja. Najbolji pencilin za "intelektualnu superiornost" je superiorna inteligencija, a pod nju ne spadaju takve prozivke. Ja se trudim da ne prozivam nikoga na ovom forumu, izuzuzev što podjebavam trolove, koji se ubiše da saznaju ko sam i ko me plaća, jer im je nepojmljivo da neko može furati svoju ideju, pravu ili krivu, potpuno besplatno. Najsmješ.... pardon najtužnije što se to događa u zemlji, gdje je, ne tako davno, gomila njenih vojno sposobnih stanovnika, gotovo 4 godine radila i mnogo gore i mnogo bolje stvari- potpuno besplatno. Ali nejse, tema je "Bosna (i Hercegovina, ako smijem dodati) kao Istočna i Zapadna Njemačka".

Ideja da će SDP svoju energiju usmjeriti na niže nivoe vlasti je načelno dobra. Nije nova, ali je prvi put da je političar iz jake parlamentarne stranke kaže. Način na koji je predstavljena je potpun promašaj, koji nije samo retorički, nego u sebi krije sistemsku grešku.
Zašto nije nova. Zato što onaj koji je na sasvim drugoj liniji, dakle na liniji rušenja BiH tu ideju javno fura već najmanje 8 godina. Dodik je Harisa potrošio da obezvrijedi ustav, jedva je čekao mu treba neko da ga potroši na obezvrijeđivane državni institucija. Jer ne zaboravi, koliko god Dodik ne voli BiH, on nije taj koji se bio javno suprotstavio Aprilskom Paketu. Koliko god ne voli BiH, on do sada nije javno bojkotovao državne institucije, čak je postavio i mandatara prethodne vlade. Postavljao je klipove, baljezgao svašta, ali države BiH, barem formalno nema ništa manje. Zadatke otvorenog rušenje uvijek prepušta drugima, a kad god je moguće Bošnjacima. Ne zato što voli Hrvate, nego zato što su Bošnjaci brojniji i posvećeniji ideji BIH. Ideja da neko jak u Bošnjaka, u bilo kojem kontekstu najavi makar privremeno stavljenje državne politike u drugi saf, je nešto o čemu je sanjao. Ne mogu ni zamisliti koje će sve jezičke i političke akrobacije Dodik, a bogme i Čović izvuči iz te nesretne izjave.
Mimo tih praktičnih razloga, javno (akcenat je na "javno") zapuštanje državne politike od strane stranke čija je glavna parola bila "Država za" je problematično. Parola nije bila "Država na čekanju", i ta izdaja izborne parole će se prije ili kasnije obiti o glavu. Parole mnogi doživljavaju kao potrošnu robu, ali one su ono što se najviše pamti od izbornih obećanja. Što bolja parola, to gore za njenog nosioca. Par mjeseci nakon prošlih izbora počela je zajebancija sa pretvaranjem "100% BiH" u "100% RS", ili 100% frtalj, ili "Harise, hoće l' skoro taj moderni Evropski ustav" i slično. "Kanton za Čovjeka!" je nastao samo 5 dana nakon ovih izbora. Dakle, što se tiče te najave, Lagumdžija je, po meni, pokazao veliku političku nespretnost. Mislim da je to on uradio namjerno, ali o tom potom.
U sprovođenju te politike mu nije trebalo da guzicom zatvori vrata u Hercegovini. Forsiranje Komšića na poziciju koja ima ovlaštenja kao britanka kraljica, će se, po meni, pokazati potpuno kontraproduktivno. Čović je sigurno mnogo zavidio Dodiku što ima Hareta, izgovor za sve. Sad on ima svoj privatni izgovor. O tome sam puno pisao, mrzi me ponavljati, ali svodi se na to da je, po meni, Komšić nastavak Harisa drugim sredstvima.
Ovdje se često javlja argument: "Nema veze, tamo su svakako svi Ustaše". Osim što je politički poguban, on je i rasistički. (jasno, nije ga izrekao ni Zlatko, niti iko bitan iz SDP, ali ga izgovaraju mnogi koji trenutnu politiku SDP podržavajui smaraju svojom, što je do prije dvije godine bilo nepojmljivo) Nekoliko puta sam ovdje pozvao rukovodstvo da se zapita otkud ta iznenadna ljubav desničara prema SDP-u. Mislim da svaka stranka, s vremena na vrijeme treba provjeriti ko sve nju prati , iz toga se mogu izreći mnogi zaključci.
Da podvučem, Vođa SDP BiH se može igrati real-politike ispod stola, ali se ne smije javno odreći države ni na 5 minuta, a ne na pet-šest mjeseci ili duže. Razlog je jasan: "Da se Vlasi ne dosjete!" (još jedna rečenica koju on nipošto ne smije ravno reći, ali ja kao poluanonimni forumaš smijem.
Ako ko bude zainteresovan da čita, sutra ću nastaviti sa "Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka- zašto ne?"
Last edited by Corto Maltese on 10/10/2010 08:18, edited 2 times in total.
luckypot

#172 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by luckypot »

Imas masu gresaka u ovom gornjem postu, evo nekoliko:
a) iznenadna ljubav desnicara za SDP nije nista novo - da je haris tu, onda bi bilo "bosnjacka dominacija" ako je sdp tu onda dolazi "lazna multikultura i gradjanska drzava" - znaci ne mozes im ugoditi i nemoj se ni truditi, nego ih udri djonom, jer sta ti mogu - jedno veliko nista!

b) dodiku BiH odnosno njene institucije danas trebaju najvise da bi a) preko njih dosao do kredita koji mu trebaju, jer love vise nema a o njegovim investicijama ne vrijedi ni pricati i b) da bi mogao da pokazuje misice i trosi energiju svima na blokade, jer nema sta da izgubi - ako se i prenese neka nadleznost na nivo BiH, srbi dobijaju 30posto utjecaj, a zadrzavaju 100 utjecaj u pc-u, a on ostaje kljucni igrac. Znaci, dodik je bitan sve dotle dokle je bosnjacima bitno sta ce biti na drzavnom nivou - ako im to nije bitno, onda je dodik nevazan. S ovim brojem drzavnih institucija, obezbjedjeno je najvise sto je potrebno za formalnu funkcionalnost.

c) kao zakljucak, dakle formalno, i sa svim blokadama, bosnjacima danas drzavni nivo institucija nije bitan, osigurana je cjelovitost, vanjske granice, i medj. podrska za to - to je sasvim dovoljno, sve dalje je gubljenje vremena i energije. Posto covic zna da sto se manje bosnjaci trose na nivo bih, to je njemu manja cijena - jer je dogovor na nivou bih institucija jedino mjesto gdje on moze nesto kociti i ucjenjivati - sad kad je nacuo za fokus na federaciju i ekonomiju sad mu to smeta.

U tome je sva igranka - uvijek je bila prica treba se okrenuti ekonomiji razvoju, a sad kad to neko i kaze a i kaze kako ce se to izvesti, onda odjednom "e ne valja to, to je dzamahirija" :-D

I na kraju, mora se gledati od cega se zivi, a to se ne moze postici tako sto ces gubiti vrijeme na srpsku politiku.
Corto Maltese

#173 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

luckypot wrote:Imas masu gresaka u ovom gornjem postu, evo nekoliko:
a) iznenadna ljubav desnicara za SDP nije nista novo - da je haris tu, onda bi bilo "bosnjacka dominacija" ako je sdp tu onda dolazi "lazna multikultura i gradjanska drzava" - znaci ne mozes im ugoditi i nemoj se ni truditi, nego ih udri djonom, jer sta ti mogu - jedno veliko nista!

b) dodiku BiH odnosno njene institucije danas trebaju najvise da bi a) preko njih dosao do kredita koji mu trebaju, jer love vise nema a o njegovim investicijama ne vrijedi ni pricati i b) da bi mogao da pokazuje misice i trosi energiju svima na blokade, jer nema sta da izgubi - ako se i prenese neka nadleznost na nivo BiH, srbi dobijaju 30posto utjecaj, a zadrzavaju 100 utjecaj u pc-u, a on ostaje kljucni igrac. Znaci, dodik je bitan sve dotle dokle je bosnjacima bitno sta ce biti na drzavnom nivou - ako im to nije bitno, onda je dodik nevazan. S ovim brojem drzavnih institucija, obezbjedjeno je najvise sto je potrebno za formalnu funkcionalnost.

c) kao zakljucak, dakle formalno, i sa svim blokadama, bosnjacima danas drzavni nivo institucija nije bitan, osigurana je cjelovitost, vanjske granice, i medj. podrska za to - to je sasvim dovoljno, sve dalje je gubljenje vremena i energije. Posto covic zna da sto se manje bosnjaci trose na nivo bih, to je njemu manja cijena - jer je dogovor na nivou bih institucija jedino mjesto gdje on moze nesto kociti i ucjenjivati - sad kad je nacuo za fokus na federaciju i ekonomiju sad mu to smeta.

U tome je sva igranka - uvijek je bila prica treba se okrenuti ekonomiji razvoju, a sad kad to neko i kaze a i kaze kako ce se to izvesti, onda odjednom "e ne valja to, to je dzamahirija" :-D

I na kraju, mora se gledati od cega se zivi, a to se ne moze postici tako sto ces gubiti vrijeme na srpsku politiku.
Sve što si ti napisao misli i Zlatko Lagumdžija, inaće ne bi uradio šta je uradio. Ja mislim drukčije. Kao i obično, vrijeme će pokazati ko je u pravu. U ovom slučaju, nećemo puno čekati, za pola godine će stvari biti mnogo jasnije (ako ste u pravu bili ti, Zlatko Lagumdžija, rukovodstvo SDP-a i njihovi glasači) ili mnogo nejasnije (ako sam u pravu bio ja, i još neki)
luckypot

#174 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by luckypot »

Stvari ce biti jasnije ili nejasnije zavisi na kojem nivou gledas. u federaciji su definitivno jasnije, pogotovo sto je pobjeda sdp-sda premocna nad svima ostalim. Na drzavnom nivou ce biti nejasne, ali na kraju krajeva to i jeste cilj, znaci nema zabune.

Nego nisi rekao koji je dio netacan u ovome sto sam ja gore napisao.
Corto Maltese

#175 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Corto Maltese »

luckypot wrote:Stvari ce biti jasnije ili nejasnije zavisi na kojem nivou gledas. u federaciji su definitivno jasnije, pogotovo sto je pobjeda sdp-sda premocna nad svima ostalim. Na drzavnom nivou ce biti nejasne, ali na kraju krajeva to i jeste cilj, znaci nema zabune.

Nego nisi rekao koji je dio netacan u ovome sto sam ja gore napisao.
Mislim da je "netačan" prejak termin. Ni kod mene i kod tebe se ne radi o tačnosti. Tačan/netačan je egzaktan pojam, a i moj i tvoj post su špekulativni. Pošli smo od istih podataka (dakle oba posta su tačna, što se toga tiče, nije niko ništa slagao) i došli do bitno drukčijih zaključaka i prognoza. Na primjer, ti vidiš Dodikovu potrebu za državom radi kredita, ja je ne vidim. Ti misliš da Dodika održava na vlasti u RS zakuhavanje na državnom nivou. Ja to ne mislim. Ja mislim da će Čović profitirati iz izbora Komšića, ti vjerovatno vjeriješ u suprotno. Oko različitih viđenja situacije, i trenutno neprovjerljivih stvari ne vrijedi nam raspravljati. Za par mjeseci ćemo saznati, između ostalog, da li Dodik misli da mu je država potrebna, radi kredita ili nečeg drugog. Izbori su bili, karte su podijeljene, a šta će igrači uraditi sa njima...e tu se krije kvaka.
Post Reply