Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post Reply
Duje Parangal

#1 Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Duje Parangal »

Kaze Zlatko Lagumdzija ako ne mozemo formirati vlast na drzavnom nivou sa istomisljenicima bavicemo se kantonima u federaciji u kojim smo vecina. Kada ih ekonomski razvijemo i RS i Zapadna Hercegovina ce se prosto utopit u BiH i nestati kao sto je nestala Istocna Njemacka.

Mogu li par kantona sa SDP na vlasti postati ekonomsko i liberalno cudo koje ce na ovaj nacin ujediniti zemlju ili to i Zlatko priznaje da je bolje pozabaviti se svojim dvoristem i da RS nije kriva sto u federaciji vlada opste ekonomsko i socijalno i svako drugo rasulo?
nikad_vise

#2 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by nikad_vise »

i meni se to danima motalo u glavi jos od one emisije 60 minuta kada je gostovao..tada je imao nekoliko dobrih teza al mi se cini da je on to rekao u vezi rs ako se ne mogne formirati drzavna vlast..
ecstase

#3 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by ecstase »

Pa i nije RS kriva.A to mi je tek sada postalo jos jasnije nakon izbora.Nek je su oni Aliju Jr sebi izabrali i sad nek ga duvaju 4 godine,za to RS nije kriva.
Dodo radi svoju stvar dobro,cim neko ospori RS Dodo ebe majke,a kad se on sprda sa Federacijom Alija Jr suti i lize daMu.
Sad koliko je SDP spreman i u stanju da u mjestima gdje dominiraju naprave nesto ce vrijeme pokazati.Mora tu postojati dobra volja svih u stranci ali i samih ljudi.Nisu ni u SDP-u ljudi sa carobnim stapicima da samo mahnu rukom i kazu abra kadabra 400KM auto puta i sl.U BiH je stvorena takva pat pozicija da ako od 100 ljudi jedan kaze NE sve investicije i pokusaju padaju u vodu.Znaci dok svak svoj tal uzme drzava ga opet cucla.

A porediti BiH i prijasnje uredjenje Njemacke je malo nezahvalno,jer su oni imali punu podrsku ostalih zemalja da se ujedine i krenu naprijed dok sa Bosnom rade suprotno
probuseni $

#4 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by probuseni $ »

Moze, ako u mjestima gdje SDP ima vlast uvede gradajnsku drzavu . Na osnovu tog projekta moze dobiti obimnu pomoc od EU, jer je to njen zahtjev za prijem Bosne u EU. Posto je RS nedodirljiva vjerovatno on misli na jednu takvu mogucnost. Medjutim...sve je to jedan nepouzdan eksperiment....
Duje Parangal

#5 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Duje Parangal »

Mozda je to trebala biti taktika od 1996? Mozda je Federacija trebala biti primjer boljeg dijela BiH i razvijati se po tom modelu umjesto samo pricati o pravdi i nepravdi, kako se nista ne moze jer nema funkcionalne drzavne vlasti? Gdje bi smo sada 15 godina poslje bili?
karanana

#6 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by karanana »

fina je to prica i ideja, ali po cemu mozemo zakljuciti da su federalci manji lopovi od rs-ovaca i da ce oni raditi za interes razvoja federacije za razliku od dode koji radi za interes svog dzepa?
do sada je praksa pokazala da su federalci cak i veci lopovi jer ima vise interesnih sfera i svi se vukovi moraju namiriti dijeljenjem plijena. a tu je i kompleksnost sa dva naroda u jednom entitetu/kantonu gdje ima konfliktnih interesa. zasto lagumdzija misli da ce ovaj put moci krenuti s razvojem od nizih nivoa? mozda hoce, vidjecemo.
nikad_vise

#7 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by nikad_vise »

probuseni $ wrote:Moze, ako u mjestima gdje SDP ima vlast uvede gradajnsku drzavu . Na osnovu tog projekta moze dobiti obimnu pomoc od EU, jer je to njen zahtjev za prijem Bosne u EU. Posto je RS nedodirljiva vjerovatno on misli na jednu takvu mogucnost. Medjutim...sve je to jedan nepouzdan eksperiment....
brkas malo...sdp nikad ne moze uvesti gradjansku drzavu nego jednostavno ljudi treba da se pocnu osjecati kao gradjani a ne statisticke brojke nacionalista..pa tuzla je jedan jako izmjesan grad i tu sdp hara vec godinama..zasto..zato sto se oni osjecaju prije svega kao gradjani a poslije kao nacionalne odrednice..
Duje Parangal

#8 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Duje Parangal »

Baby Blue wrote:
Duje Parangal wrote:Kaze Zlatko Lagumdzija ako ne mozemo formirati vlast na drzavnom nivou sa istomisljenicima bavicemo se kantonima u federaciji u kojim smo vecina. Kada ih ekonomski razvijemo i RS i Zapadna Hercegovina ce se prosto utopit u BiH i nestati kao sto je nestala Istocna Njemacka.

Mogu li par kantona sa SDP na vlasti postati ekonomsko i liberalno cudo koje ce na ovaj nacin ujediniti zemlju ili to i Zlatko priznaje da je bolje pozabaviti se svojim dvoristem i da RS nije kriva sto u federaciji vlada opste ekonomsko i socijalno i svako drugo rasulo?
I jedno i drugo. Ova ideja nije nista novo, masa ljudi je o tome pricala (valjda nisu bili dovoljno glasni i medijski eksponirani), samo se pitam dal je moguce da nikom iz prethodnih struktura vlasti nije palo na pamet da igra sistem trzisne utrke medju entitetima pa se cekao Zlatko da k'o fol otkrije toplu vodu, il je fora bila sto im se jednostavno nije radilo? Hm... mislim da je bolje da ne znam odgovor :D
Nas sistem je takav da sta god pokusas na drzavnom nivou moze te sacekati pat pozicija, i ako nema nekog zajednickog cilja ili trgovine ustupcima, pat pozicija ne gine. U sistemu kakav je nas jedini izbor je primjena najprostije zivotne logike, one po kojoj se definise i inteligencija (o cemu ja ovdje pricam :-) ) - izvuci maksimum u uvjetima u kojima jesi i napraviti najbolje u datom vremenu, okruzenju, okolnostima. Entiteti imaju pravo potpisivati bilateralne sporazume sa drugim drzavama. Problem je sto su se kod nas takvi potezi RS-a kritizirali, dok FBiH nije prstom mrdnula da jaca takve sporazume. Mnogo Zakona, i to onih bitnih za gradjane direktno, onih koji se ticu i osjete u svakodnevnim zivotima obicnih ljudi je u nadleznosti entiteta i kantona, itd... Zasto do sad nismo, opet je pitanje koje sam iznad postavila. Nadam se samo da i kod Zlatka i SDP-a nece samo ostati na dobro naucenim formulama bez prakticne upotrebe, i iskreno se nadam da su/ce razvili/iti dobru strategiju vezano za ovo. Inace mi se svidjelo kad je spomenuo plan B i kalkulacije u vezi koalicije, bez zurbe, sto ipak govori da neke strategije postoje. Ne zelim nista prejudicirati, jos uvijek su sve karte otvorene i sve kombinacije moguce, a vrijeme ce opet biti najbolji pokazatelj.
mislim da je vladala takva atmosfera da ako neko prizna da je 95% ingerencija na entitetskom nivou i da tu ima puno posla automatski je izdajnik i pristaje na podjelu bosne. hare je svo vrijeme vladao sa ovom mantrom. nezaposlenost, korupcija, rupe na putu, maloljetna delikvencija, sve, bas sve je odgovornost rs-a i samo ukidanje rs-a moze nesto promjenit. to je super politika za one na vlasti. em ih amnestira odgovornosti em podgrijava nacionalizam i osigurava konstantno biracko tijelo.
doktor78

#9 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by doktor78 »

Ovo je trebalo raditi od '96. kada je gro para dolazilo u Federaciju ,a RS bila pod ekonomskim i svim drugim sankcijama. Sada je to teze izvodivo, mada ocekujem da se i RS nadje u problemima kada se potrose pare od prodaje Telekoma
Nezbilj

#10 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Nezbilj »

Nisam siguran šta Lagumdžija namjerava postići sa ovom večerašnjom pričom. Bez formiranja vlasti na državnom nivou doći će do de fakto podjele BiH na entitete a zatim i na de fakto podjele Federacije na kantone. Priča o istočnoj i zapadnoj Njemačkoj je totalna budalaština. Mi ovdje nemamo strane sile koje su podjelile jedan narod već imamo narod koji je svojom demokratskom voljom izvršio etničko čišćenje i genocid i sada želi samostalno da raspolaže tom tertorijom. Ako vlast u FBiH odustane od politike očuvanja funkcije državne vlasti i institucija ova država će se šapatom raspasti. Ako Dodik bude opstruirao formiranje državne vlasti ili krene sa rušenjem zajedničkih institucija OHR po Dejtonu ima obavezu da interveniše. Amnestirati međunarodnu zajednicu od te obaveze u ime formiranja vlasti na nižim nivoima je politički promašaj koji će nas skupo koštati. Lagumdžija kao jedini argument za ovako kratkovidu politiku navodi to što on neće da pristaje na ucjene tamo gdje nemaju apsolutnu većinu ali će zato po cijenu raspada države formirati vlast tamo gdje oni mogu da diktiraju uslove. Dakle opet napad narcisoidnosti i egomanije. Da je ovo što je večeras ispričao rekao prije izbora ne bi dobili moj glas. Nadam se samo da sam ga pogrešno razumi i da nismo na pragu još većih govana od onih u kojima smo bili.
Bušman

#11 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Bušman »

Ako uspije u namjeri da ekonomski podigne kantone na kojima su vecina, uspjet ce i ovo drugo. Jednostavno tako mora biti, jer su ljudi po prirodi ljubomorni. Ali ja sam pravo skeptican prema nasim politicarima :evil:
Duje Parangal

#12 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Duje Parangal »

karanana wrote:fina je to prica i ideja, ali po cemu mozemo zakljuciti da su federalci manji lopovi od rs-ovaca i da ce oni raditi za interes razvoja federacije za razliku od dode koji radi za interes svog dzepa?
do sada je praksa pokazala da su federalci cak i veci lopovi jer ima vise interesnih sfera i svi se vukovi moraju namiriti dijeljenjem plijena. a tu je i kompleksnost sa dva naroda u jednom entitetu/kantonu gdje ima konfliktnih interesa. zasto lagumdzija misli da ce ovaj put moci krenuti s razvojem od nizih nivoa? mozda hoce, vidjecemo.

to sto spominjes bi trebao biti opis posla federalnih vlasti. hajmo unistiti korupciju odnosno svesti je na prihvatljiv nivo, hajmo liberalizirati drustvo, hajmo napraviti biznis mogucim, hajmo srediti obrazovanje i zdravstvo, hajmo, na kraju krajeva privuci studende iz banjaluke u sarajevo da se na ljetnom raspustu vrate kuci i kazu njima kako su nazadni i primitivni i kako je pravi model sarajevo. zasto se sa tim nikada nije pokusalo??
JThomas

#13 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by JThomas »

iako je činjenica da dodik opstruira sve što može opstruirati na državnom nivou, na entitetskom nivou je mnogo više ovlasti, i dodik je u dobroj mjeri federalnim političarima postao izgovor i za ono sa čim nikakve veze nema. tako da - dok god nema uslova za radikalne promjene (a trenutno nema), treba se pozabaviti onim čime možeš. i to je jedino razumno.

i to ne zato da bi "anamo oni" bili ljubomorni - nego da bi nama bilo bolje. a dobre stvari dalje vuku druge dobre stvari.

da li će to stvarno učiniti onaj ko bude pravio vlast u federaciji? ne bih znao. ja sam umjereni pesimista, ali eto, neka me zlaja iznenadi :D
KenCo

#14 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by KenCo »

Duje Parangal wrote:Kaze Zlatko Lagumdzija ako ne mozemo formirati vlast na drzavnom nivou sa istomisljenicima bavicemo se kantonima u federaciji u kojim smo vecina. Kada ih ekonomski razvijemo i RS i Zapadna Hercegovina ce se prosto utopit u BiH i nestati kao sto je nestala Istocna Njemacka.

:thumbup:
ovo je prava politika za ovu drzavu :bih:
probuseni $

#15 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by probuseni $ »

nikad_vise wrote:
probuseni $ wrote:Moze, ako u mjestima gdje SDP ima vlast uvede gradajnsku drzavu . Na osnovu tog projekta moze dobiti obimnu pomoc od EU, jer je to njen zahtjev za prijem Bosne u EU. Posto je RS nedodirljiva vjerovatno on misli na jednu takvu mogucnost. Medjutim...sve je to jedan nepouzdan eksperiment....
brkas malo...sdp nikad ne moze uvesti gradjansku drzavu nego jednostavno ljudi treba da se pocnu osjecati kao gradjani a ne statisticke brojke nacionalista..pa tuzla je jedan jako izmjesan grad i tu sdp hara vec godinama..zasto..zato sto se oni osjecaju prije svega kao gradjani a poslije kao nacionalne odrednice..
Gradjani ni sad ne znaju da nisu politicki gradjani , vec misle da su politicki gadjani, a ustvari su glasacko etnicko tjelo. Dok ti na nivou drzave mozes glasati samo za predstavnike naroda , tu nema gradjanske vlasti.To ti je feudalni sistem. To ti je ta najveca prevara bosanskog naroda zbog koje drzava ne moze da se konsoliduje jer je u pat poziciji drze etnicke zajednice, ili konstitutivni narodi. Taj sistem vlasti Evropa je davno prevazisla i to je osniovni razlog zasto Bosna jos dugo, sve dok ne ostvari gradjansko drustvo, nece uci u EU.
probuseni $

#16 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by probuseni $ »

Zlatko moze jednostrano odustati od djelova Dejtona koji ne pasu drzavi Bosni, i na teritoriji Federacije uvesti Ustav R BiH. Dodik bi automatski rikno ko prase, jer bi se RS nasla u poziciji slicnoj prije rata. Sva njegova retorika o referendumu i izdvajanju bi automatski pala u vodu jer je vezivno tkivo drzave i Federacije nerazdvojivo, Time RS postaje u pravom smislu unutarnji problem R BiH. Znaci RS nije vise ravnopravan parter ve PROBLEM, a tu poziciju bi podrzale sve drzave koje su priznale Bosnu. Ja da sam na Zlatkovom mjestu odmah sutra bi to proglasio.
tabloid

#17 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by tabloid »

Ja vjerujem Zlaji.Jedva cekam da postanemo zapadna Njemacka.
bicebolje

#18 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by bicebolje »

Nemoguće jer je u I i Z Njemačkoj živio 1 isti narod a kod nas 3 različita.

Međutim ovaj Zlajin plan o fokusiranju na kantone je nešto što je realno i ostvarivo i to sam u prijašnjim postovima napisao. To jer jedini nivo na kojm Bošnjaci mogu djelovati bez petljanja Srba i Hrvata. U svakom slučaju okret za 90 stepeni i vidićemo šta će se događati ako se ostvari.
probuseni $

#19 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by probuseni $ »

Ako Zlaja bude vodio samo politiku Federacije, sta je sa citavom Bosnom. Ko ce nju zastupati ? Ovo meni lici na daljnju izdaju. Nie valjda da se Federacija odrice RS i Bosne ?
Bosanski_kralj

#20 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Bosanski_kralj »

Odlična ideja! :thumbup:
Bosanski_kralj

#21 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Bosanski_kralj »

probuseni $ wrote:Ako Zlaja bude vodio samo politiku Federacije, sta je sa citavom Bosnom. Ko ce nju zastupati ? Ovo meni lici na daljnju izdaju. Nie valjda da se Federacija odrice RS i Bosne ?
Jesi li slušao šta priča čovjek? :roll:

Ako ne žele da konstruktivno rade na državnom nivou, on će stanje mjenjati ondje gdje može.
A ustavne promjene se ne mogu dogoditi bez glasova SDP-a, tako da priče o 3. entitetu i slične gluposti i dalje ostaju gluposti
no_pasaran

#22 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

bicebolje wrote:
Nemoguće jer je u I i Z Njemačkoj živio 1 isti narod a kod nas 3 različita.

Međutim ovaj Zlajin plan o fokusiranju na kantone je nešto što je realno i ostvarivo i to sam u prijašnjim postovima napisao. To jer jedini nivo na kojm Bošnjaci mogu djelovati bez petljanja Srba i Hrvata. U svakom slučaju okret za 90 stepeni i vidićemo šta će se događati ako se ostvari.
Ma kakva tri naroda? Ti nas vrijeđaš! Mi smo 3 rase od kojih svaka uz zaseban DNK sufiks ima i RNK prefiks 3 različite vanzemaljske vrste.

Ta je krvna slika toliko mučno ukopana da je, i pored sve dobre volje, nemoguće čak i naučiti da se sporazumijevamo na jezicima onih drugih pa stoga pod hitno treba uvesti engleski kao državni jezik.
ljekar

#23 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by ljekar »

odlicno napokon nesto pametno i od partije
Nezbilj

#24 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by Nezbilj »

Bosanski_kralj wrote:
probuseni $ wrote:Ako Zlaja bude vodio samo politiku Federacije, sta je sa citavom Bosnom. Ko ce nju zastupati ? Ovo meni lici na daljnju izdaju. Nie valjda da se Federacija odrice RS i Bosne ?
Jesi li slušao šta priča čovjek? :roll:

Ako ne žele da konstruktivno rade na državnom nivou, on će stanje mjenjati ondje gdje može.
A ustavne promjene se ne mogu dogoditi bez glasova SDP-a, tako da priče o 3. entitetu i slične gluposti i dalje ostaju gluposti
Sve je to krasno sa razvojem FBiH i iskreno se nadam uspjehu te politike ali politički pritisak na RS iz FBiH ne smije popuštati. diplomatski pritisak na međunarodnu zajednicu po pitanju pritisaka na razgradnju države od strane RS ne smije popuštati. Onog trenutka kada Dodik osjeti da je neko rekao "ma baš me briga šta on radi mi ćemo se pozabaviti drugim stvarima" on je u stanju za godinu dana napraviti haos kakav se uopšte ne može zamisliti. Zato fokus na državu mora ostati a to ne znači da se za to vrijeme ne treba fokusirati na razvoj federecije.
no_pasaran

#25 Re: Bosna kao Istocna i Zapadna Njemacka?

Post by no_pasaran »

Zlaja svaka čast za plan! Drago mi je da ste poslušali puls javnosti, ovakva se strategija dugo očekuje.

Mislim da bi čak bilo i poželjno da se uopšte ne baziramo na državnu politiku, osim u onom domenu u kom sprječavamo Dodikove provokacije.

Scenarij je idealan, Dodik je sve prodao (rudnike, rafineriju, telekom,...) i ostalo je još samo da proda elektroprenos i Elektroprivredu RS-a da Rusima čime zvanično ostaju bez ikakvih izgleda za pozitivnom sudbinom.

Za to vrijeme mi možemo kroz investicije rapidno napredovati što bi za 4 godine dovelo do situacije totalnog socijalnog i ekonomskog kolapsa RS-a uz procvat Federacije.

Nakon ujedinjenja aBd opet će na nas pasti teret izdržavanja ljudi sa tog područja (kao što to danas spada na bivšu Saveznu Zapadnu Njemačku) ali nema veze, neke su stvari bitnije od novca.

Iskreno se nadam ispunjenju ove strategije.
Post Reply