foreigndude wrote:Fino receno.
Ja licno zivim u dijaspori od '97. godine, a star sam skoro 25 godina. Jednom, kada ja budem imao djecu, znace SVE sto ja znam o Bosni i Hercegovini, a ja znam hrpu. Nisam od onih koji uce iz prica pijanog babe, a tako nece ni moja djeca. Medjutim, ja cu biti prvi koji ce reci da znam milion % da moja djeca nikad nece zivjeti u Bosni i Hercegovini, niti cu im ja kad reci da bi tako nesto trebali da urade.
Kako ja da govorim svojoj djeci da idu zivjeti u tamo neku Bosnu za koju ih nista milo vezati nece? Kako, kad ni ja sam nikad vise tamo zivjeti necu?
fino receno.
upravo onako da potvrdis sve sto sam napisao u svom inicijalnom postu.
ipak, prije svega izgleda da jos uvijek NEMAS djece, ali ti zato vec danas ZNAS kako i sta tvoja djeca NECE uciti. bravo junacino!!!
kad budes imao djecu staru onoliko koliko si ti imao kad si odlazio iz bosne upitao bih te ucis li svoju djecu jos o bosni. ili ces misliti da su oni sve naucili kao i ti sto si sve naucio do 1997...zelen si ti jos prijatelju dragi, zelen, bas kao prerano ubran zelen bostan. izvana povelik, pomisli covjek da je i unutra crven zreo i sladak, a ono - zelen - ni nalik ukusnoj zreloj lubenici. ali dobro je ako jos ne pijes, samo, cuvaj se, dug zivot je pred tobom. nikad se ne zna...
nego prijatelju, kako-god-da-se-zoves, ja sam ti u "dijaspori" malo duze od 1997, a i imam malo vise od tvojih 25 godina. ustvari i iskren da budem, imam vise godina zivota u bih nego koliko ti imas godina cijelog zivota uopce. i sve sto kazem govorim sto iz vlastitog iskustva, sto iz iskustva drugih (samo budale uce jedino iz vlastitog iskustva), a usput procito sam i naucio nesto malo i iz knjiga. otprilike njih oko 5 tisuca. da li je to malo ili puno sam procijeni. za mene je dovoljno. dovoljno da vidim situaciju u bih onakvu kakva JEST, a ne onakvom kakvom je prodaju trenutni diplomirani buzdovani i doktori trgovine maglom, vladari i kontrolori nacionalnih mozgova od une do drine i od save do mora. istina nisu svi takvi, ali ne zna se koji su gori, oni koji idu za onim "sto gore to bolje" ili oni koji se i danas (kao i davne 1992.) nadaju spasu od strane virtualne "medjunarodne zajednice" (danas: europske unije). forget it!
postojala su svjetska carstva (primjerice: rimsko) koja vec odavno ne postoje, a mi sljedbenici bosanske naivne primijenjene umjetnosti naivno se nadamo da ce se sve najbolje desiti samo od sebe. otprilike jednako kao sto ce se samo od sebe povratiti sjaj i velicina nekadasnjeg rimskog carstva.
stvarno sam danas nesto "down".
zapamti, u svijetu vrijedi prije svega ono "u se i u svoje kljuse"!
tek onda moze biti i u se, i na se, a (inshallah) i poda se...