Bosna je obrala bostan

Post Reply
Liska

Post by Liska »

Khan, prije par mjeseci je UNDP pravio jednu veliku anketu sirom zemlje u kojoj je testirao pripadnost BiH kao drzavi. Rezultati su pokazali da 80% Hrvata osjeca BiH kao svoju drzavu. Ono Hrvata sto ja znam, a znam ih puno je svjesno da nece nikada biti dio Hrvatske i da im je BiH drzava. Budala imas svugdje i Hrvati tu nisu neki izuzetak. Jedino sto se razilazimo sa Bosnjacima je unutarnji ustroj drzave. Bosnjaci kao secesiju vide bilo kakav drugaciji teritorijalni ustroj a Hrvati kao unitarizam vide bilo kakav vid gomilanja moci u Sarajevu. Dakle, povjerenje je na veoma niskom nivou a sve to dokazuje i ova rasprava na forumu. Prica se svodi ako necete kako mi hocemo, kupite prnje i pravac Hrvatska. BiH ce biti ono sto se dogovorimo a ne sto naturimo jedni drugima. Od nameta nema selametna kaze jedna divna sevdalinka.
travnik

Post by travnik »

Real Khan wrote:Travnik

Pa tu sam te čekao...
Kažeš: "NITI JEDNOM RJEČJU nisam doveo u pitanje naziv i nacionalnost Bošnjak, stoga nemoj meni to imputirat! Međutim, ne dijelim tvoje mišljenje, nema logike i posve je jasno da u BiH postoje tri većinska naroda Bošnjaci, Srbi i Hrvati i ostali koji su nacionalna manjina. Prema nekim posljednjim istraživanjima oko 98% građana BiH se izjašnjava pripadnikom jednog od tri većinska bh naroda. Stoga je po tebi 2 veće od 98 jer ti kažeš da su Bosanci većina u BiH,a ostali nacionalna manjina.

Pa kad su ta tri naroda stvarno većinski i konstitutivni u BiH (a jesu), zašto se onda 2 naroda (Hrvati i Srbi, ili barem većina unutar ova dva) ne osjećaju pripadnicima države Bosne i Hercegovine nego više brinu o Srbiji i Hrvatskoj? Zašto se onda ponašaju potpuno neracionalno i destruktivno po SVOJU DRŽAVU? Zašto se ponašaju kao pripadnici nacionalnih manjina? Odgovorit ću ti ja: ako se ponašaju jer žele da uzmu komade ove države samo za sebe i pripoje ih svojim "maticama", što je u skladu sa manjinskim načinom razmišljanja.
Vidiš kako se stvari okrenu kada te neko počne konstantno negirati, osporavati tvoja prava (i to ona garantirana Ustavom)? Ružan osjećaj, zar ne?
Nego, ljudi, razgovor na ovu temu sam namjerno usmjerio ovamo sa jednim ciljem. To je da svi napokon shvatimo da je Bosna i Hercegovina dovoljno dobra i velika za sve ljude u njoj koji je osjećaju svojom. Da li je neko "stariji" narod ovdje ili je "došljak" od prije 500 godina, da li je "manjina ili većina", apsolutno ništa ne znači u stvarnosti. Stvarnost i surova svakodnevnica nam kaže da nema hajra od historijskog palamuđenja. Mora se raditi i zarađivati. Što više radimo i zarađujemo, bićemo sve slobodniji i bolje raspoloženi. Kada to jednom većina stanovništva Bosne i Hercegovine shvati, onda ćemo se lako dogovoriti o svim detaljima, uključujući i novi Ustav, i hrvatski kanal, i pitanje šta će nam djeca učiti u školama (da li će nam proizvoditi male fašističke monstrume ili ćemo imati normalnu i pametnu djecu za 21. vijek)... Eto, puno vas pozdravljam i odoh ja raditi i zarađivati pare, a vi kako god hoćete...
Točno je da veliki broj, pa vjerojatno i većina Hrvata i Srba ne osjeća BiH za svoju domovinu, ali to nije nikakav razlog da se Srbi i Hrvati smatraju nacionalnom manjinom u BiH jer to oni nisu i to je činjenica, to je istina. Može se nekom sviđati ili ne što pojedinci ne vole BiH ili što je ne prihvataju, ali zbog toga se ne mogu iznositi stvari koje apsolutno nisu točne. Hrvati i Srbi nisu nacionalna manjina i točka, a o njihovim političkim predstavnicima, idejama, viđenju BiH i itd. bi se moglo razgovarati.
Ako misliš na političare pod destruktivnim i neracionalnim ponašanjem za svoju državu, onda je to gotovo pravilo za sve vladajuće političare, a ne samo iz dva naroda.
Trenutna u BiH među svim relevantnim hrvatskim političarima u BiH, a i među običnim pukom, ne postoje ideje za odvajanjem teritorija i pripajanjem Hrvatskoj. Ideja u vezi regionalizacije ili stvaranja trećeg entiteta ima, ali sve je u okviru BiH. Razlog takvih ideja je nezadovoljstvo sadašnjim ustavnim uređenjem BiH.
and

Post by and »

travnik
Točno je da veliki broj, pa vjerojatno i većina Hrvata i Srba ne osjeća BiH za svoju domovinu, ali to nije nikakav razlog da se Srbi i Hrvati smatraju nacionalnom manjinom u BiH jer to oni nisu i to je činjenica, to je istina. Može se nekom sviđati ili ne što pojedinci ne vole BiH ili što je ne prihvataju, ali zbog toga se ne mogu iznositi stvari koje apsolutno nisu točne. Hrvati i Srbi nisu nacionalna manjina i točka, a o njihovim političkim predstavnicima, idejama, viđenju BiH i itd. bi se moglo razgovarati.
to što većina srba i hrvata ne osjeća bih svojom domovinom je njihov problem.ljubav je dobrovoljna i nek voli ko koga hoće.
ustav,zastava,zakoni.praznici bih su stvari koje svi u bih moraju poštovati,pa i srbi i hrvati.
bih je sve to imala i 92,a znamo kako su se srbi i hrvati ponašali i prema ustavu i zakonima bih.naravno da srbi i hrvati nisu manjina u bih,ali isto tako nisu ni bošnjaci,a i stolac,banja luka...su u bih.
Krushko2

Post by Krushko2 »

and wrote:
travnik
to što većina srba i hrvata ne osjeća bih svojom domovinom je njihov problem.ljubav je dobrovoljna i nek voli ko koga hoće.
ustav,zastava,zakoni.praznici bih su stvari koje svi u bih moraju poštovati,pa i srbi i hrvati.
bih je sve to imala i 92,a znamo kako su se srbi i hrvati ponašali i prema ustavu i zakonima bih.naravno da srbi i hrvati nisu manjina u bih,ali isto tako nisu ni bošnjaci,a i stolac,banja luka...su u bih.
otcijepict ce se. otcijepit.
1gorstak

Post by 1gorstak »

Krushko2 wrote:
and wrote:
travnik
Hajde cik.
ld

Post by ld »

Krushko2 wrote:
and wrote:
travnik
pa daj vise otcijepte se
ako imate muda
samo nije mi jasno kako kontante iz banja luke za srbiju
jedino avionom
jer niko vas nece priznati,a brcko distrikt gdje su bosnjaci i hrvati vecina ce pristupiti federaciji
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ovdje je osnovni problem ovaj (a raspravljalo se o tome nasiroko i nadugacko vec): da li ideja bilo kakve prvenstveno etnicki definisane administrativne jedinice unutar BiH moze imati moralnu osnovu? Ako je odgovor 'da', onda bi u tom slucaju postojanje necega sto ima karakter vecinskog srpskog entiteta u BiH bilo opravdano. Ima jako mnogo ljudi u RS koji ce vam reci nesto tipa: 'ja sam za RS, ali ne opravdavam zlocine, etnicka ciscenja i uopste negiranje ostalim narodima unutar RS da zive u njoj i imaju ista prava kao i Srbi'. Mislite da takvih ljudi nema ili da ih je jako malo? Zar stvarno mislite da su vecina Srba u RS ubice i koljaci?

E sad, tu se dalje povlaci teza da se izjednacava nacionalizam sa fasizmom. Da se izjednacava recimo zelja Srba iz BiH da zive u zajednici sa Srbijom sa najgorim vidom fasizma. Jasno je da je to dio Karadzicevog, Milosevicevog i Seseljevog nasljedstva, jer su oni sprovodili politiku u kojoj je nacionalizam bio prozet fasistickim idejama. Medjutim, ja tvrdim da sama zelja jednog naroda za zivi u jednoj drzavi, dakle samoj ideji drzave kao takve, sasvim opravdana.
Ako se vratimo na 92-u i pitamo nekog prosjecnog Srbina iz BiH da li bi on da zivi u nezavisnoj BiH ili u tadasnjoj krnjoj Jugoslaviji/V. Srbiji on bi se odlucio za ovo drugo. Je li to znaci da je on fasista? Je li to znaci da je on nemoralan? Je li to znaci da je on ubica, koljac? Ne.

Tako isto i danas. Odete u RS i oni (Srbi) ce reci nece da zive u BiH. Da, to je prijetnja za suverenitet BiH, to je pogotovo prijetnja prema njihovim komsijama koji pak zele da zive u BiH. Ali sama ideja da oni ne zele BiH vec nesto drugo je sasvim opravdana, mada, kao sto i vecina njih zna je pratkicno neostvarljiva. To se na kraju prevodi u postojanje srpskog entiteta, odnosno onog sto mi zovemo RS. Ako Srbi u BiH zele autonomiju u odnosu na Sarajevo, da li je to nesto moralno neopravdano, da ne kazem fasisticki obojeno? Naravno da nije. Nek me opet, neko uvjeri u suprotno.
Problem je sto mi vidimo RS nastalu na genocidu, etnickom ciscenju i nastalu na fasistickim idejama, sto ona, ovakva kakva je danas, nazalost jeste. MEDJUTIM, sama ideja RS, ako se gleda kao ideja postojanja srpske autonomije unutar BiH, a po uzoru na desetine slicnih autonomija u svijetu, je po meni sasvim razumljiva, mozda cak i racionalna.

Kad tako budemo gledali na postojanje RS, ili bilo kakvih srpskih, bosnjackih ili hrvatskih autonomnih jedinica unutar BiH onda ce takve ideje biti dobrodosle. Tada bi i jasno mogli privoliti siroku vecinu medju sva tri naroda, sa idejom decentralizacije BiH, a uzevsi u obzir i etnicku pripadnost. Tako bi mogli i krenuti ka mijenjanju entiteta kakvi su sad u nesto drugo, sto nece biti zasnovano na genocidu.

Naravno, trenutna politicka elita u BiH, a pogotovo u RS, to ne zeli. Jedni druge hrane oprecnim idejama. Dodik je hiljadu puta rekao, a potraznja za potvrdjivanjem dejtonskog ustava u Parlamentu je pokazatelj toga, da ce oni traziti suverenitet ako se ne prestane sa negiranjem potrebe postojanja RS. Sad, moze se polemisati o tome da li on to stvarno misli ili ne. ALI, ako uzmemo da je to stvarno ono sto oni misle, ja ne vidim sta je cudno u tome? Ako je 'nama' konacni cilj ukidanje RS, onda uopste ne treba da cudi to sto oni reagiraju na to zeljom za suverenitetom, zar ne? Ili obrnuto, ako je njima stvarni konacni cilj nezavisnost RS, onda ne treba da cudi nasa zelja za ukidanjem i slabljenjem te RS.
Pitanje je, sta bi se desilo kad bi stvarna zelja i nas i njih bila cjelovita BiH sa postojanjem RS, ne ovakvom kakva je sad, vec kao autonomna pokrajina srpskog naroda? (U sustini, ona na papiru i ne mora imati taj 'srpski' prefiks u sebi, kao sto ni Vojvodina ili Kosovo nisu imale madjarski ili albanski prefiks u sebi, ali opet je jasno bilo da je etnicka posebnost tih regija upravo bila razlog za stvaranje istih).

Ali, sasvim je jasno da je vecini ljudi u FBiH zelja ukidanje RS, i da je vecini ljudi u RS zelja nezavnisnost iste. Mozda taj procenat nije toliki koliki ona druga strana misli, ali vjerovatno je preko 50%. Politika nekoga u buducnosti kome je stvarni cilj napredak jedinstvene BiH treba biti upravo u tome da se ti procenti i na jednoj i na drugoj strani smanje.

Inace, u kontekstu vremena, mislim da vrijeme neumitno radi za RS. Ako ovakvo stanje bude i za 50 ili 100 godina, tj. da RS bude etnicki cista, niko je nece moci sprijeciti da se odvoji, a vrlo moguce da ce i bosnjackoj strani tada postati svejedno. Sta ce biti za 100 godina i da li ce drzave kao takve uospte biti bitne, ko zna. Treba raditi sada, ne radi tog nekog ishoda o kojem ce odlucivati nasi unuci, vec zbog izglavljenja iz ovog blata u koje jedni druge ukopavamo, mlateci se po glavi udarajuci od zid koji se tako nikad nece srusiti.
ld

Post by ld »

jeza u ledja wrote:Ovdje je osnovni problem ovaj (a raspravljalo se o tome nasiroko i nadugacko vec): da li ideja bilo kakve prvenstveno etnicki definisane administrativne jedinice unutar BiH moze imati moralnu osnovu? Ako je odgovor 'da', onda bi u tom slucaju postojanje necega sto ima karakter vecinskog srpskog entiteta u BiH bilo opravdano. Ima jako mnogo ljudi u RS koji ce vam reci nesto tipa: 'ja sam za RS, ali ne opravdavam zlocine, etnicka ciscenja i uopste negiranje ostalim narodima unutar RS da zive u njoj i imaju ista prava kao i Srbi'. Mislite da takvih ljudi nema ili da ih je jako malo? Zar stvarno mislite da su vecina Srba u RS ubice i koljaci?

E sad, tu se dalje povlaci teza da se izjednacava nacionalizam sa fasizmom. Da se izjednacava recimo zelja Srba iz BiH da zive u zajednici sa Srbijom sa najgorim vidom fasizma. Jasno je da je to dio Karadzicevog, Milosevicevog i Seseljevog nasljedstva, jer su oni sprovodili politiku u kojoj je nacionalizam bio prozet fasistickim idejama. Medjutim, ja tvrdim da sama zelja jednog naroda za zivi u jednoj drzavi, dakle samoj ideji drzave kao takve, sasvim opravdana.
Ako se vratimo na 92-u i pitamo nekog prosjecnog Srbina iz BiH da li bi on da zivi u nezavisnoj BiH ili u tadasnjoj krnjoj Jugoslaviji/V. Srbiji on bi se odlucio za ovo drugo. Je li to znaci da je on fasista? Je li to znaci da je on nemoralan? Je li to znaci da je on ubica, koljac? Ne.

Tako isto i danas. Odete u RS i oni (Srbi) ce reci nece da zive u BiH. Da, to je prijetnja za suverenitet BiH, to je pogotovo prijetnja prema njihovim komsijama koji pak zele da zive u BiH. Ali sama ideja da oni ne zele BiH vec nesto drugo je sasvim opravdana, mada, kao sto i vecina njih zna je pratkicno neostvarljiva. To se na kraju prevodi u postojanje srpskog entiteta, odnosno onog sto mi zovemo RS. Ako Srbi u BiH zele autonomiju u odnosu na Sarajevo, da li je to nesto moralno neopravdano, da ne kazem fasisticki obojeno? Naravno da nije. Nek me opet, neko uvjeri u suprotno.
Problem je sto mi vidimo RS nastalu na genocidu, etnickom ciscenju i nastalu na fasistickim idejama, sto ona, ovakva kakva je danas, nazalost jeste. MEDJUTIM, sama ideja RS, ako se gleda kao ideja postojanja srpske autonomije unutar BiH, a po uzoru na desetine slicnih autonomija u svijetu, je po meni sasvim razumljiva, mozda cak i racionalna.

Kad tako budemo gledali na postojanje RS, ili bilo kakvih srpskih, bosnjackih ili hrvatskih autonomnih jedinica unutar BiH onda ce takve ideje biti dobrodosle. Tada bi i jasno mogli privoliti siroku vecinu medju sva tri naroda, sa idejom decentralizacije BiH, a uzevsi u obzir i etnicku pripadnost. Tako bi mogli i krenuti ka mijenjanju entiteta kakvi su sad u nesto drugo, sto nece biti zasnovano na genocidu.

Naravno, trenutna politicka elita u BiH, a pogotovo u RS, to ne zeli. Jedni druge hrane oprecnim idejama. Dodik je hiljadu puta rekao, a potraznja za potvrdjivanjem dejtonskog ustava u Parlamentu je pokazatelj toga, da ce oni traziti suverenitet ako se ne prestane sa negiranjem potrebe postojanja RS. Sad, moze se polemisati o tome da li on to stvarno misli ili ne. ALI, ako uzmemo da je to stvarno ono sto oni misle, ja ne vidim sta je cudno u tome? Ako je 'nama' konacni cilj ukidanje RS, onda uopste ne treba da cudi to sto oni reagiraju na to zeljom za suverenitetom, zar ne? Ili obrnuto, ako je njima stvarni konacni cilj nezavisnost RS, onda ne treba da cudi nasa zelja za ukidanjem i slabljenjem te RS.
Pitanje je, sta bi se desilo kad bi stvarna zelja i nas i njih bila cjelovita BiH sa postojanjem RS, ne ovakvom kakva je sad, vec kao autonomna pokrajina srpskog naroda? (U sustini, ona na papiru i ne mora imati taj 'srpski' prefiks u sebi, kao sto ni Vojvodina ili Kosovo nisu imale madjarski ili albanski prefiks u sebi, ali opet je jasno bilo da je etnicka posebnost tih regija upravo bila razlog za stvaranje istih).

Ali, sasvim je jasno da je vecini ljudi u FBiH zelja ukidanje RS, i da je vecini ljudi u RS zelja nezavnisnost iste. Mozda taj procenat nije toliki koliki ona druga strana misli, ali vjerovatno je preko 50%. Politika nekoga u buducnosti kome je stvarni cilj napredak jedinstvene BiH treba biti upravo u tome da se ti procenti i na jednoj i na drugoj strani smanje.

Inace, u kontekstu vremena, mislim da vrijeme neumitno radi za RS. Ako ovakvo stanje bude i za 50 ili 100 godina, tj. da RS bude etnicki cista, niko je nece moci sprijeciti da se odvoji, a vrlo moguce da ce i bosnjackoj strani tada postati svejedno. Sta ce biti za 100 godina i da li ce drzave kao takve uospte biti bitne, ko zna. Treba raditi sada, ne radi tog nekog ishoda o kojem ce odlucivati nasi unuci, vec zbog izglavljenja iz ovog blata u koje jedni druge ukopavamo, mlateci se po glavi udarajuci od zid koji se tako nikad nece srusiti.
niko normalan neosporava zivot srbima u BiH,ali je problem u tome sto oni osporavaju zivot bosnjacima i hrvatima u rs-u
naravno na papiru su bosnjaci i hrvati konstutivni
ali u praksi na milion nacina je povratak sprijecen
ne ulaganjam u privredu,u saobracajnice,u skolstvo itd,itd...

naravno da bi se bosnjaci vratili u istocnu Bosnu da imaju mogucnosti da se zaposle
nadati je se da ce se uvesti lokalna samouprava,zato sto to trazi evropa,pa da lokalne zajednice rade za sebe,a ne za banja luku,sarajevo ili mostar

i da imamo drzavni nivo

evo primjer brckog
brcaci imaju lokalnu samoupravu
niti se banja luka,niti sarajevo,niti mostar petlja
i imamo privredno cudo
takodje to vazi i za zenicu
do prije par godina,svaki nacelnik zenice i svi funkcioneri su se maksimalno slihtali sarajevu i odbijali su projekte razvoja,sve u korist sarajeva
naravno 2003 zenica je bila najbjedniji grad u BiH
danas imamo nacelnika koji je sebi posavio za zadatak samo zenica u prvom planu
i zaista rezultati mogu da se vide na svakom koraku

i u rs je slicna situacija
istocna bosna i hercegovina su maksimalno zapostavljene
sve se sliva samo u banja luku i laktase
stoga najbolja opcija je lokalna samouprava i opstine iz 1991 i drzavni nivo

a sto se tice rs-a,vrijeme radi protiv njih
finansiski su jako losi,bez obzira na ovo sto je dodik prodao,nema rezultata,sem njegovih lazih
nije ni federacija sjajna,ali ipak finansiski bolje stoji od rs-a

takodje i politicki dodik sam sebi skace u stomak
podrzava srbiju i automatski rusiju
sto iritira zapad do bola

i na kraju,i ako hoce da se otcijepe,ja zaista ne kontam sta planiraju po pitanju distrikta brcko gdje su manjina
i jedino rijesenje je da pokusaju vojno da ga zauzmu i to je novi rat
bilo to za 10,20 ili 50 godina
1gorstak

Post by 1gorstak »

jeza u ledja wrote:Ako Srbi u BiH zele autonomiju u odnosu na Sarajevo, da li je to nesto moralno neopravdano, da ne kazem fasisticki obojeno?
Tu "autonomiju" se moze imati i decentralizacijom koja nije zasnovana na etnickom principu, jer je brojcana prednost jednih, drugih ili trecih neizbjezna u bilo kojoj od tih administrativnih jedinica. Nema potrebe da se to jos i zapisava pridjevima srpska, srpski, srpsko.... Postojanje entiteta nije sporno, sporno je svojatanje istih. Da danas prestane svojatanje manjeg entiteta nazivom, obiljezjem itd, cak i nakon sudskom presudom dokazanog genocida, inicijativa za ukidanjem entitetskog uredjenja bi zamrla. A sto se tice same zelje za "autonomijom", ista nema veze sa ocuvanjem prava Srba, da ima, istu bi se vezivalo za odredjene institucije (a ne teritorij), tako da ne bi dolazilo do neminovnog krsenja prava Srba koji zive van tog "srpskog" tora. Greska je Dodikovo velikosrpstvo objasnjavati brigom za srpski narod, radi se o pokusaju da se ocuva ekskluzivna kontrola nad teritorijom i stvore preduslovi za raspad drzave, jer onog trenutka kada se pristane na to svojatanje, a koje ti opravdavas, nema vise razloga da se suprotstavljamo secesiji...., ili ti mislis da ima ?

Da je velikosrbima zaista stalo do Srba a ne do grandioznih planova, ne bi za zakon o Fondu za razvoj istočnog dijela Republike Srpske, odvojili manje novca nego za jednu jedinu zgradu u Banjaluci.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

1gorstak wrote:
jeza u ledja wrote:Ako Srbi u BiH zele autonomiju u odnosu na Sarajevo, da li je to nesto moralno neopravdano, da ne kazem fasisticki obojeno?
Tu "autonomiju" se moze imati i decentralizacijom koja nije zasnovana na etnickom principu, jer je brojcana prednost jednih, drugih ili trecih neizbjezna u bilo kojoj od tih administrativnih jedinica. Nema potrebe da se to jos i zapisava pridjevima srpska, srpski, srpsko.... Postojanje entiteta nije sporno, sporno je svojatanje istih. Da danas prestane svojatanje manjeg entiteta nazivom, obiljezjem itd, cak i nakon sudskom presudom dokazanog genocida, inicijativa za ukidanjem entitetskog uredjenja bi zamrla. A sto se tice same zelje za "autonomijom", ista nema veze sa ocuvanjem prava Srba, da ima, istu bi se vezivalo za odredjene institucije (a ne teritorij), tako da ne bi dolazilo do neminovnog krsenja prava Srba koji zive van tog "srpskog" tora. Greska je Dodikovo velikosrpstvo objasnjavati brigom za srpski narod, radi se o pokusaju da se ocuva ekskluzivna kontrola nad teritorijom i stvore preduslovi za raspad drzave, jer onog trenutka kada se pristane na to svojatanje, a koje ti opravdavas, nema vise razloga da se suprotstavljamo secesiji...., ili ti mislis da ima ?

Da je velikosrbima zaista stalo do Srba a ne do grandioznih planova, ne bi za zakon o Fondu za razvoj istočnog dijela Republike Srpske, odvojili manje novca nego za jednu jedinu zgradu u Banjaluci.
Naravno da se ta autonomija moze postici i decentralizacijom koja nije zasnovana na etnickom principu, ali kao sto i sam priznajes, bilo kakva decentralizacija BiH bi neminovno imala etnicki karakter, jer bi u velikoj vecini tih regija jedan narod bio u vecini. Da, jeste problem ako se ta decentralizacija jedino zasniva na etnickom principu, ali ne uzimati to u obzir prilikom pravljenja novih regija bi bilo naivno. Isto tako, danas u FBiH postoje kantoni, koji su manje vise zasnovani na etnickom principu, i to kako tako fercera. Svaki kanton ima svog premijera, i recimo ima svoj MUP. Tako postoji recimo MUP Kantona Sarajevo, kantona koji je u svemu sem na papiru - bosnjacki. A opet, kada se govori o policiji entiteta, to je problem. Kako to? Dupli standardi? Da li je problem samo u tome sto se manji entitet naziva 'srpskom republikom'? Naravno da nije. On se moze zvati i Tunguzija, opet ce biti vecinski srpski. Dakle, ono na cemu se treba raditi, je da ti entiteti ne budu ekskluzivno svojatani od jednog naroda, sto jeste trenutno slucaj pogotovo kad je u pitanju RS. Ali na tome se radi, od odluke Ustavnog Suda o konstitutivnosti svih naroda u oba entiteta, preko ukidanja naziva gradova u RS koji nose prefiks 'srpski', do ukidanja znamenja entiteta koji oslikavaju postojanje samo jednog naroda. Dakle, na tome se konstantno radi vec deceniju. U cemu je onda problem ako se taj proces nastavi? Medjutim, ako tvrdis, kao sto to tvrdi Silajdzic (a ostali presutno podrzavaju) da je konacni cilj potpuno ukidanje RS (dakle, ne promjena njenog ustava, ne promjena njenih zakona, njenog imena ili slicno), vec samo postojanje tog entiteta, onda dobijes reakciju. Isto tako, ako se podstice referendum u RS, onda dobijas reakciju sa nase strane o ukidanje iste. Kada se promjeni svijest o tome da postojanje autonomnih oblasti, koje ce izmedju ostalog neminovno imati i etnicki karakter, onda ce ova zemlja krenuti na bolje.
Takodje, slazem se s tim da zelja za autonomijom teritorija treba biti zamjenjena zeljom za postojanjem institucija koje ce braniti prava naroda, ali ne vidim kako ce extrateritorijalne institucije braniti prava naroda koji zivi na odredjenom teritoriju? Da je to moguce, onda ne bi bilo svrhe ni za postojanjem drzava, ili npr. nekadasnjih Yu republika. Zar ne?

Ja sam jednom predlozio da bi mogao postojati sistem sa dva paralelna nivoa, jedan koji bi bio teritorijalni i anacionalni, i drugi koji bi bio extrateritorijalan (u stvari kvaziteritorijalan) i etnicki. Dakle, odvojila bi se pitanja tzv. 'nacionalnog interesa' (kao recimo jezik, obrazovanje, mediji, itd) od pitanja ekonomskog ili sigurnosnog interesa. Tako nesto postoji u Belgiji.

I da, bez obzira da li zelja za zivljenjem u nekoj drugoj drzavi (kao recimo Srba u BiH) ugrozava nekog drugog ili ne, sama ta zelja, mada je neostvariva, je shvatljiva. Ako je neki Srbin u Banja Luci 92-e mislio - 'hocu da zivim u Yu, a ne u BiH', zasto to nazivati fasizmom? Fasizam bi bio zelja da zive u Yu u kojoj nema drugih naroda.

Ne zelim raspravljati o Dodiku, njega koristim samo kao primjer onoga kako razmislja prosjecan gradjanin RS.
ld

#186 Re: Bosna je obrala bostan

Post by ld »

jeza u ledja
I da, bez obzira da li zelja za zivljenjem u nekoj drugoj drzavi (kao recimo Srba u BiH) ugrozava nekog drugog ili ne, sama ta zelja, mada je neostvariva, je shvatljiva. Ako je neki Srbin u Banja Luci 92-e mislio - 'hocu da zivim u Yu, a ne u BiH', zasto to nazivati fasizmom? Fasizam bi bio zelja da zive u Yu u kojoj nema drugih naroda.

pa sta je onda zelja danasnjih stanovnika rs-a???
da zive u rs-u sa minimumom nesrba,i to drze taj minimum samo zato da svijet nebi rekao kako su oni fasisti
mi sada imamo fasizam u rs-u
na svaki moguci i nemoguci nacin blokiraju povratak izbjeglih
ali BiH je predeverala i gore,i karadjica i milosevica,bobana i tudjmana,predeverali smo i aliju i njegovu ekipu,tako ce i dodik i ekipa otici lagano u istoriju
na zalost svakim danom uvidjam da srbi razumiju samo jedan jezik,cast izuzetcima,nekih 5%,a taj jezik je jezik oruzija i sile
tek kad dozive poraz,ali onaj pravi poraz,tek tad oni postanu normalni i to ih drzi narednih par vijekova
to smo vidjeli na primjeru kosovske bitke i osmanlija
a kad ih je NATO izrokao 1999,to je bilo haman zesca talaska,to se upravo vidjelo na zadnjim izborima
samo 5% posto srba su normalni
oni ostali su ultracetnici i druga skupina od tadica su cetnici sa rukavicama
popajic

#187 Re: Bosna je obrala bostan

Post by popajic »

jeza u ledja

Ove ZELJE nisu bile sporne ( o njihovoj shvatljivosti bi se moglo diskutovati).
Sporan je bio NACIN kojim su se zelje htjele ostvariti.To je nekima tesko progutati.
paratrooper

#188 Re: Bosna je obrala bostan

Post by paratrooper »

ld wrote:na svaki moguci i nemoguci nacin blokiraju povratak izbjeglih
mislim da vise blokiraju inostrane investicije u BIH , kako spora srbija ne bi zaostala za sporom BIH.
ld

#189 Re: Bosna je obrala bostan

Post by ld »

paratrooper wrote:
ld wrote:na svaki moguci i nemoguci nacin blokiraju povratak izbjeglih
mislim da vise blokiraju inostrane investicije u BIH , kako spora srbija ne bi zaostala za sporom BIH.
voli mile investicije,ali od brace srba i rusije
i to iskljucivo banja luka i okolina
pa da se ulaze u istocnu bosnu,masa bosnjaka sto sad prezivljava u federaciji,i se vratili nazad
i pogledaj opstine po popisu 1991,u istocnoj bosni i podrinju su bosnjaci vecina
onog momenta kada u opstinama budu bosnjaci vecina,biraju lokalnu vlast,vise bosnjaka ce raditi u policiji,da obezbjedi kakvu takvu sigurnost povratnicima
kada bi se prognani vratili na svoja ognjista,jako tesko da bi ikada moglo doci do bilo kakvog referenduma u rs-u

na zalost nije sva krivnja na srbima,vec i na nasim metuzalemima i invalidima sto sjede u udobnim foteljama,nista ne rade,a mi ih placamo za njihov nerad
1gorstak

#190 Re:

Post by 1gorstak »

jeza u ledja wrote:ono na cemu se treba raditi, je da ti entiteti ne budu ekskluzivno svojatani od jednog naroda, sto jeste trenutno slucaj pogotovo kad je u pitanju RS. Ali na tome se radi, od odluke Ustavnog Suda o konstitutivnosti svih naroda u oba entiteta, preko ukidanja naziva gradova u RS koji nose prefiks 'srpski', do ukidanja znamenja entiteta koji oslikavaju postojanje samo jednog naroda. Dakle, na tome se konstantno radi vec deceniju.
Nametnuto jedno, nametnuto drugo, nametnuto trece, ali su i na tom trecem velikosrbi nasli modalitet da srpsku trobojku predstave bosnjackim i hrvatskim obiljezjem. Znas li uopste ko je od sudija u Ustavnom sudu podrzao odluku o konstitutivnosti naroda ? Tacno, istoj su se suprotstavili cetnicki i ustaski kadrovi. A ti meni sada govoris o napretku, dijalogu i kompromisu. To je naivnost prijatelju, a ja naivan nisam. Kljuc je u daljem nametanju rjesenja velikosrpskim politickim krugovima, stvarnog dijaloga tu ne moze biti.
ld

#191 Re: Bosna je obrala bostan

Post by ld »

daBogda mu dodik donio mir u kucu u slovacku

ovaj lajcak nije normalan nikako,treba sada priznati rs po njemu,pa da se poslije lagano otcijepe

ne konta da ce time rat ponovo da izbije,ali mozda je je i bolje,da se porokamo pa nek se zna ko je gazda,na zalost izgleda da nema drugog nacina

Lajčak: Bošnjački lideri se bore između sebeFoto: Arhiv
Lajčak: Dodik je sačuvao mir u BiH
"Ako je politički neprihvatljivo za bošnjačke političke lidere da kažu: 'RS jeste realnost' - onda nešto nije u redu", kazao je...
13.03.2008. 21:55
"Premijer RS Milorad Dodik sačuvao je mir i stabilnost u BiH nakon otcjepljenja Kosova ", ocijenio je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak.

"Dodik je u pravu kada kaže da bi želio da čuje od svojih koalicionih partnera da priznaju RS, jer onda imaju pravo da kažu: 'Evo priznajemo RS i dosta je priče o referendumu i otcjepljenju, jer je to dječija priča i to svi znamo'", rekao je Lajčak večeras.

"Ako je politički neprihvatljivo za bošnjačke političke lidere da kažu: 'RS jeste realnost' - onda nešto nije u redu", kazao je.

Visoki predstavnik smatra da je Dodik najjači politički lider u BiH i da ne vidi spremnost sarajevskih političara da iskoriste Dodikov pozitivan utjecaj.

Visoki predstavnik je rekao da je na sastancima političkih lidera vidljivo da se bošnjački politički lideri bore za to što smatraju bošnjačkom stvari, ali se bore i između sebe.

"Ako je jedan od njih za nešto, drugi je minimalno oprezan, ako nije i protiv i time se gubi čitavo bošnjačko biračko tijelo", dodao je Lajčak.

Visoki predstavnik ocijenio je da trenutno ne postoji spremnost političkih lidera u BiH da donesu novi ustav, te da je ovdašnja politika nezrela i da se stalno krije iza nekog spoljnog faktora.
popajic

#192 Re: Bosna je obrala bostan

Post by popajic »

Nakon 8 stranica diskusije (hm..),meni se nekako namece zakljucak da bostan samo sto nije obran.
A bilo ga je u izobilju.U neka davna vremena !
paratrooper

#193 Re: Bosna je obrala bostan

Post by paratrooper »

ld wrote:na zalost nije sva krivnja na srbima,vec i na nasim metuzalemima i invalidima sto sjede u udobnim foteljama,nista ne rade,a mi ih placamo za njihov nerad
Da, veliki bezobrazluk vlada u kompletnom drustvu. Ako nista davanje priznanja Dodiku, jeste u stvari samarcina bosanskim politicarima kao diletantima i raspikucama - svim do jednog , bez izuzetka.
cogni

#194 Re: Bosna je obrala bostan

Post by cogni »

popajic wrote:Nakon 8 stranica diskusije (hm..),meni se nekako namece zakljucak da bostan samo sto nije obran.
A bilo ga je u izobilju.U neka davna vremena !
Ne bih da sitnicarim, ali bostan je i predvidjen da se bere, sintagma u originalu je 'obrati zelen bostan', sto je problem jer onda nije za jelo. :D
feral.tribune

#195 Re:

Post by feral.tribune »

Frane-x wrote:
feral.tribune wrote:Samo ce ovo postojati za par godina .Drzava se zove Republika Bosna , ona je suverena i nedjeljiva , njen narod , suveren narod , je Bosanski narod( svi drugi su nacinalni manjine a ne moraju biti ni to mogu biti i turisti ) a sluzbeni jezik je bosanski .Bosna = Bosanac = bosanski jezik .Samo tako ili Bosne nece biti .Tu nema alernative .Nema .
A onda je Haris zamotao čokoladu. lol

Separatisto! Nikad nećemo dozvoliti da se Bošnjaci odcijepe i odnesu čitavih 24% teritorija BiH, :D i naprave nekakvu državicu kakvu si gore opisao. ;)
Sarkazam ti je ravan broju procenata koji mislis da pripadaju tzv srpskim i hrvtskim terotirajima bilo unurasnjom podjelom bilo da na ledjima nosis dar na Mirogoj kod predsjednika svih Hrvata .Dakle nula .Sto ne otcjepis komadic Austrije .Tamo zive gradiscanski Hrvati od pamtivjeka .A u Bosni tek onomad . :-D
uživo

#196 Re:

Post by uživo »

and wrote:
travnik
Naučna istraživanja su pokazala da država u kojoj 10% stanovništva nije lojalno nemože ići naprijed.Samo 10% !!!.
carla del ponte

#197 Re: Bosna je obrala bostan

Post by carla del ponte »

RS ne valja. U tom se slaže većina forumaša. Al' zato nam u Federaciji sve cvijeta. Kontitutivnost naroda pogotovi ;-)
signature

#198 Re: Bosna je obrala bostan

Post by signature »

naslov je trebao glasiti;
Bosnjaci su obrali bostan
,ali hajd'
-------------------------------------------------------------------------------------
Hajka na Srebreničane
Vijest da se sprema hapšenje 52 Bošnjaka, a za račun Beograda, trebala bi trgnuti državne zvaničnike iz zimskog sna...
17.03.2008. 07:10
Srebreničani koji su preživjeli golgotu 1995. godine, ne plaše se više smrti. Gledali su joj već jednom u oči. Otvorili su tada deveta vrata pakla. I pobijedili.

Danas, 13 godina nakon najvećeg dokazanog i presuđenog genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, oni koji su uspjeli izbjeći četničku kamu i metak, i hodajući "preko šume" naći spas u Tuzli, a potom se vođeni neutaživom željom za rodnim krajem vratili na svoja ognjišta, strahuju za vlastito dostojanstvo.

Vijest, doduše još nepotvrđena, da se sprema hapšenje 52 Bošnjaka koje je famozna SPONA žigosala kao "zločince nad srpskim narodom", nagnala je ponovo na bijeg Srebreničane. Navodno, ta bi hapšenja za račun Beograda kome je SPONA dostavila popis, trebala obaviti policija RS. Ista ona policija, u čijim redovima i danas rade ljudi koji su na ovaj ili onaj način učestvovali u srebreničkom pokolju i inim zločinima širom BiH.

Umjesto da se vlasti manjeg bh. entiteta bave čistkama u vlastitim redovima...
----------------------------------------------------------------------------
nemoj da ko budi nase medjede,Drijen prvi procvjeta a zadnji sazori,pa nek spavaju dok vocka ne sazori. :x :x :x :x
Post Reply