Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post Reply
escobar__

#51 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by escobar__ »

Ne znam šta nosi sutra ali sam uvjeren da nam se nešto loše spremalo iz rusko-srpske kuhinje. Moguće da su ti planovi u svjetlu zbivanja nakon agresije na Ukrajinu na čekanju ali treba maksimalno bit oprezan.

No vjerujem da i ovo patroliranje evropskih snaga nije za džaba - ne mora nužno značit da se spremaju na secesiju takozvane rs i potencijalni sukob, možda samo zapišavaju NATO teritorij.
mali_balon

#52 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by mali_balon »

nista drugo nego slikovit prikaz pojedinim elementima ko je gazda na balkanu....i po potrebi moze ih doci jos.....i sto je najvaznije ne moraju nikog pitati

klasicna taktika odvracanja
gistro

#53 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by gistro »

mali_balon wrote: 06/03/2022 21:30 nista drugo nego slikovit prikaz pojedinim elementima ko je gazda na balkanu....i po potrebi moze ih doci jos.....i sto je najvaznije ne moraju nikog pitati

Apsolutnu slobodu kretanja ima kako Eufor tako i Nato na kopnu, zraku i vodi.... Ukratko mogu kako hoće i gdje hoce
mali_balon

#54 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by mali_balon »

gistro wrote: 06/03/2022 21:34
mali_balon wrote: 06/03/2022 21:30 nista drugo nego slikovit prikaz pojedinim elementima ko je gazda na balkanu....i po potrebi moze ih doci jos.....i sto je najvaznije ne moraju nikog pitati

Apsolutnu slobodu kretanja ima kako Eufor tako i Nato na kopnu, zraku i vodi.... Ukratko mogu kako hoće i gdje hoce
PA to im je i mandat, drga je stvar sto je nas narod polupismen pa ne zna da koristi svoje oci usi i mozak....i ne konta da je bitna razlika izmedju nato/eufora i unprofora....razlika je u mandatu i ovlastenjima.....i naravno 30g poslje drugaciji interesi politike i sfere uticaja.....ali djaba to crtati i objansajvat....bitno je nasjesti na propagandu i otici mahnito kupovati brasno i gorivo da bi se napunili neki odredjeni dzepovi
DonieBrasco

#55 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by DonieBrasco »

Sam da ne dođe do situacije da rusi i srbi nesto zakuhaju kod nas, a da onda licemjerna europa, amerikaci na kraju citav svijet, sve ovo povuku nazad pod isprikom "NATO, EUFOR nece ratovati sa srbima i rusima" a nema problema rusko-srpski svijet u sred Balkana i Europe.

Ne lozite se pogresno pojedini, pračke nam nece poslati, hranu nece, a ne oruzije da se branimo.
giannibelif

#56 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by giannibelif »

Sutra kad budemo član biće i češće ovdje, sa prezentacijama naoružanja, vježbama, skupštinama, kolegijumima. U Njemačkoj u okolini Manhajma i baze u radijusu od pedesetak kilometara svakodnevno je moguće vidjeti Hamvee-je, Oshkos transportere, tegljače oklopa američke vojske.
gistro

#57 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by gistro »

DonieBrasco wrote: 06/03/2022 21:41 Sam da ne dođe do situacije da rusi i srbi nesto zakuhaju kod nas, a da onda licemjerna europa, amerikaci na kraju citav svijet, sve ovo povuku nazad pod isprikom "NATO, EUFOR nece ratovati sa srbima i rusima" a nema problema rusko-srpski svijet u sred Balkana i Europe.

Ne lozite se pogresno pojedini, pračke nam nece poslati, hranu nece, a ne oruzije da se branimo.
Nesto mi je teško povjerovati da će pristati na rusku bazu sat vremena leta od Rima, Beča itd
Last edited by gistro on 06/03/2022 21:50, edited 1 time in total.
ibizza

#58 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ibizza »

Uvjeren sam bio do neki dan(početak rata u Uk) da nema šanse da dođe do rata u BiH, ko će dozvoliti da se Fahrin Avaz, Bosmal, Bakirov SCC, Dodikove zgrade po BL ili Čovićeve po Hercegovina sruše :D. .. Onolika USA ambasada u centru grada... A onda se desi Ukrajina, gledam njihove zgrade, ruši se sve do temelja, američke diplomat bjeze, propadaju milijardi, i onda s kontam da je sve moguće :-)
DonieBrasco

#59 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by DonieBrasco »

gistro wrote: 06/03/2022 21:46
DonieBrasco wrote: 06/03/2022 21:41 Sam da ne dođe do situacije da rusi i srbi nesto zakuhaju kod nas, a da onda licemjerna europa, amerikaci na kraju citav svijet, sve ovo povuku nazad pod isprikom "NATO, EUFOR nece ratovati sa srbima i rusima" a nema problema rusko-srpski svijet u sred Balkana i Europe.

Nesto mi je teško povjerovati da će pristati na rusku bazu sat vremena leta od Rima, Beča itd
Rusi su u dvoristu cijeloj Europi vec sada.
gistro

#60 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by gistro »

DonieBrasco wrote: 06/03/2022 21:56
gistro wrote: 06/03/2022 21:46

Rusi su u dvoristu cijeloj Europi vec sada.
Jesu, ali ne vojno, ne sa trupama
zavrzlama

#61 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by zavrzlama »

Biti secesionista,antibih raspolozen i vrsiti opstrukcije BIH je 1000x lakse nego biti probih orijentisan,postovat ustav BIH.....bosnjaci htjeli ili ne htjeli moraju ako im je stalo do cjelovite BIH biti u defanzivi i cekati da drugi ucine prvi korak u rusenju BIH,pa tek da kasnije reaguju,to je cijena cjelovite BIH...lakse je rusit opstruirat,gledat interes samo svog naroda,nego gradit suzivot,drzavu za sebe i druge..

Mi imamo OSBIH,zna se da ce na mig dodika se srbi povuci iz istih i ponijeti sto vise naoruzanja ili isto unistiti i da tek posle toga se ostatak OSBIH moze koristiti u odbrani BIH...

Probih strana tesko moze preventivno djelovati,jer izlazi iz ustava i legalnosti...ono sto se moze je ojacati do maksimuma policiju,povecat broj specijalnih jedinica,stvarati rezerve goriva i hrane....

Ako bude sranja,opet ce biti pocetne defanzive,ALI ce se 100x u kracem roku ostvariti prednost na terenu..

Probih strani samo treba medjunarodni legalitet i nista vise,antibih snage u BIH su ljudstvom i tehnikom pickin dim.
mali_balon

#62 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by mali_balon »

ibizza wrote: 06/03/2022 21:48 Uvjeren sam bio do neki dan(početak rata u Uk) da nema šanse da dođe do rata u BiH, ko će dozvoliti da se Fahrin Avaz, Bosmal, Bakirov SCC, Dodikove zgrade po BL ili Čovićeve po Hercegovina sruše :D. .. Onolika USA ambasada u centru grada... A onda se desi Ukrajina, gledam njihove zgrade, ruši se sve do temelja, američke diplomat bjeze, propadaju milijardi, i onda s kontam da je sve moguće :-)
A cije su banke ovdje kod nas ruske ili evropske....kome smo duzni boga i oca rusima ili evropi...
dah

#63 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by dah »

zavrzlama wrote: 06/03/2022 21:59 Biti secesionista,antibih raspolozen i vrsiti opstrukcije BIH je 1000x lakse nego biti probih orijentisan,postovat ustav BIH.....bosnjaci htjeli ili ne htjeli moraju ako im je stalo do cjelovite BIH biti u defanzivi i cekati da drugi ucine prvi korak u rusenju BIH,pa tek da kasnije reaguju,to je cijena cjelovite BIH...lakse je rusit opstruirat,gledat interes samo svog naroda,nego gradit suzivot,drzavu za sebe i druge..

Mi imamo OSBIH,zna se da ce na mig dodika se srbi povuci iz istih i ponijeti sto vise naoruzanja ili isto unistiti i da tek posle toga se ostatak OSBIH moze koristiti u odbrani BIH...

Probih strana tesko moze preventivno djelovati,jer izlazi iz ustava i legalnosti...ono sto se moze je ojacati do maksimuma policiju,povecat broj specijalnih jedinica,stvarati rezerve goriva i hrane....

Ako bude sranja,opet ce biti pocetne defanzive,ALI ce se 100x u kracem roku ostvariti prednost na terenu..

Probih strani samo treba medjunarodni legalitet i nista vise,antibih snage u BIH su ljudstvom i tehnikom pickin dim.
Samo ti idi ratuj, torba i pasoš su spremni, te alija SDA politike je dosta i meni, a i drugima, zato bolje da se ne započinje
mali_balon

#64 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by mali_balon »

zavrzlama wrote: 06/03/2022 21:59 Biti secesionista,antibih raspolozen i vrsiti opstrukcije BIH je 1000x lakse nego biti probih orijentisan,postovat ustav BIH.....bosnjaci htjeli ili ne htjeli moraju ako im je stalo do cjelovite BIH biti u defanzivi i cekati da drugi ucine prvi korak u rusenju BIH,pa tek da kasnije reaguju,to je cijena cjelovite BIH...lakse je rusit opstruirat,gledat interes samo svog naroda,nego gradit suzivot,drzavu za sebe i druge..

sta cekate organizujte straze....eno svrakiceve zelene beretke cekaju imaju vec uniforme
Last edited by mali_balon on 06/03/2022 22:08, edited 1 time in total.
giannibelif

#65 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by giannibelif »

Iz moje perspektive to izgleda ovako, ja sam pripadnik nacionalne manjine, vojsku sam mogao služiti u djedovoj domovini gdje sam završio fakultet. Vratio sam se i pokrenuo posao, zasnovao porodicu, plaćam porez, donosim novac u ovu državu. Nisam spreman da koljem, ratujem za tuđi opljačkani kapital, za tuđe političko-ekonomske dilove, pilićarenja Milorada i Draganа, Bakirovu izdaju države radi ženine nepostojeće stručne spreme i direktorske pozicije, ali sam spreman da zaštitim svoju porodicu, roditelje, tazbinu, prijatelje i komšiluk u kojem sam rastao i gdje živim. Velika je razlika između nas i Ukrajine, jake su diferencijacije u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. I oni su opljačkana i opustošena korupcijom zemlja, ali nisu vidjeli ono što smo mi devedesetih. To tek treba da dožive nakon rata, a nadam se da neće. Vrlo su mlada nacija, nacija rasprostranjena na velikom geografskom području koje nije centralizirano kao što je to slučaj sa nama na Balkanu, vrlo su liberalni u političkom pogledutu je velika razlika između njih i Rusa. Liberalna misao se kod njih relativno brzo začela i ojačala, a Rusija živi u totalitarizmu najmračnijeg tipa. Balkan u tom pogledu prilično kaska za njima, a razlog je staro stanovništvo i priraštaj u minusu. Oni imaju vizni režim i nemaju izbor koji mi imamo.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#66 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Leon16v »

Od oktobra se na forumu vrti identična priča :mrgreen:
freelancerusk

#67 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by freelancerusk »

Bosnu će samo bosanski vojnik braniti, niko drugi. Nemojte se džabe nadati. Nek budemo sretni ako nam ovaj put embargo ne udare.
HD_2015

#68 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by HD_2015 »

Ovi što govore da će se "ispaliti" iz BiH, ako zakuha, onda to morate uraditi što prije. Večeras, jer već sutra može biti kasno.

Kada već krene s..nje, jedna od najopasnijih stvari je da pokušate da bježite, pogotovo sa porodicom.

Probih snage bi trebale malo biti kreativnije kada je u pitanju tumačenje legalnosti, a ne da svoju nesposobnost pravdaju uređenjem države. Najbolji primjer su nedavna glasanja vezano za Ukrajnisku krizu. Dodika niko ništa nije pitao kako će glasati.

Tako je kada stvari postanu ozbiljne, malo ko gleda na svaku sitnicu po pitanju legalnosti. Koliko god ostali u legalnosti, oni koji budu htjeli osporavati legalnost probih strane će osporavati (Hrvatska, Srbija, Francuska ...).
Last edited by HD_2015 on 06/03/2022 22:26, edited 1 time in total.
mali_balon

#69 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by mali_balon »

Procitati.....prije nego se pocnu valajti gluposti

https://www.euforbih.org/index.php/about-eufor

i malo dejtona

https://www.nato.int/ifor/gfa/gfa-an1a.htm

Znaci procitati upaliti mozak i onda doci do zakljucka a ne da vam ga donose razni stranacki botovi
Bloo
Globalna šefica

#70 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Bloo »

Banned user for reason “Trolanje”
» Login77777
7 dana
Banned user for reason “Vrijedanje, trolanje”
» dah
Trajni
giannibelif

#71 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by giannibelif »

Dodik je toliko uprskao da do kraja marta više ni Snježanu svoju neće moći pozvati u krevet, kamoli neke vojnike. Anglosaksonci su mu se polako navalili na leđa, ogolili namjere odavno (Stuart Pitch posjeta) i ide lagano krčkanje, kod Rusa se zadužio, a ne može ništa da ispuni, Vučić još malo pa da neće ni poznavati, kao da se u životu nisu sreli.
Hmhm

#72 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by Hmhm »

Pratim situaciju u zadnje vrijeme, pa i ovo prepucavanje, jedni bi ratovali, drugi bi bježali, sve neki stručnjaci na portalu, a šta god se desi, iznenaditi će nas sve koliko god mi predviđali. Napustiti će nas licjemjerni zapad, a još više velike patriote i i vođe, niknuti će novi profiteri. Ljudi imaju percepciju da stvore u ovoj situaciji bolju budućnost, čak pod uslovom nekog rata koji bi donio bolje sutra, kao da je to neki projekat koji se može kontrolisati u nekim okvirima. Rat se ne može kontrolisati , rat je poput požara, gledate jedan upravo sada. Nema dobrog rata, niti lošeg mira. Razmišljati o ratu mogu koji su bezbjedni od njega i koji ga vole. Mi smo imali priliku da napravimo nešto kada je bio rat, nismo imali sposobne vođe, nema opravdanja za njih, na idućem svijetu ću tražiti od njih svoja prava. Bolje ova učmalost i ko može neka ide. Za ljude poput mene sram vas bilo, dobro vam je
giannibelif

#73 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by giannibelif »

Prilika za rat i ratovanje, ako gledamo konvencionalni smisao togapojma, nema. A mnoštvo je razloga, a dijelom nam ponašanje i reakcije Zapadne civilizacije ovih dana pokazuje zašto nema. NATO ili Eufor patroliranje i stacionirane novih i dodatnih snaga je dodatno markiranje teritorije. Rane su svježe, sa nama su uprskali kad su trebali pomoći da se ne dogode stvari koje su se desile, odatle njihova reakcija ovog tipa koja je starovala mnogo ranije prije fizičkog dolaska transportera na labudicama i preleta preko teritorije države.
drag_gost

#74 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by drag_gost »

edit:...
ljubicasti limun

#75 Re: Bosna i Hercegovina- EUFOR /ALTHEA

Post by ljubicasti limun »

Kako bi EUFOR reagirao da RS sutra proglasi otcjepljenje i/ili da vojska Srbije udje u BiH kako bi podrzala to otcjepljenje? Kakav mandat imaju po tom pitanju, da nam se ponovi ukrajinski scenarij tj. onaj iz 92., posto su vrlo slicni? Bi li usli u direktan sukob s njima? Ako ne, ko bi, osim OS BiH?
Post Reply