lajkujMe wrote: ↑17/03/2022 13:22
Apsolutno ne kupujem tu pricu o "mjerama predostroznosti".
Ono sto vidim na terenu da je EUROR doveo teska oklopna borbena vozila "naoruzana teskim mitraljezima" danas vidio 3 spustaju se niz Ivan prema Mostaru.
Helikopteri Oruzanih snaga i Eufora konstantno lete iznad Sarajeva i BIH, letova u zadnje 3 sedmice kao u zadnjih 5 godina zajedno. Stalno se cuju iznad grada.
Danas vidio novog UH2 naoruzan... Nisam znao da su ti helikopteri dobili paket naoruzanja.
Onda sumnjivo kretanje oruzanih snaga, Sarajevo prepljavljeno oficirima OSa i na putevima non stop kamioni i kombiji OSa nista sumnjivo osim da su se uveliko povecao broj vozila.
Nekad sam ih vidjao svaki 5 dan, sad ih vidjam svaki dan po 5 puta.
To da se nista ne desava nevjerujem ali jos zalosnije da niko da pita zasto toliki letovi i kamioni na okolo.
Moj dojam je da je evidentno da je NATO potpuno promijenio pristup EUFOR misije kada su u pitanju OSBiH, jer uopšte ne tretira OS kao potencijalni objekat svog djelovanja, već naprotiv kao partnerski subjekat u svojoj misiji. U velikoj mjeri na način na koji se NATO formacije ophode prema OS svoje članice u koju su raspoređene. Po meni, to dosta govori i o integritetu OSBiH
Recimo, ove sedmice je bila vježba na Bjelašnici, prvo je bio EUFOR helikopter aktivan, a onda poslije helikopter OSBIH.
Tako da ti jeste dobar dojam, NATO jeste povećao i intezitet vježbi sa OSBiH. S tim da se kretanje OSBiH po BiH nikako ne može etiketirati kao "sumnjivo" u bilo kojem kontekstu