capry wrote:@ vodenjak
nisam se nadao ovakvim postovima od tebe
mislim na ovaj post potpore ovom malom sto je zavrsio u bosni jedan razred pa se digo da uspostavlja normu i standard bosanskoga jezika
ja sam u bosni zavrsio 16 godina skole i uz to studirao strani jezik, a kada studiras bilo koji strani jezik maternji je alfa i omega
i - da budem neskroman malo - kompetentniji sam od vecine forumasa - cast prof bosanskoga - kada je ova tema u pitanju
OK...
Kad je vec tako, ne mislis li da je sva prica oko jezika, njegovih silnih i NAsilnih promjena prakticno preko noci (pa makar i vracanjem u neku davnu, izvornu proslost)
u jednoj situaciji kada imamo sve vise i vise nepismenih, ipak jedna daleko vise politicka igra, a puno manje briga oko jezika kao naucne kategorije!?
Ja dilema nemam. Jezik kojim govorim i pisem nazivam Bosanskim jezikom ali ga i dalje smatram jezikom koje oni koji to zele nazivaju Hrvatskim ili Srpskim.
Posto-poto vracanje na stare izraze, rijeci i ostalo smatram arhaicnim i kao sto jednom napisah, smatram to silovanjem svog maternjeg jezika!
Jezik je, kao sto mnogi ovdje s pravom primjetise, ziva materija i pokusaj ozivljavanja necega sto je iz ovih ili onih razloga proslo je suludo i kontraproduktivno!
Uz to, KO je taj ko se smije usuditi da procijeni i ocijeni sta je to IZVORNI jezik?
Uceci moj dragi i mili Svedski jezik

, morao sam u par navrata citati neke tekstove objavljene prije ca 80 godina. Vise od pola nisam razumio, a domicilni Svedjani su razumjeli oko 70% istih tekstova...
U zadnjih 200 godina, ova zemlja ne zna sta je rat sto znaci da nije bilo nikakvog nametanja silom kako, cini mi se, i ti medju ostalima, tvrdis da se izgubio Bosanski jezik (ovim ne mislim na formalni naziv jezika).
Objasni mi onda, kako je doslo do tolikih promjena unutar Svedskog jezika?
Kao toliko ucen covjek, trebao bi to znati!