probuseni $ wrote:osa wrote:
Cudi me Osa da uopste mozes ucestvovati u ovakvim raspravama a da ne baratas osnovnim pojmovima ? Takav slucaj je i sa islamistima, lose nauceno skolsko gradivo...i otud diskusija pokvarenih telefona, sto je i osnovni razlog svadje na forumu....
Islamisti cak pogresno tumace prvu rijec u Kuranu. Kad im treba objasnjvaju je kao univerzalnim sakupljanjem znanja a ustvari ta prva rijec u Kuranu znaci...citaj SAMO Kuran i SAMO Kuran, i SAMO Kuran...zato o stalim stvarima i nemaju blage veze. I ono malo sto su naucili su naucili u laickim skolama. Kazem malo , jer da su naucili vise, Kuran bi im bio malen kao zrno graska.
bojim se da tvoje znanje, ne prelazi pljuvanje po islamu, kakve veze ima ime države, u ustavu lijepo piše "hrvatska je država hrvatskog naroda...", da je građanska država narod ne bi bio spominjan, pisalo bi "hrvatska je država njenih građana...", zar ti ovo treba pojašnjavati...
Puni naziv drzave itekako ima znacenje. Samo neko ko je neznalica moze napisati da nema. Hrvatska drzava se zove Republika Hrvatska, bas kao i R Srbija. Prefiks isprd svake drzave kazuje i njeno unutarnje uredjenje, a nesto sto se zove republika moze biti samo drzava gradjanskog tipa. Uostalom kad naucis te pojmove javi se pa cemo nastaviti...
Znas li sasto mi spocitavas da pljujem po islamu? Ti si dovoljno lukav da znas da status hrvata i srba, ovakav kakav jeste, gdje mogu da sire svoje nacionalne ideje u drugoj drzavi, ovisi o tome kakav status imaju sami Bosnjaci koji su pod ideoloskom i politickom paskom IZ. Vas separatisticki nacionalizam je jaci od vjersko-etnickog nacionalizna kod Bosnjaka i ta vam situacija odgovara. Iz tog razloga je bosnjacka politika nemocan kad ste vi u pitanju. I sasvim mi je normalno da ces to braniti "bracu" da stanje ostane kakvo jeste. Ti si lazni moralista.
Kad se na sceni pojave Bosanci i kad ustanove svoj drzavni nacionalni identitet koji vezu za drzavu Bosnu, vi, srbi i hrvati ste donji.Ili cete s nama ili postajete nacinalna manjina.[/quote]
rekoh da tvoje znanje ne prelazi pljuvanje po islamu, kako god se hrvatska zvala ona će uvijek biti država hrvatskog naroda, kad već navodiš primjere , pa kud ćeš bolji primjer od bih, kad se zvala sr bih bila je država hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, kad se zvala r bih opet je bila isto, danas kad je bih opet je isto, trebam li ti intelektualac i dalje pojašnjavati.
vidiš ti neopravdano pljuješ po islamu, naime islam nije krivac, ničega, za stanje su uvijek krivi ljudi, narod, i uglavnom njihov stupanj obrazovanja i naravno povjesne okolnosti u kojima taj narod živi. u mom životu vjera ne znači ništa, naime nisam vjernik, ateist sam, međutim nemam problem s ljudima koji to jesu, evo danas idem kod kuma ese, na bajram, pravi tradicionalni bajram u hrvatskoj, koji podrazumijeva da ćemo popiti koju ožujsku, nešto bambusa, prije jela ljutu, a od kateringa ovisi hoće li biti svinjetine, e takvi smo mi vjernici, i toliko vjera utiče na život prosječnog građana naših prostora.
a tražiti alibi za neuspjehe, često i vlastite u vjeri ili bilo čemu drugom, znak je slabosti, prvenstveno vlastite i frustriranosti nemogućnošću pravljenja pomaka u svakodnevnom životu, nego knjigu u šake, a ako je prošlo vrijeme za to, onda lopatu i nećeš imati vremena misliti na vjeru....