Bosanci kao nacionalna manjina?
-
ljubilac
#26 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
@feral: Ako već ideš u historiju prije 100 godina onda valjda znaš da se u austrougarskim spisima nekada govorilo o "Bosancima", a nekada o "Bošnjacima". Oba termina su korištena kako bi se označio narod koji pripada BiH.
Bošnjaci su narod čija je matica BiH, čija je domovina BiH... Njihova se obilježja, običaji i sve karakteristike vežu samo za BiH...
Ti jako neukusno govoriš o Hrvatima i Srbima. Ne smiješ, nemaš pravo, negirati njihove običaje, jezik i osjećaje prema njihovom narodu gdje god da se nalazio.
Bošnjaci su narod čija je matica BiH, čija je domovina BiH... Njihova se obilježja, običaji i sve karakteristike vežu samo za BiH...
Ti jako neukusno govoriš o Hrvatima i Srbima. Ne smiješ, nemaš pravo, negirati njihove običaje, jezik i osjećaje prema njihovom narodu gdje god da se nalazio.
-
JMJ
#27 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
I meni, please, i zivio FT! Dobar ti post, svaka cast!
p.s.
dodje mi da ne citam Sa-x forum dok traje ljetni raspust, cini mi se previse registrovane djece..... nesto mi to lakse da mislim, nego, ne daj Boze, retardirani, ispranog mozga,naci i ostalo.Cuj manjina, u svojoj drzavi,na svome, ako sam ja manjina sta si onda ti sa avatarom Katarine Velike?
p.s.
dodje mi da ne citam Sa-x forum dok traje ljetni raspust, cini mi se previse registrovane djece..... nesto mi to lakse da mislim, nego, ne daj Boze, retardirani, ispranog mozga,naci i ostalo.Cuj manjina, u svojoj drzavi,na svome, ako sam ja manjina sta si onda ti sa avatarom Katarine Velike?
- MuaDib
#28 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Mislio sam da si pametniji lik. Međutim ovaj tekst me razuvjerio da nisi, jer odavno veće nelogično, demagoški šareno i fašistički obojeno štivo nisam pročitao.feral.tribune wrote:Po ovome ispoada da onda nista ne treba dirati jer sve je u redu .A znao da nista nije u redu a pogotovo nije u redu da Srbin suveren u Nisu , Banja Luci , Sarajevu , Novom Pazaru a ja nigdje .On je suveren u dvije drzave a ja niti u jednoj .Dakle Srbin i Bosanac nije isto .Hrvat i bosanac nije isto , Bosnjak i Bosanac nije isto .Meni je ta prica sumnjiva i skripi i nelogicno je i glupo .To da smo etnicki Srbi i Hrvati i Bosanjaci a svi skupa Bosanci .MuaDib wrote:Bosanac nažalost nije etno-nacionalna kategorija, tako da ne može imati jednako značenje kao bošnjačka, srpska ili hrvatska etno-nacinalna pripadnost. U BiH su dominantna tri konstitutivna naroda Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Međutim treba u Ustav BiH ugraditi član da svi državljani BiH koji svoj etnički/nacionalni identitet povezuju sa državom BiH ili državljanstvom BiH, odnosno koji se izjašnjavaju kao Bosanci ili Hercegovci imaju jednaka prava kao konstututivni narodi i kao građani BiH. Da ne bi bilo zabune nacionalnom/državotvornom pogledu svi državljani BiH su Bosanci i Hercegovci!
Uz to ja se izjašnjavam kao Bosanac!![]()
![]()
Glupost .Ili si Srbin ili si Bosanac .Zasto u Hrvtskoj ne postoji takav slucaj , da si etnicki Srbi , Talijani , Madjari , Njemci , Bosanjaci , Bosanci , Albanci u biti nacinalni Hrvtati jer ih sviju obahvata i pokriva krov hrvtskog drzavljanstva .Narno to nije tako jer ne moze tako da bude .
Ja sam svjestan cinjenice da Albanac i Talijan nikad nece niti moze biti Bosanc ili Hrvat .Moze samo imati domovnoci i putovnicu , drzavljanstvo , komad papira i slus .To je to .To sto su se pravoslavci i katolici identicifirali sa Srbima i Hrvtima to je njihova privatna stvar .Oni jednostavno ne zele da budu Bosanci .Jedino kada im kazes da su u stvari nacinalna manjina onda kazu da svi drzavaljani BiH u sustini Bosanci i Hercegovci a nacionalni i etnicki Bosanac je konj .Super .Da li su oni Arapi sa bosanskim pasosem Bosanci .Nisu niti ce ikada biti .Bosanac je nacinalna i narodna odrednica .Bosanac sam po nacionalnosti a pripadam bosanskom narodu .Srbin je po nacinalnosti Srbin i pripada jedinstevenom srpskom narodu .Posto Srbi imaju nacinalnu drzavu Srbiju i tamo su suvereni i konstititivni , Hrvtai takodje onda molim te lijepo u svim drugim drzavama svijeta si nacinalona manjina .To nije moja teorija nego teorija medjunardnog prava.Svugdje u svijetu jedan narod nosi suverenitet .Kod nas tri .I to tri uljeza .I ne samo to .Nisu lojalni drzavi Bosni i Hercegovini .To nigdje nema .Zamisli da je u Francuskoj Njemac suveren i konstitutivan i da svaki dan rusi tu drzavu kao sto radi Dodik i Covic , Ljubic i cijela ergela tih bandita .Po cemu se Republika Hrvtska razlikuje od Bosne i po cemu su oni bolji da oni imaju jedan konstititivan i suverenm narod a za pokusaj ugrozavnja teritotijalnog suvereniteta RH se ide u zatvor .Kako god zive i kako se god tretiraju Srbi u Hrvatskoj i Sandzaklije u Srbiji tako status i takva pravila i takve arsine treba uvesti u Bosnu .Bosan nbosancima kao sto Svedska Svedjanima .Zasto je ovakva situacija danas .Zato sto su Srbi i Hrvati imali top i tenk a mi izdajnike .To se mora promomijeniti ili Bosne nece biti .Ili ce biti ili nece .Ovo je karina teska .Srbin iz Knina suveren u Bosni a ja nisam .Neka ide u Knin odakle je i dosao a moze i u pm sto se mene tice . Ja zivim stoljecima u Bosni , generacijama se radjam ipod zidina , izmedju dvije kapije kraljevskog grada tik pored Plivnig vodopada , krv moje porodice je u svim ratovima unazad 500 godina prolivena za Bosnu i ja nacinlna manbjina a cetnik iz Knina koji je ubijao djecu po ulicama Bihacama je suveren i konstitituvan i jos tamo sjedi u nekom paralenom parlamnetu u BL i kroji mi sudbinu i donosi cetnicke zakone jebem li mu cetnicku mater .
Ja sam BOSANAC!
Bosanac nikad nije bila priznata nacija ni od koga, a pogotova nakon ovakvog krvavog rata Bosanc nikad neće biti priznat kao nacija u pravom smislu riječi.
Ali ako je ovo demokratska zemlja ja se mogu izjasniti kao Bosanac, ali nikom ne želim i neću zabranjivati da bude Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Musliman, Ostali. Biti Bosanac u BiH, je kao biti Jugoslaven u Jugoslaviji, kao Bosanac volim svoju zemlju, cijenim je i poštujem i potpuno se poistovječujem sa njom. Imam slobodu svijesti i savjesti i mogu biti šta hoću i to mi pravo niko ne može oduzeti. A ti upamti BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, već je i hrvatska, i srpska i bošnjačka. BiH je kao takva naša zemlja, ni moja ni tvoja, u njoj nema nas i njih, u njoj smo svi zajedno i svi različiti na svoj način i kao takvi činimo da je BiH multikonfesionalna, multietnička i multikulturna zemlja. U njoj su se razvile tri dominantne narodnosti bošnjačka, srpska i hrvatska i one jedino ako priznaju jedna drugu graditi ovu zemlju jer bez toga nje nema. A to vidimo danas.
-
feral.tribune
#29 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Ja licno smatram da Sbija i Hravtska nisu nikakve matice Srbima i Hrvatima u BiH .Ja to mogu dokazati .Istra je ne tako davno bila Italija , kasnije je Istra postala Jugoslavija odnosno Hrvtska .Zato su talijani nacinalna manjina jer imaju svooju maticu a u matici su suverni i konstitutivni sto bi se reklo svoj na svom .Ista je situacija sa Madjirma u Vojvodini .Imas maticu Madjarsku i u jogoslaviji odnosno danas Srbiji si nacinalna manjina . Inzistiranjem da im Srbija i Hrvtska matica Srbi i Hrvati sami sebe prave nacionalnom manjinom a Zagren je otisao korak dalje , dao je pravo glasa Juri u Sarajevu za hrvtski Sabor i predsjednicke izbore i tako od ljudi napravio hrvtsku dijasporu .Juru iz Sarejva je sveo na mjeru Mate iz Sirkog Brijega koji ima restoran u Berlinu .Bosna i Hercegovina je i domovina i matica i Miloradu i Mati i Muji ...sva trojica se tu radjaju stoljecima i oni nista nemaju sa drugim zemljama osim vjere .A vjeru dijele i sa Argentinom i sa Rusijom .Pa sta onda . Hocu reci da su bosanski katolici i pravoslvaci pick up -opvali , zabegenisali , jamili pogresno i krivo ime .Bosnjaci su im se pridruzili po istom receptu kadfa im se pruzila sansa .Tu je sada belaj .To je sada oanj Gordijev cvor koji niko ne zna odvezati .Niko se ne usudjuje da ga odveze ali on ce isplaivati na povrsinu sam od sebe kada se ljudi pocni pitati " Zasto smo mi jedina zermlja na svijetu ovako naopkao i nakardno napravljena i sklepana " Sta ce se desisti kada ljudi shvate gdje je sustinski problem naseg stanja i u kojem grmu lezi zec ja ne znam .Njemacka = Njemac = njemacki jezik > Hrvatska = Hrvat = hrvtski jezik > Bosna = Bosanc = bosanski jezik 
Tu je rjesenje enigme i ovog rebusa kojeg vjesto koriste dijelitelji Bosne .Vrijeme ce brzo pokazati neke stvari .To je neumitno .Bosanska glupost i izdrzljivost ima rok trajanja .
Tu je rjesenje enigme i ovog rebusa kojeg vjesto koriste dijelitelji Bosne .Vrijeme ce brzo pokazati neke stvari .To je neumitno .Bosanska glupost i izdrzljivost ima rok trajanja .
-
friman
#30 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Cuj za nekog kao mene???feral.tribune wrote: Za nekoga poput tebe ko kaze da RS nije nastala na genocidu i jos puno toga perfidnog i neistinitog ovakva recenica , savim normalno para oci , dok za mene kao covjeka i kao Bosanca opsovati mater Ratku Mladicu Voji Seseslju , Marticu, Mrksicu , Sljivancaninu , Arkanu .... i ostalim cetnicima predstvlja nesto najamnje i najblazi nacin da iskazem svoju srdzbu i bijes zbog svega sto su uradile zvijeri u ljudskom obliku .
P.S. Psovao sam ja sve po spisku i Cericu i Nedzadu Brankovicu , i Iztebegovicu , i Cengicu i Sahinpasicu i Bicakcicu i Laticu i Silajdzicu i Terzicu i ...tada se nisi bunio .Znas kolega ja sam ti partizan od glave do pete a sa Bogom sam ti .U mojoj kuci je jedino zelena Heineken piva ali ne bi se ni ona zelenila da nije petokrake na njoj .Ja sam zakleti antifasita i ja cu psovati mater fasitima gdje god stignem .To je zakonom dozvoljeno svugdje na svijetu .Ovaj forum je antifasticki prije svega .
Pazi ja sam u principu za demokratiju, pa tako i za slobudu misljenja i govora, dok god to nije govor mrznje.
Prema tome ako je tvoje licno misljenje da Republka Srpska nastala na genocidu nek je.
Isto tako je moje je da nije.
Tako mozes ti mene, kao i ja tebe ubjedjivati u svoje misljenje.
Na kraju ili ce neko nekog ubijediti, ili nece.
Poenta je da se drugo misljenje ne smije nametati.
I nemoj se sad izvlaciti od svoje izjave.
Tamo si ti prakticno opsovao sve poslanike skupstine RS a posto su njih izbarali gradjani RS tako i njih.
Mene recimo ne pada na pamet da psujem poslanike FBIH cak i ako bi neki mislio kao ti.
To kao prvo nije kulturno.
Takodje u skupstini RS sjede i Bosnjaci i Hrvati.
Druga stvar RS kao i njena skupstina je priznata u ustavu BIH pa tako da se ti protivis ustavu svoje drzave, cisto da znas.
Takodje zapitaj se zasto ostali tebe a ne mene smatraju fasistom.
Ne kontam sta si htio reci sa ovim partizan.
Ja sam takodje antifasita i prezirem sve fasiste ali nisam partizan.
Licno mislim da je komunizam puno ukopao cijelu Jugu.
Sto se mene licno tice ja sam za liberalnu demokratiju i socijalni kapitalizam.
Jest da je ovako uredjenje prilicno tesko napraviti, ipak nije nemoguce, pogledaj Svedska.
Uglavnom mislim da tome treba teziti a znamo da je dostizno.
Last edited by friman on 17/06/2008 01:51, edited 2 times in total.
- cyprus
#31 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Vi baš ne znate o čemu pišete...

- Topla voda
#32 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
ja ne kontam kakve veze ima ko je bio bosnjak,bosnjan ..ovaj onaj ..prije 300 godina.
ok..historija i te stvari...al sad stvari stoje drugcije...a mene zaboli za historiju.
bosanci su nacija svih vjera ...tako je sada...kome je nacija na prvom mjestu on je bosanac.
kome je vjera na prvom mjestu on je nesto drugo i to je to...i sta vise baljezgate godinama
jeste da je u bih najmanje bosanaca,al boze moj...koliko nas ima,ima i bosne
sto se i vidi
ha ya..sto bi reko a.k.
ok..historija i te stvari...al sad stvari stoje drugcije...a mene zaboli za historiju.
bosanci su nacija svih vjera ...tako je sada...kome je nacija na prvom mjestu on je bosanac.
kome je vjera na prvom mjestu on je nesto drugo i to je to...i sta vise baljezgate godinama
jeste da je u bih najmanje bosanaca,al boze moj...koliko nas ima,ima i bosne
sto se i vidi
ha ya..sto bi reko a.k.
-
feral.tribune
#33 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
MuaDib ,
Postujem tvoj stav i tvoje misljenje ali se ne slazem s njim .Ja cu tebe postediti uvreda jer znam da si ok i da pises onako kako mislis , kako znas , kako si odgojen , kako si obrazovan i bilo bi cudno da razmisljas drukcije ili da razmisljas na moj nacin i da poimas stvari kao ja ili neko treci .Samo jednu stvar da ti kazem ako Bosna nije ni Bosnjacka ni Srpska ni Hrvtska nego je i Srpska i Hrvatska i Bosnjacka ja tebe pitam sdada da mi odgovoris logicki .Pa cija je ? Kada bi Srbija bila blizu Kine a Hrvatska blizu Brazila ja se te idile i ove glupe fraze , najgluplje i najperfidnije floskule ne bi plasio .Medjtim Srbija i Hrvtska su preko puta , preko rijeke , preko plota ....Srbija i Hrvatska su u zadnjih 100 nekoliko puta bile ovdje u bosni sa svjim vojnicima da bi tu frazu da Bosna i hrvtska i srspska sproveli u djelo .Nije uspjelo 1914 kraljevina SHS , nije uspjelo 1939 ( Cvetkic macek ) , nije uspjelo 1941 NDH , nije uspjelo 1992 ( Tudjman Milosevic Kradjordjevo Graz Boban Karadjic ) ....jednom ce uspjeti ...a nece uspjeti kada Bosna bude iskljucivo bosanska .Bosna je bosanska i nicija drugo , ni srpska ni hrvtska ni bosnjacka .....ako ja negiram Srbe i Hrvate i Bosnjake onda ja pravim Bosnu u koj ce samo biti hava a ne ljudi .ti uopce ne vidis da u " mojoj " Bosni ima mjesta i za Miloirada Dodika i za Matu Bobana samo sto sam ja duboko uvjerenm da su oni Bosanci koji su promijenili kosulju , naciju .Neka su , bas me briga , nema nazad Srbin je Srbin vec ihihi godina i to Bog ne primjeni ali budi nacinalna manjina i na taj nacin plati svoj izlet i bjeg u druigu naciju .Za dobrobit Bosne i sviju nas .Jer ja zelim cjelovitu , nedjeljivu , gradjansku , sekularnu ..multi kulti Bosnu a nju mozes jedino napraviti ako imas Ustav po uzoru na sve nrmalne zemlje svijeta i Evrope .Dakle jedan narod nosi suverenitet .Pa valjda u Bosni to pripada Bosancima .Malo je teze za razumjeti moras biti u srcu , u krvi , u kostanoj srzi u qurcu ...moras biti Bosanc da bi ovo shvatio .Mada je prosto kao pasulj ali eto ljudi me dozivljavaju kao nekoga ko negira nekoga .Boze sacuvaj a glupo mi se pravdati .
Postujem tvoj stav i tvoje misljenje ali se ne slazem s njim .Ja cu tebe postediti uvreda jer znam da si ok i da pises onako kako mislis , kako znas , kako si odgojen , kako si obrazovan i bilo bi cudno da razmisljas drukcije ili da razmisljas na moj nacin i da poimas stvari kao ja ili neko treci .Samo jednu stvar da ti kazem ako Bosna nije ni Bosnjacka ni Srpska ni Hrvtska nego je i Srpska i Hrvatska i Bosnjacka ja tebe pitam sdada da mi odgovoris logicki .Pa cija je ? Kada bi Srbija bila blizu Kine a Hrvatska blizu Brazila ja se te idile i ove glupe fraze , najgluplje i najperfidnije floskule ne bi plasio .Medjtim Srbija i Hrvtska su preko puta , preko rijeke , preko plota ....Srbija i Hrvatska su u zadnjih 100 nekoliko puta bile ovdje u bosni sa svjim vojnicima da bi tu frazu da Bosna i hrvtska i srspska sproveli u djelo .Nije uspjelo 1914 kraljevina SHS , nije uspjelo 1939 ( Cvetkic macek ) , nije uspjelo 1941 NDH , nije uspjelo 1992 ( Tudjman Milosevic Kradjordjevo Graz Boban Karadjic ) ....jednom ce uspjeti ...a nece uspjeti kada Bosna bude iskljucivo bosanska .Bosna je bosanska i nicija drugo , ni srpska ni hrvtska ni bosnjacka .....ako ja negiram Srbe i Hrvate i Bosnjake onda ja pravim Bosnu u koj ce samo biti hava a ne ljudi .ti uopce ne vidis da u " mojoj " Bosni ima mjesta i za Miloirada Dodika i za Matu Bobana samo sto sam ja duboko uvjerenm da su oni Bosanci koji su promijenili kosulju , naciju .Neka su , bas me briga , nema nazad Srbin je Srbin vec ihihi godina i to Bog ne primjeni ali budi nacinalna manjina i na taj nacin plati svoj izlet i bjeg u druigu naciju .Za dobrobit Bosne i sviju nas .Jer ja zelim cjelovitu , nedjeljivu , gradjansku , sekularnu ..multi kulti Bosnu a nju mozes jedino napraviti ako imas Ustav po uzoru na sve nrmalne zemlje svijeta i Evrope .Dakle jedan narod nosi suverenitet .Pa valjda u Bosni to pripada Bosancima .Malo je teze za razumjeti moras biti u srcu , u krvi , u kostanoj srzi u qurcu ...moras biti Bosanc da bi ovo shvatio .Mada je prosto kao pasulj ali eto ljudi me dozivljavaju kao nekoga ko negira nekoga .Boze sacuvaj a glupo mi se pravdati .
Last edited by feral.tribune on 17/06/2008 01:41, edited 1 time in total.
-
friman
#34 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
A hocemo se ja i ti ispricati.feral.tribune wrote: Pa da Bosnu preimenujemo u Serbo - Croejsa , Bosanjakistan .Nekad je Bosna imala u svom imenu jednu rijec , sada ima dvije pa sta fali da sada ima 3 rijeci u svom nazivu da se prilagodi svojim trima konstitutivnim nacijama .Tebi je neshvatljivo da se zitelj , stanovnik Bosne zove Bosancem { po nacinalonosti ) ali ti je potpuno shvatljivo da covjek koji se radja stoljecima u Japnu zove sebe Japancem .Nisi se ni morao ni registrirati ako si samo dosao da mi kazes da Bosanci ne postoje kao nacija neho kao drzavljanstvo a da Mate iz Sarajeva i Mate iz Zagreba pripadaju istom narodu , istoj matici .Po tebi biva da se onda Bosna odcjepila od matice pa sada hoce nazad u maticu ...samo mi nisi rekao gdje da Bosna krene lijevo ili desno jer ono sto prica Zagreb prica i Beograd .Nacinalna odrednica Bosanc mora da postoji u Ustavu na tronu u preaumbuli iz hiljadu razloga a najvazniji je taj da se na taj nacin zaustavi otimanje bosanskog teritorija od strane Srbije i Hrvatske .Takodje tada propadaju ideje efendija i minder politicara o trecem komadu nedjeljive , ravnopravne gradjanske cjelovite , suverene , sekularne Republike Bosne .Bosanc je ukraden ' i istjeran iz bosanskog Ustava prije 100 godina od strane onih koji danas zele da ukradu Bosnu .Na njegovo mjesto su zasjeli oni koji ne vole Bosnu , koji je preziru , koji je ubijaju ....koji je ne dozivljavaju kao svoju domovinu .Bosna se ne mora voljeti ali se ne smije dijeliti .Zato molim lijepo idi u nacinalne manjine a Bosanci ce kroje Ustav i zakon .A u tom zakonu ce stajati da ovo sto radi danas Dodik je krivicno djelo .Negiranje i nijekanje drzave u kojoj zivi i prima platu od njenih gradjana .Mozes li zamisliti da Bernard Kouschner negira postojanje Francuske i da kaze da je nametnuta , da je nuzno zlo ...da nece opstati .....itd .Ne to ne mozes zamisliti .Ali taj dan mora doci .Mora jer ovo stanje ne moze dugo trajati .Ne moze vjecno imati Beograd i Zagreb suvernitet u Bosni .U Zagrebu i Beogradu da kazu ' uzmite lopate i usmjerite tokove bosanskih rijeka prema svojim maticama Dodikovi i bobanovi dilberi bi to bez razmisljanja poceli raditi ' .Oni su odgojeni da vole " maticu " mada tamo nikad nisu ni bili .Moj komsija Jure pojma nema zasto je on Hrvat .Na osnovu cega ? Kako ? Po cemu zna ? On samo zna reci da je Hrvat jer mu je to rekao caca .Neka se on zove i osjeca kako hoce ali Bosna je bosanska zemlja .Bila 1000 godina , a bice i sljedecih 1000 i vise .......
To ti neka postapalica IDI U NESTO, bilo u 3 p m ili sad u nacionalne manjine.
Beograd i Zagreb nemaju suverenitet u BIH vec to imaju Srbi i Hrvati u BIH koji su konstitutivni.
Vidis tvoj komsija Jure rekao da je Hrvat.
I njegov otac to bio, i deda itd.
Normalno nisu Hrvati vjecni vec su u jednom trenutku istorije poceli tako izjasnjavati.
I sad ti pitas po cemu je on Hrvat.
Pa po cemu si ti Bosnjak ili Bosanac, ili sta vec posto cesto mjenjate ime naroda.
Zato se manite vise istorije.
Ako je on danas Hrvat nek je i to mu niko ne smije osporavati, kao sto je neko Srbin ili Bosnjak ili nesto cetvrto.
A sto se tice drzave BIH u njoj su konstitutivni ova tri naroda i gotovo.
Po tebi Bosanac istjeran iz ustava prije 100 godina i to ne odgovara.
E pa ti se vrati 100 godina u proslost pa ga vracaj u ustav a ostavi nas da zivimo u sadasnjosti..
Druga stvar iz kog ustava kad Bosna zadnji put bila nezavisna i suverena 1463 ako ne varam.
Ako ti nejasan odnos Bosanac - BIH to ti je isto kao Jugosloven - SFRJ, ako ista shvatas posto vidim da ti kontanje nije jaca strana.
Znaci ti bi Hrvate i Srbe u nacionalne manjine.
Vec sam rekao da imas pravo na misljenje i pa i na mastanje a bojim se da Srbi i Hrvati nece dopustiti da postanu nacionalne manjine u svojoj drzavi.
Neki su vec pokusali da Srbe proglase za nacionalne manjine i da ih kao takve preglasaju pa vidis na sta je izasao taj pokusaj.
- Pietje_Bel
#35 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
I ti ga sada pretjera jarane. Nemam nikakvih problema sa Srbima i Hrvatima i sa njihovom konstuktivnoscu. Problemi nastaju kada ekstremni faktori unutar tog naroda nagovore narod da napada, djeli, ubija njihovu domovinu.
-
friman
#36 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Svaka cast za ovo.MuaDib wrote:Mislio sam da si pametniji lik. Međutim ovaj tekst me razuvjerio da nisi, jer odavno veće nelogično, demagoški šareno i fašistički obojeno štivo nisam pročitao.feral.tribune wrote: Po ovome ispoada da onda nista ne treba dirati jer sve je u redu .
...
je suveren i konstitituvan i jos tamo sjedi u nekom paralenom parlamnetu u BL i kroji mi sudbinu i donosi cetnicke zakone jebem li mu cetnicku mater .
Ja sam BOSANAC!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bosanac nikad nije bila priznata nacija ni od koga, a pogotova nakon ovakvog krvavog rata Bosanc nikad neće biti priznat kao nacija u pravom smislu riječi.
Ali ako je ovo demokratska zemlja ja se mogu izjasniti kao Bosanac, ali nikom ne želim i neću zabranjivati da bude Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Musliman, Ostali. Biti Bosanac u BiH, je kao biti Jugoslaven u Jugoslaviji, kao Bosanac volim svoju zemlju, cijenim je i poštujem i potpuno se poistovječujem sa njom. Imam slobodu svijesti i savjesti i mogu biti šta hoću i to mi pravo niko ne može oduzeti. A ti upamti BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, već je i hrvatska, i srpska i bošnjačka. BiH je kao takva naša zemlja, ni moja ni tvoja, u njoj nema nas i njih, u njoj smo svi zajedno i svi različiti na svoj način i kao takvi činimo da je BiH multikonfesionalna, multietnička i multikulturna zemlja. U njoj su se razvile tri dominantne narodnosti bošnjačka, srpska i hrvatska i one jedino ako priznaju jedna drugu graditi ovu zemlju jer bez toga nje nema. A to vidimo danas.
U potpunosti podrzavam.
Ako se ti osjecas kao Bosanac i tako se izjasnjavas i neka.
Svaka cast na tome, i to ti niko ne smije zabranjivati ili osporavati.
Takodje slazem se da za analogiju nekad Jugosloven u SFRJ, sad Bosanac u BIH.
Ali takodje kako ti imas pravo da se izjasnjavas iskljucivo kao Bosanac i drugi trebaju biti u mogucnosti da budu Bosanci/Hercegovci kao dopuna.
Tako je neko u Jugi bio samo Jugosloven a neko je npr Srbin ali istovremeno i Jugosloven.
Znaci jedno dugo ne iskljucuje, vec naprotiv dopunjuje.
Ja licno sam Srbin ali i Bosanac, kao sto je npr neki Hrvat u Mostaru i Hrvat i Hercegovac.
Tako da imamo Srbi + Hrvati + Bosnjaci + Bosanci + ostali = Bosanci i Hercegovci
- Topla voda
#37 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
ko je pokusao da srbe proglasi za nacionalne manjine?Neki su vec pokusali da Srbe proglase za nacionalne manjine i da ih kao takve preglasaju pa vidis na sta je izasao taj pokusaj.
hajde,prosvijetli me
-
feral.tribune
#38 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
U Hrvtskoj je pokusaj uspio .Sada su ko bubice Srbi su bili konstitutivni i suvereni i 1990 su otisli u nacinalne manjine i tamo se danas nalaze .Sto bi u Bosni bilo drukcije .Sta su Hrvati bolji od Bosanca Hrvtska bolja Bosne a Srbi u Vukovaru losiji od onih u Trebinju ..Nastankom SHS 1914 potpuno je ugasen i izbacen naziv Bosanc i bosanski jezik a ime drzave Bosne niti slovom nije zastupljeno u toj drzavi mada je cijela Bosna bila u sastavu SHS .Eto kakv odnos je meni namjenjen od Zagreba i Beograda ( Slovence ni tada nisu mogli zajebati ) To da Bosanci mjenjaju nacije je laz i izrugivanje iz viceva Vuka Draskovica .Bosancima je nametnutoi nacinalno odredjenje Hrvat , Srbin , neopredjeljen , Muliman , Jugosalavn ....to je nametnuto dekretom mozes samo da biras od ponudjenog .to svi znaju , stoga reci da bosanski muslimani mjenjaju nacije je podjebavanje i izrugivanje . Tvoje poredjenje hiljadugodsisnje Bosne sa Jugoslavijom i Bosanca sa Jugoslovenom , ( sa drazvaom koja nastala 1943 u kojoj je bilo sest republika i koje vise nema ) pokazuje dokle sezu tvoji dometi .friman wrote:A hocemo se ja i ti ispricati.feral.tribune wrote: Pa da Bosnu preimenujemo u Serbo - Croejsa , Bosanjakistan .Nekad je Bosna imala u svom imenu jednu rijec , sada ima dvije pa sta fali da sada ima 3 rijeci u svom nazivu da se prilagodi svojim trima konstitutivnim nacijama .Tebi je neshvatljivo da se zitelj , stanovnik Bosne zove Bosancem { po nacinalonosti ) ali ti je potpuno shvatljivo da covjek koji se radja stoljecima u Japnu zove sebe Japancem .Nisi se ni morao ni registrirati ako si samo dosao da mi kazes da Bosanci ne postoje kao nacija neho kao drzavljanstvo a da Mate iz Sarajeva i Mate iz Zagreba pripadaju istom narodu , istoj matici .Po tebi biva da se onda Bosna odcjepila od matice pa sada hoce nazad u maticu ...samo mi nisi rekao gdje da Bosna krene lijevo ili desno jer ono sto prica Zagreb prica i Beograd .Nacinalna odrednica Bosanc mora da postoji u Ustavu na tronu u preaumbuli iz hiljadu razloga a najvazniji je taj da se na taj nacin zaustavi otimanje bosanskog teritorija od strane Srbije i Hrvatske .Takodje tada propadaju ideje efendija i minder politicara o trecem komadu nedjeljive , ravnopravne gradjanske cjelovite , suverene , sekularne Republike Bosne .Bosanc je ukraden ' i istjeran iz bosanskog Ustava prije 100 godina od strane onih koji danas zele da ukradu Bosnu .Na njegovo mjesto su zasjeli oni koji ne vole Bosnu , koji je preziru , koji je ubijaju ....koji je ne dozivljavaju kao svoju domovinu .Bosna se ne mora voljeti ali se ne smije dijeliti .Zato molim lijepo idi u nacinalne manjine a Bosanci ce kroje Ustav i zakon .A u tom zakonu ce stajati da ovo sto radi danas Dodik je krivicno djelo .Negiranje i nijekanje drzave u kojoj zivi i prima platu od njenih gradjana .Mozes li zamisliti da Bernard Kouschner negira postojanje Francuske i da kaze da je nametnuta , da je nuzno zlo ...da nece opstati .....itd .Ne to ne mozes zamisliti .Ali taj dan mora doci .Mora jer ovo stanje ne moze dugo trajati .Ne moze vjecno imati Beograd i Zagreb suvernitet u Bosni .U Zagrebu i Beogradu da kazu ' uzmite lopate i usmjerite tokove bosanskih rijeka prema svojim maticama Dodikovi i bobanovi dilberi bi to bez razmisljanja poceli raditi ' .Oni su odgojeni da vole " maticu " mada tamo nikad nisu ni bili .Moj komsija Jure pojma nema zasto je on Hrvat .Na osnovu cega ? Kako ? Po cemu zna ? On samo zna reci da je Hrvat jer mu je to rekao caca .Neka se on zove i osjeca kako hoce ali Bosna je bosanska zemlja .Bila 1000 godina , a bice i sljedecih 1000 i vise .......
To ti neka postapalica IDI U NESTO, bilo u 3 p m ili sad u nacionalne manjine.
Beograd i Zagreb nemaju suverenitet u BIH vec to imaju Srbi i Hrvati u BIH koji su konstitutivni.
Vidis tvoj komsija Jure rekao da je Hrvat.
I njegov otac to bio, i deda itd.
Normalno nisu Hrvati vjecni vec su u jednom trenutku istorije poceli tako izjasnjavati.
I sad ti pitas po cemu je on Hrvat.
Pa po cemu si ti Bosnjak ili Bosanac, ili sta vec posto cesto mjenjate ime naroda.
Zato se manite vise istorije.
Ako je on danas Hrvat nek je i to mu niko ne smije osporavati, kao sto je neko Srbin ili Bosnjak ili nesto cetvrto.
A sto se tice drzave BIH u njoj su konstitutivni ova tri naroda i gotovo.
Po tebi Bosanac istjeran iz ustava prije 100 godina i to ne odgovara.
E pa ti se vrati 100 godina u proslost pa ga vracaj u ustav a ostavi nas da zivimo u sadasnjosti..
Druga stvar iz kog ustava kad Bosna zadnji put bila nezavisna i suverena 1463 ako ne varam.
Ako ti nejasan odnos Bosanac - BIH to ti je isto kao Jugosloven - SFRJ, ako ista shvatas posto vidim da ti kontanje nije jaca strana.
Znaci ti bi Hrvate i Srbe u nacionalne manjine.
Vec sam rekao da imas pravo na misljenje i pa i na mastanje a bojim se da Srbi i Hrvati nece dopustiti da postanu nacionalne manjine u svojoj drzavi.
Neki su vec pokusali da Srbe proglase za nacionalne manjine i da ih kao takve preglasaju pa vidis na sta je izasao taj pokusaj.
Zamisli da kazes Litvancu ili Estoncu da biti Estonac , Litvanac je isto sto i biti Sovjet .
- Topla voda
#39 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
a kanta vam je teorija koja se provlaci godinama i kacite se na nju.
teorija:bosna nije bosnjacka,ni srpska,ni hrvatska..nego i bosnjacka i srpska i hrvatska.
to je suplja prica za razlicitu pripadnost drzavi i kad tad za njenu podjelu
a prava teorija je:bosna nije ni bosnjacka ,ni srpska,ni hrvatska....nego bosanska
teorija:bosna nije bosnjacka,ni srpska,ni hrvatska..nego i bosnjacka i srpska i hrvatska.
a prava teorija je:bosna nije ni bosnjacka ,ni srpska,ni hrvatska....nego bosanska
- Pietje_Bel
#40 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Narode koje gluposti se ovdje mogu cuti to je ne vjerovatno. Cuj Bosanaci nikad nisu bili priznati kao Nacija. Pa normalno da nisu kad je Bosna za vrijeme "definisanje pojma nacije""bila okupirana. Da nisu Turci dosli danas bi u Bosni imali Bosance i tacka. Kakve paralele sa Jugoslavijom? U Jugoslaviji je zivijelo mnogo naroda a Jugosloven je bio jedan vjestacki pojam. To je tito izmislio. Da bi jedan naziv kao sto je "Bosnaac, Jugosloven, Srbin, Hrvat postao pojam i okarektirizirao jedan zaseban ETNOS mora se prvo stvoriti taj etnos. Etnos ce se stvoriti kroz zajednicku kulturu, obicaje, drzavu itd. Bosna je to sve imala od 1000. do 1500. godine. To je 500 godina u kojima je se stvarao zaseban etnos Bosanski. To vi dobro zapamtite.
Taj Bosanski etnos je se zamjenio kad su dosli Turci i Bosnjani, katolici su se poceli nazivati Bosnjacima. Isto kao Hrvati Kroatima itd. Totalno ne bitno. Posle su Srbi koji su dosli iz Srbije i Bosanki katolici poceli da se izjasnjavaju jasno Srbima i Hrvatima. Bosanci su izmurijeli. Alija Izetbegovic vraca pojam Bosnjak ali radi to na pogresan nacin i iskljucuje nase katolike iz toga. Tu je greska i ta greska se mora ispraviti.
Taj Bosanski etnos je se zamjenio kad su dosli Turci i Bosnjani, katolici su se poceli nazivati Bosnjacima. Isto kao Hrvati Kroatima itd. Totalno ne bitno. Posle su Srbi koji su dosli iz Srbije i Bosanki katolici poceli da se izjasnjavaju jasno Srbima i Hrvatima. Bosanci su izmurijeli. Alija Izetbegovic vraca pojam Bosnjak ali radi to na pogresan nacin i iskljucuje nase katolike iz toga. Tu je greska i ta greska se mora ispraviti.
- Pietje_Bel
#41 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
feral.tribune wrote:Pa da Bosnu preimenujemo u Serbo - Croejsa , Bosanjakistan .Nekad je Bosna imala u svom imenu jednu rijec , sada ima dvije pa sta fali da sada ima 3 rijeci u svom nazivu da se prilagodi svojim trima konstitutivnim nacijama .Tebi je neshvatljivo da se zitelj , stanovnik Bosne zove Bosancem { po nacinalonosti ) ali ti je potpuno shvatljivo da covjek koji se radja stoljecima u Japnu zove sebe Japancem .Nisi se ni morao ni registrirati ako si samo dosao da mi kazes da Bosanci ne postoje kao nacija neho kao drzavljanstvo a da Mate iz Sarajeva i Mate iz Zagreba pripadaju istom narodu , istoj matici .Po tebi biva da se onda Bosna odcjepila od matice pa sada hoce nazad u maticu ...samo mi nisi rekao gdje da Bosna krene lijevo ili desno jer ono sto prica Zagreb prica i Beograd .Nacinalna odrednica Bosanc mora da postoji u Ustavu na tronu u preaumbuli iz hiljadu razloga a najvazniji je taj da se na taj nacin zaustavi otimanje bosanskog teritorija od strane Srbije i Hrvatske .Takodje tada propadaju ideje efendija i minder politicara o trecem komadu nedjeljive , ravnopravne gradjanske cjelovite , suverene , sekularne Republike Bosne .Bosanc je ukraden ' i istjeran iz bosanskog Ustava prije 100 godina od strane onih koji danas zele da ukradu Bosnu .Na njegovo mjesto su zasjeli oni koji ne vole Bosnu , koji je preziru , i. koji je ubijaju ....koji je ne dozivljavaju kao svoju domovinu .Bosna se ne mora voljeti ali se ne smije dijeliti .Zato molim lijepo idi u nacinalne manjine a Bosanci ce kroje Ustav i zakon .A u tom zakonu ce stajati da ovo sto radi danas Dodik je krivicno djelo .Negiranje i nijekanje drzave u kojoj zivi i prima platu od njenih gradjana .Mozes li zamisliti da Bernard Kouschner negira postojanje Francuske i da kaze da je nametnuta , da je nuzno zlo ...da nece opstati .....itd .Ne to ne mozes zamisliti .Ali taj dan mora doci .Mora jer ovo stanje ne moze dugo trajati .Ne moze vjecno imati Beograd i Zagreb suvernitet u Bosni .U Zagrebu i Beogradu da kazu ' uzmite lopate i usmjerite tokove bosanskih rijeka prema svojim maticama Dodikovi i bobanovi dilberi bi to bez razmisljanja poceli raditi ' .Oni su odgojeni da vole " maticu " mada tamo nikad nisu ni bili .Moj komsija Jure pojma nema zasto je on Hrvat .Na osnovu cega ? Kako ? Po cemu zna ? On samo zna reci da je Hrvat jer mu je to rekao caca .Neka se on zove i osjeca kako hoce ali Bosna je bosanska zemlja .Bila 1000 godina , a bice i sljedecih 1000 i vise .......ljubilac wrote:Bosanci su svi narodi koji žive u Bosni.
Bošnjaci su narod kome je BiH domovina, i matica. BiH je nacionalna država Bošnjaka.
Srbi u BiH su isti narod kao i Srbi u Srbiji. Hrvati u BiH su isti narod kao i hrvati u Hrvatskoj. BiH je njihova domovina, Srbija, odnosno Hrvatska, su njihove matice.
Bošnjaci nisu i ne mogu biti bosanski muslimani. Dapače, jedna velika većina (oko 80%) Bošnjaka jesu muslimani ali tu ima mnogo i drugih, među kojima najviše ateista i agnostika. To ne može imati nikakav uticaj. Ne smijemo miješati religiozno opredjeljenje i nacionalno.
Dakle, meni je pominjanje tog pojma "Bosanac" kao nacionalne odrednice nekako neshvatljivo. Ne vidim razlog...
Neko je to dobro napisao na netu, država se stvara prema naciji, a ne nacija prema državi.
Bravo ti za post jarane. Nemam nista dodati.
Samo mislim da Srbi i Hrvati ne trebaju ici u nacionalne manjine. Ali mi Bosanci definitivno moramo da postanemo jasno definisan narod. Narod kojem ce pripadati svi koji vole ovu BiH i kojima je ona jedina i u srcu. Ako mi na taj nacin postanemo kostituvni i ako budeamo cinili nekih 55%-60% stanovnistva Bosna se nema sta da se boji.
-
feral.tribune
#42 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Naravno .To je uvedeno samo zbog toga da se Bosna podijeli .Kada bi u Ustavu Slovenije Hrvati i Srbi bili konstitutivini a kada bi se po ulicama dezele pjevalo da Slovenija ni ni ni ni nego je i slovenacka i hrvatska i srpska ....Sanader i Kostunjavi bi otisili u Kardjredjevo da mlatnu bocu ljute i sutra bi izvrsli invaziju na Slo .Topla voda wrote:a kanta vam je teorija koja se provlaci godinama i kacite se na nju.
-
NNneko
#43 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Ljudi, izrazi Bosnjak i Bosanac su imali potpuno isto znacenje. Svi stanovnici Bosne su sebe zvali Bosnjacima. Tako da smo imali Bosnjake muslimane, Bosnjake katolike i Bosnjake pravoslavce. Zasto se nebi svi zvali Bosnjacima. Niko ne osporava Bosanske Srbe i Hrvate da se izjasnjavaju ukoliko to oni zele kao Bosnjaci, ali oni nece. Tako isto se ne zle izjasnjavati ni kao Bosanci, osim u smislu kao Bosanci Srbi. Nije istina da je to Muhamed Filipovic ili rahm. Alija, ili neko drugi taj naziv eksluzivno prisvojio samo za muslimane. Filipoviceva stranka se zvala Muslimanska Bosnjacka organizacija. Mogli su Srbi ili Hrvati nazvati svoje stranke Bosnjacke katolicke, odnosno pravoslavne, ali oni imaju definiran nacionalni indetitet vec 100 godina i izjasnjavaju se kao Hrvati, odnosno Srbi. Zato, ne stvaratje zabunu medju onim Bosnjacima muslimanima koji ne znaju, a vi se izgleda pravite da ne znate, da je Bosnjak isto ko i Bosanac. Ovdje se vec dugo pokusava napraviti zabuna, mozda namjerno, medju Bosnjacima da se odreknu naziva Bosnjaka u zamjenu za Bosanac, a to je jedno te isto. Ukoliko si mjesanog braka imas pravo da se izjasnjavas kao Bosnjak, a i Bosanac ako ti to mozda ljepse zvuci, niko ti to ne moze zabraniti. Stanovnici Bosne se zovu Bosnjaci, odnosno Bosanci.
- Pietje_Bel
#44 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Zato sto je taj pojam "Bosnjak" zacementiran u muslimanstvo i to ce tako ostati. Taj pojam je uprljan ratom, SDA politikom i to vise nema veze sa vezom.NNneko wrote:Ljudi, izrazi Bosnjak i Bosanac su imali potpuno isto znacenje. Svi stanovnici Bosne su sebe zvali Bosnjacima. Tako da smo imali Bosnjake muslimane, Bosnjake katolike i Bosnjake pravoslavce. Zasto se nebi svi zvali Bosnjacima. Niko ne osporava Bosanske Srbe i Hrvate da se izjasnjavaju ukoliko to oni zele kao Bosnjaci, ali oni nece. Tako isto se ne zle izjasnjavati ni kao Bosanci, osim u smislu kao Bosanci Srbi. Nije istina da je to Muhamed Filipovic ili rahm. Alija, ili neko drugi taj naziv eksluzivno prisvojio samo za muslimane. Filipoviceva stranka se zvala Muslimanska Bosnjacka organizacija. Mogli su Srbi ili Hrvati nazvati svoje stranke Bosnjacke katolicke, odnosno pravoslavne, ali oni imaju definiran nacionalni indetitet vec 100 godina i izjasnjavaju se kao Hrvati, odnosno Srbi. Zato, ne stvaratje zabunu medju onim Bosnjacima muslimanima koji ne znaju, a vi se izgleda pravite da ne znate, da je Bosnjak isto ko i Bosanac. Ovdje se vec dugo pokusava napraviti zabuna, mozda namjerno, medju Bosnjacima da se odreknu naziva Bosnjaka u zamjenu za Bosanac, a to je jedno te isto. Ukoliko si mjesanog braka imas pravo da se izjasnjavas kao Bosnjak, a i Bosanac ako ti to mozda ljepse zvuci, niko ti to ne moze zabraniti. Stanovnici Bosne se zovu Bosnjaci, odnosno Bosanci.
-
WizzardFromBOZ
#45 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
NNneko wrote:Ukoliko si mjesanog braka imas pravo da se izjasnjavas kao Bosnjak, a i Bosanac ako ti to mozda ljepse zvuci, niko ti to ne moze zabraniti. Stanovnici Bosne se zovu Bosnjaci, odnosno Bosanci.
dobro jutro kolumbo...tako je i daidza alija reko birvaktile (93. godine) onima koji "nisu moslimani", ali je bio malo okasnio, a i ti si zakasnio jos malo vise. nije dovoljno samo reci "svi smo bosnjaci" i odmah svi to prihvate. osim toga tko si ti da nekome "dajes pravo" kako da se on izjasnjava?!
a na kraju krajeva, ni dan danas, 15 godina kasnije, bosnjastvo nisu prihvatili ni svi muslimani.
kako ocekujes da to urade oni cija se "nacionalna samobitnost" formirala mnogo ranije nego just 15 years ago...
-
WizzardFromBOZ
#46 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
uglavnom se slazem s ovakvim vidjenjem. poslije ovog rata vise je nego malo vjerojatno da ce bosanski srbi i bosanski hrvati ikada pozeljeti da ih zovu bosnjacima.Pietje_Bel wrote:Zato sto je taj pojam "Bosnjak" zacementiran u muslimanstvo i to ce tako ostati. Taj pojam je uprljan ratom, SDA politikom i to vise nema veze sa vezom.
prema tome, postoje samo dvije opcije, jedna da se prihvati da u BiH zive tri istaknute (i razlicite) etnicke grupe i da se pokusa iznaci modus za zajednicki zivot u istoj zemlji. druga opcija je podjela zemlje na tri dijela, sto de facto vec postoji 16 godina, ali takvo sto sigurno ne bi bilo moguce ozvaniciti bez rata. a s ratom, pitanje je tko bi dobio opanke, a tko obojke.
bez obzira na sve mislim da se bosnjaci previse trse i pokusavaju maltene nemoguce, tj. promijeniti ono sto im je prije svega zacementirao babo alija svojim potpisom. mozete se ljutiti na mene, ja sam nitko i nista i od mene niti sto mozete dobiti niti mi oduzeti, mozete se ljutiti i na milosevica i na tudjmana (jer imaju svoje "zasluge" za to), ali mislim da se bosnjaci najvise trebaju ljutiti na svoje vlastito politicko vodjstvo - kako prijeratno i ratno (posebno), tako i danasnje.
-
NNneko
#47 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
aaWizzardFromBOZ wrote:NNneko wrote:Ukoliko si mjesanog braka imas pravo da se izjasnjavas kao Bosnjak, a i Bosanac ako ti to mozda ljepse zvuci, niko ti to ne moze zabraniti. Stanovnici Bosne se zovu Bosnjaci, odnosno Bosanci.
dobro jutro kolumbo...tako je i daidza alija reko birvaktile (93. godine) onima koji "nisu moslimani", ali je bio malo okasnio, a i ti si zakasnio jos malo vise. nije dovoljno samo reci "svi smo bosnjaci" i odmah svi to prihvate. osim toga tko si ti da nekome "dajes pravo" kako da se on izjasnjava?!
a na kraju krajeva, ni dan danas, 15 godina kasnije, bosnjastvo nisu prihvatili ni svi muslimani.
kako ocekujes da to urade oni cija se "nacionalna samobitnost" formirala mnogo ranije nego just 15 years ago...
Cinjenica je da su se svi stanovnici Bosne zvali Bosnjacima nezavisno kojoj su religiji pripadali. Otuda prezimena kao sto su Bosnjak, Bosnjakovic, Bosnjakovski, postoje i kod muslimana, i katolika i pravoslavnih. Postoji selo u Slavoniji koje se zove Bosnjaci. Medjutim, nekih 100 ili vise godina Bosanski Srbi i Hrvati su izgradili svoj indetitet. Ne moze im niko zabraniti da se zovu Srbi i Hrvati, a ni Bosnjaci ako zele da se tako izjasnavaju. Stvar je u tome sto Bosanski Srbi i Hrvati se ne zele izjasnjavati po nacionalnosti Bosanci, osim nekolicine njih. Ovdje se cesto pokrecu teme da se svi stanovnici Bosne izjasnjavaju kao Bosanci, a zna se da bi na tako nesto pristalo samo vecina muslimana, neki bi se i dalje izjasnjavli Bosnjaci, a neki Muslimani. Dok bi se velika vecina Srba i Hrvata i dalje izjasavalo kao Srbi i Hrvati. Neko svjesno ili nesvjesno zeli da razbije Bosnjake muslimane kao naciju da bi nam opet mogli reci ne znate ni kako cete se izjasnjavati, a mi samo vracamo stari naziv Bosnjak koji nam je bio zabranjen. Srbi i Hrvati se vec dugo tako zovu da bi se sad poceli zvati Bosnjaci, ali to im nije zabranjeno. Pogotovo, ne znam zasto je to tako veliki problem za mjesane brakove osim da im rijec Bosnjak zvuci jezivo pa vise vole da se izjasnjavaju Bosancima. Niko im to ne spori, ali da ne pokusavaju tu ideju da sire medju Bosnjacim muslimanima. Za nas Bosnjak i Bosanac ima isto znacenje, pa zasto bi onda izraz Bosnjak ponovo mjenjali.
-
WizzardFromBOZ
#48 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
biti cu kratak (a mogao bih na ovu temu napisati knjigu a ne esej): postojali su i rimljani i rimsko carstvo, bili su veliki i najjaci na svijetu. danas postoji samo italija i italijani i nikome od njih ne pada na pamet da to dvoje poistovjecuje ili priziva na promjene. pametnom dosta.
-
WizzardFromBOZ
#49 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
oni su bosanci izjasnjavali se oni ili ne.Stvar je u tome sto Bosanski Srbi i Hrvati se ne zele izjasnjavati po nacionalnosti Bosanci, osim nekolicine njih.
njima nije potrebno IZJASNJAVANJE, bosnjaci su uglavnom ti koji izjasnjavanje traze.
tako je i alija 93. reko da se muslimani (od danas pa nadalje i ubuduce) imaju zvati bosnjacima, a oni koji nisu muslimani da se MOGU zvati bosancima. (ovo mogu sam namjerno naglasio jer je alija upravo tako rekao.)
velikodusno, nema sta...
postoji tu jos nesto (kod onog kako se bih nemuslimani "mogu zvati") ali sad nemam vremena da bih se dodatno posvetio tome.
- Pietje_Bel
#50 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pa pred nama je sada upravo jedna zestoka borba za opstanak Bosne i Hercegovine. Po meni ce Bosna nestati ako se nesto ne promjeni. Bosnjacke stranke moraju postati Bosanske. Mora da se sprovede jasna Bosnanizacija svega u Bosni a mi muslimani trebamo da krenemo sa tim jer niko osim nas to ne moze uraditi. Znam i ja da je Bosnjak i Bosanac u sustini isto ali dan danas to nije isto u praksi. Hajde izadi u Sarejvu, Zenicu, Tuzlu na ulicu i pitaj izvorne stanovnike tog grada sta su oni po nacionalnosti i reci ce ti najvjerovatnije velika vecina da su Bosanci,pogotovo omladina. Nikakvi Bosjaci oni nisu. Ako to isto pitas one iz Srebrenice, Novog Pazara, Foce najvjerovatnije da ce ti vecina reci da su Bosnjaci a mnogo ce ih reci da su Muslimani. Ako Bosanstvo pocne da znaci ono sto bi trebalo da znaci siguran sam da ce za nekih 100 godina se Hrvati iz srednje Bosne ponovo asimilirati u Bosance.NNneko wrote:aaWizzardFromBOZ wrote:NNneko wrote:Ukoliko si mjesanog braka imas pravo da se izjasnjavas kao Bosnjak, a i Bosanac ako ti to mozda ljepse zvuci, niko ti to ne moze zabraniti. Stanovnici Bosne se zovu Bosnjaci, odnosno Bosanci.
Cinjenica je da su se svi stanovnici Bosne zvali Bosnjacima nezavisno kojoj su religiji pripadali. Otuda prezimena kao sto su Bosnjak, Bosnjakovic, Bosnjakovski, postoje i kod muslimana, i katolika i pravoslavnih. Postoji selo u Slavoniji koje se zove Bosnjaci. Medjutim, nekih 100 ili vise godina Bosanski Srbi i Hrvati su izgradili svoj indetitet. Ne moze im niko zabraniti da se zovu Srbi i Hrvati, a ni Bosnjaci ako zele da se tako izjasnavaju. Stvar je u tome sto Bosanski Srbi i Hrvati se ne zele izjasnjavati po nacionalnosti Bosanci, osim nekolicine njih. Ovdje se cesto pokrecu teme da se svi stanovnici Bosne izjasnjavaju kao Bosanci, a zna se da bi na tako nesto pristalo samo vecina muslimana, neki bi se i dalje izjasnjavli Bosnjaci, a neki Muslimani. Dok bi se velika vecina Srba i Hrvata i dalje izjasavalo kao Srbi i Hrvati. Neko svjesno ili nesvjesno zeli da razbije Bosnjake muslimane kao naciju da bi nam opet mogli reci ne znate ni kako cete se izjasnjavati, a mi samo vracamo stari naziv Bosnjak koji nam je bio zabranjen. Srbi i Hrvati se vec dugo tako zovu da bi se sad poceli zvati Bosnjaci, ali to im nije zabranjeno. Pogotovo, ne znam zasto je to tako veliki problem za mjesane brakove osim da im rijec Bosnjak zvuci jezivo pa vise vole da se izjasnjavaju Bosancima. Niko im to ne spori, ali da ne pokusavaju tu ideju da sire medju Bosnjacim muslimanima. Za nas Bosnjak i Bosanac ima isto znacenje, pa zasto bi onda izraz Bosnjak ponovo mjenjali.
Moramo biti svjesni svih procesa koji su u Srbiji i Hrvatskoj prisutni i koji podgrijavaju ideju o Bosni kao jednoj Hrvatskoj i Srpskoj zemlji. Tim procesima se mi nismo mogli oduprijeti jer ih nismo posmatrali iz prave perspektive. Mis mo se poceli identifikovati sa Muslimainima jer je citav svijet oko nas poceo tako da gleda na nas. To je na kraju krajeva najvise stete nanjelo nama. Zasto se Albanci nisu poceli identificirati sa muslimanima vec su ostali Albanci? Da li zato sto je pritisak na njih bio manji ili zato sto je nacionalna svijet bila veca? Ja mislim ovo prvo.
Mi smo se tim procesima(iz Srbije i Hrvatske) odupirali kao muslimani i naravno da nismo uuspjeli u tome. Radi toga su te price o Hrvatstvu i Srpstvu bosne prolazile a mi smo to samo gledali. Sada imamo svoju drzavu, zivimo u vremenu i prostotu gdje je vjera mnogo manje vazna od nacije i vrijeme je da pocnemo inteligentno se ponasati prema tome. Vjera se mora vratiti u nase privatne zivote i izaci iz javnih. Moramo sve one muslimane Bobosanciti. To treba da se desi kroz skolstvo i na sve ostale moguce nacine i mislim da smo se dovoljno odmakli od rata da bi vec polako mogli poceti sa tim. Jer rat je Bosance-muslimane utjerao u neki islamski nacionalizam koji je opet proizveo neke drasticne osobine. Sve je to po meni dio procesa koji smo morali proci i nije nam bilo druge.
Mislim da je jedini spas za Bosnu jak nacionalni osjecaj Bosanaca. To se moze samo podstici ako se krene na jedan ozbiljan i iskren nacin da se Bosanci opet povezu sa svojom pred Osmanskom istorijom. To ne znaci da oni trebaju postati Hriscani vec da se oni od malih nogu moraju uciti ko su i sta su na jedan iskren nacin i da su na prvom mjestu Bosanci i da znaju tacno sta to znaci. U ovom okruzenju nama Islam nista nece moci pomoci u generalnom smislu kao za naciju, osim jak nacionalni osjecaj i jedinstvo medu svim Bosancima, odlucnost. To jeste jedna teska borba jer se moramo boriti sa Islamistima, Srrpskim nacionalistima i Hrvatskim nacionalistima.