Bosanci i Hercegovci

Post Reply

su

su geografska odrednica stanovnika BiH i tako treba da ostane, jer u njoj žive samo Bošnjaci/Hrvati/Srbi i grupa ostalih
14
15%
bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod
15
16%
bi trebali postati jedini konstitutivni narod i time zamijeniti konstitutivnost Bošnjaka/Hrvata/Srba
58
61%
su u stvari prikriveni Bošnjaci
8
8%

Total votes: 95

horiznot

Post by horiznot »

Jastreb35 wrote:
horiznot wrote:
Jastreb35 wrote: Prvo, ukidati status Srbima, Hrvatima i Bosnjacima nije potrebno jer su konstitutivni na tlu citave drzave, tako da je svaki dio "kuce" zajednicki. Onaj ko pokusa dio "kuce" zadrzati samo za sebe, makar mu i Srbija pomagala, u tom nece uspjeti jer je (medju tri naroda) dovoljno simpatizera suzivota koji ce osujetiti to svojatanje.

Drugo, ukidati status Srbima, Hrvatima i Bosnjacima nije moguce. Tako da imas izbor, ostati pristalica suzivota i s vremenom pobijediti, ili postati protivnik istog i sigurno izgubiti.
Ja sam pristalica suzivota.Ja ne mogu zamisliti Bosnu u kojoj bi zivio samo jedan narod , jedna vjera ......To je tako dosadno i grozno ...ja bi se iselio iz takve drzave .Ali ti kazem da je takva drzava moguca jedino ako je jedan narod konstitivan. .....
Ti ako imas ogreniceno shvatanje drustva, a dominaciju jednih nad drugim neophodnom za stabilnost, nemoj druge tjerati da to prihvate.
Ja sam covjek vrlo sirok , moji dijapazoni shvatanja i tolerancije i demokarcije prevazilaze tvoje uske SDA okvire .Ja nikoga ne tjeram ni na sto niti ja iamm politicku niti vojnu moc za bilo sta.Ja ti samo kazem da sam se kao Bosanc borio za Bosnu i bio prevaren pa potom projtjeran iz svoje zemlje.Ocevi su mi kao partizani krvarli u drugom svjetskom ratu za Bosnu a ja u ovom .Ali ne zaq ovakvu.Ja sam se borio za onu koja nam je ostavljena u amanet.Ona AVNOJ-ska .Ja samo dektiram zasto se Bosni desilo ono sto se desilo.Dao si suverenitet Zagrebu i Beogradu i oni su dosli po svoje .Bez navodnika.Dao si im .Ja ti kazem , ja samo dijagnosriciram bolestr kod pacijenta .O tome u dalekom svijetu razmisljam evo vec 10 godina.Ralog bosanske havarije i kataklizme lezi u cinjenici da si svoj suverenitet dao drugima .Dao si ga i oni ga hoce u potpunoj formi.Hoce sume i rijeke ali i oni hoce i da se te sume i rijeke zovu srpske i hrvtske.
I tako ce biti i u buduce dok god ne uzmes ono sto ti pripada a njima oduzmes ono sto im ne pripada .Bosna Bosancima .
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ja sam se borio za onu koja nam je ostavljena u amanet.
Od ranijih generacija koje su takodje smatrale da je BiH drzava Srba, Hrvata i Bosnjaka (tada Muslimana) ? Konstitutivnost naroda nije rezultat rata, nema razloga da manipulises cinjenicama. Od kada samo jedan narod ne nosi ekskluzivno pravo na konstitutivnost u BiH, pa da vidimo sta si ti to i od koga naslijedio ?
Nonsense

Post by Nonsense »

Horiznot, ah opet nisi iznevjerio! :roll:

Nije blago ni srebro ni zlato vec je blago sto je srcu drago. :D
strongwoman

Post by strongwoman »

Necete rijetko cuti kako profesori, akademici i ostali "obrazovani" stanovnici u BiH navodeci "tri konstitutivna naroda" kazu Srbi, Hrvati, muslimani.
Ne moze biti Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, to je vjestacka tvorevina i kao takva je lazna i neistinita. U BiH zive samo Bosanci i Hercegovci islamske, katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti, kao i pripadnici ostalih vjeroispovjesti koje nisam napomenula.....
Velika je zabluda mjesati vjeroispovjest i nacionalnost. Ja sam Bosanka (Bosnjakinja) muslimanske vjeroispovjesti..
Da sam igrom slucajnosti rodjena u Srbiji ili Hrvatskoj bila bih Srbijanka ili Hrvatica muslimanske vjeroispovjesti...
Svi oni koji se smatraju i izjasnjavaju Srbima ili Hrvatima trebaju da odu u Srbiju ili Hrvatsku i treba im oduzeti drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.

Ja se zalazem za ravnopravnost svih vjeroispovjesti u BiH, za pravednu drzavu, za ista prava svih ljudi dobre volje... a oni koji sire nacionalnu mrznju neka odu tamo negdje daleko...pa ce vidjeti sta je Bosna i Hercegovina i sta su Bosanci...Ono sto smo mi prezivjeli i oprostili to niko na svijetu ne bi mogao uraditi...Mi imamo srce, dusu ali i ponos...Necemo trpiti ovu vrstu manipulacije....
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

lejlatab wrote:Necete rijetko cuti kako profesori, akademici i ostali "obrazovani" stanovnici u BiH navodeci "tri konstitutivna naroda" kazu Srbi, Hrvati, muslimani.
Ne moze biti Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, to je vjestacka tvorevina i kao takva je lazna i neistinita. U BiH zive samo Bosanci i Hercegovci islamske, katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti, kao i pripadnici ostalih vjeroispovjesti koje nisam napomenula.....
Velika je zabluda mjesati vjeroispovjest i nacionalnost. Ja sam Bosanka (Bosnjakinja) muslimanske vjeroispovjesti..
Da sam igrom slucajnosti rodjena u Srbiji ili Hrvatskoj bila bih Srbijanka ili Hrvatica muslimanske vjeroispovjesti...
Svi oni koji se smatraju i izjasnjavaju Srbima ili Hrvatima trebaju da odu u Srbiju ili Hrvatsku i treba im oduzeti drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.

Ja se zalazem za ravnopravnost svih vjeroispovjesti u BiH, za pravednu drzavu, za ista prava svih ljudi dobre volje... a oni koji sire nacionalnu mrznju neka odu tamo negdje daleko...pa ce vidjeti sta je Bosna i Hercegovina i sta su Bosanci...Ono sto smo mi prezivjeli i oprostili to niko na svijetu ne bi mogao uraditi...Mi imamo srce, dusu ali i ponos...Necemo trpiti ovu vrstu manipulacije....
Znaci, po tvome ispada da su Bosnjaci u Sandzaku srbijanci ili crnogorci muslimanske vjeroispovijesti?
Ili da su Madjari u Vojvodini vojvodjani/srbijanci katolicke vjeroispovjesti?
Ili da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti, tj. da su Franjo Tudjman i Milan Martic ustvari Hrvati, samo razlicite vjeroispovijesti?
I Albanci na Kosovu su po tome Srbi muslimanske (ili vec koje vjeroispovijesti) (dok nije bilo pokrajine), a kada Kosovo dobije nezavisnost, onda ce ono malo Srba na Kosovu biti Albanci/Kosovari pravoslavne vjeroispovijesti?
Jesi li tako mislila, ili ja grijesim?
horiznot

Post by horiznot »

Jastreb35 wrote:
Ja sam se borio za onu koja nam je ostavljena u amanet.
Od ranijih generacija koje su takodje smatrale da je BiH drzava Srba, Hrvata i Bosnjaka (tada Muslimana) ? Konstitutivnost naroda nije rezultat rata, nema razloga da manipulises cinjenicama. Od kada samo jedan narod ne nosi ekskluzivno pravo na konstitutivnost u BiH, pa da vidimo sta si ti to i od koga naslijedio ?
E moj ti .Ti samo slusas sebe .Ti uopce ne citas moje potove niti ti razumijes stvari.Gori sam ja s kim razgovaram ali eto neka ti bude.Cuj ja manipulisem cinjenicma :lol: :lol: Pa jadan ti nebio zar bas nista ne znas.Srbi i Hrvati i Muslimani su bili konst.... prije rata zato sto je bila Jugoslavija .JU GO SL AVIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!! Halo , zato su bili konst....zato sto su i Muslimani bili konst ...u Srbiji a Srbi u Hrvatskoj .Koliko puta ti treba crtati.Raspadom Jugoslavije Srbi su prestali biti kons.....u Hrvatskoj a Hrvati u Srbiji .Muslimane su cak tretitrali kao vjersku zajednicu cak ni nacionalna manjina nisu mogli biti .Ovo su rijeci Vladislava Jovanovica ministra vanjskih poslova za vrijeme rata i za vrijeme Slobe.Imao je lice djeteta a mozak i dusu djavla , uzgred receno. Svi su prestali biti konst svugdje osim u Bosni.
Ne mozes imati dvije maticne zemlje .Ne mozes .To je nemoguce u Bosni se guraju zakoni protiv Boga i protiv prirode i protiv svih pravnbih i zxakonskih normi.Ne mozes imati dvije majke .Ne mozes dzaba je .Jedna ti je majka a drugo maceha.Jospi Pejakovic i Zeljko komsic su izabrali Bosnu za majku.Ali vecina ih je izabrala Hrvatsku .I zato oni hoce da nose teritorij.Jer je to kako kazu hrvatski i srpski teritorij.Oni su u pravu ako su tu suvereni.Zasto je prije tih famoznih 150 godina Zg i Bg bacio udicu katolicima i pravoslavcima da postanu Srbi i Hrvati.Da bi oteli Bosni teritoriju .Zasto su Talijani nacionalna manjina bili u Jugoslaviji a danas su to isto u Hrvatskoj.Zato sto imaju MATICU .Da su konstitu....Istra i Zadar bili pod plotunskom paljbom Berluskonija i Prodana.Ja se sjecam kako su Srbi u Hrvatskoj siktali i grzli i rezali kada ih Tudjamn izbacio iz kosnstitutivnosti i dao da budu nacinalna manjina.Balvani pa ono ........Danas niko ni u sali ne trazi da Srbima vrati status prije rata odnosno status za vrijeme Yuge.Zasto u Bosni drukcije nego li u svim republikama bivse Yu.Zasto ? Sta su Srbi u Crnoj Gori . Ne znas !
Ja cu ti reci nacinalna manjina . A do jucer su bili konstitutivni.Nema vise brale.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Srbi i Hrvati i Muslimani su bili konst.... prije rata zato sto je bila Jugoslavija .JU GO SL AVIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!
Eto sta si naslijedio.
horiznot

Post by horiznot »

Jastreb35 wrote:
Srbi i Hrvati i Muslimani su bili konst.... prije rata zato sto je bila Jugoslavija .JU GO SL AVIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!
Eto sta si naslijedio.
I Srbija i Hrvatska i Makedonija i ....su to isto naslijedile ( 6 naroda je bilo konstitutivno na svakoj stopi SFRJ ) ali je jedino Bosna ostala sa troglavom konstitutivnoscu dok svi drugi raspadom Yu uzese samo jedan element da cini suverenitet i tu famoznu konst.......ZASTO ? ZASTO BAS BOSNA I ZASTO JEDINO BOSNA NA CIJELOM SVIJETU ? ZASTO ?
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Horiznot, da li bi mi dao autorska prava da citam tvoje postove maloj deci pred spavanje?

Ja sam Bosanka (Bosnjakinja) muslimanske vjeroispovjesti..
A da si rodjena na marsu?
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Stvarno ima kretena na ovom forumu koliko hoces.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

I Srbija i Hrvatska i Makedonija i ....su to isto naslijedile
Ili u neznanju lupas ili otvoreno lazes. U Hrvatskoj jesi imao konstitutivnost Srba (ne i Slovenaca ili Makedonaca) i mislim da je ukidanje tog statusa srpskog naroda bilo neopravdano. Kao sto bi, da je moguce, to bilo neopravdano u BiH.
horiznot

Post by horiznot »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Stvarno ima kretena na ovom forumu koliko hoces.
I ja kazem , oteo si mi rijec iz usta :D :-D
horiznot

Post by horiznot »

Jastreb35 wrote:
I Srbija i Hrvatska i Makedonija i ....su to isto naslijedile
Ili u neznanju lupas ili otvoreno lazes. U Hrvatskoj jesi imao konstitutivnost Srba (ne i Slovenaca ili Makedonaca) i mislim da je ukidanje tog statusa srpskog naroda bilo neopravdano. Kao sto bi, da je moguce, to bilo neopravdano u BiH.
Poptpuno nebitno barem sto se tice statusa Muslimana u Srbiji ili statusa Hrvata u Srbiji.Potpuno nebitno , dozvoljavam mogucnost da Hrvati nisu bili konst...u Srbiji ali ponavljam da sve zemlje na svijetu imaju u Ustavu da suverenost i konstitutivnost nosi samo jedan narod.Tako je u Srbiji i u Hrvatskoj.Zasto onda Bosnjaci na Sandzaku nisu konstitutivnii u Srbiji.Hem ih ima hem tamo zive stoljecima.Bosna je iznimka za cijeli svijet po tom pitanju.Dokazi suprotno .
horiznot

Post by horiznot »

Ljubitelj Zabara wrote:Horiznot, da li bi mi dao autorska prava da citam tvoje postove maloj deci pred spavanje?

Ja sam Bosanka (Bosnjakinja) muslimanske vjeroispovjesti..
A da si rodjena na marsu?
Ako su djeca pametna na tatu nikakve fajde . :P :razz: :P :P :P :P :P :P
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ovako otprilike tece nasa diskusija ;

ti ; "treba ukinuti konstitutivnost Srba i Hrvata u BiH"
ja ; "ne moze komsija, nije to kaput kojeg mozes tek tako prekrajati"
ti ; "mogu, ja sam se borio za avnojsku BiH"
ja ; "pa avnojska BiH je potvrdila konstitutivnost Srba i Hrvata u BiH"
ti : "dozvoljavam da je tako, no sta me briga, bice onako kako ja i amidza kazemo"

A tu bilo kakvi argumenti gube tezinu.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Moze li meni neki potkovaniji od mene objasniti sta je to sto cini razliku izmedju nacije i naroda?

Te zasto ne moze nacija Bosansko-hercegovacka, a narodnost kako ujagmis, tj. kako se osjecas, narodno narafski a ne nacionalno.

Jer tu je sva bizranost naseg projekta u kojem vjera - od koje nijedna nije dominicilna iz ovih krajeva - je podjelila i pokorila naroda, koji su onda od naroda stvorili nacije, a svaka nacija ima pravo na svoju drzavu tj. teritoriju, te bi tako svako da bude - super-nacija nad mini-narodom tamo gdje je u vecini. Jer ako nije tako - sta je razlika kad oduzmes vjeru, dakle sta ostane da nas dijeli? Istorija iz 1389-te? I ova iz potonjih 15 godina - verzija - iskoristi sve u proslosti sto je bilo, da danasnju vodu svedes iz korita na svoj mlin - pa posto poto.

A sustiniski - svi smo iz iste septicke jaruge razlika je samo u geografskoj sirini i duzini na kojoj si "evoluirao".

I da napomenem, sto mi kolega Jastreb rece juce. On nije Bosnjak. Tako da ne dolazi do neke zabune do koje moze doci. Jer i ja i on - nismo konstitutivni izgleda. Jedina je razlika sto on - nije konstitutivan a brani one koji jesu, a ja bih malo osuo koji redenik doduse ustavno-pravni po glavama njihovim. Jerbo cini mi se da onaj ko nije sekirli - jest hairli a hairli je sto je konstu-tivli - pa mu se blago!

I ja bi u tom Daytonu sceo bidnut zasticena zivotinja, endem ugrozeni, sa obezbjedenim nacionalnim parkom. Al' nemre! Kapak. Ish, ish, ish. Pa ako me odstrijele lovci na bijele kosti i drugi hismeticari krivolovci mimo unaprijed predvidjenih zona razgranicenja unutar koji vlada humani rezim koji se baziva na "mi moramo prezivST" po svaku cijenu - nece niko ni nacionalno-obojenu suzu za me pusc'it. Tako vam se to racuna. Inace HorizNot - svidja mi se kako razmisljas. I pisi vislje - ima nas jos kojima se primi vise od cenat u guzove, a budalama preporucujem - da zbave sebi koju knjigu o Americkim Indijacima. Imas od njih dosta toga naucit. Nemrem se oteti osjecaju - kad takve knjige dodirnem - da ce i o mom narodu nekad negdje postojati knjige, crtezi i zabiljeske ali ga nece bidnut. Potreban je samo jos jedan napor fasizma - do potpunog defetizma.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

I ja bi u tom Daytonu sceo bidnut zasticena zivotinja, endem ugrozeni, sa obezbjedenim nacionalnim parkom. Al' nemre! Kapak. Ish, ish, ish.
Ponovo, konstitutivnost tri naroda nije rezultat Dejtonskog sporazuma, nego se radi o nasljedju Jugoslavije.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

I da napomenem, sto mi kolega Jastreb rece juce. On nije Bosnjak. Tako da ne dolazi do neke zabune do koje moze doci. Jer i ja i on - nismo konstitutivni izgleda. Jedina je razlika sto on - nije konstitutivan a brani one koji jesu ....
Pokreni inicijativu da Bosanci i Hercegovci postanu konstitutivni kao cetvrti narod u BiH. Ja kao Hrvat jesam konstitutivan, ali se ne osjecam ugrozen srpskom ili eventualno tvojom konstitutivnoscu. Bosna je uvijek bila otvorena svima.
horiznot

Post by horiznot »

Jastreb35 wrote:
I da napomenem, sto mi kolega Jastreb rece juce. On nije Bosnjak. Tako da ne dolazi do neke zabune do koje moze doci. Jer i ja i on - nismo konstitutivni izgleda. Jedina je razlika sto on - nije konstitutivan a brani one koji jesu ....
Pokreni inicijativu da Bosanci i Hercegovci postanu konstitutivni kao cetvrti narod u BiH. Ja kao Hrvat jesam konstitutivan, ali se ne osjecam ugrozen srpskom ili eventualno tvojom konstitutivnoscu. Bosna je uvijek bila otvorena svima.
Ali se ja osjecam ugrozen tvojom konstitutivnoscu.Dlaka je falila da moj grad i jos trecina Bosne ne ode u Sranjine sake zato sto je Sranjo Tudjamn bio konstituivan u Mostaru i Capljini i Bugojnu .......Hrvati i Srbi su dobili konstitutivnost i sva moguca prava zagaranitrana svjetskim standardima i nacelima.I opet su napali Bosnu jer je ne dozivljavaju kao svoju domovinu i hoce da je nose negdje drugdje.Nisu htjeli nikakvu ravnopranost nego su htjeli da budu ravnopravniji.Kako objasniti da neko odvede iz kuce u konc logor i pola familije ti pobije na tvoje oci , u tvoj zemlji. Naravno da mislim na extremiste a ne na Josipa Pejakovica i Gojka Berica.U ovakvoj Bosni sa ovakvim Ustavom ( potpuno je nevazno kada je i kako nastao ) bosanski muslimani ce nestati .
Potpuno je nevazno ko je i kada donio odluku da tri uljeza i tri stetocine u bosanskom organizmu koje djeluju kao rak ili leukemija , nose konstitutivnost a jedini pravi nosioci suvereniteta i konstitutivnosti BOSANCI , ne .Vazno je da konstitutivnost Srba i Hrvata i Bosnjaka vodi u direktni nestanak Bosne i bosanskih muslimana.Ne trabaju topovi vise , ovo ces ih unistiti .Ako su bosanski muslimani tako ludi da nestanu samo zbog toga sto Mate Boban i Radovan Karadjic hoce da budu konstitutivni onda svaka cast njihovoj ludosti.Anketa na ovom forumu dosada pokazuje da je 56 % ljudi na mojoj strani.Nepogresivo tacno.Ko su Bosanci ? Svi Bosnjaci ili skoro svi su listom i bez rezreve Bosanci.Samo da ta najljepsa rijec na svijetu udje u Ustav oni ce prepoznati svoje istorijskjo ime po kojemu ih cijeli svijet prepoznaje .Od Splita do Toronta.Svi kazu Bosanac , Bosnian , Bosniak .......
To je hiljadugodisnje ime i tradicija i kutura i sve .Bosanac je jednostavno Bosna .Puna usta.Bosnjak je kratkog daha i lapi.Ja to osjetim .Meni to ime ne smeta ali to nije to ono pravo.Bosanac je ono pravo.Bosanci su takodje ljudi poput Ivana Lovrenovica , Josipa Pejakovica , Davorina Popovica ....
Daria Dzamonje , Predraga Pasica ......dakle taman 56 i kusur % .I ostali neka zive u Bosni , bujrum ali nema odcjepljenja i drzavnih zastava Hrvatske i Srbije na javnim mjestima .i skolski program iz druge zemlje .I to okupatorske koja laze sta je bilo jucer u ratu.Dvije skole pod jednim krovom .Dosta tom fasizmu.Tri prevodica za jedan te isti jezik.Tri vojske za jednu drzavu.Tri policije za jednu drzavu.Dva palamenta za jednu drzavu.Cetri predsjednika za jednu drzavu.Tri + onaj cetnik Jelic .Dosta vise u pm . Dosta Nema vise .Dosta je bilo zajbancije "Bosna je kaze i hrvatska i srpska" .Ma nije , laze ko kaze da jeste.Bosna je bosanska.
masko33

Post by masko33 »

horiznot wrote:
Jastreb35 wrote:
Ali se ja osjecam ugrozen tvojom konstitutivnoscu.Dlaka je falila da moj grad i jos trecina Bosne ne ode u Sranjine sake zato sto je Sranjo Tudjamn bio konstituivan u Mostaru i Capljini i Bugojnu .......Hrvati i Srbi su dobili konstitutivnost i sva moguca prava zagaranitrana svjetskim standardima i nacelima.I opet su napali Bosnu jer je ne dozivljavaju kao svoju domovinu i hoce da je nose negdje drugdje.Nisu htjeli nikakvu ravnopranost nego su htjeli da budu ravnopravniji.Kako objasniti da neko odvede iz kuce u konc logor i pola familije ti pobije na tvoje oci , u tvoj zemlji. Naravno da mislim na extremiste a ne na Josipa Pejakovica i Gojka Berica.U ovakvoj Bosni sa ovakvim Ustavom ( potpuno je nevazno kada je i kako nastao ) bosanski muslimani ce nestati .
Potpuno je nevazno ko je i kada donio odluku da tri uljeza i tri stetocine u bosanskom organizmu koje djeluju kao rak ili leukemija , nose konstitutivnost a jedini pravi nosioci suvereniteta i konstitutivnosti BOSANCI , ne .Vazno je da konstitutivnost Srba i Hrvata i Bosnjaka vodi u direktni nestanak Bosne i bosanskih muslimana.Ne trabaju topovi vise , ovo ces ih unistiti .Ako su bosanski muslimani tako ludi da nestanu samo zbog toga sto Mate Boban i Radovan Karadjic hoce da budu konstitutivni onda svaka cast njihovoj ludosti.Anketa na ovom forumu dosada pokazuje da je 56 % ljudi na mojoj strani.Nepogresivo tacno.Ko su Bosanci ? Svi Bosnjaci ili skoro svi su listom i bez rezreve Bosanci.Samo da ta najljepsa rijec na svijetu udje u Ustav oni ce prepoznati svoje istorijskjo ime po kojemu ih cijeli svijet prepoznaje .Od Splita do Toronta.Svi kazu Bosanac , Bosnian , Bosniak .......
To je hiljadugodisnje ime i tradicija i kutura i sve .Bosanac je jednostavno Bosna .Puna usta.Bosnjak je kratkog daha i lapi.Ja to osjetim .Meni to ime ne smeta ali to nije to ono pravo.Bosanac je ono pravo.Bosanci su takodje ljudi poput Ivana Lovrenovica , Josipa Pejakovica , Davorina Popovica ....
Daria Dzamonje , Predraga Pasica ......dakle taman 56 i kusur % .I ostali neka zive u Bosni , bujrum ali nema odcjepljenja i drzavnih zastava Hrvatske i Srbije na javnim mjestima .i skolski program iz druge zemlje .I to okupatorske koja laze sta je bilo jucer u ratu.Dvije skole pod jednim krovom .Dosta tom fasizmu.Tri prevodica za jedan te isti jezik.Tri vojske za jednu drzavu.Tri policije za jednu drzavu.Dva palamenta za jednu drzavu.Cetri predsjednika za jednu drzavu.Tri + onaj cetnik Jelic .Dosta vise u pm . Dosta Nema vise .Dosta je bilo zajbancije "Bosna je kaze i hrvatska i srpska" .Ma nije , laze ko kaze da jeste.Bosna je bosanska.
Pa i ja bi se osjecam ugrozen ako bi mi se ukinula konstitutivnost.A dobro ti Jastreb kaze , ugradi se u Ustav kao Bosanac .Izbori se da budes konstitutivan..Ovako bezpotrebno trosis energiju.Znas kako se kaze , teorija bez prakse je kao tocak bez osovine.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

horiznot, hoces reci da bi oduzimanje konstitutivnosti Srbima i Hrvatima trebalo biti kazna za premoc koju su separatisti imali u ta dva naroda ?
Sarajlija_84

Post by Sarajlija_84 »

Pravo volim ove koje zive u zabludi i njihova razmisljanja se zasnivaju na guslarskim pricama ili seoskim mitovima koje slusaju ispred doma kulture u njihovim romanijsko-medjugorskim predjelima. Nema tu neke argumentacije, nego si odmah lud, price su ti za malu djecu, mrzis redom i glup si. Jedina drzava na svijetu gdje predsjednik nogometnog saveza ne voli svoju reprezentaciju ili da predsjednik radi za drugu drzavu i to je kao NORMALNO. Prosetajte malo po Rogatici ili Grudama pa cete vidjeti sa kakvim ljudima mi trebamo u Evropu.
horiznot

Post by horiznot »

masko33 wrote:
horiznot wrote:
Jastreb35 wrote: Pokreni inicijativu da Bosanci i Hercegovci postanu konstitutivni kao cetvrti narod u BiH. Ja kao Hrvat jesam konstitutivan, ali se ne osjecam ugrozen srpskom ili eventualno tvojom konstitutivnoscu. Bosna je uvijek bila otvorena svima.
Pa i ja bi se osjecam ugrozen ako bi mi se ukinula konstitutivnost.A dobro ti Jastreb kaze , ugradi se u Ustav kao Bosanac .Izbori se da budes konstitutivan..Ovako bezpotrebno trosis energiju.Znas kako se kaze , teorija bez prakse je kao tocak bez osovine.
Mene je nekad davno brinulo sto si ti " ugrozen " .Imao si sve i vise od mene pa si opet spuco granatu u Stari Most i otvorio kafic Dretelj ( onako na cistu miru valjda zato sto si bio konstitutivan .Sta bi tek uradio da si fakat bio ugrozen.Ti se vise neces pitati sta ce pisati u bosanskom Ustavu.Glasas za hrvatski sabor , tamo ti sjede zemljaci poput Rojsa i Djapica pa tamo kroji Ustav.Glasanjem za hrvtski Sabor i za predsjednice izbore sam si sebe doveo u poziciju hrvatske dijaspore koja iz inzomstva jednostavno glasa.Hrvat iz Osijeka glasa u Minhenu a ti u Mostaru ili Grudama.Ti si imao sansu da se pitas pa sam vidio kako si je iskoristio.Proglasio Mostar hrvatskim stonim gradom , a komsije ti i skolski drugovi i suborci i .....zavrsili u Heiodromu .Jebo ti takvu ravnopravnost .
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Imao si sve i vise od mene pa si opet spuco granatu u Stari Most i otvorio kafic Dretelj ( onako na cistu miru valjda zato sto si bio konstitutivan .Sta bi tek uradio da si fakat bio ugrozen.Ti se vise neces pitati sta ce pisati u bosanskom Ustavu.
Kretenu jedan, ti ces se pitati balavac nepismeni ?
horiznot

Post by horiznot »

p.s. za @masko33
Vidio sa na pocetku ove teme kako se nadmeno i oholo sa ogromnom dozom ironije i prezira osvrces na samu temu i uvod koji je otvorio jedan veliki forumas , za tebe erudita i enciklopedija profesor ljudska gromada @klif .Samo pominjanje rijeci , Bosanac , koje je tebe izaziva navalu smijeha i sprdnje.
Tipicna retorika jednohg HDZ-ovca .Sjecam se detalja iz knjige Ive Komsica koji opisuje jednu voznju sa Matom Bobanom i Mate mu na rastanku kaze : " Sta hoce muslimani , ako nece onako kako mi hocemo pobicemo ih " . Ili " anegdota ' sa susreta Boban -Vucurevic u Trebinju ."Srbima istocno od Neretve a Hrvatima zapadno.A balije u Neretvu , dobacio je Boban " i grohotom su se smijali prica kamiondzija u guslar Vucurevic u jednom intervjuu.Ti si na tragu slicnih razmisljanja.Ljudi poput tebe su bukvalno shvatili viceve o Bosancima.
Post Reply