Bosanci i Hercegovci

Post Reply

su

su geografska odrednica stanovnika BiH i tako treba da ostane, jer u njoj žive samo Bošnjaci/Hrvati/Srbi i grupa ostalih
14
15%
bi trebali dobiti konstitutivnost kao četvrti konstitutivni narod
15
16%
bi trebali postati jedini konstitutivni narod i time zamijeniti konstitutivnost Bošnjaka/Hrvata/Srba
58
61%
su u stvari prikriveni Bošnjaci
8
8%

Total votes: 95

Šandor

Post by Šandor »

Skoro trećina Škota su ateisti zvanično. Ispisali se iz Church of Scotland. :D

U stvari, ne znam jesu li se svi ispisali ali tako se izjašnjavaju.
horiznot

Post by horiznot »

klif wrote:
Jastreb35 wrote:
Nonsense wrote: Jesi li se ti pitao koji je nacionalni sastav na ovome forumu ??? :D
Onaj ko zivi u ogranicenom svijetu, po pravilu trazi da mu se taj svijet povinuje.
Paradoksalno je da je konstitutivnost tri naroda, na koga se Jastrebe stalno pozivaš, ustavni i politički princip koji je ustanovljen od strane ideoloških protivnika današnjih političkih elita, čiji si vatreni branilac. Današnje BH političke elite su ideološki sljedbenici snaga poraženih u drugom svjetskom ratu, čijem su povampirenju kumovale velikodržavni projekti susjednih država. Amoralne kakve jesu, bez ikakvih skrupula, baštine to „komunističko“ remek-djelo jedinog mogućeg državnog uređenja Bosne i Hercegovine prema svojim potrebama, s tim da ga, naravno, iskrivljuju i „prilagođavaju“ datim okolnostima, jer im sada nalogodavci sjede u Beogradu i Zagrebu, a ne u Berlinu i Rimu, a s jedinim ciljem teritorijanog parčanja BiH. Ako to, ponajviše zbog stava MZ-e, nije moguće sprovesti, ne odustaju od suštinske zamisli, nego primjenjuju taktiku slabljenja i beskonačnog produbljivanja unutarnjih podjela, čekajući i spremajući se za „bolja vremena“.

„Komunjare“ su jedini u istoriji BiH iz sopstvenih, domaćih snaga uspjeli rješiti „bosansko pitanje“. Konstitutivnost tri naroda je u suštini ideološko, ako hoćeš socijalističko rješenje, jer podrazumijeva ravnopravnost naroda na osnovi njihovih jednakih interesa i zajedničkih ciljeva, otjelotvorenih u principima socijalističke internacionale i u pravcu izgradnje „besklasnog društva“, u kome je klasno pitanje bilo primarno, a nacionalno bilo svjesno gurnuto u drugi plan. Da je takav oblik državnog uređenja bio (jedini) funkcionalan, najbolje pokazuje period 1945. – 1992., kome čak ni ti osporavaš istorijsku vrijednost, nego se čak pozivaš na njega. Tvoji mi motivi za odbranu konstitutivnosti, moram priznati, nisu do kraja jasni. Onog momenta, međutim, kada se „klasno“ zamijeni „nacionalnim“, što smo dobili 1992., konstitutivnost naroda dobiva sasvim drugi oblik i služi razgradnji zemlje, nikako učvršćivanju njene unutrašnje strukture. Ne polazim od toga da ti toga nisi svjestan. Stoga je, Jastrebe, ili redefinisanje principa konstitutivnosti tri naroda ili uvođenje korektiva za njegovo sprovođenje u praksi neophodnost.

Konstitutivnost tri naroda kao pravni princip mora biti precizno definisan. Povreda prava i obaveza proisteklih iz i baziranih na konstitutivnosti pravno mora biti tretiran kao čin veleizadaje zemlje. Svjestan si toga da su političke elite srpskog i hrvatskog naroda, a dijelom i bošnjačkog, počinile veleizdaju zemlje. Svjestan sam činjenice da trenutno u BiH ne postoji snaga koja će biti u stanju uspostaviti takve pravne mehanizme za kažnjavanje povreda principa konstitutivnosti. Uvođenje ideološkog korektiva iz perioda 1945. – 1992. više nije realnost. Taj korektiv je privremeno, pod datim okolnostima, morao biti prinudnim putem uvezen iz inostranstva u obliku visokog predstavnika. Nakon njegovog odlaska tu ulogu mogu preuzeti jedino Bosanci i Hercegovci, bilo kao četvrti konstitutivni, bilo kao jedini konstitutivni narod, jer jedini imaju prirodni interes za opstanak BiH.
Sta reci , osim , Bog ti dao zdravlje @klif , a pamet ti je dao .
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
Latinica wrote:You squander wealth that's mine.
Ne razumijem ovaj dio.Riječ squander (proguglao sam ali još mi nije jasno :D ).

znaci 'protraciti'... kao kad pjano naslijedi veliko bogatstvo i sve propije za mjesec dana uludo...
horiznot

Post by horiznot »

forUMASH wrote:.....Franjo i Slobo su Bosnu i Bosance napali frontalno, dok je Alija zabijao noz s ledja govoreci "policiji" kako nas u stvari brani od prve dvojice....

.....bas bih volio da mi neko objasni kako to nema Bosanaca u Bosni kad samo na ovom forumu desetine ljudi (i zena :D), pri cistoj pameti, prije i poslijepodne, izjavljuju kako se osjecaju bas takvima.....

....Bosanaca je bilo,ima nas i bice nas.......sporan je dejtonski ustav, a nikako postojanje Bosanaca u Bosni.....
Haj to objasni Sandoru i Jastrebu ja sam malo umoran ........a bogami i Tvrtku , koji mi rece da je kralj Tvrtko bio pravoslavac a ja ga pitao sta je bio po nacinalonosti .
P.S. Ne znam u koju su crkvu isli bosanski kraljevi ali znam pouzdano da su po nacinalnosti i po narodnosti bili Bosanci !!!!! Kako znam ? Pa fino , rekao sam da sam iz logike imao cistu 5-cu. :)
horiznot

Post by horiznot »

Šandor wrote:
Latinica wrote:You squander wealth that's mine.
Ne razumijem ovaj dio.Riječ squander (proguglao sam ali još mi nije jasno :D ).

Šandor wrote:Bujrum budite Bosanci i bit ćete tretirani jednako.
Latinica wrote:O ovome kako ti meni kazes bujrum , nekom drugom prilikom.
Mislim da se nismo razumjeli. U jednom trenutku je rasprava išla u smjeru da svi treba da se izjašnjavamo samo kao Bosanci i Hercegovci (od strane Horizonta).

Rekao sam da ne bih imao ništa protiv da se stvori društvo u kojem će se svi izjašnjavati onako kako žele. I da se ukine pravilo prema kojem Bošnjaci mogu biti samo muslimani. I da se uvede da smo svi jednaki bez obzira kako se izjašnjavamo.
Nemoj me tjerati da budem vulgaran i da idem u Banovice .Dokazi ovo sto si rekao .
horiznot

Post by horiznot »

Šandor wrote:Skoro trećina Škota su ateisti zvanično. Ispisali se iz Church of Scotland. :D

U stvari, ne znam jesu li se svi ispisali ali tako se izjašnjavaju.
sto mene nisu pitali za savjet pa da se ispisu 100 % .Sta ce tamo ? samo im popovi lovu uzimaju ....to nema veze sa mozgom .Crkva je institucija isto kao i kafana i kao kupleraj.Dodjes , uzmes i platis.U kafani i u slatkoj kuci si dobio nesto konkrektno , a sta si dobio tamo ? Sarenu lazu.Placas nekome da te laze i farba .Svasta .Gdje je ljudima rezon.Moj jaran u Americi neki dan napustio posao i otvorio firmu , biznis kako on veli .Posto je bio kuhar , ja ga pitam :
Sigurno je restoran u pitanju ?!!!! Ne veli on , otvaram crkvu :sad:
Kupio drvenu crkvu , natovari je na kamion ...pokretna crkva , bas kao pokretna kuca ( treler ) i ide od sela do sela i kupi lovu ....... :-) :roll:
Yebi ga , biznis , nemoj da mi se u biznis mesas .......... 8)
horiznot

Post by horiznot »

Za Sandora
Svjestan sam sta je ko u Bosni.Nikome ne namcem da se izjasnjava kao Bosanc a pogotovo ne kao Hercegovac.Ako nisam bio jasan , evo.
Iz naziva drzave Bosna i Hercegovina treba izbaciti uljeza a to je Hercegovina .
U Ustavu Republike Bosne treba da pise : " Bosna je zemlja Bosanaca i svih njenih gradjana ." To je preambula Usatva. Dakle Bosanci su nosioci konstitivnosti , suvereniteta i drzavotvoran narod.Srbi i Hrvati , Romi , Cesi , Slovaci , Slovenci , Jevreji , Talijani ...su nacinalne manjine jer imaju svoje maticne drzave >> jer ne zelim i nema potrebe da se Prnjavor pripoji Ceskoj a Prijedor Srbiji.
Kinezi i Cerkezi i prostituke iz Moldavije ce imati dul-dung .Vizu na 6 mjeseci kao sto sam je imao i ja u Kolnu i Frankfurtu. Sta ce biti sa Bosnjacima .I oni ce biti nacinalna manjina ! Ali sam siguran da ce otici svi 99, 99 % u Bosance.Kad su otisli u arhacno ime Adila i Tunje preko noci la(h) ko ce se prepoznati u svom hiljadugodisnjem imenu . Bosna Bosancima , to je tako logicno i rezonski .Zar ne ? !! narode bosanski :-D :-D :-D :-D :) :) :)
Šandor

Post by Šandor »

horiznot wrote:Nemoj me tjerati da budem vulgaran i da idem u Banovice .Dokazi ovo sto si rekao .
horiznot wrote:Dakle Bosanci su nosioci konstitivnosti , suvereniteta i drzavotvoran narod
Uštedio si mi vrijeme. Ne povuče me za jaja a ne ode ni u Banoviće. :lol: Greškom sam dodao ono za Hercegovce. To je Latinica pisala.

Ja mislim drukčije. Sa nacionalnog imena Bošnjak treba skinut feredžu i naznačit da Bošnjaci mogu da budu svi koji se tako osjećaju. I u potpunosti odvojiti naciju od religije.

Osobno ne bih imao problema s tim da se kao Bošnjaci izjašnjavaju i oni koji se drukčije zovu...ili čak idu u crkvu.

Bit ću iskren do kraja. Većina onih koji su se počeli izjašnjavat isključivo kao Bosanci potpuno se distancirajući od Bošnjaka, Srba i Hrvata učinili su to zbog raspada Jugoslavije (prije rata su bili Jugosloveni, nepredijeljeni, ostali...). A Bosanci smo bili samo za one u susjednim zemljama i to je predstavljalo isključivo geografsku odrednicu.

Nemam ništa protiv toga. Udure je to. Ali ipak mislim da ime Bošnjak treba da ostane jer je mnogo starije od imena Bosanac i ima drukčije značenje.

Ne postoje Srbijanci. Riječ Srbijanci možeš izgovoriti igrom slučaja. Mislim da je ta riječ nepravilna. Istu riječ ne možeš izvesti iz imena Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Njemačka, Francuska, Švajcarska. I riječ Bošnjak je po ovom principu možda nepravilna ali je postojala mnogo prije termina Bosanac. A Srbi se nikad nisu izjašnjavali kao Srbijanci.

Dakle, najbolje bi bilo kad bi imali slobodu da se izjasnimo kako želimo. Možemo biti Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Jugosloveni, Albanci, Crnogorci, Hercegovci, Krajišnici, nepredijeljeni, ostali, Eskimi....sasvim je svejedno. Isto i za religiju. Musliman, katolik, pravoslaac, jevrej, ateista.....i ko zna šta sve....do nepredijeljen.

A nosioca konstitutivnosti mogli bi riješiti referendumom. :lol:

Ali, ako razdvojiš religiju od nacionalne pripadnosti sasvim je svejedno kako ćeš se izjašnjavati.

Ovo bi sve išlo da smo riješili elementarno pitanje. Ovako je samo mlaćenje prazne slame...da ne pomisli ko da je ovo fakat moguće sad. :lol: :-)
horiznot

Post by horiznot »

Takodje sam primjetio da jako puno ljudi misli da izbacivanjem ovih i onih iz Usatva u nacinalne manjine , cini se nepravda ili osveta prije svega Hrvatima i Srbima.POGRESNO! Totalno pogresan zakljucak.Ne mogu zamisliti svoj zivot bez svijih prijatelja koji se klicu i vicu kao Srbi i Hrvati.Mojim prijedlogom da Bosanci budu nosioci konstitutivnosti u Bosni ja samo zelim da otklonim i smanjim mogucnosti podjele Bosne i da skratim i udarim po kandzama i sapama one snage u Bg i Zg koje gaje aspiracije na bosanski teritorij. Takodje zelim da smanjim tenzije i napetost i bilo kakve sukobe.Rat pogotovo.Moj prijedlog je doprinos stabilizaciji i napredku.Hrvatska je sa Marticevim Srbima i sa tzv SAO Krajinom imala veliki problem.Danas pice u 5 brzini prema Evropi.Da nema tzv rs zar ne bi i Bosna bila na vratima Evrope .Cak bi i bolje stajali od Hrvatske jer su oni sa Gotovinom i Norcem i Bobetkom zatezali do maximuma.Ali sta ja mogu kada kod ljudi rade emocije pa se @ Jasreb 35 otkri sta je on po nacinalonosti mada ga to niko nije pitao niti koga briga za tim .@Klif , Latinica i @Danas zastupaju takodje stav da jedna ( Bosnaska ) nacija nosi konstitutivnost u drzavi koja se zove po njima i obrnuto . I uopce ne treba praviti kino i dramu oko toga kako se oni zovu u privatnim zivotima.Bitno je da Bosni i svim ljudima unutra bude dobro.A ja samo dajem ideju , nista drugo.
Šandor

Post by Šandor »

Horizont, gubiš se malo. :lol:

Nema šanse da to bude tako u ovoj situaciji. Al da je...znate već....moglo bi se sve urediti da bude sasvim svejedno. Ako si rođen ovdje, imaš pasoš i rodni list...konstitutivan si. Možeš birati i možeš biti biran. Ako nisi rođen ovdje ne možeš biti biran. Tako bi bilo najbolje.

A ostalo ostaviš kao privatni izbor.

Bosanac kao nosilac konstitutivnosti nema šanse da prođe. Može se samo skinut feredža s imena Bošnjak. :D
horiznot

Post by horiznot »

Šandor wrote:
horiznot wrote:Nemoj me tjerati da budem vulgaran i da idem u Banovice .Dokazi ovo sto si rekao .
horiznot wrote:Dakle Bosanci su nosioci konstitivnosti , suvereniteta i drzavotvoran narod
Uštedio si mi vrijeme. Ne povuče me za jaja a ne ode ni u Banoviće. :lol: Greškom sam dodao ono za Hercegovce. To je Latinica pisala.

Ja mislim drukčije. Sa nacionalnog imena Bošnjak treba skinut feredžu i naznačit da Bošnjaci mogu da budu svi koji se tako osjećaju. I u potpunosti odvojiti naciju od religije.

Osobno ne bih imao problema s tim da se kao Bošnjaci izjašnjavaju i oni koji se drukčije zovu...ili čak idu u crkvu.

Bit ću iskren do kraja. Većina onih koji su se počeli izjašnjavat isključivo kao Bosanci potpuno se distancirajući od Bošnjaka, Srba i Hrvata učinili su to zbog raspada Jugoslavije (prije rata su bili Jugosloveni, nepredijeljeni, ostali...). A Bosanci smo bili samo za one u susjednim zemljama i to je predstavljalo isključivo geografsku odrednicu.

Nemam ništa protiv toga. Udure je to. Ali ipak mislim da ime Bošnjak treba da ostane jer je mnogo starije od imena Bosanac i ima drukčije značenje.

Ne postoje Srbijanci. Riječ Srbijanci možeš izgovoriti igrom slučaja. Mislim da je ta riječ nepravilna. Istu riječ ne možeš izvesti iz imena Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Njemačka, Francuska, Švajcarska. I riječ Bošnjak je po ovom principu možda nepravilna ali je postojala mnogo prije termina Bosanac. A Srbi se nikad nisu izjašnjavali kao Srbijanci.

Dakle, najbolje bi bilo kad bi imali slobodu da se izjasnimo kako želimo. Možemo biti Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Jugosloveni, Albanci, Crnogorci, Hercegovci, Krajišnici, nepredijeljeni, ostali, Eskimi....sasvim je svejedno. Isto i za religiju. Musliman, katolik, pravoslaac, jevrej, ateista.....i ko zna šta sve....do nepredijeljen.

A nosioca konstitutivnosti mogli bi riješiti referendumom. :lol:

Ali, ako razdvojiš religiju od nacionalne pripadnosti sasvim je svejedno kako ćeš se izjašnjavati.

Ovo bi sve išlo da smo riješili elementarno pitanje. Ovako je samo mlaćenje prazne slame...da ne pomisli ko da je ovo fakat moguće sad. :lol: :-)
Opet nisi dokazao da sam rekao da se svi trebamo izjasnjavati kao Bosanci.
Dokazao si samo da sam rekao da Bosanci trebaju da nose suverenitet i konstitutivnost .Tacno !!!! To sam rekao i to ponavljam.Ali nije pod moranje da se izjasnjavas tako .Izjasni se kao Srbin i bices u drzavi Bosni nacionalna manjina kao sto je Bosanc nacinalna manjina u Srbiji.Milo za drago.Ono sto vazi za tebe vazi i za mene .1+1 =2.Latinska izreka "Quod licet Iovi non licet Bovi " prevod : Ono sto dolikuje Bogu ne dolikuje volu >> e vidis takvom izrekom se Srbi i Hrvati vode kada je u pitanju Bosna .Ono sto vazi za njih ne vazi za Bosance.Lazes kao mali cucek da su se prije rata neopredjeljeni izjasnjavali kao Bosanci.Ako su bili neoprdjeljeni onda nisu mogli biti Bosanci .To je logika kojom se ja odlicno sluzim.A onaj ko se ne zna sluziti logikom , ko ne zna razmisljati rezonski je po definiciji glup.
Tvoji postovi odisu neznanjem i povrsnoscu.Skoln si parafraziranju i tumacenju po vlastitom nahodjenju.Improviziras , podmeces , insinuiras.Ne pratis misao , ne slijedis temu ....samo slusas sebe { Nisam ti rekao da bi te povukao , nego uhvatio za jaja i dobro stisnuo i od tebe napravio Elton Johna } dakle lazes jeftino i plitko i mislis da ce to proci kod mene.A ja sam perfekcionista i imam pacenje foto aparata.Uhvatiti i povuci su potpuno dva razlicita glagola.U svakom slucaju ti otpadas za bilo kakvu dalju konvrzaciju sa mnom .Jednostavno , ti si bezveze .
----------------------------------------------------------------------------------
Sandor :
" Referndum za konstitutivnost "
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Srbijanci ne postoje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ime bosnjak starije od imena Bosanac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Skinuti ferdzu sa imena Bosnjak " :lol: :lol: :lol: :lol: Nadam se da uciteljica koja ti je dala da zavrsis 4 razreda osnovne skole danas ima velike probleme u Dzehenemu
Šandor

Post by Šandor »

Da još jednom ponovim. Bosanac kao nosilac konstitutivnosti moglo bi proći kad bi to prihvatila većina Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ali to se nikad neće desiti. To nije hipoteza. Svjedoci smo te činjenice.

U slučaju oslobođenja BiH Srbima & Hrvatima trebalo bi oduzeti pravo da moraju biti birani. A oni kojima je matica u BiH su konstitutivni bez obzira kako se izjasnili. Samo tako bi država normalno funkcionisala (svjedoci smo tome, nije hipoteza). Pa nek se onda preračunavaju i kontaju gdje su se zajebali. :roll:

Ime Bošnjak datira iz srednjeg vijeka.

Da, Srbijanci ne postoje na način na koji hoćeš da ih predstaviš. Probaj po istom principu sastaviti jednu riječ za Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju.....

Riječ koja će označavati ono što želiš reći (hoćeš utrpati sve građane određene zemlje u jednu riječ).

Mislim da sam se ipak držao teme i pokušao biti realan a ne utopista & ubleha.
forUMASH

Post by forUMASH »

Šandor wrote:Da još jednom ponovim. Bosanac kao nosilac konstitutivnosti moglo bi proći kad bi to prihvatila većina Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ali to se nikad neće desiti. To nije hipoteza. Svjedoci smo te činjenice.
....jel' ti sad jasno zasto vam govorimo da ste svi isti.... :P
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

klif wrote:
Jastreb35 wrote:
Nonsense wrote: Jesi li se ti pitao koji je nacionalni sastav na ovome forumu ??? :D
Onaj ko zivi u ogranicenom svijetu, po pravilu trazi da mu se taj svijet povinuje.
Paradoksalno je da je konstitutivnost tri naroda, na koga se Jastrebe stalno pozivaš, ustavni i politički princip koji je ustanovljen od strane ideoloških protivnika današnjih političkih elita, čiji si vatreni branilac. Današnje BH političke elite su ideološki sljedbenici snaga poraženih u drugom svjetskom ratu, čijem su povampirenju kumovale velikodržavni projekti susjednih država. Amoralne kakve jesu, bez ikakvih skrupula, baštine to „komunističko“ remek-djelo jedinog mogućeg državnog uređenja Bosne i Hercegovine prema svojim potrebama, s tim da ga, naravno, iskrivljuju i „prilagođavaju“ datim okolnostima, jer im sada nalogodavci sjede u Beogradu i Zagrebu, a ne u Berlinu i Rimu, a s jedinim ciljem teritorijanog parčanja BiH. Ako to, ponajviše zbog stava MZ-e, nije moguće sprovesti, ne odustaju od suštinske zamisli, nego primjenjuju taktiku slabljenja i beskonačnog produbljivanja unutarnjih podjela, čekajući i spremajući se za „bolja vremena“.

„Komunjare“ su jedini u istoriji BiH iz sopstvenih, domaćih snaga uspjeli rješiti „bosansko pitanje“. Konstitutivnost tri naroda je u suštini ideološko, ako hoćeš socijalističko rješenje, jer podrazumijeva ravnopravnost naroda na osnovi njihovih jednakih interesa i zajedničkih ciljeva, otjelotvorenih u principima socijalističke internacionale i u pravcu izgradnje „besklasnog društva“, u kome je klasno pitanje bilo primarno, a nacionalno bilo svjesno gurnuto u drugi plan. Da je takav oblik državnog uređenja bio (jedini) funkcionalan, najbolje pokazuje period 1945. – 1992., kome čak ni ti osporavaš istorijsku vrijednost, nego se čak pozivaš na njega. Tvoji mi motivi za odbranu konstitutivnosti, moram priznati, nisu do kraja jasni. Onog momenta, međutim, kada se „klasno“ zamijeni „nacionalnim“, što smo dobili 1992., konstitutivnost naroda dobiva sasvim drugi oblik i služi razgradnji zemlje, nikako učvršćivanju njene unutrašnje strukture. Ne polazim od toga da ti toga nisi svjestan. Stoga je, Jastrebe, ili redefinisanje principa konstitutivnosti tri naroda ili uvođenje korektiva za njegovo sprovođenje u praksi neophodnost.

Konstitutivnost tri naroda kao pravni princip mora biti precizno definisan. Povreda prava i obaveza proisteklih iz i baziranih na konstitutivnosti pravno mora biti tretiran kao čin veleizadaje zemlje. Svjestan si toga da su političke elite srpskog i hrvatskog naroda, a dijelom i bošnjačkog, počinile veleizdaju zemlje. Svjestan sam činjenice da trenutno u BiH ne postoji snaga koja će biti u stanju uspostaviti takve pravne mehanizme za kažnjavanje povreda principa konstitutivnosti. Uvođenje ideološkog korektiva iz perioda 1945. – 1992. više nije realnost. Taj korektiv je privremeno, pod datim okolnostima, morao biti prinudnim putem uvezen iz inostranstva u obliku visokog predstavnika. Nakon njegovog odlaska tu ulogu mogu preuzeti jedino Bosanci i Hercegovci, bilo kao četvrti konstitutivni, bilo kao jedini konstitutivni narod, jer jedini imaju prirodni interes za opstanak BiH.

Ja branilac danasnjih politickih elita ? Prijatelju, doslo je do ozbiljnog nesporazuma. SDA je minijaturna verzija SAD u Drugom svjetskom ratu, u kojeg su se iste ukljucile iz svog interesa, zbog svojih strateskih ciljeva, svojim atomskim i napalm bombama, ali protiv puno veceg zla, puno veceg mraka. Covjeku koji smatra socijalnu pravdu najvaznijim prioritetom, okrutni kapitalizam Sjedinjenih Drzava, moderno robovlasnistvo ostvareno kamatnim sistemom, tadasnja segregacija na jugu SAD i americki imperijalizam koji se poceo razvijati, sigurno nisu prihvatljivi elementi, ali je svakom socijalisti i komunisti bilo gdje u svijetu bilo drago kada su se SAD ukljucile u rat protiv nacista. SDA je dakle minijaturna verzija SAD, uz pratece elemente korupcije na svim nivoima vlasti. Medjutim, SDA sada, i SAD tada, su saveznik u borbi protiv goreg i opasnijeg neprijatelja, tada arhitekte holokausta, sada oca genocida. To sto ne izjednacavam zlocinacku prirodu nacistickog rezima sa sebicnim pristupom Vasingtona ne znaci da sam branilac americkog establismenta tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Isto tako, SDA je samo saveznik, desno krilo u timu koji se suprotstavlja velikosrpstvu i velikohrvatstvu.

Sto se tice konstitutivnosti tri naroda, ne vidim kako je bez rata moguce iznaci korektiv njihovog statusa. Kolega "Fair Life" je prilozio interesantan tekst, u kojem se izmedju ostalog kaze : "Bosanska nacija obuhvata sve drzavljane Bosne i Hercegovine, dakle najmanje tri konstitutivna naroda, Jevreje i sve ostale gradjane.", sto je idealno rjesenje i sto ce upornom odbranom integracije drustva, neminovno postati nasa realnost. Vremenski prostor u kojem je BiH mogla nestati je proslost, a pred nama je vrijeme stabilizacije drzave. Koliko ce taj proces trajati zavisi najvise od kolicine energije koju u to ulozimo, ali podjele, odnosno stvaranja baze americkim neprijateljima u "Dugom ratu" nece biti. Prijetnja opstanku drzave nije stvarna, a samim tim ne moze posluziti kao razlog da se konstitutivnost tri naroda dovodi u pitanje. Cak i da je eliminacija statusa konstitutivnosti nesto ostvarivo.

Bez rata, pred nama su zaista samo dvije opcije;

1. separatisti uspjesno obuzdavaju kriticke glasove brutalnoscu i operacijama poput napada na Kopanju, sto ne vodi u raspad drzave ali odrzava stagnaciju jos jednu deceniju

2. separatisti gube primat stvaranjem kriticne mase medju gradjanima srpske nacionalnosti, koji obuzdavaju strah od velikosrba i suprotstavljaju se aparthejdu, a sto dovodi do implozije separatizma

Bilo kakva ozbiljna inicijativa koja za cilj ima eliminaciju konstitutivnosti srpskog naroda u BiH, neizbjezno jaca mogucnost da prva opcija bude bosanskohercegovacka realnost na duze staze.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Jedna od karakteristika Hrvata, Srba i Bosnjaka je da o bilo cemu pocnu pricati - zapetljaju se. Izvrcu istinu da bi im odgovarala iz uvijek istih sitnosicardjijskih interesa. Sve do trenutka kada to postane potpuno apsurdno jer ne govore istinu naravno. Ali njima nikada dosta vlasti, nikada im dosta vremena za morbidne snove.

A mi sto ste nas prvo uvukli u rat za koji nismo imali nikakvu motivaciju jer u njemu prije svega nismo mogli definisati neprijatelja, pa nas ubijali, vodili u logore, pljackali i protjerivali, stojimo i gledamo. Gledamo sta ste nam uradili od zemlje, kakvu zvijer ste nam napravili od Ustava, sta ste nam ucinili od zivota. Vi i dalje kupujete vrijeme. Mi i dalje gledamo. Vama nikad dosta Bosne i onoga kako biste je cerecili, nama nikad dosta ljepote domovine.

Sta je to nego iskonska borba izmedju Dobra i Zla ?
Ako to, ponajviše zbog stava MZ-e, nije moguće sprovesti, ne odustaju od suštinske zamisli, nego primjenjuju taktiku slabljenja i beskonačnog produbljivanja unutarnjih podjela, čekajući i spremajući se za „bolja vremena“.

Redefinisanje principa konstitutivnosti tri naroda ili uvođenje korektiva za njegovo sprovođenje u praksi neophodnost.

Nakon njegovog odlaska tu ulogu mogu preuzeti jedino Bosanci i Hercegovci, bilo kao četvrti konstitutivni, bilo kao jedini konstitutivni narod, jer jedini imaju prirodni interes za opstanak BiH.
Istina.

A istina je lako prepoznatljiva cak i onda kada su svi protiv nje.

Laz je samo laz cak i kada je svi podrzavaju.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

horiznot wrote:Za Sandora
Svjestan sam sta je ko u Bosni.Nikome ne namcem da se izjasnjava kao Bosanc a pogotovo ne kao Hercegovac.Ako nisam bio jasan , evo.
Iz naziva drzave Bosna i Hercegovina treba izbaciti uljeza a to je Hercegovina .
U Ustavu Republike Bosne treba da pise : " Bosna je zemlja Bosanaca i svih njenih gradjana ." To je preambula Usatva. Dakle Bosanci su nosioci konstitivnosti , suvereniteta i drzavotvoran narod.Srbi i Hrvati , Romi , Cesi , Slovaci , Slovenci , Jevreji , Talijani ...su nacinalne manjine jer imaju svoje maticne drzave >> jer ne zelim i nema potrebe da se Prnjavor pripoji Ceskoj a Prijedor Srbiji.
Kinezi i Cerkezi i prostituke iz Moldavije ce imati dul-dung .Vizu na 6 mjeseci kao sto sam je imao i ja u Kolnu i Frankfurtu. Sta ce biti sa Bosnjacima .I oni ce biti nacinalna manjina ! Ali sam siguran da ce otici svi 99, 99 % u Bosance.Kad su otisli u arhacno ime Adila i Tunje preko noci la(h) ko ce se prepoznati u svom hiljadugodisnjem imenu . Bosna Bosancima , to je tako logicno i rezonski .Zar ne ? !! narode bosanski :-D :-D :-D :-D :) :) :)
Ovo vec pocinje da lici na Hitlerovske ideje i postupke, cisti nacizam.
Horizont, pretjerujes opasno. Nema buducnosti za tvoje ideje. Zao mi je!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nemaju nista protiv ni Srbi da se svi izjasnjavaju i osjecaju kao Srbi, a slobodno da idu i u dzamije i u katolicke crkve :oops: Odnosno Hrvati da se svi izjasne i osjecaju Hrvatima :oops:

A imaju i svoje argumente da su im kako imena tako i oni sami stariji i od ameba :roll:

Gospodo Bosnjaci, isti ste kao i oni. U potpunosti.
Nonsense

Post by Nonsense »

:music2: :music2: :music2:

Malo je "bosanaca" amo kod nas da se ovo ostvari. :D
horiznot

Post by horiznot »

chuchumbamayumbe wrote:
Od tebe i nisam ocekivao da razlikujes katila i zrtvu.Ljudi koji su izrijekom , kategoricno , jasno i glasno bili protiv toga da Bosanac uopce i postoji a ne da jos bude konstitutivan u svojoj Bosni su : Ante Pavelic , Draza Mihailovic , Slobodan M .Radovan K. Franjo T. Mate Boban .......SANU .....ovo je samo prvi esalon onih koji su protiv moje ideje .Pa ti sad gledaj ko je u toj prici Hitler a ko Tito.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

horiznot wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Od tebe i nisam ocekivao da razlikujes katila i zrtvu.Ljudi koji su izrijekom , kategoricno , jasno i glasno bili protiv toga da Bosanac uopce i postoji a ne da jos bude konstitutivan u svojoj Bosni su : Ante Pavelic , Draza Mihailovic , Slobodan M .Radovan K. Franjo T. Mate Boban .......SANU .....ovo je samo prvi esalon onih koji su protiv moje ideje .Pa ti sad gledaj ko je u toj prici Hitler a ko Tito.
I tebi je sreco potrebna pomoc strucnjaka.
horiznot

Post by horiznot »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
horiznot wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Ovo vec pocinje da lici na Hitlerovske ideje i postupke, cisti nacizam.
Za razliku od tebe kome vise ni Bog ne moze pomoci.Ti si beznadezan slucaj. :P :P
Kralj Tvrtko XXVIII

danas wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Vidis ja sam bosanac i bosnjak. Ja sam konstitutivan u BiH. Ne vidim u cemu je problem.
naravno da ne vidis u cemu je problem kad si 'konstitutivan'. pa ni ja se ne sekiram sto madjarska nema more. ali nekako mi je problematicno to sto je radovan karadzic konstitutivan u bosni, a ja eto pa nisam...
Pa predlazem ti da osnujes stranku koja ce imati program da naciju Bosanac uvede u ustav. Kako stvari stoje od puste price na ovom forumu nista se promijeniti nece.
Kralj Tvrtko XXVIII

horiznot wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
horiznot wrote: Od tebe i nisam ocekivao da razlikujes katila i zrtvu.Ljudi koji su izrijekom , kategoricno , jasno i glasno bili protiv toga da Bosanac uopce i postoji a ne da jos bude konstitutivan u svojoj Bosni su : Ante Pavelic , Draza Mihailovic , Slobodan M .Radovan K. Franjo T. Mate Boban .......SANU .....ovo je samo prvi esalon onih koji su protiv moje ideje .Pa ti sad gledaj ko je u toj prici Hitler a ko Tito.
Za razliku od tebe kome vise ni Bog ne moze pomoci.Ti si beznadezan slucaj. :P :P
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

horiznot wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Slusaj covjek,
Ti mene i ne poznajes da bi bilo sta ocekivao od mene, ali mi nemoj govoriti da ne razlikujem katila i zrtvu, to nemoj, molim te. Sta ti znas o mojim zrtvama da bi mi tako sudio?
Ja ne sporim da bih volio kada bi neke od tvojih ideja bile sprovedene u djelo (i ja se pisem kao Bosanac, to si valjda vec skontao), ali za vecinu ostalih radikalnih ideja kojima eventualno namjeravas da ostvaris svoje ciljeve (kada bi se tebe pitalo) ne nalazim opravdanja u sadasnjem vremenu ili bar u narednih nekoliko decenija.
Nece niko nikada ukinuti konstitutivnost Bosnjacim, Srbima, Hrvatima u BiH i prebaciti je na Bosance. Ako bi se to pokusalo uciniti (sada i u narednih 100 godina) to bi znacilo raspad i podjelu Bosne (a i Hercegovine, mada bi je ti najradije ukinuo, je li tako?)
Kralj Tvrtko XXVIII

Ma ne nasjedaj na provokacije. Vidis da lik nije dobar nikako. Trazi nesto a ni sam nije siguran sta trazi. A nacin na koji to trazi je preko foruma.
Post Reply