Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
cyprus

#51 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

gospodar kuglastih munja wrote:A ko ce meni objasniti zasto ja kao cistokrvni bosanac u svojoj drzavi ne mogu biti biran za predsjednika drzave zato sto zivim u RS, a jedan sandzaklija koji je protjeran 92 iz Srbije u Federaciju kao bosnjak moze. On prakticno stranac, a ja bosanac sa dna kace. :mrgreen: :lol: :evil:
Ne valja Ustav, a bojim se da uvođenje četvrtog konstitutivnog naroda nije riješenje koje će ga unaprijedit.
Ivy

#52 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

jeza u ledja wrote:"A Bosnian Serb named Princip......It must be noted that he [Gavrilo Princip] was a Serb and not a Serbian. A Croat is a Catholic member and a Serb an Orthodox member of a Slav people that lies widely distributed south of the Danube, between the Adriatic and Bulgaria, and north of the Greek mountains. A Serbian is a subject of kingdom of Serbia, and might be a Croat, just as Croatian-born inhabitant of the old Austrian province of Croatia might be a Serb."

"Black Lamb and Grey Falcon" (Rebecca West) - pisano jos tridesetih godina proslog vijeka, opsteprihvaceno kao remek djelo o historiji nasih prostora.

Prestanite izmisljati toplu vodu. Bosnjaci, Srbi i Hrvati i ostali su narodi koji cine bosanskohercegovacku naciju. Tacka.
A kako se ta nacija zove? Bosanac i Hercegovac? Mislim da niko ovdje ne bi imao problema s tim, da su svi Bosanci i Hercegovci (kao sto ti kazes BH nacija) a ne Srbi, Hrvati i Bosnjaci koji imaju nacionalni interes...kakav nacionalni interes? Ne postoji kineski nacionalni interes u Americi, Francuskoj, V. Britaniji...oni jesu mozda kineskog porijekla ali su Ameri, Francuzi i Britanci...e to je problem!
jeza u ledja

#53 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

Ivy wrote:
jeza u ledja wrote:"A Bosnian Serb named Princip......It must be noted that he [Gavrilo Princip] was a Serb and not a Serbian. A Croat is a Catholic member and a Serb an Orthodox member of a Slav people that lies widely distributed south of the Danube, between the Adriatic and Bulgaria, and north of the Greek mountains. A Serbian is a subject of kingdom of Serbia, and might be a Croat, just as Croatian-born inhabitant of the old Austrian province of Croatia might be a Serb."

"Black Lamb and Grey Falcon" (Rebecca West) - pisano jos tridesetih godina proslog vijeka, opsteprihvaceno kao remek djelo o historiji nasih prostora.

Prestanite izmisljati toplu vodu. Bosnjaci, Srbi i Hrvati i ostali su narodi koji cine bosanskohercegovacku naciju. Tacka.
A kako se ta nacija zove? Bosanac i Hercegovac? Mislim da niko ovdje ne bi imao problema s tim, da su svi Bosanci i Hercegovci (kao sto ti kazes BH nacija) a ne Srbi, Hrvati i Bosnjaci koji imaju nacionalni interes...kakav nacionalni interes? Ne postoji kineski nacionalni interes u Americi, Francuskoj, V. Britaniji...oni jesu mozda kineskog porijekla ali su Ameri, Francuzi i Britanci...e to je problem!
Ta nacija se zove bosanskohercegovacka nacija. Srbi, Hrvati i Bosnjaci su svi dio bosanskohercegovacke nacije. Oni su konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine, a to upravo znaci da konstituisu bosanskohercegovacku naciju, sto predstavlja osnov za postojanje drzave Bosne i Hercegovine.
cyprus

#54 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Skye wrote:O još nešto: da razlikujemo državno od etničkog? Je li ti vidiš ijednog Bosanca da sjedi u državnoj vlasti? :)
Eno Radmanović kaže da 'ne vidi sagovornike o reformi policije'.. jadna majko svoja.. i to da ja nazovem predsjednikom moje države..ili bilo kojeg od njih trojice.. najgori problem je mentalitet i glupa uskogrudnost naroda na ovim prostorima koji ne vide dalje od sebe samih...
To je već drugi par čarapa, al nije da nisi upravu. A jel misliš da bi četvrti predsjednik unaprijedio stvar?
Ivy

#55 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

jeza u ledja wrote:
Ivy wrote:

Ta nacija se zove bosanskohercegovacka nacija. Srbi, Hrvati i Bosnjaci su svi dio bosanskohercegovacke nacije. Oni su konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine, a to upravo znaci da konstituisu bosanskohercegovacku naciju, sto predstavlja osnov za postojanje drzave Bosne i Hercegovine.
Znaci ako postoji nacija, postoji nesto sto se zove nacionalnost jel tako? E reci mi onda zasto je nacionalnost Bosnjak, Srbin, Hrvat a ne BH?
jeza u ledja

#56 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

Ivy wrote: Znaci ako postoji nacija, postoji nesto sto se zove nacionalnost jel tako? E reci mi onda zasto je nacionalnost Bosnjak, Srbin, Hrvat a ne BH?
Pa, ovaj, ako cemo konkretno :D , ne postoji nesto sto se zove 'nacionalnost' Bosnjak, Srbin, Hrvat. U nasem Ustavu (koji je originalno napisan na engleskom, a prijevod rijeci 'nacionalnost' na engleski je 'nationality') se B/H/S spominju kao 'constituent peoples' (u prijevodu konstitutivni narodi).
Termin 'nacionalna pripadnost' je zaostavstina iz bivse Jugoslavije, kojom su se narodi Jugoslavije definisali kao nacije, nacije koje zive u federaciji. Danas, u BiH narodi B/H/S ne mogu vise biti nacije, niti su tako definisani Ustavom. BiH nije federacija, niti tri naroda imaju formalno zapisane teritorije, kao sto su to imali u Jugoslaviji.
Ivy

#57 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

jeza u ledja wrote:
Ivy wrote: Znaci ako postoji nacija, postoji nesto sto se zove nacionalnost jel tako? E reci mi onda zasto je nacionalnost Bosnjak, Srbin, Hrvat a ne BH?
Pa, ovaj, ako cemo konkretno :D , ne postoji nesto sto se zove 'nacionalnost' Bosnjak, Srbin, Hrvat. U nasem Ustavu (koji je originalno napisan na engleskom, a prijevod rijeci 'nacionalnost' na engleski je 'nationality') se B/H/S spominju kao 'constituent peoples' (u prijevodu konstitutivni narodi).
Termin 'nacionalna pripadnost' je zaostavstina iz bivse Jugoslavije, kojom su se narodi Jugoslavije definisali kao nacije, nacije koje zive u federaciji. Danas, u BiH narodi B/H/S ne mogu vise biti nacije, niti su tako definisani Ustavom. BiH nije federacija, niti tri naroda imaju formalno zapisane teritorije, kao sto su to imali u Jugoslaviji.
Kazes ne postoji recimo "vitalni nacionalni interes hrvatkog naroda"? Ili bosnjackog ili srpskog?

Primjer (a progooglaj, naci ces ih mali milion):
Četvrti i konačni, Zakon o Javnom radio i TV sistemu Federacije Bosne i
Hercegovine (RTFBiH), usvojen je u Parlamentu Federacije BiH u junu 2006. godine.
Poslanici ovog Parlamenta iz reda hrvatskog naroda su, međutim, glasali protiv toga.
Nakon što je on usvojen u Domu naroda, delegati iz reda hrvatskog naroda iskoristili su
svoje pravo da blokiraju njegovo stupanje na snagu, iznoseći tvrdnju da se njime krši
vitalni nacionalni interes hrvatkog naroda
, kao jednog od konstitutivnih naroda. Ustavni
sud Federacije BiH je, 16. jula 2006. godine, donio odluku da neki elementi tog Zakona
“ne garantiraju da hrvatski narod neće biti diskriminiran u ostvarivanju prava
zagarantiranih Ustavom Federacije BiH.” http://www.oscebih.org/documents/7974-bos.pdf
koji ba nacionalni interes? sta je onda nacionalnost?
Tomislav MO

#58 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Tomislav MO »

Ivy wrote:
Tomislav MO wrote:
Skye wrote: A kad smo već kod toga, mislim da je prihvatljivo kao ideja da se recimo uvede i termin Bosanski Hrvat, Bosanski Srbin, Bosanski Rom..je li to moguće?
Nije. Nacionalnost je Hrvat. Ništa manje, ništa više. :oops:
...nacionalnost jeste Hrvat, ali u Hrvatskoj... jer je, u najmanju ruku, kontraverzno da Hrvati budu konstitutiavan narod jedne drzave i dijaspora druge :shock: :?
Nacionalnost je Hrvat i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Njemačkoj, i na Marsu, i bilo gdje drugdje uključujući tu i BiH. 8)
cyprus

#59 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Skye wrote:Hmmm.. nisam razmišljala u tom pravcu, vlast kao vlast meni lično ne znači puno. Ja bih zapravo htjela da se stvori neka ideja, neki pokret koji bi uvezao ljude koji se zaista osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.. eto sad čujem na CD-u kako Sanader na sastanku sa Bushom izjavljuje kako 'Bošnjaci, Hrvati i Srbi u BiH zaslužuju da žive u miru..' A mi koji rata nismo ni htjeli, niti smo ga vodili..?? Normalni svijet koji nije opterećen svim tim glupostima..
Mislim na ovu ideju više kao na začetnika nekog procesa u svijesti ove bh nacije ako je možemo tako nazvati. Neko ko će se zauzeti za sve Srbe, Hrvate, Bošnjake ali i sve druge podjednako. I kakogod, ja ostajem Bosanka dok me bude :)
Shvatam ja šta ti želiš i podržavam tvoju ideju, al samo da kažem da je pogrešno kanalisana na stvaranje četvrtog tora. Cilj treba bit objedinjavanje svih pod jednu ideju, kako god se ko izjašnjavao.
Ivy

#60 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

Tomislav MO wrote:Nacionalnost je Hrvat i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Njemačkoj, i na Marsu, i bilo gdje drugdje uključujući tu i BiH. 8)
da, ali ne u kontekstu konstitutivnog naroda!
cyprus

#61 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

A što se tiče pojma nacija, odnosno nacionalnost - nećete se složit oko toga do sudnjeg dana. Prvo treba znati definiciju toga, a kako postoje različite definicje, teško da će doć do nekog sporazumnog rješenja tu. Zato po 777 put apelujem da se okanemo tog termina, jer pored jasno razgraničenih pojmova države, etnosa i religije nije potreban taj pojam, jer samo zbunjuje široke narodne mase.

Nekako bi najlogičnije bilo da nacija predstavlja pripadnost državi, no postoje veliki sporovi oko toga, tako da se ja ne bih uplitao u sporove oko toga.
jeza u ledja

#62 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

Ivy wrote:
jeza u ledja wrote:
Kazes ne postoji recimo "vitalni nacionalni interes hrvatkog naroda"? Ili bosnjackog ili srpskog?

Primjer (a progooglaj, naci ces ih mali milion):
Četvrti i konačni, Zakon o Javnom radio i TV sistemu Federacije Bosne i
Hercegovine (RTFBiH), usvojen je u Parlamentu Federacije BiH u junu 2006. godine.
Poslanici ovog Parlamenta iz reda hrvatskog naroda su, međutim, glasali protiv toga.
Nakon što je on usvojen u Domu naroda, delegati iz reda hrvatskog naroda iskoristili su
svoje pravo da blokiraju njegovo stupanje na snagu, iznoseći tvrdnju da se njime krši
vitalni nacionalni interes hrvatkog naroda
, kao jednog od konstitutivnih naroda. Ustavni
sud Federacije BiH je, 16. jula 2006. godine, donio odluku da neki elementi tog Zakona
“ne garantiraju da hrvatski narod neće biti diskriminiran u ostvarivanju prava
zagarantiranih Ustavom Federacije BiH.” http://www.oscebih.org/documents/7974-bos.pdf
koji ba nacionalni interes? sta je onda nacionalnost?
Ja samo govorim da su Ustavom definisani narodi, a ne nacije. Ustavom se definise jedna drzava. Sve ostalo je manje vazno.
(Da pricamo o ovome na engleskom jasnije bi stvari bile :shock: )

'nation' po Morton Bensonu se moze prevesti kao 'narod', 'nacija', 'zemlja'
'nationality' pak prevodi samo kao 'nacionalnost'

:roll:
Ivy

#63 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

cyprus wrote:A što se tiče pojma nacija, odnosno nacionalnost - nećete se složit oko toga do sudnjeg dana. Prvo treba znati definiciju toga, a kako postoje različite definicje, teško da će doć do nekog sporazumnog rješenja tu. Zato po 777 put apelujem da se okanemo tog termina, jer pored jasno razgraničenih pojmova države, etnosa i religije nije potreban taj pojam, jer samo zbunjuje široke narodne mase.

Nekako bi najlogičnije bilo da nacija predstavlja pripadnost državi, no postoje veliki sporovi oko toga, tako da se ja ne bih uplitao u sporove oko toga.
Slazem se.
cyprus

#65 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Ivy wrote:
cyprus wrote:A što se tiče pojma nacija, odnosno nacionalnost - nećete se složit oko toga do sudnjeg dana. Prvo treba znati definiciju toga, a kako postoje različite definicje, teško da će doć do nekog sporazumnog rješenja tu. Zato po 777 put apelujem da se okanemo tog termina, jer pored jasno razgraničenih pojmova države, etnosa i religije nije potreban taj pojam, jer samo zbunjuje široke narodne mase.

Slazem se.
No oni koji ovako razmišljaju, često nastoje i etničku pripadnost izjednačiti sa državnom, odnosno omalovažiti pojam etnosa skroz, dok oni koji ne misle ovako, smatraju narod "osnovnom jedinicom mjere" a državu doživljavaju kao nešto privremeno i manje bitno. I jedni i drugi pokušavaju staviti znak jednakosti između države i naroda, s tim što prvi ravnaju narod prema državi, a drugi državu prema narodu. Trebam li izvodit zaključak da i jedan i drugi pristup obično imaju katastrofalne posljedice?
jeza u ledja

#66 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

Kada budemo razmisljali na nacin:

'mi, gradjani'

ali u stvarnom istinskom znacenju te rijeci, kao skupina individua okupljenih u politcku zajednicu, bice nam svima bolje.

Dok god budemo razmisljali na nacin 'mi, bosnjaci', 'mi srbi', 'mi katolici', ili kao 'mi, bosanci' (ne shvatajuci pojam 'Bosanac' samo kao gradjanina BiH,vec kao narod), necemo krenuti naprijed.

Ali, kad je kod nas liberalna svijest zastupljena u miligramima to me i ne cudi.
Ivy

#67 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Ivy »

cyprus wrote:
Ivy wrote:

Slazem se.
No oni koji ovako razmišljaju, često nastoje i etničku pripadnost izjednačiti sa državnom, odnosno omalovažiti pojam etnosa skroz, dok oni koji ne misle ovako, smatraju narod "osnovnom jedinicom mjere" a državu doživljavaju kao nešto privremeno i manje bitno. I jedni i drugi pokušavaju staviti znak jednakosti između države i naroda, s tim što prvi ravnaju narod prema državi, a drugi državu prema narodu. Trebam li izvodit zaključak da i jedan i drugi pristup obično imaju katastrofalne posljedice?
U koju skupinu ti spadas?
cyprus

#68 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Ivy wrote:U koju skupinu ti spadas?
Već sam napiso gore da sam se distancirao od tumačenja pojma nacija, tako da mogu reći da ne spadam ni u jednu. Naravno, kada bih se ja pitao sam, taj bih pojam ukinuo. Ipak, priznajem da mi se varijanta gdje nacija predstavlja pripadnost državi čini logičnija, ali naravno da se podrazumjeva da je čine sve etničke skupine jedne države, a ne da je ona nedjeljiva u tom smislu strukture.
friman

#69 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

jeza u ledja wrote:
Kod nas se cesto javlja pitanje nacionalnosti.
Nisu precizno definisani ni pojmovi nacionalnost, narodnost, kao prevodi rijeci nacionality.
Recimo u Americi nacionality (nacionalnost) = pripadnost drzavi. Tamo se narodnost u politickom smislu zanemaruje, postoji samo porijeklo koje je individualna stvar.
S druge strane u Evropi u teoriji nacionality(nacionalnost) je samo donekle pripadnost drzavi al posto su skoro sve Evropske drzave jednonacionale onda su ti narodi stvarajuci svoju drzavu postali nacija tako da je u Evropi u praksi nacija=narod=drzave i sam narod je jako bitan.

E sad u BIH je specifican slucaj.
Jos je Kalaj pokusao napraviti 1 BIH naciju po americkom modelu ali to ljudi nisu prihvatili, ni Hrvati, ni Srbi, ni Muslmani ( sad Bosnjaci ).
Cinjenica je da su ovi narodi vec su imali osjecaj pripadnosti svojoj naciji i da to nije moguce promijeniti.
Ista situacija je i danas. Jednostavno vecina ljudi ne prihvata neku BIH naciju.
Tako da je BIH bliza Evropskom modelu ali ovdje umjesto jednog postoje tri konstitutivna naroda koja prakticno cine tri nacije koje tvore drzavu BIH.
Tako da je u BIH nacija = narod.

Zato po meni moze se reci da postoji nacionalnost Bosnjak, Srbin, Hrvat barem u praksi, jer se ljudi tako osjecaju i izrazavaju, iako je za neke to logicki paradoks.
Zato se i kaze nacionalni interes i njegova zastita.

Sto se tice samog ustava BIH tamo se zaista spominju konstitutivni narodi ali takodje se nigdje ne spominje BIH nacija.
Ni tad se nisu mogli dogovoriti da li je nacija=narod ili nacija=drzava a posto BIH na moze nacija=narod=drzava odlucili su da se u ustavu spominju samo narodi ali takodje da se uopste ne spominje nacija. Tako da pravno moze svako pricati ono sto njemu vise odgovara.
A znamo ko sta prica s tim da je cinjenica da se vise prica nacija=narod.

U ustavu Jugoslavije nigdje se ne spominju nacije, samo narodi kao i u ustavu BIH.
Ali ti narodi su u praksi bile nacije tako da postoji analogija.

"Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje,
uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj
borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u
skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i
jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u
saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku
federativnu zajednicu radnih ljudi – Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,.....

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica
dobrovoljno ujedinjenih naroda...
"
Tako ni u Jugi nisu ustavom definisane nacije.
Zato moze se samo reci da su i u Jugi i u BIH samo narodi uz Jugo/BIH naciju ili da u obe ima vise nacija.
Kontradikotrnost je reci da postoji BIH nacija a da nije postojala Jugoslovenska nacija.

Jugoslavija jest bila federativna drzava al u praksi to je i BIH iako rijec federativna ne stoji u nazivu drzave BIH.
Kad se pogledaju nadleznosti entiteta one su jednake ako ne i vece od nadleznosti federativnih republika u SFRJ.
A narodi i te kako imaju zapisane teritorije, narocito u praksi.
Republika Srpska recimo postoji i pravno.
Takodje u i Federaciju u praksi jasno se zna gdje su Hrvati/Bosnajci vecina dok je tu malo slozeniji zapis teritorije ali opet postoje kantoni u kojima se zna ko je vecina.

Mislim da je s ovim sve receno i takodje smatram da se trenutno stanje nece jos dugo promjeniti.
feral.tribune

#70 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Ja sam Bosanac .Ja sam pripadnik bosanske nacije .Ja sam pripadnik bosanskohercegovacke nacije .Ja pripadam Bosni .Bosna pripada meni .Bosanski narod je moj narod. Bosna je moja drzava .BiH je moja domovina .....Hajde sada ti Friman izbaci / Bosna / i stavi Jugoslavija pa da se svet malo smeje . Pa da vidimo sta je kontardiktorno a sta nije .Bosna je jedna prirodna geografska , istorijska , geopoliticka , kulturna cjelina koja je stara hiljadu godina .Ona i danas egzistira kao medjunarodno priznata drzava i ravnopravna je svakom pogledu bilo kojoj drugoj clanici UN . Jugoslavija je umjetna tvorevina nastala udruzivanjem nekolko drzava na isti nacin kao i SSSR .Ta drzava je mrtva .Totalno mtrtva .Ne postoji .Jugoslavena nema kao sto nema ljudi koji su po naconalnosti Sovjeti .To nema .Dzaba ti je .I Azem Alasi i Edvard Kardelji Stane Dolanc su bili Jugosloveni .Nisu vise .Branko Mikulic , Hamdija Pozdrac i moj dedo i njegov dedo i ja smo bili Bosanci i ostali .I moje unuce ce biti Bosanc ako ne bude Apokalipse .Ako bude smak svijeta tada valjda nece biti ni Srba .E ako njih ne bude neka vala ne bude ni mene nije mi nimalo krivo :D :D Dakle prica ti je sito i reseto , suplja , poderana , nistavna ....Pises da je BiH federacija ali se to ne vidi .Snijeg jarane ili je pao ili nije .Nema snijega ako se ne vidi .Tvoja prica je zamotana u celefan kako ce se RS otcjepiti .Nece nikad .To cudoviste nastalo na genocidu i masovnim protjerivanjima nikad nije postojalo niti ima istorijsku , politicku niti bilo kakvu platformu za neko samostalno egzistiranje van BiH .RS je dio tudje zemlje otet , ukraden , okupiran ...Otet od Bosne i od bosanskog naroda .Vrlo brzo ces se uvjeriti u postojanje bosanske nacije kao jedinog pravog i pravnog elementa koji pokriva drzavu Bosnu na svakom njenom milimetru i nosi njen suverenitet koji je nedjeljiv .
popajic

#71 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by popajic »

cyprus wrote:1.A što se tiče pojma nacija, odnosno nacionalnost - nećete se složit oko toga do sudnjeg .dana. Prvo treba znati definiciju toga, a kako postoje različite definicje, teško da će doć do nekog sporazumnog rješenja tu. Zato po 777 put apelujem da se okanemo tog termina, jer pored jasno razgraničenih pojmova države, etnosa i religije2. nije potreban taj pojam, jer samo zbunjuje široke narodne mase.

1.Tacno.Mada sam i ja jedino i samo Bosanac.Slozio se neko ili ne,ja sam to sto jesam.
2.Ne moras se za ovo brinuti.Vec smo zbunjeni da zbunjeniji ne mozemo biti.Licno pozdravljam svaki i najmanji pokusaj da se iz zbunjenosti izadje.Sve je bolje od letargije.
friman

#72 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

feral.tribune wrote:Ja sam Bosanac .Ja sam pripadnik bosanske nacije .Ja sam pripadnik bosanskohercegovacke nacije .Ja pripadam Bosni .Bosna pripada meni .Bosanski narod je moj narod. Bosna je moja drzava .BiH je moja domovina .....Hajde sada ti Friman izbaci / Bosna / i stavi Jugoslavija pa da se svet malo smeje . Pa da vidimo sta je kontardiktorno a sta nije .Bosna je jedna prirodna geografska , istorijska , geopoliticka , kulturna cjelina koja je stara hiljadu godina .Ona i danas egzistira kao medjunarodno priznata drzava i ravnopravna je svakom pogledu bilo kojoj drugoj clanici UN . Jugoslavija je umjetna tvorevina nastala udruzivanjem nekolko drzava na isti nacin kao i SSSR .Ta drzava je mrtva .Totalno mtrtva .Ne postoji .Jugoslavena nema kao sto nema ljudi koji su po naconalnosti Sovjeti .To nema .Dzaba ti je .I Azem Alasi i Edvard Kardelji Stane Dolanc su bili Jugosloveni .Nisu vise .Branko Mikulic , Hamdija Pozdrac i moj dedo i njegov dedo i ja smo bili Bosanci i ostali .I moje unuce ce biti Bosanc ako ne bude Apokalipse .Ako bude smak svijeta tada valjda nece biti ni Srba .E ako njih ne bude neka vala ne bude ni mene nije mi nimalo krivo :D :D Dakle prica ti je sito i reseto , suplja , poderana , nistavna ....Pises da je BiH federacija ali se to ne vidi .Snijeg jarane ili je pao ili nije .Nema snijega ako se ne vidi .Tvoja prica je zamotana u celefan kako ce se RS otcjepiti .Nece nikad .To cudoviste nastalo na genocidu i masovnim protjerivanjima nikad nije postojalo niti ima istorijsku , politicku niti bilo kakvu platformu za neko samostalno egzistiranje van BiH .RS je dio tudje zemlje otet , ukraden , okupiran ...Otet od Bosne i od bosanskog naroda .
Vrlo brzo ces se uvjeriti u postojanje bosanske nacije kao jedinog pravog i pravnog elementa koji pokriva drzavu Bosnu na svakom njenom milimetru i nosi njen suverenitet koji je nedjeljiv .
Nemoj ti meni pripisivati nesto sto ja nisam rekao.
Ja sam samo govorio kako ja vidim realno stanje sada.
Kao prvo nek si ti Bosanac i pripadnik Bosanke/Bosanskihercegovacke nacija.
Ja ti to pravo nikad i nisam ni osporio.
Po meni svako ima pravo se izjasnjava kako hoce tj kako se osjeca.
Ti ako se izjasjnavas kao Bosanac, svaka ti cast, to ti niko ne smije braniti ali ne smijes ni ti nikom braniti da bude Bosnjak, Srbin, Hrvat po nacinalnosti.
Sto se tice Jugoslavije ona jeste mrtva, jesam to kad sporio?
Ja sam samo naveo odredjenu analogiju, nema tu nista dobro ni lose, jednostavno tako je.
To sam uopste spominjao zbog komentara da su u Jugi bili razlicite nacije a u BIH razliciti narodi i to po ustavu jedne i druge sto nije tacno.
Nemojmo se lagati.
Jugoslovena danas nema jer nema ni te drzave iako bi se neki i danas najradije tako izjasnjavali.
Mada mislim da postoji jedan mali broj koji se i danas izjasnjavaju kao jugosloveni al to sad nije ni bitno.

Al budimo realni.
Koliko se u SFRJ ljudi izjasnjavalo kao Jugosloveni, recimo oko 10%.
Koliko se danas u BIH ljudi izjasnjava kao Bosanci i Hercegovci, iako jos nije biio popis dajem si za pravo reci ne preko 15%.
Da se razumijemo mislim na nacinalno izrazavanje koje je blize narodu.
Jesu svi u SRFJ bili na neki nacin Jugosloveni kao sto su u BIH Bosnaci i Hercegovci ali pri popisu neko se izjasnjavao kao Hrvat kao u Jugi tako i u BIH.
Znaci da mu je to bitnije od toga da je Jugosloven, u danasnjem kontekstu Bosnac.

Tako su danas u BIH Bosnajci, Srbi i Hrvati vecina.
Iako paradoksalno po procentima u Jugi Jugoslveni su bili manjina a i danas u BIH Bosanci(Hercegovci) su manjina u smislu naroda(nacije).

Jel ti stvarno tvrdis da je po ustavu BIH ona centralizova republika, ne budi smijesan.
Nije BIH formalno federacija, ovo sam rekao i ranije ali neoeporno je da u praksi entiteti imaju nadleznosti kao federalne jedinice.
Jednostavno za sad je tako, nisam ja rekao da je to dobro.

Ova prica nije ni u sta zamotana, potpuno je otvorena i nadasve cinjenicna.

Kad sam rekao da ce se RS otcjepiti ??? Nemam pojma otkud ti ovo.

Ajd ovako,posto je popis stanovistva za 2 ili 3 godine vidjecemo koliko ce se ljudi izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.
Ako ih bude 50% uvjerio si me u svoj zadnji komentar:
"Vrlo brzo ces se uvjeriti u postojanje bosanske nacije kao jedinog pravog i pravnog elementa koji pokriva drzavu Bosnu na svakom njenom milimetru i nosi njen suverenitet koji je nedjeljiv"

Ne kazem ja da bi to bilo lose ali jednostavno nije tako.
Ja ne zelim zivjeti u iluziji.
friman

#73 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

popajic wrote:
cyprus wrote:1.A što se tiče pojma nacija, odnosno nacionalnost - nećete se složit oko toga do sudnjeg .dana. Prvo treba znati definiciju toga, a kako postoje različite definicje, teško da će doć do nekog sporazumnog rješenja tu. Zato po 777 put apelujem da se okanemo tog termina, jer pored jasno razgraničenih pojmova države, etnosa i religije2. nije potreban taj pojam, jer samo zbunjuje široke narodne mase.

1.Tacno.Mada sam i ja jedino i samo Bosanac.Slozio se neko ili ne,ja sam to sto jesam.
2.Ne moras se za ovo brinuti.Vec smo zbunjeni da zbunjeniji ne mozemo biti.Licno pozdravljam svaki i najmanji pokusaj da se iz zbunjenosti izadje.Sve je bolje od letargije.
I ja mislim da je oko pojama nacija tesko doci do kompromisa u BIH i mozda je zato bolje da se manemo toga.
Mada je to na neki nacin vec uradjeno, u ustavu BIH nigdje se ne spominje nacija.

Ja sam ipak iznad dao komentar da probam smanjiti tu zbunjenost.
Mislim da sam dao analizu danasnjeg stanja i razloga za to kao i moguce znacenja nacije na razlicitim mjestima.
Licno stojim iza onog sto sam rekao da je tako al ne vidim neki nacin da tu ista promjenimo.

Poz
Tomislav MO

#74 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Tomislav MO »

feral.tribune wrote:Vrlo brzo ces se uvjeriti u postojanje bosanske nacije kao jedinog pravog i pravnog elementa koji pokriva drzavu Bosnu na svakom njenom milimetru i nosi njen suverenitet koji je nedjeljiv .

Bosna i Hercegovina je postala neovisna država na osnovu referenduma čije je pitanje bilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

To je ugovor pod kojim BiH postoji, i pitanje za koje je izašlo 64,31% građana Bosni i Hercegovine. Da pitanje nije jasno uključivalo ravnopravne narode, BiH bi za neovisnost dobila oko 18% glasova manje i danas je ne bi bilo.

Stoga vodi računa da negiranjem ravnopravnosti Hrvata, možda ugroziš i samo postojanje BiH. :bih:

To što je postojala prije tisuću godina nije samo po sebi garancija da će postojati još tisuću idućih. Ja ti mogu nabrojati koliko hoćeš država koje su postojale nekad davno a danas ih nema. :faraon:
gospodar kuglastih munja

#75 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

Tomislav MO wrote:
feral.tribune wrote:Vrlo brzo ces se uvjeriti u postojanje bosanske nacije kao jedinog pravog i pravnog elementa koji pokriva drzavu Bosnu na svakom njenom milimetru i nosi njen suverenitet koji je nedjeljiv .

Bosna i Hercegovina je postala neovisna država na osnovu referenduma čije je pitanje bilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

To je ugovor pod kojim BiH postoji, i pitanje za koje je izašlo 64,31% građana Bosni i Hercegovine. Da pitanje nije jasno uključivalo ravnopravne narode, BiH bi za neovisnost dobila oko 18% glasova manje i danas je ne bi bilo.

Stoga vodi računa da negiranjem ravnopravnosti Hrvata, možda ugroziš i samo postojanje BiH. :bih:

To što je postojala prije tisuću godina nije samo po sebi garancija da će postojati još tisuću idućih. Ja ti mogu nabrojati koliko hoćeš država koje su postojale nekad davno a danas ih nema. :faraon:
Pa ti sam sebe nOgira s ovom konstatacijom. Kazes fino da je 64,31 % pazi , GRADJANA izabralo nezavisnost, a potom prijetis Hrvatskim NARODOM !!!

Ako je i s kamenjara, previse je...
Post Reply