Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post Reply
jeza u ledja

#151 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

Den wrote:
Prvo uzmi knjige u ruke pa onda nesto reci o starini tvoje domovine. Ako zelimo da nas uzima neko drugi za ozbiljno moramo prvo sami sebe uzimati za ozbiljno. Bosna je kao drzava stara ali su i Hrvatska i Srbija starije od Bosne kao neovisne kraljevine nekoliko storina godina.
Da, Bosna se prvi put kao neka vrsta autonomne pokrajine spominje u 12 vijeku (ili 11?), kad li je vec bio Ban Boric. Nastala je kao vazalna drzava, ustvari banovina Ugarskoj. Ali u sustini, sa dolaskom Bana Kulina prakticno nezavisna. Dok je npr Hrvatska dobila prvog kralja mescini 900 i neke (poznat nam je Kralj Tomislav sa Koseva :D ). Srbi su u ta doba imali Rasku i Zetu. Dakle Bosna je ipak mladja od ove dvije 'drzave', nastala u dolini rijeke Bosne. (Sto je kad razmislim interesantno jer su i Raska i Zeta rijeke u Srbiji odnosno Crnoj Gori. :-)) Doduse, s obzirom da su toponimi (kao sto je naziv rijeke) obicno najstariji etimoloski 'predstavnici' moze se reci da je Bosna kao rijeka (i vjerovatno kao regija) bila prije tu od Hrvatske i Srbije, tj. od Hrvata i Srba. Bosanska drzavnost se za razliku od Srbije i Hrvatske ne crpi iz plemenskih odrednica, vec regionalnih, no to ne mijenja njenu postojanost, cak sta vise daje joj posebnost. :)
cyprus

#152 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

Evo ja zvanično odustajem. Gospodo uživajte u svojoj nepismenosti, prije svega mislim na xyza i ferala, Naravno čast izuzecima.

Al stvarno ne razumjem zašto je teško shvatit i koliko mali IQ ti treba bit da ne možeš shvatit da su narodi i države različite stvari.

PS Evo da ostavim pitanje za sobom: dakle, za one koji se vode logikom: država srbija - narod srbi - jezik srpski, država francuska - narod francuzi - jezik francuski, država bosna - narod bosanci - jezik bosanski, da mi pojasne kako se zovu narodi i jezici u državama: Sao Tome i Prinsipe, Ujedninjeni Arapski Emirati, Sent Lucija, Sent Vinstent i Grenadini, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso i Antigva i Barbuda :D .
gospodar kuglastih munja

#154 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

cyprus wrote:Evo ja zvanično odustajem. Gospodo uživajte u svojoj nepismenosti, prije svega mislim na xyza i ferala, Naravno čast izuzecima.

Al stvarno ne razumjem zašto je teško shvatit i koliko mali IQ ti treba bit da ne možeš shvatit da su narodi i države različite stvari.

PS Evo da ostavim pitanje za sobom: dakle, za one koji se vode logikom: država srbija - narod srbi - jezik srpski, država francuska - narod francuzi - jezik francuski, država bosna - narod bosanci - jezik bosanski, da mi pojasne kako se zovu narodi i jezici u državama: Sao Tome i Prinsipe, Ujedninjeni Arapski Emirati, Sent Lucija, Sent Vinstent i Grenadini, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso i Antigva i Barbuda :D .
Drzave su kao poduzeca, pravni subjekt, sa pravima i obavezama iz povelje UUjedinjenih Nacija i naziv drzave se ne mora poklopiti sa nazivom naroda, ili naaaroda koji su je konstituisali, tako da ce nacionalno ime naroda ovih drzava koje si nabrojao doci samo od sebe, u smislu da ce se iskristalizovati vremenom i biti prihvaceni kao normalni. Npr, za Ujedinjeni Arapski Emirati je normalno da se govori o naciji Emiracani, ili Centralno afrikancima, ili Grenadinijancima, mada danas u nasim usima zvuci malo smjesno, ali je to isto tako bilo i sa "jugoslavenima" ispocetka, pa smo se navikli. Jezik je ziv i trpi promjene.

Prije 15 god bilo je smjesno cuti kad hrvati za oluk kazu "okokucni popisnjak ", a danas udjes u trgovinu i trazis oluk, a trgovac te gleda s visoka...mislite okokucni popisnjak? njemu je to normalno :mrgreen: :dance:
cyprus

#155 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by cyprus »

:-) :-) :?
boztheman

#156 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by boztheman »

feral.tribune wrote:
xyz2007 wrote:Na osnovu cega Bosanskoherecgovacki Narod ne moze bit Narod a Srpski Narod moze biti Narod Bosne i Herecgovine?
Zato sto srpski nacinalnisti Bosnu ne smatraju drzavom a bosanski narod ne smatraju narodom .Oni smatraju da je Bosna srpska drzava a da bosanski narod ne postoji .Slicnu stvar rade Crnoj Gori ali njih ne ubijaju i ne rade im genocide jer su su pravolslavci .Poslije A-U monarhije
Bosna je usla u sastav kraljevine SHS.Bosana je progutana .Kao da je nikad nije bilo .Posto je ta drzava kratko trajala Bosna je ponovo izaslaa nac povrsinu , isplivala kao covjek koem si drzao glavu u vodi ali ne dovoljno dugo .Slijedi jedan prazan hod , vakuum sve do sastanka Cevtkovic Macek gdje opet brisu i Bosnu i bosanski narod i bosanski jezik .Ta umotvoroina je trajala dvije godine .Izbija drugi svjetski rat .Pavelic koristi situaciju i naklonost Njemaca i proglasava cijelu Bosnu hrtskom zemljom i drazvom .Tzv NDH .Bosani , Bosna bosanski jezik se ponovo ne spominju .Nema ih , ne postoje .Partizani vade stvar donekle .Bosna je ravnopravna ali opert nema bosanskog naroda i bosanskog jezika .Srbi , Hrvati , neopredjeljenni , jezik sh .Negiranje bosanske nacije , bosanskog naroda , bosanskog jezika ima za cilj unistenje Bosne i kradju njene teritorije .To se radi sistematski preko 100 godina na razne nacine .Svi " argumenti " koji osporavaju bosansku naciju i bosanski narod i bosansku drzavu zasnovani su na lazima i falsifikatima .Jednu stvar koja im uvijek prkosi i vraca u lice sve bestijalne lazi nisu mogli nikako sakriti .To je ime drzave .Bosna .Bosna i Hercegovina kako se zove danas .Bosance su prekrstili u Srbe , Hrvate , neporedjeljene , Muslimane ( u Bosnjake od 1993 ) jezik su im preimnovali ali ime Bosna , istorijsko ime , naziv , hiljadugodisnje drzave nikako nisu mogli izbrisati i sakriti niti iz memorije niti iz udzbenika jer Bosna je srednjovjekovbna drzava bez koje ne postiji niti jedna karta i knjiga u svijetu koja se bavi tom tematikom .Danas kada je Bosna samostalna drzava , kada se pred nasim ocima odigrao , genocid bal vampira u reziji Zagreba i Beograda potvrdjen u Kardjordjevu i brojnim ( njih 60 ) sastancima srpsko - hrvtskih izaslanstva i crtaca karata ....bosanski covjek , covjek Bosne , covjek koji je osjetio kamu pod vratom ...postavlja se sebi logicno pitanje .Ako mi se zemlja zove hiljadu godina Bosna , pa ko sam ja ? sta sam ja ? Zasto su zemlji Bosni suvereni i konstitivni Bosanjci , Srbi , Hrvati a Bosanci nisu .Niti ih ima u ustavu niti nose suverenitet u svoj drzavi .Kako ? Zasto ? Zbog cega ? I zato sada imamo 4- 5 tema o ovome .Jedana djevojka od 20 godina je otvorila bas ovu ili neku drugu temu o ovome .Ona se pita bas kao i ja i vecina ljudi danas .Ako su Francuzi suvereni i kontitutivni u svoj drzavi Francuskoj i nigdje drugo zasto to pravo nemaju Bosanci u svojoj zemlji .Srbi i Hrvati su konstitutivni i nosioci suvereniteta u po dvije drzave .A Bosanci niti u jednoj .Milsim jebes pravdu , toga naravno nema ali gdje tu logika gdje tu istorijska cinjenica , daj mi argument da je tako nesto normalno i ispravno .Nije to ispravno .Bosancima su uljezi ukrali suverenitet i drzavu .Zato se prekrajaju unutrasnje granice mjenjaju se imena gradova i zatire sve sto je bosansko .Tenkom , topom , politickim putem za zelenim stolom , skolskim udzbenicima , prpogandom kroz masovne medije .Bosni su promijenili ime na unutrasnjem planu ( rs , federacija bih ) a desetak gradova je ostalo bez prefiksa bosanski i dodato je srpski .ako je Bosna i srpska zemlja oktud da se toliki gradovi zovu bosanski Brod , bosanska Gradiska , Novi , Krupa , Kostajnica ....tek kada je sroski tenk usao tamo 1992 godine onda je vjekovna srska zemlja i dobila srpski Brod ( da mi je samo znati sta je taj Brod cekao tolko dugo da se srpski .Vjekovna srpska zemlja cekala Radovna iz Crne Gore da skine okupatorski bosanski prisvojni pridjev . Sto se tice tvog pitanja xyz 2007 odgovor moze strati u dvije rijeci .Topom i tenkom ako ne moze lazima SANU-a .Eto kako i zasto moze srpski narod u Bosni a ne moze bosanski .

Excellent!!! :thumbup: :bih:

Samo da dodam da i hrvatski nacionalisti zele isto!
Pakleni

#157 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Pakleni »

cek zar u svicarskoj pricaju svicarski? ili bi ono njemacki, francuski i talijanski? Ne znam zasto smeta sto imamo tri konstitutivna naroda, dok se ne mrze ne vidim problem. Ako ukines njihovu etnicku pripadnost(!?!?!?) samo ces jos gore napraviti.

Mislim da je nezrelo razmisljanje: napravimo bosance kao 4. konstitutivni narod. Ustav je takav da je ovo drzava hrvata, srba i bosnjaka, bosanskih hrvata, bosanskih srba itd. Zasto se odmah ruzno gleda na ljude koji se izjasne kao bosnjaci,...hrvati... Sto? to je bas super, imamo tri naroda u jednoj drzavi. To sto su ljudi malo glupi i pustili da ih vode retardi, sa njihovim nacionalistickim preseravanjima, ne znaci da je nesto lose u tome sto imamo tri naroda.

Osoba koja je pokrenula temu je pogresno shvatila. Bila ti musliman ili ne, ti si i dalje bosnjak. Ja sam ateista, nisam katolik, pa sam i dalje hrvat. To ne znaci da ja mrzim ovu drzavu samo sto se izjasnjavam kao nesto sto ustvari i jesam. Ne mogu sebe nazvati bosanski katolik, nidje veze. Pricam bosanski jezik(valjda), a pored njega imamo jos hrvatski i srpski. Sta ima veze, bas super ovi oko nas ograniceni su samo na jedan.

To sa bosancima, niti ce uspjeti niti je, po meni, pametna ideja.
feral.tribune

#158 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

cyprus wrote:Evo ja zvanično odustajem. Gospodo uživajte u svojoj nepismenosti, prije svega mislim na xyza i ferala, Naravno čast izuzecima.

Ti da imas pamet i kulturu i inteligenciju ne bi je mjerio drugima .Ja licno nigdje i nikada nisam zastupao teoriju .Jedan narod , jedna drzava ( Dutschland uber alles ) nikada .To sto su ljudi emotivni i alergicni na bosnu i Bosance i uplaseni za svoje pozicije koje su stekli lazima , tenkovima ...to nije moj problem .Potuno sam svjestan cinjenice da u Bosni zive razni narodi koji svoj jezik zovu po svom nahodjenju .Ja samo kazem da smo u 17 stoljecu ( primjera radi mozes ubosti i neko drugo stoljece prije 19 ) bili svi Bosanci i da smo svi govorili bosanskim jezikom i da smo pripadali razlicitim vjeroznacima .To je cinjenica .Drzava se zvala Bosna ljudi Bosanci koji su svoj jezik zvali bosanskim .De facto i de jure je bilo tako i ne znam sta ima smijesno u tome kada je to notorna stvar .Prvoslavci su se identicifirali sa Srbima a katolci sa hrvatima .Neka su .To je njihov izbor i ja ga postujem .Ja samo kazem da trostruka konstitutivnost ugrozava drzavu Bosnu odnosno sviju nas .To definitivno razvlaci drzavu do konacnog unistenja .Za dobrobit svih ja kazem da samo bosanski narod treba da nosi suverenitet a ostali su nacinalne manjine jer ne mozes biti suveren u dvije drzave .To je medjunardno pravo a Bosna je presedan .Bosna nije bokascka vreca srbije i Hrvtske niti bantu kolonija , neki egzoticni otocic na pola puta izmedju Indonezije i Australije da se na njemu vrse experimenti .Troglavo prdsjednistvo , dva entiteta, gdje svaki ima svog predsjednika prakticno i teoretski znaci da Bosna ima 5 predsjednika sto je toliki nonsens i toliki idiotizam da se samo po tome vidi da tu nesto debelo ne stima .A ne stima zato sto Bg i Zg vuku konce i nemaju namjeru da nam izvade dugacki falus koji su nam penetrirali u zivo bosansko tkivo i u nas mozak jos prije 100 godina .Jebu nas u glavu kao male majmune evo vec stoljece cijelo .Logori i rat baska .Fakat me zivciraju ovi zgubidani po forumu koji na spomen Bosne i bosanskog jezika ( ne kao logicne posljedice nego kao istorijske i lingvisticke cinjenice koju je nauka potvrdila te je bosanski jezik priznat kao sluzbeni i ravnopravni sa drugim jezicima svijeta 1993 u Becu ) dakle kada mi ovdje postavljaju Brazil i portuglaski , Argentinu i spanski jezik , Ameriku , Australiju ...Novi Zeland , Canadu i njiohov enleski jezik misleci da su otkrili
vrucu vodu i misleci da su duhoviti .Spanci su pobili Asteke , Maje Inke pobili su civilizirane i ucene ljude , unistili civilizaciju i elitu i ognjem i macem uveli spanski jezik i katolicanstvo onim seljacima u Mexicu i Peruu i Boliviji i dalje do Cilea .Ni danas Mexicanci blage veze nemaju o zivotu( ne znaju ni koliko ima strana svijeta a mogu misliti kako su izgldali u 15 stoljecu ) .... Da su to isto Turci napravili danas bi u Beogradu i u Sarajevu sluzbeni jezik bio turski .Ali nije .to se nije desilo Bosni i Francuskoj, nije se desilo ono sto se desilo Paragvaju i Urugavaju .Ameriku su naselili Englezi .Mahom .Ako se nekome ne svidja to sto Bosanci svoj jezik zovu bosanskim jer su nam jezici isti a Brazil je primjer kako se ne govori brazilski nego portugalski izvolite brate vi u Srbiji zovite svoj jezik crnogorskim jer se odlicno razumjete a mi cemo u Bosni ostati dosljedni i imenu i tradicji i nauci i istini iznad svega .To sto se neka zemlja zove Trindad i Tobago Burkina Faso , Papua Gvineja i sto tamo zive narodi koji se zovu Muru i Turu i koji govore holandski ( dutsch ) ili francuski a njihov suvernitet pripada kraljici elizabeti nije upoce razlog da se Bosna zove Bosna i Hercegovina a njeni narodi koji NOSE SUVERNITET ( obrati paznju , na velika slova --nikoga ne negiram nego ne dam suvernitet Bosne nikome osim Bosancu ) da se zovu Srbi Hrvati , Bosnjaci .Bosna je drzava stara hiljadu godina i tapiju na tu drzavu imaju ili barem su imali ili barem treba da imaju jedino i iskljucivo njene vjerne sluge koje je nose na srcu i koji ginuu za nju a to su prije svih Bosanci .Te Antigve , Barbude
Jamajke i slicne drzave su izuzeci kojima jedna stara evropska drzava kakva je Bosna ne moze niti smije slijediti trag i tu nema nikakve uspordbe .To su uglavnom neki otoci koji su nedavno otkrili francuski i engleski gusari , ti ljudi i dan danas hodaju goli sa smokvnim listom , poklanjaju zenu slucajnim prolaznicima , beru ananas i banane i zive od ribolova .Mahom su kolonije a ako nisu onda su nedavno dobile nezavisnost jer one jako kostaju a nista ne proizvode .Primjer Jamajke kojima su englezi poklonili nezvisnost jer nisu mogli vise placati bolnice i skole tim ljudima koji samo puse travu i pjevaju .Kruna je pobjegla odatle .Zasto ove banane drzave ne postavis na francuski , hrvatski , talijanski forum i upitas ih isto sto i mene .Kako se zovu stanovnici Sent Vinsenta i sta su oni po nacinalnosti kojem narodu pripadaju , koji jezik govore .....i tako mi saljes neke isarete kao da si me npravio glupim i smijesnim a obicno bude obrnutio .?
Ja sam Bosanc , moja se zemlja zove Bosna moj se jezik zove bosanski .Ja bi sada trebao da pristanem na dansnje bezumno i zlocinacko stanje u kojem se moja zemlja nalazi je za ime Boga " kako se zove narod koja je to nacija i kojim jezikom pricaju stanovnici Sao Toma & Principe za koju ja, hajmo reci nisam ni cuo niti znam gdje je to .
zambaklija

#159 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by zambaklija »

kao što po IPu vidite u Njemačkoj sam,tako mi pao grah,heheh 8) hoću samo da "veliknem"mene niko nije pitao hoću li ja da budem bošnjak?Uvijek sam se osjećao Bosancem i tako ću i umrijeti.....nuu,što hoću da kažem ovdje nas švabe malo i ismijavaju zbog toga BOŠNJAK jer ima ona pasmina "dorata"bosanski i ovdje se zovu BOSNIAK!Stvarno dobro su nam ime dali.....JA SAM ZA UVOĐENJE SAMO JEDNE NACIJE A TO JE BOSANSKOHERCEGOVAČKE i ništa više,drugi neka budu OSTALI!! :bih:
Shirin

#160 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Shirin »

I ja sam se uvijek osjećala i izjašnjavala kao Bosanka i stvarno znam dosta ljudi koji za sebe kažu da su Bosanci i Bosanke :-D . Kod mene je situacija konfuzna i na osnovu roditelja mogla bih biti svašta...Jedino što me malo zbunjuje, odnosno što mi se ne sviđa je naziv pojedinih riječi u bosankom jeziku. U pravopisu fino piše lahko ili mahrama, a ja to stvarno nisam nikada govorila i ne mogu govoriti. Tako da bih rekla da pričam nekom mješavinom jezika koji se koriste u BiH, a kad baš moram birati onda pišem bosanskim ili hrvatskim, iako nikada nisam otišla na kahvu niti se vozila vlakom...
:bih:
gospodar kuglastih munja

#161 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by gospodar kuglastih munja »

Shirin wrote:I ja sam se uvijek osjećala i izjašnjavala kao Bosanka i stvarno znam dosta ljudi koji za sebe kažu da su Bosanci i Bosanke :-D . Kod mene je situacija konfuzna i na osnovu roditelja mogla bih biti svašta...Jedino što me malo zbunjuje, odnosno što mi se ne sviđa je naziv pojedinih riječi u bosankom jeziku. U pravopisu fino piše lahko ili mahrama, a ja to stvarno nisam nikada govorila i ne mogu govoriti. Tako da bih rekla da pričam nekom mješavinom jezika koji se koriste u BiH, a kad baš moram birati onda pišem bosanskim ili hrvatskim, iako nikada nisam otišla na kahvu niti se vozila vlakom...
:bih:
Ubacivanje glasa H je , tehnicko degradiranje , unazadjivanje tehnike govora, a sluzi u politicke svrhe razdvajanja, obiljezavanja pripadnosti. Cista glupost.
friman

#162 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

feral.tribune wrote: Ja sam Bosanc , moja se zemlja zove Bosna moj se jezik zove bosanski .Ja bi sada trebao da pristanem na dansnje bezumno i zlocinacko stanje u kojem se moja zemlja nalazi je za ime Boga " kako se zove narod koja je to nacija i kojim jezikom pricaju stanovnici Sao Toma & Principe za koju ja, hajmo reci nisam ni cuo niti znam gdje je to .
Poslije ovog i ja odustajem.

Mogu i ja reci ja sam Marsovac, moja se zemlja zove Mars moj se jezik zove marsovski.
Ko mi brani.
Sad salu na stranu.
Ti se mozes slobodno osjecati i izjasnjavati Bosancem, zato je ovo demokratija.
Isto su se neki i u Jugi izjasnjavali kao Jugosloveni.
I pusti sad istoriju, to nije toliko bitno, bitno je sadasnje stanje.
A sada Bosanaca kao sto si ti ima koliko i nekad Jugoslovena, oko 10%.
Mozes i pricati bosanskim jezikom koji je jedan od tri ravnopravna u BIH.
Ako zivis u BIH onda se tvoja drzava zove Bosna i Hercegovina a ti je za sebe zovi kako hoces.

Evo ti ovo i po treci put pa ako znas citati navali.

Vec sam rekao da kod nas nema slaganja po pitanju termina nacija pa ga je zato mozda najbolje izbjegavati.

Pitas zasto BIH nije drzava Bosanskog naroda, zato jer ga u BIH nema ni 50%.
Znaci kad je popis pa se stanovnici BIH izjasnjavanju kojem narodu pripadaju vecina ce reci Bosnjci, Srbi, Hrvati.
Eto nek bude 10% da kazu Bosanci al ne mogu oni biti jedini suveren narod a da 90% stanovnika bude nacionalna manjina.
Ako pitas otkud u BIH 90% Bosnajka, Srba i Hrvata to ko da pitas otkud u Belgiji Flamanaca i Valonaca, jednostavno ih ima, i to odavno, i gotovo.
Da dodam nije bitno od kad ih ima, poenta je da ih sada ima i da se to nece promjeniti i kraj.

Hrvatska je nacionalna drzava Hrvatskog naroda a ostali su nacinalne manjina.
Srbija je nacionalna drzava Srpskog naroda a ostali su nacinalne manjina.
Bosna NIJE je nacionalna drzava Bosanskog naroda.
Bosna je nacionalna drzava Bosnjackog, Hrvatskog i Srpskog naroda a ostali su nacionalne manjine:

"BIH nije ni Muslimanka ni Srpska ni Hrvatska, BIH je i Muslimanka i Srpska i Hrvatska" sjecas se ovog sto vrijedi i danas samo Muslimani=Bosnajci.
Ovo je ovakvo u praksi a i po ustavu dok se isti eventualno ne promjeni po zakonu.
Zato su sva tri naroda konstitutivna a nisu nacinalna manjina pa se i sve odluke donose koncezusom.
Ti bi mozda zelio da to nije ovako ali jeste a ti se slobodno nerviraj do mile volje. hh hh
Ja cu se samo slatko nasmijati.

Drugo ne postoji Bosanski narod kao sto ne postoji ni Belgijski narod kao sto ne postoji Americki narod, postoji Americka nacija ali kod njih je to specificno pa nije najbolje za poredjenja.
Eto recimo da postoji Bosanska 'nacija', jest da ne volim koristiti ovaj termin jer ga mnogi osporavaju al za tebe cu napraviti izuzetak.
Znaci Bosanci i Hercegovci postoje al ne kao narod vec kao svo stanovnistvo BIH.
U Bosansku 'naciju' ulaze narodi Bosnjci, Srbi, Hrvati i ostali, tj svi oni koji su rodjeni i zive u Bosni.

Jos jedna stvar, nisu svi gradjani Srbije Srbi. Ima tamo i Bosnjaka, Hrvata, Albanaca, Madjara.
Svi gradjani Srbije jesu u ovom smislu Srbijanci (nacionalno) a Srbi su vecina i Srbija je nacionalna drzava Srba pa su ostali nacinalna manjina.
Ovo isto vazi za Hrvatsku i mnogo druge drzave ali ne sve.
Ovo ne vazi za BIH kao sto ne vazi ni za Belgiju a vec sam rekao kakvo je ovdje stanje.

Ti ocigledno stavljas jednakos nacija=narod al tad neces dobiti 1 Bosanski narod vec ces dobiti 3 nacije, znas vec koje.

Ajd ti argumentima negiraj ovo iznad.
Al ocigledno ne mozes posto do sad nisi.
Last edited by friman on 08/04/2008 14:48, edited 1 time in total.
_ferhat_

#163 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by _ferhat_ »

Skye wrote: no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači.
Bošnjak ti na turskom jeziku znači Bosanac - čovjek iz bosne...eto dokaza koliko je to besmisleno...inače se s tobom slažem u potpunosti...i zašto bih se ja onda izjašnjavao na drugom jeziku kad fino imam svoj pa da kažem da sam BOSANAC ili BOŠNJANIN kako su to moji dobri preci govorili...nažalost malo nas je!
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:04, edited 2 times in total.
xyz2007

#165 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

Da razdvojimo fikciju od cinjenica. :)

Vi na papiru mozete staviti da se zovete Majkl Dzekson, ali ako se vi rodjeno XYZ, vi ste XYZ. Vi mozete negirati da ste XYZ, i svaki put kad vas neko pita kako se zovete "legalno" vi mozete reci Majkl Dzekson, ali to ne znaci da ste vi zaista Majkl Dzekson a da niste XYZ.

Majk Dzekson je Jedan. On ima svoj identitet. Tako i svaka drzava ima svoj a). Narodni a i b). Nacionalni Identitet.

Tako da kad se vi kao "Majkl Dzekson pojavite na Sudu ili tvrdite onaj park koje je vlasnistvo autohtonog Dzeksona je u stvari VAS PARK, da on nije Majkl Dzekson vec vi, i da Majkl Dzekson nikad nije postajao onda mi mozemo samo da pomislimo koja bi budala pvjerovala u ovakvo ispiranje mozga.

Isto tako anti-Bosanci mogu tvrditi da DANAS Bosna nije bosanska drzava i da nema Bosanskoherecegovackog Naroda i Nacije, jer su Srbi, Hrvati i Bosnjaci dobili konstutivnost umjesto Bosanskoherecgovackog naroda. Tacno je to da na papiru nema Bosanskoherecgovackog Naroda - ali to ne znaci da ga nema u stvarnosti.

BH Narod je autohton = Majkl Dzekson.
A ovo sto mi sada imamo - Bosnajcki, Srpski, Hrvatski Narod = "Majkl Dzekson"

I normlano da cete biti zbunjeni a tek svijet. Jer kad neko kaze : ja sam "Majkl Dzekson" - svi pomisle na onog pravog. I sad se radi o sljedecem.

Bosanci uporno tvrde da Majkl Dzekson nije isto sto i "Majkl Dzekson" jer "Majkl Dzekson" je u stvari "Srbin, Hrvat i Bosnjak"

Dok je Majkl Dzekson = AUTOHTON BOSANAC ( tj bosanskohercegovac )

Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskoherecegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda.

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod.
Last edited by xyz2007 on 08/04/2008 21:19, edited 7 times in total.
BSn

#166 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by BSn »

xyz2007 wrote:Da razdvojimo fikciju od cinjenica. :)

Vi na papiru mozete staviti da se zovete Majkl Dzekson, ali ako se vi rodjeno XYZ, vi ste XYZ. Vi mozete negirati da ste XYZ, i svaki put kad vas neko pita kako se zovete "legalno" vi mozete reci Majkl Dzekson, ali to ne znaci da ste vi zaista Majkl Dzekson a da niste XYZ.

Majk Dzekson je Jedan. On ima svoj identitet. Tako i svaka drzava ima svoj a). Narodni a i b). Nacionalni Identitet.

Tako da kad se vi kao "Majkl Dzekson pojavite na Sudu ili tvrdite onaj park koje je vlasnistvo autohtonog Dzeksona je u stvari VAS PARK, da on nije Majkl Dzekson vec vi, i da Majkl Dzekson nikad nije postajao onda mi mozemo samo da pomislimo koja bi budala pvjerovala u ovakvo ispiranje mozga. :lol:

Isto tako anti-Bosanci mogu tvrditi da DANAS Bosna nije bosanska drzava i da nema Bosanskoherecegovackog Naroda i Nacije, jer su Srbi, Hrvati i Bosnjaci dobili konstutivnost umjesto Bosanskoherecgovackog naroda. Tacno je to da na papiru nema Bosanskoherecgovackog Naroda - ali to ne znaci da ga nema u stvarnosti.

BH Narod je autohton = Majkl Dzekson.
A ovo sto mi sada imamo - Bosnajcki, Srpski, Hrvatski Narod = "Majkl Dzekson"

I normlano da cete biti zbunjeni a tek svijet. Jer kad neko kaze : ja sam "Majkl Dzekson" - svi pomisle na onog pravog. :D I sad se radi o sljedecem.

Bosanci uporno tvrde da Majkl Dzekson nije isto sto i "Majkl Dzekson" jer "Majkl Dzekson" je u stvari "Srbin, Hrvat i Bosnjak"

Dok je Majkl Dzekson = AUTOHTON BOSANAC ( tj bosanskohercegovac )

Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskoherecegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda. :bih:

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod. :thumbup:

Znaci, ja koji nikada nisam bio Bosanac po nacionalnosti i moja familija koja se nikada nije definisala kao Bosanci po nacionalnosti, bez ozbira sto u ovoj zemlji zivimo vijekovima nismo autohton narod BiH?

Bez obzira sto su se oni uvijek, bas kao i ja, izjasnjavali kao drzavljani BiH, oni nisu bosanskohercegovci (valjda bi to bio odgovarajuci pridjev ovom tvom pokusaju da se silom umetne Hercegovina u drzavnu, ili kako ti rece nacionalnu, pripadnost), ti si spreman reci da smo mi lazni "Majkl" (mada su se svi ti lazni Majkli u mojoj porodici borili za opstanak ove drazve i njenu nezavisnost kroz historiju).

Nek' si ti pravi Majkl, jer si ti pripadnik nepostojece nacionalne skupine, koja nikada kroz historiju nije postojala, mada su je neki pokusali namtetnuti, ali to su bili ljudi iz Evrope, koji nisu kontali kako kod nas frceraju stvari, a ja sam lazni, jer ja "samo" osjecam BiH kao drzavu i smatram se gradjaninom ove zemlje.

Nego, kad vec smatras da Bosanac ne moze biti pripadnik srpdskog naroda, da li onda moze Sandzaklija, npr., biti i Srbijanac i Bosnjak? Da li neko ciji su pretci dosli iz Italije u USA prije 500 godina, moze biti ujedno i pripadnik italijanskog naroda, a i gradjanin USA (kad vec pokusavas skovati nemoguce konstrukcije, onda bi ovo bili Sjedinjenoamerickidrzavljni)?
xyz2007

#167 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

BSn wrote:
xyz2007 wrote: Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskohercegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda ( jer svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave ).

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod. Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod.

Znaci, ja koji nikada nisam bio Bosanac po nacionalnosti i moja familija koja se nikada nije definisala kao Bosanci po nacionalnosti, bez ozbira sto u ovoj zemlji zivimo vijekovima nismo autohton narod BiH?

Oni koji zive vjekovima u Bosni su pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.

Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod. Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod.

Ako se vi niste deklarisali kao Bosanac, i pripadnik BH Naroda vec negirali svoj narodni i nacionalni identitet nema problema.

To je vasa odluka. Niste Bosanac po vasem licnom opredjeljenju, niste pripadnik BH Naroda po vasem licnom opredjeljenju stoga ne mozete biti konstutivni u drzavi Bosni i Hercegovini jer se vi sami samovoljno odricite i svog bosanskohercegovackog Naroda i svoje bosanskoherecgovacke Nacije.

Svaka drzava daje konstutivnost samo i isljucivo pripadnicima svog Naroda i svoje Nacije, a nikako pripadnicima tudjih Naroda i tudjih Nacija.

Znaci morate se opredjeliti. Ako ste Bosanac ujedno ste i pripadnik Bosanskohercegovackog Naroda.
Last edited by xyz2007 on 09/04/2008 01:05, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#168 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by jeza u ledja »

jOFLA wrote: A na kojem jeziku ne znači Bosanac/Bošnjak ?.
Na bosanskom.
ljubav_aha

#169 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by ljubav_aha »

:lol:
BSn

#170 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by BSn »

xyz2007 wrote:
BSn wrote:
xyz2007 wrote: Bosanskoherecgovacki Narod je Identitet drzave Bosne i Herecgovine, a svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave.

Tako da ce Bosanac normalno biti pripadnik: a. bosanske Nacije a i automatski b. bosanskohercegovackog Naroda.

Ne moze Bosanac biti Bosanac a pripadnik srpskog Naroda. Samim cinom sto pripadamo Naciji Bosanskoj mi smo automatski pripadnici i Bosanskoherecgovackog Naroda ( jer svi pripadnici Nacije neke drzave su automatski i pripadnici Naroda te drzave ).

Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod. Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod.

Oni koji zive vjekovima u Bosni su pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.

Ova dva pojma nisu jednaka!
Drzavljanstvo i nacija nisu i nikada nece biti isti.
Prava konstitutivnog naroda se necu odreci, jer su se za ta prava borili moji pretci.

Ja cu do smrti pisati u odjeljku drzavljanstvo: BiH, ali naciju necu nikada, jer BiH nacija je izmisljotina i nema nikakve veze s realnoscu.

Kakva je to nacija? Kada je ona postojala? Ko su pripadnici te nacije? Sta nju kulturoloski izdvaja od ostalih nacija, pa su njeni pripadnici nesto posebno, a ne dio neke od vec postojecih nacija?
xyz2007

#171 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

BSn wrote: Nego, kad vec smatras da Bosanac ne moze biti pripadnik srpskog naroda, da li onda moze Sandzaklija, npr., biti i Srbijanac i Bosnjak? Da li neko ciji su pretci dosli iz Italije u USA prije 500 godina, moze biti ujedno i pripadnik italijanskog naroda, a i gradjanin USA (kad vec pokusavas skovati nemoguce konstrukcije, onda bi ovo bili Sjedinjenoamerickidrzavljni)?
Pripadnici srpskog Naroda se zovu - Srbi. Pripadnici Srpske Nacije se zovu Srbijanci.

Pripadnici bosanskohercegovackog Naroda se zovu Bosanskohercegovci tj Bosanci. Pripadnici BH Nacije se zovu Bosanci.

Srbin u Beogradu i Srbin u Sarajevu i Srbin u Amsterdamu je sve jedan Narod ( to su pripadnici srpskog Naroda )

Bosanskohercegovac tj Bosanac u Sarajevu, u Beogradu i u Amsterdamu je sve jedan Narod ( to su pripadnici bosanskoherecgovackog Naroda )

Dati konstitutivnost srpskom Narodu u drzavi Bosni i Hercegovini znaci dati pravo glasa svim pripadnicima srpskog Naroda.
Tako da onaj iz Beograda moze i ima prava da odlucuje o Bosni jer u Ustavu njemu dato to pravo.

A to pravo je oduzeto Bosanskohercegovackom Narodu koji je ujedno multi-etnicki i multi-vjerski. Bosanskoherecgovacki Narod je autohton Narod Bosne i Hercegovine.

Svaka drzava povjerava svoju konstitutivnost samo i iskljucivo pripadnicima svog jednog Naroda i svoje Nacije koji priznaju Bosnu kao svoju drzavu.

Tako da Srbin , Francuz, Amerikanac da bi imao pravo konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini jedino to moze dobiti ako se opredjeli da je pripadnik bosanskohercegovackog Nacije i bosanskohercegovackog Naroda ( ne samo Nacije ).

Znaci nikako se ne smije povjeriti konstitutivnost onima koji bi uzivali prava Bosne i Hercegovine a da se ne opredjele da su pripadnici Bosanskohercegovacke Nacije i BH naroda. ( to jeste da je ne priznaju kao svoju drzavu i tvrde da nisu pripadnici njenog vec nekog tudjeg Naroda )

Zasto im treba onda konstitutivnost? Da odlucuju o Bosni a ne priznaju je svojom drzavom i odlucuju se da nisu cak ni dio njenog Naroda!

Stoga biti pripadnik Bosanske Nacije a ne biti i pripadnik bosanskohercegovackog Naroda nije moguce, jer svaka drzava iskljucivo daje konstitutivnost pripadnicima svoje Nacije i svog Naroda - ali zato se opredjelite ako niste autohton.

Znaci ili se opredjeli ili nisi konstitutivan. Tako je svudgje.
Last edited by xyz2007 on 09/04/2008 01:09, edited 5 times in total.
friman

#172 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by friman »

xyz2007 wrote: Oni koji zive vjekovima u Bosni su pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.
S ovim se ne slazem
Kao prvo ako stavljas narod=nacija onda u BIH postoje 3 nacije.
Ako je nacija svo stanovnistvo drzave onda narodi Bosnjaci, Srbi i Hrvati cine BH naciju.
xyz2007 wrote: Bosanskoherecgovacki Narod je mult-etnicki i multI-vjerski narod. Autohton Narod Bosne i Herecgovine je bosanskoherecgovacki Narod.
Ne mozes reci narod je multietnicki. (u prevodu narod je visenarodni)
Vecu glupost jos nisam cuo.
Etnicnost je pripadnost narodu.
Tako drzava ili 'nacija' moze biti multietnicka sto znaci da ima vise naroda kao sto je slucaj u BIH.
xyz2007 wrote: Ako se vi niste deklarisali kao Bosanac, i pripadnik BH Naroda vec negirali svoj narodni i nacionalni identitet nema problema.
To je vasa odluka. Niste Bosanac po vasem licnom opredjeljenju, niste pripadnik BH Naroda po vasem licnom opredjeljenju stoga ne mozete biti konstutivni u drzavi Bosni i Hercegovini jer se vi sami samovoljno odricite i svog bosanskohercegovackog Naroda i svoje bosanskoherecgovacke Nacije.
Netacno.
Ja mogu biti konstitutivan u BIH i ne samo da mogu vec to i jesam.
A da bi se to promjenilo ja se sa tim moram sloziti (zbog konstitutivnosti potreban je koncezus u odlucivanju pa i za promjenu ustava) a normalno ne pada mi na pamet da dobrovoljno postajem nacionalna manjina u svojoj drzavi gdje sam rodjen i ja i moj otac i djed.
xyz2007 wrote: Svaka drzava daje konstuitivnost samo i isljucivo pripadnicima svog Naroda i svoje Nacije, a nikako pripadnicima tudjih Naroda i tudjih Nacija.
Ne daje drzava konstitutivnost narodima nego narodi stvaraju drzavu, konstituisu je, i tako postaju konstitutivni.
Tako su tri naroda konstituisala BIH kako 41 tako i 91 a i 95.
Znaci ne postojim ja radi drzave vec drzava postoji radi mene.
[/quote]
xyz2007 wrote: Znaci morate se opredjeliti. Ako ste Bosanac ujedno ste i pripadnik Bosanskohercegovackog Naroda.
Ko ce me natjerati da se ovako opredjelim.
Ja jesam Bosanac(kao geografska pripadnost) i s tim se ponosim, dok je neko Hercegovac a svi gradjani BIH pa tako i ja medju njima, mozes misliti, pripadaju
Bosanskohercegovackoj 'naciji'.
I pored svega ovog ja ne pripadam Bosansko(Hercegovackom) narodu.

Ja tebe necu tjerati da se opredjelis.
Izjasnjavaj se kako god zelis.
Sto se mene tice mozes i kao Marsovac.
Isto tako ja cu se izjasnjavati kako hocu.
A zna se sta je po ustavu i kako se isti mjenja.

Pozdrav za Bosanca xyz.
xyz2007 wrote: Dati konstuitivnost srpskom Narodu znaci dati pravo glasa svim pripadnicima srpskog Naroda u drzavi Bosni i Herecgovini.
Tako da onaj iz Beograda moze i ima prava da odlucuje o Bosni jer u Ustavu njemu dato to pravo.
Netacno opet.
Samo Srbi koji zive u BIH ili su tu rodjeni mogu odlucivati o BIH tj oni koji imajunje drzavljanstvo BIH.
Tako Srbin iz BG-a nema nikakve veze sa BIH niti on njoj odlucuje kao sto ne odlucuje ni Bosanjak iz Sandzaka ako nema drzavljanstvo BIH.
xyz2007 wrote: A to pravo je oduzeto Bosanskohercegovackom Narodu koji je ujedno multi-etnicki i multi-vjerski. Bosanskoherecgovacki Narod je autohton Narod Bosne i Hercegovine.
Svaka drzava povjerava svoju konstuitivnost samo i iskljucivo pripadnicima svog jednog Naroda i svoje Nacije koji priznaju Bosnu kao svoju drzavu.
Po koji put, NEMA BH naroda i narod ne mzoe biti multietnicki.
I drzava ne daje konstitutivnost vec je dobija od naroda.

xyz2007 wrote: Stoga biti pripadnik Bosanske Nacije a ne biti i pripadnik bosanskohercegovackog Naroda nije moguce, jer svaka drzava iskljucivo daje konstituivnost pripadnicima svoje Nacije i svog Naroda - ali zato se opredjelite ako niste autohton.
Znaci li se opredjeli ili nisi konstuitivan. Tako je svudgje.
Moguce je. hh
Ja sam konstitutivan a ne pripadam BH narodu.
Ti to promjeni ako mozes.

Shvati ovo:
Srbija,Hrvatska, Njemacka itd... su nacionalne drzave Srpskog, Hrvatskog, Njemackog naroda u kojima su ostali nacionalne manjine.
BIH NIJE drzava Bosanskog naroda.
Belgija nije drzava Belgijskog naroda.
Svajcarska nije drzava Svajcarskog naroda.
BIH, Belgija, Svajcarska, itd ... su sve drzave vise konstitutivnih naroda Bosnjaka,Srba,Hrvata/Flamanaca,Valonaca/... i to je nepromjenljivo.

Nema vise namjeru komentarisati tvoje gluposti ako budu neargumentovane kao i dosad.

feral.tribune wrote: Topom i tenkom ako ne moze lazima SANU-a .Eto kako i zasto moze srpski narod u Bosni a ne moze bosanski.
A ti onda kupi tenk pa tjeraj Srbe preko Drine a svakoj travki koju ne zgazis dodaj prefiks Bosanska.
:lol:
Last edited by friman on 08/04/2008 22:28, edited 4 times in total.
feral.tribune

#173 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by feral.tribune »

Za Dena -----------------@Den, Citat :
Nije on ovo napisao kako treba jer je njegov post pun emocija i bez nekih istorijskih cinjenica. Necu ja sada da sebe postavim ovdje kao nekog znalca i da pametujem samo bih zelio da kazem sledece u vezi topika. Stanovnici Bosne (Banovine i Kraljevine ) se nazivaju Bosnjanima i njih vec tada mozemo komotno smatrati zasebim narodom pa i etnosom jer su imali sve karakteristike koji jedan skup ljudi cini narodom. Imali su svoju vojsku, Kraljeve, grbove, ime, pismo (Bosancicu), Bosansku crkvu, nosnju, ratove, Banove, istoriju itd. Ali ti ljudi se u nekim starim dokumentima zovu Bosnjanima opet u nekim drugim se spominju (u jedom te istom dokumentu) Bosnjani i Bosanci:
CITAT zavrsen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nema zaista nikave potrebe da podmeces i mom tekstu pridajes emocije a oduzimas istorijske cinjenice .Nigdje nisam rekao da u 15 stoljecu nije bilo Bosnjana , Bosnjaka BOSANACA ....sta vise , dapace ...godinama po forumima trubim upravo to.Moj post je posvecen 20 stoljecu i rekao da od osnutka kraljevine SHS se gubi bosansko ime .Tu me ne mozes demantirati jer mi se djed u toj kraljevini izjasnjavo kao Hrvat i cinjenica je da od 1918 do 1993 nije postjalo adekavatno ime za bosanske muslimane mada je i ovo od 1993 anakrono , trapavo , arhaicno , poetsko , romanticarsko , politicko u sluzbi IZ i SDA u cilju djeljenja i torova jer ne daj Boze da smo bosanci pa da neki vlah zaluta medju nas ovako cedne i ciste { Da smo Bosanci ko sto smo i jesmo onda bi fasisticko seljance Dzemaludin Latic morao da osjeti zadah rakije i bijelog luka od jednog bosanskog patriote i covjeka nad ljudima MARKA VESOVICA ( kada se pise Marko Vesovic onda se ustane apa molim i one koji citaju da urade isto ) ......ali procitaj moj post ponovo i vidjeces da 'tvoje' povelje iz 15 stoljeca nemaju veze sa onim sto sam napisao .
--------------------------------------
Feral , Citat .

Zato sto srpski nacinalnisti Bosnu ne smatraju drzavom a bosanski narod ne smatraju narodom .Oni smatraju da je Bosna srpska drzava a da bosanski narod ne postoji .Slicnu stvar rade Crnoj Gori ali njih ne ubijaju i ne rade im genocide jer su su pravolslavci .Poslije A-U monarhijeBosna je usla u sastav kraljevine SHS.Bosana je progutana .Kao da je nikad nije bilo .Posto je ta drzava kratko trajala Bosna je ponovo izaslaa nac povrsinu , isplivala kao covjek koem si drzao glavu u vodi ali ne dovoljno dugo .Slijedi jedan prazan hod , vakuum sve do sastanka Cevtkovic Macek gdje opet brisu i Bosnu i bosanski narod i bosanski jezik .Ta umotvoroina je trajala dvije godine .Izbija drugi svjetski rat .Pavelic koristi situaciju i naklonost Njemaca i proglasava cijelu Bosnu hrtskom zemljom i drazvom .Tzv NDH .Bosani , Bosna bosanski jezik se ponovo ne spominju .Nema ih , ne postoje .Partizani vade stvar donekle .Bosna je ravnopravna ali opert nema bosanskog naroda i bosanskog jezika .Srbi , Hrvati , neopredjeljenni , jezik sh .Negiranje bosanske nacije , bosanskog naroda , bosanskog jezika ima za cilj unistenje Bosne i kradju njene teritorije .To se radi sistematski preko 100 godina na razne nacine .Svi " argumenti " koji osporavaju bosansku naciju i bosanski narod i bosansku drzavu zasnovani su na lazima i falsifikatima .Jednu stvar koja im uvijek prkosi i vraca u lice sve bestijalne lazi nisu mogli nikako sakriti .To je ime drzave .Bosna .Bosna i Hercegovina kako se zove danas .Bosance su prekrstili u Srbe , Hrvate , neporedjeljene , Muslimane ( u Bosnjake od 1993 ) jezik su im preimnovali ali ime Bosna , istorijsko ime , naziv , hiljadugodisnje drzave nikako nisu mogli izbrisati i sakriti niti iz memorije niti iz udzbenika jer Bosna je srednjovjekovbna drzava bez koje ne postiji niti jedna karta i knjiga u svijetu koja se bavi tom tematikom .Danas kada je Bosna samostalna drzava , kada se pred nasim ocima odigrao , genocid bal vampira u reziji Zagreba i Beograda potvrdjen u Kardjordjevu i brojnim ( njih 60 ) sastancima srpsko - hrvtskih izaslanstva i crtaca karata ....bosanski covjek , covjek Bosne , covjek koji je osjetio kamu pod vratom ...postavlja se sebi logicno pitanje .Ako mi se zemlja zove hiljadu godina Bosna , pa ko sam ja ? sta sam ja ? Zasto su zemlji Bosni suvereni i konstitivni Bosanjci , Srbi , Hrvati a Bosanci nisu .Niti ih ima u ustavu niti nose suverenitet u svoj drzavi .Kako ? Zasto ? Zbog cega ? I zato sada imamo 4- 5 tema o ovome .Jedana djevojka od 20 godina je otvorila bas ovu ili neku drugu temu o ovome .Ona se pita bas kao i ja i vecina ljudi danas .Ako su Francuzi suvereni i kontitutivni u svoj drzavi Francuskoj i nigdje drugo zasto to pravo nemaju Bosanci u svojoj zemlji .Srbi i Hrvati su konstitutivni i nosioci suvereniteta u po dvije drzave .A Bosanci niti u jednoj .Milsim jebes pravdu , toga naravno nema ali gdje tu logika gdje tu istorijska cinjenica , daj mi argument da je tako nesto normalno i ispravno .Nije to ispravno .Bosancima su uljezi ukrali suverenitet i drzavu .Zato se prekrajaju unutrasnje granice mjenjaju se imena gradova i zatire sve sto je bosansko .Tenkom , topom , politickim putem za zelenim stolom , skolskim udzbenicima , prpogandom kroz masovne medije .Bosni su promijenili ime na unutrasnjem planu ( rs , federacija bih ) a desetak gradova je ostalo bez prefiksa bosanski i dodato je srpski .ako je Bosna i srpska zemlja oktud da se toliki gradovi zovu bosanski Brod , bosanska Gradiska , Novi , Krupa , Kostajnica ....tek kada je sroski tenk usao tamo 1992 godine onda je vjekovna srska zemlja i dobila srpski Brod ( da mi je samo znati sta je taj Brod cekao tolko dugo da se srpski .Vjekovna srpska zemlja cekala Radovna iz Crne Gore da skine okupatorski bosanski prisvojni pridjev . Sto se tice tvog pitanja xyz 2007 odgovor moze strati u dvije rijeci .Topom i tenkom ako ne moze lazima SANU-a .Eto kako i zasto moze srpski narod u Bosni a ne moze bosanski .
xyz2007

#174 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by xyz2007 »

friman wrote:
xyz2007 wrote: Oni koji zive vjekovima u Bosni su pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda i BH Nacije znaci Bosanskohercegovci tj Bosanci.
Kao prvo ako stavljas narod=nacija onda u BIH postoje 3 nacije.Ako je nacija svo stanovnistvo drzave onda narodi Bosnjaci, Srbi i Hrvati cine BH naciju.
Ne cine osim ako se ne opredjele da budu pripadnici Bosanskohercegovackog multi-etnickog i multi-vjerskog Naroda i BH Nacije.

( a neki to vec jesu ali negiraju ili opredjeljuju se da budu pripadnici nekog drugog Naroda i neke druge Nacije )

Oni su pripadnici srpskog, hrvatskog i bosnjackog naroda. To su 3 naroda.

Nijedno od ta 3 Naroda se Nije opredjelilo da budu pripadnici BH Naroda. ( Ili im nije data ta mogucnost )

Samim time ne mogu biti ni pripadnici BH Nacije. Jer pripadnici BH Nacije su automastki i pripadnici Bosanskoherecgovackog Naroda.

Pripadnik Nacije neke drzave je automatski i pripadnik Naroda te drzave.

Tako da je Amerikanac, pripadnik Nacije Americke i automatski pripadnik americkog Naroda.
Last edited by xyz2007 on 08/04/2008 23:25, edited 2 times in total.
Pakleni

#175 Re: Bosanci i Hercegovci kao 4. konstitutivan narod u BiH

Post by Pakleni »

nije tacno...ovo je zemlja tri konstitutivna naroda. Dok imaju tri naroda imas i Bosnu. Oni cine bosnu a ne obratno. Nije amerika stvorila amerikance nego doseljenici ameriku. Oni su se odlucili da zovu jednim imenom, zajednickim, amerikanci. mi nismo mi smo i dalje tri naroda u jednoj drzavi. Ako ja ne zelim da se izjasnjavam kao nesto sto nisam nemas mi pravo govoriti da onda nemam pravo da budem ravnopravan u svojoj drzavi. To je vec komunizam po meni.

Po tebi ako neki srbin se izjasni kao srbin nema pravo na ravnopravnost nego mora bjezati u srbiju. Sta ako bosnjak odluci da ostane bosnjak, dje ces ga otjerati?

ako su zivjeli ovdje bosnjani prije 500 600 700 godina...sada ne zive. sad zive bosnjaci, hrvati i srbi i kraj. Znaci svi ameri i kanadjani bi trebali prestavljati manjinu jer su prije njih zivjeli indijanci a prije indijanaca crnacka plemena.
Post Reply