Svaka cast!!!!Skye wrote:Evo ovako: s obzirom na činjenicu da svaki put kada se od mene traži da se na nekom komadu papira izjasnim koje sam nacionalnosti, tj. kojem narodu pripadam(a u nas mašala može se probrati, široke mogućnosti, 3 osnovna plus manjine) ja vam fino napišem Bosanka.
I nikad neću zaboraviti prije nekih 5 godina, bila sam drugi srednje i svi učenici dobili papir da ga ispune; osnovni podaci onih koji pohađaju školu trebali da se unesu u bazu podataka - i ja napišem BOSANKA u onom odjeljku za nacionalnost(by the way jedina od nas 33 u razredu). Kad dolazi ti meni pedagogica(ne pitajte zašto se pedagog škole bavi tim tehničkim stvarima, nažalost jedina je koja je u toj školi nešto i radila) i kaže mi da imam dvije opcije: ili da se izjasnim kao Bošnjak/inja, ili da ostane ovako kako jeste, s tim da će me onda strpat u grupu 'ostalih'. Naravno, nije mi padalo napamet da išta mijenjam, nemam ništa protiv bilo koje skupine naroda na kugli zemaljskoj, no za mene Bošnjak podrazumijeva činjenicu da si musliman(što nisam), da mi je duhovni vođa reis-ul-ulema Cerić, a politički guru SDA. A najvažnije, ne sviđa mi se taj termin jer ni dan danas nemam pojma šta on zapravo znači. Opet da napomenem - nemam ništa protiv onih koji sebe vide kao sljedbenike određenih opredjeljenja i struja u ovoj državi ali bez mene, molim.
E sad, nemam ništa ni protiv 'ostalih', ali imam problem što me u rođenoj državi - gdje sam odrasla, provela doadašnjih 20 godina života i planiram umrijeti, koju smatarm jedinom domovinom, imam samo njen pasoš - smatraju drugorazrednim građaninom. Ja znam da to 'ostali' NE BI TREBALI BITI, ali suočimo se sa stvarnošću - ONI TO JESU. Stoga sam odlučila da, ukoliko se ikada budem aktivno uključila u politiku, il' ne daj Bože, osnovala kakvu stranku, jedan od osnovnih ciljava će mi biti stvaranje 4. konstitutivnog naroda pod nazivom Bosanci i Hercegovci, pa da onda fino nemam ovakvih i sličnih problema. Hvala lijepo!
Jednostavno pravim Bosancima i Bosankama je jako, jako ...tesko izjasniti se bilo kako drugacije osim Bosanac/Bosanka.