Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Locked
Secer_033

#51 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Secer_033 »

bez_ideje wrote:Znam da se ovo sigurno nece svidjeti mnogima,ali ja da sam na mjestu vlada zapadnih drzava dobro bi pazila kome dajem drzavljanstvo i dozvoljavam boravak.
Potoje valjda neke kriteriji integracije,ne mozes otici iz Irana i praviti sebi Iran sred Norveske,u redu je da ga pravis u svoja 4 zida,ali cim time pocnes smetati drugom ili ugrozavati ga krsis pravila demokratije!
Ne prihvatas zakone zemlje u kojoj boravis ?!-deportacija odakle si dosao,molim lijepo ;-)
pri tome mislim na nebuloze od zahtjeva da se zene slikaju pokrivene za vozacku dozvolu i sl.
Krsis norme ponasanja?! -deportacija,molim lijepo ;-) I mozes biti sretan sto je deportacija,jer bi u obrnutom slucaju,da europlanin ode u neku arapsku zemlju,molio Boga da je samo deportacija .. :roll:

A sto se tice ovog pokemona radikala,il su ga safatali dobri kompleksi i frustracije glede toga ko je i sta je..ili se covjek odrekao vjere i primio neke s ruge svjetonazore.....Svakom svoje ;-)

Vlade bas sad i paze kome daju drzavljanstvo ali nisu prije par godina.
Da pocnemo od '60. i '70. godina i uzimam Holandiju kao primjer. Dosta Marokanaca i Turaka su dosli u Holandiju da rade. Za njih dobra mogucnost da nadju posao i zarade pare, za Holandjane dobra mogucnost da nadju jeftinu radnu snagu. Vecinom su se muskarci doseljavali u Holandiju ali dosta njih je imalo porodicu u svojoj domovini pa su poceli spajati porodice.
Nazalost, gdje je rat, tu su i izbjeglice i Holandjani su kao i dosta ostalih zemalja primali masovno izbjeglice. Ne samo iz bive Jugoslavije nego isto iz Afganistana, Irana, Iraka, Pakistana itd itd.

U 70-im godinama niko nije mogao predviditi da ce sve vise stranaca biti koji ce zivjeti od vladine pomoci. U Holandiji imamo socijalu.....ako ne mozes naci posao, dobivas socijalu koja je naravno manja od normalne plate. Dovojlno je da platis dadzbine ali to je to. Porodice sa djecom dobivaju svako 3 mjeseca finansijsku pomoc. Koliko zavisi od starosti djece i broja djece u porodici ali je otprilike 300 eura. Sve je to zauhar i nakupi se. Ako skromno zivis, moze ti biti dobro.
Niko nije mogao predviditi da ce u 2009 biti 'puno' muslimana koji su svoju kulturu i vjeru donjeli sa sobom.

U zadnjih par godina sve vise raste ekstemizam. Ne samo u Arapskim drzavama nego i muslimani na zapadu osjete mrznju i medju njima raste mrznja prema zapadu. Zapad to osjeti, vidi kako su se stranci previse oslonili na vladu, ne rade, kvare im kulturu i tradiciju i zbog svega ovoga sve vise i vise ultranacionalistickih partija ima koje su svake godine vece i vece.
Sada vise nije lako doseliti se u Holandiju. Svi znamo da je prosla vlada htjela deportovati 26.000 stranaca. Sadasnja vlada se trudi da ih ne deportuju, naravno po sadasnjim zakonima i pravilima.

@ bez_ideje: Razumijem potpuno...ako nisi dobar...idi kuci ali ne fercera to tako lako. Ipak, ljudsko pravo je vazna stvar koju zapadne zemlje koliko toliko postuju.

A sto se tice Adnana...nije prvi a ni zadnji. Dobro se sjecam Ayaan Hirsi Ali...Somalijka (bivsa muslimanka) koja se borila protov islama. Sad vise niko i ne pita za nju. Necu nikad skontati ljude koji svoju bivsu vjeru napadaju. To je meni isto kao da mi se neki keks koji sam jela citav svoj zivot ogadi i zbog kojeg ja napadam proizvodaca. Ostavi i produzi.
Ali stranac u ultra nacionalistockoj partiji je pravi cirkus. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ne bi me ni cudili da je zaboravio materni jezik.
cukundede

#52 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by cukundede »

Članica pod nadimkon amrica demagoški izvali mahnitluk :
" Opet demagogija, poistovjecivanje alije i boraca, nidje veze, alije i odbrane nase zemlje, nidje veze.... "
Na primjer amrice ja nikad ne bih uzeo pušku u ruke i odbranio i Bosni i Hercegovini i Tebe , da me je , opet naprimjer , poveo Zlatko Lagumdžija !!!!
Gosn moderator : kad smo već kod baniranja amrica zaslužuje bar par dana zbog nepoštovanja imena , djela i lika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine , - napisala je njegovo ime malim početnim slovom !
amrica : ispravna i jednostavna za shvatiti definicija demagogije bi bila : demagogija je onda kada stariji gospodin , mehke ćune , ubjeđuje mlađu ženu da se od tvrde kite može dobiti rak na minđi .
covjekjegulja

#53 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by covjekjegulja »

pogledajte naslov ove teme. covjek treba da pomisli kako je sokantno da se bosanac bori protiv islama. jer bosanac je sinonim za muslimana. onda izjavi ovaj iz varesa da ako te religija ne zanima onda si zivotinja. sta bi se desilo da je izjavio obratno? nije li ovo poruka koja nam se sa tv-a, na malo suptilniji nacin ionako salje pa sto bi to bilo cudno ako se u varesu tako uci i to u obdanistu? i sto bi onda trebalo da bude iznenadjenje ako je nekom maleski ovakvih kao ovaj iz vareska bilo pun k..., otisao u norvesku i opleo po njima? kao, to ne moze kod nas bit. i poslije nek mi neko kaze da nema sukoba civilizacija.

kladim se da je malesko lukav tip. limbo njega za norveski nacionalizam samo je skonto da se uvali negdje u stranku ko ikebana i da prima neke pare guzovace.
Stihy

#54 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Stihy »

Demokracija je vladavina naroda, ako narod u Norveskoj (vecinom od 51%) odluci da svi u zatvoru jedu svinjetinu, mi mozemo mahat ushima na njihovu odluku.
Detalji o tome koja nacija,manjina ili neko treci ima problema s tim je opet irelevantna jer se postuje odluka vecine.

Opet nordijci po mom uvjerenju nece nikada izglasat takvu odluku tako da je ovo opet suvisno za komentirati, a i ako je izglasaju mogu odmah reci da mislim da nije fer i posteno sto ce prosjecnog Norvezanina jako zasvrbiti.

E sad totalno je treca stvar zasto je neki dijasporac odlucio pljuvati po tradiciji svojih roditelja da bi bio neko i nesto tamo. Po mom misljenju kriza identiteta, ali ako gledate prosjecne vijesti na Hayatu ( negativno novinarstvo) i to mozete opravdati jer ako si Bosanac onda si glup, krades, ubijas i zbog toga si glavna faca u stranci, mahali, drzavi, dijelu drzave.

Zasto copor dijasporaca negira to da su Bosanci?

Stid, opravdan!
Jazz_Junkie

#55 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Jazz_Junkie »

LadyBear wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Šaner wrote:ovaj adnan je smijesan...on je clan stranke koja se zalaze za odlazak stranaca, pa sa time i samog adnana?! vjerski ekstremizam je veliki problem u 21.stoljecu i svaka normalna drzava mora stati u kraj ekstremizmu bilo koje vrste...ali ko je on da tjera na silu ljude da jedu svinjetinu? ovakvim misljenjem on postaje sam veci ekstremista od ovih vjerskih ekstremista (kao u "my son the fanatic" od hanifa kureishia)...mrznja prema strancima a narocito muslimanima je u evropi na uzlaznoj putanji...bas zbog ovih ekstremista... :(
Autor teme je postulirao tvrdnju kako je ovaj Madesko navodno izjavio da odredjena grupi ljudi treba jesti svinjetinu. Misljenja sam da je clan foruma pod nadimkom almin-78 to jednostavno izmislio, kao sto i pogresno tumaci termin "prilagodjavanje". Iskreno prvi put cujem za ovog Adnana Madeska, ali sam sinoc malo trazio nekoliko podataka i saznao da u Norveskoj postoje dvije partije slicnog imena: Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), ciji je Madesko clan, i Fremskrittspartiet (FrP) koja se ubraja medju desnicarsko-populisticke partije, slicne austrijskoj FPÖ.
O stranci u kojoj je Madesko nisam mogao pronaci dovoljno informacija, jer se izgleda radi o manjoj stranci, a i na Wikipediji postoje samo norveska i engleska verzija koja opet ne nudi dovoljno podataka za opce shvacanje politickih ciljeva ove partije. Zato, ako netko zna norveski, neka makar ukratko objasni sto je Madesko rekao na postavljenom video linku i mozda malo rasvijetli program njegove stranke. Poznavajuci ekstremne stravove almina-78, smatram da on ne moze biti vjerodostojan izvor.
Nije u redu da se Rushdie spominje ovdje, jer isti je ateist i kriticar vjere, a ne desnicar. Evropski desnicari nisu kriticari vjere nego kulturni pesimisti kojima smetaju svi strani kulturni elementi, te kosmopolitizam i priznaju samo validnost "krscanske civilizacije" po cemu se ne razlikuju od islamskih ekstremista. Ukratko: zive u 18. stoljecu. Evropa ne pripada nikakvoj krscanskoj civilizaciji nego je vecinski sekularno umjerena i to je nesto sto primjerice Rushdie brani. E sada koji su motivi Madeska, ostaje otvoreno pitanje sve dok netko ne objasni o cemu isti govori.
Norveski je nesto slican danskom, tako da sam dosta razumjela pa cu ukratko prevesti .

Voditelj je pitao Adnana kakve znakove on vidi u Islamicaciji Norveske? Adnan je spomenuo primjer u skolama, gdje se curice i djecaci odvajaju jedni od drugih kada idu na casove plivanja. Spomenuo je kako je za njega licemjerno, sto zatvorenici i pored toga sto su pocinili kriminal traze halal meso, nisam cula da je rekao da zatvorenici moraju da jedu svinjsko meso, vec kako se svinjsko meso u zatvorima ionako neservira cesto. Protivi se isto novom zakonu, gdje je zenama u policiji dozvoljeno da nose hidzab. Druga cura spominje kako njegova partija zeli asimilaciju a ne integraciju stranaca u Norveskoj, Adnan odgovara kako on zeli da svako ko dodje u Norvesku respektuje Norveske vrijednosti i norme, i da je religija privatna stvar koju treba upraznjavati u vlastitoj kuci, problem se javlja tek onda kada neko pocinje da prica o Serijatu i da drugima nareduje neke stvari, naprimjer o pokrivanju zena.
Uglavnom su o tome naglabali.

Sto se mene tice, u nekim stvarima se sa Adnanom slazem u nekim neslazem. Uglavmon potpuno je jasno, da ukoliko si izabrao da zivis u nekoj drzavi onda tu drzavu trebas da respektujes. Pogotovo Skandinavske drzave su jako gostoprimljive i ako netrazis problema rijetko ih i dobijes. Sloboda religije su zagarantovana, imas pravo da budes sta god zelis i da to isto upraznjavas, ali isto tako je zagarantovana sloboda izrazavanja, tako da svako ima pravo na svoje misljenje pa i za kritikovanje religije. Nazalost mnogi to shvataju kao totalno protivljenje pa tako postanu neprijateljski raspolozeni. Sto se tice imigranata, mladi ljudi ovdje imaju dosta mogucnosti kako u skolovanju tako i u sportskim aktivnostima itd. Nazalost i sama sam svjedok, da su mnoga djeca pogotovo imigranata i pored svih tih mogucnosti zagrizla u kriminal, zasto? Odgovor se valjda nalazi kod roditelja i u njihovom odgoju djece, i koliko su oni djeci omogucili integrisanje u drustvo bez naravno odricanje od svoje religije i porijekla.
Hvala na prijevodu. I ovdje u Austriji djecaci i curice imaju odvojeno fizicko, iako su moji razredi tokom osnovne i srednje skole cesto imali zajednicko fizicko. Kada smo isli na plivanje, isli smo zajedno i tu nije bilo nikakvog odvajanja. Kritikovanje religije je pozitivna stvar sto ja kao ateist nerijetko izrazavam, no meni se nimalo ne svidja sto to u ovom slucaju dolazi iz usta covjeka koji je izabrao svoj politicki put u jednoj desnicarskoj stranci, mada mi je jos nejasno kakva relacija postoji izmedju njegove stranke i FrP. Prosle godine je turski premijer Erdogan bio u sluzbenoj posjeti Njemackoj gdje je odrzao neke mitinge za Turke u Njemackoj. Taj njegov nastup je bio obojen turskim patriotizmom i pozivanjem publike da Tursku shvataju kao prvu majku. Plus je od njemacke vlade trazio osnivanje skola na turskom jeziku sto je u njemackoj javnosti izazvalo eklat. To je naravno razumljivo kada se uzme u obzir cinjenica da su Turci (cak druge i trece generacije) najslabije integrirani imigranti.
Za ljude koji su odrasli u matici i tek u nesto kasnijem dijelu svoga zivota doselili u neku zapadnu zemlju treba imati razuma, jer isti su mozda najljepse godine svog zivota proveli u matici, ali neshvatljivo je zasto su njihova djeca i unici tako slabo prihvatili zemlju u kojoj su pored svega rodjeni i odrasli. Ja poznajem dosta stranaca i moram priznati da njemacki najlosije govore mladi ljudi jugoslavenskog i turskog porijekla. Zasto je to tako, ne znam, ali znam da se turska i jugoslavenska omladina najvise krece u "svojim" krugovima i mnogi se ponasaju kao da zive u zemljama porijekla, na koje su toliko ponosni, a odlaze mozda dvaput u godini tamo. Nitko ne trazi od imigranta da se odrekne svog porijekla. U mojoj putovnici (imam austrijsko drzavljanstvo) moje prezime pise kao i u zemlji porijekla: sa slovom ć umjesto c (u njemackom alfabetu nema ć). U srednjoj skoli mozes kao drugi strani jezik pored latinskog, francuskog, talijanskog pohadjati i bosanski/srpski/hrvatski.
Muslimani i pravoslavci cak imaju mogucnost da drzavnim skolama idu na vjeronauk. Ja licno se protivim generalno vjeronauci u skolama, jer smatram da Austrija mora biti cisto sekularna drzava kao sto je Francuska i da za vjeronauk postoje odredjene institucije. No, ovdje predmet vjeronauk makar nije nuzda i uvijek se moze odjaviti. Kada smo vec kod teme, nedavno su dva ucitelja islamske vjeronauke dobila suspendirana od strane drzave, jer su sirili ekstremisticke poruke. Jedan je dobio otkaz u Becu zbog podjele brosurica u kojima se poziva na bojkot "zidovske robe", a drugi u pokrajini Vorarlberg. Dakle, nije samo problem u sirenju mrznje protiv Jevreja nego i nepostivanju austrijskog ustava. Ovdasnji desnicari to sve obiljate koristo, kao i socijalnu nepravdu, te nailaze na odjek medju gradjanima. Uvijek se pozivaju na nekakve krscanske vrijednosti, na opasnost od islamizacije itd. Cinjenica je da i mnogi muslimani daju svoj doprinos u porastaju animoziteta prema njima zbog svojih antidemokratskih stavova.
To je jedan od kompleksnijih slucajeva danasnjeg doba i tesko ga je potpuno analizirati. Pogledajmo samo BiH u kojoj njezini narodi rade protiv nje, cak do te mjere da je uniste. Ekstremisti su svugdje isti, bili to islamisti, krscanski fundamentalisti ili neo-nacisti i predstavljaju istu opasnost svakoj zemlji koja se definise kroz demokratiju. U Nizozemskoj je Theo Van Gogh ubijen od jednog Marokanca zbog svog filma, u Njemackoj sef policije izboden od jednog neo-naciste na svom kucnom pragu. U BiH ekstremisti prijete novinarima itd.
fakat

#56 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by fakat »

Ne zivim u zapadnoj Evropi pa sam izgleda nesto propustio, jer tamo izgleda da ce muslimani uskoro zavladati. Evropa odoljeva, ali muslici nadiru iz svih pravaca, sve zauzimaju, vladaju jarane, sve je u njihovim rukama, moras ih slusati, nema druge.....

nisam neki jak musliman, ali ne volim paranoju
Last edited by fakat on 08/03/2009 06:18, edited 1 time in total.
brdo

#57 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by brdo »

Covjek poput ovoga Adnana je jedan od onih koi mogu da prodaju i sopstvenu mamu da bi njemu bilo dobro.
HAVANA

#58 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by HAVANA »

cukundede wrote:Članica pod nadimkon amrica demagoški izvali mahnitluk :
" Opet demagogija, poistovjecivanje alije i boraca, nidje veze, alije i odbrane nase zemlje, nidje veze.... "
Na primjer amrice ja nikad ne bih uzeo pušku u ruke i odbranio i Bosni i Hercegovini i Tebe , da me je , opet naprimjer , poveo Zlatko Lagumdžija !!!!
Gosn moderator : kad smo već kod baniranja amrica zaslužuje bar par dana zbog nepoštovanja imena , djela i lika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine , - napisala je njegovo ime malim početnim slovom !
amrica : ispravna i jednostavna za shvatiti definicija demagogije bi bila : demagogija je onda kada stariji gospodin , mehke ćune , ubjeđuje mlađu ženu da se od tvrde kite može dobiti rak na minđi .

:-) :zzzz: :lol:
Jadan onaj koga si ti odbranio.I ja da sam znao kakvu BiH će alija praviti ne bih nikad uzeo pušku u ruke.
Ne moraš javno iznositi da ti je mlohava ćuna.Prodaću ti ja viagre po tri marke, jebi ga moram se snalaziti ,one kašike nikad ne dobismo.
Gosn moderator:kad smo već kod baniranja cukundede zaslužuje par dana zbog provociranja amrice za 8 mart.
shuriken

#59 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by shuriken »

komenitraj citiranu alijinu uzjavu, da su ateisti s one strane morala, da znamo sta ti mislis o tome
a ne Amricu koja je citirala alijinu izjavu.
ili tvrdis da alija to nije rekao?

ako si uzeo pusku u ruke da branis aliju i Islam, nemoj demagoski tvrditi da si odbranio Bosnu i Hercegovinu
Bosna i Hercegovina je ovako sjebana jer je su je tudjman i milosevic napadali a takvi ko ti su branili aliju a ne Bosnu

ispravna definicija demagogije bi bila: cukundedini postovi

sramota!
JThomas

#60 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by JThomas »

almin-78 wrote:
JThomas wrote:a svi opet hrle u tu norvešku, gle tog čuda...mora da je pravo loše tamo i da su svi pravo ugroženi, a naročito muslimani...

ne znam šta bi ovo uopšte trebalo da znači, da svagdje ima budala, pa čak i u skandinaviji? 'brojtro kolumbo.
pa dobro pametnjakovic,da si shvatio znao bi da se radi o stranci koja nije u vlasti a norvezanska vlada je znatno tolerantnija.Uvest ce dozvolu muslimankama-policajkama da nose maramu,otvaraju posebne zenske bazene itd.Sve to malom Adnanu smeta :D

moram priznati da Evropa sve vise postaje islamska,,istina nazalost :D oni to ne mogu sprijeciti dok god se pozivaju na demoktratiju..ako im nekada dojadi onda neka kazu-e znate,ovo s demokratijom vise ne ide,uvodimo hriscanski zakon pa ko moze po tim bujrum ko ne moze nazad,,,onda ce biti ok,a dok su god sekularni i demokraticni imaju da postuju razlike.Imaju obaveze koje diktatorski rezimi na istoku nemaju,,jer se za njih zna da nisu za demokratiju,niti postuju ljudska prava
pa ja slučajno znam da je riječ o marginalcima koji nikad neće ni biti u vladi, i da je norveška jedna od najdemokratskijih i najtolerantnijih zemalja na svijetu, i da će tako najnajvjerovatnije i ostati, to je bila ironija, pametnjaković.

ono što još uvijek ne znam jest - šta je poenta teme? da nam pokažeš kako "evropa postaje sve više islamska", moj tata je jači nego tvoj? ili kako svugdje ima budala i ekstremista?
shuriken

#61 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by shuriken »

wrote:]Postao/la Altsa dana 07/03/2009 15:28
koga si majko moja uzeo da citiras. aliju izetbegovica koji je za sobom vukao najnemoralnije ljude koji su se podvukli pod plast vjere.
"slim_shady":

]Nije tacno to da je Alija vukao za sobom ljude koje navodite, Alija je covjek bez kojeg ne bi bilo ove nase lijepe :bih: ; to vase razmisljanje je vrijedno paznje psihijatra, mozda i onoga sto je sad u hagu i sigurno dijeli vase misljenje, bilo ko ko je za vrijeme Alije dosao pod taj vas "plast" vjere je branio ovu zemlju, zato tu mrznju cuvajte za sebe, i ne treba blatiti ime Alije Izetbegovica, ako blatite njega blatite sve osobe koje je on vodio, poginule borce ove drzave koji su dali zivote da bi jedna osoba kao vi mogla danas da mirno koraca Bosnom i Hercegovinom, i da valja gluposti kao ove koje ste gore naveli........
[/quote]

vidim da se o povijesti educiras iz pjesama DIna MerLIna
MUNAFIK

#62 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by MUNAFIK »

rodiboga wrote:a zasto se muslimani ne moraju prilagoditi nacinu zivota u zapadno evropskim zemljama, a ne-muslimani moraju 100% da postuju sve zakone i obicaje u islamskim zemljama?
znaci hriscanske ili sekularne drzave na zapadu moraju da mjenjaju pravila da bi ugodili muslimanima ili da ih slucajno nebi uvrjedili a zene iz evrope kad odu u saudijsku arabiju moraju da hodaju pokrivene, nesmiju da voze, itd... sta sad trebamo i mi da se bunimo zbog diskriminacije u islamskim drzavama??? ako se muslimanima ne svidja u norveskoj, neka idu u iran...
to isto se odnosi i na hriscane u islamskim ili sekularnim drzavama...

zamislite kako bi svijet bio divan da se ljudi ne zamaravaju nekim carolijama i religijama... :(

Sta znaci da se muslimani prilagode nacinu zivota evropskih zemalja? Da li to znaci da napuste svoju vjeru i prihvate vjeru tih zemalja? Ili to znaci da napuste i zanemare odredjene propise koje Islam propisuje? ili sta? I zasto bi neko krsio propise svoje vjere?

Vec godinama citam ova pitanja, pa hajd nek neko odgovori sta onda znaci to PRILAGODJAVANJE, pa da vidim da li se ja kao musliman mogu prilagoditi?

I vise sa tom S Arabijom... kao da je S Arabija primjer neke muslimanske zemlje... A sa druge strane nigdje ja nisam cuo da se S Arabija HVALI svojom tolerancijom, multikulturom, razumjevanjem svega i svacega, sekularizmom, pravima za sve zivo i mrtvo kao sto to rade EU zemlje... tako da je GLUPO u ovim pricama porediti S Arabiju sa Norveskom ili nekom dr zemljom... A da S Arabija i Iran vjeruj nisu ni priblizno isto, zato mi smeta ovo malo opletes po S Arabiji i onda spomenes iran... U Iranu sve religiske manjine imaju veca prava negu u S Arabiji 100 puta, i naravno ima ih puno vise... u iIranu zena smije voziti auto i naravno zene imaju svoja prava. Iran je velika zemlja sa velikom tradicijom i jedna od najrazvijenijih u tom regionu ako ne i sire...

Interesantno je koliko ljudi u svijetu ce dopustiti svaku perverziju tipa istospolnih brakova i sl... a trudit ce se da zabrane muslimanima da npr jedu HALAL hranu ili muslimankama da nose marame... koje licemjerstvo...

I da EU narodi su u krizi... nacija starih ljudi... Imaju sve ali nemaju DJECU, Nemaju zenu, nemaju PORODICU... Evrpa ako zeli da odrzi ekonomiju stabilnom MORA da prima ljude iz drugih zemalja i kontinenata a medju tima sto dolaze su i muslimani.... tako ako bude svijeta za 60-70 godina EU ce biti poprilicno muslimanska ako Bog da:D :bih:
JohnnyS

#63 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by JohnnyS »

MUNAFIK wrote: Sta znaci da se muslimani prilagode nacinu zivota evropskih zemalja? Da li to znaci da napuste svoju vjeru i prihvate vjeru tih zemalja? Ili to znaci da napuste i zanemare odredjene propise koje Islam propisuje? ili sta? I zasto bi neko krsio propise svoje vjere?

Vec godinama citam ova pitanja, pa hajd nek neko odgovori sta onda znaci to PRILAGODJAVANJE, pa da vidim da li se ja kao musliman mogu prilagoditi?

Nipošto da napuste svoju vjeru, nipošto. Ali inzistiranje pakistanske zajednice da se u Obiteljski zakon u Velikoj Britaniji unese i arapsko običajno pravo je van pameti. Ako misle dogovarat brakove svojim kćerkama, ako ih misle zalijevat kiselinom ako ih "osramote", krvnu osvetu i slično onda ih treba (sve koji to traže) u stočne vagone i nazad doma. Ako te neka država primi, onda ima da poštuješ njenu tradiciju. Ima prije svega da naučiš jezik zemlje u kojoj si. A ne da živiš negdje 30 godina i da znaš pričat samo turski/bosanski/hrvatski/arapski. Državni zakoni MORAJU bit iznad vjerskih. Jer živimo na Zemlji a ne na Nebu. I ako zakon kaže da slika za osobnu/ličnu kartu mora bit bez pokrivene glave onda se ne smije žalit na diskriminaciju jer muslimanke moraju imat maramu. Slika na osobnoj i putovnici mora bit kakva je zakonom propisano i točka!
I btw, veća je perverzija kad se 7 godina stara djevojčica uda za nekog tipa od 40 godina bez obzira što se brak neće konzumirati do njene 12.-13. godine (uostalom tko to kontrolira kad se ženama u arapskom svijetu ne vjeruje koliko muškarcima) nego istospolni brakovi. Btw, istospolni brakovi uopće nisu tako rašireni i zakonom regulirani kao što ti misliš.
Ridjobrki

#64 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Ridjobrki »

Možda sam mlad i neukusan, ali šta to nas kolektivno boli neka stvar šta neka budala po Norveškoj priča? Norveška ima haman 5 milona ljudi poput Adnana čije mišljenje niko ne zarezuje i ne možemo mi, ljudi, stići prokomentirati to toliko...

Adnan ima mišljenje, a mišljenje je poput šupka: svako ga ima.
amrica

#65 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by amrica »

Na primjer amrice ja nikad ne bih uzeo pušku u ruke i odbranio i Bosni i Hercegovini i Tebe[/b] , da me je , opet naprimjer , poveo Zlatko Lagumdžija !!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sretan mi 8. mart kad saznadoh ko me je odbranio.....
Asana

#66 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Asana »

Ili to znaci da napuste i zanemare odredjene propise koje Islam propisuje?
ili sta? I zasto bi neko krsio propise svoje vjere?
Ako su neki propisi koje lslam propisuje u suprotnosti sa propisima drzave u koju si dosao, onda imas izbor: odustati od tih propisa i prilagoditi se, ili otici u drugu zemlju u kojoj propisi nisu u suprotnosti sa propisma Islama.
Ocekivanje da svaka sredina prihvati obicaje svojih doseljenika i prilagodjava im se, smijesna su i nerealna.
amrica

#67 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by amrica »

LadyBear wrote:
Jazz_Junkie wrote: Autor teme je postulirao tvrdnju kako je ovaj Madesko navodno izjavio da odredjena grupi ljudi treba jesti svinjetinu. Misljenja sam da je clan foruma pod nadimkom almin-78 to jednostavno izmislio, kao sto i pogresno tumaci termin "prilagodjavanje". Iskreno prvi put cujem za ovog Adnana Madeska, ali sam sinoc malo trazio nekoliko podataka i saznao da u Norveskoj postoje dvije partije slicnog imena: Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), ciji je Madesko clan, i Fremskrittspartiet (FrP) koja se ubraja medju desnicarsko-populisticke partije, slicne austrijskoj FPÖ.
O stranci u kojoj je Madesko nisam mogao pronaci dovoljno informacija, jer se izgleda radi o manjoj stranci, a i na Wikipediji postoje samo norveska i engleska verzija koja opet ne nudi dovoljno podataka za opce shvacanje politickih ciljeva ove partije. Zato, ako netko zna norveski, neka makar ukratko objasni sto je Madesko rekao na postavljenom video linku i mozda malo rasvijetli program njegove stranke. Poznavajuci ekstremne stravove almina-78, smatram da on ne moze biti vjerodostojan izvor.
Nije u redu da se Rushdie spominje ovdje, jer isti je ateist i kriticar vjere, a ne desnicar. Evropski desnicari nisu kriticari vjere nego kulturni pesimisti kojima smetaju svi strani kulturni elementi, te kosmopolitizam i priznaju samo validnost "krscanske civilizacije" po cemu se ne razlikuju od islamskih ekstremista. Ukratko: zive u 18. stoljecu. Evropa ne pripada nikakvoj krscanskoj civilizaciji nego je vecinski sekularno umjerena i to je nesto sto primjerice Rushdie brani. E sada koji su motivi Madeska, ostaje otvoreno pitanje sve dok netko ne objasni o cemu isti govori.
Norveski je nesto slican danskom, tako da sam dosta razumjela pa cu ukratko prevesti .

Voditelj je pitao Adnana kakve znakove on vidi u Islamicaciji Norveske? Adnan je spomenuo primjer u skolama, gdje se curice i djecaci odvajaju jedni od drugih kada idu na casove plivanja. Spomenuo je kako je za njega licemjerno, sto zatvorenici i pored toga sto su pocinili kriminal traze halal meso, nisam cula da je rekao da zatvorenici moraju da jedu svinjsko meso, vec kako se svinjsko meso u zatvorima ionako neservira cesto. Protivi se isto novom zakonu, gdje je zenama u policiji dozvoljeno da nose hidzab. Druga cura spominje kako njegova partija zeli asimilaciju a ne integraciju stranaca u Norveskoj, Adnan odgovara kako on zeli da svako ko dodje u Norvesku respektuje Norveske vrijednosti i norme, i da je religija privatna stvar koju treba upraznjavati u vlastitoj kuci, problem se javlja tek onda kada neko pocinje da prica o Serijatu i da drugima nareduje neke stvari, naprimjer o pokrivanju zena.
Uglavnom su o tome naglabali.

Sto se mene tice, u nekim stvarima se sa Adnanom slazem u nekim neslazem. Uglavmon potpuno je jasno, da ukoliko si izabrao da zivis u nekoj drzavi onda tu drzavu trebas da respektujes. Pogotovo Skandinavske drzave su jako gostoprimljive i ako netrazis problema rijetko ih i dobijes. Sloboda religije su zagarantovana, imas pravo da budes sta god zelis i da to isto upraznjavas, ali isto tako je zagarantovana sloboda izrazavanja, tako da svako ima pravo na svoje misljenje pa i za kritikovanje religije. Nazalost mnogi to shvataju kao totalno protivljenje pa tako postanu neprijateljski raspolozeni. Sto se tice imigranata, mladi ljudi ovdje imaju dosta mogucnosti kako u skolovanju tako i u sportskim aktivnostima itd. Nazalost i sama sam svjedok, da su mnoga djeca pogotovo imigranata i pored svih tih mogucnosti zagrizla u kriminal, zasto? Odgovor se valjda nalazi kod roditelja i u njihovom odgoju djece, i koliko su oni djeci omogucili integrisanje u drustvo bez naravno odricanje od svoje religije i porijekla.
Da se vratimo na temu, napokon smo dobili vjerodostojan prevod izjave, i sta sad?????

Covjek nije rekao nista od onoga za sta se napada, nego su njegove rijeci izokrenute, kako je odgovaralo postavljacu teme...
callmethebreeeze

#68 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by callmethebreeeze »

adnan je tipicni primjer ksenofobicnog populiste koji pod krinkom ljudskih prava zeli da nacepi strance, a pogotovo muslimane. on je protiv davanja bilo kakvih "privilegija" muslimanima, kao sto je halalmeso u zatvorima (mislim, i ovo je samo po sebi paradox, kao nije grijeh pociniti prekrsaj zbog kojeg zavrsis u zatvoru, ali je grijeh jesti meso koje nije halal). adnan takodjer ne zeli, kako sam ja razumio, da dopusti djevojcicama da imaju casova plivanje u skolama bez djecaka.

ovakve stavove imaju mnogo populisticke partije samo sto je adnanova partija druga po velicini u norverskoj. lider njegove partije, siv jensen, je nedavno upozorila norvesku javnost da ne smiju dopustiti islamizaciju norverske jer im moze biti kao u svedskom gradu malmeu, gdje, po rijecima siv jensen, vlada serijat. :D :D :D obzirom da ja zivim u malmeu moram reci da nije u pravu. ja sam sinoc pivo pio i niko mi nije nista uradio. :D :D :D

iako su i adnan i njegova partija uzasni, oni ipak bacu svjetlo na vazno pitanje; koliko su ova humana i liberalna drustva poput skandinavskih spremna popustati razlicitim religijskim grupama, u ovom slucaju muslimanima? moje misljenje je da se treba postovati svacije i da se ne smije ici na asimilaciju, ali isto tako drustvo ne smije dopustiti ljudima da krse ljudska opravdavajuci to vjerom.

zivjelo sekulano, demokrasko drustvo!

:D :D :run:
bhxxl

#69 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by bhxxl »

ima adnana na sve strane koji pod plastom liberalizma i demokratije ugledaju priliku da popljuju islam i muslimane , samo se ceka prilika ... pitam se kako je moguce da covjeka kojeg su protjerali samo zato sto je pripadnik jedne vjeroispovjesti to sad zeli da radi drugima !? to je vrh gluposti ....
JohnnyS

#70 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by JohnnyS »

callmethebreeeze wrote:treba postovati svacije i da se ne smije ici na asimilaciju
Asimilacija ne, integracija apsolutno DA.
Ne možeš živjeti u Londonu i ponašat se kao da si u Kabulu.
Ne možeš živjet u Munchenu i ponašat se kao da je Široki Brijeg.
Ne mogu se hrvatska i srpska dijaspora (a od ove godine i bosanska) mlatit na Australian Openu. Da su pametni, Australci bi takve koji ne poštuju novu domovinu, pustili da plivajući idu nazad doma, s tim da ne smiju proć kroz Sueski kanal, nego neka plivaju uokolo...
zrikavac48

#71 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by zrikavac48 »

Prpa.ba wrote:Ko je kriv Europi sto im treba jeftina radna snaga pa dovlace , izmedju ostalih, i vrlo vitalnu muslimansku populaciju. Dobijaju kratkorocni profit, i dugorocno pretvaranje u islamske drzave bliskoistocnog tipa, nadasve demokratske, sekularne, slobodne, i naravno, iznad svega, tipicno moderno-arapski "tolerantne" :lol:
Iz istocno- europskih zemalja radne snage sa svim nivoima obrazovanja koliko hoces.
Luke Perry

#72 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Luke Perry »

evropska ksenofobija. u americi takvih problema nema. najgore sto evropljani misle da su iznad amerike. weltklasse nacionalisti :D Suicidni pedofili tesko da nekome mogu drzati lekcije :D
Lakat Jebić

#73 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by Lakat Jebić »

rodiboga wrote:
Lakat Jebić wrote:smijesno je sto je adnan iz foce clan nacionalisticke partije norveske... to je haman isto ko kad bi crnac bio clan ku klux klana...
razlika je sto je crnac takav rodjen i ne moze da pobjeli, dok vjernik nije vjernik dok malo ne odraste i shvati sta to znaci, a tad moze da se opameti i postane ateista... :evil:

nacionalisticka stranka, ne ateisticka, ne krscanska, nego nacionalisticka, kontas? moze on sebe smtrat i eskimom ako hoce, i uclanit se u eksimsku nacionalisticku partiju, al dzaba mu sve, kad nije eskim
F.G.R.

#74 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by F.G.R. »

supak!
komentar

#75 Re: Bosanac Adnan Malesko u Norveskoj se bori protiv islama

Post by komentar »

Ima pravo,
ime ništa ne znači zapravo ne znam kako su neki i pretpostavili da je musliman/bio musliman samo po imenu.

Roditelji ti mogu u ime svojih ubjeđenja dati kakvo god ime žele, pa čak i odrezati npr. i mali prst na ruci kao znak pripadnosti nekoj ideologiji, da si za vijeke vijekova obilježen, od rođenja do smrti, samo njen mali privatni rob...

Ali usuštini - je.eš vjeru koju ne možeš birati.

Čovjek je odlučio što je odlučio tako da je to njegova odluka, koristan je navedenoj stranci jer kao i većina ovdje tako i u Norveškoj je percipiran da dolazi iz zemlje/dijela zemlje čiju dobrim dijelom definira (zavisi kako ko gleda) i islamska vjera tako da njegovi stavovi oslikavaju i lični stav prema načinu života sa kojim je bolje upoznat (predpostavljam) neko neki prosječni Norvežanin.
Locked