Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vidkung je bio domaci (izdajnik) ovdje u Norveskoj, tako da Adnana ne bih bas nazvao Kvislingom nego zbunjenim covjekom
Toliko zbunjen da je , za ljubav karijere, zanijekao svoje porijeklo? Ko biva "ja sam u Norveskoj, dobro je, sad komotno mozemo zakljucati vrata".
To je prije svega hinjski stav, kao i generalno kritika svega islamskog, koja je meni divan indikator uhljupa bez vlastitog misljenja. To ono , kritikuju svi, mogao bih i ja.
Vidkung je bio domaci (izdajnik) ovdje u Norveskoj, tako da Adnana ne bih bas nazvao Kvislingom nego zbunjenim covjekom
Toliko zbunjen da je , za ljubav karijere, zanijekao svoje porijeklo? Ko biva "ja sam u Norveskoj, dobro je, sad komotno mozemo zakljucati vrata".
To je prije svega hinjski stav, kao i generalno kritika svega islamskog, koja je meni divan indikator uhljupa bez vlastitog misljenja. To ono , kritikuju svi, mogao bih i ja.
Slazem se sa tobom u potpunosti, a to za to poricanje svog porijekla(po potrebi kada ne odgovara da kazes iskreno ko si i sta si) ti je sve cesca pojava ovdje. Sto se tice kritike svega islamskog, to je danas jedna cinjenica od koje se ne moze pobjeci. Razlog tome je poznat svima, ali zato mi trebamo pokazati kako se fanatici i ekstremi pojavljuju u svim vjerama na svijetu. U nekim zemljama vlada veliko neznanje o islamu, judaizmu itd... i zato se ljudi boje nepoznatih stvari (u Norveskoj je postojala ustavna zabrana ulaska zidovima u zemlju). Zato zelim da kazem da je najveca apsurdnost u ovom slucaju ta da je A.M. (useljenik/izbjeglica) clan partije kojoj je glavna prica prije izbora kako se rijesiti stranaca, a ne samo muslimana. Iako se muslimani koriste kao primjer zbog okolnosti oko rata protiv terora i masovnog negativnog uticaja medija.
Misli frajer ja sam u Norveskoj, znas li ti jarane gdje sam ja??
Toliko je to velika zemlja da je nemoguce doci jednoj ovakvoj informaciji u Bosnu i Hercegovinu.
almin-78 wrote:Adnan Malesko clan jedne ultra-nacionalisticke partije u Norveskoj u ovoj emisiji govori o opasnosti islama,,spominje kako Norveska sve vise postaje islamska i kao primjer koristi zatvore gdje muslimanski zatvorenici jedu halal hranu,po njegovom misljenju oni se moraju prilagodjavati Norveskoj i jesti svinjetinu i sve ostalo sto jedu norvezani .Ko razumije norveski neka pogleda:
Osnvni razlog svih diskusija o useljenicima/ useljenicima muslimanima u Norveskoj je dozvola nosenja hidjaba zaposlenicama u policiji. Mnoge od diskusija su bile vrlo vatrene. I ponavljam pitanje kako ce jedna muslimanka u policiji istovremeno na glavi imati hidjab a na uniformi norvesku zastavu? Nekosi li se to s njenim uvijerenjima ili mozda ocekuje da ce Norveska sa svoje zastave skinuti kriz?
meni je impresivno sa kakvom energijom naši ovde brane muslimane u Evropi i to sa pozicije nekog ,hajmo reći panislamizma.
Najbolji bi primjer bio dolazak nekih useljenika u Bosnu,sa svojim običajima,a hrišćana i oni počnu "zanovjetati",te ne valja ovo,te daj ono.S tim da Bosna ima međureligijsko iskustvo,mnoge zemlje sjevera tek su se upoznale sa islamom na svom tlu.Malo više razuma, toga će gore biti,a ovde nas to nije nikad krasilo.Čuvari,k nozi i miran,sve je u redu.
Pročitavši od početka do kraja, ovu raspravu samo mogu zaključiti, koliko Avaz i njegove kvazi novine imaju degenerativan utjecaj po naše društvo. Avaz funkcioniše na istom principu kao i beogradska ПОЛИТИКА, zahvaljujući kojoj je velikosrpski režim dobio opravdanje da divlja po bivšoj Jugoslaviji. Dakle okanite se čitanja Avaza i njegovih kvazinovina, jer samo lažu, pozivaju ljude na linč, označavaju sve islamofobijom i općenito potiču razvoj islamskog fundamentalizma u našem društvu.
MuaDib wrote:Pročitavši od početka do kraja, ovu raspravu samo mogu zaključiti, koliko Avaz i njegove kvazi novine imaju degenerativan utjecaj po naše društvo. Avaz funkcioniše na istom principu kao i beogradska ПОЛИТИКА, zahvaljujući kojoj je velikosrpski režim dobio opravdanje da divlja po bivšoj Jugoslaviji. Dakle okanite se čitanja Avaza i njegovih kvazinovina, jer samo lažu, pozivaju ljude na linč, označavaju sve islamofobijom i općenito potiču razvoj islamskog fundamentalizma u našem društvu.
slažem se.
opet, treba znati čitat novine. i u avazu se moze pojaviti nešto interesantno, neka vijest koju treba pročitati suprotno od onoga što je napisano.
Bilo je dovoljno samo četiri minute televizijske debate na norveškoj televiziji da Adnan Medaško bude proglašen u nizu medija u BiH predvodnikom borbe protiv islama u ovoj zemlji. Adnan Madeško je imao svoj televizijski debi 23. februara ove godine na televiziji NRK2, kao predstavnik omladinskog krila norveške Partije progresa koju vodi predsjednica Svin Jensen. Madeško je predstavljen u javnosti u BiH kao osoba koja se, iako i sam bošnjačkog i muslimanskog identiteta, bori protiv islama.
U razgovoru s novinarom Dana, predsjednik Islamskog vijeća Norveške Senaid Kobilica kaže da je riječ o podmetanju i da optužbe protiv Madeška nisu tačne. Kobilica objašnjava da, za razliku od javnosti u BiH, u norveškoj javnosti imaju otvorenu raspravu o svemu. Sam Madeško je šokiran kako su velikom brzinom proširene laži o njegovom javnom nastupu. Navodi se da je Madeško navodno rekao da "muslimani u zatvoru treba da jedu svinjetinu ili suhu hranu i vodu, da se u školama zabrani hidžab i vjerska obilježja, da policajke-muslimanke ne treba da nose hidžab" i slično. "Poslije same emisije primao sam pohvale zbog onoga što sam i kako sam govorio u ovoj debati s predstavnicom druge partije. Rasprava je trajala svega četiri minute. Ništa od onoga što mi podmeću da sam rekao nije tačno", kaže Madeško, opisujući kako mu je, kao i svakom prosječnom Bosancu, posebno teško zbog stresa kojem su izloženi ostali članovi porodice i rodbina u Bosni. Madeško objašnjava da je u ovoj kratkoj debati samo zastupao politiku svoje partije.
Madeško je, ustvari, izabran kao meta za obračun s politikom predsjednice Partije Progresa Svin Jensen, koja je tokom februara i marta ove godine pozvala norvešku javnost i političare da se bore protiv radikalnog islama na "isti način kao što su se borili protiv nacizma i komunizma". Jensenova se protivila "tihoj islamizaciji" u norveškoj debati, o hidžabu u policiji, halal-hrani u zatvorima, razdvajanju dječaka i djevojčica na bazenima i časovima tjelesnog, te toleriranju kršenja zakonskih propisa o braku i zlostavljanju žena, ilegalnim aktivnostima u džamijama i slično. Mladi imigranti, kao što je Madeško, predstavljaju dokaz na koji se pozivaju u ovoj stranci tvrdeći da se oni bore protiv rasizma u svojim redovima i da teže integraciji imigranata. Riječ je o javnoj debati koja ima i veliki politički značaj i van granica Norveške. Ključno pitanje jeste kako je moguće u isto vrijeme očuvati posebne vjerske i kulturne identitete i graditi multikulturno društvo u kojem su na snazi zakoni sekularne države. Madeško je predstavljen kao neko ko napada islam kako bi se prikrila prava tema kako norveške, tako i bh. rasprave o posljedicama islamiziranja kroz izdvajanje i razdvajanje muslimana od drugih zajednica u multikulturnim društvima. (E. Hećimović)
Znma svedski i dosta sam razumjela od debate, i ova na suprotnoj strani ga je "pokopala" i to pravo. Kao prvo nije mi jasno da jedna osoba koja dolazi iz zemlje u kojoj je Islam prisutan stoljecima, moze iznositi ovakva misljenja. On je sramota "skam" za Bosnjake muslimane. Ova sugovornica mu je odmah na pocetku objasnila razliku izmedju asimilacije i integracije, to je bilo sasvim dovoljno. Demokratija u skandinavskim zemljama vecinom od stranaca zahtjeva integraciju, a ne da se odreknu komplet identiteta, korjena i obicaja. On govori o "hidzabima" kojih mi imamo u Bosni, ako da je to za nas nesto "strasno", mada sam ja protiv toga, ali momak nezna osnovne pojmove demokratije. Poceti jesti svinjetinu nije integrisati se u norvesko drustvo. Mogu samo da kazem da je on s ovim osramotio najvise svoj narod iz kojeg dolazi, stim sto mi imamo stoljecnu tradiciju Islama u BiH, i mogu misliti kako su reagovali politicari u Skandinaviji koji poznaju BiH drustvo, pa rekli bi "kako je to on prije mogao zivjeti u jeednoj takvoj zemlji", uostalom isplai smo ujedno i mi jedna od onih zemalja u kojima vlada islamski rezim, pa se kao Adnan docepao zapadnog slobodnog drustva i demokratije, pa sad blati Islam. Mogu samo da kazem da je ovome neko dobro isparo mozak, isto sto se desilo sa onim tipom u Svedskoj sto je upao u mrezu sa nekim teroristima, pa je uhapsen. Ovaj se sigurno otudjio od naseg svijeta u Norveskoj, i postao laka meta da upadne u raznorazne extremne grupe, kojih tamo ima koliko hocete. Ja sam sigurna da je to, jer neobjasnjivo da neko razmislja na ovaj nacin ko dolazi iz nase sredine, gdje mu nikad nista od Islama sgurno nije nametnuto.
mostarac wrote: a ko ne valja svome, ne valja ni drugom
Odgovor na pitanje; šta ili ko je to "tvoje/tvoj"? mnogo je delikatniji od gore uproštenih primitivizama. U prvom planu se razuman čovjek identifikuje sa zemljom svog porijekla, i to samo u prvom koljenu, zatim njenom ukupnom kulturom, a tek onda sa grupnim "kulturama" ili njenim varijantama, u koje spadaju i vjerski običaji, pri čemu se ne smije zaboraviti na mnogobrojne varijacije ovog pojma. Biti angažovan "musliman" ili "kršćanin" u evropskoj politici znači biti onaj koji zagovara srednjevijekovni teror autoriteta proisteklog iz monologa/monoteizma/monokulture ljudskog duha i to je uvijek i na svakom mjestu u političkim manipulacijama samo prodana ili kupljena ljudska duša, ako takav uopšte i posjeduje nešto što se sa duhom i dušom može dovesti u vezu. Mislim da u osnovi svaki čovjek predstavlja samo sebe i da mnogi od nas brkaju pojam/status "člana jedne integralne zajednice" i "predstavnika integralne ideje"!
Lakat Jebić wrote:smijesno je sto je adnan iz foce clan nacionalisticke partije norveske... to je haman isto ko kad bi crnac bio clan ku klux klana...
Uopste nije ni smijesno ni neobicno.Bosnjaci su velikim dijelom ateisti iz ateistickih porodica,kad tome dodamo da je momak maltene ostao bez domovine i indetifikacije sa domovinom(tesko ko se moze indentificirati sa ovim ruglom od BiH trenutno) i normalno je da je u unutrasnjoj potrazi za novom domovinom i novim vrijednostima a ako je to nasao u Norveskoj,nista cudno i nista ruzno. A osim toga je u pravu,sve satro veliki vjernici i ne jedu svinjetinu a u zatvoru. Znaci osim sto su kriminalci i probisvjeti,jos su i licemjeri,takvi isti 'vjernici' nama u vlasti sjede i protiv takvih i treba dizati glas.
Lakat Jebić wrote:smijesno je sto je adnan iz foce clan nacionalisticke partije norveske... to je haman isto ko kad bi crnac bio clan ku klux klana...
Uopste nije ni smijesno ni neobicno.Bosnjaci su velikim dijelom ateisti iz ateistickih porodica,kad tome dodamo da je momak maltene ostao bez domovine i indetifikacije sa domovinom(tesko ko se moze indentificirati sa ovim ruglom od BiH trenutno) i normalno je da je u unutrasnjoj potrazi za novom domovinom i novim vrijednostima a ako je to nasao u Norveskoj,nista cudno i nista ruzno. A osim toga je u pravu,sve satro veliki vjernici i ne jedu svinjetinu a u zatvoru. Znaci osim sto su kriminalci i probisvjeti,jos su i licemjeri,takvi isti 'vjernici' nama u vlasti sjede i protiv takvih i treba dizati glas.
Po kom kritriju muslimani iz Foce moraju biti ta"TVrda struja"islama?
U naslovu teme je greska-taj tip je norveski desnicar rodom iz Bosne.
dok jevreji mogu jesti kosher hranu (koja je jos specificnija) jesuli muslimani u pitanju odma se komplicira.
Svaki covjek ima slobodu da bude sta hoce, pa cak i norveski ultranacionalist, pa cak i ako ima muslimansko ime, to su dostignuca covjecanstva i prosvjetiteljstva. Individualna sloboda se ne mora ogranicavati s pukom, nominalnom pripadoscu odredjenoj vjeri ili etnicitetu.