Bojite li se za sudbinu BiH?

cenecimoveocino

#726 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by cenecimoveocino »

how yes no
Martinez_

#727 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Martinez_ »

oakville wrote:
Martinez_ wrote:
Michio Kaku wrote:
procitao sam, ali sam stekao dojam da je po tebi identitet zbir tih istorijskih reciklaza dok ja mislim da svako vrijeme redefinise znacenje iz proslosti kako bi se uklopilo u trenutno dominantnu ideologiju. zato ne mislim da se identitet tako bastini.
Problem sa tvojom teorijom je što se i Bošnjaci nastoje legitimisati retroaktivno na klasičan način

Inače su svi identiteti davno oformljeni i ovo novo vreme nije polučilo gotovo nijedan novi, naročito ne nacionalni. Bajke postmodernista
Jedino ti tvrdiš da se legitimišu retroaktivno.Prvo, nema ko da ih legitimiše, jer niko ne izdaje uvjerenja o postojanju, ili jesi ili nisi,ili si se definisao ili nisi, i kad se definišeš to radiš samostalno, to što će neko da tvoju legitimaciju dovodi u pitanje (ala okolne "moderne nacije" srbi i hrvati :mrgreen: ) treba da me tangira koliko i mišljenje francuza u kvebeku o stanju u kataloniji i perspektivama globalnog ekonomskog razvoja.
Smiri se i ne pravi se važan. Naravno da te tangira, nacionalizam is all about dokazivanje pred drugim. Ali znaš šta, svi to rade. I Srbi su se retroaktivno legitimisali, samo vek (i po ) ranije. Ali što više vreme protiče ta razlika je manje važna
oakville

#728 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by oakville »

Smiri se ti lagano, a o srpskom legitimiranju možemo pričati kada taj proces bude završen - za jedno 30 godina, pošto su srbi mlada adolescentska nacija koja je kao pubertetlija tek u 21 vijeku shvatila da ne živi sama na svijetu, pa sada pravi svoje mjesto. A ne treba im puno mjesta :mrgreen:
oakville

#729 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by oakville »

Martinez_ wrote:
Lug wrote:

Beleže bolji demografski uspon nego Bošnjaci u BiH. Zukorlić je već izlazio sa sličnim zahtevima, nije to ništa novo i ja mislim za razliku od još uvek nespremne srpske javnosti da ga treba saslušati. Srbi i Bošnjaci na Balkanu ne mogu povući jasnu granicu jedni između drugih kao ostale nacije, to je faktičko stanje na terenu (pogledaj gde je Banja Luka a gde Novi Pazar, samo to) i neophodna je pojava lidera koji to uviđaju i koji će graditi održiv srpsko-bošnjački dogovor.
Srpsko bošnjački dogovor, prećutni, je postignut. Srbi su odlučili da mogu samo da žive sami sa sobom, a bošnjaci će za njima polako u stopu da im ne daju da im se želja ostvari. Isto i albanci. Dakle radi se o trilateralnom dogovoru :mrgreen:
MuaDib

#730 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by MuaDib »

Ovdje se apsolutno polazi od neupotrebljivih argumenata, koji nemaju veze sa današnjom stvarnošću.
Bosna i Hercegovina nema unutrašnju koheziju, a ona se teško može postići sa ovakvim konceptom ubjeđivanja i negiranja onoga što je suština naše zemlje.
Lug

#731 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

Michio Kaku wrote:
pasha078 wrote:
Kaku, svaka nacija je izmišljena. Šta su autentični korijeni? Natrag do ameba?

E sad jednom "izmišljena" postaje realnost.

naravno. samo neka je izmisljena prije sto godina a neka prije 20 godina. bosnjaci su prva postmoderna nacija. ovi drugi su izmisljeni ranije.
a otkud potreba za nacijom ili jednostavnije receno potreba za mjesanjem razlicitih naroda i kultura i samim tim gubljenja izvornog identiteta? ko je to potencirao, nije valjda da se u narodima pojavila potreba za mjesanjem jos onomad?
Michio Kaku

#732 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Michio Kaku »

Martinez_ wrote:
Michio Kaku wrote:
procitao sam, ali sam stekao dojam da je po tebi identitet zbir tih istorijskih reciklaza dok ja mislim da svako vrijeme redefinise znacenje iz proslosti kako bi se uklopilo u trenutno dominantnu ideologiju. zato ne mislim da se identitet tako bastini.
Problem sa tvojom teorijom je što se i Bošnjaci nastoje legitimisati retroaktivno na klasičan način

Inače su svi identiteti davno oformljeni i ovo novo vreme nije polučilo gotovo nijedan novi, naročito ne nacionalni. Bajke postmodernista
zasto je to problem sa mojom teorijom? to samo potvrdjuje moju teoriju. i nije bosnjacki identitet davno oformljen. kao sto si rekao, on je novooformljen i retroaktivno mitologizira toboznju srednjovjekovnu proslost (na primjer o bogumilima i sl.) jer misli da tako to treba po sablonu kako bi se izgradila baza za nacionalni identitet.

to se tako sad radi, ali je glupost. kao post moderna nacija, trebali bi da preuzmu model malcoma x. prema malcomu x, cinjenica da su americki crnci odvojeni od svojih korijena ne znaci da treba da se vrate nekom primordijalnom africkom identitetu vec naprotiv, da iskoriste priliku sto su takoreci nova nacija i usvoje neke univerzalne vrijednosti.
Michio Kaku

#733 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Michio Kaku »

Lug wrote:
Michio Kaku wrote:
pasha078 wrote:
Kaku, svaka nacija je izmišljena. Šta su autentični korijeni? Natrag do ameba?

E sad jednom "izmišljena" postaje realnost.

naravno. samo neka je izmisljena prije sto godina a neka prije 20 godina. bosnjaci su prva postmoderna nacija. ovi drugi su izmisljeni ranije.
a otkud potreba za nacijom ili jednostavnije receno potreba za mjesanjem razlicitih naroda i kultura i samim tim gubljenja izvornog identiteta? ko je to potencirao, nije valjda da se u narodima pojavila potreba za mjesanjem jos onomad?
prvo, sta je po tebi izvorni identitet? drugo, zasto je mjesanje po tebi neki disbalans, nesta neprirodno? nemjesanje i segregacija su neprirodne stvari i pravo pitanje je otkud se pojavila potreba da se misli kako je svijet izvorno sastavljen od naroda koji se mjesaju zbog necije potrebe?

narodni nisu primordijalna zajednica vec apstraktna izmisljotina formirana radi lakseg upravljanja i organizacije.
Last edited by Michio Kaku on 16/01/2014 01:02, edited 1 time in total.
Lug

#734 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

pa otkud znas da sam ja sretniji kao nacionalni bosnjak nego kao pripadnik plemena Japuda?
Michio Kaku

#735 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Michio Kaku »

Lug wrote:pa otkud znas da sam ja sretniji kao nacionalni bosnjak nego kao pripadnik plemena Japuda?
pa jesam li ja to rekao?
Lug

#736 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

zasto bi bilo normalno da se narodi i kulture mjesaju? zato sto je lakse onda sa jedinkama vladati..!
Lug

#737 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

Michio Kaku wrote:
Lug wrote:pa otkud znas da sam ja sretniji kao nacionalni bosnjak nego kao pripadnik plemena Japuda?
pa jesam li ja to rekao?
Michio Kaku wrote:nemjesanje i segregacija su neprirodne stvari i
Michio Kaku

#738 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Michio Kaku »

Lug wrote:zasto bi bilo normalno da se narodi i kulture mjesaju? zato sto je lakse onda sa jedinkama vladati..!
teze je vladati sa jedinkama nego sa ovcama koje sve isto misle. a normalno je bas zato sto narodi i kulture nisu bitna stvar. zapravo su narodi nenormalna stvar. mene ne interesuje da se udruzujem u zajednicu baziranu na kulturnom etnickom folkloru i identitetu. kulturni identitet je glupost i generalno samo idoti do toga drze. obicaji i tradicija su izmisljeni za idiote. osim toga, i kao takvi oni su obicno produkt mjesanja kultura. reicmo bozic je produkt mjesanja mnogih kultura od paganskih do monoetnickih i one se mjesanjem ne gube, vec potvrdjuje. kultrua je po prirodi dinamicna a ne staticna stvar. toliko znam o tome iako to smatram isforsiranom, nebitnom stvari koju trziste vjesto koristi kao vrijednost pa se lako prodaje ljudima koji nemaju lični identitet.

pravo pitanje je zasto su nacije izmisljene? pa izmisljene su zato da pojedince ujedini apstraktni pojam nacije kako ne bi skontali da ih razjedinjuje klasna nejednakost, odnosno, da bi se lakse njima vladalo.
Lug

#739 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

Michio Kaku wrote:pravo pitanje je zasto su nacije izmisljene? pa izmisljene su zato da pojedince ujedini apstraktni pojam nacije kako ne bi skontali da ih razjedinjuje klasna nejednakost, odnosno, da bi se lakse njima vladalo.

pa to sam i ja rekao gore! mi samo pokusavamo dokuciti ko nas hebe vec toliko dugo i ko nas hebe i danas dan...laku noc ti zelim!
Michio Kaku

#740 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Michio Kaku »

Lug wrote:

Michio Kaku wrote:nemjesanje i segregacija su neprirodne stvari i
ne kontam kakve veze ima jedno s drugim? da nemjesanje i segregacija su neprirodne i bolesne stvari. cak iz perspektive biologije i genetike znamo da su geni jaci sto se mjesanje vise desava a da su nemjesanjem geni slabiji. sto incestuozniji, to slabiji.

ali kakve veze to ima sa tim da li ces ti biti sretan kao bosnjak ili japuda, to ne kontam sta time pokusavas da kazes. sta ima to veze sa ovom mojom tvrdnjom?
Lug

#741 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

:cry:
Last edited by Lug on 16/01/2014 02:22, edited 1 time in total.
Lug

#742 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

kako su ljudi udruzeni u plemena i kasnije narode uspjeli zivjeti hiljadama godina bez ovog mjesanja?
Lug

#743 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Lug »

Lug wrote:pa kako ne kontas kad to i sam tvrdis da su nacije izmisljene da bi se lakse vladalo sa ljudima . mjesanjem nacija, naroda, dobivas stanje takvo da su ljudi usamljeniji nego ikad (uzmi primjer velikih gradova, bile su mnoge ankete u vezi toga) i samim tim postaju zrtve i lagan plijen upravo za one koji su i potencirali ta mjesanja..i glavno pitanje, sta ja kao jedinka dobivam mjesanjem naroda, nacija? nista, samo postajem veci ovisnik takvog stanja i nametnutog nacina zivota a zauzvrat ne dobivam apsolutno nista, eto navedi mi jedan primjer sta dobivam? sta hocu reci je to da postoje dva sloja, elita ili jedan narod koji se ne mjesa ni sa kojim drugim narodom (gle cuda) i buranija, ostali narodi koji se trebaju mjesati, gubiti identitet i strpati u velike gradove radi lakse kontrole nad njima.. ali to je vec za podforum filozofija.. pitao si, pa rekoh da odgovorim. ..i ne mjesaj biologiju jer nema veze sa ovim.
EHBEP HYPKE KA3A3

#744 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by EHBEP HYPKE KA3A3 »

Lug wrote:
Lug wrote:pa kako ne kontas kad to i sam tvrdis da su nacije izmisljene da bi se lakse vladalo sa ljudima . mjesanjem nacija, naroda, dobivas stanje takvo da su ljudi usamljeniji nego ikad (uzmi primjer velikih gradova, bile su mnoge ankete u vezi toga) i samim tim postaju zrtve i lagan plijen upravo za one koji su i potencirali ta mjesanja..i glavno pitanje, sta ja kao jedinka dobivam mjesanjem naroda, nacija? nista, samo postajem veci ovisnik takvog stanja i nametnutog nacina zivota a zauzvrat ne dobivam apsolutno nista, eto navedi mi jedan primjer sta dobivam? sta hocu reci je to da postoje dva sloja, elita ili jedan narod koji se ne mjesa ni sa kojim drugim narodom (gle cuda) i buranija, ostali narodi koji se trebaju mjesati, gubiti identitet i strpati u velike gradove radi lakse kontrole nad njima.. ali to je vec za podforum filozofija.. pitao si, pa rekoh da odgovorim. ..i ne mjesaj biologiju jer nema veze sa ovim.
usamljenost se ne desava zbog mjesanja naroda vec zbog dinamike konzumerizma... ne kontam kakv mozak donosi ovakav zakljucak? sta ja kao jedinka dobijam stvaranjem torova i zbijanjem u nacionalne redove? moj identitet nije nacionalni praznik. to je lazni identitet. nista time sto sam clan naroda ne dobijam ali gubim jako mnogo. presjecanjem vrpce sa bilo kakvim "narodom" sve sto mogu da izgubim su iluzije da to nesta znaci.

druga stvar, cak i kad bi postojala jedna elita koja se ne mjesa i ostatak sve izmjesana boranija opet je to bolje jer ce se prije ta buranija ujedinit da nesto promjeni i smjeni elitu, dok ce svijet podjeljen u narode zauvjek biti pijun u rukama mnogih nacionalnih elita. a teze je svrgnuti nacionalnu elitu jer ona uvijek upire u prste ljudima da su za njihove nevolje krivi drugi narodi.

i ono najvaznije, ljudska univerzalnost i zajednicka potreba za nekom pravdom i ljudskim uslovima zivota je starija od nacionalnih interesa. u tvom svijetu prije naroda nije postojala ljudska svijet i svaki identitet moze biti samo narodni. po meni, to cak i nije identitet a ne nosi niti jednu pozitivnu osobinu.
EHBEP HYPKE KA3A3

#745 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by EHBEP HYPKE KA3A3 »

Lug wrote:kako su ljudi udruzeni u plemena i kasnije narode uspjeli zivjeti hiljadama godina bez ovog mjesanja?

kako prije mjesanja? pa mijesanje je uvijek postojalo. nikada od nastanka covjecanstva nije postojao momenat nemjesanja. tj. oni koji se nisu mijesali, izumrli su. a do prije izuma poljoprivrede nisu postojale niti porodice vec plemenske grupe u kojima se nije znalo ni ko je kome otac. kako bi koje pleme pokorilo drugo mijesanje se nastavljalo, a kulture se poklapale ili integrisale.

oni koji se nisu mjesali su izumrli jer to je cista bioloska potreba kako bi se fizicki opstalo. da tebi izvade krv nasli bi ti kromosome tj gene od hiljadu naroda... cisti narodi ne postoje.

shvati da su narodi apstraktne a ne stvarne kategorije...
Skijaš

#746 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote: Tacno, ja ne razumijem ove sto se ubise braniti drzavu koja je trula u svakom pogledu, gdje se zivi katastrofalno, gdje se krse osnovna ljudska prava na svakom koraku, gdje je korupcija nepisano pravilo, gdje vecina populacije masta da se iseli negdje gdje je bolji zivot, gdje penzioneri umiru od gladi i hladnoce, gdje je normalno vidjeti covjeka kako kopa po kontejneru, gdje nema nikakve koncepcije kako dalje, niti nagovjestavaja da ce biti bolje za 5, 10, 20 godina...
"Pitanje nije da li je nezavisna BiH uspješna priča, već šta je alternativa, a nje nema. Zato BiH mora da uspije“
Aleksandra Štiglmajer
Skijaš

#747 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Normalno da se ne bojim. A rješenje je jednostavno:

Ukoliko međunarodna zajednica i odgovorne elite u BiH zaista žele održati Bosnu i Hercegovinu, onda će morati pristupiti rekonstrukciji sadašnjeg stanja.
BiH će se svakako održati, stranci se mogu upetljati kako bi pomogli da sistem bude funkcionalniji, ali opstanak države nije upitan.
Za taj postupak je neophodno opraštanje od centralizirane nacionalne države i oslobađanje od ideje da je Bosna i Hercegovina „država kao i druge“.
BiH je dovoljno decentralizovana, problem je svojatanje tih administrativnih jedinica i ako nam nije prihvatljiva BiH kao samo bošnjačka, ne može nam biti prihvatljiv ni manji entitet kao samo srpski. Jer ako se ovdje radi o otporu samo bošnjačkoj dominaciji a nije nam problem nametanje samo hrvatskog identiteta recimo Livanjskom kantonu, nešto ne valja.

Kako god, rješenje je lako postići kroz decentralizaciju bez etničkog karaktera. Decentralizaciju već imamo, sada to treba očistiti od naslaga šovinizma.
Skijaš

#748 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote:
Hafis wrote:Normalno da se ne bojim. A rješenje je jednostavno:

Ukoliko međunarodna zajednica i odgovorne elite u BiH zaista žele održati Bosnu i Hercegovinu, onda će morati pristupiti rekonstrukciji sadašnjeg stanja. Za taj postupak je neophodno opraštanje od centralizirane nacionalne države i oslobađanje od ideje da je Bosna i Hercegovina „država kao i druge“. Ona to jednostavno nije. Ona može biti održiva zajednica različitih naroda i identiteta ako se konačno prestanu zastarjelim metodama rješavati njeni problemi.
Šta predlažeš? Ali konkretno.
U najosnovnijim crtama:

1. Bosna i Hercegovnia žurno mora pristupiti reviziji unutarnjeg uređenja

2. Daytonski sporazum se ne provodi i nije ga moguće ostaviti kao trajno rješenje

3. Tri glavna identiteta - hrvatski, srpski i bošnjački – moraju dobiti mogućnost slobodnog razvoja i održavanja

4. Država mora biti organizriana po principima federacije s više kantona, djelomično nacionalnog, ali i regionalnog karaktera

5. Svaki narod mora imati mogućnost da isključivo on bira svoje predstavnike u središnju vlast

6. Središnja vlast mora zadržati samo one kompetencije koje su neophodne za vanjsko djelovanje

7. Kantoni moraju imati mogućnost donošenja kantonalnih zakona uz nemogućnost zadiranja u suverenitet središnje države

8. Kantonima se mora omogućiti transregionalna i regionalna suradnja na svim područjima osim vojnog
Da postoji svima prihvatljiv model podjele, to bi već bilo završeno. Ali ne postoji te je i forsiranje takvog rješenja gubljenje vremena. I da, prije nego pozoveš nekog na prihvatanje "realnosti" demografske podijeljenosti, zapitaj se koliko je pametno pozivati na prihvatanje "realnosti" u situaciji kada treba popraviti položaj Hrvata. Ili ćemo pozivati na prihvatanje realnosti kada je nešto nepovoljno po Bošnjake, a kada je nešto nepovoljno po Hrvate, e tu ćemo realnost da mijenjamo ?
fakat

#749 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by fakat »

Skijaš wrote: .... Jer ako se ovdje radi o otporu samo bošnjačkoj dominaciji a nije nam problem nametanje samo hrvatskog identiteta recimo Livanjskom kantonu, nešto ne valja.
..

Skijaš wrote: ... Ili ćemo pozivati na prihvatanje realnosti kada je nešto nepovoljno po Bošnjake, a kada je nešto nepovoljno po Hrvate, e tu ćemo realnost da mijenjamo ?
:thumbup: ovakvo razmisljanje je inace konstanta u diskusijama i uzima se skoro kao sasvim normalno, pa je dobro naglasiti tu hipokriziju.
oakville

#750 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by oakville »

MuaDib wrote:Ovdje se apsolutno polazi od neupotrebljivih argumenata, koji nemaju veze sa današnjom stvarnošću.
Bosna i Hercegovina nema unutrašnju koheziju, a ona se teško može postići sa ovakvim konceptom ubjeđivanja i negiranja onoga što je suština naše zemlje.
Koji je to argument od svih gornjih neupotrebljiv? Napisao sam da nema unutarnje kohezije niti treba da je bude, budući da imamo jedan narod koji se vezao za bih, i dva koja su se vezala radi historijskih okolnosti i po identitetu i politički za matične države, pa teže njima.

Šta je to neupotrebljivo, u situaciji kad jedni se vežu za zemlju a drugi se ne vežu?
Post Reply