Bojite li se za sudbinu BiH?

Post Reply
Smail Aga

#551 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Smail Aga »

denideni wrote:Uh al bi bile opasne "velika Hrvatska i Srbija" preopasne :lol: .Jugoslavija je bila opasna a ovo ostalo misevi.Kazem da ne bi ni postojala da nije bilo ZAVNOBIH-a i avnojevskih granica i bratstva i jedinstva nasih naroda u drugom svjetskom ratu.
Tacno je da se nisu bojali velike Srbije i Hrvatske. Interes US i EU je stabilnost i kontrola prostora. Da bi se stabilizovao i kontrolisao prostor ex-yu ,dosli su na isti zakljucak kao i KPJ da je najmanje zlo,odnosno najlaksi nacin uspostavljanja zeljenoga stanja-stabilnost i kontrola,uspostavom nekog oblika BiH drzave.
Ne bojim se za sudbinu BiH,jer mi ( stanovnistvo BiH,Hr,Sr, ) smo premali i preslabi da bi se ista pitali. Da se pitamo i da imamo mogucnosti,mi bi odmah sutra ( ustvari danas ) nastavili nasa sitna klanja i mrcvarenja ali se srecom ne pitamo.Tako da smo srednjerocno mirni. Zivjecemo sretno i spokojno,dok nas kakva velika sila ne poklopi i istrijebi
( pogledati istoriju Balkana,pred dolazak Turaka i njihov sam dolazak ) a to se nece desiti skoro.
denideni

#552 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by denideni »

ScoobyDoo wrote:
denideni wrote: Prezivjela je zahvaljujuci ZAVNOBIH-u i antifasistima svih naroda i narodnosti,zahvaljujuci mladicima i djeci sa Kozare i Sutjeske,zahvaljujuci antifasistickoj Tuzli, Banjaluci, zahvaljujuci stotinama hiljada zrtava koji su otisli u sume da bi se borili protiv fasizma.Nije zahvaljujuci SDA valjda :x
Ovaj posljednji rat nije prezivjela zahvaljujuci ZAVNOBIHu niti stotine ratova prije toga !

I moj post nije bio politicki motivisan, jer je politika sugava i danas imas jasnu sliku toga. Svaki puta kada pokusas iskoristiti neke moje rijeci za svoju politicku propaganu ja cu biti tu da tvrdim suprotno. Yebo politiku i politicke zavrzlame, na ovoj temi se moze diskutovati i bez politike.
pa ne bi ni postojala da nije ZAVNOBIH-a,bila bi ili NDH ili Srbija.Jel Ti postojala u Kraljevini SHS? ..500 godina su osmanlije bile nisi smjeo ni spomenuti ni kraljeve ni kraljevinu Bosnu inace bi ti odsjekli ruku,kada su otisle osmanlije ostavili su 98 % nepismenih ljudi i dosli okupatori austougari.itd itd...Nidje nicega...Ne bi imao ni prilike izaci na referendum devedesetih DA NIJE BILO ZAVNOBIH-a i AVNOJA.
ScoobyDoo

#553 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by ScoobyDoo »

denideni wrote:
ScoobyDoo wrote:
denideni wrote: Prezivjela je zahvaljujuci ZAVNOBIH-u i antifasistima svih naroda i narodnosti,zahvaljujuci mladicima i djeci sa Kozare i Sutjeske,zahvaljujuci antifasistickoj Tuzli, Banjaluci, zahvaljujuci stotinama hiljada zrtava koji su otisli u sume da bi se borili protiv fasizma.Nije zahvaljujuci SDA valjda :x
Ovaj posljednji rat nije prezivjela zahvaljujuci ZAVNOBIHu niti stotine ratova prije toga !

I moj post nije bio politicki motivisan, jer je politika sugava i danas imas jasnu sliku toga. Svaki puta kada pokusas iskoristiti neke moje rijeci za svoju politicku propaganu ja cu biti tu da tvrdim suprotno. Yebo politiku i politicke zavrzlame, na ovoj temi se moze diskutovati i bez politike.
pa ne bi ni postojala da nije ZAVNOBIH-a,bila bi ili NDH ili Srbija.Jel Ti postojala u Kraljevini SHS? ..500 godina su osmanlije bile nisi smjeo ni spomenuti ni kraljeve ni kraljevinu Bosnu inace bi ti odsjekli ruku,kada su otisle osmanlije ostavili su 98 5 nepismenih ljudi i dosli okupatori austougari.itd itd...Nidje nicega...Ne bi imao ni prilike izaci na referendum devedesetih DA NIJE BILO ZAVNOBIH-a i AVNOJA.
Image
denideni

#554 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by denideni »

Smail Aga wrote:
denideni wrote:Uh al bi bile opasne "velika Hrvatska i Srbija" preopasne :lol: .Jugoslavija je bila opasna a ovo ostalo misevi.Kazem da ne bi ni postojala da nije bilo ZAVNOBIH-a i avnojevskih granica i bratstva i jedinstva nasih naroda u drugom svjetskom ratu.
Tacno je da se nisu bojali velike Srbije i Hrvatske. Interes US i EU je stabilnost i kontrola prostora. Da bi se stabilizovao i kontrolisao prostor ex-yu ,dosli su na isti zakljucak kao i KPJ da je najmanje zlo,odnosno najlaksi nacin uspostavljanja zeljenoga stanja-stabilnost i kontrola,uspostavom nekog oblika BiH drzave.
Ne bojim se za sudbinu BiH,jer mi ( stanovnistvo BiH,Hr,Sr, ) smo premali i preslabi da bi se ista pitali. Da se pitamo i da imamo mogucnosti,mi bi odmah sutra ( ustvari danas ) nastavili nasa sitna klanja i mrcvarenja ali se srecom ne pitamo.Tako da smo srednjerocno mirni. Zivjecemo sretno i spokojno,dok nas kakva velika sila ne poklopi i istrijebi
( pogledati istoriju Balkana,pred dolazak Turaka i njihov sam dolazak ) a to se nece desiti skoro.
Pa vidi ja sam bez obzira na sve ostao jugoslovenski orjentisan mada to danas izgleda smijesno ali vjeruj ima nas dosta...Jedna njemacka ,koja sastavljena i mase plemena koja se toliko medjusobno razlikuju i daleko vise nego Mi ovde ,je davno stvorila modernu njemacku naciju,a da Ti ne govorim o italijanima iz koliko su oni plemena ili frakcija stvorili svoju naciju.Mi to vjerovatno necemo dozivjeti ali ideja nikada nece umrijeti i ostaje Mi samo nada da ce u novim istorijskim okolnostima i sa mudrijim ljudima Jugoslavija ponovo stati na noge.
denideni

#555 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by denideni »

Scooby doo,sta je sad :lol: ,pa reci gdje bila zadnjih 550 godina BiH pa sve do 1945...Ko su bili Ti cuvari i borci,imena profesore imena. :)
ScoobyDoo

#556 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by ScoobyDoo »

Bili su cuvari oni iz AVNOJa i ZAVNOBIHa, ujedinjeni proleteri svijeta, radna klasa, narodi i narodnosti sirom svijeta u mega akciji pod organizijom UNESCOa i nastupm U2. :lol: :lol:

A sad ozbiljno... Husein Kapetan Gradascevic, 2gi Kosovski boj. Banjalucki boj, Srednjovjekona BiH i sl. Prije ZAVNOBIHa koji je OBNOVIO drzavnost BiH, jebemu po nekoj logiKi bio je neko ko je udario temelje te drzavnosti. Ali teska tema ba, sad ce utakmica, ne bi valjalo uci u tekmu nervozan, pa jos suci da krenu zajebavat... Ejsss
denideni

#557 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by denideni »

ScoobyDoo wrote:Bili su cuvari oni iz AVNOJa i ZAVNOBIHa, ujedinjeni proleteri svijeta, radna klasa, narodi i narodnosti sirom svijeta u mega akciji pod organizijom UNESCOa i nastupm U2. :lol: :lol:

A sad ozbiljno... Husein Kapetan Gradascevic, 2gi Kosovski boj. Banjalucki boj, Srednjovjekona BiH i sl. Prije ZAVNOBIHa koji je OBNOVIO drzavnost BiH, jebemu po nekoj logiKi bio je neko ko je udario temelje te drzavnosti. Ali teska tema ba, sad ce utakmica, ne bi valjalo uci u tekmu nervozan, pa jos suci da krenu zajebavat... Ejsss
Haj odo i ja gledati tekmu..Samo dje nadje Huseina :-) ,Pa On se borio za povlastice koje su mu oduzete,mjesavina feudalizma i kapitalizma kao sto se i danas bore nacionalisti u ovoj BiH,SVE U SLUZBI KRUPNOG KAPITALA I DVADESETAK PORODICA KOJE SU MULTIMILIONERI. :)
Skijaš

#558 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

ScoobyDoo wrote:
denideni wrote:
ScoobyDoo wrote:

pa ne bi ni postojala da nije ZAVNOBIH-a,bila bi ili NDH ili Srbija.Jel Ti postojala u Kraljevini SHS? ..500 godina su osmanlije bile nisi smjeo ni spomenuti ni kraljeve ni kraljevinu Bosnu inace bi ti odsjekli ruku,kada su otisle osmanlije ostavili su 98 5 nepismenih ljudi i dosli okupatori austougari.itd itd...Nidje nicega...Ne bi imao ni prilike izaci na referendum devedesetih DA NIJE BILO ZAVNOBIH-a i AVNOJA.
Image
U pravu je čovjek. Da nije bilo partizana, i budimo iskreni spremnosti Srba na suživot, ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a a ni ove zemlje nego bi se danas u ukrštenici za rješenje od pet slova za GRAD U SRBIJI mogao naći i BIHAĆ. Tad je većina Srba spasila BiH, prije 15 godina to je bila bošnjačka većina, sutra to može biti hrvatska većina, ne znamo šta nosi vrijeme, ali što se tiče naslova, ja sam optimista i ne bojim se za ovu zemlju.
tag33

#559 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by tag33 »

Ne brinem se za sudbinu BiH, buduci da se ni ona za moju nesto ne brine 8-)
silver testelone

#560 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by silver testelone »

tag33 wrote:Ne brinem se za sudbinu BiH, buduci da se ni ona za moju nesto ne brine 8-)
:thumbup:

takođe, baš me briga 8)
Smail Aga

#561 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Smail Aga »

denideni wrote:
Smail Aga wrote:
Pa vidi ja sam bez obzira na sve ostao jugoslovenski orjentisan mada to danas izgleda smijesno ali vjeruj ima nas dosta...Jedna njemacka ,koja sastavljena i mase plemena koja se toliko medjusobno razlikuju i daleko vise nego Mi ovde ,je davno stvorila modernu njemacku naciju,a da Ti ne govorim o italijanima iz koliko su oni plemena ili frakcija stvorili svoju naciju.Mi to vjerovatno necemo dozivjeti ali ideja nikada nece umrijeti i ostaje Mi samo nada da ce u novim istorijskim okolnostima i sa mudrijim ljudima Jugoslavija ponovo stati na noge.
Izgleda da se nismo razumjeli. Ja sam takodze pristalica ujedinjenja Juznih Slavena,kroz Jugoslaviju ili bilo kako. Ali nema stvaranja juznoslavenskoga saveza bez rjesenja bosanskoga pitanja. Sa time da jedino rjesenje pitanja nije samo uspostava BiH drzave,postoji i varijanta diobe i varijanta prisvajanja. Sa time da je stav KPJ kao i US i EU da vi opcije podjele i pripajanja,proizvele daleko vece sukobe nego u varijanti opstanka BiH drzave. Prilikom podjele BiH,ovi nasi feudalni sukobi bi se digli na jedan visi-opasniji nivo a to je sto i KPJ nekada i EU/US sada hoce da izbjegnu. Cisto zbog toga drzava BiH ce imati neki oblik potpore od svjetskih velesila jos dosta dugo i to je razlog sto se ne bojim za BiH. Medzutim nisam optimista u pogledu nasih sposbnosti da prevazidzemo mrznju i podjele. Mrznja i podjele su sastavni dio BiH zivota i nacina zivljenja. Mi zivimo u takvom stanju doslovno od samoga pocetka od Bana Ninoslava,kroz srednjovjekovlje,kroz tursku i AU okupaciju,kroz Kraljevinu Jugu,kroz NDH ,onda ovdje ide prekid za vrijeme Druge Juge. Mada mnogi idealiziraju taj period ( da se razumijemo i ja ga postujem ) on nije jedini,imala je Bosna i prije kraca razdoblja mira i prosperiteta ali su to ipak prekidi u jednom latentnom gradzanskom ratu ,nemiru i mrznji. Zato nema danas nikakvih pokazatelja ni spremnosti ovdasnjih naroda za suzivotom,za tolerancijom,za prihvatanjem razlicitosti. Stavise,novije generacije su daleko extremnije i ostrije od nas-starijih generacija. Djeca uce da mrze : Srbe,Hrvate,Bosnjake,Jevreje,Cigane,Muslimane i muslimane,pedere,Sarajlije,Zenicane,Tuzlake,Zagrebcane,Beogradzane,Slovence,Njemce,Holandzane,jednom rijecju sviju.
Googlerica

#562 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Googlerica »

nula postova na temi iz 2013 godine !
Styling

#563 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Styling »

Bojite li se za sudbinu BiH?

PostPostao/la lukavac dana 24/11/2009 13:58

Ne bojim. Drzava ce opstati, samo je pitanje ko od nas ce u njoj prezivjeti.
Innovation

#564 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Innovation »

Styling wrote: Ne bojim. Drzava ce opstati, samo je pitanje ko od nas ce u njoj prezivjeti.
:thumbup:

Prezivjet cemo svi, ako Bog da. :)
Googlerica

#565 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Googlerica »

Styling wrote:Bojite li se za sudbinu BiH?

PostPostao/la lukavac dana 24/11/2009 13:58

Ne bojim. Drzava ce opstati, samo je pitanje ko od nas ce u njoj prezivjeti.
mozda ce se drzava raspasti !

pitanje nema veze sa eksluzivnim patriotizmom,vec sa egzistencijom naroda u drzavi

nedavno sam citala clanak o buducnosti BiH,i vecina prognoza je raspad drzave !
Innovation

#566 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Innovation »

Googlerica wrote:mozda ce se drzava raspasti !
Ovo se nikada nece desiti. :bih: :srce:
Erzsebet

#567 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Erzsebet »

Ja mislim da bismo trebali napraviti Kipar od BiH. Naime, Turci su davno shvatili koliko su se zajebali, a bili su de facto pod utjecajem Turske dok su se pokušavali odvojiti. Nakon toga, niti su se odvojili, niti su bilo kako naštetili Grcima, a Grci su za to vrijeme ekonomski napredovali. Mislim da je to jedini ključ za ovako sjebanu situaciju.
hAZNADAR

#568 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by hAZNADAR »

Ne bojim se za sudbinu BiH, opstace kao i svaki put do sada,... jer se uvijek mijenjala.

Toga se jedino bojim,. . - da ce izgubiti svoj sadasnji identitet i postati nesto drugo. Ako vec nije.
Grean

#569 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Grean »

Skijaš wrote:
U pravu je čovjek. Da nije bilo partizana, i budimo iskreni spremnosti Srba na suživot, ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a a ni ove zemlje nego bi se danas u ukrštenici za rješenje od pet slova za GRAD U SRBIJI mogao naći i BIHAĆ. Tad je većina Srba spasila BiH, prije 15 godina to je bila bošnjačka većina, sutra to može biti hrvatska većina, ne znamo šta nosi vrijeme, ali što se tiče naslova, ja sam optimista i ne bojim se za ovu zemlju.
Po ovoj logici, do duse iz 2012 :D isto tako da nije bilo Ante Pavelica i fasista ne bi bilo ni BiH.

Cvetkovic i Maceh su je vec bili podijelili a onda je dosao Ante. Isto tako ZAVNOBiH, istina je da su Srbi naginjali da bude pokrajina, kao Vojvodina i Kosovo ali s obzirom da je bilo Hrvata u BiH i da je navodno Josip Broz bio na nju slab zbog silnih ofanziva koje je prezivjeo u njoj dobila je status republike.
Skijaš

#570 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Erzsebet wrote:Ja mislim da bismo trebali napraviti Kipar od BiH.
Da postoji model podjele prihvatljiv svima, BiH danas ne bi ni postojala.
Erzsebet

#571 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Erzsebet »

Skijaš wrote:
Pa Kipar jeste podijeljen praktično, ali i Bosna je, i to već sada. Problem je što šupci iz RS-a uživaju sve beneficije od države koje im ne bi trebalo dati. Svakako ih niko nikad neće priznati i neće postati država, kao što nije ni Sjeverni Kipar. A to je jedini način da se nekad ponovo ujedinimo, ako ikome do toga tada bude stalo. Dakle, neka misle da su se odvojili, ali faktički će biti i dalje dio BiH, ali će qurac uživati sve prednosti države BiH.
Joe McCarthy

#572 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Joe McCarthy »

Demografija, infrastruktura i geografska rasporedjenost je naklonjena Bošnjacima. Za jednu generaciju Bošnjaci će biti apsolutna vecina, dok ce se bijela kuga pobrinut za ambicije nasih komsija.

Nevidim kako je Bosna ugrozna.
Skijaš

#573 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Erzsebet wrote:
Skijaš wrote:
Pa Kipar jeste podijeljen praktično, ali i Bosna je, i to već sada. Problem je što šupci iz RS-a uživaju sve beneficije od države koje im ne bi trebalo dati. Svakako ih niko nikad neće priznati i neće postati država, kao što nije ni Sjeverni Kipar.
To su gluposti, tražiš rampu na Dobrinji kako bi došlo do reintegracije ? Pa smiješno.
Erzsebet

#574 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Erzsebet »

Ne tražim rampu, samo tražim način da ih isključimo iz institucija BiH, pa nam onda neće biti kriv Dodik za sve naše neuspjehe...
Skijaš

#575 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Skijaš »

Erzsebet wrote:Ne tražim rampu, samo tražim način da ih isključimo iz institucija BiH, pa nam onda neće biti kriv Dodik za sve naše neuspjehe...
Ko kaže da je Dodik kriv za sve neuspjehe ? Ili da to preformulišem, za otvorenu korupciju i kriminal sarajevskih političara. Kakvi neuspjesi, ljudi su jako uspješni, u pogrešnim disciplinama. I to nema veze s Dodikom. To jedno. Drugo, ko bi to imao pravo suprotstaviti se Hrvatima a koji bi nakon tvog puštanja manjeg entiteta niz vodu, sigurno i sasvim opravdano i sami krenuli putem secesije ? Da bi od Hrvata očekivao poštivanje državnih granica, moraš ih i sam poštivati. Ili je taj tvoj Kipar i osmišljen tek kao rezervat između Konjica i Tuzle ?
Post Reply