denideni wrote:Smail Aga wrote:denideni wrote:Uh al bi bile opasne "velika Hrvatska i Srbija" preopasne

.Jugoslavija je bila opasna a ovo ostalo misevi.Kazem da ne bi ni postojala da nije bilo ZAVNOBIH-a i avnojevskih granica i bratstva i jedinstva nasih naroda u drugom svjetskom ratu.
Tacno je da se nisu bojali velike Srbije i Hrvatske. Interes US i EU je stabilnost i kontrola prostora. Da bi se stabilizovao i kontrolisao prostor ex-yu ,dosli su na isti zakljucak kao i KPJ da je najmanje zlo,odnosno najlaksi nacin uspostavljanja zeljenoga stanja-stabilnost i kontrola,uspostavom nekog oblika BiH drzave.
Ne bojim se za sudbinu BiH,jer mi ( stanovnistvo BiH,Hr,Sr, ) smo premali i preslabi da bi se ista pitali. Da se pitamo i da imamo mogucnosti,mi bi odmah sutra ( ustvari danas ) nastavili nasa sitna klanja i mrcvarenja ali se srecom ne pitamo.Tako da smo srednjerocno mirni. Zivjecemo sretno i spokojno,dok nas kakva velika sila ne poklopi i istrijebi
( pogledati istoriju Balkana,pred dolazak Turaka i njihov sam dolazak ) a to se nece desiti skoro.
Pa vidi ja sam bez obzira na sve ostao jugoslovenski orjentisan mada to danas izgleda smijesno ali vjeruj ima nas dosta...Jedna njemacka ,koja sastavljena i mase plemena koja se toliko medjusobno razlikuju i daleko vise nego Mi ovde ,je davno stvorila modernu njemacku naciju,a da Ti ne govorim o italijanima iz koliko su oni plemena ili frakcija stvorili svoju naciju.Mi to vjerovatno necemo dozivjeti ali ideja nikada nece umrijeti i ostaje Mi samo nada da ce u novim istorijskim okolnostima i sa mudrijim ljudima Jugoslavija ponovo stati na noge.
Izgleda da se nismo razumjeli. Ja sam takodze pristalica ujedinjenja Juznih Slavena,kroz Jugoslaviju ili bilo kako. Ali nema stvaranja juznoslavenskoga saveza bez rjesenja bosanskoga pitanja. Sa time da jedino rjesenje pitanja nije samo uspostava BiH drzave,postoji i varijanta diobe i varijanta prisvajanja. Sa time da je stav KPJ kao i US i EU da vi opcije podjele i pripajanja,proizvele daleko vece sukobe nego u varijanti opstanka BiH drzave. Prilikom podjele BiH,ovi nasi feudalni sukobi bi se digli na jedan visi-opasniji nivo a to je sto i KPJ nekada i EU/US sada hoce da izbjegnu. Cisto zbog toga drzava BiH ce imati neki oblik potpore od svjetskih velesila jos dosta dugo i to je razlog sto se ne bojim za BiH. Medzutim nisam optimista u pogledu nasih sposbnosti da prevazidzemo mrznju i podjele. Mrznja i podjele su sastavni dio BiH zivota i nacina zivljenja. Mi zivimo u takvom stanju doslovno od samoga pocetka od Bana Ninoslava,kroz srednjovjekovlje,kroz tursku i AU okupaciju,kroz Kraljevinu Jugu,kroz NDH ,onda ovdje ide prekid za vrijeme Druge Juge. Mada mnogi idealiziraju taj period ( da se razumijemo i ja ga postujem ) on nije jedini,imala je Bosna i prije kraca razdoblja mira i prosperiteta ali su to ipak prekidi u jednom latentnom gradzanskom ratu ,nemiru i mrznji. Zato nema danas nikakvih pokazatelja ni spremnosti ovdasnjih naroda za suzivotom,za tolerancijom,za prihvatanjem razlicitosti. Stavise,novije generacije su daleko extremnije i ostrije od nas-starijih generacija. Djeca uce da mrze : Srbe,Hrvate,Bosnjake,Jevreje,Cigane,Muslimane i muslimane,pedere,Sarajlije,Zenicane,Tuzlake,Zagrebcane,Beogradzane,Slovence,Njemce,Holandzane,jednom rijecju sviju.