Bojite li se za sudbinu BiH?

Post Reply
kecher II

#301 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by kecher II »

Lustracija! je napisao/la:
takvih ko ti je sve manje i manje, dodijali ste
zasto mislis da vrijeme ne radi za bosance i hercegovce, pa prije ce postati normalna i gradjanska drzava nego se raspasti,
pojavice se politicari koji gledaju malo dalje od bosnjastva, hrvatstva i srpstva, koji ce predocit narodu sta je i kako je,
vec se javljaju samo im treba dati vremena da to i pokazu, koliko vremena trebaju? ne znam, ali sigurno manje nego da se BiH raspadne.
Agic Nurija

#302 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Agic Nurija »

Lustracija! wrote:
kecher II wrote:
zasto mislis da vrijeme ne radi za bosance i hercegovce, pa prije ce postati normalna i gradjanska drzava nego se raspasti,
pojavice se politicari koji gledaju malo dalje od bosnjastva, hrvatstva i srpstva, koji ce predocit narodu sta je i kako je,
vec se javljaju samo im treba dati vremena da to i pokazu, koliko vremena trebaju? ne znam, ali sigurno manje nego da se BiH raspadne.
Mi za sebe treba da radimo a ne za nekakve Bosance i Hercegovce. Bosanac je relativan pojam, i Dodik je Bposanac, ne znam mozda si mislio na njega kad si reko da vrijeme radi za Bosance. Ako jesi onda si u pravu, komotan je i radi pa i vrijeme mu pomaze, a mi smo komotni i ne radimo tj radimo direktno protiv sebe pa nam ni vrijem ne radi. Mi cekamo na nekog drugog da odzivi nas zivot, shvati na sproblem i donese nam rjesenje. Nema toga. Sto Bosnjo sam sebi zna zabit autogol niko ne zna
Nije samo Dodik, svi smo mi u Bosni bili, jesmo i ostajemo Bosanci, samo nam to još niko nije rekao sa zvaničnog mjesta, sa kojeg se ono što se kaže i pika, poštuje i slijedi kroz nastavak historije. Poslednji koji je to bio dužan po Bogu i po čovjeku, bio je Alija Izetbergović, ali na žalost, njemu je bilo važnije šta će o njemu misliti u Saudiskoj Arabiji, nego li u Bosni, za koju uostalom nije nikada ni suzu pustio!
Primjer je prvi govor čuvenog Bismarka u Bundestagu, pošto je po abdikaciji poslednjeg njemačkog cara, a po završetku Prvog Svjetskog Rata postao prvi njemački kancelar: "....Gospodo, u ovoj instituciji (skupštini), svi vi ste prvo Njemci, pa onda sve ostalo...! Aludirao je na vijekovnu zavadu katolika i protestanata, to jeste Bavaraca i Prusa, koja se i dan danas manifestuje na nekim manje važnim razlikama i razmiricama, ali u bezazlenoj političkoj formi (Bavaski CSU i Pruski CDU)...od tada su svi Njemci neuništivi kao jedan narod i ostali su svi za jednu Njemačku, što su dokazali i nakon četrdeset godina praktične i najsurovije ideološke podjele u moderno doba!
zonbirile

#303 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by zonbirile »

Agic Nurija wrote:
zonbirile wrote:@kv99
u Atini je riješena i sudbina Bosne i mnogih drugih stvari,nemoj da se brineš,opusti se.
Na taj način se nikada "velike sile" nisu mogle riješiti slijedećih, nekontrolisanih i nepredvidivih pomaka među "malim silama".
Što se Bosne tiče, odluka o njenoj trajnosti donešena je krunisanjem bosanskog kralja Tvrtka prvog Kotromanića u
Milima (Mlini) kraj Visokog. Sve što se poslije toga u Bosni i oko Bosne desilo, dešava i još jedno izvjesno vrijeme će se dešavati, samo su puka nastojanja "one druge, neljudske strane svijeta" da se pronađe način putem kojeg se može doći do "bosanskog korjena", kako bi Bosnu iščupali iz Zemlje, baš kao da je korov, a ne plemenita planetarna biljka! Ako niste znali, Bosna se u međuvremenu proteže na svim kontinentima svijeta, u svim narodima, kulturama, vjerskim i socijalnim pokretima za pravdu i slobodu svakog čovjeka na planeti Zemlji.
Bosna, ako se dođe do procesa koji je vodio njenom nastanku, proizvod je neuništive ljudske želje, da se neljudima nikada i nigdje ne dozvoli trajna vladavina u bilo kojem obliku, (ko su to neljudi, procijenite sami, od prvog rimskog cezara, pa na ovamo!) Eto, to je Bosna, javna i permanentna borba Dobra i Zla i tako će biti dok je svijeta i vijeka!"

P. S.
Što se tiče srpsko-hrvatsko-bosanske državno-teritorijalne podjele, to je učinjeno raspadom Jugoslavije i potvrđeno bosanskim referendumom 1. Marta 1992. I sve što u međuvremenu je preostalo, jeste "migracija stanovništva unutar ovog govornog područja", Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, Bosanci u Bosnu - upravo tako je nastala i do danas mirna i spokojna opstala Skandinavija poslije 1909 godine, o kojoj neki žele da diskutuju, da prave poređenja kao sa Švajcarskom itd....
------------------------------------------
pa šta sad ne valja ni što je Bajden rekao?A o malim i velikim,moraš napraviti otklon od D.Radovića i pjesme "Sve što raste,htjelo bi da .."
Soul_Sista

#304 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Soul_Sista »

Da li se bojite za sudbinu BiH?

Da, bojim se. Jer je vaznije brinuti o Svicarskim munarama i Svicarskoj demokratiji nego o domacim i munaram i demokratiji.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=70697

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=70611 (31 stranica za tri dana aferim!)

Kao sto je @popajic rekao na temi, definitvno nismo normalni!
portal01

#305 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

Agic Nurija wrote:
P. S.
Što se tiče srpsko-hrvatsko-bosanske državno-teritorijalne podjele, to je učinjeno raspadom Jugoslavije i potvrđeno bosanskim referendumom 1. Marta 1992. I sve što u međuvremenu je preostalo, jeste "migracija stanovništva unutar ovog govornog područja", Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, Bosanci u Bosnu - upravo tako je nastala i do danas mirna i spokojna opstala Skandinavija poslije 1909 godine, o kojoj neki žele da diskutuju, da prave poređenja kao sa Švajcarskom itd....

To je tacno ... zato ti kazem .. da nebi bilo novih protjerivanja i preseljenja kazem to
hercegovina u hrvatsku , republika srpska u srbiju, bosna bosancima i mirna bosna narednih 1000 godina
jer ce srbija i hrvatska izgubiti interes nad bosnom
kosmos

#306 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by kosmos »

ne za bih, ne bojim se. bojim se samo za sudbinu rs
Bosnolog

#307 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Bosnolog »

portal01 wrote:
Agic Nurija wrote:
P. S.

To je tacno ... zato ti kazem .. da nebi bilo novih protjerivanja i preseljenja kazem to
hercegovina u hrvatsku , republika srpska u srbiju, bosna bosancima i mirna bosna narednih 1000 godina
jer ce srbija i hrvatska izgubiti interes nad bosnom
Odselis tamo gdje te srce vuce i rijesis svoje dusevne tegobe.BiH ce ostati u svojim granicama od Drine do Une i Save do Mora a ti i takvi kao ti mozete da grizete svoje medunozje do kraja svog zivota ,.....jer vam smeta nepoderiva i neunistiva BiH,...... :mrgreen: :skoljka:
portal01

#308 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

Bosnolog wrote: Odselis tamo gdje te srce vuce i rijesis svoje dusevne tegobe.BiH ce ostati u svojim granicama od Drine do Une i Save do Mora a ti i takvi kao ti mozete da grizete svoje medunozje do kraja svog zivota ,.....jer vam smeta nepoderiva i neunistiva BiH,...... :mrgreen: :skoljka:

Ako su granice toliko bitne... zasto smo ratovali ... zasto jednostavno nismo ostalu u krnjoj jugoslaviji i tako bi sacuvali i ganice i 100 000 zivota, privredu, infrastrukturu itd... .?
Bosnolog

#309 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Bosnolog »

portal01 wrote:
Bosnolog wrote: Odselis tamo gdje te srce vuce i rijesis svoje dusevne tegobe.BiH ce ostati u svojim granicama od Drine do Une i Save do Mora a ti i takvi kao ti mozete da grizete svoje medunozje do kraja svog zivota ,.....jer vam smeta nepoderiva i neunistiva BiH,...... :mrgreen: :skoljka:

Ako su granice toliko bitne... zasto smo ratovali ... zasto jednostavno nismo ostalu u krnjoj jugoslaviji i tako bi sacuvali i ganice i 100 000 zivota, privredu, infrastrukturu itd... .?
Places za Srboslavojom,a stoje trebalo da ginemo za seseljeve granice Virovitica,Karlobag ?????????,..........ti bi da pomognemo Zlobi da sa puskam jurisamo protiv BH Hrvata o Hrvatske za granice do Tokija,,,,da bi imali status i tretman kosovskih Albanaca, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .Salonac ziv mi bio na cemu si ti ,kad si tako sirokovidan,.........

Sanjaj Srboslaviju samo ti savjetujem da nesto uzmes na vrijeme prije nego nekretnine naglo poskupe zbog nekotrolisanog priliva istomisljenika.Ipak se na vrijeme osiguraj,.... :thumbup: :run:
portal01

#310 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

Bosnolog wrote:
portal01 wrote:

Places za Srboslavojom,a stoje trebalo da ginemo za seseljeve granice Virovitica,Karlobag ?????????,..........ti bi da pomognemo Zlobi da sa puskam jurisamo protiv BH Hrvata o Hrvatske za granice do Tokija,,,,da bi imali status i tretman kosovskih Albanaca, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .Salonac ziv mi bio na cemu si ti ,kad si tako sirokovidan,.........

Sanjaj Srboslaviju samo ti savjetujem da nesto uzmes na vrijeme prije nego nekretnine naglo poskupe zbog nekotrolisanog priliva istomisljenika.Ipak se na vrijeme osiguraj,.... :thumbup: :run:
ti ili ne mozes ili neces da shavtis ono sta sam ja rekao ...

Ako su samo granice bitne onda nismo trebali ni ratovati jer bi BiH bila citava i u srboslaviji ...
ali nisu granice bitne, bitno je ono unutra... a BiH nije ostala u srboslaviji i neka nije
ali je srboslavija ostala u BiH
portal01

#311 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

i na kraju krajeva... ioanko smo jurisali na hrvate a i oni na nas
osa

#312 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by osa »

Agic Nurija wrote:
Nije samo Dodik, svi smo mi u Bosni bili, jesmo i ostajemo Bosanci, samo nam to još niko nije rekao sa zvaničnog mjesta, sa kojeg se ono što se kaže i pika, poštuje i slijedi kroz nastavak historije. Poslednji koji je to bio dužan po Bogu i po čovjeku, bio je Alija Izetbergović, ali na žalost, njemu je bilo važnije šta će o njemu misliti u Saudiskoj Arabiji, nego li u Bosni, za koju uostalom nije nikada ni suzu pustio!
Primjer je prvi govor čuvenog Bismarka u Bundestagu, pošto je po abdikaciji poslednjeg njemačkog cara, a po završetku Prvog Svjetskog Rata postao prvi njemački kancelar: "....Gospodo, u ovoj instituciji (skupštini), svi vi ste prvo Njemci, pa onda sve ostalo...! Aludirao je na vijekovnu zavadu katolika i protestanata, to jeste Bavaraca i Prusa, koja se i dan danas manifestuje na nekim manje važnim razlikama i razmiricama, ali u bezazlenoj političkoj formi (Bavaski CSU i Pruski CDU)...od tada su svi Njemci neuništivi kao jedan narod i ostali su svi za jednu Njemačku, što su dokazali i nakon četrdeset godina praktične i najsurovije ideološke podjele u moderno doba!

kad spomenu bismarka, jednom sam naletio na jednu izjavu conrada adenauera koji nije imao ni malo lijepo mišljenje o prusima, dapače smatrao je da oni i nisu nijeemci, rekao je " oni su zaboravili svoje slavenske djedove" i smaztrao je pruse i njihov militarizam glavnim krivcima za njemačke tragedije. vidiš nisu ni svi nijemci istog mišljenja.
kecher II

#313 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by kecher II »

Lustracija! wrote:
kecher II wrote:
Mi za sebe treba da radimo a ne za nekakve Bosance i Hercegovce. Bosanac je relativan pojam, i Dodik je Bposanac, ne znam mozda si mislio na njega kad si reko da vrijeme radi za Bosance. Ako jesi onda si u pravu, komotan je i radi pa i vrijeme mu pomaze, a mi smo komotni i ne radimo tj radimo direktno protiv sebe pa nam ni vrijem ne radi. Mi cekamo na nekog drugog da odzivi nas zivot, shvati na sproblem i donese nam rjesenje. Nema toga. Sto Bosnjo sam sebi zna zabit autogol niko ne zna
ko ste to vi, a ko su bosanci i hercegovci se zna, oni koji nece da djele zemlju vec je hoce citavu i ravnopravnu na cijelom teritoriju a ti ih poredis sa covjekom koji javno zagovara podjele ali nema veze to si ti i to su ti sto ih ti zoves ''mi''
portal01

#314 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

kecher II wrote: ko ste to vi, a ko su bosanci i hercegovci se zna, oni koji nece da djele zemlju vec je hoce citavu i ravnopravnu na cijelom teritoriju a ti ih poredis sa covjekom koji javno zagovara podjele ali nema veze to si ti i to su ti sto ih ti zoves ''mi''
to sto je za tebe i mene ravnopravnost za druge je dominacija
ono sto je za druge ravnopravnost za tebe i mene je separatizam
Bosnolog

#315 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Bosnolog »

portal01 wrote:i na kraju krajeva... ioanko smo jurisali na hrvate a i oni na nas
MI smo se samo branili kao i BiH jer su zeljeli da sprovedu Karadordevo ali eto BiH je ostala i prezivjela kada je imala mnogo manje sanse kakve a ima danas , svakim novim danom je jaca na tvoju i slicnih tebi zalost,...i jos nesto

Sanajs otvorenih ociju ,zelje a i ciljevi su ti veliki ali mogucnosti nedovoljne da bi iste ostvario.Bum vidjeli tvoje snove,ispricaj ih potomcima da znaju sto si sanjao to jest Srboslaviju a ostao u nametnutoj i mrskoj BiH,.....
portal01

#316 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

Bosnolog wrote:
portal01 wrote:i na kraju krajeva... ioanko smo jurisali na hrvate a i oni na nas
MI smo se samo branili kao i BiH jer su zeljeli da sprovedu Karadordevo ali eto BiH je ostala i prezivjela kada je imala mnogo manje sanse kakve a ima danas , svakim novim danom je jaca na tvoju i slicnih tebi zalost,...i jos nesto

Sanajs otvorenih ociju ,zelje a i ciljevi su ti veliki ali mogucnosti nedovoljne da bi iste ostvario.Bum vidjeli tvoje snove,ispricaj ih potomcima da znaju sto si sanjao to jest Srboslaviju a ostao u nametnutoj i mrskoj BiH,.....

jesi glup... ne volim na ovakav nacin pricati ali ti moram reci

gdje sam napisao da sam sanjao ili da sanjam srboslaviju ... de mi citiraj
Bosnolog

#317 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by Bosnolog »

portal01 wrote:

Krnja Jugoslavija je = Srboslavija ,zavrsavam sa tobom,nastavi sanajti ,.............
portal01

#318 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

Bosnolog wrote:
portal01 wrote:

Krnja Jugoslavija je = Srboslavija ,zavrsavam sa tobom,nastavi sanajti ,.............

ne... ja ti kazem ako smo ratovali zbog granica onda smo dzaba ratovali

ali nismo .. ratovali smo protiv nacionalnih teritorija, protiv unutrasnje u vanjske podjele, protiv segregacije
to sam htio da kazem
1gorstak

#319 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by 1gorstak »

Lustracija! wrote:Auu g. Agicu znaci treba da se pomirimo... Kako to do sad nije nikom palo na pamet. Lucidno!
A koliko predvidjate da na treba vremena da vidimo plodove te politike? Treba li vise ili manje od 30 godina?! Ili 100?!?

Ako je vise od 10 necemo da cekamo, Takve ekperimente politicari imaju pravo samo nad svojom familijom da radi
Image

Znas li koliko se dugo borilo protiv politike juznoafrickog aparthejda ? Etnicki aparthejd u BiH nece opstati i protiv istog cemo se boriti jos 10, jos 30, jos 50 godina ako treba. A ti ako hoces da prihvatis etnicki aparthejd kako bi se "konacno krenulo naprijed", osnuj politicku stranku koja ce se za tako nesto zalagati, umjesto da marginalne stavove predstavljas kao legitimnu politicku opciju. Jescemo neslan krompir ako treba, ali ustupka velikosrpstvu nece biti, pogotovo danas kada su u defanzivi i uštrojeni.
1gorstak

#320 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by 1gorstak »

portal01 wrote:ne... ja ti kazem ako smo ratovali zbog granica onda smo dzaba ratovali
Mozda vijesti putuju sporo do tebe, ali mi imamo granicnu policiju na Drini i Savi i teritorijalni integritet BiH je ocuvan.
portal01 wrote:ali nismo .. ratovali smo protiv nacionalnih teritorija, protiv unutrasnje u vanjske podjele, protiv segregacije
to sam htio da kazem
I na tom polju je postignut uspjeh odlukom ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave drzave. Nije mi jasno zbog cega sirenje defetizma kada smo u povoljnijoj poziciji od protivnika.
portal01

#321 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

1gorstak wrote:
portal01 wrote:ne... ja ti kazem ako smo ratovali zbog granica onda smo dzaba ratovali
Mozda vijesti putuju sporo do tebe, ali mi imamo granicnu policiju na Drini i Savi i teritorijalni integritet BiH je ocuvan.
portal01 wrote:ali nismo .. ratovali smo protiv nacionalnih teritorija, protiv unutrasnje u vanjske podjele, protiv segregacije
to sam htio da kazem
I na tom polju je postignut uspjeh odlukom ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave drzave. Nije mi jasno zbog cega sirenje defetizma kada smo u povoljnijoj poziciji od protivnika.

Sto se tog prvog tice teritorijalni integritet bi bio ocuvan i da smo ostali srboslaviji ...
medjutim BiH je izgubila unutrasnji suverenitet ... kojoj smo povoljnijoj poziciji od protivnika?
Nas protivnik ima svoju policiju, skupstinu, predjesdnika a prije rata to nije imao
jedino sto ima kao i prje rata je 90% podrske na izborima...
nas neprijatelj ima etnicki cistu teritoriju i mogucnost da blokira svaki zakon koji mu ne odgovara
tako danas imas da je oboren skoro sve i jedan zakon koji ide ka jacanju drzave
portal01

#322 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

1gorstak wrote:

ocito je da i ti nisi shvatio sta sam ovime htio da kazem ...
kecher II

#323 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by kecher II »

Lustracija! wrote:Ako je vise od 10 necemo da cekamo, Takve ekperimente politicari imaju pravo samo nad svojom familijom da radi
Ko si, ba, ti pa neces da cekas a ja mogu cekat jel? Pa evo necemo ni mi(bosanci i hercegovci- oni koji vole ovu zemlju i hoce da je vide normalnu gradjansku drzavu sa gradjanskim pravima a ne sa narodnim kolektivnim) vise da cekamo hocemo normalnu BiH u medjunarodno priznatim granicama i sa demokratskim uredjenjem.
Cuj matere ti, necemo vise da cekamo, pa imas nesto malo srba ili hrvata i u Australiji sto i tamo ne trazis entitet ili podjelu Australije ili Kanade ili Argentine ili bilo koje druge drzave gdje zivite?
portal01

#324 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by portal01 »

kecher II wrote:
Lustracija! wrote:Ako je vise od 10 necemo da cekamo, Takve ekperimente politicari imaju pravo samo nad svojom familijom da radi
Ko si, ba, ti pa neces da cekas a ja mogu cekat jel? Pa evo necemo ni mi(bosanci i hercegovci- oni koji vole ovu zemlju i hoce da je vide normalnu gradjansku drzavu sa gradjanskim pravima a ne sa narodnim kolektivnim) vise da cekamo hocemo normalnu BiH u medjunarodno priznatim granicama i sa demokratskim uredjenjem.
Cuj matere ti, necemo vise da cekamo, pa imas nesto malo srba ili hrvata i u Australiji sto i tamo ne trazis entitet ili podjelu Australije ili Kanade ili Argentine ili bilo koje druge drzave gdje zivite?

normalna gradjanska drzava BiH nije nikad bila niti ce kad biti...
1gorstak

#325 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?

Post by 1gorstak »

portal01 wrote:
1gorstak wrote:
to sam htio da kazem

Sto se tog prvog tice teritorijalni integritet bi bio ocuvan i da smo ostali srboslaviji ...
Ne bi, jer bi se ja i ogromna vecina ostalih Hrvata u BiH (nakon Vukovara) oruzjem suprotstavili tom projektu. HDZ bi u tom slucaju imao sasvim legitimno pravo da stvara Herceg Bosnu. Ti ne bi bio u stanju vojno slomiti HVO i HV u dijelovima gdje su Hrvati vecina, Milosevic to nije ni planirao (zbog Karadjordjeva) a ti bi se nasao u Velikoj Srbiji ili Velkoj Hrvatskoj, zavisno od tog gdje si se vec rodio.
medjutim BiH je izgubila unutrasnji suverenitet ...

To su Dodikove floskule koje mene ne obavezuju na bilo sta.
kojoj smo povoljnijoj poziciji od protivnika?
Pravni okvir, ustav i zakon.
Nas protivnik ima svoju policiju, skupstinu, predjesdnika a prije rata to nije imao
jedino sto ima kao i prje rata je 90% podrske na izborima...
nas neprijatelj ima etnicki cistu teritoriju i mogucnost da blokira svaki zakon koji mu ne odgovara
tako danas imas da je oboren skoro sve i jedan zakon koji ide ka jacanju drzave
Cesto kazem da je velikosrpstvo stavljeno u karantin. Nije mrtvo, jos se uvijek otima, ali je stavljeno u poziciju iz koje ne moze ugroziti BiH. A zakone kojim se jaca BiH se donosi, ko ti je slagao da se ne donosi ?
Post Reply