Blago nama sta nas ceka...

Zavatoni

Post by Zavatoni »

Fiore wrote:
mIRCerka wrote:Ja sam pasos pripremila, devize su na broju, maciji pasosi na broju, nek jedan metak opali ja odo...

Na koju stranu? :D
Tadžikistan, Kazahstan, Turkmenistan, xyzistan....
:roll:
black

Post by black »

mostarac wrote:ja znam da ako nanjusim rat ja odoh, a nek puca kome se puca i za fahre, cele, harise, bakire i ekipu pusta krv ako mu se pusta.
Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio.
isto tako..odmah bi otisao...dosta sto su me jednom izbusili..
Fiore

#28 we

Post by Fiore »

Sve kad gledam sa ove vremenske razlike od 10 ak godina lici na jedan hinjski proces umotavanja.,filovanja.,

Malo ste se zeznuli ima nas koji volimo zemlju ovu i izgradicemo je kad tad..
nemoze nista ni dodik ni tadic i niko drugi... Stecak je to buraz.
_BosanaC

#29 Re: we

Post by _BosanaC »

Fiore wrote:Sve kad gledam sa ove vremenske razlike od 10 ak godina lici na jedan hinjski proces umotavanja.,filovanja.,

Od mene jednom nekom srecom ne uspjese napraviti stecak... Drugi put ne mislim nikome pruziti ni priliku za to.
Vingo

Post by Vingo »

Hajmo malo boldirati iz drugog ugla....

BTW Meni je najjaca prijetnja - No ako se politicka klima u Srbiji promijeni....biva klima je sad super....mediteranska...

Bez podrške Beograda Srbi u RS su nemoćni

Srbi imaju dva izbora - prihvatiti nezavisnost Kosova ili se sukobiti sa Zapadom i izgubiti mnogo više * Mogućnost izbijanja rata

Član američke nevladine organizacije Stratfor Piter Cejhan (Peter Zeihan) u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" iznosi vrlo sumorna predviđanja kada je budućnost ovog regiona i posebno Bosne i Hercegovine u pitanju.
Cejhan je glavni autor izvještaja o situaciji u BiH i poziciji premijera RS Milorada Dodika, koji je ovih dana izazvao niz reakcija u našoj zemlji, ali i inozemstvu.

Period tranzicije

- BiH je u periodu tranzicije i izaziva mnogo više pažnje nego što bi trebalo, posebno kada se dodaju zbivanja preko granice - u Srbiji i na Kosovu. Očekujemo da će u BiH u narednim mjesecima tenzije jako rasti - kaže Cejhan.
Upitan na kakve tenzije misli i da li se to odnosi i na mogućnost rata, on navodi da je ta opcija prilično realna- I to je moguće. Zavisi od zbivanja u Srbiji. Kosovo je pred nezavisnošću. Kada se ona ostvari, Srbi će morati odlučiti kako će se uklopiti u novu realnost. Imaju dva izbora - priznati realnost i činjenicu da su ratove brutalno izgubili te prihvatiti uvjete mira koje diktira Zapad ili se opirati i, dugoročno, izgubiti još i više - kaže naš sagovornik. Precizira da će se sukob Srba i Zapada najprije desiti upravo u BiH. - Tu su Srbi, van Srbije, najjači. Istina je da će Srbija i Srbi dugoročno iz svega izaći kao najveći gubitnici, ali će kratkoročno i srednjoročno BiH propatiti - ističe on.
Dodaje da je odluka na Beogradu. Ako se prikloni ratnoj opciji, RS će nastojati pomoći kako bi ostvarila neku vrstu unije sa Srbijom.
- Ako Srbi ne uđu u rat ove ili one vrste sa Zapadom, BiH je sačuvana i stabilna. Naravno, imate Dodika i radikale koji prave probleme, ali bez podrške Beograda oni praktično ništa ne mogu postići. Međunarodna zajednica može smijeniti Dodika na isti način kako su to uradili toliko puta ranije s drugim političarima, posebno onima u RS. Bez podrške Beograda u takvoj situaciji bosanski Srbi su sasvim nemoćni. No, ako se politička klima u Beogradu promijeni, stvari bi mogle krenuti po zlu - kaže Cejhan.

Interes Evrope

Na konstataciju da njegove najave zvuče kao pretjerivanja i da ni Beograd više nema potencijala za ratove, Cejhan ističe kako iz rukava može izvući barem četiri situacije iz prošlog stoljeća kada je Zapad potcijenio Srbe.
- Zapad računa na probleme, ali ne i na ratni izazov. U tome je njegova najveća greška - kaže on.
Analitičar Stratfora naglašava kako je u mnogo većem interesu Evropljana da se stanje u BiH stabilizira.
- Oni bi, čak, mogli voditi aktivnosti na discipliniranju Dodika. Znam da je aktuelni visoki predstavnik veoma zainteresiran da se takvo nešto uradi. Evropljani žele da se BiH što prije smiri i u takvoj situaciji zvijezde nisu naklonjene Dodiku. Moram istaći još nešto - smjena Dodika neće otkloniti opasnost od izbijanja rata u BiH. Ključ za to je u rukama Beograda. Bez njega Dodik je - ništa - zaključuje Cejhan.
S. NUMANOVIĆ

Uloga Vašingtona

- Bušova administracija neće oklijevati da reagira i smijeni Dodika. Mi znamo da je on blizak s radikalima. Ako oni dođu na vlast u Srbiji, administracija neće imati velikog izbora nego da pokrene procedure njegove smjene. Isto tako, ako se demokratske stranke u Beogradu odbrane, onda će Vašington vršiti pritisak na vlasti u Srbiji da se riješe Dodika- navodi naš sagovornik.
Dodik je u SAD vrlo nepopularan

- Premijer RS voli istaći svoje veze u Vašingtonu. No, to naprosto nije istina. U Stejt departmentu ga ne vole, a u Kongresu ima neke veze u hodnicima, no ne i u uredima. Posebno jak otpor ima među demokratama. Oni ga posebno ne vole.

Ričard Holbruk (Holbrooke) jednom je rekao da je jedna od velikih američkih grešaka to što su dopustili da ljudi poput Dodika dođu na vlast. On je, također, kazao da je njegova najveća greška stvaranje Republike Srpske. Ne mislim da će Dodik ikada imati ikakvu podršku u Vašingtonu, bez obzira na to ko je na vlasti u SAD - kaže Cejhan.
mostarac

#31 Re: we

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:
Fiore wrote:Sve kad gledam sa ove vremenske razlike od 10 ak godina lici na jedan hinjski proces umotavanja.,filovanja.,

Od mene jednom nekom srecom ne uspjese napraviti stecak... Drugi put ne mislim nikome pruziti ni priliku za to.
i ja sam im za dlaku "uteko", a nije da nisu pucali penale :D
a Fiore, zelim vam svu srecu i sve najbolje.
Djindjic je najbolje parafrazirao kenedija, "ne pitaj sta zemlja moze da uradi za tebe, nego sta ti mozes da uradis za sebe". U slucaju rata najbolje sto mogu da uradim je da dram da pucaju onima kojima se puca
hejter

Post by hejter »

tetakk wrote:
rihakm wrote:Imal' koji optimista ovde!?
Trebamo prvi udariti :D

@karanana
opruge u okvirovima znaju prohrdjati ;) :D

:D :-)
Vingo

Post by Vingo »

I da - zaboravih...
Pik ja Predsjednica NBD-a! (U slucaju da se predvidjanja uvazenog analiticara - samo koja???? - ostvare)

*NBD - Nova Bosanska Dijaspora
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

black wrote:
mostarac wrote:ja znam da ako nanjusim rat ja odoh, a nek puca kome se puca i za fahre, cele, harise, bakire i ekipu pusta krv ako mu se pusta.
Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio.
Cekajte ako svi odete ko ce ratovat.
sofist

Post by sofist »

Suplja prica. U Bosni je pat pozicija a kad je tako onda rata biti ne moze. A i s cim bi se ratovalo ? Automatskim naoruzanjem ? :D
Vingo

Post by Vingo »

SiSaJuMe wrote:
black wrote:
Kome god se ratuje..... :D Npr Numanovic....i karanana naravno
tempora

Post by tempora »

SiSaJuMe wrote:
black wrote:
U prvom svjetskom ratu, ginulo je 90% vojnika i 10% civila.U drugom svjetskom ratu, ginulo je 75% civila i 25 % vojnika a danas, u svim ratovima gine 10 % vojnika i 90 % civila.Stoga, mozda da preformulises pitanje? Ko ce ginuti? :oops: :(
Fiore

Post by Fiore »

sva ziva priroda..uvjek nastrada.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

SiSaJuMe wrote:
black wrote:
evo mene...ja cu ratovati...cim prvi metak opali napustam poso i dolazim da ratujem 8-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

mIRCerka wrote:Ja sam pasos pripremila, devize su na broju, maciji pasosi na broju, nek jedan metak opali ja odo...
ko ce nas onda braniti? Ja znam samo iz M 48 pucati :-)
karanana

Post by karanana »

Mircerkina buba ostaje da bude komandno vozilo. Koje je boje?
Nepoznata plavusa

Post by Nepoznata plavusa »

Voljela bih da mi neko odgovori na sljedece:
- ko je za ovu americku nevladinu organizaciju ikad cuo dok se nije oglasila s ovom "bombom"?
- zasto se na svaku neprovjerenu nebulozu koja dodje iz Amerike hvatamo jal' za puske, jal' za pasose?
- sta bi se desilo da je neki predstavnik/analiticar iz bilo koje BH nevladine organizacije izjavio isto ovo? (pri cemu treba imati na umu da nasi predstavnici NGO-a zive u BiH i znaju situaciju iz prve ruke, a ne iz xy izvjestaja)
Unaprijed zahvalna na odgovoru
Plavka
Fiore

#43 we

Post by Fiore »

Gledam neki dan na rts-u njihova vojska vjezba gadjanje oklopnih vozila.,poslije upotreba artilerije,,misli da je nedelja bila oko 11-12h..

Kontam sve je ovo kod nas je.,TIHI proces razoruzavanja ARMIJE BIH a onda po starim sablonima..Satro oni nama Nato.,eeee Nato je 50 godina ispred nas.. Vrijeme mjenja ljude i prostor a sada je sve drugacije..znatno drugacije u pogledu prije 20god.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

basta sljezove boje wrote:
ko ce nas onda braniti? Ja znam samo iz M 48 pucati :-)
ti ces biti snajperista :P
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

ti si dobar ja ne znam nikako...,pucati :lol: :D
Vingo

Post by Vingo »

Nepoznata plavusa wrote:Voljela bih da mi neko odgovori na sljedece:
- ko je za ovu americku nevladinu organizaciju ikad cuo dok se nije oglasila s ovom "bombom"?
- zasto se na svaku neprovjerenu nebulozu koja dodje iz Amerike hvatamo jal' za puske, jal' za pasose?
- sta bi se desilo da je neki predstavnik/analiticar iz bilo koje BH nevladine organizacije izjavio isto ovo? (pri cemu treba imati na umu da nasi predstavnici NGO-a zive u BiH i znaju situaciju iz prve ruke, a ne iz xy izvjestaja)
Unaprijed zahvalna na odgovoru
Plavka

Ma dobro.....sta je to izjavio? Otkrio toplu vodu time sto je rekao da su srbi ovdje dick bez Beograda.....?
Ovdje je mnogo bitnije ko vijest cita, interpretira, a ko prenosi, od toga sta je vijest...
Stratfor nije NVO no privatna obavjestajna agencija. Osnovani su '96 (proguglala - ne pravim se pametna).....Steta, moglu su nam isto vako brilijantno najaviti prosli rat...
Jebo Senada Avdica....sta je on tad znao....

over&out
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:46, edited 1 time in total.
Maraschino

Post by Maraschino »

Vladina ne vladina organizacija, ona je blizu Wasingtona.
Nesto drugo me brine.Prije smo davali zakletve(formalno)da ce mo cuvati,braniti...bla,bla, a danas ne moras davati zakletvu nego ono sto u srcu osjecas.Ispade da bi BiH pala bez ijednog metka (cast patriotama BiH kojih jos uvijek ima).Sreca nasa pa nas potencijalni neprijatelj ne cita mnogo a posao bi mogao zavrsiti i sa kineskim vatrometom. :D
Vingo

Post by Vingo »

Maraschino wrote:Vladina ne vladina organizacija, ona je blizu Wasingtona.
Nesto drugo me brine.Prije smo davali zakletve(formalno)da ce mo cuvati,braniti...bla,bla, a danas ne moras davati zakletvu nego ono sto u srcu osjecas.Ispade da bi BiH pala bez ijednog metka (cast patriotama BiH kojih jos uvijek ima).Sreca nasa pa nas potencijalni neprijatelj ne cita mnogo a posao bi mogao zavrsiti i sa kineskim vatrometom. :D

Sta ovo znaci? :?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

... mislim da nam "pipaju" puls... da vide imal' nas...

p.s.
vehabije su se posaffale... :bih: :D :D
Post Reply